VRIJZINNIG STUDIE-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIECENTRUM KAREL CUYPERS, AFGEKORT : VSDA KC

Association sans but lucratif


Dénomination : VRIJZINNIG STUDIE-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIECENTRUM KAREL CUYPERS, AFGEKORT : VSDA KC
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 432.297.821

Publication

03/01/2014
ÿþ). MOD 2.2

1 ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

1,'" ,

- " w,-., 2.7"."2-.....-2-------

-i" -" , \ " -1.

'\ /

,i

i

" , i

BRUSSEL,

23 DEC 2013

Griffie

l*Unil II In

Voo behou

aan 1

Belgi Staats

110 1

Ondernemingsnr : 432.297.821

Benaming. ,kji'

wctirel es.\ tn_uselie,âiecnyilurn

(voluit)Ma3ZIMCi

(veskort- CLLiftti3

Rechtsvorm: vereniging zonder winstoogmerk

Zetel: Pleinlaan 2, lokaal B033, 1050 Brussel

Onderwerp akte: Naamswijziging en aanpassing van de statuten

Wijziging van inhoud en nummering van: art 1 (wordt artikel 1 en 2), art. 2 (wordt art 3), art. 3 (wordt art. 4), art 4 (wordt art. 5), art, 5 (wordt art, 6), art. 6, 7 en 8 (worden art. 7), art. 9 (wordt geschrapt), art. 10 en 11 morden art. 8), art. 12 (wordt art. 9), art. 13 (wordt art. 10), art. 14 (wordt art. 11), art. 15 (wordt art. 12), art 16 (wordt art. 13), art. 17 (wordt art. 14), art. 18 (wordt art. 15), art, 19 (wordt art. 16), art, 20 (wordt art. 17), art, 21 (wordt art. 18), art. 22 (onveranderd maar wordt art. 19), art. 23 (onveranderd maar wordt art. 20), art. 24 (wordt art. 21), art. 25 (wordt art. 22), art. 26 (wordt art. 23), art. 27 (wordt art. 24), art. 28 (maar nummering blijft ongewijzigd) en art. 29 (idem). Artikels 25, 26 en 27 werden ingevoegd.

Artikel 1. De vereniging draagt de naam Centrum voor Vrijzinnig Humanistisch Erfgoed (CVHE) vzw, ook genoemd Vrijzinnig Archief, en wil het erfgoedcentrum van de vrijzinnige en humanistische gedachte in Vlaanderen en Brussel zijn.

Daartoe vormt, verwerft, ontsluit, selecteert, bewaart en valoriseert het CVHE het roerend en immaterieel vrijzinnig cultureel erfgoed in Vlaanderen, volgens kwaliteitsnormen die in de erfgoedsector heersen en dit in samenwerking met andere centra zowel in het binnen- als in buitenland. Daarnaast neemt het initiatieven en stimuleert het zowel liefhebbers en professionelen als de brede erfgoedgemeenschap om historisch onderzoek en publieksgerichte activiteiten met dit erfgoed te bevorderen.

Ten slotte stelt het centrum zowel nationaal als internationaal kennis en expertise over deze materies ter beschikking van vrijzinnige personen en instellingen enerzijds en van het erfgoedveld anderzijds, zodat het erfgoed van ondoordachte vernietiging gevrijwaard blijft.

Art 2. Het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven, afgekort CAVA, is het resultaat van de samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel en het vroegere VSAD vzw, nu Centrum voor Vrijzinnig Humanistisch Erfgoed vzw, om het gezamenlijk beheer van de historische erfgoedcollecties van beide instellingen mogelijk te maken,

Het Centrum voor Vrijzinnig Humanistisch Erfgoed vzw heeft de verantwoordelijkheid voor haar historische erfgoedcollecties. Het beheer van deze collecties gebeurt samen met de collectie van het Universiteitsarchief van de Vrije Universiteit Brussel door het door beide instellingen aangegane samenwerkingsverband CAVA.

De collectie van het vroegere VSAD Karel Cuypers wordt eigendom van het Centrum voor Vrijzinnig Humanistisch Erfgoed vzw en is onvervreemdbaar. In geval van ontbinding geldt artikel 29. De collectie van het Universiteitsarchief van de Vrije Universiteit Brussel blijft haar eigendom en is eveneens onvervreemdbaar.

Art. 3. De maatschappelijke zetel van de VZW is, in uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst met het Universiteitsarchief van de Vrije Universiteit Brussel, voor onbepaalde duur gevestigd te Brussel, Pleiniaan 2, 1060, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Brussel.

Een zetelverplaatsing is slechts mogelijk na instemming van de Vrije Universiteit Brussel en mits goedkeuring door de algemene vergadering van het Centrum voor Vrijzinnig Humanistisch Erfgoed vzw.

Art. 4. Benevens de lidverenigingen kan de vzw ereleden tellen.

Op de laatste blz. ven Luik B vermeiden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

t

N MOD 2.2

Art.5. De lidverenigingen zijn:

* Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel,

* Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw, Brand VVhitlocklaan 87, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe.

Art. 6. Elke lidvereniging duidt elke drie jaar uiterlijk op 31 januari vijf personen aan die de lidvereniging zullen vertegenwoordigen. Deze vertegenwoordigers zijn de effectieve leden van de algemene vergadering. Ioder van hen is stemgerechtigd.

Art. 7> Op voorstel van de raad van bestuur kunnen natuurlijke personen door de algemene vergadering tot erelid worden aangesteld. Zij mogen als 'toegetreden leden' in de zin van de vzw-wet de algemene vergadering bijwonen maar hebben geen stemrecht. Hun rechten worden geregeld door het reglement van inwendige orde, desgevallend goedgekeurd door de raad van bestuur.

Art. 8. Indien een vertegenwoordiger van een lidvereniging de statuten en/of reglementen van de VZIN niet naleeft of door zijn optreden schade zou kunnen berokkenen aan de morele en/of materiële belangen van de VZW, zal de betrokken bestuurder per aangetekend schrijven worden verwittigd, dit minstens 14 dagen voor de algemene vergadering, teneinde zich bij deze gelegenheid te kunnen verdedigen. Indien de algemene vergadering beslist dat de betrokken bestuurder het mandaat moet neerleggen, zal door de algemene vergadering aan de betrokken lidvereniging gevraagd worden binnen de maand van kennisgeving van de beslissing van de algemene vergadering een andere vertegenwoordiger aan te duiden die het mandaat van zijn voorganger zal beëindigen.

Art. 9. De algemene vergadering komt van rechtswege in het eerste trimester van het jaar bijeen, op een plaats te bepalen door de raad van bestuur. De effectieve leden en de ereleden worden veertien dagen vooraf uitgenodigd per gewone brief of e-mail waarin de agenda wordt vermeld. leder voorstel dat gedaan wordt door ten minste twee stemgerechtigde leden, dient op de agenda te worden ingeschreven.

Art. 10, Tijdens de in artikel 9 voorziene vergadering wordt overgegaan tot het onderzoek en goedkeuring van de rekeningen en de begroting der VZW. De algemene vergadering neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur, aan wie zij kwijting verleent en gaat over tot de statutaire benoemingen. De kandidaturen voor de raad van bestuur dienen ten laatste zeven dagen vôôr de algemene vergadering bij de voorzitter toe te komen.

Art. 11. Een bijzondere algemene vergadering kan worden samengeroepen, telkens de raad van bestuur het nuttig acht. Zij moet bovendien worden samengeroepen ingevolge een schriftelijke aanvraag van één lidvereniging of van twee stemgerechtigde leden. De op de agenda te plaatsen punten dienen bij de aanvraag te worden vermeld.

Art. 12. Het wijzigen van de statuten, het benoemen van bestuurders, het goedkeuren van de rekeningen en begrotingen, het vaststellen van de jaarlijkse bijdrage van de VZW, de ontbinding van de VZW alsmede het uitsluiten van een lidvereniging of een vertegenwoordiger behoren uitsluitend tot de bevoegdheid van de algemene vergadering.

Art.13. De effectieve leden kunnen zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een ander stemgerechtigd lid van de VZW. Deze vertegenwoordiging is afhankelijk van een speciaal voor deze gelegenheid gegeven mandaat. Het aantal mandaten is beperkt tot één per aanwezig stemgerechtigd lid.

Art. 14. De algemene vergadering kan slechts geldig beraadslagen en beslissen voor zover een meerderheid van haar leden aanwezig of geldig vertegenwoordigd is, behoudens in de hierna vermelde gevallen:

a) de wijziging van de statuten, evenals de ontbinding van de VZW mogen slechts geschieden wanneer twee derde van de stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

b) de uitsluiting van een lid vergt de aanwezigheid of vertegenwoordiging van twee derde der stemgerechtigde leden; zij geschiedt bij geheime stemming.

Wanneer op een eerste vergadering het vereiste aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden niet bereikt wordt zal binnen een termijn van ten vroegste na 15 dagen en uiterlijk binnen een termijn van 30 dagen een tweede vergadering, speciaal voor dit doeleinde bijeengeroepen, geldig beraadslagen, welk ook het aantal der aanwezige stemgerechtigde leden is.

Art. 15. De beslissingen worden met eenvoudige meerderheid der stemmen -ongeacht het aantal onthoudingen- genomen, behalve in de hierna vermelde gevallen: wijziging van de statuten en uitsluiting van een lid vereisen een drievierde meerderheid, wijziging van het doel van de VZW en ontbinding van de VZW een viervijfde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden.

Art. 16. De VZW wordt geleid door een raad van bestuur, die de zaken van de VZW onbezoldigd bestuurt en haar vertegenwoordigt in aile gerechtelijke en niet gerechtelijke zaken.

"

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De raad van bestuur mag onder haar verantwoordelijkheid aan een lid of aan derden een deel van haar bevoegdheid overdragen. De bestuurders worden op de algemene vergadering uit de leden van de VZW benoemd.

De duur van hun mandaat bedraagt drie jaar. In geval van overlijden, ontslag of van uitsluiting van een bestuurder, zal door de algemene vergadering in zijn vervanging worden voorzien. De plaatsvervanger zal het mandaat van de bestuurder die hij vervangt beëindigen.

Art. 17, Het aantal leden van de raad van bestuur wordt op acht bepaald, zijnde vier vertegenwoordigers van elk der lidverenigingen. De uittredende bestuurders zijn herkiesbaar. De universiteitsarchivaris van de Vrije Universiteit Brussel en/of zijn afgevaardigde woont als coördinator de vergaderingen van de raad van bestuur bij zonder stemrecht. Indien de voorzitter van de wetenschappelijke raad, zoals vermeld in artikel 25, geen lid van de raad van bestuur is, woont de voorzitter van de wetenschappelijke raad, of bij vervanging de ondervoorzitter, de vergaderingen van de raad van bestuur bij zonder stemrecht.

Art. 18, De stemgerechtigde bestuurders van de VZW kiezen met een gewone meerderheid -ongeacht onthoudingen- onder hen de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris en de penningmeester, die desgevallend gezamenlijk optreden. Bij de keuze wordt er rekening mee gehouden dat de voorzitter en de ondervoorzitter bij voorkeur uit verschillende lidverenigingen komen. De raad van bestuur kan andere functies aanduiden.

Art. 19. De raad van bestuur beschikt over uitgebreide bevoegdheden voor het leiden en besturen van de VZVV. Al wat noch door de wet noch door de statuten uitdrukkelijk voorbehouden is aan de algemene vergadering, behoort tot haar bevoegdheid.

Art. 20. De raad van bestuur vergadert op uitnodiging van de voorzitter en de secretaris telkens deze het nodig achten. De raad moet echter vergaderen zo twee bestuurders dat vragen.

Art, 21. De leden van de raad kunnen zich door een ander lid van de raad laten vertegenwoordigen. Deze vertegenwoordiging is afhankelijk van een speciaal voor deze gelegenheid gegeven mandaat. Het aantal mandaten is beperkt tot één per aanwezig lid. De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen en beslissen voor zover een meerderheid van haar leden aanwezig of geldig vertegenwoordigd is. De beslissingen worden zo veel mogelijk met consensus genomen. Als de meerderheid der aanwezige leden een stemming vraagt, wordt de beslissing met eenvoudige meerderheid der stemmen genomen, ongeacht onthoudingen.

