BE.GUIDED

Association sans but lucratif


Dénomination : BE.GUIDED
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 835.298.177

Publication

19/04/2011
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

BRUSSEL

97 -2011

Griffie

+11059933

1111111

I ~ Ondernemingsnr : 0 8 3 S -pl fl d .)

Benaming

(voluit) : Be.guided

(verkort) : Vereniging zonder wintsoogmerk

Rechtsvorm :

Zetel : Edmond Machtenssquare 3/10 -1080 Brussel

Onderwerp akte : Oprichting

Stichtende leden:

Longin Karlien, Edmond Machtenssquare 3 bus 10, 1080 Brussel, geboren op 28 mei 1981 te Jette als

bestuurder

Rega Lucienne, Edmond Machtenssquare 3 bus 10, 1080 Brussel, geboren op 5 mei 1955 te Sint-Agatha-

Berchem als bestuurder

Ganseman Viviane, Karel Van de Woestijnelaan 15, 1760 Roosdaal, geboren op 25 november 1957 te

Ninove als bestuurder

Stéphane Thirion, Nadirgaarde 1 bus 4.2, 1082 Brussel, geboren op 28 februari 1977 te Brussel als effectief.

lid

Benaming

Artikel 1.1: De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam "Be.guided vzw".

Artikel 12: De zetel van de vereniging is gevestigd te Edmond Machtenssquare 3 B 10, 1080 Brussel, gelegen in het gerechtelijke arrondissement Brussel.

Artikel 1.3: De Raad van Bestuur kan bij eenvoudige beslissing het adres van de maatschappelijke zetel wijzigen.

Voorwerp

Artikel 2.1: De vereniging stelt zich tot doel om culturele en toeristische informatie te verschaffen aan een ruim publiek. Ze doet dit ondermeer door de organisatie en het begeleiden van wandelingen, rondritten, uitstappen in brede zin, cursussen, lezingen, zonder uitsluiting van andere activiteiten die aan haar doel beantwoorden.

De vereniging zal ook ondersteuning en diensten verlenen aan de socio-culturele sector door gidsen ter beschikking te stellen, door het uitlenen van documentatie en door het promoten van het cultuurpatrimonium en het erfgoed, zowel materieel als immaterieel.

Artikel 2.2: De vereniging mag eveneens alle activiteiten ondernemen die dit doel kunnen bevorderen. De vereniging kan in die zin ook, doch slechts op bijkomstige wijze, handelsdaden stellen, enkel voor zover de opbrengst hiervan besteed wordt aan het doel waarvoor zij werd opgericht.

Duur

Artikel 3.1: De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur. Ze kan te allen tijde ontbonden worden door

een beslissing van de algemene vergadering.

Leden

Artikel 4.1: Het aantal leden is onbeperkt, maar moet tenminste drie bedragen. De oprichters zijn de eerste effectieve leden. De vereniging kan effectieve en toegetreden leden tellen. Effectieve leden zijn diegenen wiens naam is vermeld in het ledenregister dat op de zetel van de vereniging wordt bijgehouden en waarvan een kopie, ingevolge artikel 26, novies, §1, 3° van de huidige wetgeving wordt neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel. Toegetreden leden zijn enkel aangesloten om te genieten van de activiteiten van de vzw. Ze hebben geen stemrecht op de algemene vergadering. De rechten en verplichtingen van de toegetreden _ leden worden ingeschreven in een huishoudelijk reglement _

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

MflD 2.2

Artikel 4.2: Iedere gediplomeerde of andere, door overkoepelende organisaties erkende gids kan door de Raad van Bestuur worden aanvaard als lid en dit op voorstel van de raad van bestuur. Het verzoek om toelating van een kandidaat-lid moet schriftelijk worden ingediend bij de voorzitter van de raad van bestuur. Met de term "lid" in deze statuten wordt uitdrukkelijk verwezen naar de effectieve leden. De leden zijn tot geen bijdrage verplicht.

Artikel 4.3: Elk lid kan op elk moment uit de vereniging treden. Het ontslag moet bij aangetekend schrijven aan de raad van bestuur ter kennis worden gebracht.

Artikel 4.4: De uitsluiting van een lid kan slechts door de algemene vergadering met een meerderheid van 2/3de van de aanwezige stemmen uitgesproken worden.

Artikel 4.5: De raad van bestuur mag, tot beslissing op de eerstvolgende algemene vergadering, de leden schorsen die zich aan een emstige inbreuk op de statuten en/of het huishoudelijk reglement schuldig gemaakt zouden hebben. De schorsing wordt per aangetekende brief meegedeeld aan betrokken lid.

Raad van Bestuur

Artikel 5.1: De raad van bestuur bestaat uit minimum drie leden.

Artikel 5.2: De voorzitter, de secretaris en de penningmeester worden door de raad van bestuur uitzijn leden gekozen met een gewone meerderheid.

Artikel 5.3: De bestuurders worden door de algemene vergadering, met gewone meerderheid van stemmen, voor een periode van vier jaar verkozen, doch zijn opnieuw herkiesbaar. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit.

Indien door vrijwillig ontslag, verstrijken van termijn of afzetting, het aantal bestuurders terugvalt tot onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie tot in hun vervanging is voorzien.

Artikel 5.4: Het mandaat van de bestuurders eindigt door afzetting door de algemene vergadering, door vrijwillig ontslag, door het verstrijken van het mandaat (in voorkomend geval), door overlijden of ingeval van wettelijke onbekwaamheid.

De afzetting door de algemene vergadering wordt beslist bij gewone meerderheid van het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden. Het moet evenwel uitdrukkelijk vermeld worden op de agenda van de algemene vergadering.

Elke bestuurder kan steeds schriftelijk bij de raad van bestuur ontslag indienen. Dit ontslag gaat onmiddellijk in tenzij door dit ontslag het minimum aantal bestuurders onder het statutaire minimum is gedaald. In dit geval, moet de raad van bestuur binnen de twee maanden de algemene vergadering bijeenroepen, welke in de vervanging van de betrokken bestuurder dient te voorzien en hem daarvan ook schriftelijk in kennis zal stellen.

Artikel 5.5: Verliezen automatisch het bestuursmandaat, zij die ten gevolge van een strafrechtelijke veroordeling hun burgerlijke en politieke rechten hebben verloren.

Artikel 5.6: Alle bevoegdheden die niet door de wet of door de statuten aan de algemene vergadering zijn verleend, worden door de raad van bestuur uitgeoefend.

Artikel 5.7: De voorzitter of twee leden van de raad roepen de raad bijeen. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt de vergadering voorgezeten door de aanwezige bestuurder die het langst een gidsfunctie uitoefent.

De raad van bestuur vergadert als college en kan slechts geldig beslissen als de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is.

De beslissingen worden genomen met gewone meerderheid. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of zijn plaatsvervanger beslissend.

ledere bestuurder kan een schriftelijke volmacht geven aan een andere bestuurder om hem te vertegenwoordigen op de vergadering van de raad van bestuur.

In uitzonderlijke gevallen kan de raad van bestuur vergaderen op andere manieren zoals telefoon of teleconferentie.

Artikel 5.8: De raad van bestuur kan nauwkeurig omschreven bevoegdheden overdragen aan één of meer bestuurders of aan een derde, die als college optreden, en bepaalt de duur van het mandaat. Elke delegatie van bevoegdheid is op ieder ogenblik herroepbaar door de raad van bestuur.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

M00 2.2

Algemene vergadering

Artikel 6.1:

a.De algemene vergadering bestaat uit alle leden

bieder lid beschikt over één stem

c.Een lid mag zich door een ander lid laten vertegenwoordigen

d.Een lid mag over één volmacht beschikken. De volmacht moet schriftelijk zijn.

Artikel 6.2: De algemene vergadering is alleen bevoegd voor.

a.De wijziging van de statuten

b.De benoeming en afzetting van de bestuurders en desgevallend van de commissaris

c.De kwijting aan de bestuurders en de commissaris

d.De goedkeuring van de begroting en van de rekeningen

e.De ontbinding van de vereniging

f.De benoeming en uitsluiting van een lid

g.De omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk

h.De goedkeuring en/of wijziging van het huishoudelijk reglement

i.Alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Artikel 6.3: Elk jaar wordt minstens één algemene vergadering gehouden voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en van de begroting van het volgend jaar. In elk geval dient ze in het eerste semester plaats te vinden.

Artikel 6.4: Bijzondere algemene vergaderingen worden gehouden telkens wanneer de omstandigheden dit vereisen en in elk geval wanneer een vijfde van de leden daarom verzoekt.

Artikel 6.5: Oproepingen kunnen enkel geldig gedaan worden met de handtekening van de voorzitter of de secretaris of één vijfde van de leden. Zij worden per gewone post verstuurd, ten laatste 8 dagen voor de vergadering.

Artikel 6.6: De oproepingsbrief vermeldt dag, uur en plaats van de vergadering en bevat de agenda, die door de raad van bestuur wordt vastgelegd. Eén twintigste van de leden heeft het recht om minstens 14 dagen voor de vergadering punten op de agenda te brengen. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen in geen geval behandeld worden.

Artikel 6.7: De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, bij afwezigheid door de bestuurder die het langst een gidsfunctie uitoefent.

Artikel 6.8: In gewone gevallen kan de algemene vergadering geldig besluiten nemen met eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel 6.9: Besluiten in verband met statutenwijzigingen en uitsluiting van leden kunnen echter slechts genomen worden met een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigden.

Indien bij een statutenwijziging op de eerste vergadering geen tweederde aanwezig of vertegenwoordigd is, wordt een tweede vergadering uitgeschreven. Deze vergadering mag niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering gehouden worden. Deze kan besluiten met een tweederde meerderheid van de aanwezigen of vertegenwoordigden, ongeacht hun aantal.

Artikel 6.10: Voor de ontbinding van de vereniging moet tweederde van de wettelijke leden aanwezig zijn en is een viervijfde meerderheid van de stemmen vereist.

Artikel 6.11: Van de algemene vergadering wordt een verslag gemaakt. Het goedgekeurde verslag wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris en in een apart register bewaard.

Inzagerecht leden

Artikel 7: Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging raadplegen

a. Het register van de leden

b.Het register van de notulen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van de personen

die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden

cAlle boekhoudkundige stukken van de vereniging

Dienstjaar, controle, verificatie van de rekeningen

Artikel 8.1: Het dienstjaar stemt overeen met het kalenderjaar

MOD2.2

" Luik R - Vervolg

Artikel 8.2: Jaarlijks stek de raad van bestuur de rekeningen van het afgelopen jaar en de begroting vin het komend jaar op, en legt beide ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering.

Indien de vereniging daartoe wettelijk verplicht is of indien de algemene vergadering dit wenst, wordt een commissaris benoemd die een onbeperkt recht van controle heeft over aile verrichtingen van de vereniging.

Artikel 8.3: Na de goedkeuring van de rekening en de begroting door de algemene vergadering verleent deze kwijting aan de bestuurders en de commissaris.

Artikel 8.4: De leden van de raad van bestuur gaan uit hoofde van hun ambt geen enkele persoonlijke verplichting aan ten opzichte van de verbintenissen van de vereniging, en zijn slechts verantwoordelijk voor het uitoefenen van hun mandaat.

Artikel 8.5: De raad van bestuur legt de jaarrekening en de overige in de vzw-wet vermelde stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring neer op de griffie van de Rechtbank van Koophandel, of indien de wet dit vereist bij de Nationale Bank van België.

Ontbinding van de vereniging

Artikel 9: In geval van ontbinding zal het bezit, na aftrek van het passief worden geschonken aan een

vereniging met gelijkaardige doelstellingen, dit naar keuze van de algemene vergadering.

Betwistingen

Artikel 10: alle gevallen niet voorzien in deze statuten zullen volgens de wet van 27 juni 1921, zoals

gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, worden beheerd.

Benoeming van bestuurders:

Artikel 11: Bij de oprichting van Be.guided worden tot bestuurders benoemd:

Longin Karlien, Edmond Machtenssquare 3 bus 10, 1080 Brussel, geboren op 28 mei 1981 te Jette

Regs Lucienne, Edmond Machtenssquare 3 bus 10, 1080 Brussel, geboren op 5 mei 1955 te Sint-Agatha-

Berchem

Ganseman Viviane, Karel Van de Woestijnelaan 15, 1760 Roosdaal, geboren op 25 november 1957 te

Ninove

Gedaan te Brussel op 20 maart 2011

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 19/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

' Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

"

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
BE.GUIDED

Adresse
EDMOND MACHTENSSQUARE 3, BUS 10 1080 BRUSSEL

Code postal : 1080
Localité : MOLENBEEK-SAINT-JEAN
Commune : MOLENBEEK-SAINT-JEAN
Région : Région de Bruxelles-Capitale