KASTEEL MARIAGAARDE HOEPERTINGEN

Association sans but lucratif


Dénomination : KASTEEL MARIAGAARDE HOEPERTINGEN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 428.997.841

Publication

25/03/2011
ÿþ M00 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

iu i ii i iim i ii iii u i iu

*11046394"

Ondernerningsnr : 428.997.841

Benaming

(valwit) : Kasteel Mariagaarde Hoepertingen

(verkort) :

Rechtsvorm : V.Z.W.

Zetel : Kasteelstraat 10 - 3840 Hoepertingen

Onderwerp akte : Wijziging statuten - ontslagen - benoemingen Raad van Bestuur

De Algemene Vergadering van de vereniging zonder winstoogmerk Kasteel Mariagaarde Hoepertingen is op " 6 januari 2011 overeengekomen, beraadslagend en beslissend overeenkomstig artikel 8 van de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd bij wet van 02 mei 2002 en overeenkomstig haar stichtingsstatuten van 12 september 1973 (bijlage Belgisch Staatsblad van 25 oktober 1973, vervangen door de volledig gewijzigde statuten op 01 oktober 1998, bijlage Belgisch Staatsblad van 20 mei 1999), de vroegere tekst van de statuten op te heffen en te vervangen door onderstaande tekst.

TITEL I - NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR

Artikel 1

De vereniging draagt de naam "V.Z.W. Kasteel Mariagaarde Hoepertingen".

Artikel 2

De vereniging is gevestigd te: Kasteelstraat 10, 3840 Borgloon (Hoepertingen). De vereniging ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Tongeren. Alle stukken voorgeschreven door de VZW-wet worden neergelegd in het dossier bijgehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel van het voornoemd gerechtelijk arrondissement.

Artikel 3

De vereniging heeft tot doel: het inrichten, besturen en bevorderen van centra voor geestelijke bezinning, voor religieuze vorming en voor socio-educatieve en culturele activiteiten, voor zover zij verenigbaar zijn met de katholieke levensvisie.

De vereniging heeft tot doel het behoud, het onderhoud, de studie, desgevallend de restauratie, de cultureler ontsluiting en de openstelling van historische gebouwen, landschappen en roerende voorwerpen voor zover deze een cultureel belang vertonen; meer in het bijzonder het behoud, het onderhoud, de restauratie en het cultureel dienstbaar stellen van:

het historische kasteeldomein van Hoepertingen, eigendom van de v.z.w. instituut van het H.Hart; roerende voorwerpen, met een cultuurhistorische waarde, die de vereniging verwerft of in bruikleen ontvangt.

De vereniging zal alle roerende en onroerende goederen die tot verwezenlijking van haar doel kunnen bijdragen, mogen verwerven en bezitten, in eigendom en anderszins, en tevens schenkingen onder levenden en legaten mogen ontvangen.

Artikel 4

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur. Ze kan te allen tijde ontbonden worden.

TITEL Il - LEDEN

Artikel 5

Het aantal leden bedraagt tenminste vier.

Op de laatste blz. van L uik_B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de ;verso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsbad - 25/03/2OIT - Annexes du Moniteur belge

Neergelegd ter griffie der rechtbank v. koophandel te TONGEREN

De Hoofdgriffier, Griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/03/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 6

Kandidaat- nieuwe leden kunnen hun kandidatuur schriftelijk stellen bij de voorzitter van de vereniging. Nieuwe leden worden op voordracht van de Raad van Bestuur en met akkoord van het algemeen bestuur van de Congregatie van de Zusters Annuntiaten van Heverlee aanvaard door de Algemene Vergadering met twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. Het lidmaatschap duurt zes jaar en is hernieuwbaar. De algemeen overste en de regionaal overste van de regio Europa van deze congregatie zijn lid van de vereniging. De voorzitter van de vereniging krijgt zijn mandaat van de algemeen overste van de kerkrechterlijke Congregatie van de Zusters Annuntiaten van Heverlee.

Artikel 7

Om lid te worden van de vereniging moet een kandidaat-lid bereid zijn het doel van de vereniging na te leven. Bij het niet naleven van het doel van de vereniging kan een lid uitgesloten worden als lid van de vereniging door de Algemene Vergadering.

