MIJNSTREEK

Divers


Dénomination : MIJNSTREEK
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 889.287.288

Publication

29/01/2015
ÿþMflD 2.2

r '1f>1 1 In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter grille

MONITEUR BELGE

2 1 -01- 2015

BELGISCH STAATSBLAD

Griffie

I!

5016995*

Ondernemingsnr : 0889.287.288

Benaming

(voluit) : Projectvereniging Mijnstreek

(verkort) :

Rechtsvorm : Projectvereniging (cfr, decreet op de intergemeentelijke samenwerking)

Zetel : C-MINE 10 BUS 4, 3600 Genk

Onderwerp akte

Oprichtingsakte 2015-2020

PROJECTVERENIGING MIJNSTREEK

Tussen de ondergetekenden:

De gemeente AS, vertegenwoordigd door de heer Miel CRAEGHS, burgemeester en Wendy PEETERS, gemeentesecretaris;

De stad BERINGEN, vertegenwoordigd door de heer Maurice WEBERS, burgemeester en de heer Luc VRIJDAGHS, gemeentesecretaris;

De stad GENK, vertegenwoordigd door de heer Wim DRIES, burgemeester en de heer Rudi HAECK, stadssecretaris;

De gemeente NEUSDEN-ZOLDER, vertegenwoordigd door de heer Mario BORREMANS, burgemeester en de heer Yvo AERTS, gemeentesecretaris;

De gemeente HOUTHALEN-HELCHTEREN, vertegenwoordigd door de heer Alain YZERMANS, burgemeester en de heer Wim HAEST, gemeentesecretaris ;

De gemeente MAASMECHELEN, vertegenwoordigd door de heer Raf TERWINGEN, burgemeester en mevrouw Sabine BERVAES, gemeentesecretaris;

Handelend in uitvoering van de beslissingen van de respectievelijke gemeenteraden d, d. 07/02/2014 (As), 10/3/2014 (Beringen), 13/2/2014 (Genk), 27/3/2014 (Neusden-Zolder), 27/2/2014 (Houthalen-Helchteren) en 1/4/2014 (Maasmechelen);

Hierna genoemd: de deelnemende gemeenten;

Werd overeengekomen wat volgt:

HOOFDSTUK 1 NAAM, ZETEL, DOELSTELLINGEN EN DUUR

Art 1 Naam van de projectvereniging

De projectvereniging wordt genoemd "projectvereniging Mijnstreek", De leden van de projectvereniging zijn de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen.

De projectvereniging is onderworpen aan de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, en door deze statuten,

Art 2 Zetel van de projectvereniging

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De zetel van de vereniging is gevestigd te Genk in de gebouwen van de voormalige mijnsite van Winterslag, C-Mine, op het adres C-Mine, Evence Coppéelaan 87, 3600 Genk. Het postadres van de organisatie is eveneens Evence Coppéelaan 87, 3600 Genk,

Art 3 Doel van de projectvereniging

Het hoofddoel van projectvereniging Mijnstreek is door overleg en samenwerking tussen de diverse culturele actoren in de regio culturele meerwaarden te creëren. Samenwerking rond cultureel erfgoed vormt de basisdoelstellling van deze vereniging.

Dit betekent onder meer:

-Het afstuiten van een erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschap

-Culturele ontwikkelingen stimuleren die de mogelijkheden van een afzonderlijke

gemeente overstijgen en hiervoor projecten op schaal van de regio ontwikkelen

-Kwalitatieve communicatiekanalen ontwikkelen voor het culturele aanbod in de regio.

-Een cultureel imago opbouwen gebaseerd op het profiel en de kenmerken van de regio en zodoende

werken aan de uitstraling van de streek.

-Erfgoedinitiatieven en -ontwikkelingen stimuleren die de mogelijkheden van een afzonderlijke gemeente

overstijgen en hiervoor projecten op schaal van de regio ontwikkelen.

-Onderzoek verrichten op vlak van cultureel erfgoed en de resultaten hiervan ontsluiten voor een breed

publiek

-Stimuleren van het bewaren van cultureel erfgoed in de regio.

-Via een degelijk erfgoedbeleid werken aan de uitstraling van de mijnstreek.

Art 4 duur van de projectvereniging

§ 1. De projectvereniging wordt opgericht voor de periode 2015 tot en met 2020. Tijdens die periode is geen uittreding mogelijk.

§ 2. De projectvereniging kan opeenvolgende keren voor het verstrijken van de termijn opnieuw verlengd worden voor een periode van maximum 6 jaar indien dit de unanieme wil is van de deelnemende gemeenten. Tijdens die periode is geen uittreding mogelijk

HOOFDSTUK 2 BESTUUR VAN DE VERENIGING

Art 5 bestuur van de vereniging

§ 1. De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden benoemd worden door de deelnemende gemeenten.

§ 2" Deze raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen die kaderen binnen het doel van de vereniging,

Het mandaat van bestuurder wordt beëindigd indien de respectieve raad die hij vertegenwoordigt zijn mandaat intrekt en in dezelfde raadsvergadering zijn vervanger aanduidt.

Art 6 samenstelling raad van bestuur

§ 1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en uit leden met raadgevende stem.

§ 2. De stemgerechtigde leden zijn de schepenen voor cultuurbeleid van de deelnemende gemeenten. De voorzitter wordt gekozen uit de stemgerechtigde leden. Elk stemgerechtigd lid beschikt over slechts één stem.

