KONINKLIJKE VLAAMSE IMKERSBOND, AFGEKORT : KON.VIB

Association sans but lucratif


Dénomination : KONINKLIJKE VLAAMSE IMKERSBOND, AFGEKORT : KON.VIB
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 412.509.722

Publication

22/09/2014
ÿþIn de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van d akte

II 111

*14173820*

Benaming Koninklijke Vlaamse Imkersbond

Rechtsvorm: VZIN

Zetel: Meidoornstraat 27, 2260 Westerlo

Ondememingsnr : 412509722

Voorwerp akte Wijziging statuten.

Ingevolge het besluit van de Algemene Vergadering van 8 maart 2014 worden de statuten van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond aangepast. De wijzigingen zijn:

" Ingevolge een wetswijziging is "commissaris" een beschermde titel geworden, voorbehouden aan leden van het I.B.R. Om deze reden wordt de term "College van Commissarissen vervangen worden door "Kascommissie" en "commissaris" door "kascommissielid".

" De afkorting van "Koninklijke Vlaamse Imkersbond" wordt gewijzigd van "Kon.VIB" naar "KonVIB".

" De gegevens van de werkelijke leden (provinciale verbonden) worden geactualiseerd.

" Gerechterlijk arrondissement gewijzigd van Turnhout naar Antwerpen,

" Een aantal schrijffouten worden aangepast.

De statuten van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond zijn:

Statuten Koninklijke Vlaamse Imkersbond vzw

met zetel te Westerlo in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen

(identificatienummer 412509722)

Titel 1Benaming, zetel, doel, middelen en duur

Art.1

De vereniging draagt de naam "Koninklijke Vlaamse Imkersbond" afgekort KonVIB en is gevestigd, Meidoornstraat 27, 2260 Westerlo, in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, maar haar zetel kan naar een andere plaats in het Vlaamse of in het Brussels Hoofdstedelijke gewest worden overgebracht bij beslissing in de Algemene Vergadering.

Art.2

§1 De vereniging heeft tot doel, in de meest ruime betekenis, acties en activiteiten te organiseren ten behoeve van haar leden en belanghebbenden inzake bijenteelt, ter ondersteuning van de bijenteelt en het bevorderen van de imkerij en zijn directe of indirecte toepassingen. Zonder limitatief te zijn betekent dit ondermeer expliciet:

1.dat de vereniging de vorming van landbouwers, tuinbouwers en imkers wil behartigen, ondermeer door, naschoolse vormingsactiviteiten,

2.dat de vereniging hierbij tracht duurzame landbouw te bevorderen,

3.det de vereniging sociaal-cultureel vormingswerk wil organiseren.

De vereniging heeft tevens tot doel activiteiten te ontwikkelen met het oog op het behoud en de uitbreiding van het natuurlijk milieu en meer bepaald van de flora ten behoeve van de pollen- en nectaretende insecten, in het bijzonder van de honingbij die zonder gespecialiseerde en gecoördineerde menselijke tussenkomst met uitsterven is bedreigd.

§2 De vereniging kan daartoe aile rechtshandelingen stellen en zelfs handelsdaden in zoverre zij rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van haar doelstellingen. Zij vertegenwoordigt haar leden bij de politieke en administratieve overheid op elk bestuursniveau en bij andere binnen-, buitenlandse of internationale imkersverenigingen of organisaties evenals bij andere verenigingen die gelijklopend zijn met de hare.

Art. 3

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

s1Ufle vati. de

RECHTBANK VAN KOORHANDEL

1 1 SEP, 2014

ANTWERPEN &Wang TURNHOUT

entie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

Tite! 2 Leden, rechten en plichten

Hoofdstuk 1De werkelijke leden

Art. 4

§ 1 Het aantal leden van de vereniging is onbeperkt maar moet minstens 20 rechts- of natuurlijke personen omvatten.

§ 2 De werkelijke leden zijn

1. De provinciale verbonden van imkersverenigingen te weten

-Antwerpse Vereniging voor Imkersbelangen,vzw, A.V.I.B. (ondernemingsnummer. 453.976.925).