Art. 22. De bijeenkomsten van de algemene vergadering en de raad van bestuur zullen voorgezeten worden door de voorzitter van de raad van bestuur. De penningmeester is gelast met de boekhouding van de gelden die hem zijn toevertrouwd en kan autonoom betalingen verrichten tot een bedrag van 5.000 E. Vcor betalingen van meer dan 6.000 E zijn benevens de goedkeuring van de penningmeester tevens de handtekeningen van twee bestuurders vereist.

Art. 23. De notulen van de vergadering, het ledenregister en de boekhoudkundige stukken worden voor raadpleging na afspraak ter beschikking gehouden van de leden op de maatschappelijke zetel van de VZW.

Art. 24. Het reglement van inwendige orde kan door de raad van bestuur worden opgesteld en door de algemene vergadering bij eenvoudige meerderheid worden goedgekeurd.

Art. 25. ln de schoot van de vzw wordt een Wetenschappelijke Raad opgericht. De Wetenschappelijke Raad bestaat uit ten minste zes en ten hoogste tien personen. De leden worden gekozen omwille van hun deskundigheid met betrekking tot het doel van de vereniging. De universiteitsarchivaris van de Vrije Universiteit Brussel en/of diens afgevaardigde woont de vergaderingen van de Wetenschappelijke Raad bij,

Art 26. De Wetenschappelijke Raad doet voorstellen ter stimulering van het onderzoek met en naar het vrijzinnig erfgoed, maakt prioriteiten kenbaar, stelt onderzoeksprojecten voor aan de raad van bestuur en neemt kennis van de vordering ervan. Ze bevordert netwerking in het academisch milieu, zowel met studenten en wetenschappelijk personeel, als met wetenschappelijke onderzoekscentra.

Art. 27. De leden van de Wetenschappelijke Raad worden benoemd door de algemene vergadering. De Raad kan leden coöpteren volgens de bepalingen in het reglement van inwendige orde. De Wetenschappelijke Raad kiest een voorzitter en een ondervoorzitter.

Art. 28. Het boekjaar loopt van I januari tot 31 december,

Art. 29. ln geval van ontbinding van de VZW zal de algemene vergadering een organisatie aanduiden die een gelijkaardig doel nastreeft aan wie de netto-activa van het maatschappelijk bezit zullen worden overgedragen.

ln voorkomend geval zullen de collecties die de VZW in eigendom toebehoren aan de Vrije Universiteit Brussel of diens rechtsopvolger worden overgedragen. Indien de Vrije Universiteit Brussel de collecties niet

"

e

" MOD 22

Voor-behoefden aan het Belgisch Staatsblad

Luik B Vervolg

wenst in ontvangst te nemen of om enige reden in de onmogelijkheid daartoe verkeert zaI de algemene vergadering een organisatie aanduiden die een gelijkaardig doel als de VZW nastreeft en dezelfde kwaliteitsnormen hanteert.

Goedgekeurd op de algemene vergadering van 19 november 2013 Er werden geen schriftelijke amendementen ingediend.

De voorzitter De secretaris

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik 8 vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

16/08/2012
ÿþVoor behoude

aan het

Belgiscl Staatsbh

N.4D29

1.1, ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter griffie

Ondememingsnr : 432.297.821

Benaming

(voluit) : Vrijzinnig Studie-, Archief- en Documentatiecentrum "Karel Cuypers"

verkort): VSAD KC

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Lange Leemstraat 272, 2018 Antwerpen

Onderwerp akte ; Neerleggen aangepaste statuten

Artikel 1. Het Vrijzinnig Studie-, Archief- en Documentatiecentrum "Karel Cuypers VZW verzekert de bewaring en valorisatie van het vrijzinnig cultureel erfgoed in Vlaanderen. Het wil daarmee een levensbeschouwelijke bijdrage leveren aan de realisatie van een culturele democratie.Het wil archieven van verenigingen en particulieren aan de vergetelheid en daaruit voortvloeiende vernietiging onttrekken door ze op een aktieve wijze te verwerven en op een verantwoorde wijze te bewaren. Het ontsluit deze archieven voor het publiek en het wetenschappelijk onderzoek door ze te inventariseren en via indexen toegankelijk te maken. Het beheert de archieven op een zorgzame manier op basis van overeenkomsten met de bewaargevers of schenkers.Het centrum "Karel Cuypers" verzamelt documentatie over de geschiedenis van het vrijzinnig gedachtengoed in het algemeen, van de vrijzinnige stroming in Vlaanderen en het buitenland, en van alle problematieken waarin een vrijzinnige invalshoek aan bod is gekomen.Het centrum "Karel Cuypers" houdt de studie van deze problematieken actueel door de organisatie van studiedagen, door uitgaven van toegangen tot bronnen en het stimuleren van publicaties door anderen.Het wil het publieke draagvlak voor het culturele erfgoed verhogen door de organisatie van of de participatie aan tentoonstellingen en multimediapresentaties.

Art. 2. De maatschappelijke zetel van de VZW is gevestigd te Brussel, Pleinlaan 2 10,;0 gelegen in het gerechtelijk arrondissement Brussel.De algemene vergadering kan te allen tijde beslissen de maatschappelijke zetel elders in het Nederlands taalgebied (Het Vlaams Gewest of het Hoofdstedelijk Brussels Gewest) te vestigen en hierbij de nodige openbaarmakingsvereisten te vervullen.

Art. 3. Benevens de lidverenigingen kan de VZW gecoöpteerde leden, geassocieerde leden en ereleden tellen, "Art.4. De lidverenigingen zijn:

* Uitstraling van de Vrije Universiteit Brussel, Centrum voor Permanente Vorming VZW, Waversesteenweg 1077, 1160 Brussel,

vertegenwoordigd door

Loccufier Silvain, Pastorijweg 84, 1790 Hekelgem

Magits Michel, Rijweg 80, 3020 Herent

TilUez Tony, Kardinaaistraat 6, 3090 Overijse

RECH.TGANK KOOPHANDEL

0 b_ AUG 2012

A NTW N

illtingliM1111111

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/08/2012 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/08/2012 - Annexes du Moniteur belge

hIDD 2.2

* Unie Vrijzinnige Verenigingen VZW, Brand Whitlocklaan 50 bus 2, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe,

vertegenwoordigd door

Comhaire Albert, Krekelstraat 25, 9052 Zwijnaarde

Dehondt Willy, Edmond Tollenaerestraat 77,1020 Laken

Eggerickx Sonja, Vrijheidslaan 38, 9000 Gent

* Vrijzinnig Trefpunt VZW, Paleisstraat 7 bus 16, 2018 Antwerpen,

vertegenwoordigd door:

Mommaerts Suzy, Paleisstraat 7, 2018 Antwerpen

Sfingopoulos Dimitri, Charlottalei 34, 2018 Antwerpen

Vandenborre Georges, Notstraat 48, 1730 Asse

* Humanistisch Vrijzinnige Vereniging VZW, Lange Leemstraat 57, 2018 Antwerpen,

vertegenwoordigd door

Keulemans Frans, Vaartdijk 94b402, 2800 Mechelen

Stappaerts Frank, Leopoldlei 10, 2660 Hoboken

* Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel,

vertegenwoordigd door

De Rouck Michel, Hoogpoort 9, 1730 Asse

Tyssens Jeffrey, Molenstraat 50, 1830 Machelen

Van der Hoeven Yves, Aardestraat 2, 2820 Bonheiden"

"Art, 5. Elke lidvereniging duidt ieder jaar uiterlijk op 31 januari maximum drie personen aan die de lidvereniging zullen vertegenwoordigen. Deze vertegenwoordigers zijn de effectieve leden van de algemene vergadering. Ieder van hen is stemgerechtigd. "

Art, 6. Op voorstel van de raad van bestuur kunnen natuurlijke personen omwille van hun verdiensten bij de verspreiding van het vrijzinnig gedachtengoed ais gecoöpteerd lid door de algemene vergadering bij eenvoudige meerderheid aanvaard worden.Hun aantal is beperkt tot vijf. Het gecoöpteerd lid mag deelnemen aan de algemene vergaderingen van de VZW en is er stemgerechtigd,

Art 7. Op voorstel van de raad van bestuur kunnen natuurlijke personen, deskundigen op het vlak van de studie van het vrijzinnig gedachtengoed als geassocieerd lid door de algemene vergadering bij eenvoudige meerderheid aanvaard worden.iiet aantal is beperkt tot vijf. Zij mogen deelnemen aan de algemene vergaderingen; zij zijn evenwel niet stemgerechtigd.

Art. 8. Op voorstel van de raad van bestuur kunnen natuurlijke personen door de algemene vergadering tot erelid worden aangesteld, Zij mogen de algemene vergadering bijwonen maar hebben geen stemrecht.

Art. 9, Het staat de lidverenigingen, de gecoöpteerde leden, de geassocieerde leden en de ereleden vrij zich uit het Vrijzinnig Studie-, Archief- en Documentatiecentrum "Karel Cuypers" terug te trekken, op voorwaarde dat ze dit in een ontslagbrief aan de voorzitter van de VZW meedelen; in ieder geval is de bijdrage voor het lopend jaar verschuldigd. Het ontslag van een lidvereniging heeft het ontslag van zijn vertegenwoordigers tot gevolg. Dit geldt ook bij uitsluiting uit de VZW overeenkomstig artikel 10,

ti.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/08/2012 - Annexes du Moniteur belge

MID 22

Art. 10. De lidverenigingen kunnen uit het Vrijzinnig Studie-. Archief- en Documentatiecentrum "Karel Cuypers", gesloten worden:

1. bij niet naleven der statuten en/of de reglementen;

2. wanneer zij door hun optreden schade berokkenen aan de morele of materiële belangen van de VZW, Deze uitsluiting dient te worden beslist door de algemene vergadering zoals voorzien in de artikelen 17 en 18.

Art. 11. indien een vertegenwoordiger van een lidvereniging de statuten en/of reglementen van de VZW niet naleeft of door zijn optreden schade zou kunnen berokkenen aan de morele en/of materiële belangen van de VZW, zal door de algemene vergadering op voorstel van de raad van bestuur aan de betrokken lidvereniging gevraagd worden binnen de maand van kennisgeving van de beslissing van de algemene vergadering een andere vertegenwoordiger aan te duiden die het mandaat van zijn opvolger zal beëindigen. Dit kan slechts worden beslist nadat de betrokken bestuurder per aangetekend schrijven werd verwittigd, dit minstens 14 dagen voor de betreffende algemene vergadering, teneinde zich bij deze gelegenheid te kunnen verdedigen,"

Art. 12. De algemene vergadering komt van rechtswege in het eerste trimester van het jaar bijeen op een plaats te bepalen door de raad van bestuur. De effectieve leden , de gecoöpteerde leden, de geassocieerde [eden en de ereleden worden veertien dagen vooraf uitgenodigd per gewone brief waarin de agenda wordt vermeld., leder voorstel dat getekend is door éen twintigste der stemgerechtigde leden, dient op de agenda ingeschreven.

Art. 13. Tijdens de in artikel 12 voorziene vergadering wordt overgegaan tot het onderzoek en goedkeuring van de rekeningen en de begroting der VZW.De algemene vergadering neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur, aan wie zij kwijting verleent, gaat over tot de statutaire benoemingen en bepaalt de jaarlijkse ledenbijdrage die de som van ¬ 250 niet mag overschrijden. De kandidaturen voor de raad van bestuur dienen ten laatste zeven dagen vddr de algemene vergadering bij de voorzitter van het Vrijzinnig Studie Archief- en Documentatiecentrum "Karel Cuypers" toe te komen.

Art. 14. Een bijzondere algemene vergadering kan worden samengeroepen, telkens de raad van bestuur het nuttig acht. Zij moet bovendien worden samengeroepen ingevolge een schriftelijk aanvraag van één lidvereniging of van ten minste één vijfde der gecoöpteerde en geassocieerde leden. Deze vraag dient de op de agenda te plaatsen punten te vermelden.

Art. 15. Het wijzigen van de statuten, het benoemen der bestuurders, het goedkeuren der rekeningen en begrotingen, het vaststellen der jaarlijkse bijdrage van de VZW, de ontbinding van de VZW alsmede het uitsluiten van een lid behoren uitsluitend tot de bevoegdheid van de

algemene vergadering.

Art.16. De effectieve leden en de gecoöpteerde leden kunnen zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een ander stemgerechtigd lid van de VZW. Deze vertegenwoordiging is afhankelijk van een speciaal voor deze gelegenheid gegeven mandaat. Het aantal mandaten is beperkt tot twee per aanwezig stemgerechtigd lid.

Art. 17. De beslissingen van de algemene vergadering zijn geldig, ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden.

a) de wijziging der statuten, evenals de ontbinding van de VZW mogen slechts geschieden wanneer twee derde der effectieve en gecoöpteerde leden of aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Wanneer twee derde van voornoemde leden niet op een eerste vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn zat een tweede vergadering, speciaal voor dit doeleinde bijeengeroepen geldig beraadslagen, welk ook het aantal der aanwezige effectieve of gecoöpteerde leden weze.

b) de uitsluiting van een lid vergt de aanwezigheid of vertegenwoordiging van twee derde der stemgerechtigde leden; zij geschiedt bij geheime stemming.

Art. 18. De beslissingen worden met eenvoudige meerderheid der stemmen genomen, behalve in de gevallen waarover sprake is in artikel 17. Wijziging der statuten en uitsluiting van een fid moeten met een drievierdemeerderheid, wijziging van het doel van de VZW en ontbinding van de VZW met een viervijfdemeerderheid der aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden worden genomen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/08/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art. 19. De VZW wordt geleid door een raad van bestuur, die de zaken van de VZW onbezoldigd bestuurt en haar vertegenwoordigt in alle gerechtelijke en niet gerechtelijke zaken.Hij mag onder zijn verantwoordelijkheid aan een lid of aan derden zijn bevoegdheid overdragen. De bestuurders warden op de algemene vergadering uit haar leden benoemd.De duur van hun mandaat bedraagt drie jaar. In geval van overlijden, ontslag of van uitsluiting van een bestuurder, zal door de raad van bestuur in zijn vervanging worden voorzien. De plaatsvervanger zal het mandaat van de bestuurder die hij vervangt beëindigen.

"Art.20. Het aantal leden van de raad van bestuur wordt op ten hoogste dertien bepaald, zijnde twee vertegenwoordigers van elk der lidverenigingen en drie leden verkozen onder de vijf gecoöpteerde leden. De uittredende bestuurders zijn herkiesbaar. De modaliteiten der

benoemingen kunnen in het huishoudelijk reglement bepaald worden."

Art. 21. De bestuurders van de VZW kiezen niet een gewone meerderheid onder hen de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris en de penningmeester, die desgevallend gezamenlijk optreden. De raad van bestuur kan andere functies aanduiden.

Art. 22. De raad van bestuur beschikt over uitgebreide bevoegdheden voor het leiden en besturen van de VZW. Al wat noch door de wet noch door de statuten uitdrukkelijk voorbehouden is aan de algemene vergadering, behoort tot haar bevoegdheid.

Art. 23. De raad van bestuur vergadert op uitnodiging van de voorzitter en de secretaris telkens deze het nodig achten. De raad moet echter vergaderen zo twee bestuurders dat vragen.

Art. 24. De leden van de raad kunnen zich door een ander lid van de raad laten vertegenwoordigen. Deze vertegenwoordiging is afhankelijk van een speciaal voor deze gelegenheid gegeven mandaat. Het aantal mandaten is beperkt tot twee per aanwezig lid. De beslissingen van de raad van bestuur zijn geldig, ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden, Zij worden met eenvoudige meerderheid der stemmen genomen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

Art. 25. De bijeenkomsten van de algemene vergadering en de raad van bestuur zullen voorgezeten worden door de voorzitter van de raad van bestuur. De secretaris helpt hem in gebeurlijk geval. De beslissingen van de algemene vergadering en de raad van bestuur worden door de secretaris ingeschreven in het register der processen-verbaal. De penningmeester is gelast met de boekhouding van de gelden die hem zijn toevertrouwd.

Art. 26. Het register der processen-verbaal, het ledenregister en de boekhoudkundige stukken worden voor raadpleging na schriftelijke afspraak ter beschikking gehouden van de leden op de maatschappelijke zetel van de VZW. Het register der processen-verbaal zal in het Nederlands gehouden worden.