§ 3. Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente één afgevaardigde aan, als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden in de deelnemende gemeenten, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is ais voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

§ 4. Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder van de projectvereniging en verschillende ambten, functies en mandaten zoals bepaald in artikel 48 en 51 van het decreet van 6 juli 2001,

§ 5. Leden van de raad van bestuur kunnen zich niet laten vervangen door een derde op de vergaderingen. Stemgerechtigde leden kunnen wel een volmacht geven aan een ander stemgerechtigd lid. Elk lid kan maar over één volmacht beschikken.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

§ 6. De bestuurders warden benoemd voor de duur van de projectvereniging, maar zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat.

Art 7 werkingsmodaliteiten

De werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgelegd in een huishoudelijk reglement dat gewijzigd kan worden bij eenvoudige beslissing van stemgerechtigde leden van de raad van bestuur,

Art 8 vergaderingen raad van bestuur

De raad van bestuur vergadert ten minste twee keer per jaar. De uitnodigingen worden minstens twee weken vooraf verstuurd, vergezeld van een agenda.

Art 9 presentiegeld

De leden van de raad van bestuur zullen geen presentiegeld ontvangen.

Art 10 ondersteuning raad van bestuur

De raad van bestuur kan werkgroepen of adviesgroepen oprichten om de vergaderingen van de raad van bestuur voor te bereiden en kan specifieke opdrachten uitbesteden aan derden.

De bepalingen met betrekking tot samenstelling en werkwijze van de adviesgroepen en werkgroepen worden door de raad van bestuur vastgelegd in haar huishoudelijk reglement

Art 11 verslaggeving aan de gemeenteraden

§ 1. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar. De notulen van de vergaderingen en de bijhorende documenten worden, maximaal één maand na de vergadering, ter inzage gelegd van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van alle aangesloten gemeenten.

§ 2. De raad van bestuur legt de jaarrekeningen, samen met het activiteitenverslag en het verslag van de accountant jaarlijks, voor eind mei, voor aan de gemeenteraden.

HOOFDSTUK 3 FINANCIEEL BEHEER

Art 12 begroting en rekeningen

§ 1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt m.b.t. de boekhoudkundige verrichtingen.

§ 2. De raad van bestuur stelt de rekening van het afgelopen jaar vast uiterlijk op 31 maart na het verstreken boekjaar. De raad van bestuur legt de jaarrekening samen met het verslag van de accountant en het activiteitenverslag ter kennisgeving voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. De begroting wordt goedgekeurd uiterlijk op 31 december van het jaar dat voorafgaat.

Art 13 financiering

De gemeentebesturen financieren de projectvereniging jaarlijks met een bedrag van minimum 0,20 Euro per inwoner, per jaar. Deze bijdrage wordt aangepast aan de index van de consumptieprijzen. Als referentiecijfer wordt de index van de consumptieprijzen van de maand voorafgaand aan de datum van de oprichtingsakte gebruikt.

Art 14 financiële controle

De raad van bestuur benoemt een accountant die de controle op de financiële toestand uitvoert en hierover jaarlijks rapporteert.

HOOFDSTUK 4 WIJZIGING STATUTEN, TOETREDING, ONTBINDING

Art 15 wijziging van de statuten, toetreding

De wijzigingen van de statuten, de aanvaarding van de toetreding van nieuwe leden en de wijziging van de financiële bijdrage behoeven de instemming van twee derden van de deelnemende gemeenten, op basis van een gemeenteraadsbeslissing.

MQA 2.2

Luik B - Vervolg

Art 16 ontbinding van de vereniging

De vereniging kan voortijdig ontbonden worden mits een akkoord van 2/3 van de bestuurders. De vereniging stelt hiertoe een véreffenaar aan.

Art 17 bestemming van de activa

In geval van ontbinding van de vereniging worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passiva, overgedragen aan de deelnemende gemeenten in verhouding tot de betaalde financiële bijdragen.

Bij de ontbinding van de vereniging zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen worden teruggegeven aan de eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.

Voor alles wat niet in deze statuten is voorzien gelden de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking (BS 31.10.2001)

Aldus opgemaakt te Genk, op 14/11/2014 in 12 exemplaren waarbij iedere ondertekende gemeente erkent één exemplaar te hebben ontvangen,

Wendy PEETERS

gemeentesecretaris AS

Miel CRAEGHS,

burgemeester AS

Luc VRIJDAGHS,

gemeentesecretaris BERINGEN

Maurice WEBERS,

burgemeester BERINGEN

Rudi HAECK,

stadssecretaris GENK

Wim DRIES,

burgemeester GENK

Yvo AERTS,

gemeentesecretaris NEUSDEN-ZOLDER

Mario BORREMANS,

burgemeester NEUSDEN-ZOLDER

Wim HAEST,

gemeentesecretaris HOUTHALEN-HELCHTEREN

Alain YZERMANS,

burgemeester HOUTHALEN-HELCHTEREN

Sabine BERVAES,

gemeentesecretaris MAASMECHELEN

Raf TERWINGEN,

burgemeester MAASMECHELEN

Op de laatste blz. van Luik B vermelden - Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 29/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

. Voor-behôuden

" aan het Belgisch Staatsblad

Coordonnées
MIJNSTREEK

Adresse
C-MINE 10, BUS 4 3600 GENK

Code postal : 3600
Localité : GENK
Commune : GENK
Province : Limbourg
Région : Région flamande