DE LANDGENOTEN

Divers


Dénomination : DE LANDGENOTEN
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 567.777.028

Publication

24/11/2014
ÿþVoor-

behoude aan het Belgiscl

Staatsbic

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Rechtbank van koophandel

Antwerpen

t 3 NOV. limit

afdeling Antwerpen

Griffie

Ondernemingsnr : O 56. 7 7 7 7 " a2. v

Benaming

(voluit) : De Landgenoten

(verkort)

Rechtsvorm : Private Stichting

Zetel : 2018 Antwerpen, Quellinstraat 42

Onderwerp akte : Oprichting

Heden, drie en twintig oktober tweeduizend veertien.

Verschijnen voor mij, Meester Koen De Raeymaecker, notaris met standplaats te Antwerpen.

1. De heer COENS Walter Jozef, geboren te Assenede op vijf oktober negentienhonderd vijf en vijftig, wonende te 9870 Zulte-Machelen, Vossenholstraat 9.

2. De heer DE PAEPE Antoine Jean, geboren te Sint-Lievens-Esse op zeventien januari negentienhonderd twee en vijftig, wonende te 9550 Herzele, Doornstraat 30.

3. De heer GOVAERTS Dirk Frans, geboren te Beerse op één juni negentienhonderd vier en zestig, wonende te 2323 Hoogstraten, Kolonie 28.

De comparanten worden hierna genoemd "de oprichters".

Re oprichters verklaren overeenkomstig Titel Il van de Wet van 27 juni 1921 betreffende de Verenigingen zonder Winstoogmerk, de Internationale Verenigingen zonder winstoogmerk en de Stichtingen, een private stichting op te richten, waarvan de statuten als volgt luiden.

Stichting De Landgenoten werkt nauw samen met de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk De Landgenoten en zal nauw kunnen samenwerken met andere rechtspersonen die dezelfde doelstellingen nastreven maar daarbij een andere maatschappelijke roi vervullen.

Artikel 1. Naam, zetel en duur

De stichting draagt de naam: De Landgenoten, steeds voorafgegaan of gevolgd door de vermelding 'private stichting'.

De zetel is gevestigd te 2018 Antwerpen, Quellinstraat 42. Hij mag bij besluit van de raad van bestuur worden overgebracht naar een andere plaats in België.

De stichting is opgericht voor onbepaalde tijd.

Artikel 2. Doel

De private stichting "De Landgenoten" heeft tot doel, uitsluitend in eigen naam en voor eigen rekening: het verzekeren van de duurzame toegang tot grond voor professionele biologische boeren en landbouwbedrijven en het uit de kringloop van privaat eigendom en speculatie halen van deze gronden.

De stichting verwerft schenkingen en legaten met als doel het kunnen verwerven van alle zakelijke rechten, alsmede van aile mogelijke gebruiksrechten, op gronden en gebeurlijk de bijhorende gebouwen, om die duurzaam ter beschikking te stellen van biologische landbouwbedrijven en bedrijven in omschakeling naar biolandbouw.

De stichting kan alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks tot de verwezenlijking van dit maatschappelijk doel kunnen bijdragen:

-Grond verwerven of aannemen.

-Andere roerende of onroerende goederen verwerven, aannemen, in huur of pacht nemen en/of geven. -Fondsen verzamelen teneinde de financiering van bovenstaande goederen mogelijk te maken.

-Rechtsgeldige overeenkomsten afsluiten en personeel aanwerven ter verwezenlijking van haar maatschappelijk doel.

-Contacten onderhouden en samenwerken met initiatieven met een soortgelijk maatschappelijk doel, en met organisaties, bedrijven of overheden die tot de realisatie van het maatschappelijk doel kunnen bijdragen.

-Samenwerken met, deelnemen (als bestuurder, volmachtdrager, mandataris of vereffenaar), of op gelijk welke wijze, rechtstreeks of onrechtstreeks, belangen nemen in andere stichtingen, verenigingen of ondernemingen.

-In het algemeen alle roerende en onroerende zakelijke rechten verwerven zoals eigendomsrechten, vruchtgebruik, opstal- en of erfpachtovereenkomsten afsluiten, huurcontracten aangaan, de hiervoor vermelde

1111111.11§1111111111

R

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n{en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/11/2014 - Annexes du Moniteur belge M0D 2.2

rechten vervreemden, alle kredieten aangaan en daartoe de nodige waarborgen stellen, onder andere hypothecaire, en, in de meest ruime zin, alle rechtshandelingen stellen om dit doel te realiseren.

Deze lijst van handelingen dient in de meest uitgebreide betekenis te worden geïnterpreteerd.

Artikel 3. Vermogen

Het vermogen van de stichting zal worden gevormd door:

I .het stichtingskapitaal;

2.subsidies en donaties;

3.schenkingen, erfstellingen en legaten;

4.alle andere verkrijgingen en baten.

Artikel 4. Bestuur

De raad van bestuur bestaat uit tenminste 3 leden, die zowel natuurlijke als rechtspersonen kunnen zijn. Indien een rechtspersoon wordt benoemd tot bestuurder, zal deze in zijn betrekkingen tot de stichting exclusief worden vertegenwoordigd door een fysisch persoon, bestuurder of werknemer van deze rechtspersoon, die zal optreden als vaste vertegenwoordiger.

Het aantal bestuurders, dat zoals al gezegd minimum 3 moet bedragen, wordt door de raad van bestuur vastge-steld.

De raad van bestuur kan onder de bestuurders een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester benoemen.

De bestuurders mogen van de stichting geen stoffelijk voordeel ontvangen. Zij oefenen hun mandaat onbezoldigd uit. Dit sluit niet uit dat de door hen bij de uitoefening van hun opdracht gemaakte kosten aan hen kunnen worden vergoed.

De bestuurders worden ter gelegenheid van de oprichting aangesteld door de oprichters. Vanaf dan worden nieuwe bestuurders aangesteld door de raad van bestuur. Nieuwe bestuurders worden door ten minste twee reeds zetelende bestuurders voorgedragen.

Bestuurders worden benoemd voor een periode van minimum 3 jaar. Aftredende bestuurders zijn steeds meteen herkiesbaar.

Niet tot bestuurder benoembaar zijn personen die in dienst zijn of werkzaam zijn ten behoeve van de stichting.

Artikel 5. Vergaderingen en besluiten van de raad van bestuur

De vergaderingen van de raad van bestuur worden gehouden, wanneer de voorzitter dit wenselijk vindt of indien één der andere leden van de raad van bestuur daartoe schriftelijk en onder nauwkeurige opgave van de te behandelen punten aan de voorzitter het verzoek richt. Indien de voorzitter aan een dergelijk verzoek geen gevolg geeft zodat de vergadering niet kan worden gehouden binnen de drie weken na het verzoek, is de verzoeker bevoegd zelf een vergadering bijeen te roepen met inachtneming van de vereiste formaliteiten.

De voorzitter of een gemachtigde roept de raad van bestuur bijeen door middel van een schriftelijke uitnodiging of een uitnodiging per e-mail die de agenda vermeldt en die ten minste 2 weken op voorhand verstuurd is, telkens wanneer het belang van de stichting zulks vereist, en minstens eenmaal per jaar.

De vergaderingen van de raad van bestuur worden geleid door de voorzitter van de raad van bestuur of bij diens afwezigheid door een op de desbetreffende vergadering van de raad van bestuur hiertoe aangeduide bestuurder.

Indien de raad van bestuur minder dan vijf leden telt, dan dienen alle bestuurders aanwezig te zijn, teneinde geldig te kunnen beraadslagen en beslissen.

Indien de raad van bestuur vijf of meer leden telt, dan volstaat een aanwezigheidsquorum van de helft plus één van de bestuurders om geldig te kunnen beraadslagen en beslissen.

Ieder lid van de raad van bestuur heeft het recht tot het uitbrengen van één stem. De beslissingen worden bij voorkeur genomen met eenparigheid van stemmen. Indien geen eenparigheid bestaat, dan moet, behoudens anders gezegd in deze statuten, de beslissing genomen worden met minimaal twee/derden van de uitgebrachte stemmen.

Indien in een vergadering niet het vereiste aantal leden van de raad van bestuur aanwezig is, wordt ten vroegste binnen de week, en ten laatste binnen de twee weken, een nieuwe vergadering van de raad van bestuur gehouden met dezelfde agenda, en kan, ongeacht het aantal aanwezigen, doch met minstens twee leden van de raad van bestuur aanwezig, rechtsgeldig worden beslist. Ook voor deze nieuwe vergadering met dezelfde agenda worden de leden van de raad van bestuur schriftelijk of per e-mail uitgenodigd.

Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt dat wordt bijgehouden in het daarvoor bedoelde register. Aan alle leden van de raad van bestuur wordt een exemplaar van het verslag via e-mail of brief bezorgd.

Alle verslagen van de raad van bestuur moeten door ten minste twee bestuurders worden ondertekend.

Een lid van de raad van bestuur kan zich tijdens een vergadering door een ander lid van de raad van bestuur laten vertegenwoordigen onder voorlegging van een schriftelijke volmacht. Een lid van de raad van bestuur kan daarbij slechts voor één ander lid van de raad van bestuur als gevolmachtigde optreden.

De raad van bestuur kan ook buiten vergadering besluiten nemen in uitzonderlijke gevallen wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de stichting zulks vereisen, met toepassing van artikel 34 § 2 van de wet van 27 juni 1921, mits alle bestuurders in de gelegenheid zijn gesteld schriftelijk, per fax of e-mail hun mening te uiten. Van een aldus genomen besluit wordt een verslag opgemaakt, dat bij de notulen wordt gevoegd.

Behoudens anders gezegd hierna, geschieden de stemmingen mondeling, tenzij de voorzitter, op verzoek van een bestuurder, een schriftelijke stemming gewenst acht. Schriftelijke stemming geschiedt bij ongetekende,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/11/2014 - Annexes du Moniteur belge MOD 2,2

gesloten briefjes. Over de toetreding, het ontslag en de afzetting van een bestuurder moet evenwel steeds beslist worden bij de schriftelijke en unanieme stemming van alle andere bestuurders.

Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een verrichting die tot de bevoegdheid van de raad van bestuur behoort, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vóór de raad van bestuur een besluit neemt. In dat geval wordt het besluit genomen daar de raad van bestuur met eenparigheid van stemmen van de aanwezige bestuurders en buiten de aanwezigheid van de betrokken bestuurder. Laatstgenoemde mag verder niet tussenkomen als vertegenwoordiger van de stichting voor wat de uitvoering van het genomen besluit betreft.

Elke wijziging in de samenstelling van de raad van bestuur wordt openbaar gemaakt door neerlegging van de akte in het dossier van de stichting conform de voorschriften van artikel 31 § 3 van de wet van 27 juni 1921, en bekend gemaakt door publicatie in de Bijlagen van het Belgisch Staatblad overeenkomstig artikel 31 § 4 van dezelfde wet.

Artikel 6. Bestuursbevoegdheid

De raad van bestuur is gelast met het besturen van de stichting.

De raad van bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden van de stichting en kan alle daden van beschikking stellen, met inbegrip van onder meer alle handels- en bankverrichtingen, lenen en uitlenen, vestigen en opheffen van hypotheken, aanwerven en ontslaan van personeel, het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen.

De raad van bestuur is niet bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten, waarbij de stichting zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidsstelling voor een schuld van een derde verbindt.

Het dagelijks bestuur van de stichting kan worden opgedragen aan één of meer personen, al dan niet bestuurders, die alleen of gezamenlijk optreden.

Hun benoeming, afzetting en bevoegdheden worden geregeld door de raad van bestuur.

Artikel 7. Vertegenwoordigingsbevoegdheid

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsmacht van de raad van bestuur ais college wordt de stichting bij alle rechtshandelingen, jegens derden en in rechtszaken als eiser of als verweerder, verbonden dcor twee bestuurders die gezamenlijk optreden of, binnen hun bevoegdheidssfeer, door de personen belast met het dagelijks bestuur of door een door de raad van bestuur benoemde bijzonder gevolmachtigde.

Artikel 8. Einde lidmaatschap van de raad van bestuur

Het lidmaatschap van de raad van bestuur eindigt:

1.Door het overlijden van de bestuurder.

2.Bij het verlies van het vrije beheer over zijn vermogen.

3.Bij de aanvaarding door de raad van bestuur van een schriftelijke ontslagneming door een bestuurder, waartoe een bestuurder op eik ogenblik kan overgaan. De raad van bestuur is ertoe gehouden om zich binnen de maand, na ontvangst van de schriftelijke ontslagneming, over dit ontslag uit te spreken. De ontslagnemende bestuurder blijft in zijn functie tot zijn ontslag is aanvaard.

4.Door een beslissing tot afzetting als bestuurder door de raad van bestuur, na een schriftelijk verzoek van één of meerdere leden van de raad van bestuur, gedaan in een gemotiveerd schrijven. De betrokken bestuurder moet worden gehoord op de vergadering van de raad van bestuur die over zijn afzetting beslist, nadat hem tenminste twee weken voor die vergadering het afschrift werd bezorgd van het voormeld gemotiveerd schriftelijk verzoek, uitgaande van één of meer bestuurders.

5.Met toepassing van artikel 43 van de wet van 27 juni 1921, kan de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de stichting haar zetel heeft, de afzetting uitspreken van een bestuurder die blijk heeft gegeven van kennelijke nalatigheid, die de hem door de wet en de statuten opgelegde verplichtingen niet nakomt of die goederen van de stichting in strijd met hun bestemming of voor een doel dat in strijd is met de openbare orde, de wet, of de statuten heeft bestemd.

Artikel 9. Boekjaar en jaarstukken

De stichting voert haar boekhouding volgens de regels vastgesteld in artikel 37 van de wet van 27juni 1921. Het boekjaar van de stichting loopt van één januari tot en met een en dertig december van het zelfde jaar.

Op een jaarlijkse vergadering van de raad van bestuur, die binnen de 6 maanden na de afsluitdatum van het boekjaar wordt gehouden volgens de bepalingen van het huishoudelijk reglement, wordt verslag uitgebracht over het afgelopen boekjaar, en wordt rekening en verantwoording afgelegd van het financieel beheer in het afgelopen boekjaar (jaarrekening). De goedkeuring van de rekeningen door deze vergadering strekt tot kwijting. Op deze vergadering wordt eveneens de begroting voor het lopende boekjaar ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur.

Binnen de 30 dagen na de goedkeuring van de jaarrekening door de raad van bestuur van de stichting, leggen de bestuurders de jaarrekening neer bij de Nationale Bank van België, samen met een lijst van de bestuurders in functie, en, in voorkomend geval, een lijst van de commissarissen in functie samen met het verslag van deze commissarissen.

De raad van bestuur kan de bceken van de stichting laten onderzoeken door een externe deskundige die van zijn bevindingen aan het bestuur verslag doet. De jaarstukken worden alsdan door het bestuur vastgesteld nadat het heeft kennis genomen van het door de externe deskundige uitgebrachte verslag.

Artikel 10. Huishoudelijk Reglement

1.De raad van bestuur is bevoegd een huishoudelijk reglement vast te stellen, waarin die onderwerpen worden geregeld, welke niet in deze statuten zijn vervat.

2.Het reglement mag niet met de wet of deze statuten in strijd zijn.

3.De raad van bestuur is ten allen tijde bevoegd het reglement te wijzigen of op te heffen.

Voorbehouden -aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Lui* B - Vervolg

4.Op de vaststelling, wijziging en opheffing van het reglement is het bepaalde in artikel 11 van toepassing.

Artikel 11. Statutenwijziging

De raad van bestuur is bevoegd deze statuten te wijzigen. Het besluit daartoe moet worden genomen bij

unanimiteit in een vergadering, waarin alle bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De wijziging moet

op straffe van nietigheid bij notariële akte tot stand komen.

Artikel 12. Ontbinding en vereffening

Bij ontbinding en vereffening van de stichting wordt het resterende vermogen, zowel roerend als onroerend,

toegewezen aan een initiatief met gelijkaardig doel en dit in nauw overleg met de coöperatieve vennootschap

met beperkte aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk De Landgenoten.

Ingevolge het artikel 39 van de wet van 27 juni 1921 kan alleen de rechtbank van eerste aanleg van het ar-

rondissement waar de stichting haar zetel heeft, op verzoek van een stichter of van één van zijn

rechthebbenden, van één of meer bestuurders of van het openbaar ministerie de ontbinding uitspreken van een

stichting:

1° waarvan de doeleinden zijn verwezenlijkt;

2° die niet meer in staat is de doeleinden na te streven waarvoor zij is opgericht;

3° die haar vermogen of de inkomsten uit dat vermogen voor andere doeleinden aanwendt dan het doel

waarvoor zij is opgericht;

4° die in ernstige mate in strijd handelt met haar statuten, of in strijd handelt met de wet of de openbare

orde;

5° die gedurende drie opeenvolgende boekjaren niet heeft voldaan aan de verplichting om een jaarrekening

neer te leggen overeenkomstig artikel 31,§3, tenzij de ontbrekende jaarrekeningen worden neergelegd voor de

sluiting van de debatten;

6° waarvan de duur ten einde is gekomen.

Voor wat betreft de vereffening, wordt verwezen naar het artikel 40 van de wet van 27 juni 1921.

Artikel 13. Slotbepalingen

In alle gevallen, waarin zowel de wet als deze statuten niet voorzien, beslist het bestuur.

OVERGANGSBEPALINGEN

De oprichters benoemen tot bestuurders voor de duur van drie jaar met ingang van heden:

1. De heer COENS Walter, voornoemd.

2. De heer DE PAEPE Antoine, voornoemd.

3. De heer GOVAERTS Dirk, voornoemd.

Zij verklaren hun benoeming te aanvaarden.

De bestuurders, onmiddellijk bijeen in raad van bestuur, beslissen als volgt:

1) Alle verrichtingen die vôôr de oprichting van de stichting zijn gebeurd, worden overgenomen in toepassing van het artikel 29, §3 van de wet van 27 juni 1921.

2) Het eerste boekjaar gaat in op heden en zal eindigen op 31 december 2015.

3) Het aantal bestuurders wordt gebracht op 9.

Tot bestuurders worden benoemd voor de duur van drie jaar met ingang van heden:

- de heer NEVEJANS Kurt Bertha, geboren te Gent op zestien februari negentienhonderd vijf en zestig, wonende te 9185 Wachtebeke, Stationsstraat 72.

- de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Hefboom, met zetel te 1030 Brussel, Vooruitgangstraat 333. Ingeschreven in het Rechtspersonenregister onder het ondernemingsnummer 0428.036.254 en ressorterend onder het rechtsgebied van de rechtbank van Brussel, met als vaste vertegenwoordiger, de heer DAVID Hubert Victor, geboren te Gent op vier juli negentienhonderd zes en veertig, wonende te 9040 Gent, Georges Wibierdreef 18.

- de heer TROONBEECKX Tom, geboren te Ukkel op tien september negentienhonderd zes en zeventig, wonende te 3001 Heverlee, Broekstraat 159.

- de vereniging zonder winstoogmerk BioForum Vlaanderen, met zetel te 2018 Antwerpen, Quellinstraat 42. Ingeschreven in het Rechtspersonenregister onder het ondernemingsnummer 0474.259.229 en ressorterend onder het rechtsgebied van de rechtbank van Antwerpen, met als vaste vertegenwoordiger, mevrouw VERCAUTEREN Godelieve Caroline, geboren te Zele op zestien februari negentienhonderd één en zestig, wonende te 3360 Bierbeek, Bierbeekstraat 123.

- mevrouw FOSSELLE Sylvie Fleur, geboren te Gent op drie november negentienhonderd negen en zeventig, wonende te 9030 Gent, Octaaf Van Dammestraat 38.

- de heer KROSENBRINK Hendrik Albertus, geboren te Winterswijk op twintig juli negentienhonderd twee en zestig, wonende te 2560 Nijlen, Nieuwe Bevelsesteenweg 66.

Voor eensluidend uittreksel

notaris Koen De Raeymaecker

Tegelijkertijd hiermee neergelegd: afschrift van de akte

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
DE LANDGENOTEN

Adresse
QUELLINSTRAAT 42 2018 ANTWERPEN 1

Code postal : 2018
Localité : ANTWERPEN
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande