DUBITATIO LIBERAT

Divers


Dénomination : DUBITATIO LIBERAT
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 589.934.303

Publication

03/02/2015
ÿþMOD. 2.2

Luik B In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte



Neergelegd

30-01-2015

Griffie

*15302066*

Voor-

behouden

aan het

Belgisch Staatsblad

0589934303

Ondernemingsnummer :

(voluit) :

Benaming

Dubitatio Liberat

(verkort) :

Rechtsvorm :

Zetel :

(volledig adres)

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

Het blijkt uit een akte verleden voor Jan Rochtus, geassocieerd notaris, vennoot van de burgerlijke vennootschap onder de vorm van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid  ROCHTUS & MEESTERS , geassocieerde notarissen, met zetel te Zandhoven, Langestraat 15, op 20 januari 2015, dat een private stichting werd opgericht onder de naam  Dubitatio Liberat door: De heer van den OEVER Martinus (ook geschreven Maarten) Ludovicus Gerardus Maria, schrijver, geboren te Oisterwijk (Nederland) op zeventien november negentienhonderd vijftig, van Nederlandse nationaliteit, wonende te 2000 Antwerpen, Blauwmoezelstraat 9 bus 2, en zijn echtgenote mevrouw SMOLDERS Johanna Antonia Maria, geboren te Gilze en Rijen (Nederland) op veertien juni negentienhonderd vijftig, van Nederlandse nationaliteit, wonende te 2000 Antwerpen, Hoogstraat 36, gehuwd te Antwerpen op zes november tweeduizend en vier onder het wettelijk stelsel bij ontstentenis van huwelijkscontract, niet gewijzigd tot op heden naar zij verklaren,

DEEL 1. STATUTEN

TITEL 1. NAAM  ZETEL  DUUR

Artikel 1: NAAM

De naam van de private stichting luidt  DUBITATIO LIBERAT .

Artikel 2: ZETEL

De zetel is gevestigd te 2000 Antwerpen, Hoogstraat, 36.

De zetel van de private stichting mag bij eenvoudig besluit van de raad van bestuur overgebracht worden naar elke andere plaats in België, rekening houdend met de taalwetgeving.

Iedere verandering van zetel van de privatieve stichting wordt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt door toedoen van de bestuurders.

Bij eenvoudige beslissing van het bestuursorgaan zal de vennootschap bijhuizen, agentschappen en stapelhuizen in België en in het buitenland mogen oprichten.

Artikel 3: DUUR

De private stichting is opgericht voor onbepaalde duur.

TITEL 2: DOEL

Artikel 4: DOEL

De private stichting heeft ten eerste tot doel het behartigen van het ideëel belang waaraan de stichting is gewijd, en ten tweede en strekkend tot het behalen van het eerste, het ondersteunen van de familieleden van den OEVER in de rechte neergaande lijn, die garant staat voor het behalen van het eerste doel.

Elke bedrijfsuitvoering welke commercieel risico voor de stichting zou kunnen meebrengen, is uitgesloten. Tot het doel van de stichting behoort niet een onderneming te exploiteren of zich bezig te houden met verrichtingen van winstgevende aard.

I. Ideëel doel:

Kennis en kenvermogen spelen in onze samenleving een beslissende rol bij het nemen van alle soorten maatschappelijke besluiten. Wat waar is, en wat de waarde van het al of niet waar zijn is, is de grondslag van overleg, van honorering en van de hiërarchie van waardes. Deze grondslag dient

Onderwerp akte :

Hoogstraat 36 2000 Antwerpen

Oprichting

Private stichting

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenderende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Staatsblad

Voorbehouden

aan het Belgisch

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD. 2.2

Luik B - vervolg

ten alle tijde ter discussie te staan. En die discussie kan niet worden opgesloten en geïsoleerd in universiteiten en geprivilegieerde kennisinstituten, omdat ze alle leden van de samenleving toebehoort. De waarheid mag niet maar moet in twijfel worden getrokken, en het recht op twijfel is een grondrecht. Het is de ultieme garantie voor de positieve vrijheid: de samenleving van allen. Het bevorderen van die discussie en het waarborgen dat die discussie door iedereen gevoerd kan worden is het centrale doel van de stichting  Dubitatio Liberat

Ten behoeve van het bevorderen van het ideëel doel van de stichting hanteert de stichting een aantal middelen die het bevorderen van het doel ondersteunen. Deze zijn:

. voorbereiden van een of meerdere publicaties in welk medium dan ook met betrekking tot de maatschappelijke waardering van kennis en waarheid.

. steun voor het maken of ontwikkelen van verbeeldingen (schilderijen, dansen,speeches,politieke programma s,etc) waarin denkvormen geactualiseerd worden waarvoor geen ruimte is binnen het paradigma van het waarheids-concept.

. prijzen voor de ontwikkeling en verbreiding van kritische studies waarin de bewegingsruimte van groepen en individuen tegenover de scientificatie wordt verdedigd.

