SOCIALE ONDERNEMING VOOR OPRUIMEN EN POETSEN, AFGEKORT : SOOP

Association sans but lucratif


Dénomination : SOCIALE ONDERNEMING VOOR OPRUIMEN EN POETSEN, AFGEKORT : SOOP
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 541.300.283

Publication

30/10/2013
ÿþ ~ { MOD 2.2

I `¢ k\ .aà In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

.,,: ._ .~"

_.

Vi

beha

aai

Bel

Staa

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad 30/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

Neergelegd ter gdffie der

rechtbank v, Roopharlde4 te TONGEREN

21 -10- 2013

De Hoofdgriffier, Griffie

Onderneniingsnr : j '4 .u29. 283

Benaming

(voluit) : Sociale Onderneming voor Opruimen en Poetsen

(verkort) : SOOP

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Schaapsdries 2, 3600 Genk

Onderwerp akte : Oprichting vzw

Tussen de ondergetekenden:

Kelchtermans, Theo, Burkel 33, 3990 Peer

Van Passel, Jan, Gennepstraat 23, 3545 Halen

Reynaert, Rudi, Koningin Astridplein 2, 3970 Leopoldsburg

Vanoevelen, Maurice, Weygaerdstraat 2A, 3530 Houthalen-Helchteren

Verachtert, Paul, Wiekstraat 7, 3600 Genk

Verbeek Roland, Overloopstraat24, 3012 Wilsele

Vananroye, Nadja, Sint-Truidersteenweg 177, 3500 Hasselt

Claes, Ruth, Tramstraat 1, 3840 Borgloon

allen van Belgische nationaliteit, werden op 16 oktober 2013 de statuten van een vereniging zonder winstgevend doel vastgesteld als volgt, overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd:

TITEL I - Naam, zetel, doel

Artikel 1. De vereniging draagt de naam "SOOP", Sociale Onderneming voor Opruimen en Poetsen, vereniging zonder winstoogmerk.

Artikel 2, De vereniging is gevestigd te Schaapsdries 2, 3600 Genk. De vereniging ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Tongeren. Alle stukken voorgeschreven door de VZW-wet worden neergelegd in het dossier bijgehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel van het voornoemd gerechtelijk arrondissement.

Artikel 3. De vereniging stelt zich tot doel de begeleiding en tewerkstelling van kansengroepen op de arbeidsmarkt en het leveren van diensten op het vlak van opruimen en poetsen, Beide onderdelen van de doelstelling zijn evenwaardig.

De vereniging kan meer algemeen alle middelen aanwenden die rechtstreeks of onrechtstreeks tot de verwezenlijking van het doel bijdragen. De vereniging kan ter uitvoering van wat hierboven bepaald is, onder meer alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten sluiten, fondsen inzamelen, kortom alle activiteiten uitoefenen of laten uitoefenen die haar doel rechtvaardigen. In het kader van het realiseren van haar doel kan de vereniging zelfs daden van koophandel stellen.

Artikel 4. Alle leden en bestuurders van de vereniging, evenals hun aangestelden, medewerkers en vrijwilligers zijn er toe gehouden de godsdienstige, filosofische of ideologische overtuiging van de klanten en werknemers te eerbiedigen en de bepalingen van artikel 458 van het Strafwetboek inzake geheimhouding na te leven.

Iti30,11 A i

Artikel 5. De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur, zij kan te allen tijde ontbonden worden. TITEL H - Lidmaatschap

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

MIJD 2.2

Artikel 6. Het aantal werkende leden is onbeperkt, maar mag niet minder bedragen dan drie.

De vereniging bestaat uit werkende leden en toegetreden leden.

De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de werkende leden en niet aan de toegetreden leden.

Als werkend lid kan tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke of rechtspersoon die door de raad van bestuur als zodanig wordt aanvaard. De raad van bestuur zal zich bij het nemen van haar beslissing houden aan de voorschriften, zoals die zijn opgenomen in de statuten en het huishoudelijk reglement. Het statuut van de toegetreden leden wordt bepaald in het huishoudelijk reglement.

Artikel 7. Verzoeken om toetreding dienen uitsluitend schriftelijk aan de raad van bestuur te worden gericht. Over de toelating van de nieuwe werkende leden wordt soeverein beslist door de raad van bestuur.

Artikel 8. §1. Elk werkend lid kan te allen tijde ontslag nemen uit de vereniging. Het ontslag moet per aangetekende brief aan de raad van bestuur ter kennis worden gebracht.

§2. De uitsluiting van een werkend lid kan slechts door de algemene vergadering en met meerderheid van twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen worden uitgesproken.

§3. Uittredende of uitgesloten werkende leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding van gedane inbrengen vorderen.

Artikel 9. De werkende leden zijn geen lidgeld verschuldigd.