Artikel 8

Elk lid kan uit de vereniging treden door het schriftelijk indienen van zijn ontslag bij de Raad van Bestuur. Behoudens het verlies van lidmaatschap van rechtswege, kan een lid slechts door de Algemene Vergadering worden uitgesloten indien twee derden van de leden aanwezig zijn. Tot aan de uitsluiting mag de Raad van Bestuur het betreffende lid schorsen wegens zwaarwichtige redenen, mits twee derden van de aanwezige bestuurders akkoord gaat. De Raad van Bestuur is verplicht in voorkomend geval de Algemene Vergadering binnen de maand samen te roepen bij aangetekend schrijven.

Artikel 9

De leden zijn geen enkele bijdrage verschuldigd. De leden zijn in geen geval persoonlijk aansprakelijk voor

de verbintenissen aangegaan door de vereniging.

TITEL III -ALGEMENE VERGADERING

Artikel 10

De Algemene Vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

a.het wijzigen van de statuten;

b.het benoemen en afzetten van de bestuurders;

c.het benoemen en afzetten van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging in geval een

bezoldiging wordt toegekend;

d.de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

e.het goedkeuren van de begroting en rekeningen;

f. het vrijwillig ontbinden van de vereniging;

g.het aanvaarden en uitsluiten van de leden;

h.het opstellen, goedkeuren en wijzigen van het huishoudelijk reglement;

i.alle beslissingen die het bestaan zelf en het algemeen beleid van de vereniging aangaan,

alsmede de stopzetting en het opstarten van statutaire activiteiten;

j.de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

k.alle gevallen waarin de statuten dit vereisen.

Artikel 11

§ 1 Elk jaar wordt na verloop van het boekjaar en uiterlijk eind juni een gewone Algemene Vergadering gehouden voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begroting van het volgend jaar.

§ 2 Buitengewone Algemene Vergaderingen worden gehouden telkens de omstandigheden dit vereisen of wanneer één vijfde van de leden erom verzoekt.

Artikel 12

Oproepingen tot de Algemene Vergaderingen dienen schriftelijk te gebeuren, tenminste acht dagen op voorhand. Ze kunnen alleen geldig gedaan worden onder handtekening van de voorzitter of van twee bestuurders. Eén vijfde van de leden van de vereniging kan de Raad van Bestuur verzoeken een Algemene Vergadering te beleggen. Alle leden moeten worden opgeroepen. De oproeping vermeldt dag, uur en plaats van de vergadering, alsook de agenda.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/03/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 13

§ 1 Tenzij de statuten, het huishoudelijk reglement of de wet strenger bepaalt, beslist de Algemene Vergadering met gewone meerderheid van stemmen bij aanwezigheid van de helft plus één van de leden. Indien het vereiste aantal leden niet bereikt wordt, wordt een nieuwe Algemene Vergadering belegd die beslist bij gewone meerderheid, ongeacht het aantal aanwezige leden. Besluiten in verband met statutenwijziging, uitsluiting van leden en vrijwillige ontbinding kunnen slechts genomen worden mits de voorwaarden bepaald in de VZW-wet in acht genomen worden. Elk aanwezig of vertegenwoordigd lid beschikt over één stem. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

§ 2 Wijziging en goedkeuring van het huishoudelijk reglement vereist een tweederde meerderheid van de aanwezige en/of vertegenwoordigde leden.

§ 3 In afwijking van § 1 kan een besluit tot wijziging van het doel slechts genomen worden door de Algemene Vergadering met eenparigheid van stemmen. Een stemming voor wijziging van het doel van de vereniging kan enkel als alle leden op de algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

§ 4 De algemene vergadering mag punten buiten de agenda behandelen, mits één derde van de aanwezige leden akkoord gaat.

Artikel 14

Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt, dat de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd. Het verslag wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris en wordt in een register bewaard. Leden en belanghebbende derden kunnen kennis nemen van de besluiten van de Algemene Vergadering indien zij dit schriftelijk vragen, en de bedoeling van deze aanvraag meedelen. Afschriften van de verslagen worden geldig voor eensluidend ondertekend door de voorzitter of door twee leden.

TITEL IV - BESTUUR, RAAD VAN BESTUUR, DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 15

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, samengesteld uit tenminste drie leden van de vereniging, overeenkomstig de VZW-wet. Tenminste twee bestuurders zijn leden van de congregatie van de Zusters Annuntiaten van Heverlee.