. bijdragen aan steuncampagnes voor de vrijheid van opinie en meningsvorming, en voor de democratisering van de openbaarheid

. steun voor personen en groepen die de maatschappelijke en politieke functie van de universiteit trachten te rehabiliteren.

. een bibliotheek beschikbaar op internet gewijd aan de thema s die vallen onder het ideëel doel van de stichting

De private stichting mag voor het behartigen van het ideëel doel het genormaliseerde jaarresultaat van het voorbije boekjaar aanwenden.  Genormaliseerd betekent  zonder rekening te houden met bijzondere opbrengsten zoals ontvangen schenkingen . Het  jaarresultaat betekent  het jaarlijkse netto-resultaat (winst) vóór aftrek van de uitgaven ter realisatie van de doelen .

Voor het vervullen van het ideëel doel zal maximaal een kwart van dit jaarresultaat met een maximum van honderdvijftigduizend euro (¬ 150.000,00) jaarlijks (jaarlijks te indexeren) ter beschikking staan van het ideëel doel onder voorwaarde dat de nettoresultaten van de stichting voor belasting tenminste honderdzestigduizend euro (¬ 160.000,00) per jaar of meer bedragen, en onder de volgende voorwaarden:

i. De gelden die de stichting ter beschikking stelt worden toegekend als middelen voor steun zoals opgesomd en over toekenning wordt beslist door een comité van aanbeveling aan degenen die volgens het comité het beste bijdragen leveren aan het bevorderen van de doelstelling.

ii. Voor de ontvangst van steunbijdragen kan eenieder in aanmerking komen zonder onderscheid van woonplaats, van land van oorsprong, van kleur, ras, sexe, geaardheid of beroepsgroep en functie.

iii. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage of steunverlening door de stichting dienen gegadigden daarvoor zes maanden voor de aanvang van het jaar waarin de steun benodigd is een aanvraag in te dienen bij het comité van aanbeveling. Het comité kan ook op eigen initiatief besluiten tot steun of bijdragen ten behoeve van een groep of personen waarvan zij meent dat die een belangrijke bijdrage leveren aan de bevordering van de doelstelling

iv. Zij die een steunbijdrage ontvangen verplichten zich ertoe dat hun product of activiteit voor eenieder toegankelijk zal zijn zonder enig onderscheids des persoons en verplichten zich er daarom toe nooit een door de stichting ondersteunde publicatie of activiteit te onderwerpen aan de verspreidingsbeperkingen van wetenschappelijke uitgevers en wetenschappelijke bladen en soortgelijke media zoals die heden ten dage aan universiteiten worden opgelegd.

v. Steunbijdragen kunnen nimmer worden gegeven aan overheden, met hen samenhangende functionarissen of instituties en aan eenieder die door zijn of haar activiteit bijdraagt aan overheidsprogramma s in binnen- en buitenland die ten doel hebben de vrijheid van opinievorming te verminderen of te onderdrukken of door middel van privacy schending en geheime informatievergaring de voorbereiding daarvan uit te voeren.

vi. De private stichting kan afzien van het geven van steunbijdragen ten gunste van één of meer personen die daden hebben gesteld of stellen die ernstig indruisen tegen het algemene belang van één of meer begunstigden, in het bijzonder de familie van den OEVER voornoemd. Het niet-respecteren van de testamentaire beschikkingen van de familie van den OEVER voornoemd, kan beschouwd worden als een daad die ernstig indruist tegen de belangen van de familie van den OEVER voornoemd.

Eén ieder die probeert het bestaan van de private stichting zelf, de beslissingen van de raad van bestuur, de statuten van de private stichting in zijn geheel of ten delen, de overdrachten aan de private stichting, de (eventuele) begunstiging van alle of bepaalde personen of instellingen wier belangen dienen te worden behartigd conform de doelen van de private stichting geheel of gedeeltelijk aan te vechten, kan door de raad van bestuur worden geacht niet meer te behoren tot de personen of instellingen, wier belangen conform de doelen van de private stichting worden behartigd. Deze bepaling dient extensief te worden geïnterpreteerd en geldt voor alle beslissingen of

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenderende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Staatsblad

Voorbehouden

aan het Belgisch

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD. 2.2

Luik B - vervolg

verbintenissen van de private stichting, zowel in rechte als in feite en voor het geval de aanvechting direct of indirect gebeurt. Als poging tot aanvechting geldt in het bijzonder elke handeling die de werking van de private stichting in zijn geheel of gedeeltelijk zou kunnen stopzetten, hinderen of wijzigen zowel in rechte als in feite. In het bijzonder wordt hieronder verstaan elke handeling voor een binnen- of buitenlandse rechtsprekende instantie met het oog op het opheffen van de private stichting of de beslissingen van de raad van bestuurd, ze niet tegenstelbaar, ongeldig of niet-uitvoerbaar te verklaren. Ingeval van de poging tot aanvechten afstand wordt genomen, kan de raad van bestuur beslissen de uitsluiting ongedaan te maken. Deze bepaling geldt niet indien de raad van bestuur gehandeld heeft in weerwil van de statuten van de private stichting.

Steunbijdragen kunnen worden teruggevraagd en de ontvanger verplicht zich voor ontvangst ze terug te geven in geval dat de doelstelling van de stichting door de ontvanger met opzet is geschaad.

II. Het ondersteunen van de familieleden

Het tweede doel van de stichting wordt uitgevoerd als volgt (alle bedragen jaarlijks te indexeren): Als premisse wordt gesteld dat alle leden van de familie zich engageren het eerste doel van de stichting te ondersteunen en behalen alvorens zij in aanmerking kunnen komen voor welke steun dan ook.

De stichting kan ondersteuning verstrekken aan familieleden die in eerste neergaande lijn afstammen van en verwant zijn aan de heer en mevrouw van den OEVER zonder dat daarvan opgave gedaan wordt aan derden en op basis van anonimiteit. De toekenning van de volgende bedragen behoeft alleen de goedkeuring van het Bestuur (alle bedragen jaarlijks te indexeren):

- voor leden die 16 jaar en ouder zijn en alleen zijn komen te staan zonder inkomsten tot jaarlijks dertigduizend euro (¬ 30.000,00) maximum voor de kosten van levensonderhoud;

- voor leden die studeren of een opleiding volgen tot maximaal veertig duizend euro (¬ 40.000,00) jaarlijks voor de extra kosten die door de studie veroorzaakt worden. In het geval de bekostigde persoon meer dan een jaar studievertraging oploopt wordt de bekostiging gestaakt.

Voor hen die op latere leeftijd een studie of promotie ondernemen wordt gedurende maximaal 5 jaar een bekostiging tot maximaal twintigduizend euro (¬ 20.000,00) voorzien.

- voor leden die hulpbehoevend, invalide zijn of een beroep kiezen dat geen uitzicht biedt op een minimumbestaansniveau tot jaarlijks veertig duizend euro (¬ 40.000,00) maximum;

- voor leden die een normaal werkend bestaan hebben of gerelateerd zijn aan een of meerdere partners met een normaal inkomen tot jaarlijks tien duizend euro (¬ 10.000,00) maximum;

- voor leden die buiten hun wil werkeloos zijn maar zich verplichten tot een resultaat-brengende activiteit zoals overeen te komen met het stichtingsbestuur tot jaarlijks dertig duizend euro (¬ 30.000,00) maximum.

De uitkeringen zijn niet cumuleerbaar, met uitzondering van de eerste twee uitkeringen.

Indien een nazaat van de familie door voortijdig en definitief wegvallen van de ouders tot de staat van een wees vervalt zal de stichting zich volledig borg stellen voor het onderhoud van deze persoon tot het zestiende levensjaar.

De stichting zal ook een liquide vermogen opbouwen naast het belegde vermogen. De middelen uit deze liquide reserve kunnen, indien het jaarresultaat op zichzelf niet voldoende ruimte biedt om de aangevraagde bekostigingen, indien gegrond bevonden, te bekostigen, worden aangewend om het gevraagde bedrag te verstrekken, op voorwaarde dat de onttrekking aan het liquide vermogen jaarlijks niet meer dan 25% van het dan aanwezige vermogen bedraagt. De stichting kan evenwel ook m.b.v. de dekking van de liquide reserve kredieten aantrekken om de gevraagde bekostiging te verstrekken, mits deze kredieten niet groter zijn dan de liquide reserve en op voorwaarde dat haar lopende inkomsten per jaar tenminste tweemaal zo groot zijn als de aflossing van kapitaal en de kosten van rente voor het opgenomen krediet.

De op jaarbasis aan familieleden toe te kennen uitkering zal nooit meer bedragen dan vijftig procent (50%) van het jaarresultaat zoals bepaald onder artikel 4. Wordt dit maximum bereikt dan wordt de uitkering naar evenredigheid over de begunstigden verlaagd.

Na het overlijden van de echtgenoten van den OEVER-SMOLDERS zal jaarlijks driekwart van dat nettoresultaat (onder aftrek van de gelden die gebruikt worden voor de ondersteuning van familieleden) in de stichting worden geherinvesteerd in de activiteiten van de stichting.

III. Activiteiten ontwikkeld voor de twee doelen

Voor de verwezenlijking van haar twee doelen ontwikkelt de stichting volgende activiteiten: i. Het beschikkingsrecht uitoefenen over de onroerende goederen.

Wat betreft de onroerende goederen waarvan de stichting de blote eigendom bezit, zal de stichting de grove herstellingen dragen, zijnde 1) die herstellingen die de wet in artikel 606 van het Burgerlijk Wetboek als grove herstellingen omschrijft en 2) de grove vernieuwings- en verbouwingswerken met het oog op de algemene stevigheid en de instandhouding van de onroerende goederen die werkelijk een uitzondering zijn in het bestaan zelf van de eigendom en waarvan de kosten normaal van het kapitaal worden genomen.

Eventuele grove herstellingen veroorzaakt door een verzuim van herstellingen tot onderhoud door de

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenderende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Staatsblad

Voorbehouden

aan het Belgisch

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD. 2.2

Luik B - vervolg

vruchtgebruiker sinds de aanvang van het vruchtgebruik, zullen echter wel ten laste zijn van de vruchtgebruiker en op zijn kosten moeten worden uitgevoerd.

Onder grove herstellingen moet onder andere worden begrepen: de herstellingen aan de dragende muren, de gewelven, het dak en de structuur van het gebouw, de installatie of vernieuwing van centrale verwarming of elektrische installaties,... Deze opsomming is niet exhaustief.

Behoudens hoogdringendheid, worden grove herstellingen uitgevoerd in onderling overleg tussen partijen. De kosten vallen ten laste van de stichting, die deze onmiddellijk zal moeten betalen. De blote eigenaar zal deze betaling niet kunnen uitstellen tot het ogenblik waarop het vruchtgebruik ophoudt te bestaan.

De stichting zal verder de (overige) niet-periodieke of buitengewone lasten dragen onder de voorwaarde dat de vruchtgebruiker aantoont dat zij omwille van hun uitzonderlijk en/of kapitaalsgebonden karakter ten laste vallen van de blote eigenaar.

ii. Niet-renteloze leningen verstrekken aan familieleden die in eerste neergaande lijn afstammen van en verwant zijn aan de heer en mevrouw van den OEVER op voorwaarde dat:

- de bestemming van de geleende gelden aantoonbaar bewezen wordt;

- ontleners een inkomen hebben en aantonen, dat een terugbetaling binnen 25 jaar mogelijk maakt en netto minstens gelijk staat aan driemaal de omvang van de betalingsverplichting die m.b.t. de lening wordt aangegaan;

- de ontleners fysiek en mentaal over zichzelf beschikken.

De leningen zijn bestemd om stappen voor de inrichting van het normale bestaan te kunnen zetten, zoals de aanschaf van woningen, meubilair en vervoersmiddelen, e.d. die niet voorzien zijn in deze statuten. Leningen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als investeringsmiddel voor beleggingen of handelsactiviteiten.

Artikel 5: HET VERMOGEN

Teneinde voormelde doelen te verwezenlijken, verklaren de stichters een inbreng te doen in de stichting van een bedrag van duizend EURO (¬ 1.000,00).

TITEL 2: STICHTERS  BESTUUR

Artikel 6: AANWIJZING VAN DE STICHTERS

De volgende personen zijn de stichters van de private stichting: de heer van den OEVER Maarten en zijn echtgenote mevrouw SMOLDERS Johanna, beide voornoemd.

Artikel 7: SAMENSTELLING VAN DE RAAD VAN BESTUUR

De private stichting wordt bestuurd door een raad van bestuur, bestaande uit drie leden.

Enkel natuurlijke personen kunnen bestuurder worden van de stichting.

Behoudens andersluidende bepalingen in onderhavige statuten worden zij benoemd voor onbepaalde duur, onverminderd hetgeen voorzien is in artikel 8.

Mochten in het bestuur van de stichting om welke reden ook één of meerdere leden ontbreken, dan vormen de overblijvende bestuursleden niettemin een wettig bestuur.

De raad van bestuur kan onder zijn leden een voorzitter kiezen.

Alle bestuurders hebben recht op vergoeding van de door hen in functie gemaakte kosten op declaratiebasis.

Na het overlijden van de heer van den OEVER Maarten en zijn echtgenote mevrouw SMOLDERS Johanna zal het bestuur bestaan uit de heer van den OEVER Bram, die staat voor de tweede doelstelling van de stichting, een persoon die deskundig is met betrekking tot het eerste doel van de stichting, en een juridisch onderlegd persoon, die de stichting dient te vrijwaren van juridische problemen. Een jurist als hier bedoeld is een persoon met de bekwaamheid en kennis die vereist is om juridische vraagstukken te kunnen analyseren en de vereiste aanvullende kennis voor beoordeling van vraagstukken die zich kunnen voordoen te kunnen vergaren.

Tenminste een van de drie bestuursleden is totdat de familie uitsterft een afstammeling in rechte lijn van de stichters op voorwaarde dat hij/zij zich schriftelijk committeert aan de doelstellingen van de stichting. Indien er geen familieleden meer beschikbaar zijn voor het bestuurslidmaatschap stellen de overige bestuurders een nieuwe bestuurder aan met de specifieke taak en bekwaamheid benodigd om de belangen van de familie te behartigen. Indien de familie uitsterft vervalt de tweede doelstelling van de stichting en mag de stichting haar middelen enkel besteden aan het eerste doel.

Artikel 8: BEVOEGDHEID

De raad van bestuur is bevoegd om, binnen de grenzen van de wet, het stichtingsdoel en de statuten, alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van de doeleinden van de private stichting.

Artikel 9: BENOEMING  BEEINDIGING en AFZETTING VAN DE BESTUURDERS

Tot eerste bestuurders worden benoemd:

1) en 2) De heer van den OEVER Martinus en zijn echtgenote mevrouw SMOLDERS Johanna, voornoemd.

3) de heer van den OEVER Bram, geboren te Nijmegen, op 11 april 1981, wonend te Utrecht (Nederland), Minervaplein, 33.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenderende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Staatsblad

Voorbehouden

aan het Belgisch

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD. 2.2

Luik B - vervolg

Bij ontslag of defungeren van een bestuurder dragen de zittende bestuursleden een kandidaat voor. De nieuwe kandidaat-bestuurder moet passen in het profiel dat geldt voor de vacature, d.w.z. is ofwel familielid, ofwel een jurist, ofwel een dekundige m.b.t. het ideeel doel. Mochten de zittende bestuursleden het niet eens zijn over de voordracht, dan wordt het panel opgeroepen om de derde stem uit te brengen, die beslissend is. Het panel beslist bij reguliere meerderheid van de ter zitting aanwezige leden.

Indien de raad van bestuur niet binnen voormelde termijn in de opvulling van de vacature heeft voorzien, kan de rechtbank van eerste aanleg van het gerechtelijk arrondissement waar de stichting haar zetel heeft, hierin voorzien op vordering van iedere belanghebbende.

Het bestuursmandaat eindigt:

-door vrijwillig aftreden;

-door het verstrijken van de termijn van het bestuursmandaat;

-door overlijden, onbekwaam verklaring, onder bewindstelling, afwezig verklaring, of enige andere reden of omstandigheid waardoor de bestuurder zijn mandaat niet langer kan uitoefenen;

-door ontslag door de raad van bestuur wegens gewichtige redenen, welke beslissing dient genomen te worden met eenparigheid van stemmen van alle andere in functie zijnde bestuurders en nadat de betrokken bestuurder is gehoord;

-door besluit tot afzetting door de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de private stichting haar zetel heeft, zoals bepaald in de wetgeving betreffende vereniging en stichtingen.

De raad van bestuur kan elke bestuurder afzetten die daden heeft gesteld of stelt die ernstig indruist tegen het algemene belang van één of meerdere begunstigden, in het bijzonder de familie van den OEVER voornoemd. Het niet-respecteren van de testamentaire beschikkingen van de heer van den OEVER Maarten en van zijn echtgenote mevrouw Smolders Johanna voornoemd, kan beschouwd worden als een daad die ernstig indruist tegen de belangen van de familie van den OEVER voornoemd.

Artikel 10: AANSPRAKELIJKHEID

De private stichting is aansprakelijk voor fouten die kunnen worden toegerekend aan haar aangestelden of aan de organen waardoor zij optreedt.

De bestuurders en de personen belast met het dagelijks bestuur gaan in die hoedanigheid geen enkele persoonlijke verplichting aan inzake de verbintenissen van de private stichting. Zij zijn alleen verantwoordelijk voor de vervulling van hun opgedragen taak en voor de fouten in hun bestuur. Artikel 11: BELANGENCONFLICTEN

Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een persoonlijk belang heeft dat strijdig met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vóór de raad van bestuur een besluit neemt. Zijn verklaring, alsook de rechtvaardigingsgronden betreffende voornoemd strijdig belang moeten worden opgenomen in de notulen van de raad van bestuur die de beslissing moet nemen. De betrokken bestuurder moet, desgevallend, tevens de commissaris van het strijdig belang op de hoogte brengen. Mits het volgen van voormelde procedure, mag de betreffende bestuurder deelnemen aan de beraadslagingen van de raad van bestuur over deze verrichtingen of beslissingen en aan de stemming in dit verband.

Artikel 12: VERGADERING VAN DE RAAD VAN BESTUUR

De raad van bestuur vergadert telkens wanneer een bestuurslid het nodig acht. Ieder bestuurslid is tot bijeenroeping bevoegd.

De oproepingen worden minstens 8 dagen voor de vergadering van bestuurders verstuurd, behalve in geval van hoogdringendheid, waarvan verantwoording moet worden gegeven in de notulen van de vergadering.

Deze oproepingen bevatten de agenda, de datum, de plaats en het uur van de vergadering en worden gedaan per brief, luchtpost, telegram, telefax, email of op een andere schriftelijke wijze. De oproepingen worden geacht gedaan te zijn bij hun verzending.

Wanneer alle leden van de raad aanwezig of geldig vertegenwoordigd zijn, moet geen bewijs geleverd worden van een voorafgaande oproeping.

De vergaderingen worden gehouden in de zetel van de private stichting of op de plaats aangeduid in oproepingen.

Bijeenkomsten van de raad van bestuur kunnen gehouden worden bij wijze van tele- of videoconferentie bij eenparig akkoord van alle bestuurders. Dit akkoord kan blijken uit de effectieve deelname van alle bestuurders aan een dergelijke vergadering of kan op voorhand verleend worden per brief, per fax of per e-mail en dit voor één bepaalde vergadering of tot nader order voor alle op dergelijke wijze te houden vergaderingen. Dit akkoord kan  ad nutum ingetrokken worden op één van de voormelde wijzen, doch niet tijdens een vergadering zelf.

Dergelijke vergaderingen (per tele- of videoconferentie) kunnen dienen als forum voor beraadslaging

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenderende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Staatsblad

Voorbehouden

aan het Belgisch

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD. 2.2

Luik B - vervolg

en besluitvorming. Wanneer hierin besluiten worden genomen, worden deze pas tegenstelbaar aan deren wanneer zij een schriftelijke vorm hebben aangenomen en door de meerderheid van de bestuurders zijn ondertekend.

De vergaderingen van de raad van bestuur worden voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, indien deze laatste verhinderd is of indien geen bestuurslid tot voorzitter werd benoemd, door de oudste aanwezige voorzitter.

Artikel 13: BESLUITVORMING  VERTEGENWOORDIGING VAN AFWEZIGE LEDEN

Behalve in geval van overmacht, kan de raad van bestuur slechts beraadslagen en besluiten nemen indien ten minste de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

Indien deze voorwaarde niet is vervuld, kan een nieuwe vergadering worden samengeroepen die geldig kan beraadslagen en beslissen over de punten die op de agenda van de vorige vergadering voorkwamen, doch enkel indien ten minste twee bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Deze nieuwe vergadering kan slechts ten vroegste 30 dagen na de eerste vergadering, met onvoltallige aanwezigheid, gehouden worden.

Elke bestuurder kan per brief, telegram, telefax, e-mail of op een andere schriftelijke wijze, een ander lid van de raad van bestuur volmacht geven om hem op één vergadering van de raad te vertegenwoordigen en in zijn plaats te stemmen.

Een bestuurder kan meerdere collega s vertegenwoordigen en naast zijn stem, evenveel stemmen uitbrengen als het aantal volmachten waarover hij beschikt. Er moeten evenwel steeds minstens 2 bestuurders in persoon aanwezig zijn.

Ieder bestuurslid beschikt over één stem.

Behoudens andersluidende bepalingen in de statuten worden de besluiten van de raad van bestuur genomen bij gewone meerderheid van stemmen.

Een onthoudende stem wordt niet meegeteld om het aanwezigheids- en stemquorum te bepalen. In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de private stichting het vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig, schriftelijk akkoord van de bestuurders. Zij worden gedateerd op de dat de laatste bestuurder het betreffende document ondertekent.

Artikel 14: INTERN BESTUUR

1° Algemeen

De bestuurders kunnen overeenkomen de bestuurstaken onder elkaar te verdelen. Deze verdeling kan niet aan derden worden tegengeworpen, zelfs niet indien zij is gekend gemaakt.

2° Dagelijks bestuur

De raad van bestuur kan een één of meer personen, al dan niet lid van de raad, het dagelijks bestuur van de private stichting opdragen. Zij treden afzonderlijk, gezamenlijk dan wel als college op, zoals bepaald door de raad van bestuur.

De raad van bestuur beperkt desgevallend hun vertegenwoordigingsbevoegdheid. Zodanige beperkingen kunnen niet aan deren worden tegengeworpen, zelfs niet indien ze openbaar werden gemaakt.

3° Bevoegheidsdelegatie

De raad van bestuur, net als degenen aan wie het dagelijks bestuur wordt opgedragen, kunnen eveneens in het kader van dit bestuur bijzondere en bepaalde machten delegeren aan één of meerdere personen, naar hun keuze.

De gevolmachtigden verbinden de private stichting binnen de perken van de verleende volmacht, onverminderd de verantwoordelijkheid van de lastgever in geval van overdreven volmacht. De werkzaamheden van de leden van de raad van bestuur zijn in principe onbezoldigd. Niettemin kunnen aan leden wel onkostenvergoedingen worden verstrekt evenals per zitting aan de leden van het comite van aanbeveling en het panel. Studiewerkzaamheden in het kader van het comite van aanbeveling worden vergoed op basis van een door het bestuur vastgestelde vergoeding van te besteden uren per lid. Wel is het mogelijk om een bestuurder die aangesteld is voor de dagelijkse uitvoering van het door het bestuur gekozen beleid een reguliere betaling te verstrekken tot een maximum van 6000 euro bruto maandelijks te indexeren jaarlijks.

Artikel 15: EXTERNE VERTEGENWOORDIGING

De raad van bestuur vertegenwoordigt, als college, de private stichting in alle handelingen in en buiten rechte.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsmacht van de raad van bestuur als college, wordt de private stichting in rechte en ten aanzien van derden, hieronder begrepen een openbaar ambtenaar, rechtsgeldig vertegenwoordigd door 2 bestuurders samen optredend.

Binnen het kader van het dagelijks bestuur, is de private stichting tevens geldig vertegenwoordigd door een gevolmachtigde tot dit bestuur.

Zij dienen geen bewijs van een voorafgaandelijk besluit van de raad van bestuur voor te leggen. Bovendien is de private stichting geldig vertegenwoordigd door speciale lasthebbers binnen de grenzen van hun opdracht.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenderende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Staatsblad

Voorbehouden

aan het Belgisch

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD. 2.2

Luik B - vervolg

Artikel 16: NOTULEN

De besluiten van de raad van bestuur worden in notulen opgenomen, ondertekend door de

meerderheid van de aanwezige leden. Deze notulen worden in een speciaal register ondertekend of

ingebonden.

De volmachten, net als andere schriftelijke berichtgevingen, worden daaraan gehecht.

De afschriften van of de uittreksels uit deze notulen, die in rechte of elders dienen te worden

voorgelegd, worden ondertekend door één bestuurder.

Artikel 17: TOEZICHTORGANEN

1. Comité van Aanbeveling

Buiten de uitkeringen waarvan sprake onder boven vermeld artikel 4 punt II kunnen uitkeringen door de stichting ook plaatsvinden aan het ideëel doel.

Een Comité van Aanbeveling beslist de toekenning van deze uitkeringen in relatie tot het ideële doel. Het Comité van Aanbeveling wordt voor de eerste maal aangesteld door het stichtingsbestuur en daarna door coöptatie en bevat tenminste een cultuurfilosoof, een deskundige m.b.t. sociale epistemologie, een politiek journalist, een kunstcriticus en een jurist.

Het comité beslist bij reguliere meerderheid.

2. Panel

De statuten kunnen niet worden gewijzigd anders dan op voorstel van minstens een bestuurder door een plenair en extern comité.

Het plenair en extern comité wordt voor de eerste maal aangesteld door het stichtingsbestuur en daarna door coöptatie en bestaat uit vijf personen waarvoor worden aangewezen een rechter, een notarieel jurist, een deskundige op het gebied van de sociale epistemologie, een cultureel filosoof en een lid van het bestuur. Er kan slechts eenmaal per 5 kalenderjaren een voorstel tot wijziging worden behandeld. Het comité beslist bij gewone meerderheid. Opvolgende leden van het comité worden benoemd door coöptatie.

TITEL 3: CONTROLE

Artikel 18: Controle

Indien de private stichting hiertoe wettelijk verplicht is, wordt de controle op de private stichting uitgeoefend door ten minste één commissaris, zo de wettelijke bepalingen de benoeming van een commissaris vereisen.

De commissaris wordt benoemd door de raad van bestuur voor een hernieuwbare termijn van 3 jaren. Hij kan enkel om wettige redenen ontslagen worden door de raad van bestuur.

De bezoldiging van de eventuele commissarissen bestaat in een vast bedrag, dat bij de aanvang van zijn opdracht door de raad van bestuur wordt vastgesteld. Zij kan niet worden gewijzigd dan met instemming van de partijen.

TITEL 4: BOEKJAAR  JAARREKENINGEN  WINSTBESTEDING

Artikel 19: Boekjaar  jaarrekening

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december van elk jaar.

Elk jaar en ten laatste binnen 6 maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar maakt de raad van bestuur de jaarrekening van het voorbije jaar op, in overeenstemming met de wettelijke bepalingen. TITEL 5: ONTBINDING en VEREFFENING

Artikel 20: Algemeen

De rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement waar de private stichting haar zetel heeft, kan, op verzoek van de in de Verenigingen en Stichtingenwet aangeduide personen, de ontbinding van de private stichting uitspreken in de gevallen door de voornoemde wet bepaald.

De rechtbank die de ontbinding uitspreekt kan, hetzij tot de onmiddellijke afsluiting van de vereffening beslissen, hetzij de vereffeningswijze bepalen en één of meer vereffenaars aanstellen.

Artikel 21: Verdeling

In geval van ontbinding moet het actief, na aanzuivering van het passief, worden overgedragen aan de private stichting, rechtspersoon met belangeloos of sociaal oogmerk of de natuurlijke persoon die hetzelfde of een gelijkaardig doel nastreeft als deze private stichting of een doel dat daar nauw bij aansluit.

De bestemming van het actief mag in geen geval de rechten van de schuldeisers van de private stichting schaden. Hun vordering verjaart na 5 jaar vanaf de bekendmaking van de beslissing betreffende de bestemming van het actief.

Wanneer het belangeloze doel van de private stichting is verwezenlijkt of dit redelijkerwijs niet meer kan worden verwezenlijkt, hebben de stichters of hun rechthebbenden het recht de goederen terug te nemen, die de stichters aan verwezenlijking van dit doel hebben besteed, dan wel een bedrag gelijk aan de waarde van de goederen (op datum van de ontbinding). Dit geldt eveneens voor de goederen die bij zaakvervanging of door wederbelegging in de plaats zijn gekomen.

De stichters zijn geen vergoeding verschuldigd voor de meerwaarde, gerealiseerd door de stichting op de destijds door hen ingebrachte goederen.

TITEL 6: INDEXATIE

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenderende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Staatsblad

Voorbehouden

aan het Belgisch

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD. 2.2

Luik B - vervolg

Artikel 22: Indexatie

Alle in de statuten vermelde bedragen zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. Op de verjaardag van de oprichting van de private stichting, berekent de raad van bestuur de geïndexeerde bedragen aan de hand van de volgende formule:

Oud bedrag x nieuw indecijfer

Basis indexcijfer

waarbij:

- Het oud bedrag het bedrag is dat vermeld wordt in de oprichtingsakte van de private stichting; - Het basis indexcijfer het gezondheidscijfer is van de maand voorafgaand aan deze waarin de private stichting werd opgericht;

- Het nieuwe indexcijfer het gezondheidscijfer is van de maand voorafgaand aan de maand van de verjaardag van de oprichting van de private stichting.

TITEL 7: STATUTENWIJZIGING

Artikel 23: Statutenwijziging

Er kan door de raad van bestuur slechts eenmaal per 5 kalenderjaren een voorstel tot wijziging worden behandeld, behoudens in de eerste drie jaren van het bestaan van de stichting waar jaarlijks een wijzigingsvoorstel kan worden ingediend. Zolang de heer van den OEVER Bram, voornoemd, fungeert als lid van de raad van bestuur, kunnen de statuten worden gewijzigd door een beslissing van de raad van bestuur met unanieme stemmen in een voltallige vergadering.

Zodra de heer van den OEVER Bram voornoemd, niet meer fungeert als lid van de raad van bestuur kunnen de statuten enkel nog gewijzigd worden indien die wijzigingen geen afbreuk doen aan de filosofie van de aanvankelijke statuten, of noodzakelijk zijn als gevolg van evoluties in de wetgeving, rechtspraak of gezaghebbende rechtsleer, waardoor het ongewijzigd handhaven van de statuten gevolg zou hebben die de stichter bij de oprichter niet kan hebben gewild.

De bepalingen in verband met het doel en de activiteiten van de private stichting en artikel 23 in verband met de statutenwijziging zullen echter nooit kunnen worden gewijzigd, ongeacht of de heer van den OEVER Bram voornoemd, al dan niet fungeert als lid van de raad van bestuur.

DEEL 2. RECHTSPERSOONLIJKHEID  OVERGANGSBEPALINGEN

De private stichting verkrijgt rechtspersoonlijkheid vanaf de dag dat haar statuten een de akten betreffende de benoeming van de bestuurders worden neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel.

Het eerste boekjaar neemt zijn aanvang op heden en zal worden afgesloten op 31 december 2016. DEEL3. AANVAARDING MANDAAT  BENOEMINGEN

Zijn alhier tussengekomen, de in de statuten benoemde bestuurders:

1) en 2) De heer van den OEVER Maarten en zijn echtgenote mevrouw SMOLDERS Johanna, voornoemd

3) de heer van den OEVER Bram, voornoemd, alhier vertegenwoordigd door zijn vader, de heer van den OEVER Maarten, ingevolge onderhandse volmacht, welke niet mee wordt geregistreerd, maar waarvan een kopie wordt bewaard in het dossier.

Zij verklaren, onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van rechtspersoonlijkheid door de Stichting, hun bestuursmandaat te aanvaarden en zij verklaren niet getroffen te zijn door enige verbodsbepaling voor de uitoefening van hun bestuursmandaat.

De bestuurders zijn in raad bijeengekomen en hebben met eenparigheid van stemmen beslist, onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van rechtspersoonlijkheid van de stichting, om de heer van den OEVER Maarten te benoemen te voorzitter van de raad van bestuur.

DEEL 4: VOLMACHT

De verschijners stellen, onder de opschortende voorwaarde van neerlegging van het uittreksel uit onderhavige oprichtingsakte op de griffie van de bevoegde rechtbank van koophandel, de hierna genoemde personen aan als bijzondere gevolmachtigden, die elk afzonderlijk kunnen optreden en met de mogelijkheid tot in de plaatsstelling, aan wie de macht verleend wordt om alle formaliteiten inzake inschrijving, wijziging of stopzetting bij het ondernemingsloket en de Kruispuntbank van Ondernemingen, alsmede bij de administratie voor de Belasting over de Toegevoegde Waarde te vervullen en te dien einde ook alle stukkenen akten te tekenen, inclusief alle benodigde documenten en formulieren jegens de bevoegde instanties en de rechtbank van koophandel, met name Aaiko Consult nv te 3000 Leuven, Oude Rondelaan 76.

VOOR BEREDENEERD UITTREKSEL

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenderende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Coordonnées
DUBITATIO LIBERAT

Adresse
HOOGSTRAAT 36 2000 ANTWERPEN

Code postal : 2000
Localité : ANTWERPEN
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande