GROENE ZEEP

Association sans but lucratif


Dénomination : GROENE ZEEP
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 839.324.964

Publication

27/09/2011
ÿþBijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/09/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Loii ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

RECHTBA KOOPHANDEL

III II II I III I III I III AI

*11145750*

w

beha

aai

Bel! Staa

15 SEP. 2011

ANTWFiiffeEN

~

Ondernemingsnr : Benaming

(voluit) : Groene Zeep vzw

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Beekstraat 5 2140 Borgerhout

Onderwerp akte : oprichting

STATUTEN

De ondergetekenden :

Barbara Rottiers

Beekstraat 5

2140 Borgerhout

Annick De Rop

Wateringe 31

2880 Flingene

Katherine Schmelzer

Poststraat 38

2140 Borgerhout

verklaren bij deze akte een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, gewijzigd bij de wet van 2 mei 2002, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 11 december 2002, hierna de vzw -wet genoemd, met de volgende statuten:

TITEL 1  Naam, zetel, doel, duur.

ARTIKEL 1: NAAM

De vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam: "Groene Zeep vzw".

ARTIKEL 2: ZETEL

§1 De vereniging heeft haar maatschappelijke zetel in de Beekstraat 5 te 2140 Borgerhout en ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. Alle stukken voorgeschreven door de vzw  wet worden neergelegd in het dossier bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van voornoemd; gerechtelijk arrondissement.

§2 De maatschappelijke zetel kan bij beslissing van de Algemene Vergadering worden verplaatst voor zover; de zetel binnen het gerechtelijk arrondissement Antwerpen blijft.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/09/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

ARTIKEL 3: DOEL

§1 De vereniging heeft tot doel: de eenzijdigheid van de beeldvorming van diverse bevolkingsgroepen in media en maatschappelijke contexten veelzijdiger en daardoor genuanceerder maken.

§2 Teneinde dit doel te realiseren zal de vereniging onder meer: verhalen verzamelen met een `verhalenmachine' om de beeldvorming te beïnvloeden op een niet-belerende manier.

§3 De vereniging mag alle activiteiten ondernemen die de realisatie van haar doel kunnen bevorderen. Zij kan daartoe ook, doch slechts in bijkomstige orde, handelsdaden stellen voor zover de opbrengst ervan uitsluitend worden aangewend ter realisatie van haar doel.

ARTIKEL 4: DUUR

De duur van de vereniging is onbeperkt. Zij kan evenwel te allen tijde worden ontbonden.

TITEL 2  Lidmaatschap

ARTIKEL 5: LIDMAATSCHAP

§1 De leden van de vereniging zijn natuurlijke personen of rechtspersonen. Het aantal leden is onbeperkt maar mag niet minder dan vier bedragen.

§2 Iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon kan lid worden na schriftelijke en gemotiveerde kandidaatstelling ten aanzien van de voorzitter van de Raad van Bestuur. Deze kandidaturen worden vervolgens aan de eerstvolgende Algemene Vergadering voorgesteld door de Raad van Bestuur, die ter zake een advies formuleert. Aanvaarding van het lidmaatschap gebeurt bij gewone meerderheid van stemmen van de leden van de Algemene Vergadering. De beslissing tot al dan niet aanvaarding moet niet worden gemotiveerd en er is geen beroep mogelijk tegen deze beslissing.

§3 De leden zijn ertoe gehouden de statuten van de vereniging en de besluiten van haar organen na te leven en de belangen van de vereniging en van haar organen te dienen.

§4 Personeelsleden kunnen geen lid zijn van de vereniging.

ARTIKEL 6: BEEINDIGING VAN LIDMAATSCHAP

§1 Het lidmaatschap eindigt door overlijden, ontslag of uitsluiting van het lid. Het lid dat ontslag uit de vereniging wenst te nemen richt daartoe een schrijven aan de voorzitter van de Raad van Bestuur voor 30 juni van het lopende jaar. Het lidmaatschap loopt dan af per 31 december van het jaar waarin het ontslag werd gegeven.

§2 Het lidmaatschap van een lid dat een rechtspersoon is, eindigt automatisch door ontbinding, fusie of splitsing van deze rechtspersoon.

ARTIKEL 7: UITSLUITING

§1 De uitsluiting van een lid kan slechts door de Algemene Vergadering worden uitgesproken met een

meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Voorafgaandelijk aan de beslissing tot uitsluiting wordt het betreffende lid, zo het dit wenst, gehoord door de Algemene Vergadering.

§2 Elk lid dat gedurende drie opeenvolgende Algemene Vergaderingen afwezig is zonder kennisgeving, wordt geacht ontslagnemend te zijn.

§3 Elk lid dat ontslag neemt of dat wordt uitgesloten, evenals zijn opvolger, heeft geen aanspraak op het bezit van de vereniging en kan betaalde bijdragen of gedane inbrengen niet terugvorderen.

ARTIKEL 8: LEDEN-BIJDRAGEN

De leden zijn geen financiële bijdrage verschuldigd.

TITEL 3  Algemene Vergadering

ARTIKEL 9: SAMENSTELLING, VOLMACHTEN, BIJEENROEPING

§1 De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle leden. Wanneer de Algemene Vergadering wordt samengeroepen kunnen personeelsleden en externen als waarnemer of als expert worden uitgenodigd.

§2 Een lid kan zich door een ander lid laten vertegenwoordigen door een schriftelijke volmacht. Elk lid kan evenwel slechts één ander lid vertegenwoordigen. Elk aanwezig of vertegenwoordigd lid beschikt over één stem op de Algemene Vergadering.

§3 De Algemene Vergadering vergadert minstens éénmaal per jaar in de loop van het eerste semester, onder voorzitterschap van de voorzitter van de Raad van Bestuur en bij diens verhindering onder voorzitterschap van de ondervoorzitter van de Raad van Bestuur.

§4 De Algemene Vergadering wordt bijeengeroepen door de Raad van Bestuur telkens ais het doel of het belang van de vereniging dit vereist. De Raad van Bestuur kan ook Buitengewone Algemene Vergaderingen bijeenroepen en moet dit doen telkens tenminste één vijfde van de leden dit gemotiveerd en schriftelijk verzoekt.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/09/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§5 De Raad van Bestuur stelt het huishoudelijk reglement op en legt dit ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering.

§6 Inzake aangelegenheden, andere dan vermeld in artikel 9 § 7 van deze statuten, worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van diegene die hem vervangt, doorslaggevend.

§7 In geval van uitsluiting van een lid, van wijziging van de statuten of van ontbinding van de vereniging, zal de in de vzw  wet voorgeschreven procedure worden nageleefd. Bij stemming over deze materies worden onthoudingen geteld als tegenstem.

§8 De directeur van de vereniging neemt deel aan de vergaderingen van de Algemene Vergadering met raadgevende stem.

ARTIKEL 10: ORGANISATIE VAN DE VERGADERINGEN

§1 De uitnodigingen voor de Algemene Vergadering worden door de Raad van Bestuur minstens tien dagen voor de Algemene Vergadering toegestuurd per post of per elektronische post en ondertekend door de voorzitter en/of door de secretaris, met vermelding van plaats, datum en uur. De uitnodigingen bevatten eveneens de dagorde van de vergadering. De Algemene Vergadering beraadslaagt uitsluitend over de punten die de dagorde bevat. Enkel bij de aanvang van de vergadering kunnen punten aan de dagorde worden toegevoegd indien een meerderheid van twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde leden hiermee instemt.

§2 De notulen van de Algemene Vergadering worden opgetekend in een daartoe bestemd register dat door elke belanghebbende persoon of instantie op eenvoudige aanvraag kan worden ingezien. Het register wordt bewaard op de maatschappelijke zetel van de vereniging. De notulen, evenals uittreksels daarvan, worden ondertekend door de voorzitter en/ of door de secretaris of door twee bestuurders die daar om vragen.

ARTIKEL 11; BEVOEGDHEDEN VAN DE ALGEMENE VERGADERING

De Algemene Vergadering heeft alle bevoegdheden die haar door de wet en deze statuten zijn toegekend.

Deze zijn:

-het wijzigen van de statuten;

-het benoemen en afzetten van de bestuurders;

desgevallend, de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging

ingeval een bezoldiging wordt toegekend;

-de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;het goedkeuren van de begroting en de jaarrekening;

-het vrijwillig ontbinden van de vereniging;

-het uitsluiten van leden;

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk en alle gevallen waarin

onderhavige statuten dat voorzien.

TITEL 4  Raad van Bestuur

ARTIKEL 12: SAMENSTELLING, AANSTELLING, VRIJWILLIG ONTSLAG

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur van tenminste drie bestuurders die lid zijn van de vereniging. De bestuurders handelen als een college. Zij worden, op voordracht van de Raad van Bestuur, benoemd door de Algemene Vergadering en zijn te allen tijde door de Algemene Vergadering afzetbaar. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit. Bestuurders kunnen te allen tijde vrijwillig ontslag nemen door dit voornemen schriftelijk bekend te maken aan de voorzitter van de Raad van Bestuur.

ARTIKEL 13: DUUR VAN HET MANDAAT VAN BESTUURDER

De bestuurders worden benoemd voor een termijn van vier jaar en zijn onbeperkt herbenoembaar. De bestuurders blijven in functie tot de Algemene Vergadering die gehouden wordt in de loop van het vierde jaar volgend op het jaar van hun benoeming. Elke bestuurder die benoemd wordt in de loop van die vier jaar om een opengevallen mandaat op te nemen, is slechts benoemd voor de periode dat dit mandaat nog loopt.

ARTIKEL 14: BENOEMINGEN; WERKING VAN DE RAAD VAN BESTUUR

§1 De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter en een secretaris-penningmeester. De Raad van Bestuur vergadert tenminste vier maal per jaar.

§2 De voorzitter of de secretaris roept de Raad bijeen. De voorzitter zit de vergadering voor en bij diens verhindering de ondervoorzitter.

§3 De Raad van Bestuur kan slechts geldig beslissen indien tenminste de helft van de bestuurders aanwezig is. Indien dit quorum niet is bereikt, kan een nieuwe Raad worden bijeengeroepen met dezelfde dagorde, die geldig beraadslaagt en beslist indien tenminste twee bestuurders aanwezig zijn en indien die tweede vergadering niet eerder dan drie dagen na de eerste vergadering wordt gehouden.

§4 De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van diegene die hem vervangt, doorslaggevend.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/09/2011- Annexes du Moniteur belge

Secretaris

-A w ffne

Bestuurder

trtt°fT ieR. +

scktnE2

Handtekenin

MOD 2.2

§5 Een bestuurder kan aan een andere bestuurder geen volmacht geven om hem te vertegenwoordigen op een vergadering van de Raad van Bestuur.

§6 Van elke vergadering worden notulen opgemaakt die ondertekend worden door de voorzitter en/of door de secretaris en ingeschreven in een daartoe bestemd register. De uittreksels die moeten worden voorgelegd en alle andere akten, worden geldig ondertekend door de voorzitter en/of door de secretaris of door twee bestuurders die daar om vragen.

§7 De directeur van de vereniging neemt deel aan de vergaderingen van de Algemene Vergadering met raadgevende stem.

ARTIKEL 15: BEVOEGDHEDEN VAN DE RAAD VAN BESTUUR

§1 De Raad van Bestuur leidt de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. De Raad van Bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van deze die door de vzw  wet en deze statuten uitdrukkelijk aan de Algemene Vergadering zijn voorbehouden. De Raad van Bestuur kan daden van beschikking stellen met inbegrip van onder meer, het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en ontlenen, alle handels-, post- en bankverrichtingen, het opheffen van hypotheken, het aanvaarden van schenkingen en legaten,...

§2 Ten aanzien van derden is de vereniging geldig verbonden door de gezamenlijke handteke-ningen van de voorzitter en van de secretaris of door de gezamenlijke handtekeningen van twee bestuurders die daar om vragen . Bestuurders die namens de Raad van Bestuur optreden, moeten ten aanzien van derden geen bewijs leveren van enig besluit of van enige machtiging.

§3 De Raad van Bestuur kan voor bepaalde handelingen en taken, zijn bevoegdheid overdragen aan één of meerdere bestuurders of aan een andere persoon, al dan niet lid van de vereniging.

TITEL 5  Rekeningen, Begroting, Controle

ARTIKEL 16: BEGIN EN EINDE VAN HET BOEKJAAR; VERSLAGGEVING AAN DE ALGEMENE VERGADERING

§1 Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.

§2 De Raad van Bestuur bereidt de jaarrekening en begroting voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering. Na goedkeuring van de jaarrekening, de begroting en desgevallend het verslag van de commissaris, spreekt de Algemene Vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders, desgevallend de commissaris.

§3 Wanneer de vereniging niet voldoet aan de criteria om verplicht een commissaris te benoemen worden

de rekeningen toch tenminste éénmaal per jaar nagezien door een externe deskundige. Deze externe deskundige wordt aangesteld door de Algemene Vergadering

TITEL 6  Ontbinding, Vereffening.

ARTIKEL 17: ONTBINDING VAN DE VERENIGING

Bij ontbinding van de vereniging zal het vermogen, na vereffening van de schulden, worden overgemaakt aan één of meer verenigingen die een gelijkaardig doel nastreven en die door de Algemene Vergadering worden aangeduid.

ARTIKEL 18: NIET-VOORZIENE AANGELEGENHEDEN

Alle gevallen en aangelegenheden die niet in deze statuten voorzien zijn, worden geregeld door de wet.

Opgemaakt in twee exemplaren en met eenparigheid van stemmen aanvaard op de Algemene Vergadering, gehouden te Antwerpen op 21 augustus 2011.

Voor eensluidend goedgekeurd aan het origineel

Te Antwerpen, 01 september 2011.

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

RAAD VAN BESTUUR

De Algemene vergadering heeft voor onbepaalde duur tot bestuurders benoemd:

Voorzitter:

Barbara Rottiers, Beekstraat 5, 2140 Borgerhout

Geboren te Antwerpen, 06 sept 1976

Secretaris:

Annick De Rop, Wateringe 31, 2880 Hingene

Geboren te Beveren, 10 dec 1973

Gedaan te Antwerpen, 01/09/2011

Handtekeningen:

Voor iller

Secretaris

plak, eor

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
GROENE ZEEP

Adresse
BEEKSTRAAT 5 2140 BORGERHOUT(ANTW)

Code postal : 2140
Localité : Borgerhout
Commune : ANTWERPEN
Province : Anvers
Région : Région flamande