SCHOOLSCHAAK VLAANDEREN

Association sans but lucratif


Dénomination : SCHOOLSCHAAK VLAANDEREN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 834.299.770

Publication

17/03/2011
ÿþ,

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

à

IIII

+iioaa1ao+

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

RECNI`BANKVÁId K00141AkEl-

0 1 MAO 2011

HAWM

Benaming : Schoolschaak Vlaanderen

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Kolibriestraat 4 3530 Houthalen-Helchteren

Ondernemingsnr : 23(4 193 11 o

Voorwerp akte : Statuten

Hoofdstuk 1: naam, zetel, doel en duur.

Art. 1

Op 2 december 2010 hebben ondergetekenden een vereniging opgericht, voor onbepaalde duur,

Peschl Hans, Kolibriestraat 4, 3530 Houthalen-Helchteren

Montforts Ton, Verloren Kost 37, 3680 Maaseik

Margareta Dekuyper, Bochtlaan 20, 3600 Genk

Art. 2

De vereniging zonder winstoogmerk draagt de benaming "Schoolschaak Vlaanderen" of afgekort.

"Schoolschaak".

De maatschappelijke zetel is gevestigd in de Kolibriestraat 4 te 3530 Houthalen-Helchteren en ressorteert:

onder het gerechtelijk arrondissement van Hasselt.

Art. 3

Het doel van de vereniging is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jeugd op maatschappelijk, cultureel en intellectueel vlak. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met alle onderwijsinstellingen die schaken als (eermiddel in hun lessenpakket willen integreren of schaken op school als vrijetijdsbesteding willen aanbieden. In functie van de eindtermen en specifieke doelstellingen van de onderwijsinstelling worden (grensoverschrijdende) lespakketten en didactisch materiaal aangeboden. Het aanbod geldt voor alle onderwijsnetten evenals het buitengewoon onderwijs.

De vereniging kan hiervoor alle mogelijke initiatieven nemen die zij nuttig acht. Het betreft het geven van lessen, voordrachten, inrichten van studiedagen, opleiden van schaakleerkrachten en dergelijke. Verder kan de vereniging, samen met onderwijsinstellingen, manifestaties of activiteiten rond schaken opzetten. Bovendien. kan zij in het kader van haar kernactiviteiten specifieke schaakprojecten opstarten of ondersteunen met als bijkomend oogmerk het bevorderen van de integratie, de vreedzame samenleving en de opvang of begeleiding. van (probleem) jeugd en jongeren.

De vereniging kan samenwerkingsverbanden sluiten met overheden of organisaties die gelijkaardige doelstellingen nastreven of de doelstellingen van de vereniging ondersteunen. De vereniging kan eveneens. roerende en onroerende goederen bezitten, personeel aanwerven, leningen aangaan en handel drijven voor zover dit rechtstreeks in verband staat met het bereiken van de doelstellingen of deze ondersteunen.

Hoofdstuk 2: de leden van de vereniging.

Art. 4

De vereniging bestaat tenminste uit drie leden. De stichters, zoals vernoemd in art. 1, zijn de eerste leden

van de vereniging.

Art. 5 : Toetreding van leden:

Kandidaat leden dienen aan volgende cumulatieve voorwaarden te voldoen:

-Een schriftelijke en gemotiveerde aanvraag indienen op de maatschappelijke zetel;

-Een fysieke of rechtspersoon zijn die een duidelijk belang vertonen bij de verwezenlijking van de!

doelstellingen van de vereniging;

-Zonder enig voorbehoud de statuten en alle reglementen van de vereniging aanvaarden;

-Door de algemene vergadering worden aanvaard met eenparigheid van stemmen. De beslissing van de

algemene vergadering moet niet gemotiveerd worden en is zonder verhaal.

Art. 6 : Uittreding van leden.

Op de laatste hlz. van Luik E3 vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris. hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/03/2011 - Annexes du Moniteur belge

Leden kunnen te allen tijde vrijwillig uit de vereniging treden mits het ontslag schriftelijk mede te delen aan de raad van bestuur.

Art. 7

Leden die niet tijdig hun lidmaatschapsbijdrage betalen worden geacht uit de vereniging te treden. De uittreding is definitief indien de lidmaatschapsbijdrage niet is betaald binnen de 30 dagen na een schriftelijke herinnering.

Art. 8

De uitsluiting van een lid kan slechts door de algemene vergadering worden uitgesproken met een

meerderheid van twee derden van de stemmen.

Art. 9

Een lid dat ontslag neemt of dat wordt uitgesloten kan geen aanspraak maken op het patrimonium van de

vereniging en kan betaalde bijdragen niet terugvorderen.

Hoofdstuk 3: de algemene vergadering.

Art. 10

De algemene vergadering wordt samengesteld uit de leden.

Enkel de leden hebben stemrecht op de algemene vergadering.

Art. 11

De algemene statutaire vergadering wordt elk jaar in de maand oktober bij elkaar geroepen. Een algemene vergadering wordt eveneens bijeengeroepen indien ten minste één vijfde van de leden of ten minste de helft van de bestuurders dit vragen.

Art. 12

Een besluit van de algemene vergadering is vereist voor:

1° de wijziging van de statuten;

2° de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3° de benoeming en de afzetting van de commissarissen of rekeningtoezichters en het bepalen van hun

bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;

4° de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen of rekeningtoezichters;

5° de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6° de ontbinding van de vereniging;

7° de toetreding van een lid;

8° de uitsluiting van een lid.

9° de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

Art. 13

Tenminste twee weken voor de algemene vergadering wordt de uitnodiging met vermelding van de dagorde, samen met de verslagen van de bestuurders en desgevallend de commissarissen of rekeningtoezichters, het dagelijks bestuur en de gemachtigde personen, evenals de adviezen van de raad van bestuur verzonden naar de leden. Voor een algemene vergadering waar de begroting of de goedkeuring van de rekeningen op de agenda staat, dienen deze eveneens deel uit te maken van de uitnodiging.

Over een statutenwijziging kan de algemene vergadering alleen op geldige wijze besluiten wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk in de oproepingsbrief zijn opgenomen die minimaal twee maanden voor de algemene vergadering is verzonden aan de leden.

Art. 14

Een algemene vergadering kan rechtsgeldig besluiten wanneer minimaal de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Tenzij anders vermeld in de statuten worden besluiten genomen bij meerderheid van stemmen.

Een wijziging van de statuten kan alleen worden aangenomen indien ten minste twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is en met een meerderheid van twee derden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Wanneer de wijziging evenwel betrekking heeft op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, kan zij alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Art. 15

Ingeval op de eerste vergadering onvoldoende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn om rechtsgeldig te besluiten, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen met dezelfde agenda. Die kan dan geldig beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden bedoeld in art. 14 ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Art. 16

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/03/2011 - Annexes du Moniteur belge

Leden die een punt op de agenda wensen te plaatsen dienen dit uiterlijk 21 dagen voor de vergadering schriftelijk kenbaar te maken op de maatschappelijke zetel van de vereniging, teneinde dit punt op de te verzenden dagorde te plaatsen.

Art. 17

De leden kunnen zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid of een meerderjarig toegetreden lid van de vereniging. Elk natuurlijk persoon kan maximaal over één volmacht beschikken.

Art. 18

Op de algemene vergadering heeft elk lid 1 stem met uitzondering van de stichtende leden. Deze hebben

elk 3 stemmen.

Art. 19

Bij het nemen van besluiten mag niet afgeweken worden van de verdeelde dagorde, tenzij met unaniem akkoord van de raad van bestuur en unanieme aanvaarding door de algemene vergadering, voor zover het niet gaat om een wijziging van de statuten.

Art. 20

De notulen van de algemene vergadering waarin haar beslissingen worden geacteerd, worden binnen de 30 dagen aan de leden verzonden. Derden kunnen via de maatschappelijke zetel van de vereniging kennis nemen van de beslissingen van de algemene vergadering.

Hoofdstuk 4: de raad van bestuur.

Art. 21

De raad van bestuur bestaat uit minimaal twee personen. De raad van bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar in en buiten rechte. Alle bevoegdheden, die de wet of de statuten niet uitdrukkelijk toekennen aan de algemene vergadering, worden toegekend aan de raad van bestuur.

De omvang van de bevoegdheden van de bestuurders wordt door de raad van bestuur in gezamenlijk overleg vastgelegd. Tenzij uitdrukkelijk anders wordt vastgelegd bij de omschrijving van de bevoegdheden van de bestuurders oefenen deze hun mandaat uit als college en wordt voor buitengerechtelijke handelingen tegenover derden de vereniging vertegenwoordigd door minimaal twee bestuurders.

Art. 22

De raad van bestuur bepaalt de jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage. Deze zal niet hoger zijn dan 1.000,00 euro

per jaar (gezondheidsindex november 2010).

Art. 23

Kandidaat bestuurders, evenals bestuurders wiens mandaat zal beëindigen en die zich opnieuw kandidaat wensen te stellen, dienen uiterlijk 4 weken voor de algemene vergadering een schriftelijke kandidatuur in te dienen op de maatschappelijke zetel van de vereniging. De kandidaturen worden vermeld op de uitnodiging voor de algemene vergadering. De algemene vergadering beslist over de kandidatuur in een geheime stemming. De kandidaat wordt verkozen indien deze meer dan de helft van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen behaalt.

