CULTURELE VERENIGING VRIENDEN VAN HET COCABLAD

Association sans but lucratif


Dénomination : CULTURELE VERENIGING VRIENDEN VAN HET COCABLAD
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 839.353.470

Publication

04/03/2013
ÿþMOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

ffeergoleQd ter griffie van dodothtbank van #,'ocp ;andal te Antwerpen, op

Griffie 21 FEB. 2013

i

BI

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 04/03/2013 - Annexes du Moniteur belge'

Ondernemingsnr : 839.353.470

Benaming

(voluit) : CULTURELE VERENIGING 'VRIENDEN VAN HET COCABLAD'

(verkort)

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Guldensporenstraat 61, 2140 Borgerhout

Onderwerp akte :

Op de Algemene Vergadering van de vzw op 27 januari 2013 in Mons heeft volgende persoon ontslag genomen als lid van de Raad van Bestuur:

TERAS, Katlin - Rue du Blanc Chemin 22 a, 7011 Ghlin

Op de laatste plz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

28/09/2011
ÿþln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

ullI I~IIVIWIWVIVIIN I

*11166601"

RECHTBANK

KOOPHANDEL

16 SEP. 2011

ANTWERPEi'd

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/09/2011- Annexes du Moniteur belge

Ondernerningsnr : j((~~ JL- ÿ~

8 3 bY " 333 4 7 0

(voluit) : CULTURELE VERENIGING 'VRIENDEN VAN HET COCABLAD'

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Guldensporenstraat 61, 2140 Borgerhout

Otâ:eieü'u : Oprichting

STATUTEN VAN DE

CULTURELE VERENIGING 'VRIENDEN VAN HET COCABLAD'

ANTWERPEN, 10 SEPTEMBER 2011

Vandaag zijn de ondergetekenden

Lodewijk Corinne DEN AANTREKKER, verkoper, Zusters der Armenplein 3, bus 02, 2060 Antwerpen

Marion BOUCHAUD, Student, 7 Rue Guy Patin, 75010 Paris, Frankrijk

Rachid BOUZIANI, Schilder, Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen

Nelson ESTRADA ITURRI, Criminoloog, Vautier 36 Bruxelles

Martine Simonne HUTSEBAUT, Sociologe, Lavoir 45, 1000 Brussel

Baylen Addison GREEVER, student, Chaussée de Bruxelles 3, 7062 Casteau

Walter LOTENS, Schrijver, Ketsstraat 51-3, 2140 Borgerhout

Beatriz NEGRETY CONDORI, Student, Guldensporenstraat 61, 2140 Borgerhout

Jozef OOMEN, journalist, Guldensporenstraat 61, 2140 Borgerhout

Kattin TERAS, student, Rue du blanc chemin 22 a, 7011 Ghlin

Julien UREEL, Bediende, 39, Rue du Viaduc, 1050 Ixelles

Francis VAN ELSEN, Lederbewerker, Ham 59, 9000 Gent

overeengekomen een vereniging op te richten met de volgende statuten

TITEL I

ALGEMENE BEPALINGEN

De vereniging ontstaat als antwoord op de zorgen van sommige sectoren in de Europese samenleving over de negatieve impact van de drugbestrijding op de mensenrechten, het milieu, de sociale samenhang en het begrip tussen volkeren met verschillende culturen en tradities.

Sinds ruim 5000 jaar heeft het gebruik van het cocablad een essentieel deel uitgemaakt van de culturen in de Andes-regio, waar het cocablad nog altijd dient als medicijn, voedingssupplement en ingrediënt van sociale en culturele bijeenkomsten.

Onlangs, in 2009, is in de nieuwe Politieke Grondwet van de Plurinationale Staat Bolivia de volgende tekst aangenomen, in het artikel 384: "De Staat beschermt de originele en eeuwenoude coca, zijnde een nationaal cultureel erfgoed, een hernieuwbare en natuurlijke grondstof, deel van de biodiversiteit van Bolivia en factor van sociale samenhang. In haar natuurlijke vorm is coca geen verdovend middel."

Een Verklaring van de Verenigde Naties in 2007 legt het legitieme recht van de inheemse volkeren vast om "hun culturele erfgoed, kennis en traditionele culturele uitingen te handhaven, beschermen, beschermen en ontwikkelen:'

Op de laatste blz. van Luik 8 vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/09/2011- Annexes du Moniteur belge

Ondertussen is zonder enig wetenschappelijke grondslag het cocablad op de lijst van verboden middelen gezet die bij het Enkelvoudig VN Verdrag inzake verdovende middelen uit 1961 is gevoegd Als gevolg daarvan is een duizend jaar oude gewoonte gecriminaliseerd en gestigmatiseerd, terwijl het legale gebruik van het cocablad is voorbehouden aan pharmaceutische en andere toepassingen die het monopolie zijn van Europese en Noordamerikaanse bedrijven.

In de afgelopen decennia zijn er verschillende inspanningen geweest van sectoren van de bevolking in de Andes en in Europa om een eind te maken aan het verbod op het cocablad en om de positieve aspecten van dit produkt voor de mensheid in beeld te brengen.

Daarom drukken wij als burgers van Europa onze steun uit voor de pogingen van de bevolking in de Andeslanden om het wereldwijde verbod op deze plant, met grote waarde voor de mensheid, op te heffen.

TITEL Ii

NAAM, VESTIGING EN DUUR

Artikel 1. -- Naam. De Vereniging wordt genoemd "Culturele Vereniging Vrienden van het cocablad" en is gebonden aan de onderhavige statuten.

Artikel 2. - Haar maatschappelijke zetel is gevestigd in de Guldensporenstraat 81, 2140 Borgerhout (Antwerpen), België_ De vereniging is onderworpen aan het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. Alle documenten waaraan de vereniging volgens de wet op de vzw's moet voldoen zullen worden voorgelegd aan de "Griffie van de Rechtbank van Koophandel" van het voomoemde gerechtelijk arrondissement.

Artikel 3. - De Vereniging wordt aangegaan voor onbeperkte duur. Ze kan ten allen tijde ontbonden worden. Haar maatschappelijk jaar komt overeen met het kalenderjaar, behoudens het jaar van de oprichting van de Vereniging, hetwelk jaar afloopt op 31 december. Het financiële jaar van de vereniging loopt tussen 1 januari en 31 december.

TITEL III

DOELSTELLINGEN

Artikel 4. -De Culturele Vereniging 'Vrienden van het Cocablad' heeft tot doel :

a.Bij te dragen aan een internationale wettelijke regeling voor de eerlijke handel in cocabladeren.

b.Het inzicht in Europa van de Andes-Amazone cultuur van het cocablad te verbeteren, bij te dragen tot de vermindering van de algemene verwarring tussen cocablad en cocaïne, en de stigmatisering van consumenten en producenten van deze plant in haar natuurlijke vorm tegengaan.

c.Het gebruik van de cocablad en diens traditionele derivaten in de hele wereld verdedigen als een bijdrage. aan de volksgezondheid, dankzij haar grote medicinale waarde.

d.De oprichting van systemen te bevorderen voor legale verdeling van het cocablad en diens traditionele derivaten voor het persoonlijk gebruik van haar leden, met gebruikmaking van legale middelen en met respect voor de regels van eerlijke handel, in samenwerking met organisaties van boeren en sociale ondernemingen in Peru, Colombia en Bolivia die traditionele derivaten produceren, en daarbij voldoen aan de geldende ecologische en gezondheidsnormen..

e.De organisatie van informatie- en educatiecampagnes.

filet doen van onderzoek en het presenteren van de resultaten daarvan.

g.Het uitvoeren van projecten in samenwerking met organisaties van producenten van het cocablad in de Andeslanden.

h.Het voeren van politieke acties.

TITEL IV

LEDEN, TOELATING EN BEËINDIGING

Artikel 5. De Vereniging bestaat uit effectieve leden, toetredende leden en donorleden. Tenzij uit de tekst het tegendeel blijkt verwijst de term 'leden' in deze statuten alleen naar effectieve leden. Het lidmaatschap van de Vereniging beperkt op generlei wijze de autonomie en de onafhankelijkheid van de effectieve leden, de toetredende leden of de donorleden. Het lidmaatschap is persoonlijk en niet overdraagbaar.

Effectieve leden zijn natuurlijke personen of rechtspersonen uit Europa die betrokken zijn bij activiteiten die vallen onder de doelstellingen van de Vereniging, die deze doelstellingen ondersteunen en die de statuten en de besluiten van de Vereniging onderschrijven. De toelating van leden wordt beslist door de Algemene Vergadering bij meerderheid van stemmen, op voordracht van de Raad van Bestuur.

Toetredende leden zijn natuurlijke personen of rechtspersonen uit landen binnen of buiten Europa. Donorleden zijn diegenen die een jaarlijkse bijdrage betalen van een bedrag gelijk aan of groter dan de statutaire bijdrage van de effectieve leden. Toetredende leden en donorleden kunnen worden uitgenodigd voor

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/09/2011- Annexes du Moniteur belge

. de bijeenkomsten van de Algemene Vergadering maar ze kunnen geen lid zijn van de Raad van Bestuur. Donorleden hebben geen stem.

Artikel 6. Elk lid betaalt een bijdrage waarvan de hoogte wordt afgesproken op de jaarlijkse Algemene Vergadering. De jaarlijkse ledenbijdrage voor effectieve en toetredende leden bedraagt max. 200 euro (tweehonderd euro). De bijdrage voor donorleden is tenminste 200 euro.

Artikel 7. Het lidmaatschap wordt beëindigd:

1. wanneer een lid overlijdt of ophoudt als rechtspersoon te bestaan.

2. na opzegging door een lid. De opzegging geschiedt schriftelijk en dient uiterlijk 3 weken voor de jaarvergadering van de Algemene Vergadering bij het secretariaat te zijn ontvangen.

3. door schorsing door de Raad van Bestuur.

Artikel 8. De Raad van Bestuur kan met onmiddellijke ingang een lid schorsen wanneer deze in strijd handelt met de statuten, het huishoudelijk reglement of de statutair genomen beslissingen van de Vereniging, of wanneer deze de Vereniging overmatige schade berokkent.

De gemotiveerde beslissing wordt onmiddellijk aan het betreffende lid meegedeeld. Deze kan onmiddellijk bezwaar aantekenen tegen deze beslissing. Gedurende de schorsing en behoudens zijn recht op beroep voor de Algemene Vergadering kan een geschorst lid geen rechten uit lidmaatschap laten gelden. De schorsing kan door de Algemene Vergadering worden vernietigd of bevestigd. Schorsing en uitsluiting van de leden gebeurt overeenkomstig artikel 12 van de wet van 27 juni van 1921. Ze heffen de verplichting tot betaling van de ledenbijdrage voor het lopende jaar niet op.

TITEL V

RAAD VAN BESTUUR

Artikel 9.  Een Raad van Bestuur van minstens 3 personen wordt benoemd door de Algemene Vergadering uit haar leden, voor een periode van 2 jaar. De Raad van Bestuur kiest uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

De Algemene Vergadering kan een lid van de Raad van Bestuur schorsen en ontslaan wanneer het haar goeddunkt. Deze beslissing wordt genomen met een meerderheid van 2/3 (tweederden) van de stemmen van de Algemene Vergadering. De leden van de Raad van Bestuur kunnen op het even welk moment schriftelijk hun ontslag indienen. Hun mandaat vervalt van rechtswege aan hel eind van hun benoeming van 2 jaar, waarop zij onmiddellijk herkiesbaar zijn.

Artikel 10.  De Raad van Bestuur bestuurt de Vereniging. Alle leden van deze Raad kunnen de Vereniging vertegenwoordigen. Tussen de vergaderingen van de Algemene Vergadering voert de Raad van Beheer de beslissingen van de Algemene Vergadering uit en legt daarover aan deze Vergadering verantwoording af.

De Raad van Bestuur komt ten minste 3 maal per jaar bijeen, afgezien van de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering. De Raad van Bestuur komt bijeen binnen een periode van 3 (drie) maanden na elke Algemene Vergadering.

Artikel 11. - De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor.

1. de voorbereiding en uitvoering van het door de Algemene Vergadering aangenomen beleid;

2. het ontwerpen van een gedetailleerd beleidsplan voor elk van de door de Algemene Vergadering weerhouden prioriteiten;

3. de voorbereiding en presentatie aan de Algemene Vergadering van een jaarlijks rapport over de vooruitgang der activiteiten;

4. de vaststelling van het mandaat van het Secretariaat van de Vereniging voor zijn activiteiten en de toewijzing van haar medewerkers;;

5. de supervisie over de activiteiten van het Secretariaat, met name de controle over het budget en de aanwerving van personeel;

6. het bevorderen van de samenwerking tussen leden die werkzaam zijn in de verschillende activiteiten van de Vereniging;

7. het analyseren van de aanvragen en het doen van aanbevelingen aan de Algemene Vergadering

TITEL Vl

ALGEMENE VERGADERING

Artikel 12.  De Raad van Bestuur roept de Algemene Vergadering bijeen bij gewone of elektronische brief gericht aan ieder lid, minstens 30 dagen voor de vergadering en minstens één maal per jaar. De agenda wordt in de oproep vermeld.

De Raad van Bestuur moet de Algemene Vergadering bijeen roepen binnen een periode van 4 weken zo een verzoek daartoe wordt ontvangen van tenminste één vijfde van het totaal der leden. Het verzoek vermeldt de te behandelen agendapunten. Zo de Raad van Bestuur dit verzoek niet inwilligt binnen de 14 dagen na

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/09/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

,ontvangst van dit verzoek, kunnen de verzoekers zelf een Algemene Vergadering bijeen roepen op de wijze zoals in het eerste lid van dit artikel voor de Raad van Bestuur voorzien. Het quorum wordt gevormd door de helft + 1 van de leden van de Vereniging. Ieder lid kan zich door een ander lid laten vertegenwoordigen middels een schriftelijke volmacht.

Artikel 13. - De stemming over zaken geschiedt mondeling, de stemming over delicate zaken of personen geschiedt schriftelijk. Bij de keuze van een persoon wordt degene verkozen die de meerderheid der stemmen behaalt. Als niemand de meerderheid der stemmen heeft behaald wordt een tweede stemming gehouden tussen de 2 kandidaten die de meeste stemmen behaald hebben. Blanco stemmen zijn ongeldig.

Tenzij de wet of de statuten anders bepalen beslist de Algemene Vergadering bij gewone meerderheid van stemmen. In de gevallen voorzien onder artikel 12 lid 1, 3 en 8 is een tweederde meerderheid der uitgebrachte stemmen vereist. Bij staking der stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

Artikel 14.  De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur. In zijn/haar afwezigheid neemt een ander lid van de Raad van Bestuur zijn plaats in. Wanneer de voorzitter van de Algemene Vergadering van oordeel is dat er een beslissing is genomen is dit oordeel definitief. De secretaris of iemand die door de voorzitter wordt aangewezen, neemt verslag. Ieder lid heeft één stem in de Algemene Vergadering.

Artikel 15.  De Algemene Vergadering is soeverein en heeft in het bijzonder de volgende bevoegdheden :

1. wijzigingen van de statuten;

2. toelating van leden tot de Vereniging en tot de Raad van Bestuur;

3. uitsluiting van leden van de Vereniging en van de Raad van Bestuur;

4. vaststelling van de bijdrage van de leden;

5. goedkeuring van het jaarverslag van de Vereniging opgesteld door de Raad van Bestuur;

6. goedkeuring van het werkplan en de begroting van de Vereniging;

7. goedkeuring en wijziging van het mandaat van het secretariaat;

8. ontbinding van de Vereniging.

Artikel 16. De exacte tekst van een voorstel tot wijziging van de statuten dient minstens 5 dagen voor de Algemene Vergadering te worden voorgelegd aan alle leden van de Vereniging.

Artikel 17.  De Algemene Vergadering kan bij huishoudelijk reglement nadere regels stellen met betrekking tot het lidmaatschap, de hoogte van de ledenbijdrage, de bevoegdheden van de Raad van Bestuur, de stemprocedure, de administratie alsmede alle andere onderwerpen die reglementering behoeven. De wijziging van het huishoudelijk reglement geschiedt bij beslissing van de Algemene Vergadering op voorstel van de Raad van Bestuur of op verzoek van tenminste 1/3 van de leden van de Vereniging. De bepalingen van het huishoudelijk reglement kunnen niet in strijd zijn of afwijken van deze Statuten.