Artikel 16

De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering voor een termijn van zes jaar. Hun mandaat is hernieuwbaar. Bij tussentijdse aanstelling wordt de termijn beperkt tot het einde van het oorspronkelijk mandaat. Het mandaat van de bestuurders kan door de Algemene Vergadering te allen tijde herroepen worden. Een bestuurder kan ontslag indienen door middel van een aangetekend schrijven aan de Algemene Vergadering.

Artikel 17

§1 De voorzitter van de Algemene Vergadering is tevens voorzitter van de Raad van Bestuur. De bestuurders kiezen onder elkaar een ondervoorzitter, een secretaris en een schatbewaarder. De bevoegdheden van de Raad van Bestuur worden uitgeoefend als college.

§ 2 De raad vergadert op bijeenroeping door de voorzitter of door twee bestuurders. De oproepingsbrief bevat ook de agenda. Andere punten dan deze op de agenda kunnen behandeld worden mits één derde van de aanwezige bestuurders akkoord gaat.

§ 3 De raad vergadert slechts geldig als tenminste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. De vergadering kan voorgezeten worden door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Tenzij in het huishoudelijk reglement anders is bepaald, worden alle besluiten genomen met gewone meerderheid; bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

§ 4 Van alle vergaderingen wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd. Het wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris en in een register bewaard. Uittreksels daarvan worden geldig ondertekend door de voorzitter of door twee bestuurders.

Artikel 18

§ 1 De Raad van Bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van deze die door de wet uitdrukkelijk aan de

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/03/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Algemene Vergadering zijn voorbehouden. De Raad van Bestuur kan zelf daden van beschikking stellen met inbegrip van, onder meer het aankopen of vervreemden mits toelating van de eigenaar, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen, het hypothekeren, het verkrijgen of verlenen van een zakelijk recht, het huren en verhuren mits toelating van de eigenaar, het lenen en uitlenen, alle handels- en bankverrichtingen, het opheffen van hypotheken, ...

§ 2 De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt deze bij alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen. Hij treedt op, als eiser of als verweerder, in alle rechtsgedingen en beslist over het al of niet aanwenden van rechtsmiddelen.

§ 3 De Raad van Bestuur kan voor bepaalde handelingen en taken en voor daden van dagelijks bestuur zijn bevoegdheid overdragen aan een dagelijks bestuur, aan één of meer bestuurders of zelfs aan een andere persoon, al dan niet lid van de vereniging. De duur waarvoor deze bevoegdheidsdelegatie plaatsgrijpt, kan niet langer zijn dan het lopende mandaat van de Raad van Bestuur en kan te allen tijde met onmiddellijke ingang worden ingetrokken door de Raad van Bestuur. Wanneer meer dan één persoon met het dagelijks bestuur wordt belast, wordt de vereniging in al haar handelingen van het dagelijks bestuur rechtsgeldig vertegenwoordigd door één persoon van het dagelijks bestuur, die geen bewijs van een voorafgaand besluit onder hen moet leveren. Derden kunnen slechts volmacht ontvangen voor een duidelijk omschreven opdracht.

§ 4 De Raad van Bestuur benoemt en ontslaat het personeel dat met het oog op het verwezenlijken van het doel der vereniging in dienst wordt genomen.

Artikel 19

Behoudens uitdrukkelijke algemene of bijzonder lastgeving, wordt de vereniging ten overstaan van derden steeds geldig verbonden door een handtekening van de voorzitter van de raad van bestuur of van twee bestuurders, die hun bevoegdheid niet hoeven te bewijzen doch aansprakelijk blijven ten aanzien van de vereniging.

TITEL V  INZAGERECHT LEDEN

Artikel 20

Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen, alsmede alle notulen en beslissingen van de Algemene Vergadering, van de Raad van Bestuur en van de personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden, evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

TITEL VI - REKENING, BEGROTING, CONTROLE

Artikel 21

§1 Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december.

§2 De Raad van Bestuur bereidt de rekeningen en begrotingen voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering. Na goedkeuring van de jaarrekening en de begroting, ten laatste zes maanden na afsluiting van het boekjaar, spreekt de Algemene Vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en, desgevallend, de commissarissen.

§3 De Raad van Bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de VZW-wet vermelde stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel en, indien de wet dit vereist, bij de Nationale Bank van België.

Artikel 22

§1 Indien de vereniging op grond van de op haar toepasselijke bepalingen daartoe verplicht is, zal de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid vanuit het oogpunt van de VZW-wet en de statuten van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, worden opgedragen aan één of meer commissarissen die worden benoemd door de Algemene Vergadering onder de leden van het Instituut van Bedrijfsrevisoren. De Algemene Vergadering bepaalt het aantal commissarissen en stelt hun bezoldiging vast. De commissarissen worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van drie jaar.

