DE VRIENDEN VAN DON BOSCO VZW, AFGEKORT : DE VRIENDEN VAN DON BOSCO VZW

Association sans but lucratif


Dénomination : DE VRIENDEN VAN DON BOSCO VZW, AFGEKORT : DE VRIENDEN VAN DON BOSCO VZW
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 633.739.107

Publication

14/07/2015
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/07/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 1.

De vereniging is opgericht als vereniging zonder winstoogmerk volgens de bepalingen van de wet op de vzw's. De vereniging draagt als naam:  De Vrienden van Don Bosco vzw.

Alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van de vereniging vermelden de naam van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden  vereniging zonder winstoogmerk of door de afkorting  vzw , en het adres van de zetel van de vereniging.

Artikel 2.

De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te Broechemsesteenweg 100, 2531 Vremde,

gerechtelijk arrondissement Antwerpen.

De maatschappelijke zetel kan bij beslissing van de Raad van Bestuur worden verplaatst naar elke andere plaats

die een bestuurlijke band heeft met de VZW Werk van Don Bosco als omschreven in artikel 3.

Artikel 3.

De vereniging heeft tot doel morele en materiële bijstand te verlenen aan de  VZW Werk van Don Bosco , op datum van de stichting gekend onder ON 0408.545.687, met maatschappelijke zetel op de Broechemsesteenweg 100 te 2531 Vremde, bevattende diverse voorzieningen op campussen te Vremde, Lier en Heist op den Berg alsook aan de rechtsopvolgers van deze VZW.

De vereniging realiseert haar doel door onder andere het verzorgen van de public-relations, het inrichten van sociale, culturele, vormende en alle andere activiteiten die de ondersteuning van de werking van genoemde VZW of haar rechtsopvolgers tot doel hebben.

De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijke doel en mag daartoe alle roerende of onroerende goederen verwerven of bezitten in eigendom of anderszins en deze goederen gebruiken, beheren of ten dienste stellen.

De vereniging mag ook op bijkomstige wijze zekere economische activiteiten uitoefenen op voorwaarde dat de opbrengst daarvan uitsluitend besteed wordt aan het hoofddoel.

Artikel 4.

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

Hoofdstuk 2: De leden

Artikel 5.

De stichters zijn uit kracht van deze overeenkomst lid van de vereniging.

Leden van de vereniging, zijn alle personen die hiertoe worden aanvaard door de raad van bestuur én aldus de

Hoofdstuk 1: Naam, zetel, doel, duur

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : De Vrienden van Don Bosco vzw

Onderwerp akte : Oprichting

(afgekort) : De Vrienden van Don Bosco vzw Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Broechemsesteenweg 100

*15311906*

Luik B

2531

België

0633739107

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

Boechout (Vremde)

Griffie

Neergelegd

10-07-2015

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

verbintenis aangaan zich te onderwerpen aan de statuten en reglementen van de vereniging, alsmede aan de besluiten en sancties in uitvoering daarvan genomen.

Elk lid deelt de vereniging zijn naam, voornaam en woonplaats mee én - als hij aanvaardt de oproepingen en verslagen van de vereniging via elektronische weg te ontvangen  het e-mailadres waarop hij deze stukken wenst te ontvangen.

Op de zetel van de vereniging wordt door de raad van bestuur een register van de leden gehouden. Dit register vermeldt de naam, voornamen en woonplaats van de leden of, ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, de rechtsvorm en het adres van de zetel. Bovendien moeten alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden door toedoen van de raad van bestuur in dat register worden ingeschreven binnen acht dagen nadat hij van de beslissing in kennis is gesteld.

Het lidmaatschap kan door de raad van bestuur worden geschorst in hoofde van het lid dat ernstige inbreuken pleegt op de statuten of de belangen van de vereniging schaadt. De schorsing ressorteert effect vanaf daartoe werd besloten en duurt maximaal tot aan de eerstvolgende algemene vergadering van de vereniging die vervolgens over de al dan niet uitsluiting van het lid zal beslissen. Van de beslissing tot schorsing wordt kennis gegeven op het adres waarop het lid bij de vereniging gekend is.

Het aantal leden is onbeperkt, doch mag niet minder bedragen dan vijf.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/07/2015 - Annexes du Moniteur belge

Alleen de Algemene Vergadering is bevoegd voor

1° het wijzigen van de statuten van de vereniging;

2° de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3° de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;

3° de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5° de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6° de ontbinding van de vereniging;

7° de uitsluiting van een lid;

8° de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk

Artikel 6.

Op basis van hun hoedanigheid en mits hun verzoek kunnen de afgevaardigd bestuurder en de leden van het directie-team van de VZW Werk van Don Bosco of diens rechtsopvolgers alsook de directeur van de Salesiaanse Gemeenschap te Vremde lid worden van de vereniging.

Artikel 7.

De leden zijn geen financiële bijdragen verschuldigd. Zij stellen evenwel hun ervaring, toewijding en waar passend en mogelijk, hun bedrijvigheid ten dienste van de vereniging. De leden hebben geen persoonlijke verplichtingen uit hoofde van de vereniging.

Artikel 8

Het lidmaatschap is van onbepaalde duur en eindigt door vrijwillig ontslag, uitsluiting, het verlies van de hoedanigheid die de opname als lid rechtvaardigde, en overlijden.

Het lidmaatschap van een rechtspersoon eindigt in geval van gerechtelijke of vrijwillige ontbinding van de rechtspersoon, alsook in geval van faillissement van die rechtspersoon.

Vrijwillig ontslag geschiedt door een verifieerbare communicatie ervan aan de voorzitter van de raad van bestuur middels brief, fax of e-mail en gaat in op de eerstvolgende werkdag na de verzending ervan.

Uitsluiting kan alleen uitgesproken worden door de algemene vergadering met twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden en geldt vanaf de datum van de beslissing van de algemene vergadering, mits deze binnen de zeven werkdagen aan het uitgesloten lid werd medegedeeld op het adres waarop het uitgesloten lid bij de vereniging gekend is. Indien de beslissing tot uitsluiting niet werd medegedeeld binnen deze periode, geldt de uitsluiting pas vanaf het ogenblik waarop ze later op genoemd adres wordt verzonden.

Het verlies van hoedanigheid moet blijken uit verifieerbare bronnen.

Artikel 9

Een uitgetreden of uitgesloten lid of de rechthebbende(n) van een overleden lid, heeft/hebben geen rechten op het vermogen van de vereniging; aldus kan geen teruggave van gestorte bijdragen, van andere prestaties of ingebrachte goederen lastens de vereniging worden gevorderd.

Zij kunnen evenmin afschrift van rekeningen, verzegeling van de goederen of het opmaken van een boedelbeschrijving verlangen.

Hoofdstuk 3: De algemene vergadering

Artikel 10.

De regelmatig bijeengekomen vergadering verbindt al haar leden.

Artikel 11.

De algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de raad van bestuur telkens als het doel of belang van de

vereniging zulks vereist.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Zij moet minstens éénmaal per jaar tijdens het eerste semester worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen, de begrotingen en van het beleid van de bestuurders.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Artikel 12.

De bestuurders zijn bovendien verplicht de algemene vergadering bijeen te roepen telkens als ten minste één vijfde van de leden daarom verzoekt en wel binnen de maand na het indienen van zulk verzoek bij de raad van bestuur.

Artikel 13.

De vergadering gaat door op de dag, het uur en de plaats door de raad van bestuur aangeduid bij oproeping. Al de leden moeten worden opgeroepen, schriftelijk of per mail ten minste acht dagen vóór de vergadering. Een agenda wordt aan de uitnodiging toegevoegd. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden, wordt op de agenda gebracht.

De vergadering mag geen andere dan op de agenda vermelde punten behandelen, tenzij twee derden van de op de vergadering aanwezige en vertegenwoordigde leden met de behandeling van een niet geagendeerd punt akkoord gaan.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/07/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 14.

Al de aanwezige leden beschikken in de vergadering over één stem.

Ieder lid van de vereniging kan zich laten vertegenwoordigen op de algemene vergadering door een

volmachtdrager voorzien van een geschreven machtiging, voor zover de gevolmachtigde zelf lid is van de

vereniging.

Een gevolmachtigde kan slechts één ander lid vertegenwoordigen.

Artikel 15.

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur en bij zijn afwezigheid door het oudste lid in jaren. Dit lid kan evenwel de vergadering voorstellen bij gewone meerderheid een andere waarnemende voorzitter aan te wijzen, mits deze laatste aanvaardt.

Artikel 16.

De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen, mits ten minste de helft der leden

aanwezig of vertegenwoordigd is.

De wijzigingen van de statuten der vereniging worden geregeld door de bepalingen van de wet van de vzw s. Bij

staking van stemmen beslist de voorzitter van de vergadering.

Indien minstens de helft der aanwezige leden hierom verzoekt, is de stemming geheim.

Artikel 17.

Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt. Na goedkeuring van de voorzitter wordt dit in een daartoe bestemd register opgenomen en daarin ondertekend door de voorzitter. Elk lid ontvangt eveneens dit verslag, uiterlijk bij de uitnodiging voor een volgende algemene vergadering.

Hoofdstuk 4: Raad van bestuur

Artikel 18.

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, die wordt samengesteld uit ten minste drie door de algemene vergadering benoemde leden, met dien verstande dat het aantal bestuurders in elk geval altijd lager moet zijn dan het aantal personen dat lid is van de vereniging.

De afgevaardigd bestuurder en de leden van het directie-team van de VZW Werk van Don Bosco of diens rechtsopvolgers alsook de directeur van de Salesiaanse Gemeenschap te Vremde kunnen op hun verzoek steeds als kandidaat-bestuurder voorgedragen worden.

De bestuurders worden benoemd voor een termijn van drie jaar, zijn herbenoembaar en hun mandaat kan worden herroepen door de algemene vergadering.

Wanneer de mandaten bij het verstrijken van de voorziene termijn niet hernieuwd werden, blijven de bestuurders hun mandaat voortzetten totdat in hun vervanging wordt voorzien. Elke bestuurder aangeduid om te voorzien in een tijdens het mandaat opengevallen plaats, is slechts benoemd voor de tijd dat het mandaat nog duurt. Het mandaat eindigt bovendien door overlijden, persoonlijk ingediend ontslag of gedwongen ontslag door de algemene vergadering. In geval van een afwezigheid op de raden van bestuur van zes maanden zonder kennisgeving zal een bestuurder beschouwd worden als zijnde ontslaggevend.

De bestuurders worden niet bezoldigd voor hun mandaat.

Artikel 19.

Door de bestuurders wordt geen persoonlijke verplichting aangegaan betreffende de verbintenissen van de vereniging. De vereniging is aansprakelijk voor de fouten die kunnen worden toegerekend aan haar aangestelden of aan de organen waardoor zij handelt

Artikel 20.

Bij het aftreden van een bestuurder blijft de raad van bestuur bevoegd tot de eerstvolgende gewone jaarlijkse algemene vergadering, mits het aantal bestuurders niet beneden de drie gedaald is, zoniet moet een buitengewone algemene vergadering zonder verwijl bijeengeroepen worden om het aantal bestuurders aan te

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

vullen.

Artikel 21.

De raad van bestuur kiest onder de bestuurders een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Bij ontstentenis of verhindering van de voorzitter worden zijn functies waargenomen door de oudste der bestuurders in jaren.

Deze kan evenwel de raad van bestuur vragen hiertoe bij gewone meerderheid een andere bestuurder aan te wijzen, mits deze bestuurder aanvaardt.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Artikel 22.

De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping van de voorzitter, of van twee bestuurders

De raad van bestuur kan slechts geldig beslissen wanneer minstens de helft van de bestuurders aanwezig is.

Iedere bestuurder beschikt over één stem. Een bestuurder mag zich door een andere bestuurder laten

vertegenwoordigen. Een bestuurder mag echter niet over meer dan één volmacht beschikken.

De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem

van de voorzitter of van zijn plaatsvervanger doorslaggevend.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/07/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 24.

Alle bevoegdheden die de wet of de statuten niet uitdrukkelijk verlenen aan de algemene vergadering, worden toegekend aan de raad van bestuur. De raad van bestuur bestuurt, vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging, zonder bijkomende machtiging van de algemene vergadering, in alle gerechtelijke of buitengerechtelijke handelingen.

De raad van bestuur treedt op, als eiser of verweerder, in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen.

De raad van bestuur mag aldus alle bestuurlijke en rechtshandelingen stellen, dienstig of noodzakelijk, voor de verwezenlijking van het doel van de vereniging voor zover ze door de wet of de statuten niet aan de algemene vergadering zijn toegewezen.

De raad van bestuur is bevoegd voor alle handelingen, zonder uitzondering, van bestuur en van beschikking, met inbegrip van het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen en van het hypothekeren, van het lenen en uitlenen, voor om het even welke termijn, van alle handels- en bankverrichtingen, van het opheffen van hypotheken.

Artikel 23.

De verslagen van de raad van bestuur worden in een bijzonder daartoe bestemd register bewaard, én daarin ondertekend door de voorzitter. Uittreksels en afschriften ervan worden ondertekend door de voorzitter of door twee bestuurders.

De verslagen van de raad van bestuur kunnen door de leden van de algemene vergadering steeds geraadpleegd worden op de zetel van de vzw.

Artikel 25.

De raad van bestuur kan haar bevoegdheid om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen voor een vast te stellen duur overdragen aan één of een college van personen, lid van de vereniging of niet, bestuurder van de vereniging of niet.

In het bijzonder zal voor alle rechtshandelingen en taken die niet vallen onder het dagelijks bestuur, en waarvoor geen bijzonder mandaat is gegeven, de vereniging slechts gebonden zijn door de handtekening van twee bestuurders.

Artikel 26.

De raad van bestuur duidt onder zijn leden een afgevaardigd bestuurder aan, belast met het dagelijks bestuur en

waarvan de raad van bestuur de bevoegdheden vastlegt. Deze delegatie is op ieder ogenblik herroepbaar.

De persoon die met het dagelijks bestuur is belast, gaat geen enkele persoonlijke verplichting aan inzake de

verbintenissen die de vereniging aangaat

Artikel 27.

Bestuurders die namens de raad van bestuur optreden, moeten ten aanzien van derden geen blijk geven van

enige beraadslaging of machtiging.

Hoofdstuk 5: Diverse bepalingen

Artikel 28.

Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.

Ieder jaar en ten laatste binnen zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar, legt de raad van bestuur de

jaarrekening van het voorbije boekjaar alsook de begroting van het volgende boekjaar, ter goedkeuring voor aan

de algemene vergadering.

Op dezelfde algemene vergadering geeft de raad van bestuur rekenschap over zijn beleid tijdens het afgelopen

dienstjaar.

Alle meerwaarden die de vereniging middels de realisatie van haar doel zal verwerven en die op de algemene

vergadering worden vastgesteld zullen regelmatig en minstens om het jaar worden overgedragen aan vzw Werk

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

van Don Bosco  Vremde of haar rechtsopvolgers. Daartoe zal de vzw Werk van Don Bosco jaarlijks projecten voorleggen aan de algemene vergadering.

Een gedeelte van de gerealiseerde meerwaarde zal evenwel door de vereniging kunnen gereserveerd worden tot dekking van de lopende uitgaven of toekomstige initiatieven.

Alle inkomsten die de vereniging zou verwerven, vergroten het vermogen van de vereniging en kunnen onder geen beding bij wijze van dividenden aan de leden worden uitgekeerd.

Artikel 29.

De vereniging wordt niet ontbonden door het overlijden of het uittreden van een lid, in zover het aantal leden daardoor niet minder dan drie bedraagt. De vereniging wordt ontbonden en vereffend volgens de bepalingen van de wet op de vzw  s.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/07/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 30.

Na aanzuivering van schulden, zal in geval van ontbinding of vereffening het netto overblijvend actief van de vereniging overgedragen worden aan de vereniging zonder winstoogmerk  Werk van Don Bosco Vremde op datum van de stichting gekend onder ON 0408.545.687, met maatschappelijke zetel op de Broechemsesteenweg 100 te 2531 Vremde of aan de rechtsopvolgers van deze VZW.

Indien deze laatstgenoemde vereniging in de onmogelijkheid zou zijn te aanvaarden, of verkiezen dit actief niet te aanvaarden, zal het actief overgedragen worden aan de vzw Don Bosco Centrale St. Pieters Woluwe of aan een vereniging, instituut of stichting die hetzelfde niet winstgevend doel nastreeft als hierboven omschreven, of waarvan het doel het hierboven omschrevene het meest nabij komt, met voorrang voor verenigingen, stichtingen of instituten die handelen in de geest van de Salesianen van Don Bosco en van hun patroonheilige Don Bosco.

Artikel 31.

Voor alles wat door deze statuten niet wordt geregeld, is de wet op de vzw  s van toepassing. De originele statuten werden opgesteld in acht originele exemplaren. Minstens één origineel exemplaar zal bewaard worden op de zetel van de vereniging ; een ander origineel zal worden bezorgd aan de VZW Werk van Don Bosco ; de overige originelen zullen kunnen worden aangewend met het oog op het vervullen van de neerleggings- of administratieve formaliteiten.

Coordonnées
DE VRIENDEN VAN DON BOSCO VZW, AFGEKORT : DE…

Adresse
BROECHEMSESTEENWEG 100 2531 VREMDE

Code postal : 2531
Localité : Vremde
Commune : BOECHOUT
Province : Anvers
Région : Région flamande