Artikel 18. Inzake wettelijke tussenkomsten is de Vereniging gebonden door de handtekening van de voorzitter van de Raad van Bestuur (alleen optredend) of door iemand die door hem wordt gemachtigd. Ais de Vereniging leningen aangaat die schulden tot gevolg kunnen hebben moeten deze goedgekeurd worden door de Algemene Vergadering.

TITEL VII

HET SECRETARIAAT.

Artikel 19.  Het Secretariaat van de Vereniging is belast met :

1. de concrete uitvoering van het gedetailleerde beleidsplan dat werd goedgekeurd door de Raad van Bestuur;

2. het dagelijks beheer, waaronder met name fondswerving, de coördinatie van de activiteiten van de Vereniging en de voorbereiding van de bijeenkomsten van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering;

3. de presentatie van een financieel jaarverslag aan de Raad van Bestuur;

4. de voorbereiding en de presentatie van het jaarverslag van de Vereniging.

Elke openbare verklaring vanwege de leden van het Secretariaat in naam van de Vereniging moet worden goedgekeurd door de voorzitter van de Raad van Bestuur of een ander door hem gemachtigd lid van de Raad van Bestuur.

TITEL VIII

INKOMSTEN

Artikel 20.  De inkomsten van de Vereniging bestaan uit schenkingen, leningen, ledenbijdragen, erfenissen en andere toekenningen. Het is niet het doel van de Vereniging om winst te maken. Een geactualiseerd financieel verslag is steeds ter beschikking van de leden van de Raad van Bestuur. In de jaarlijkse Algemene

MOD 2.2

Luilk B - Vervolg

geactualiseerd financieel verslag wil inzien kan hij daartoe een verzoek richten tot de Raad van Beheer die publiekelijk op dit verzoek dient te antwoorden. De AV kan om een externe revisie verzoeken van de boekhouding.

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

TITEL VII

ONTBINDING EN VEREFFENING.

Artikel 21. - De Vereniging wordt ontbonden als de Algemene Vergadering dit met een meerderheid van ten minste tweederden van de uitgebrachte stemmen beslist. De Algemene Vergadering beslist over de bestemming van een batig saldo dewelke in overeenstemming dient te zijn met de doelstellingen van de Vereniging. Als bij ontbinding van de Vereniging geen vereffenaars werden aangewezen wijst de Raad van Beheer één of meerdere vereffenaars aan.

Tijdens de vereffening blijven de statuten van de Vereniging van kracht en zullen de communicaties die vanwege de Vereniging uitgaan de term 'in ontbinding' aan de naam toevoegen. De beslissingen alsmede de naam en het beroep en adres van de vereffenaar(s) zullen in het bijvoegsel van het Staatsblad gepubliceerd worden.

Overgangsbepalingen.

Artikel 22.  De Algemene Vergadering heeft tot leden van de Raad van Bestuur verkozen :

Baylen Addison GREEVER, student, Chaussée de Bruxelles 3, 7062 Casteau, 92.09.16-67963, 16.09.1992 te Nashville USA,

Kattin TERAS, student, Rue du blanc chemin 22 a, 7011 Ghlin, B 0974539 77, 5 september 1992 te Viljandi (Estland),

Jozef OOMEN, journalist, journalist, Guldensporenstraat 61, 2140 Borgerhout, 61.12.07- 47796 te Echt (NL) op 7 december 1961

Julien UREEL, Bediende, 79, Rue du Viaduc, 1050 Ixelles, 83.02.13  125.78, 13 Februari 1983 te Charleroi

hierboven nader geïdentificeerd, die dit mandaat aanvaarden.

UREEL, Julien, voorzitter, TERAS, Katlin, secretaris, OOMEN, Jozef, penningmeester

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 28/09/2011- Annexes du Moniteur belge

Op de laatste biz, van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
CULTURELE VERENIGING VRIENDEN VAN HET COCABL…

Adresse
GULDENSPORENSTRAAT 61 2140 BORGERHOUT(ANTW)

Code postal : 2140
Localité : Borgerhout
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande