FORUM LAIC CATHOLIQUE ROMAIN, EN ABREGE : FLCR

Association sans but lucratif


Dénomination : FORUM LAIC CATHOLIQUE ROMAIN, EN ABREGE : FLCR
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 833.612.060

Publication

21/02/2011
ÿþMOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter gri

Voor- 1111

behoude. +iioaesss"

aan het

Belgisci

5taatsble

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/02/2011- Annexes du Moniteur belge

rtttle

Ondernemingsnr : 8.3 3..6.1" 2. Q 6 0

Benaming

(voluit) : ROOMS-KATHOLIEK LEKENFORUM

(verkort) : RKLF

Rechtsvorm : Vereniging zonder Winstoogmerk

Zetel : Lodewijk Van Berckenlaan 17, 2600 Antwerpen-Berchem

Onderwerp akte : Oprichtingsakte

Hiermee wordt de oprichting bevestigd van een vereniging zonder winstoogmerk, afgekort v.z.w. Hierna volgen de statuten van die v.z.w.

STATUTEN

I. Benaming en maatschappelijke zetel

De Nederlandstalige benaming is: Rooms-katholiek Lekenforum (afgekort RKLF). De Franstalige benaming.

is: Forum laïc catholique romain (afgekort FLCR). Beide benamingen staan voor heel de vereniging. Deze

statuten worden gelijkluidend opgemaakt in beide talen."

Het is een vereniging zonder winstoogmerk in de zin van art. 1 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de

verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen,

gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en de wet van 16 januari 2003.

De vereniging werd opgericht door:

Erik Gons, woonachtig te: Dorpstraat 25, 9140 Elversele

Elisabeth Stas, woonachtig te: Rue des Bosseuses 4, 5640 Mettet

Ivo Van Hemelryk, woonachtig te: Lodewijk Van Berckenlaan 17, 2600 Berchem-Antwerpen

Ludovic Werpin, woonachtig te: Rue de la Chapelle 5, 6224 Wanfercée-Baulet

Florent Cannaerts, woonachtig te: Blauwenhoek 55, 1840 Londerzeel

De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd op het volgende adres: Lodewijk Van Berckenlaan

17, 2600 Antwerpen-Berchem. Gerechtelijk arrondissement: Antwerpen.

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

Il. Doelstellingen

De vereniging streeft de volgende doelstellingen na:

-De verspreiding en de verdediging van de leerstellingen, voorschriften en dogma's van de Rooms-

katholieke Kerk (hierna RK genoemd), via de eigen kanalen en de bestaande media.

-Het bieden van een forum voor interne uitwisselingen over godsdienstige onderwerpen die de RK

aanbelangen, zoals opvoeding, godsdienstige symbolen, liturgische vieringen, kerkelijke gebeurtenissen,

godsdienstige lekeninitiatieven, ...

-Het verlenen van steun aan initiatieven die de waardigheid, de integriteit, het geestelijk en lichamelijk

welzijn van eenieder bevorderen.

-De rechtzetting van de foutieve berichtgeving overgebracht door de media aangaande de RK en kerkelijke

personaliteiten van de RK.

-Het kenbaar maken van de activiteiten en publicaties van de aangesloten verenigingen.

-Het streven naar samenwerking met aile verenigingen waarvan de werking en de doelstellingen gebaseerd'

zijn op trouw aan de leer van de RK.

Die doelstellingen kunnen enkel nog aangevuld worden onder de door de wet bepaalde voorwaarden, maar zij kunnen zelf niet meer veranderd of tegengesproken worden door nieuwe doelstellingen. Indien het door de wet bepaalde minimumaantal stemmen voor een wijziging van de hierboven vermelde doelstellingen toch zou bereikt worden, dan brengt dit automatisch de definitieve ontbinding van het RKLF met zich mee, aangezien de vereniging dan niet meer zou beantwoorden aan de oogmerken van de oprichters.

RFCt'ITR,4hIK

KOOPf-WNDEL

0 9 FER. 2011

ANTWERPEN

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/02/2011- Annexes du Moniteur belge

MoD2.2

III. Leden

De vereniging bestaat uit leden en steunende leden. Zij heeft twee afdelingen, een Nederlandstalige en een Franstalige, die geleid worden door een gemeenschappelijke Raad van Bestuur. De leden behoren tot een van de twee afdelingen, volgens hun eigen keuze bij de aanvaarding van hun lidmaatschap. De afdelingen zullen zoveel mogelijk gemeenschappelijk overleggen en minstens eenmaal per jaar samenkomen tijdens de algemene vergadering van de leden. Indien zou blijken dat een Duitstalige afdeling gewenst of noodzakelijk is, dan zal daarover beslist worden tijdens een algemene ledenvergadering, volgens de wettelijke voorschriften ter zake.

De leden ondertekenen het Handvest van het RKLF (of de "Charte" van het FLCR) voor volledig akkoord en zij aanvaarden onderhavige statuten en het huishoudelijk reglement van het RKLF. Zij betalen een jaarlijkse bijdrage die door de Raad van Bestuur wordt voorgesteld en waarover tijdens de jaarlijkse algemene vergadering wordt gestemd. Het maximumbedrag daarvan is 60 euro. Het minimumaantal leden is bepaald op vijf.

De stichtende leden zijn zij die onderhavige akte ondertekenen. Nieuwe leden moeten worden voorgedragen door twee bestaande leden en aanvaard worden door twee leden van de Raad van Bestuur, die desgevallend ook de voordragers zelf mogen zijn.

Leden zijn de enigen die kunnen deel uitmaken van de Raad van Bestuur van het RKLF. Hun hoedanigheid van lid brengt geen enkele persoonlijke verplichting mee met betrekking tot de verbintenissen van het RKLF, behalve degene die zij in eigen naam of op eigen initiatief aangegaan hebben, zonder schriftelijke toestemming van de RKLF. De leden kunnen te allen tijde uit de vereniging treden, mits indiening van een ontslagverzoek bij de Raad van Bestuur, via het secretariaat van hun taalgroep.

Leden kunnen ontslagen worden via een vastgelegde procedure, die wordt opgestart door ten minste twee Leden die een klacht over de betrokkene richten aan de Raad van Bestuur. Als een meerderheid van de bestuurders het erover eens is, wordt het betrokken lid voorlopig geschorst. Tijdens de eerstvolgende algemene ledenvergadering kan een meerderheid van twee derden van de aanwezige of vertegenwoordigde leden beslissen of een lid definitief wordt ontslagen.

Leden die de jaarlijkse bijdrage niet hebben betaald, krijgen twee schriftelijke aanmaningen. Zij moeten hun bijdrage voor het lopende jaar ten laatste tijdens de volgende jaarlijkse algemene ledenvergadering vereffenen, zo niet zal tijdens die algemene vergadering gestemd worden over de vraag of zij al dan niet hun lidmaatschap verliezen. Dat gebeurt volgens de wettelijk geldende normen.

Steunende leden zijn zij die een vrijwillige bijdrage storten. Zij worden op de hoogte gehouden van de activiteiten van het RKLF, maar hebben geen rechten of plichten binnen het RKLF. Zij kunnen te allen tijde lid worden, onder de hierboven genoemde voorwaarden, rekening houdend met de door hen reeds gestorte bijdragen.

IV. De algemene ledenvergadering

Die vergadering kan te allen tijde plaatsvinden op initiatief van een meerderheid van de bestuurders (uitzonderlijk van slechts twee bestuurders, indien zij zware fouten in de boekhouding hebben vastgesteld), of op voorstel van ten minste één vijfde van de leden. Eenmaal per jaar vindt er tijdens het eerste semester een statutair vastgelegde algemene ledenvergadering plaats. Die vergadering behandelt zowel de evaluatie van het voorbije jaar als de doelstellingen, opdrachten en vooruitzichten voor het nieuwe jaar. Tijdens die vergadering worden ook de jaarrekeningen en de begroting voor het nieuwe jaar ter goedkeuring voorgelegd door de penningmeester.

De uitnodiging voor de algemene ledenvergadering wordt door de Raad van Bestuur naar alle leden gestuurd, ten laatste veertien dagen voor de datum waarop de algemene vergadering plaatsvindt. Zij bevat de agenda. Na het afwerken van de agenda mogen er tijdens de algemene ledenvergadering, nieuwe agendapunten worden toegevoegd.

De algemene ledenvergadering wordt voorgezeten door een lid van de Raad van Bestuur, dat door de Raad van Bestuur zelf voor of aan het begin van de vergadering werd aangeduid.

Tijdens een algemene ledenvergadering kan er gestemd worden over opdrachten die men geeft aan de leden van de Raad van Bestuur en aan andere actieve medewerkers. Ieder aanwezig lid is stemgerechtigd en de beslissingen worden over het algemeen genomen met een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezigen, in overeenstemming met de bepalingen van het huishoudelijk reglement en de geldende wettelijke voorschriften. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. Ook een legale volmacht die door een afwezig lid verstrekt werd aan een aanwezige deelnemer die de volmachtgever vertegenwoordigt, geeft recht op een stem.

Er kan tijdens de algemene ledenvergadering gestemd worden over veranderingen aan de statuten en het huishoudelijk reglement. Het voorstel of de voorstellen voor verandering van de statuten moeten minstens twee maanden vdór de vergadering aan alle leden per aangetekende post bekend zijn gemaakt door de Raad van Bestuur. Het voorstel of de voorstellen voor verandering van het huishoudelijk reglement moeten minstens één maand vóbr de vergadering aangetekend per post of per geconfirmeerde e-mail of fax door de Raad van Bestuur bekend zijn gemaakt aan alle leden.

Voor een verandering van de statuten moeten twee derde van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn en de veranderingen kunnen enkel aangenomen worden met een tweederde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Voor een verandering aan het huishoudelijk reglement moet minstens de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en is een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden vereist.

Enkel de algemene ledenvergadering is bevoegd om zich uit te spreken over de eventuele ontbinding van de vereniging. Daartoe moet minstens vier vijfde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden zich uitspreken

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/02/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

ten gunste van de ontbinding, met inachtneming van de wettelijke voorschriften en voorwaarden die op dat ogenblik van kracht zijn.

De jaarlijkse algemene ledenvergadering is de enige die bevoegd is om de leden van de Raad van Bestuur en de verantwoordelijken voor andere functies binnen de vereniging aan te stellen. Die benoemingen worden telkens vastgelegd voor één werkjaar, dat betekent tot aan de volgende benoeming gedurende de eerstvolgende jaarlijkse algemene vergadering.

De algemene vergadering is de enige die kan beslissen over bezoldigde opdrachten of het aannemen van bezoldigde werknemers in rechtstreekse dienst van de vereniging.

De beslissingen van de algemene ledenvergadering worden opgenomen in een bijzonder Register in twee talen en ondertekend door ten minste één bestuurder per taalrol. In rechte voor te brengen uittreksels worden ondertekend door ten minste twee bestuurders. Het verslag van de algemene ledenvergadering wordt binnen een maand door de Raad van Bestuur naar alle leden gestuurd per post, e-mail of fax, in de taal van hun afdeling.

V. De Raad van Bestuur

De leden van de Raad van Bestuur worden telkens tijdens de statutair vastgelegde jaarlijkse algemene ledenvergadering verkozen voor een periode die aanvangt bij de ondertekening van de aanvaarding van hun functie en die eindigt bij de eerstvolgende verkiezing van de nieuwe Raad van Bestuur. De leden ervan zijn herkiesbaar en de stemming is geheim. De benoemingen voor de Raad van Bestuur worden vastgelegd in akten die de door de wet vereiste vermeldingen bevatten en die bewaard worden op de zetel van de vereniging.

De Raad van Bestuur bestaat uit één voorzitter of vicevoorzitter en één secretaris voor de r'4ederlandstalige afdeling en uit één voorzitter of vicevoorzitter en één secretaris voor de Franstalige afdeling, evenals uit één gemeenschappelijke penningmeester. De jaarlijkse algemene ledenvergadering zal beslissen wie de voorzitter zal zijn en wie de vicevoorzitter. Er kunnen daarenboven opvolgers verkozen worden, die volgens een vastgelegde rangorde de plaats innemen van een bestuurder die in de onmogelijkheid zou verkeren zijn taak waar te nemen.

De bestuurders hebben gezamenlijk de meest uitgebreide bevoegdheden om alle daden te stellen die door de wet of de statuten niet aan de algemene ledenvergadering zijn voorbehouden. Zij kunnen dus alle daden van beheer, dagelijks bestuur of beschikking stellen, ook om niet, evenals alle handels- en financiële verrichtingen uitvoeren. Zij bepalen hun werkmethode in permanent onderling overleg, afhankelijk van de specifieke onderwerpen of opdrachten.

De beslissingen voor wat betreft het algemeen beheer worden door de voorzitter, de vicevoorzitter en de secretarissen in onderling overleg genomen en met een gewone meerderheid van stemmen. De beslissingen voor wat betreft het financieel beheer worden door de voorzitter, de vicevoorzitter en de penningmeester in onderling overleg genomen en met een gewone meerderheid van stemmen. Kan een gewone meerderheid niet bereikt worden, dan wordt een beslissing niet genomen of uitgesteld of wordt, indien de beslissing dringend, belangrijk of noodzakelijk is, de algemene ledenvergadering bijeengeroepen door de ter beschikking zijnde bestuurder(s). Die algemene ledenvergadering beslist dan met een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezigen over de punten die op de agenda staan.

Indien zij dit wenselijk achten, kunnen de bestuurders gezamenlijk voor een bepaalde tijd of voor een bepaalde opdracht aan één van hen volmacht geven om in hun naam op te treden. Die bevoegdheidsoverdracht moet schriftelijk vastgelegd worden en ondertekend zijn door alle bestuurders die ter beschikking zijn.

Begin- en einddatum van alle tijdelijke bestuursfuncties moeten duidelijk in akten worden vastgelegd en bewaard door het secretariaat van de betrokken afdeling of afdelingen. Alle volmachten waarin bestuursbevoegdheden worden overgedragen, moeten door één of door beide secretarissen worden bewaard. Tijdens de eerstvolgende jaarlijkse algemene ledenvergadering moeten die stukken door de uittredende secretarissen voorgelegd worden aan de voorzitter van de vergadering en ter inzage liggen voor de vergaderde leden. Indien zij niet zelf aanwezig kunnen zijn op die algemene vergadering, geven de secretarissen die opdracht door aan een lid dat daartoe bereid is (eventueel aan iemand van de Raad van Bestuur zelf). Die documenten zullen daarna in de archieven op de zetel van de vereniging worden bewaard.

De stukken die de vzw binden, worden ondertekend door minstens één bestuurder van elke afdeling of door de bestuurder die van zijn collega's een volmacht daartoe kreeg, die in het Belgisch Staatsblad is verschenen. Alle documenten die de vereniging binden, moeten de door de wet opgelegde vermeldingen bevatten voor verenigingen zonder winstoogmerk. In zoverre zij aan die wettelijke voorschriften beantwoorden, binden zij enkel de vereniging en niet de bestuurders die de akten ondertekenen.

De leden van de Raad van Bestuur oefenen hun opdracht in principe gratis uit, behalve als de algemene vergadering van de leden daar anders zou over beslissen. De leden van de Raad van Bestuur beslissen onderling bij de aanvang van hun opdracht over de regelingen aangaande het indienen van hun onkosten, rekening houdend met de bepalingen ter zake in het huishoudelijk reglement.

VI. Financieel beheer, begroting en jaarrekening

Alle uitgaven moeten goedgekeurd worden door een meerderheid van de bestuurders, volgens een systeem dat de bestuurders onderling afspreken. Het dagelijks beheer van uitgaven en inkomsten en de boekhouding van de vereniging zijn in handen van de penningmeester, die enkel de financiële verrichtingen mag uitvoeren waartoe hij officieel de toestemming kreeg van een meerderheid van de bestuurders. Alle uitgaven moeten verantwoord worden door wettelijk geldige documenten die de verrichte betalingen bevestigen. Elk van de bestuurders heeft het recht om op elk ogenblik inzage te vragen van de boekhouding.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/02/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Het totaal financieel saldo en dat van de rekeningen bij financiële instellingen waarover de vereniging beschikt, moeten steeds positief blijven.

Ingeval er zware fouten in het financieel beheer worden vastgesteld, kan er uitzonderlijk een algemene ledenvergadering worden bijeengeroepen op initiatief van slechts twee bestuurders.

Het maatschappelijk jaar loopt van 1 januari tot 31 december. De jaarrekening van het voorbije jaar en de begroting van het daaropvolgende boekjaar worden door de penningmeester ter goedkeuring aan de jaarlijkse algemene ledenvergadering voorgelegd. De door de wet vereiste stukken aangaande de jaarrekening en de begroting worden ten laatste op 30 juni van datzelfde jaar afgegeven op de griffie van de rechtbank van koophandel die bevoegd is voor plaats van de zetel van de vereniging.

VI. Duur en ontbinding

De duur van de vereniging is onbepaald.

In geval van ontbinding zal het financieel bezit van het RKLF, na betaling van de eventueel resterende

schulden, overgemaakt worden aan een instelling of vereniging die geld inzamelt voor de werken van de Paus.

VII. Slotbepalingen

Het huishoudelijk reglement moet te allen tijde in overeenstemming zijn met de statuten.

" Alle beslissingen van de algemene ledenvergadering en de belangrijke beslissingen van de Raad van Bestuur worden schriftelijk vastgelegd en ondertekend door ten minste één bestuurder van elke afdeling. Die stukken worden bewaard op de zetel van de vereniging. Ieder lid kan een aanvraag doen om die en andere " officiële stukken van de vereniging in te zien, volgens de door de wet vastgelegde bepalingen ter zake en de bepalingen van het huishoudelijk reglement.

WERDEN BENOEMD VOOR DE RAAD VAN BESTUUR:

Voorzitter: Gons Erik, geboren op 19-041957, te Mortsel, woonachtig te: Dorpstraat 25, 9140 Elversele Ondervoorzitter: Stas Elisabeth, geboren op 02-09-1941 te Waha, woonachtig te: Rue des Bosseuses, 4, 5640 Mettet

" Nederlandstalige secretaris: Van Hemelryk Ivo, geboren op 01-10-1941, te Ganshoren, woonachtig te: Lodewijk Van Berckenlaan 17, 2600 Berchem-Antwerpen

Franstalige secretaris: Werpin Ludovic, geboren op 29-03-1977, te Dinant, woonachtig te: Rue de la Chapelle 5, 6224 Wanfercée-Baulet

Penningmeester: Cannaerts Florent, geboren op 12-10-1965, te Parijs, woonachtig te: Blauwenhoek 55, 1840 Londerzeel

Opgemaakt te Koekelberg, op 05-02-2011

" Vbor-bebouden aan het Belgisch Staatsblad

4



Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

21/02/2011
ÿþ" MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



RECHTBANK KOOPHANDEL

0 9 Fid, 2011

A IV TW Bditfib E N

Voorbehouden

aan het

Belgisch Staatsblad

11.11111i111J1111111,11111

" Ondememingsnr : Benaming

(voluit) : FORUM LAÏC CATHOLIQUE ROMAIN

$3.3.612.060 '

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/02/2011- Annexes du Moniteur belge (verkort): FLCR

Rechtsvorm : Association sans but lucratif

Zetel : Lodewijk Van Berckenlaan 17, 2600 Antwerpen-Berchem

Onderwerp akte : Acte constitutif

Le présent acte confirme la constitution d'une association sans but lucratif, en abrégé a.s.b.l. Voici les statuts de cette a.s.b.l.

STATUTS

L Dénomination et siège social

" La dénomination en français est : Forum laïc catholique romain (en abrégé FLCR). La dénomination en

néerlandais est : Rooms-katholiek Lekenforum (en abrégé RKLF). Les deux dénominations désignent

l'ensemble de l'association. Les présents statuts sont rédigés de manière concordante dans ces deux langues.

Il s'agit d'une association sans but lucratif au sens de l'art. ler de la loi du 27 juin 1921 sur les associations

sans but lucratif, les associations internationales sans but lucratif et les fondations, modifiée par la loi du 2 mai

2002 et par la loi du 16 janvier 2003.

L'association a été fondée par :

Erik Goris, domicilié à : Dorpstraat 25, 9140 Elversele

Elisabeth Stas, domicilié à : Rue des Bosseuses 4, 5640 Mettet

Ivo Van Hemelryk, domicilié à : Lodewijk Van Berckenlaan 17, 2600 Berchem-Antwerpen

Ludovic Werpin, domicilié à : Rue de la Chapelle 5, 6224 Wanfercée-Baulet

Florent Cannaerts, domicilié à : Blauwenhoek 55, 1840 Londerzeel

Le siège social de l'association est établi à l'adresse suivante : Lodewijk Van Berckenlaan 17, 2600:

Antwerpen-Berchem. Arrondissement judiciaire : Antwerpen.

L'Association est établie pour une durée indéterminée.

Il. Objets

L'association a les objets suivants :

-La propagation et la défense des enseignements, des préceptes et des dogmes de L'Église catholique

romaine (appelée ci-après ÉC) par le biais de ses propres canaux et des médias existants.

-La constitution d'un forum permettant des échanges concernant des sujets religieux relatifs à l'ÉC, tels que

l'éducation, les symboles religieux, les célébrations liturgiques, les événements ecclésiastiques, les initiatives

laïques d'ordre religieux...

-L'apport d'un soutien à des initiatives qui favorisent la dignité, l'intégrité, le bien-être spirituel et physique de

chacun.

-La rectification des informations erronées véhiculées par les médias concernant I'ÉC et les personnalités ecclésiastiques de l'ÉC.

-La diffusion des activités et des publications des associations affiliées.

-La recherche d'une collaboration avec toute association dont l'action et les objets sont basés sur la fidélité

aux enseignements de l'ÉC.

Ces objets pourront seulement être complétés aux conditions stipulées par la loi, mais eux-mêmes ne. peuvent plus être modifiés ni contredits pas de nouveaux objets. Au cas où le nombre minimum de voix déterminé par la loi en vue d'une modification des objets susmentionnés serait néanmoins atteint, ce fait entraînera automatiquement la dissolution du FLCR, du fait que, dans un tel cas, l'association ne serait plus conforme aux intentions des fondateurs.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

MOD 2.2

4 a

III. Membres

L'association comprend des membres et des membres de support. Elle a deux sections, une francophone et une néerlandophone, qui sont dirigées par un Conseil d'administration commun. Les membres appartiennent à l'une des deux sections, conformément à leur choix personnel lors de l'acceptation de leur adhésion. Autant que possible, les sections auront des concertations communes et elles se réuniront au moins une fois par an lors de l'assemblée générale des membres. Si la constitution d'une section germanophone devait s'avérer souhaitable ou nécessaire, celle-ci fera l'objet d'une décision prise lors d'une assemblée générale des membres, conformément aux dispositions légales à cet égard.

Les membres signent la Charte du FLCR (ou le « Handvest» du RKLF) pour accord sans aucune réserve et ils acceptent les présents statuts et le règlement intérieur du FLCR. lis paient une cotisation annuelle qui sera proposée par le Conseil d'administration et qui sera votée lors de l'assemblée générale annuelle. Le montant de cette cotisation s'élève à 60 euros au maximum. Le nombre minimum de membres est fixé à cinq.

Les membres constitutifs sont ceux qui signent le présent acte. De nouveaux membres seront proposés par deux membres existants et acceptés par deux membres du Conseil d'administration, qui pourront éventuellement être ceux qui ont fait la proposition.

Les membres sont les seules personnes habilitées à siéger dans le Conseil d'administration du FLRC. Leur qualité de membre n'entraîne aucune obligation personnelle quant aux engagements du FLCR, à l'exception de ceux qu'ils auront souscrits en leur propre nom ou à leur propre initiative, sans autorisation écrite du FLCR. Les membres peuvent à tout moment quitter l'association, moyennant une demande de démission adressée au Conseil d'administration par le biais du secrétariat de leur groupe linguistique.

Les membres peuvent être renvoyés selon une procédure établie, qui sera lancée par au moins deux membres ayant adressé au Conseil d'administration une plainte contre la personne en question. Sous réserve de l'accord d'une majorité des administrateurs, le membre en question sera provisoirement suspendu. Lors de la prochaine assemblée générale des membres, une majorité de deux tiers des membres présents ou représentés peut décider du renvoi définitif d'un membre.

Les membres qui n'ont pas payé la cotisation annuelle, recevront deux rappels par écrit. Ils devront régler leur cotisation pour l'année en cours au plus tard lors de la suivante assemblée générale annuelle des membres, faute de quoi cette assemblée générale votera sur la question de savoir s'ils perdent leur qualité de membre ou non. Cela se fera conformément aux normes légales en vigueur.

Membres de soutien sont ceux qui paient une contribution volontaire. Ils seront tenus au courant des activités du FLRC, mais n'auront pas de droits ni d'obligations au sein du FLRC. Ils pourront à tout moment devenir membre, conformément aux conditions susmentionnées et compte tenu des contributions qu'ils auront déjà versées.

IV. L'assemblée générale des membres

Cette assemblée peut avoir lieu à tout moment à l'initiative d'une majorité des administrateurs (exceptionnellement de deux administrateurs seulement, lorsque ceux-ci ont constaté de fautes graves dans la comptabilité) ou à la proposition d'un cinquième des membres au minimum. Une fois par an, dans le courant du premier semestre, il y aura une assemblée générale statutaire des membres. Cette assemblée s'occupera aussi bien de l'évaluation de l'année écoulée, que des objectifs, des missions et des prévisions pour la nouvelle année. Lors de cette assemblée, les comptes annuels et le budget de la nouvelle année seront également présentés par le trésorier.

La convocation à l'assemblée générale des membres sera adressée à tous les membres par le Conseil d'administration, au plus tard quatorze jours avant la date prévue de l'assemblée générale. Cette convocation comprendra l'ordre du jour. Après l'épuisement de l'ordre du jour, de nouveaux points peuvent être ajoutés à l'ordre du jour.

L'assemblée générale des membres sera présidée par un membre du Conseil d'administration qui, avant ou au début de l'assemblée, a été désigné à cet effet par le Conseil d'administration lui-même.

Pendant l'assemblée générale des membres, on pourra voter sur des missions que l'on donne aux membres du Conseil d'administration et à d'autres membres actifs. Tout membre présent a le droit de vote et les décisions seront généralement prises à la simple majorité des voix des participants, conformément aux dispositions du règlement intérieur et des prescriptions légales en vigueur. En cas de partage des voix, la voix du président est prépondérante. Une procuration qu'un membre absent aura donnée à un participant présent qui représente le mandant, donnera elle aussi droit à une voix.

Pendant l'assemblée générale des membres, on peut voter sur des modifications à apporter aux statuts et au règlement intérieur. La ou les proposition(s) en vue d'une modification des statuts sera ou seront, au plus tard deux mois avant l'assemblée, communiquée(s) par lettre recommandée à tous les membres par le Conseil d'administration. La ou les proposition(s) en vue d'une modification du règlement intérieur sera ou seront, au plus tard deux mois avant l'assemblée, communiquée(s) par lettre recommandée, par courriel confirmé ou par fax à tous les membres par le Conseil d'administration.

Pour une modification des statuts, deux tiers des membres seront présents ou représentés à l'assemblée et les modifications pourront seulement être adoptées à la majorité des deux tiers des voix des membres présents ou représentés. Pour une modification du règlement intérieur, au moins la moitié des membres sera présente ou représentée et une simple majorité des voix des membres présents ou représentés sera nécessaire.

Seule l'assemblée générale des membres est habilitée à statuer sur la dissolution éventuelle de l'association. A cet effet, au moins quatre cinquièmes des membres présents ou représentés se prononceront en faveur de la dissolution, sous réserve de l'observation des prescriptions et des conditions légales en vigueur à ce moment-là.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/02/2011- Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/02/2011- Annexes du Moniteur belge

MOn2.2

L'assemblée générale annuelle des membres est la seule à être habilitée à désigner les membres du Conseil d'administration et les responsables des autres fonctions au sein de l'association. Ces désignations seront toujours faites pour un seul exercice, c'est-à-dire jusqu'à la désignation suivante lors de la prochaine assemblée générale annuelle.

L'assemblée générale est la seule à pouvoir décider de missions rémunérées ou de l'embauche de travailleurs qui seront directement au service de l'association.

Les décisions de l'assemblée générale des membres seront consignées en deux langues sur un Registre particulier puis signées par au moins un administrateur par rôle linguistique. Des extraits à produire en justice seront signés par deux administrateurs au minimum. Le procès-verbal de l'assemblée générale des membres sera adressé dans le mois à tous les membres par le Conseil d'administration, par le biais d'un envoi postal, d'un courriel ou d'un fax, dans la langue de leur section.

V. Le Conseil d'administration

Les membres du Conseil d'administration seront chaque fois élus pendant assemblée générale annuelle statutaire des membres et ce pour une période qui commence lors de la signature de l'acceptation de leur fonction et qui expire lors de la prochaine élection du nouveau Conseil d'administration. Les membres en seront rééligibles et le vote est secret. Les désignations au Conseil d'administration seront consignées dans des actes comprenant les mentions exigées par la loi et qui seront conservés au siège de l'association.

Le Conseil d'administration comprend un président ou vice-président et un secrétaire pour la section francophone et un président ou vice-président et un secrétaire pour la section néerlandophone, ainsi qu'un trésorier commun. L'assemblée générale annuelle statutaire des membres décidera qui sera le président et qui sera le vice-président On peut en outre élire des administrateurs suppléants qui, conformément à l'ordre établi, prennent temporairement la place d'un administrateur qui serait dans l'impossibilité d'accomplir sa tâche.

Ensemble, les administrateurs ont les pouvoirs les plus étendus de procéder à tout acte que la loi ou les statuts n'ont pas réservé à l'assemblée générale des membres. Ils peuvent donc procéder à tout acte d'administration, de gestion journalière ou de disposition, également pour rien, ainsi qu'à toute opération commerciale et financière. Moyennant une concertation permanente, ils décident de leur manière de travailler en fonction des sujets ou des missions spécifiques.

Les décisions en ce qui concerne l'administration générale sont prises par le président, le vice-président et les secrétaires d'un commun accord et à la majorité simple des voix. Les décisions en ce qui concerne l'administration financière sont prises par le président, le vice-président et le trésorier d'un commun accord et à la majorité simple des voix. Lorsqu'il est impossible d'obtenir une simple majorité, la décision en question ne sera pas prise ou sera suspendue ou, lorsque la décision est urgente, importante ou nécessaire, l'assemblée générale des membres sera convoquée par le(s) administrateur(s) disponible(s). Cette assemblée générale des membres décidera dès lors des points de l'ordre du jour à la simple majorité des voix des personnes présentes.

Lorsqu'ils l'estiment être souhaitable, l'ensemble des administrateurs peut, pour une période déterminée ou pour une mission particulière, donner à l'un d'eux le mandat d'agir en leur nom. Cette cession de pouvoir sera consignée par écrit et signée par tous les administrateurs disponibles.

La date initiale et finale de toute fonction administrative temporaire sera clairement mentionné dans les actes et conservée par le secrétariat de la ou des section(s) concernée(s). Toute procuration de cession de pouvoirs administratifs sera conservée par un ou par les deux secrétaires. Lors de la prochaine assemblée générale annuelle des membres, ces pièces seront remises au président de l'assemblée par les secrétaires sortants et pourront être consultées par les membres réunis. S'ils ne peuvent participer personnellement à cette assemblée générale, les secrétaires confieront cette tâche à un membre disponible à cet effet (éventuellement à un membre du Conseil d'administration même). Par la suite, ces documents seront conservés dans les archives au siège de l'association.

Les pièces qui engagent l'asbl seront signées au minimum par un seul administrateur de chaque section ou par l'administrateur qui aura reçu de ses collègues un mandat à cet effet, qui a été publié dans le Moniteur Belge. Tous les documents qui engagent l'association, porteront les mentions que la loi impose aux associations sans but lucratif. Pour autant que ces documents soient conformes aux prescriptions légales, elles engagent seulement l'association et non pas les administrateurs qui signent les actes.

Les membres du Conseil d'administration effectuent leur mission en principe à titre gracieux, sauf si l'assemblée générale des membres en décide autrement. Au début de leur mission, les membres du Conseil d'administration décident entre eux des règles concernant la déclaration de leurs frais, compte tenu des dispositions y afférentes prévues par le règlement interne.

VI. Gestion financière, budget et compte annuel

Toutes les dépenses seront soumises à l'approbation d'une majorité des administrateurs, conformément à un système dont les administrateurs conviennent entre eux. La gestion journalière des recettes et des dépenses, ainsi que la comptabilité de l'association, est assurée par le trésorier, qui est seulement habilité à effectuer les opérations financières qui lui auront été autorisées par une majorité des administrateurs. Toutes les dépenses seront justifiées au moyen de documents légalement valides qui confirment les paiements effectués. Chaque administrateur aura le droit de demander à tout moment la communication de la comptabilité.

L'ensemble du solde financier et celui des comptes auprès des établissements financiers dont l'association dispose, seront toujours créditeur.

En cas de constatation de fautes graves dans la gestion financière, une assemblée générale extraordinaire des membres pourra être convoquée à l'initiative de deux administrateurs seulement.

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

A

MOp 2.2

i

Luik B - Vervolg

L'exercice social s'étend du ler janvier jusqu'au 31 décembre. Le compte annuel de l'année écoulée et le budget de l'exercice suivant seront soumis par le trésorier à l'approbation de l'assemblée générale annuelle des membres. Les pièces exigées par la loi' en matière du compte annuel et du budget, seront déposées au plus tard le 30 juin de cette même année au greffe du tribunal de commerce compétent du lieu du siège de l'association.

VI. Durée et dissolution

La durée de l'association est indéterminée.

En cas de dissolution et après le paiement des éventuelles dettes résiduelles, le patrimoine financier du

FLCR sera cédé à une institution ou à une association qui collecte des fonds pour les oeuvres du Pape.

VII. Dispositions finales

Le règlement d'ordre interne sera toujours conforme aux statuts.

Toutes les décisions de l'assemblée générale des membres, ainsi que les décisions importantes du Conseil d'administration seront consignées par écrit et signées au minimum par un seul administrateur de chaque section. Ces pièces seront conservées au siège de l'association. Tout membre peut introduire une demande en vue de consulter ces pièces, ainsi que d'autres pièces officielles de l'association, conformément aux , dispositions prévues en la matière par la loi et aux dispositions du règlement d'ordre interne.

ONT ÉTÉ NOMMÉS POUR LE CONSEIL D'ADMINISTRATION :

Président : Goris Erik , né le 19-04-1957 à Mortsel, domicilié à : Dorpstraat 25, 9140 Elversele

Vice-président : Stas Elisabeth , né le 02-09-1941 à Waha, domicilié à : Rue des Bosseuses 4, 5640 Mettet Secrétaire néerlandophone : Van Hemelryk Ivo , né le 01-10-1941 à Ganshoren, domicilié à : Lodewijk Van Berckenlaan 17, 2600 Berchem-Antwerpen

Secrétaire francophone : Werpin Ludovic, né le 29-03-1972 à Dinant, domicilié à : Rue de le Chapelle 5, , 6224 Wanfercée-Baulet

Trésorier : Cannaerts Florent, né le 12-10-1965 à Paris, domicilié à : Blauwenhoek 55, 1840 Londerzeel

Fait à Koekelberg, le 05-02-2011

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/02/2011- Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
FORUM LAIC CATHOLIQUE ROMAIN, EN ABREGE : FL…

Adresse
LODEWIJK VAN BERCKENLAAN 17 2600 BERCHEM(ANTW)

Code postal : 2600
Localité : Berchem
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande