MAHARISHI INSTITUTE OF TRANSCENDENTAL MEDITATION

Association sans but lucratif


Dénomination : MAHARISHI INSTITUTE OF TRANSCENDENTAL MEDITATION
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 556.986.371

Publication

11/08/2014
ÿþMOD 2.0

In de bijlagen bij het Belgisch %tee bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte el/Qh,,,fizineer) op

JULI 2014

ter griffie van de Alederiancistalige rechtbank van

Gkoophanciel 8russel riffe

Voor-

behouden

een het

Belgisch

Steatshlat

II Un) II



Benaming

(voluit): Maharishi Institut» of Transcendental Meditation

Rechtsvorm vzw

Zetel: Avenue Georges Eekhoud, 29, 1030 Schaerbeek

OnderneMingsnr : 55.G, 566; 3 74

: voorwim jj_cte : Oprichting en statuten.

Benoeming bestuurders.

Delegatie van bevoegdheden.

Op 21 juli 2014 hebben volgende personen

Jacobs Frank, TM leraar, Archimedesstraat 60, 1000, Brussel,Belg

Jousse Philippe, TM leraar, Avenue Georges Eekhoud, 29, 1030 Schaerbeek, Fransman

Shichova Svetlana, TM leraar, Cardijniaan 27, 9910 Ursel, Belg

besloten een vereniging zonder winstgevend doel op te richten

(33. 26 maart 1998 onder nr. 6493),

TITEL I - BENAMING, ZETEL, VOORWERP, DUUR

Artikel 1 De vereniging wordt genoemd "Maharishi lnstitute for Transcendental Meditation" vzw, vzw" in het kort.

Deze naam moet voorkomen in aile akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "vzw".

Artikel 2 De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te Avenue Georges Eekhoud, 29, 1030: Schaerbeek gelegen in het gerechtelijk arrondissement Brussel. Deze kan verplaatst worden naar om het even welke andere plaats, aan te duiden door de Algemene Vergadering. ledere verplaatsing van de zetel zal in de maand van haar datum gepubliceerd worden in de bijlagen tot het "Belgisch Staatsblad",

Artiket2 De vereniging stelt zich als doel

1.Het programma genaamd Transcendente Meditatie bekend te maken omwille van zijn heilzame werking. op het vlak van geest en lichaam,

2.Het programma aan te bieden aan verschillende doelgroepen in onze samenleving: aan de individuele, burger en zijn gezin, aan maatschappelijke instituties zoals onderwijs, gevangeniswezen, ziekteverzekering en' het bedrijfsleven.

met programma tot zijn recht te laten komen door de gezondheid van lichaam en geest van elk individu te' verbeteren, in welke situatie die zich ook bevindt, en dit op een voor individu en samenleving kostenbesparende wijze,

4.Het programma als een basis aan le bieden voor vooruitgang op aile domeinen van het leven en indien gewenst gevorderde programma's aan te bieden.

Zij kan om het even welke wee haar medewerking verlenen aan, of belangen verkrijgen in een Belgische of buitenlandse vereniging welke een gelijkaardig doel nastreeft.

De vereniging is inschrijvingsgeld, vergoeding voor dienstverlening en zekere auteursrechten verschuldigd' Ban de internationale moederorganisatie. Het bedrag van deze rechten wordt door deze laatste bepaald.

Artikel 4De vereniging wordt opgericht voor een onbeperkte duur. Zij kan op elk ogenblik ontbonden worden' volgens de voorwaarden vereist voor een wijziging der statuten.

Trra il -LEDEN, TOETREDING, ONTSLAG, UITSLUITING

Op de laatste blz. van Lulk B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Staatsrecr- Triellif4- - Annexes dit Moniteur berge

a MOD 2.0

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 11/08/2014 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 5De vereniging omvat effectieve leden en toegetreden leden.

Hebben de hoedanigheid van effectief lid, de leden benoemd door de algemene vergadering op voorstel van

de raad van bestuur. Effectieve leden worden benoemd voor de periode lopende tot de volgende jaarlijkse

algemene vergadering. Zij worden jaarlijks aangesteld.

Toegetreden leden zijn ten eerste automatisch allen die actief als leraar het programma van Transcendente

Meditatie, afgekort T.M., aanbieden en erkend zijn door MITM en de internationale moederorganisatie.

Ten tweede kunnen daarnaast beoefenaars van de TM techniek op hun verzoek hun kandidatuur stellen om

toegetreden lid te worden met de wens om actief betrokken te zijn op de werking van MITM.

De raad van bestuur beslist over hun kandidatuur en legt deze ter goedkeuring voor aan de algemene

vergadering.

Met de term lid" in deze statuten, wordt er verwezen naar de effectieve leden.

Enkel de effectieve leden hebben een beslissende stem in de algemene vergadering. De vereniging telt minstens drie effectieve leden. De rechten en verplichtingen zowel van de effectieve leden als de toegetreden leden worden bepaald in de reglementen van inwendige orde.

Artikel 6Kunnen alleen de hoedanigheid van lid bekomen, de meerderjarige personen in het bezit van hun burgerrechten en die de techniek van Transcendente Meditatie, afgekort T.M., hebben geleerd.

Artikel 7De verkrijging van de hoedanigheid van lid houdt de onvoorwaardelijke instemming in met de huidige statuten en met reglementen van inwendige orde die door de vereniging zijn vastgesteld of vastgesteld zullen worden.

Artikel 8Elk lid kan, op elk ogenblik, zijn ontslag uit de vereniging indienen per aangetekende brief gericht aan de voorzitter op het adres van de maatschappelijke zetel.

De leden kunnen uitgesloten worden door beslissing van de algemene vergadering met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Het ontslag nemend of uitgesloten lid of de rechthebbenden van een overleden lid kunnen geen aanspraak maken op het bezit van de vereniging, noch tijdens het lidmaatschap, noch bij beëindiging van het lidmaatschap, noch bij ontbinding van de vzw. Zij kunnen het bedrag van de bijdragen gestort door hen of door hun lastgevers niet terugvorderen. Zij kunnen geen uittreksel noch voorlegging der rekeningen vorderen, noch een inventaris vragen noch de zegellegging vorderen op de goederen van de vereniging.

De raad van bestuur kan de rechten van elk lid opschorten tot de eerstvolgende algemene vergadering die over de uitsluiting van het lid zal te beslissen hebben.

TITEL Ill  ALGEMENE VERGADERING

Artikel 9 De algemene vergadering is het soevereine gezag van de vzw. Zij heeft de bevoegdheden bepaald door de wet en de huidige statuten. Tot haar exclusieve bevoegdheden behorere

1. De goedkeuring van welke wijziging ook van de statuten.

2. De benoeming en de afzetting van de bestuurders.

3. De benoeming en de afzetting van de commissaris en de vaststelling van de vergoeding.

4. De kwijting van de bestuurders en de commissaris.

5. De goedkeuring van de begroting en de jaarrekening.

6. De goedkeuring van de vrijwillige ontbinding van de vereniging.

7, De uitsluiting van een lid.

8. De omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk.

9. Al de beslissingen die de grenzen overschrijden van de wettelijke of door de statuten aan de raad van bestuur opgedragen bevoegdheid.

Artikel 10Er dient minstens één algemene vergadering per jaar gehouden te worden in de loop van het eerste semester. De raad van bestuur kan daarnaast op elk ogenblik een bijzondere algemene vergadering bijeenroepen, Deze laatste dient te worden bijeengeroepen door de raad op verzoek van minstens een vijfde van de leden van de algemene vergadering

De bijeenroepingen worden door de raad van bestuur gedaan per gewone brief of per E-niait, aan elk lid gericht ten minste acht dagen vaar de vergadering en ondertekend, in naam van de raad, door de voorzitter, of door twee bestuurders. Zij bevat eveneens de dagorde. De vergadering mag slechts de hierop vermelde punten behandelen, tenzij punten aangebracht worden op de vergadering en de instemming wordt verkregen van aile aanwezigen.

Artikel 1 1De vergadering vindt plaats in de maatschappelijke zetel of op elke andere plaats in België vermeld in de oproeping. Zij wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of bij diens ontstentenis, door een bestuurder aangeduid door zijn collega's.

Artikel 12Elk effectief lid heeft recht op één stem. Hij kan zich laten vertegenwoordigen door een volrnachtdrager die zelf effectief lid moet zijn. Elk lid kan maximum één ander lid vertegenwoordigen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 11/08/2014 - Annexes du Moniteur belge

t4,e MOD 2.0

Artikel 13Behoudens in de gevallen waarin de wet van 27 juni 1921 het anders stelt, is de algemene vergadering geldig samengesteld, welke ook het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden zijn, en de beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen, behalve wanneer de wet of de statuten dit anders voorzien. Bij staking van stemmen is deze van de voorzitter beslissend.

De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering die voldoet aan een quorum van 2/3 van de leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Artike114De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen in een notulenregister, getekend door de voorzitter en een lid van de raad van bestuur, alsook door de leden die het vragen. Het notulenregister ligt ter inzage, overeenkomstig de in art. 9 van het K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

De in rechte of eiders voor te brengen uittreksels daaruit warden getekend door de voorzitter van de raad van bestuur of door twee leden van de raad van bestuur. Die uittreksels worden gegeven aan elk lid of aan elke derde die het aanvraagt, mits deze zijn wettig belang doet blijken.

'TITEL IV  RAAD VAN BESTUUR - DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 15Het bestuur van de vereniging wordt toevertrouwd aan de raad van bestuur waarvan de leden bij eenvoudige meerderheid verkozen worden door de algemene vergadering. Het aantal bestuurders wordt bepaald door de algemene vergadering en mag niet lager zijn dan twee. Zij oefenen hun mandaat kosteloos uit tenzij de algemene vergadering anders zou bepalen.

Bestuurders zijn steeds herbenoembaar. Het mandaat van bestuurder ken eindigen door de beëindiging van de termijn, door overlijden, door spontaan ontslag of door afzetting of herroeping van de bestuurder door de vzw. De afzetting kan enkel gebeuren door de algemene vergadering.

Artikel 16De raad van bestuur verkiest onder haar leden een voorzitter en een secretaris. De bestuurders warden verkozen in de schoot van de vereniging. Zil worden benoemd voor een termijn van één jaar. Het mandaat van bestuurder is kosteloos, onverminderd het recht terugbetaling te bekomen der uitgaven gedaan voor rekening van de vereniging.

De benoeming van de leden van de raad van bestuur en hun ambtsbeëindiging wordt openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de rechtbank van koophandel en door publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Artikel 17De raad van bestuur vergadert op uitnodiging van de voorzitter of de secretaris zo dikwijls als het belang van de vereniging dit vereist

De voorzitter dient de raad bijeen te roepen indien hij daartoe wordt verzocht door minstens twee bestuurders.

Artike118De raad van bestuur kan slechts beraadslagen wanneer er minstens de helft van zijn leden aanwezig zijn. Elke bestuurder kan aan een collega mandaat geven, zelfs per E-mail, cm hem te vertegenwoordigen op de vergadering van de raad. De beslissingen worden genomen door de meerderheid der aanwezige leden. In geval van staking der stemmen, is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel 19m uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vzw het vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie.

Artikel 20De beslissingen worden opgenomen in notulenregister, ondertekend door de voorzitter en een lid van de raad van bestuur, alsook door de leden die het wensen, en in een bijzonder register ingeschreven dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in art. 9 van het K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten. De uittreksels die men ervan moet geven, hetzij in rechten, hetzij eiders, worden getekend door de voorzitter of door twee leden van de raad van bestuur.

Artikel 21De raad van bestuur beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheden om aile daden te stellen die nuttig zijn voor de verwezenlijking van het maatschappelijk doel, met als enige beperkingen deze voorzien door de wet en door de statuten.

MOD 20

A

9 to k 4

De raad kan ondermeer alle betalingen doen en ontvangen, ervoor kwijtschrift eisen of geven, aile bewaargevingen doen of ontvangen, aile roerende en onroerende goederen verkrijgen, ruilen af vervreemden, dergelijke goederen in huur nemen af geven zelfs voor meer dan negen jaar; aile private of publieke subsidies en toetagen ontvangen; alle legaten of ander giften aanvaarden en ontvangen; alle overeenkomsten afsluiten; alle leningen, al dan niet met waarborg aangaan, de maatschappelijke gebouwen hypothekeren, aile leningen en voorschotten afsluiten en uitvoeren, verzaken aan aile rechten alsook aan alle zakelijke of persoonlijke waarborgen; handlichting verlenen, zelfs zonder betaling, van aile bevoorrechte of hypothecaire inschrijvingen en van aile beslagnerringen.

De raad van bestuur vertegenwoordigt de vereniging in rechte, zo ais eiseres dan als verweerster. Hij kan

dadingen en compromissen aangaan. De raad benoemt alle bedienden en personeelsleden van de vereniging, bepaalt hun bezoldiging en ontslaat hen. De raad legt aile reglementen van inwendige orde vast.

Artikel 220e raad kan bepaalde bevoegdheden afdragen aan hetzij één of meerdere van zijn leden, hetzij aan derden. Dit wordt telkens in een apart besluit van de raad van bestuur bepaald,

Artikel 230e raad beslist over de benoeming en de afzetting van het dagelijks bestuur of leden van het dagelijks bestuur. De omvang van de bevoegdheden van het dagelijks bestuur wordt geregeld via een apart besluit van de raad van bestuur Het dagelijks bestuur van de vereniging en de vertegenwoordiging ervan voor Wat betreft dit bestuur, wordt verzekerd door de voorzitter en de secretaris. De benoeming van de personen belast met het dagelijks bestuur en hun ambtsbeëindiging wordt openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de rechtbank van koophandel en van een uittreksel bestemd voor publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 11/08/2014 - Annexes du Moniteur belge Artikel 240e vereniging wordt geldig verbonden, ten overstaan van derden, door de handtekening van twee personen voor aile akten van dagelijks beheer voor een bedrag lager dan of gelijk aan 2.500 Euro en aile beslissingen en daden ten aanzien van het lidgeld en de vergoeding van dienstverlening en auteursrechten verschuldigd door de vereniging aan de internationale moederorganisatie.

Behoudens bijzondere delegatie wordt de vereniging geldig verbonden ten overstaan van derden door de handtekening van twee bestuurders waaronder telkens de penningmeester, voor elke financiële operatie boven de 2.500 euro;

voor aile andere akten zullen zij de voorafgaandelijk beslissing van de raad van bestuur moeten doen blijken ondermeer voor aile aanschaf van roerende of onroerende goederen.

Artikel 25Aansprakelijkheid: de bestuurders en dagelijks bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van de vzw, Tegenover de vzw en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur.

TITEL V  INKOMSTEN, JAARLIJKSE REKENINGEN, BUDGET

Artikel 260e inkomsten van de vereniging worden gevormd door:

1.het bedrag der lidgeld betaald door de toegetreden en effectieve leden;

2.de giften die haar zouden worden toegekend overeenkomstig de geldende wettelijke beschikkingen;

3.de inkomsten van haar goederen en de bedragen ontvangen naar aanleiding van de diensten die zij Kan

verlenen;

4.de toelagen welke haar zouden worden toegekend door elke publieke dienst of door de Staat;

5.alle andere wettelijk toegelaten inkomsten zoals subsidies, toelagen, giften, bijdragen, schenkingen,

legaten en andere voorzieningen in laatste wilsbeschikkingen en testamenten, gegeven zowel om de algemene

doeleinden van de vereniging te ondersteunen als ter ondersteuning van een specifiek project. Daarnaast kan

de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.

Artikel 27H et lidgeld wordt vastgesteld door de raad van bestuur. Het maximale lidgeld bedraagt momenteel 1200 Euro.

Artikel 28 Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 van de wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

De raad van bestuur stelt elk jaar de jaarrekening op van het voorafgaand boekjaar en maakt tevens een voorstel van begroting op voor goedkeuring aan de algemene vergadering. De rekeningen worden nagezien door een externe firme voor boekhouding en fiscale expertise. De jaarrekening worden neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank overeenkomstig het bepaalde in art. 26novies van de wet. Voor zover van toepassing worden de jaarrekening tevens neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17,16, van de wet en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten

TITEL V1 ONTBINDING, VEREFFENING

Artikel 29 ln geval van vrijwillige ontbinding, benoemt de algemene vergadering minstens twee vereffenaars en bepaalt hun bevoegdheden. Vanaf de beslissing van ontbinding vermeldt de vzw steeds dat zij 'vzw in vereffening' is overeenkomstig de wet,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 11/08/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD

4

4,_ke

Artikel 301n geval van vrijwillige of gerechtelijke ontbinding van de vereniging, zal de bestemming van haar patrimonium, na vereffening der eventuele schulden, beslist worden door de algemene vergadering. Dit patrimonium wordt overgedragen naar een organisme met rechtspersoonlijkheid of een feitelijk organisme, dat een doel nastreeft zo sterk mogelijk gelijkend op dit van de vereniging.

Aile beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekend gemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig de wet en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

TITEL VII  VERSCHEIDENE BESCHIKKINGEN

Artikel 31Voor alle gevallen die niet specifiek voorzien zijn door deze statuten en voor zover de thans geldende wetgeving het ook toelaat, is de raad van bestuur bevoegd.

Artikel 32De raad van bestuur kan een huishoudelijk reglement opstellen waarvan de inhoud echter niet mag afwijken van hetgeen in de statuten is bepaald.

Aldus overeengekomen en aangenomen met eenparigheid van stemmen op de stichtingsvergadering gehouden te Brussel op 29.06.2014 door de eerste stichtende leden Jacobs Franck, Jousse Philippe, Shichova Svetlana, waarvan de eerste twee ais bestuurders benoemd worden.

Van deze akte an drie originele exemplaren ondertekend, waarvan er één berust op de zetel en twee bestemd zijn voor openbaarmaking.

Brussel, 21.07.2014

MITM vzw

Avenue Georges Eekhoud, 29, 1030 Schaerbeek

nummer vzw;

ondemerningsnummer:

RAAD VAN BESTUUR

Benoeming raad van bestuur

Vergadering van 21.07.2014 (stichtingsdatum)

Door de Raad van Bestuur, in vergadering d.d., 21.07.2014, worden volgende mandaten verleend:

De heer Philippe Jousse als voorzitter van de vereniging.

De heer Frank Jacobs ais secretaris.

Mus overeengekomen en aangenomen op de raad van bestuur gehouden te Brussel

21.07.2014

Jousse Philippe Jacobs Franck

voorzitter bestuurder

getekend, (..)(

Frank Jacobs, bestuurder

hilippe Jousse voorzitter.

tx

Coordonnées
MAHARISHI INSTITUTE OF TRANSCENDENTAL MEDITA…

Adresse
AVENUE GEORGES EECHOUD 29 1030 SCHAARBEEK

Code postal : 1030
Localité : SCHAERBEEK
Commune : SCHAERBEEK
Région : Région de Bruxelles-Capitale