Art. 24

Het staat een bestuurder vrij om op elk moment zijn mandaat neer te leggen door dit schriftelijk te melden op de maatschappelijke zetel van de vereniging. Indien door de ambtsbeëindiging van een bestuurder het aantal bestuurders kleiner wordt dan het door de wet of statutair voorgeschreven minimum aantal zal de raad van bestuur binnen de 6 weken een algemene vergadering beleggen om een nieuwe bestuurder te benoemen. Een bestuurder die 3 achtereenvolgende vergaderingen al dan niet verontschuldigd afwezig is, op een vergadering van de raad van bestuur of een algemene vergadering, kan worden geacht ontslag te hebben gegeven.

Art. 25

De afzetting van een bestuurder kan enkel door de algemene vergadering worden uitgesproken indien dit punt deel uitmaakt van de agenda. De beslissing over de afzetting van een bestuurder wordt genomen in een geheime stemming. De afzetting gebeurt indien meer dan de helft van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen het voorstel tot afzetting steunen.

Art. 26

Tenzij uitdrukkelijk anders beslist door de algemene vergadering worden de bestuurders benoemd voor een onbeperkte duur. Behoudens een anders luidende beslissing van de algemene vergadering is het mandaat van bestuurder onbezoldigd.

Hoofdstuk 5: gemachtigde personen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/03/2011 - Annexes du Moniteur belge

Art. 27

Het staat de raad van bestuur vrij personen met een specifieke machtiging te benoemen. Hiervoor zal de

raad van bestuur op voorhand minimaal volgende punten vastleggen:

-een eenduidige omschrijving van de machtiging en de mate van de vertegenwoordiging van de vereniging;

-in voorkomend geval een daaraan verbonden taakomschrijving;

-of de personen alleen, gezamenlijk of als college dienen te handelen voor zover het om meerdere personen

gaat;

-de duur van de machtiging of desgevallend de wijze van beëindiging van de machtiging indien het niet om

een vooraf bepaalde duur gaat;

-een procedure voor een eventuele vervroegde beëindiging van de machtiging.

Hoofdstuk 6: het dagelijks bestuur.

Art. 28

Het staat de raad van bestuur vrij personen voor een dagelijks bestuur te benoemen. Hiervoor zal de raad

van bestuur minimaal volgende punten vastleggen:

- een gedetailleerde taakomschrijving van de uit te voeren opdrachten;

-de bevoegdheden en de mate waarin het dagelijks bestuur de vereniging kan of mag vertegenwoordigen;

-of de personen alteen, gezamenlijk of als college dienen te handelen voor zover het om meerdere personen

gaat;

-de duur van het mandaat indien het om een vaste periode gaat of desgevallend de wijze van beëindiging

van het mandaat indien het niet om een vooraf bepaalde duur gaat;

-een procedure voor een vervroegde beëindiging van het mandaat.

Hoofdstuk 7: de commissarissen of rekeningtoezichters.

Art. 29

De algemene statutaire vergadering kan op voordracht van een lid of de raad van bestuur commissarissen benoemen en deze belasten met de controle van de boekhouding en rekeningen. De commissarissen brengen hierover een schriftelijk verslag uit op de algemene vergadering.

Hoofdstuk 8: toegetreden leden.

Art. 30

Bij de oprichting van de vereniging zijn er geen toegetreden leden.

Art. 31 : Toetreding van toegetreden leden

Kandidaten dienen aan volgende cumulatieve voorwaarden te voldoen:

-Een samenwerkingsovereenkomst tekenen waarin de faciliteiten van de samenwerking worden vastgelegd;

-Een fysieke of rechtspersoon zijn die een duidelijk belang vertoont bij de verwezenlijking van de

doelstellingen van de vereniging;

-Zonder enig voorbehoud de statuten en alle reglementen van de vereniging aanvaarden;

-Een jaarlijkse bijdrage betalen die door de raad van bestuur wordt bepaald;

-Door de raad van bestuur met eenparigheid van stemmen worden aanvaard. De beslissing van de raad van

bestuur moet niet gemotiveerd worden en is zonder verhaal.

Art. 32 : Uitreding van toegetreden leden.

Elk toegetreden lid kan te allen tijde vrijwillig uit de vereniging treden mits het ontslag schriftelijk mede te

delen aan de raad van bestuur.

Art. 33

De uitsluiting van een toegetreden lid kan slechts door de algemene vergadering worden uitgesproken met

een meerderheid van twee derden van de stemmen.

Art. 34

Een toegetreden lid dat ontslag neemt of dat wordt uitgesloten kan geen aanspraak maken op het

patrimonium van de vereniging en kan betaalde bijdragen niet terugvorderen.

Art. 35

Toegetreden leden worden toegelaten tot de algemene vergadering en hebben enkel een adviserende stem.

Hoofdstuk 9: algemene bepalingen.

Art. 36

De vereniging is aansprakelijk voor de misgrepen die kunnen toegeschreven worden aan haar bestuurders, hetzij personen of organen, waardoor haar wil wordt uitgevoerd. Door de bestuurders wordt geen persoonlijke verbintenis aangegaan betreffende de verbintenissen die de vereniging aangaat. De verantwoordelijkheid van de bestuurders is beperkt tot het uitvoeren van de hen toevertrouwde taken volgens de zorgen van een goed huisvader.

Luik B - Vervolg

Art. 37

De akten betreffende de benoeming of de ambtsbeëindiging van de bestuurders, van de personen aan wie het dagelijks bestuur is opgedragen, van de commissarissen of rekeningtoezichters en van de personen gemachtigd om de vereniging te vertegenwoordigen vermelden hun naam, hun voornamen, hun woonplaats, hun geboortedatum en -plaats of, ingeval het rechtspersonen betreft, hun naam, hun rechtsvorm, hun BTW-identificatienummer en hun zetel.

De akten betreffende de benoeming van de bestuurders, van de personen aan wie het dagelijks bestuur is opgedragen en van de personen gemachtigd om de vereniging te vertegenwoordigen vermelden bovendien de omvang van hun bevoegdheden en de wijze waarop zij die uitoefgnen, ofwel alleen, ofwel gezamenlijk, ofwel als college.

"

"

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Art. 38

Op de zetel van de vereniging wordt door de raad van bestuur een register van de leden gehouden. Dit register vermeldt de naam, voornamen en woonplaats van de leden of, ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, de rechtsvorm en het adres van de zetel. Bovendien moeten alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden door toedoen van de raad van bestuur in dat register worden ingeschreven binnen acht dagen nadat hij van de beslissing in kennis is gesteld.

Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen, alsmede alle notulen en beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van de personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden, evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

Art. 39

Alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van verenigingen zonder winstoogmerk, vermelden de naam van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden « vereniging zonder winstoogmerk » of door de afkorting « VZW », en het adres van de zetel van de vereniging. Eenieder die in naam van een vereniging meewerkt aan een in het eerste lid vermeld stuk waarop één van deze vermeldingen niet is aangebracht kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor alle of voor een gedeelte van de verbintenissen die de vereniging krachtens dit stuk heeft aangegaan.

Art. 40

Elk jaar worden de rekeningen van het boekjaar per 31 december afgesloten. Het eerste boekjaar eindigt op 31 december 2011.

Ten laatste binnen zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar legt de raad van bestuur de jaarrekening van het voorbije boekjaar, alsook de begroting van het volgende boekjaar ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering.

Hoofdstuk 10: ontbinding van de vereniging.

Art. 41

Ingeval van vrijwillige ontbinding van de vereniging benoemt de bijzondere algemene vergadering die de ontbinding heeft uitgesproken een aantal vereffenaars, bepaalt hun bevoegdheden en beslist over de aanwending van het patrimonium en de waarden van de vereniging na aanzuivering van het passief. Bij voorkeur gaat dit naar een gelijkaardige organisatie die het school- of jeugdschaak bevordert.

Art. 42

De algemene vergadering kan de ontbinding van de vereniging alleen uitspreken indien twee derden van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en met een meerderheid van vier vijfden van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

einde statuten

Uittreksel uit het verslag van de algemene (siichtings) vergadering dd 2 december 2010:

1. Worden tot bestuurder benoemd:

Dhr. Peschl Hans, Kolibriestraat 4, 3530 Houthalen-Helchteren

Dhr. Montforts Ton, VerlorenKost 37, 3680 Maaseik

2. Bevoegdheden bestuurders

Dhr. Peschl Hans krijgt de bevoegdheid om de vereniging in alle buitengerechtelijke handelingen

tegenover derden te vertegenwoordigen.

getekend,

Hans Peschl Ton Montforts Margareta Dekuyper

voorzitter bestuurder Mede oprichter

Op de laatste biz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de persa(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
SCHOOLSCHAAK VLAANDEREN

Adresse
KOLIBRIESTRAAT 4 3530 HOUTHALEN-HELCHTEREN

Code postal : 3530
Localité : Helchteren
Commune : HOUTHALEN-HELCHTEREN
Province : Limbourg
Région : Région flamande