Art. 27. Het huishoudelijk reglement kan door de raad van bestuur worden opgesteld en door de algemene vergadering bij eenvoudige meerderheid worden goedgekeurd.

Art. 28. De rekeningen worden ieder jaar op 31 december afgesloten.

Art. 29, ln geval van ontbinding van de VZW za! de algemene vergadering een organisatie aanduiden die een gelijkaardig doel nastreeft aan wie het archief en de netto-activa van het maatschappelijk bezit zullen worden overgedragen.

B. Leden van de Algemene Vergadering

Comhaire Albert Uevin - Krekeistraat 25 9052 Zwijnaarde- 11/09/1936 -Gent -

Dehondt Willy Arthur Jean - Edmond Tollenaerestraat 77 1020 Laken - 23/04/1933 - Oostende -

Sfingopoulos Dimitri - Charlottalei 34 2018 Antwerpen - 25/03/1944 - Antwerpen -

Stappaerts Frank - Leopoldlei 10 2660 Hoboken - 03/06/1954 - Mortsel -

Tillez Antonius - Karclinaalstraat 5 3090 Overijse -16/01/1946 - Deume -

Tyssens Jeffrey Jacques Rachel Rafaël - Molenstraat 501830 Machelen - 21/09/1965 - Mol -

MQD2.2

Voor- Luik B - Vervolg

behouden Leden van het Raad van Bestuur:

aan het

Belgisch

Staatsblad





De Rouck Michel - Hoogpoort 9 1730 Asse - 09/09/1947 - Brussel -



Devuyst Lucien Alfons Petrus - Vredestraat 22 2850 Boom - 20/09/1931 - Vilvoorde - Ondervoorzitter, gecoöpteerd

Eggerickx Sonja Albertine Jeannine - Vrijheidslaan 38 9000 Gent - 08/02/1947- Ukkel -

Gosselin Maria Cornelia Karel - Mecheisesteenweg142b27 2018 Antwerpen - 05/08/1939 -Berchem -

Voorzitter, gecoöpteerd

Keulemans Frans - Vaartdijk 94b402 2800 Mechelen - 28/01/1949 - Putte -

Loccutiier Silvain Julien Marie - Pastorijweg 841790 Affligera - 01/11/1934 - Brugge -

Magits Michel - Rijweg 80 3020 Herent -17/10/1946 - Rotselaar -

Mommaerts Suzanne Lea Marguerite - Paleisstraat 7b16 2018 Antwerpen - 03/05/1938 - Antwerpen -

Secretaris-penningmeester

Vandenborre Georges - Notstraat 48 1730 Asse - 06/02/1953 - Ninove -

Van der Hoeven Yves - Aardestraat 2 2820 Bonheiden - 24/08/1972 - Bonheiden -

Uittredende leden

De Vroede Paul Edward - Leopoldstraat 33 2800 Mechelen -16/1011919 - Mechelen -

Gevers Willy Eduard - Stuivenbergvaart 115 2800 Mechelen - 06/07/1933 - Hoboken -

Marchand Marianne Juliette Nicole - Joris Van Geelstraat 9 2260 Westerco - 01/01/1956 - Gent -

Slabbaert Paul - Louis Mettewielaan 477b3 1080 Brussel -

Van Rompaey Wim - Bossestraat 7b 2220 Heist-op-den-Berg - 08/08/1953 - Lier

Verheist Juul Jan - Visserij 11 9000 Gent - 04/09/1932 - Antwerpen

Vertë Dominique - Kapelleweg 24 8700 Tielt

Goedgekeurd met unanimiteit der stemmen op de Statutaire Algemene Vergadering van 26 maart 2012

de voorzitter de secretaris- penningmeester

Mia Gosselin Suzy Mommaerts

handtekeningen op de ommezijde van dit blad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/08/2012 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recta : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
VRIJZINNIG STUDIE-, ARCHIEF- EN DOCUMENTATIE…

Adresse
PLEINLAAN 2 1050 BRUSSEL

Code postal : 1050
Localité : IXELLES
Commune : IXELLES
Région : Région de Bruxelles-Capitale