TITEL. III - De raad van bestuur

Artikel 10. De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur van ten minste drie leden. Zij worden benoemd door de algemene vergadering en zijn te allen tijde door deze afzetbaar, De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit. Zij handelen als college. Het aantal bestuurders van de vereniging is steeds lager dan het aantal werkende leden van de algemene vergadering,

Artikel 11. De bestuurders worden door de algemene vergadering aangesteld voor onbepaalde duur. Hun mandaat eindigt bij overlijden, ontslag of afzetting door de algemene vergadering.

Artikel 12. Alleen natuurlijke personen maken deel uit van de Raad van Bestuur. Om tot bestuurder verkozen te warden, moet men werkend lid zijn van de vereniging of, ingeval van een lid-rechtspersoon vertegenwoordiger zijn van een lid-rechtspersoon. Het mandaat van de vertegenwoordiger neemt van rechtswege een einde bij verlies van de hoedanigheid van vertegenwoordiger van het lid-rechtspersoon.

Artikel 13, In geval van vacature, wordt een nieuwe bestuurder door de algemene vergadering benoemd. Zo, door vrijwillig ontslag of afzetting, het aantal bestuurders is teruggevallen tot onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien.

Artikel 14. §1. De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, ondervoorzitter en secretaris. De raad van bestuur wordt samengeroepen door de voorzitter of door de secretaris of door twee bestuurders. De voorzitter zit de vergadering voor. Ingeval hij belet of afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter, en bij diens aanwezigheid, door de oudste van de aanwezige bestuurders.

§2. De raad vergadert slechts geldig indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Iedereen aanwezig op de raad van bestuur krijgt 1 stem én kan volmacht krijgen van 1 ander lid. Bij staking van stemmen beslist de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt,

§3. Van elke vergadering worden notulen opgemaakt die ondertekend worden door de voorzitter en bijgehouden in een daartoe bestemd register.

Artikel 15. §1. De raad van bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt deze bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling. Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van deze die door de wet uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.

§2. De raad benoemt en ontslaat de leden van het personeel.

§3. Ten aanzien van derden is de vereniging slechts geldig verbonden door de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders. Bestuurders die namens de raad van bestuur optreden, moeten ten aanzien van derden niet doen blijken van enig besluit of van enige machtiging.

§4. De raad van bestuur kan voor daden van dagelijks bestuur, zijn bevoegdheid overdragen aan een dagelijks bestuur. Het mandaat kan te alle tijde met onmiddellijke ingang worden ingetrokken door de raad van bestuur. Wanneer meer dan één persoon met het dagelijks bestuur wordt belast, wordt de vereniging in al haar handelingen van het dagelijks bestuur rechtsgeldig vertegenwoordigd door één persoon belast met het dagelijks bestuur, die geen bewijs van een voorafgaand besluit onder hen moet leveren.

§5. De raad van bestuur kan voor bepaalde hándelingen en taken, zijn bevoegdheid overdragen aan één of meer personen, al dan niet bestuurder, die, desgevallend, gezamenlijk optreden. De raad van bestuur beslist

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/10/2013 - Annexes du Moniteur belge

HIaD 2.2

e

" V bij meerderheid over het aanduiden van een dergelijk persoon. De bevoegdheid en de duur van het mandaat

van bovengenoemde perso(o)n(en) wordt bepaald door de raad van bestuur. Deze personen zijn te allen tijde afzetbaar.

TITEL IV - Algemene vergadering

Artikel 16. §1. De algemene vergadering is samengesteld uit alle werkende leden en wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur. Indien hij belet of afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter en bij diens afwezigheid door de oudste van de aanwezige bestuurders.

§2. Elk werkend lid kan zich op de vergadering laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid. Het aantal volmachten per aanwezig lid is beperkt tot één. Aile leden hebben gelijk stemrecht, ieder beschikt over één stém.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/10/2013 - Annexes du Moniteur belge Artikel 17. De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor;

a. het wijzigen van de statuten

b. het benoemen en afzetten van de bestuurders

c. het benoemen en afzetten van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging zo er een bezoldiging wordt toegekend

d. het geven van kwijting aan de bestuurders

e. het goedkeuren van rekeningen en begrotingen

f. het uitsluiten van leden

g. het vrijwillig ontbinden van de vereniging

h. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk; en

i. in alle gevallen waarin onderhavige statuten dat vereisen.

Artikel 18. §1. De algemene vergadering wordt door de raad van bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist en moet worden bijeengeroepen telkens wanneer een vijfde van de leden er om vraagt. Zij wordt ten minste één maal per jaar - en dit voor 30 juni - bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begrotingen van het volgend jaar.

§2. Aile werkende leden worden minstens acht dagen voor de algemene vergadering bij gewone brief uitgenodigd op de algemene vergadering. De uitnodiging wordt ondertekend door de voorzitter of de secretaris. Ze vermeldt dag, uur en plaats van de algemene vergadering.

§3. De oproeping bevat de agenda, die wordt vastgelegd door de raad van bestuur. Buiten de gevallen voorzien in de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, kan de vergadering geldig beslissen over punten die niet op de agenda voorkomen.

Artikel 19. §1. Inzake aangelegenheden, andere dan deze vermeld in punt b. hieronder, worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

§2. In geval van uitsluiting van een lid, van wijziging van de statuten of van ontbinding van de vereniging, zal de in de wet voorgeschreven procedure worden nageleefd.

Artikel 20. Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de voorzitter en opgenomen worden in een bijzonder register. Uittreksels daarvan worden geldig ondertekend door de secretaris of een bestuurder.

Alle werkende leden krijgen een afschrift van de notulen. Derden, die een belang kunnen aantonen, hebben het recht om inzage en/of afschrift van de notulen te vragen.

TITEL V - Jaarrekeningen, balansen

Artikel 21. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.

TITEL VI - Ontbinding, vereffening, slotbepalingen

Artikel 22. Behoudens de gevallen van gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan slechts de algemene vergadering tot ontbinding besluiten, op de wijze zoals bepaald in de wet.

In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, een of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid, alsmede de vereffeningsvoorwaarden.

Artikel 23. In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een vereniging dewelke een gelijkaardig doel nastreeft. De algemene vergadering die tot de ontbinding besluit zal aanduiden aan welke vereniging het vereffeningssaldo wordt overgedragen.

Moo 2.2

Luik B - Vervolg

Artikel 24. Al wat niet uitdrukkelijk in deze statuten is voorzien, wordt geregeld door de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, op de verenigingen zonder winstoogmerk.

Aile leden krijgen een afschrift van de notulen. Derden, die een belang kunnen aantonen, hebben het recht om inzage en/of een afschrift van de notulen te vragen.

RAAD VAN BESTUUR

De leden van de vereniging zonder winstoogmerkt 'Sociale Onderneming voor Opruimen en Poetsen'; kortweg SOOP hebben op 16 oktober 2013 tot leden van de raad van bestuur benoemd:

Dhr. Kelchtermans, Theo, Burkel 33, 3990 Peer, geboren op 27/06/1943 te Peer

Dhr. Van Passel, Jan, Gennepstraat 23, 3545 Halen, geboren op 25/05/1957 te Aarschot

Dhr. Reynaert, Rudi, Koningin Astridplein 2, 3970 Leopoldsburg, geboren op 30/11/1955 te Ruisbroek

Dhr. Vanoevelen, Maurice, Weygaerdstraat 2A, 3530 Houthalen-Helchteren, geboren op 25/10/1949 te

Houthalen-Helchteren

Dhr. Verbeek Roland, Overloopstraat 24, 3012 Wilsele, geboren op 21/12/1952 te Leuven

Mevr, Vananroye, Nadja, Sint-Truidersteenweg 177, 3500 Hasselt, geboren op 15/08/1973 te Sint-Truiden

Mevr. Claes, Ruth, Tramstraat 1, 3840 Borgloon, geboren op 1411011972 te Sint-Truiden

Deze hebben onder hen in hoedanigheid van voorzitter aangeduid:

Dhr. Keichtermans, Theo, Burkel 33, 3990 Peer

Van ondervoorzitter

Dhr. Verbeek Roland, Overloopstraat 24, 3012 Wilsele

Van secretaris:

Dhr. Van Passe!, Jan, Gennepstraat 23, 3545 Halen

De voorzitter De secretaris

(get.) Kelchtermans, Theo (get.) Van Passel, Jan

DAGELIJKS BESTUUR

De leden van de raad van bestuur duiden als dagelijks bestuur bevoegd om in naam van de vzw op te treden in alle zaken van dagelijks bestuur alsook om in deze zaken door zijn/haar handtekening de vereniging te verbinden:

Dhr. Kelchtermans, Theo, Burkel 33, 3990 Peer

Dhr. Van Passel, Jan, Gennepstraat 23, 3545 Halen

Dhr. Verbeek Roland, Overloopstraat 24, 3012 Wilsele

Mevr. Claes, Ruth, Tramstraat 1, 3840 Borgloon

De voorzitter De secretaris

(get.) Kelchtermans, Theo (get.) Van Passel, Jan

Voor-

beh6udeR

aan het

Belgisch

Staatsblad

Op de laatste biz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perro(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
SOCIALE ONDERNEMING VOOR OPRUIMEN EN POETSEN…

Adresse
SCHAAPSDRIES 2 3600 GENK

Code postal : 3600
Localité : GENK
Commune : GENK
Province : Limbourg
Région : Région flamande