CULTUURMOLEN

Association sans but lucratif


Dénomination : CULTUURMOLEN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 546.884.812

Publication

27/02/2014
ÿþOp de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

cultuur, in de brede zin, zowel van nationale of internationale oorsprong, het bewerkstelligen van interesse in en verdraagzaamheid tegenover andere culturen, door middel van het organizeren van culturele activiteiten in de ruimste zin van het woord. Hiertoe zal de vereniging onder meer, zonder zich hiertoe te beperken, volgende activiteiten ontwikkelen: optredens, uitstappen, workshops, tentoonstellingen, lezingen, cusussen, filmvoorstellingen, culturele uitwisselingen, ondersteunen van kleine cultuurprojecten... zowel voor leden als niet-leden.

De vereniging kan alle handelingen stellen die rechtsreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijd volledig zullen worden bestemd voor haar doel.

De vereniging mag in eigendom, gebruik of een andere titel, alle goederen  zowel roerende als onroerende als materiële  verwerven of bezitten, nuttig of nodig om haar maatschappelijk doel te verwezenlijken.

V. b) Uittreding

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

V. TOETREDING EN UITTREDING LEDEN

V. a) Toetreding

De raad van bestuur is bevoegd om bij gewone meerderheid te beslissen over de toelaatbaarheid van nieuwe werkende leden.

Een kandidaat-werkend lid van de vereniging dient hiervoor schriftelijk een aanvraag in bij de raad van bestuur. De raad van bestuur beslist autonoom of een kandidaat-werkend lid als werkend lid tot de v.z.w. wordt toegelaten. De raad van bestuur dient deze beslissing niet te motiveren. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk. Indien de raad van bestuur de toelating van een kandidaat-werkend lid weigert, kan dit kandidaat-werkend lid geen nieuwe aanvraag meer indienen na de eerste aanvraag.

Een werkend lid kan op elk moment worden uitgesloten door de algemene vergadering met een 2/3 meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. De stemming over de uitsluiting van een werkend lid is niet geheim. De raad van bestuur kan een werkend lid schorsen in afwachting van de algemene vergadering waarin beslist wordt over de uitsluiting.

De raad van bestuur beslist autonoom of een kandidaat-niet-werkend lid wordt toegelaten. De raad van bestuur dient deze beslissing niet te motiveren. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk. Indien de raad van bestuur de toelating van een kandidaat-niet-werkend lid weigert, kan dit kandidaat-niet-werkend lid geen nieuwe aanvraag meer indienen.

Elk werkend lid kan op elk moment ontslag nemen uit de vereniging. Het ontslag gebeurt schriftelijk en wordt overgemaakt aan de raad van bestuur. Het werkend lid dat ontslag neemt, moet geen opzegtermijn in acht nemen.

Indien door het ontslag het aantal werkende leden onder het wettelijk of statutair minimum daalt, dan wordt het ontslag van het werkend lid opgeschort totdat er na redelijke termijn een vervanger is gevonden.

Het lidmaatschap van een werkend lid eindigt van rechtswege bij het overlijden van dat werkend lid. Een lid dat ontslag neemt, wordt uitgesloten of geschorst, alsook de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden werkend lid, hebben geen recht op het maatschappelijk fonds, noch op teruggave van betaalde bijdragen. Ze mogen geen opgave, verantwoording van de rekeningen, noch het leggen van de zegels of een inventaris vragen.

De raad van bestuur is bevoegd om te beslissen over de toelaatbaarheid van niet-werkende leden. Een kandidaat-niet-werkend lid van de v.z.w. dient hiervoor schriftelijk een aanvraag in bij de raad van bestuur.

Elke werkend lid dat de opgevraagde bijdrage niet heeft betaald binnen de 30 dagen na een schriftelijke aanmaning wordt geacht ontslag te hebben genomen.

Elk niet-werkend lid kan op elk moment ontslag nemen uit de vereniging. Het ontslag gebeurt schriftelijk en wordt overgemaakt aan de raad van bestuur.

Een niet-werkend lid kan op elk moment worden uitgesloten door de algemene vergadering met een 2/3 meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen. De stemming over de uitsluiting van een niet-werkend lid is niet geheim. Het lidmaatschap van een niet-werkend lid eindigt van rechtswege bij het overlijden van dat niet-werkend lid.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Een niet-werkend lid dat de opgevraagde bijdrage niet heeft betaald binnen 30 dagen na een schriftleijke aanmaning wordt geacht ontslag te hebben genomen.

VI. ALGEMENE VERGADERING

VI. a) Bevoegdheden

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

De algemene vergadering moet éénmaal per jaar worden samengeroepen door de raad van bestuur, binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar.

De raad van bestuur is verplicht een algemene vergadering samen te roepen wanneer minimum 1/5 van de werkende leden het vraagt. De werkende leden moeten dit schriftelijk vragen aan de raad van bestuur.

De agenda wordt opgesteld door de raad van bestuur. Elk voorstel, ondertekend door 1/20 van de werkende leden, moet op de agenda worden geplaatst. De voorstellen uitgaande van de werkende leden moeten uiterlijk 15 dagen voor het tijdstip van de algemene vergadering verstuurd worden aan de raad van bestuur. Op de dag van de algemene vergadering en tijdens de algemene vergadering zelf kunnen wel punten aan de agenda worden toegevoegd.

De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen in de notulen.

De originele notulen van de algemene vergaderingen worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris en worden samengebracht in het notulenboek. De werkende en niet-werkende leden kunnen de notulen inkijken op de zetel van de vereniging mits voorafgaande verwittiging. De leden van de algemene vergadering krijgen de notulen toegestuurd per e-mail.

De volgende bevoegdheden kunnen utsluitend door de algemene vergadering uitgeoefend worden:

- de goedkeuring van de statuten;

- de goedkeuring van een wijziging van de statuten;

- de benoeming en afzetting van bestuurders;

- de benoeming en afzetting van commissarissen en het vastleggen van een eventuele bezoldiging;

- kwijting verlenen aan bestuurders en commissarissen;

- goedkeuring van de begroting en de jaarrekeningen;

- de ontbinding van de vereniging en het aanduiden van de bestemming van de goederen van de

ontbonden vereniging;

- de benoeming van de vereffenaars, wanneer de v.z.w. ontbonden zal worden;

- de uitsluiting van een lid;

- de vaststelling van de ledenbijdrage;

- de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk en

- alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

De raad van bestuur roept alle werkende leden op voor de algemene vergadering. De oproeping gebeurt per email, minimum acht dagen voor het tijdstip van de algemene vergadering. De oproeping wordt ondertekend door de raad van bestuur. De oproeping bevat de datum, uur en plaats van de algemene vergadering, evenals de agenda.

De raad van bestuur is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de v.z.w. en vertegenwoordigt de v.z.w. in en buiten rechte en heeft alle bevoegdheden die niet tot de bevoegdheid van de algemene vergadering behoren. De raad van bestuur kan zijn bevoegdheden wel delegeren.

De algemene vergadering wordt tevens door de raad van bestuur samengeroepen in de gevallen dat de raad van bestuur dit nodig acht.

VI. b) Bijeenroeping

De bestuurders worden benoemd voor 5 jaar. Hun opdracht eidingt bij de sluiting van de vijfde jaarvergadering na hun benoeming. Bestuurders zijn herbenoembaar. Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd. De kosten die ze maken in het kader van hun bestuursmandaat worden vergoed. De bestuurders oefenen hun bevoegdheden als college uit.

VII. BESTUURDERS

De Raad van Bestuur kan één of meerdere welbepaalde personen, al dan niet bestuurders, belasten met het dagelijks bestuur van de vereniging, alsook met de vertegenwoordiging van de vereniging t.a.v. derden.

Indien de Raad van Bestuur het dagelijks bestuur aan meerdere personen opdraagt, bepaalt hij of de

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

betrokkenen ieder afzonderlijk, gezamenlijk of als college optreden.

De Raad van Bestuur is bevoegd alle aspecten inzake benoeming, ontslag, statuut, werkwijze en eventuele

bezoldiging van het orgaan van dagelijks bestuur nader te regelen.

In afwijking van artikel 13bis V&S-wet, kunnen de personen belast met het dagelijks bestuur niet zonder toestemming van de Raad van Bestuur beslissingen nemen of rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de vzw in het kader van het dagelijks bestuur bij transacties die 10.000,00 EUR te boven gaan. Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

Bij gebrek aan wettelijke omschrijving van wat het  dagelijks bestuur omvat, worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder beklang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing te nemen, het optreden van de Raad van Bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

De bestuurders en dagelijks bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de vereniging.

Tegenover de vereniging en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten. Ze zijn aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun bestuur of dagelijks bestuur.

VIII. MAXIMUMBEDRAG BIJDRAGEN OF STORTINGEN

Er wordt geen bijdrage van de werkende leden, noch van de niet-werkende leden gevraagd. De algemene vergadering kan de hoogte van de bijdrage steeds wijzigen.

X. DUUR VERENIGING

De benoeming van de personen belast met het dagelijks bestuur en hun ambtsbeëindiing wordt openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de rechtbank van koophandel en door bekendmaking in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Uit de stukken moet in ieder geval blijken of de personen die de vereniging vertegenwoordeigen inzake het dagelijks bestuur, de vereniging ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden alsook de omvang van hun bevoegdheden.

Indien de termijn van het mandaat verstreken is, eindigt het mandaat van rechtswege. Elke bestuurder kan op elk moment ontslag nemen uit de Raad van Bestuur. Het ontslag gebeurt schriftelijk en wordt overgemaakt aan de algemene vergadering.

De bestuurder die ontslag neemt, moet geen opzegtermijn in acht nemen. Indien door het ontslag de werking van de v.z.w. in gevaar wordt gebracht, wordt het ontslag van de bestuurder opgeschort totdat er na redelijke termijn een vervanger is aangesteld.

Een bestuurder kan op elk moment afgezet worden door de algemene vergadering met een 2/3 meerderheid. De stemming over de afzetting van een bestuurder is geheim. Het mandaat van een bestuurder eindigt van rechtswege bij het overlijden van de bestuurder.

Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de buitengewone Algemene Vergadering over de bestemming van het vermogen van de VZW dat moet worden toegekend aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met een gelijkaardig of verwant doel, werkzaam in België.

IX. BESTEMMING VERMOGEN BIJ ONTBINDING

De vereniging wordt voor onbepaalde duur opgericht en kan op elk moment ontbonden worden bij beslissing van de algemene vergadering.

Coordonnées
CULTUURMOLEN

Adresse
ZANDPOORTVEST 50 2800 MECHELEN

Code postal : 2800
Localité : MECHELEN
Commune : MECHELEN
Province : Anvers
Région : Région flamande