ASSOCIATION BELGE DU DROIT DE LA CONSTRUCTION - BELGISCHE VERENIGING VOOR BOUWRECHT, EN ABREGE : ABDC-BVBR

Association sans but lucratif


Dénomination : ASSOCIATION BELGE DU DROIT DE LA CONSTRUCTION - BELGISCHE VERENIGING VOOR BOUWRECHT, EN ABREGE : ABDC-BVBR
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 835.288.873

Publication

19/04/2011
ÿþ ' MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

47-a4-2011

$Russe.

Griffie

Ondememingsnr :

Benaming

(voluit) : Belgische Vereniging voor Bouwrecht - Association Belge du Droit de la Construction

(verkort) : BVBR-ABDC

Rechtsvorm : V.Z.W.

Zetel : Lombardstraat 34-42,1000 Brussel

Onderwerp akte : Oprichting

Ondergetekenden,

1.André Delvaux, geboren op 12 april 1950 te Aarlen, met woonplaats te 4130 Esneux, Avenue Souguenet 24 (NN: 50.04.12 - 071.65)

2.Luc lmbrechts, geboren op 15 juli 1961 te Schaarbeek, met woonplaats te 9308 Aalst, Steenweg op Dendermonde 46 (NN: 61.07.15  317.78)

3.Denis-Bruno Floor, geboren op 15 september 1960 te Elsene, met woonplaats te 1160 Brussel, Charles Lechatstraat 3, (NN: 60.09.15  175.19)

4.Benoît Kohl, geboren op 25 juli 1976 te Luik, met woonplaats te 4130 Tilff, Clos des Sources 24, (NN:. 76.07.25-031.88)

5.Philippe Mathei, geboren op 3 maart 1941 te Antwerpen, met woonplaats te 1150 Sint-Pieters-Woluwe, (NN: 41.03.03  093.20)

6.Marc Schoups, geboren op 24 oktober 1963 te Antwerpen (Wilrijk), met woonplaats te 2018 Antwerpen, Sint-Vincentiusstraat 11, (NN: 63.10.24  475.04)

" 7.Judith Vancoillie, geboren op 3 april 1950 te Tielt, met woonplaats te 1760 Roosdaal, Piezelstraat 20, (NN: 50.04.03  458.45)

B.Veronica Van Poppel, geboren op 13 april 1947 te Mechelen , met woonplaats te 3020 Winksele, Schoonzichtlaan 17, (NN : 47.04.13 -034.09)

" 9.Elke Van Overwaete, geboren op 16 februari 1974 te Aalst, met woonplaats te 1180 Ukkel, Coghenlaan

224, (NN: 74.02.16 - 300-12)

10.Francis Walschot, geboren op 26 mei 1950 te Halle, met woonplaats te 1600 St. Pieters-Leeuw,

Platanenlaan 21, (NN: 50.05.26-257-48)

11.Virginie Monteyne-Jadoui, geboren op 27 maart 1980 te Eigenbrakel, met woonplaats te 1640 Sint

Genesius-Rhode, Ganzenlaan 2, (NN: 80.03.27  140-72)

Allen met Belgische nationaliteit

Zijn overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, waarvan zij de statuten als volgt

vaststellen: "

Titel I: Naam - Zetel

Artikel 1

De Vereniging draagt als naam `Belgische Vereniging voor Bouwrecht -- Association Belge du Droit de la: Construction°, kort "ABDC-BVBR° ASBL of in omgekeerde volgorde.

Artikel 2

De maatschappelijke zetel van de Vereniging is gevestigd te 1000 Brussel, Lombardstraat 34-42 (juridisch' arrondissement Brussel). Hij kan op beslissing van de raad van bestuur worden overgebracht naar om het even' welk ander adres binnen het Brussels gerechtelijk arrondissement.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening,

1

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

*11059907`

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

Elke wijziging van de maatschappelijke zetel moet binnen de maand worden gepubliceerd in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Titel Il: Doel

Artikel 3

De Vereniging heeft tot doel:

1.Het bevorderen van de studie en de vooruitgang van het bouwrecht en het vastgoedrecht, in de breedste zin en in het bijzonder wat betreft de overheidsopdrachten, de architectuur en ingenieurskunst, ruimtelijke ordening en stedenbouw, het milieu, energie en alle andere materies die een band vertonen met de voormelde materies, in alle opzichten en zowel op nationaal en/of regionaal als op Europees, internationaal of rechtsvergelijkend vlak;

2.de daartoe nodige akties te voeren, zoals:

" de redactie en de publikatie van naslagwerken en artikels;

" de promotie van die uitgaven;

" de deelname aan congressen, colloquia, seminaries evenals hun wetenschappelijke of materiële organisatie;

" alle andere wetenschappelijke, informatieve of opvoedkundige opdrachten;

" en in het algemeen, alle handelingen te stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met het doel zoals hierboven beschreven sub paragraaf 1.

3.betrekkingen aanknopen met gelijkaardige nationale, regionale en/of buitenlandse verenigingen, organisaties of instellingen, bijdragen aan de oprichting en de werking van nationale, regionale, Europese of internationale verenigingen, organisaties of instellingen die analoge doelstellingen nastreven, en in het algemeen haar medewerking verlenen en deelnemen aan elke activiteit die gelijkaardig is aan haar doel.

De Vereniging kan te accessoire titel deelnemen aan lucratieve activiteiten teneinde haar doel te realiseren. Bovendien kunnen haar middelen eveneens voortspruiten uit giften.

De Vereniging is opgericht voor onbepaalde tijd.

Titel III: Vennoten - Leden

Artikel 4

Het aantal leden is onbeperkt, zonder dat dit echter minder dan tien mag zijn.

Artikel 5

Leden zijn:

1.de personen die verschijnen bij deze akte;

2.elke fysische persoon die als lid wordt toegelaten krachtens beslissing van de raad van bestuur genomen met een meerderheid van twee derde van de aanwezige bestuurders. De raad van bestuur beslist discretionair over de al dan niet toelating van een nieuw lid en moet haar beslissing niet motiveren.

Behoudens afwijking toegelaten door de raad van bestuur met dezelfde meerderheid van haar aanwezige leden, dient men, om lid te worden, de hoedanigheid hebben van:

" professor, docent, belast met lesgeven of onderzoek, of assistent aan een universiteit of instelling voor hoger onderwijs, op vol- of deeltijdse basis;

" advocaat (ingeschreven bij de balie of ere-advocaat)

" titularis van een universitair diploma of diploma van hoger onderwijs die zijn beroep op zelfstandige basis uitoefent, als loontrekkende of als ambtenaar in de sector van de aannemerij, de vastgoedsector of in een sector die verwant is aan de bouwsector, weze het in het kader van een bedrijf, een professionele organisatie of een gemeentelijk, provinciaal, regionaal, nationaal, Europees of internationaal openbaar bestuur;

" magistraat (actief of ere-magistraat)

ª% notaris;

" gerechtsdeurwaarder.

Artikel 6

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De leden kunnen te allen tijde uit de Vereniging treden door hun ontslag per aangetekend schrijven aan de Raad van Bestuur ter kennis te brengen. Wordt geacht ontslagnemend te zijn, het lid dat de door hem verschuldigde bijdrage niet betaalt binnen de maand volgend op een herinneringsbrief die hem per aangetekende brief wordt verzonden.

De uitsluiting van een lid kan slechts worden uitgesproken door de algemene vergadering met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De agenda vermeldt uitdrukkelijk het voorstel tot uitsluiting dat zal worden voorgelegd aan de vergadering. De betrokkene wordt uitgenodigd om zich te verdedigen op de algemene vergadering.

De raad van bestuur kan, tot aan de beslissing door de algemene vergadering, de leden schorsen die zich zouden hebben schuldig gemaakt aan een zware overtreding van de statuten of aan de wetten van eerzaamheid of goed gedrag.

Artikel 7

Het ontslagnemende of uitgesloten lid, en de rechtsopvolgers van een ontslagnemend lid, een uitgesloten of overleden lid kunnen geen aanspraken doen gelden op het actief van de Vereniging.

Zij kunnen betaalde bijdragen niet terugvorderen en evenmin de mededeling van enige rekeninguittreksels of de heruitgave van rekeningen eisen, evenmin ais een verzegeling of inventaris.

Titel IV: Bijdragen

Artikel 8

De leden betalen allen een identieke jaarlijkse bijdrage. De algemene vergadering bepaalt elk jaar die bijdrage. Zij kan niet hoger kan zijn dan 500 euro.

De bijdrage is verschuldigd voor een kalenderjaar en is niet terugbetaalbaar.

Titel V: Algemene Vergadering

Artikel 9

De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle leden en is de soevereine macht van de Vereniging. Onafgezien van de bijzondere exclusieve bevoegdheden die haar worden toegekend door de wet of door deze statuten, beraadslaagt de algemene vergadering geldig over alle voorstellen die haar worden voorgelegd door de raad van bestuur of door ten minste één vijfde van de leden met voorfgaande aanzegging aan de raad van bestuur 15 dagen van tevoren om het punt te laten inschrijven op de agenda.

Zij wordt voorgezeten door één van de co-voorzitters van de raad van bestuur (elk jaar afwisselend) of bij hun afwezigheid door de oudste van de aanwezige leden van de raad van bestuur.

De co-voorzitters duiden de secretaris van de algemene vergadering aan.

Artikel 10

De algemene vergadering heeft de bevoegdheden die haar uitdrukkelijk worden toegewezen door de wet of

door deze statuten. Zij kan ondermeer:

1.de statuten wijzigen en de ontbinding van de Vereniging uitspreken conform de toepasselijke wettelijke

bepalingen;

2.bestuurders benoemen en afzetten;

3.de begrotingen en de rekeningen jaarlijks goedkeuren;

4.een lid uitsluiten uit de Vereniging conform artikel 6 van deze statuten;

5.alle besluiten treffen die de wettelijke of statutaire bevoegdheid van de raad van bestuur te buiten gaan.

Artikel 11

De vergadering is samengesteld uit alle leden die hun bijdrage hebben voldaan.

Ieder lid wordt individueel tot enige algemene vergadering opgeroepen door de raad van bestuur.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Hij kan zich laten vertegenwoordigen door enige ander lid. Geen enkele volmachthouder kan over meer dan twee mandaten beschikken.

De oproepingen gebeuren vooraf per e-mail of middels schrijvens die minstens een maand voorafgaand aan de vergadering worden verzonden. Zij omvatten de dagorde en, in geval van verkiezing van bestuurders, de namen van de kandidaten.

De vergadering kan enkel beraadslagen over de punten die op de dagorde zijn geplaatst.

Behoudens andersluidende bepaling in de wet van 27 juni 1921 betreffende Verenigingen zonder winstoogmerk, is de algemene vergadering geldig samengesteld ongeacht het aantal aanwezige leden.

Artikel 12

Jaarlijks moet minstens één algemene vergadering plaatsvinden, in de loop van het tweede trimester van het burgerlijk jaar. De algemene vergadering kan uitzonderlijk worden samen geroepen telkens het belang van de Vereniging dat vereist. Zij moet door de raad van bestuur worden samengeroepen in geval één vijfde van de leden dat vraagt.

Artikel 13

Elk lid heeft recht op één stem in de algemene vergadering.

De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, behoudens andersluidende bepaling in de wet of in deze statuten.

Artikel 14

De algemene vergadering kan slechts geldig beraadslagen over de ontbinding van de Vereniging of de wijziging van haar statuten conform artikels 8 en 20 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk.

Artikel 15

De besluiten van de algemene vergadering worden opgetekend in een register van de processen verbaal getekend door de co-voorzitters. Dit register wordt bewaard op de maatschappelijke zetel waar het ter kennisname ligt van alle leden.

Besluiten worden eventueel ter kennis gebracht van belanghebbende derden per brief of per e-mail. Uittreksels die hiervan moeten worden verstrekt, in rechte of elders, worden getekend door de co-voorzitters of twee bestuurders.

Zulke wijziging van de statuten moet binnen de maand worden gepubliceerd in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Hetzelfde geldt voor elke benoeming, ontslag of afzetting van enige bestuurder.

Titel IV: Raad van Bestuur

Artikel 16

De Vereniging wordt bestuurd door een raad samengesteld uit ten minste zes en ten hoogste twaalf bestuurders, benoemd en afzetbaar door de algemene vergadering en verkozen uit de leden. Het aantal bestuurders moet minder belopen dan het aantal leden.

De raad beraadslaagt geldig van zodra de helft van haar leden aanwezig is. In geval geen quorum wordt bereikt beraadslaagt de raad van bestuur op haar volgende zitting geldig over dezelfde agenda, ongeacht het aantal aanwezigen.

Artikel 17

De duur van het mandaat van een bestuurder wordt vastgesteld op drie jaar. Echter kan de algemene vergadering de duur van het mandaat van een nieuwe bestuurder beperken tot de termijn die nodig is om het mandaat van de bestuurder die hij vervangt af te maken.

Uittredende bestuurders zijn herverkiesbaar.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De algemene vergadering stelt om de drie jaar, alvorens de bestuurders te verkiezen, het aantal leden vast van de raad van bestuur voor de volgende drie jaar.

Artikel 18

De raad duidt tussen haar leden twee co-voorzitters, en daarnaast een secretaris-schatbewaarder en een bestuurder belast met de internationale relaties aan.

Artikel 19

In geval van belet van een van de co-voorzitters, wordt zijn functie vervuld door de ander: co-voorzitter of de oudste der aanwezige bestuurders.

Artikel 20

De raad van bestuur vergadert ingevolge oproeping van de co-voorzitters of drie bestuurders.

De besluiten van de raad van bestuur worden getroffen bij meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

Artikel 21

De raad van bestuur beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheden voor het bestuur en het beheer van de Vereniging in de meest ruime zin. Zij kan in het bijzonder, zonder dat deze opsomming limitatief is, alle handelingen en contracten bewerkstelligen en afsluiten, compromissen sluiten, schikkingen treffen, alle roerende en onroerende goederen verwerven, ruilen, verkopen, hypothekeren, lenen, overeenkomsten van huur van eender welke duur afsluiten, giften, subsidies, giften of overdrachten aanvaarden, afzien van alle rechten, volmachten verstrekken aan personen van haar keuze, al dan niet leden, de Vereniging in rechte vertegenwoordigen zowel in de hoedanigheid van verweerder als van eiser.

Zij kan personeel van de Vereniging aanstellen en ontslaan, alle sommen en waarden opstrijken en ontvangen, alle geconsigneerde sommen en bedragen afhalen, rekeningen openen bij banken, eender welke operaties venichten op deze rekeningen en in het bijzonder fondsen afhalen per cheque, opdrachten tot storting of transfert of enig ander betalingsmandaat geven, een bankkluis huren, alle sommen betalen die door de Vereniging verschuldigd zijn, brieven, telegrammen, pakketten, aangetekende zendingen, al dan niet verzekerd, afhalen bij de post, douane of de spoorwegmaatschappij, alle postwissels evenals alle andere postassignaties of -wissels innen.

De leden van de raad van bestuur kunnen zich enkel beroepen op hun titel in de uitoefening van hun functie binnen de Vereniging.

Artikel 22

De raad van bestuur kan het dagelijks beheer van de Vereniging, met handtekeningsvolmacht namens de Vereniging, delegeren aan een gedelegeerd bestuurder die wordt verkozen onder haar leden en waarvan het de bevoedheden evenals de eventuele remuneratie zal bepalen. Hij kan ook alle speciale volmachten toekennen aan eender welke mandaathouder van haar keuze.

Artikel 23

De akten die de Vereniging verbinden, andere dan die met betrekking tot het dagelijks beheer, worden getekend, behoudens bijzondere volmacht van de raad, hetzij door de co-voorzitters, hetzij door twee bestuurders, die hun volmacht niet dienen te rechtvaardigen ten opzichte van derden.

Artikel 24

De bestuurders gaan, uit hoofde van hun functie, geen persoonlijke verbintenis aan en zijn slechts verantwoordelijk voor de uitoefening van hun mandaat. Dat wordt uitgeoefend ten kosteloze titel.

Titel Vil: Ontbinding en Vereffening van de Vereniging

Artikel 25

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

M0012

In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering een of twee vereffenaars en bepaalt hun bevoegdheden. In alle gevallen van ontbinding, vrijwillig of gerechtelijk, op eender welk tijdstip en ongeacht de reden waarom ze plaats vindt, worden de activa, na aflossing van de schulden en aanzuivering van de lasten, overgedragen aan een werk en doel en project die analoog zijn aan die van de huidige Vereniging.

Titel VIII: Diverse bepalingen

Artikel 26

Het boekjaar van de Vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.

Artikel 27

De rekening van het afgelopen boekjaar en het budget van het volgende boekjaar worden jaarlijks aan de gewone algemene vergadering voorgelegd zoals voorzien in artikel 12 van deze statuten.

Artikel 28

Wanneer de Vereniging zou komen te beantwoorden aan de voorwaarden van artikel 17§5 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, zal de algemene vergadering een commissaris aanstellen die belast is met de controle van de rekeningen van de Vereniging en haar een jaarlijks rapport zal presenteren. Hij wordt benoemd voor drie jaar en is herverkiesbaar.

Artikel 29

Alles wat niet uitdrukkelijk geregeld is in deze statuten wordt bepaald door de wet van 27 juni 1921 betreffende verenigingen zonder winstoogmerk.

Overgangsbepalingen

Artikel 30

Uitzonderlijk begint het eerste boekjaar van de Vereniging heden om te eindigen per 31 december 2011.

Artikel 31

De eerste vergadering van de algemene vergadering is vastgesteld op 30 april 2012.

Artikel 32

Het aantal bestuurders is vastgesteld op negen (9).

Worden aangesteld in die functie

Benoît Kohl & Marc Schoups Voorzitters / Présidents

Luc lmbrechts Secretaris-schatbewaarder / Secretaire -trésorier

Judith Vancoillie Internationale relaties

Elke Van Overwaele Bestuurder

Veronica Van Poppel Bestuurder

André Delvaux Bestuurder

Philippe Mathei Bestuurder

Francis Walschot Bestuurder

Allen voornoemd, hier aanwezig of vertegenwoordigd, die aanvaarden.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

De bestuurders hebben aangesteld in de hoedanigheid van :

-Co-voorzitter : Marc Schoups

-Co-voorzitter : Benoît Kohl

-Secretaris-schatbewaarder: Luc lmbrechts

-Bestuurder belast met de internationale relaties : Judith Vancoillie

Opgemaakt te Brussel, in de Franse en de Nederlandse taal, in telkens twee exemplaren zijn, op 6 januari 2011.

\ oor-beh.oûden 'aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

19/04/2011
ÿþ Copie à publier aux annexes du Moniteur belge après dépôt de l'acte MOD 2.2

Illitill11111tql,11,1111111101

Réservé

au

Moniteur

belge

R~Xe~~S

~

7 -04- au

Greffe

E3 6 a-0 0 0 <n%

Association Belge du Droit de la Construction - Belgische Vereniging voor Bouwrecht

ABDC-BVBR

A.S.B.L.

Rue du Lombard 34-42, 1000 Bruxelles

Constitution

N° d'entreprise :

Dénomination (en entier) :

(en abrégé) Forme juridique Siège Objet de l'acte

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

Les soussignés :

1.André Delvaux, né le 12 avri11950 à Arlon, domicilié à 4130 Esneux, Avenue Souguenet 24 (NN : 50.04.12 071.65)

2.Luc lmbrechts, né le 15 juillet 1961 à Schaarbeek, domicilié à 9308 Alost, Steenweg op Dendermonde 46 (NN : 61.07.15  317.78)

3.Denis-Bruno Floor, né le 15 septembre 1960 à Ixelles, domicilié à 1160 Bruxelles, Charles Lechatstraat 3, (NN :60.09.15  175.19)

4.Benoit Kohl, né le 25 juillet 1976 à Liège, domicilié à 4130 Tilff, Clos des sources 24, , (NN : 76.07.25031.88)

5.Philippe Mathei, né le 3 mars 1941 à Anvers, domicilié à 1150 Woluwe-St-Pierre, (NN : 41.03.03  093.20) 6.Marc Schoups, né le 24 octobre 1963 à Anvers (Wilrijk), domicilié à 2018 Antwerpen, Sint-Vincentiusstraat 11, (NN : 63.10.24)

7.Judith Vancoillie, née le 3 avril 1950 à Tielt, domiciliée à 1760 Roosdaal, Piezelstraat 20, (NN : 50.04.03  458.45)

8.Veronica Van Poppel, née le 13 avril 1947 à Malines, domiciliée à 3020 Winksele, Schoonzichtlaan 17, (NN : 47.04.13  034.09)

9.Elke Van Overwaele, née le 16 février 1974 à Alost, domiciliée à 1180 Uccle, Avenue Coghen 224, (NN : 74.02.16 - 300.12)

10.Francis Walschot, né le 26 mai 1950 à Halle, domicilié à 1600 St. Pieters-Leeuw, Platanenlaan 21, (NN : 50.05.26  257-48)

11.Virginie Monteyne-Jadoul, née le 27 mars 1980 à Braine-l'Alleud, domiciliée à 1640 Rhode-Saint-Genèse, Avenue des Oies 2 (NN : 80.03.27 -140-72 )

Tous de nationalité belge,

Sont convenus de constituer une association sans but lucratif belge dont ils ont arrêté les statuts comme suit

Titre 1er  Dénomination  Siège social

Article 1

L'Association est dénommée « Association Belge du Droit de la Construction  Belgische Vereniging voor

Bouwrecht», en abrégé « ABDC-BVBR » ou en ordre inverse.

Article 2

Son siège social est établi à 1000 Bruxelles, rue du Lombard, 34-42 (arrondissement judiciaire de

Bruxelles). Il peut être transféré par décision du conseil d'administration en tout autre endroit situé dans

l'arrondissement judiciaire de Bruxelles.

Toute modification du siège social doit être publiée dans le mois de sa date aux Annexes du Moniteur.

Titre Il  But

Article 3

L'Association a pour but :

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

1.0e promouvoir l'étude et le progrès du droit de la construction et du droit immobilier, dans le sens le plus large et notamment en ce qui les concerne les marchés publics, l'architecture et l'ingénierie, l'urbanisme et l'aménagement du territoire, l'environnement, l'énergie et toutes autres matières présentant un lien avec les matières précitées, sous tous ses aspects et tant sur le plan national et/ou régional que sur le plan européen, international et comparé ;

2.De mener à cet effet, en toute indépendance, toutes actions telles que :

-La rédaction et la publication d'ouvrages ou d'articles ;

-La promotion de ces publications ;

-La participation à des congrès, colloques, séminaires, ainsi que leur organisation scientifique ou matérielle ;

-Toutes autres missions scientifiques, informatives ou éducatives ;

.Et en général, d'accomplir tous les actes se rapportant directement ou indirectement au but tel qu'il est défini au paragraphe 1 ci-dessus.

3.D'étabtir des relations avec des associations, organisations ou institutions nationales, régionales etlou étrangères similaires, de contribuer à la création et au fonctionnement d'associations, organisations ou institutions nationales, régionales, européennes ou internationales poursuivant des objectifs analogues, et en général de prêter son concours et s'intéresser à toute activité similaire à son objet.

L'Association pourra exercer des activités lucratives accessoires afin de financer son but. En outre, ses ressources peuvent également provenir de libéralités.

L'Association est constituée pour une durée illimitée.

Titre III  Membres

Article 4

Le nombre des membres est illimité, sans pouvoir être cependant inférieur à dix.

Article 5

Sont membres :

1.Les comparants au présent acte ;

2.Toute personne physique qui est admise en qualité de membre par décision du conseil d'administration

prise à la majorité des deux tiers des administrateurs présents. Le conseil d'administration est souverain juge

de l'acceptation ou du refus de l'admission d'un nouveau membre et n'a pas à motiver sa décision.

Sauf dérogation admise par le conseil d'administration à la même majorité de ses membres présents, il faut,

pour être membre, avoir la qualité de :

" Professeur, chargé de cours, d'enseignement ou de recherches, ou assistant dans une université ou un établissement d'enseignement supérieur, à temps plein ou à temps partiel ;

" Avocat (inscrit au barreau ou honoraire) ;

-Titulaire d'un diplôme universitaire ou supérieur exerçant sa profession à titre indépendant, salarié ou fonctionnaire dans le secteur de la construction, dans le secteur immobilier ou dans un secteur proche du secteur de la construction, que ce soit au sein d'une entreprise, d'une organisation professionnelle ou de défense des consommateurs, d'une administration publique communale, provinciale, régionale, nationale, européenne ou internationale ;

-Magistrat (actif ou honoraire) ;

-Notaire ;

" Huissier de justice.

Article 6

Les membres sont libres de se retirer à tout moment de l'Association en adressant par écrit leur démission

au conseil d'administration. Est réputé démissionnaire, le membre qui ne paie pas la cotisation qui lui incombe,

dans le mois du rappel qui lui est adressé par lettre recommandée.

L'exclusion d'un membre ne peut être prononcée que par l'assemblée générale à la majorité des deux tiers

des voix présentes ou représentées. L'ordre du jour porte explicitement mention de la proposition d'exclusion

qui sera soumise à l'Assemblée. L'intéressé est invité à présenter sa défense en assemblée générale.

Le conseil d'administration peut suspendre, jusqu'à décision de l'assemblée générale, les membres qui se

seraient rendus coupables d'infraction grave aux statuts ou aux lois de l'honneur et de la bienfaisance.

Article 7

Le membre démissionnaire ou exclu, et les ayants droit d'un membre démissionnaire, exclu ou défunt, n'ont

aucun droit à faire valoir sur l'avoir social.

Ils ne peuvent réclamer le remboursement des cotisations versées, ni réclamer ou requérir relevés ou

redditions des comptes, ou apposition des scellés, ou inventaires.

Titre IV  Cotisations

Article S

Les membres paient tous la même cotisation annuelle. Le montant de cette cotisation est fixé chaque année

par l'assemblée générale. Elle ne pourra être supérieure à 500 euros.

La cotisation est due pour une année civile entière et n'est pas remboursable.

'4

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Titre V  Assemblée générale

Article 9

L'assemblée générale est composée de tous les membres et est le pouvoir souverain de l'association.

Indépendamment des compétences particulières exclusives qui lui sont attribuées par la loi ou par les présents

statuts, l'assemblée générale délibère valablement sur toutes propositions lui soumises par le conseil

d'administration ou par au moins un cinquième des membres avec préavis de 15 jours adressé au conseil

d'administration pour faire inscrire le point à l'ordre du jour .

Elle est présidée par l'un des co-présidents du conseil d'administration, chaque année en alternance, ou à

leur défaut, par le plus âgé des autres membres présents du conseil d'administration.

Les co-présidents désignent le secrétaire de l'assemblée générale.

Article 10

L'assemblée générale possède les pouvoirs qui lui sont expressément reconnus par la loi ou les présents

statuts.

Elle peut, notamment :

1.Modifier les statuts et prononcer la dissolution de l'Association en se conformant aux dispositions légales

en la matière ;

2.Nommer et révoquer les administrateurs ;

3.Approuver annuellement les budgets et comptes ;

4.Exclure un membre de l'Association conformément à l'article 6 des présents statuts

5.Prendre toute décision dépassant les limites du pouvoir légalement ou statutairement dévolu au conseil

d'administration.

Article 11

L'assemblée générale est composée de tous les membres en ordre de cotisation.

Chaque membre est individuellement convoqué aux assemblées générales par le conseil d'administration.

Il peut s'y faire représenter par un autre membre. Nul mandataire ne peut toutefois disposer de plus de deux

mandats.

Les convocations sont faites par courriel ou par lettres missives, adressées un mois au moins avant la

réunion de l'assemblée. Elles contiennent l'ordre du jour et dans le cas d'élection d'administrateurs, le nom des

candidats.

L'assemblée ne peut délibérer que sur les points portés à l'ordre du jour.

Sauf dans le cas où la loi du 27 juin 1921 relative aux associations sans but lucratif en décide autrement,

l'assemblée est valablement constituée quel que soit le nombre des membres présents.

Article 12

Il doit être tenu au moins une assemblée générale chaque année, dans le courant du deuxième trimestre de

l'année civile. L'assemblée peut être réunie extraordinairement, chaque fois que l'intérêt social l'exige. Elle doit

être convoquée par le conseil d'administration lorsqu'un cinquième des membres en fait la demande.

Article 13

Tous les membres ont un droit de vote égal à l'assemblée générale.

Les résolutions sont prises à la majorité simple des voix présentes ou représentées, sauf dans les cas où il

en est décidé autrement par la loi ou les présents statuts.

Article 14

L'assemblée générale ne peut valablement délibérer sur la dissolution de l'association ou la modification

des statuts que conformément aux articles 8 et 20 de la loi du 27 juin 1921 relative aux associations sans but

lucratif.

Article 15

Les décisions de l'assemblée générale sont consignées dans un registre de procès-verbaux signés par les

co-présidents. Ce registre est conservé au siège social où tous les membres peuvent en prendre connaissance.

Ces décisions seront éventuellement portées à la connaissance des tiers intéressés par lettre ou par

courriel. Les extraits à en fournir, en justice ou ailleurs, sont signés des co-présidents ou de deux

administrateurs.

Toute modification aux statuts doit être publiée dans le mois de sa date aux Annexes du Moniteur. Il en est

de même de toute nomination, démission ou révocation d'administrateur.

Titre VI  Conseil d'administration

Article 16

L'Association est administrée par un conseil composé de six administrateurs au moins et de douze au plus,

nommés et révocables par l'assemblée générale et choisis parmi les membres. Le nombre d'administrateurs

doit être inférieur au nombre de membres.

Le conseil délibère valablement dès que la moitié de ses membres est présente. Si le quorum n'est pas

atteint le conseil d'administration lors de la prochaine séance délibère valablement sur le même ordre du jour,

quelque soit le nombre de présents.

Article 17

La durée du mandat d'un administrateur est fixée à trois années. Toutefois, l'assemblée générale peut

limiter la durée du mandat d'un nouvel administrateur au temps nécessaire à l'achèvement du mandat de

l'administrateur qu'il remplace.

Les administrateurs sortants sont rééligibles.

J MOU 2.2

kt

L'assemblée générale fixe, tous les trois ans, avant d'élire les administrateurs, le nombre de membres que comptera le conseil d'administration pour les trois années à venir.

Article 18

Le conseil désigne parmi ses membres deux co-présidents, un secrétaire-trésorier et un administrateur chargé des relations internationales, à l'exclusion des co-présidents.

Artide 19

En cas d'empêchement de l'un des co-présidents, ses fonctions sont assumées par l'autre co-président ou par le plus âgé des administrateurs présents.

Article 20

Le conseil d'administration se réunit sur convocation des co-présidents ou de trois administrateurs.

Les décisions du conseil d'administration sont prises à la majorité des voix émises par les administrateurs présents ou représentés.

Article 21

Le conseil d'administration a les pouvoirs les plus étendus pour l'administration et la gestion de l'Association dans le sens le plus large. Il peut notamment, sans que cette énumération soit limitative, faire et passer tous actes et tous contrats, transiger, compromettre, acquérir, échanger, vendre tous biens meubles et immeubles, hypothéquer, emprunter, conclure des baux de toute durée, accepter tous legs, subsides, donations et transferts, renoncer à tous droits, conférer tous pouvoirs à des mandataires de son choix, membres ou non, représenter l'association en justice, tant en défendant qu'en demandant.

Il peut aussi nommer et révoquer le personnel de l'association, toucher et recevoir toutes sommes et valeurs, retirer toutes sommes et valeurs consignées, ouvrir tous comptes auprès des banques, effectuer sur lesdits comptes toutes opérations et notamment tout retrait de fonds par chèque, ordre de virement ou de transfert ou tout autre mandat de paiement, prendre en location tout coffre en banque, payer toutes sommes dues par l'association, retirer de la poste, de la douane, de la société des chemins de fer les lettres, télégrammes, colis, recommandés, assurés ou non ; encaisser tous mandats-poste ainsi que toutes assignations ou quittances postales.

Les membres du conseil d'administration ne peuvent se prévaloir de leur titre que dans l'exercice de leur fonction au sein de l'association.

Article 22

Le conseil d'administration peut déléguer la gestion journalière de l'Association, avec l'usage de la signature sociale afférente à cette gestion, à un administrateur délégué choisi parmi ses membres et dont il fixera les pouvoirs ainsi que la rémunération éventuelle. Il peut également conférer tous pouvoirs spéciaux à tous mandataires de son choix.

Article 23

Les actes qui engagent l'Association, autres que ceux de gestion journalière, sont signés, sauf délégation spéciale du Conseil, soit par les co-présidents, soit par deux administrateurs, lesquels n'auront pas à justifier de leurs pouvoirs à l'égard des tiers.

Article 24

Les administrateurs ne contractent, en raison de leur fonction, aucune obligation personnelle et ne sont responsables que de l'exécution de leur mandat. Celui-ci est exercé à titre gratuit.

Titre VII  Dissolution

Article 25

En cas de dissolution volontaire, l'assemblée générale désignera un ou deux liquidateurs et déterminera leurs pouvoirs. Dans tous les cas de dissolution, volontaire ou judiciaire, à quelque moment et pour quelque cause qu'elle se produise, l'actif social restant net après acquittement des dettes et apurement des charges sera affecté à une oeuvre et but et objet analogues à ceux de la présente association.

Titre VIII  Dispositions diverses

Article 26

L'exercice social commence le le janvier pour se terminer le 31 décembre.

Article 27

Le compte de l'exercice écoulé et le budget du prochain exercice seront annuellement soumis à

l'approbation de l'assemblée générale ordinaire prévue à l'article 12 des présents statuts.

Article 28

Si l'Association venait à répondre aux conditions de l'article 17 § 5 de la loi du 27 juin 1921 relative aux

associations sans but lucratif, l'assemblée générale désignera un commissaire chargé de vérifier les comptes

de l'Association et de lui présenter un rapport annuel. Il est nommé pour trois années et rééligible.

Article 29

Tout ce qui n'est pas expressément réglé par les présents statuts sera déterminé par ta loi du 27 juin 1921

relative aux associations sans but lucratif.

Dispositions transitoires

Article 30

Par exception, le premier exercice débutera ce jour pour se clôturer le 31 décembre 2011.

Article 31

La première assemblée générale est fixée au 30 avril 2012

Article 32

A

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

Volet B - Suite

Le nombre d'administrateurs est fixé à neuf (9) .

Sont appelés à ces fondions :

Rét ervé , eau Moniteur belge

MOD 22

Benoît Kohl & Marc Schoups Voorzitters / Présidents

Luc Imbrechts Secretaris-schatbewaarder / Secretaire -trésorier

Judith Vancoillie Relations internationales

Elke Overwaele Administrateur

Veronica Van Poppel Administrateur

André Delvaux Administrateur

Philippe Mathei Administrateur

Francis Walschot Administrateur

Tous précités, ici présents ou représentés et qui acceptent.

Les administrateurs ont désigné en qualité de :

-Co-président : Marc Schoups

-Co-président : Benoît Kohl

-Secrétaire-trésorier : Luc lmbrechts

-Administrateur chargé des relations internationales : Judith Vancoillie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge Fait à Bruxelles, en langue française et néerlandaise, pour chaque langue en deux exemplaires, le 6 janvier 2011.

Mentionner sur la dernière page du Volet B : Au recto : Nom et qualité du notaire instrumentant ou de la personne ou des personnes

ayant pouvoir de représenter l'association, la fondation ou l'organisme à l'égard des tiers

Au verso : Nom et signature

Coordonnées
ASS. BELGE DU DROIT DE LA CONSTRUCTION - BEL…

Adresse
RUE DU LOMBARD 34-42 1000 BRUXELLES

Code postal : 1000
Localité : BRUXELLES
Commune : BRUXELLES
Région : Région de Bruxelles-Capitale