§2 De commissarissen hebben, gezamenlijk of afzonderlijk, een onbeperkt recht van controle over alle verrichtingen van de vereniging. Zij mogen ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en in het algemeen van alle geschriften van de vereniging.

Luik B - vervclg

MOD 2.2

q , .

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/03/2011- Annexes du Moniteur belge

Voorbehouden aars het Belgisch Staatsblad

TITEL VII - ONTBINDING, VEREFFENING

Artikel 23

Behoudens de gevallen van rechterlijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan tot de ontbinding slechts worden besloten door de Algemene Vergadering overeenkomstig de VZW-wet. In het ontbindingsbesluit worden tevens één of meer vereffenaars aangeduid.

Artikel 24

§1 In geval van ontbinding wordt het netto overblijvend maatschappelijk actief, na vereffening van de schulden en het aanzuiveren van de lasten, overgedragen aan een werk met een gelijkaardig doel als dat van de vereniging, aan te duiden door de Algemene Vergadering.

§2 Bij het bepalen van de bestemming moeten de vereffenaars en de Algemene Vergadering rekening houden met het doel van de onderhavige vereniging en met de in artikel 3 bepaalde beginselen en die voorwaarde ook aan de voormelde vereniging opleggen. In geen geval mogen de activa toegewezen worden aan leden of oud-leden, tenzij het zou gaan om verenigingen met een soortgelijk doel als dat van de ontbonden vereniging; ook dan moeten de goederen bestemd blijven voor een soortgelijk doel als dat van de ontbonden vereniging.

Artikel 25

Voor alles wat niet door deze statuten wordt geregeld, is de wet van 02 mei 2002 van toepassing.

Ontslag en benoeming

De Algemene Vergadering van de vzw Kasteel Mariagaarde- Hoepertingen heeft op 13 oktober 2010 akte

genomen van het ontslag van de volgende bestuurders:

GILLES Jacinthe, Naamsesteenweg 355, 3001 Heverlee,

PEETERS Roza, Naamsesteenweg 302, 3001 Heverlee,

SMAL Marie-Thérèse, Naamsesteenweg 355, 3001 Heverlee,

LAMMENS Lutgarde, Kasteelstraat 10, 3840 Borgloon,

DEHAESELEER Simonne, Olympialaan 23, 3800 Sint-Truiden.

Diezelfde vergadering heeft volgende bestuurders benoemd of in hun mandaat bevestigd:

- DEVOGELAERE Carina Maria Louisa Maure, Naamsesteenweg 355, 3001 Heverlee, geboren te Wilrijk op

05.06.1955

- MARTENS, Jan Marie Alfons Georges Emest, Eeuwfeestlaan 13, 3500 Hasselt, geboren te Hasselt op

14.07.1950

- NEVEN Ludo Theo Joseph, Daalhofstraat 4A, 3840 Hoepertingen, geboren te Hoepertingen op

03.02.1945

- NEYENS Elisa Hendrika Maria, Naamsesteenweg 351, 3001 Heverlee, geboren te Neeroeteren op

28.07.1936

- SCHOENAERTS Jozef Luciaan Joris, Hazenfonteinstraat 25, 3050 Oud-Heverlee, geboren te Temse op

29.04.1952

De Algemene Vergadering van de vzw Kasteel Mariagaarde- Hoepertingen heeft op 6 januari 2011

bijkomend volgende bestuurder benoemd:

- BOON Jozef Maria Christiane, Reeboklaan 14, 3001 Heverlee, geboren te Leuven op 12.04.1951

Deze hebben onder elkaar aangesteld:

Voorzitter: Jan Martens

Ondervoorzitter: Ludo Neven

Secretaris: Carina Devogelaere

Schatbewaarder: Jozef Boon

Hoepertingen, 6 januari 2011

Canna Devogelaere secretaris Jan Martens

voorzitter

Op de laatste blz. van Luik B versnelden : Recto : Naam en hoedanigheid var de instrumenterende notaris, hetzij van de perso{ejn(er.) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
KASTEEL MARIAGAARDE HOEPERTINGEN

Adresse
KASTEELSTRAAT 10 3840 HOEPERTINGEN

Code postal : 3840
Localité : Hoepertingen
Commune : BORGLOON
Province : Limbourg
Région : Région flamande