Zetel: Canadezenlaan 34, 2920 Kalmthout.

-Vlaams-Brabants Verbond van Imkersverenigingen vzw, VBVI (ondernemingsnummer: 457.125.762)

Zetel: Elsleukenstraat 23, 3201 Langdorp.

-Limburgse Imkersbond vzw, LIByzw (ondernemingsnummer: 431.877.751)

Zetel: Zolderse Kiezel ,220 3511 Kuringen-Hasselt.

-Koninklijke Oostvlaamse Imkersvereniging vzw, KOIV (ondernemingsnummer: 416.807.218)

Zetel: Krekelberg 16, 9860 Balegem.

-Koninklijke Westvlaamse Imkersbond vzw, Kon.W.V.I.B, (ondernemingsnummer 450.507.590)

Zetel: Bottenhoek 14, 8540 Deerlijk

2. Een aantal natuurlijke personen door elk provinciaal verbond voor te dragen aan de Algemene Vergadering na een oproep tot kandidaatstelling aan aile leden van hun aangesloten lokale imkersverenigingen. De voor te dragen kandidaten moeten op het ogenblik van hun voordracht en voor de duur van hun werkelijke lidmaatschap aangesloten zijn bij een lokale imkersvereniging die deel uitmaakt van het voordragend provinciaal verbond. Het aantal natuurlijke personen die als werkelijk lid kunnen aangenomen worden, wordt bepaald door de Raad van Bestuur in verhouding met het aantal leden van de bij elk provinciaal verbond aangesloten lokale imkersverenigingen met een minimum van één persoon per volledige schijf van 100 leden. Het lidmaatschap van die natuurlijke personen gaat in met hun aanvaarding door de Algemene Vergadering en hun inschrijving in het ledenregister door toedoen van de raad van bestuur.

§3 De Raad van Bestuur kan beslissen dat de werkelijke leden een jaarlijks lidgeld moeten betalen of een bijdrage in de werkingskosten van de vereniging. Voor de leden-rechtspersonen zowel als voor de leden-natuurlijke personen mag het lidgeld niet hoger zijn dan tien Euro per jaar. Bijdragen in de werkingskosten mogen alleen maar gevraagd worden van de leden-rechtspersonen in zover dit vereist is om de jaarlijkse begroting in evenwicht te brengen, aanleg van financiële reserves voor duidelijk omschreven toekomstige acties of activiteiten inbegrepen.

§ 4 Door hun toetreding aanvaarden de leden de bepalingen in deze statuten evenals die van het huishoudelijk reglement dat bij hun toetreding van kracht is.

Art.5

Op de zetel van de vereniging wordt door de Raad van Bestuur een register van de leden bijgehouden. Dit register vermeldt de naam, voornaam en woonplaats van de leden, of ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, de rechtsvorm en het adres van de zetel evenals de datum van toetreding, uittreding of uitsluiting van de leden van de Algemene Vergadering., Bovendien moeten alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden door toedoen van de Raad van Bestuur in dat register worden ingeschreven binnen de acht dagen nadat hij van de beslissing in kennis is gesteld. Alle werkelijke leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen alsmede de notulen en beslissingen van de Algemene Vergadering, van de Raad van Bestuur en van de personen die, al dan niet met een bestuursfunctie de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden evenals van de boekhoudkundige stukken van de vereniging, ln afwachting van nadere reglementaire voorschriften over de wijze waarop dit inzagerecht kan worden uitgeoefend moeten alle leden die daar gebruik van wensen te maken zich op de meest geschikte manier in verbinding stellen met de voorzitter, de secretaris of de penningmeester om een afspraak te maken en het verzoek tot inzage moet binnen de acht dagen ingewilligd worden.

Art. 6 Rechten van de werkelijke leden

De werkelijke leden kunnen aanspraak maken op al de diensten die de KonVIB al dan niet tegen betaling aanbiedt en zij hebben bovendien algemeen stemrecht in de Algemene Vergadering. Hun aantal stemmen in de Algemene Vergadering is bepaald als volgt:

" Voor de leden- rechtspersonen: evenveel stemmen als het aantal natuurlijke personen dat zij hebben

voorgedragen als werkelijk lid en als dusdanig door de Algemene Vergadering zijn aanvaard.

-Voor de leden- natuurlijke personen: één stem per persoon

Art. 7 Plichten van de werkelijke leden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

Door hun aanvaarding van de statuten en hun lidmaatschap verbinden de werkelijke leden zich er toe niet alleen hun lidgeld of hun bijdrage in de werkingskosten stipt te betalen maar ook daadwerkelijk mee te werken aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de vereniging zoals die door de daartoe bevoegde organen in concreto zouden worden bepaald.

Hoofdstuk 2. De toegetreden leden.

Art. 8

De toegetreden leden zijn personen die lid zijn van een plaatselijke imkersvereniging en die via die vereniging het lidgeld van de KonVIB betaald hebben. Dat lidgeld wordt bepaald door de Raad van Bestuur maar het mag nooit meer bedragen dan 50 euro per jaar. Het lidmaatschap van de toegetreden leden geldt slechts voor een kalenderjaar. Het kan jaarlijks vernieuwd worden door gewoonweg het lidgeld te betalen via de plaatselijke vereniging. De Raad van Bestuur houdt een register bij van de toegetreden leden.

Art, 9 Rechten van de toegetreden leden.

De toegetreden leden kunnen aanspraak maken op de diensten die de KonVIB te hunnen behoeve

organiseert en al dan niet tegen betaling aanbiedt.

Art. 10 Plichten van de toegetreden leden.

Buiten het betalen van het lidgeld hebben de toegetreden leden geen enkele verplichting ten opzichte van de vereniging. Van hen wordt evenwel verwacht dat zij deelnemen aan de activiteiten van de vereniging en dat zij de richtlijnen die daarvan uitgaan meer bepaald inzake de bestrijding van bijenziekten en parasieten loyaal opvolgen.

Hoofdstuk 3Beindigen van het lidmaatschap.

Art. 11

Het lidmaatschap van de werkelijke leden zowel als van de toegetreden leden neemt van rechtswege een einde bij het ontbinden van de rechtspersoon of het overlijden van de natuurlijke persoon. Geen van beiden noch hun rechtsopvolgers kunnen aanspraak maken op enig deel van het vermogen van de vereniging.

Art. 12

De werkelijke leden zowel als toegetreden leden kunnen op elk ogenblik uit de vereniging treden. Werkelijke leden moeten hun beslissing dienaangaande bij ter post aangetekende brief ter kennis brengen van de voorzitter. Het ontslag gaat in zodra de Raad van Bestuur de uittreding van het betrokken lid in het register genoteerd heeft. Werkelijke leden en toegetreden leden kunnen geacht worden ontslag te hebben genomen indien zij hun lidgeld of eventuele bijdrage in de werkingskosten niet hebben betaald binnen de termijnen die daarvoor door de Raad van Bestuur in het huishoudelijk reglement zijn vastgelegd. Geen van beiden kan bij uittreding aanspraak maken op enig deel van het vermogen van de vereniging.

Art. 13

Werkelijke leden zowel als toegetreden leden kunnen uitgesloten worden indien zij door hun houding of door hun gedragingen de doelstellingen of de werking van de organen van de vereniging ernstig belemmeren. In voorkomend geval worden de feiten vastgesteld door de raad van bestuur die de zaak aanhangig maakt op de eerstkomende Algemene Vergadering. In afwachting hiervan kan de Raad van Bestuur het betrokken lid schorsen. De uitsluiting behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de Algemene Vergadering en moet beslist worden in overeenstemming met de bepalingen van art. 19 van deze statuten. De betrokkene moet bij ter post aangetekende uitnodiging van de voorzitter door de Raad van Bestuur, zowel als door de Algemene Vergadering gehoord worden indien hij dat wenst vooraleer enige beslissing kan worden getroffen.

Art. 14

Leden die uitgesloten werden of impliciet ontslag hebben genomen kunnen pas opnieuw toetreden nadat een definitieve regeling is getroffen door de Raad van Bestuur betreffende de schulden die zij eventueel nog zouden hebben bij de vereniging of nadat het geschil dat aan de basis lag van hun uitsluiting definitief is bijgelegd.

Titel 3 De organen van de vereniging, hun samenstelling, hun bevoegdheden, werkings-en beslissingsmodaliteiten.

Art. 15

De organen van de KonVIB omvatten de Algemene Vergadering, de Raad van Bestuur, het Dagelijks

Bestuur en de Kascommissie.

Hoofdstuk 1De Algemene Vergadering

Art. 16 Samenstelling

De Algemene Vergadering omvat al de werkelijke leden van de vereniging, wanneer het om een

rechtspersoon gaat vertegenwoordigd door een of meer natuurlijke personen overeenkomstig de bepalingen in

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

hun eigen statuten. Het stemrecht van de leden wordt bij de opening van de zitting bepaald zoals vastgelegd in art. 6. Leden die verhinderd zijn om een vergadering bij te wonen kunnen volmacht geven aan een ander lid. Niemand kan meer dan een volmacht bekomen. Indien verscheidene leden volmacht zouden hebben verleend aan een en dezelfde persoon is deze ertoe gehouden slechts een enkele te aanvaarden en de andere onmiddellijk terug te sturen naar de betrokken volmachtgever(s) om hen in de gelegenheid te stellen iemand anders aan te stellen. Volmachten moeten voor de opening van de zitting aan de voorzitter worden voorgelegd.

Art. 17 Haar Bevoegdheden

De Algemene Vergadering is bevoegd voor:

1. De wijzigingen van de statuten.

2. de benoeming en de afzetting van de bestuurders en het bepalen van hun vergoedingen indien er vergoedingen of bezoldigingen worden toegekend.

3. de benoeming en de afzetting van de kascommissieleden en het bepalen van hun vergoedingen indien er vergoedingen of bezoldigingen worden toegekend.

4. de kwijting aan de bestuurders en kascommissieleden.

5. de goedkeuring van de begroting en de rekeningen.

6. de ontbinding van de vereniging.

7. de aanvaarding en/of de uitsluiting van een

8. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk.

9. het aanstellen van de vereffenaars en het bepalen van hun vergoeding en bezoldiging indien er worden toegekend evenals het bepalen van hun opdracht.

10. het sluiten van overeenkomsten voor externe samenwerking onder institutionele vorm.

11. in alle gevallen waarin de statuten dit vereisen.

Art.18 Werkingsmodaliteiten

§ 1 De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of door de ondervoorzitter of door een lid van de Raad van Bestuur.

§ 2 De Algemene Vergadering kan bijeenkomen in gewone zitting en in bijzondere zitting. De gewone Algemene Vergadering komt een maal per jaar bijeen in de loop van het eerste trimester om de rekeningen van het voorgaande jaar te beoordelen en om de begroting voor het volgende jaar of de begrotingsaanpassing van het lopende jaar vast te leggen. Andere punten kunnen eveneens op de gewone Algemene Vergadering behandeld worden.

§ 3 De bijzondere Algemene Vergadering vergadert telkens wanneer de Raad van Bestuur zulks nuttig of noodzakelijk acht of wanneer minstens een vijfde van de leden dat zouden wensen. In dat geval moeten zij een verzoek daartoe indienen bij de voorzitter - met afschrift aan de secretaris - waarin de problemen worden beschreven die aan de Algemene Vergadering moeten worden voorgelegd. Dit verzoek moet vergezeld gaan met een omstandige toelichting van de kwestie en desgevallend de documenten die nodig zouden zijn om de leden in de mogelijkheid te stellen de kwestie(s) met kennis van zaken te bespreken en erover te kunnen beslissen. De voorzitter is ertoe gehouden binnen de twee weken na de ontvangst van het verzoekschrift de Algemene Vergadering in bijzondere zitting bijeen te roepen op de wijze die hiervoor is bepaald in § 3.

§ 4 In alle andere gevallen moet de gewone zowel als de bijzondere Algemene Vergadering minstens drie voile kalenderweken op voorhand schriftelijk bijeengeroepen worden door de voorzitter van de Raad van Bestuur die samen met de ondervoorzitter en de secretaris het voorzitterschap waarneemt van de vergadering. De uitnodiging moot dag, uur en plaats van de bijeenkomst vermelden evenals de agenda en zij moet vergezeld gaan van een afschrift van aile toelichtingen en documenten over de punten in de agenda die nodig zouden zijn om de leden in de mogelijkheid te stellen om met kennis van zaken te beraadslagen en te beslissen.

§ 5 Behoudens wanneer de Algemene Vergadering bijeengeroepen wordt in bijzondere zitting op verzoek van een vijfde van de leden zoals voorzien in § 2, wordt de agenda van de Algemene Vergadering vastgelegd door de Raad van Bestuur. Elk lid is evenwel gerechtigd om, na ontvangst van de uitnodiging, bijkomende punten aan de agenda toe te voegen. Dit moet dan, omstandig toegelicht en gedocumenteerd, schriftelijk aan de voorzitter ter kennis worden gebracht minstens twee volle kalenderweken voor de dag waarop de zitting gepland is. De voorzitter moet ervoor zorgen dat deze agendapunten met hun toelichting en documentatie schriftelijk bij de leden terechtkomen minstens twee dagen voor de dag waarop de zitting gepland is. Bovendien is elk lid gerechtigd om ter zitting - onmiddellijk na de opening van de zitting - van een gewone of bijzondere Algemene Vergadering voor te stellen om bij hoogdringendheid punten aan de agenda toe te voegen. Vooraleer de agenda aan te vatten moet de Algemene Vergadering dan beslissen of die voorstellen al dan niet aanvaard worden en bij hoogdringendheid worden behandeld of verwezen worden naar een volgende gewone of bijzondere zitting die binnen de vijf kalenderweken moet worden gehouden. Elk voorstel dat door minstens een twintigste van de leden wordt ondertekend moet aan de agenda worden toegevoegd.

Art. 19 Beslissingsmodaliteiten.

§ 1 Behoudens anders luidende bepalingen in deze statuten zelf, wanneer een vijfde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden (vooraf of ter zitting) worden de beslissingen getroffen bij openbare stemming. De aanvraag tot geheime stemming hoeft niet gemotiveerd te zijn. Ingeval van geheime stemming treft de voorzitter

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

deseoods ter zitting de nodige maatregelen om die stemming ordentelijk te doen verlopen onder meer door kandidaten op . te roepen om te fungeren als stemopnemers en als tellers. Desgewenst kunnen de aanvragers van de geheime stemming eisen dat de stemopnemers en de tellers die samen het bureau vormen, evenals hun voorzitter en secretaris verkozen worden door de Algemene Vergadering. In dat geval geschiedt de verkiezing in een enkele stemronde waarbij de kandidaten die het meeste stemmen halen verkozen zijn. Het aantal leden van het bureau blijft in aile geval beperkt tot negen.

e 2 De beslissingen worden genomen bi meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden ongeacht hun aantal behalve in de volgende gevallen.

1.- over een wijziging van de statuten kan de voorgestelde Algemene Vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen en beslissen Wanneer de wijzigingen letterlijk zijn opgenomen in de oproeping en wanneer tenntinste twee derde van de leden op de vergadering aanwezig zijn of vertegenwoordigd

- een wijziging kan alleen maar worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden,

_ wanneer de wijziging betrekking heeft op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, kan zij alleen maar worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

- indien op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en beslissen alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden bedoeld in het 2e en 3e lid onder 1 hiervoor ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De oproeping voor een tweede vergadering moet identiek zijn aan de eerst plus de letterlijke weergave van deze bepaling van de statuten inhouden. De tweede vergadering mag niet binnen de drie kalenderweken volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

2.De uitsluiting van een lid kan slechts door de Algemene Vergadering worden uitgesproken met een meerderheid van twee derde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

3.De Algemene Vergadering kan de ontbinding van de vereniging alleen maar uitspreken wanneer minstens twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is en met een meerderheid van vier vijfde van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Indien het quorum niet bereikt is kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden zoals bepaald in het 4e lid onder 1.

§ 3 Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

Art. 20

De beslissingen van de Algemene Vergadering worden ter zitting geregistreerd en ter goedkeuring voorgelezen. Na goedkeuring worden ze ondertekend door de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris en door diegenen die de vergadering hebben bijgewoond en die dat wensen. Het register der beraadslagingen en beslissingen ligt te allen tijde ter inzage van de leden en van derden die aantonen dat zij daar een werkelijk belang bij hebben, op de zetel van de vereniging en op afspraak met de voorzitter of ondervoorzitter of de secretaris zoals bepaald in art. 5.

Hoofdstuk 2 De Raad van Bestuur

Art. 21 Samenstelling en wijze van aanstelling van de bestuurders.

§1De Raad van Bestuur bestaat uit minstens tien en hoogstens twaalf leden rechtstreeks door de Algemene Vergadering te benoemen al dan niet onder zijn leden met dien verstande dat elke provincie minstens twee mandatarissen moet hebben in de raad. Het Hoofdstedelijke Gewest wordt hiervoor beschouwd als deel uitmakend van de provincie Vlaams-Brabant. De bestuurders zetelen evenwel niet als vertegenwoordigers van hun provincie maar uitdrukkelijk als mandataris van de Algemene Vergadering.

§ 2De bestuurders worden benoemd op gezamenlijke voordracht van de leden-rechtspersonen en de leden-natuurlijke personen per provincie. Bovendien kan de Raad van Bestuur zelf nog hoogstens twee kandidaten ais volwaardig bestuurslid voordragen omwille van hun specilleke bekwaamheden en hun beschikbaarheid om actief deel te nemen aan de werkzaamheden. Deze personen kunnen onder andere belast worden met de functie van secretaris en van penningmeester.

§3De verkiezing moet geschieden met dien verstande dat elke provincie minstens twee vertegenwoordigers moet hebben in de Raad van Bestuur, de algemene voorzitter en ondervoorzitter meegerekend. De bestuurders zetelen evenwel niet als vertegenwoordigers van de provincie maar uitdrukkelijk als mandataris van de Algemene Vergadering,

§ 4 De bestuursleden worden benoemd voor een termijn die ingaat op de dag van hun verkiezingen die eindigt op de vierde gewone Algemene Vergadering die daarop volgt. Hun mandaat is vernieuwbaar

Art. 22 Bevoegdheden

De Raad van Bestuur is bevoegd voor aile zaken die de vereniging aanbelangen en die niet krachtens de wet of de statuten voorbehouden zijn aan de Algemene Vergadering De Raad van Bestuur benoemt en ontslaat het personeel en de externe medewerkers en bepaalt hun bezoldigingen en vergoedingen. De voorzitter of de ondervoorzitter samen met een ander lid van de Raad van Bestuur vertegenwoordigen de

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

vereniging in rechte. Het Dagelijks Bestuur van de vereniging wordt waargenomen door de voorzitter, de ondervoorzitter samen met de secretaris, de penningmeester en een aantal bestuurders zodanig dat elke provincie minstens één vertegenwoordiger in heeft.

Art. 23 Werkingsmodaliteiten

§ 1 De Raad van Bestuur vergadert telkens wanneer het Dagelijks Bestuur dat nuttig acht of wanneer minstens drie leden erom vragen. Het verzoek daartoe moet schriftelijk voorgelegd worden aan de voorzitter met afschrift aan de secretaris waarin de problemen worden beschreven die zij aan de raad willen voorleggen met een omstandige toelichting van de kwestie en desgevallend de documenten die de bestuurders zouden nodig hebben om met kennis van zaken te kunnen beraadslagen en beslissen. De voorzitter is ertoe gehouden de Raad van Bestuur binnen de twee weken na ontvangst van het verzoekschrift de raad bijeen te roepen volgens de modaliteiten die hierna zijn bepaald.

§ 2 De Raad van Bestuur moet minstens de twee voile kalenderweken op voorhand schriftelijk bijeengeroepen worden door de voorzitter. De oproep moet de agenda vermelden evenals de dag, uur en plaats van de bijeenkomst. Hij moet vergezeld gaan van alle toelichtingen en documenten over de punten van de agenda die nodig zouden zijn om de bestuurders in de mogelijkheid te stellen om met kennis van zaken te kunnen beraadslagen en beslissen.

§ 3 De installatie van de Raad van Bestuur geschiedt onder bet voorzitterschap van de uittredende voorzitter of ondervoorzitter of bij ontstentenis hiervan door het oudste lid in leeftijd van de Raad van Bestuur.

Art. 24 Beslissingsmodaliteiten.

§ 1 De Raad van Bestuur kan maar geldig beraadslagen en beslissen ais meer dan de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien dit aantal niet bereikt is kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden die dan geldig kan beraadslagen en beslissen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Deze tweede vergadering mag niet plaats grijpen binnen de twee volle kalenderweken na de eerste bijeenkomst en in de oproep voor die tweede bijeenkomst moet het voorgaande lid letterlijk vermeld worden. Bestuurders die verhinderd zijn kunnen zich laten vertegenwoordigen bij volmacht door een collega bestuurder. Niemand mag meer dan één volmacht bekomen.

§ 2 De Raad van Bestuur beslist bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Onthoudingen worden niet meegeteld. Bij staking van stemmen geeft de stem van de voorzitter, die zich als laatste uitspreekt, de doorslag.

§ 3 De beslissingen van de raad worden v66r de sluiting van de zitting geregistreerd door de secretaris en na voorlezing door hem en de voorzitter ondertekend evenals door de aanwezige bestuurders die daartoe de wens uitdrukken. Het register der beslissingen wordt te allen tijde ter inzage gehouden van de leden en derden belanghebbenden op de zetel van de vereniging en op afspraak met de voorzitter, de ondervoorzitter of de secretaris zoals bepaald in art, 5.

Hoofdstuk 3 Kascommissie

Art, 25 Samenstelling

§ 1 De Kascommissie omvat minstens drie en hoogstens vijf leden die door de Algemene Vergadering worden aangesteld voor een periode van maximum drie jaar. Hun mandaat kan slechts één maal vernieuwd worden. De Algemene Vergadering beslist of zij een bezoldiging of vergoeding ontvangen en bepaalt het bedrag ervan evenals de uitkeringsmodaliteiten.

§ 2 De voorzitter doet een oproep tot kandidaatstelling voor de functie van kascommissielid bij al de werkelijke leden tenminste drie voile kalenderweken voor de dag waarop de oproeping tot de Algemene Vergadering wordt verstuurd zodat de lijst van de kandidaten samen met die oproep kan verstuurd worden. Zowel leden, toegetreden leden of derden die geen band hebben met de vereniging kunnen voorgedragen worden voor de functie van kascommissielid. De kascommissieleden worden verkozen in de volgorde van het aantal stemmen op hun naam. De Kascommissie kiest zelf, onder de leiding van de oudste onder hen in jaren, zijn voorzitter.

Art, 26 Bevoegdheden.

De Kascommissie is belast met de controle van de financiële toestand van de vereniging, van de jaarrekeningen. van de boekhouding in het algemeen en van de conformiteit van de ontvangsten en bestedingen met de budgettaire voorzieningen. Het brengt minstens één maal per jaar. voor de beoordeling van de begroting en de rekeningen door de Algemene Vergadering, verslag uit aan die vergadering. De kascommissieleden hebben ten allen tijde inzage in de boekhouding en van alle documenten die ermee in verband staan op de zetel van de vereniging op afspraak met de voorzitter, de ondervoorzitter of de secretaris.

Art 27 Werkingsmodaliteiten.

De Kascommissie bepaalt zelf zijn werkingsmodaliteiten.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

Art. 28 Beslissingsmodaliteiten. De Kascommissie beslist collegiaal.

Titel 4 Begroting en rekeningen Hoofdstuk 1Begroting

Art. 29

Aan de eerste Algemene Vergadering na de publicatie van deze statutenwijziging in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad moet een voorstel van begroting worden voorgelegd voor het lopende jaar en het daaropvolgend kalenderjaar. Daarna vangt het dienstjaar van de vereniging aan op 1 januari en eindigt op 31 december van elk jaar. Samen met die begroting moet aan de Algemene Vergadering een voorstel van boekhoudplan worden voorgelegd dat overeenstemt met de wettelijke en reglementaire voorschriften zo die voorhanden zijn en dat alleszins zodanig opgevat is dat voor elke activiteit of actie van de vereniging de reële kostprijs kan berekend worden en dat de bronnen van de inkomsten en de bestemming van de uitgaven kunnen worden vastgesteld.

Art. 30

De voorzieningen in de begroting zijn in die mate bindend dat de onderscheiden uitgavenposten door de Raad van Bestuur ten hoogste met twintig percent mogen worden overschreden en dat geen uitgaven mogen worden gedaan of verbintenissen aangegaan die niet door verzekerde inkomsten gedekt kunnen worden. Indien het vermoeden ontstaat dat bepaalde begrotingsposten voor meer dan twintig percent zouden overschreden worden moet een begrotingswijziging ter beoordeling aan de Algemene Vergadering worden voorgelegd.

Art. 31

In de loop van de maand januari van elk jaar legt de Raad van Bestuur het ontwerp vast van de afrekeningen der inkomsten en uitgaven van het voorgaande boekjaar samen met een omstandige toelichting over de financiering van de ondernomen activiteiten en acties. Dit ontwerp wordt ter beoordeling en controle voorgelegd aan de Kascommissie en in de loop van de maand februari die daarop volgt samen met het verslag van dit ontwerp aan de Algemene Vergadering ter beoordeling vastgelegd.

Art. 32

Zodra de jaarrekening door de Algemene Vergadering is goedgekeurd moet ze samen met de verslagen die

er betrekking op hebben worden neergelegd op de griffie van de Kamer van Koophandel.

Titel 5 Wijziging der statuten en ontbinding van de vereniging

Hoofdstuk 1 Wijziging der statuten

Art. 33

Elke wijziging aan de statuten voorgesteld door de Raad van Bestuur of door ten minste een vijfde van de werkelijke leden moet schriftelijk en letterlijk met de nodige motivering en toelichting opgenomen worden in de oproeping tot de Algemene Vergadering die uitspraak zal moeten doen over de voorgestelde wijzigingen. De Algemene Vergadering beraadslaagt en beslist over de statutenwijziging in overeenstemming met de bepalingen van art. 19.

Hoofdstuk 2 Ontbinding van de vereniging

Art. 34

De rechtbank kan op verzoek van een lid, van een belanghebbende derde of van het openbaar ministerie de ontbinding uitspreken van de vereniging die:

1.Niet in staat is haar verbintenissen na te komen.

2.Haar vermogen of de inkomsten uit dat vermogen voor een ander doel aanwendt dan die waarvoor zij is opgericht.

3.in ernstige mate handelt in strijd met de statuten, of in strijd met de wet of de openbare orde.

4.Gedurende drie opeenvolgende boekjaren niet heeft voldaan aan de verplichting om een jaarrekening neer te leggen overeenkomstig art. 26novies, § 1, tweede lid, 50 van de wet van 27 juni 1927 betreffende de vzw's, tenzij de ontbrekende jaarrekeningen worden neergelegd vooraleer de debatten worden gesloten.

5.Minder dan twintig leden telt.

De rechtbank kan de vernietiging van de betwiste handeling uitspreken ook indien zij de eis tot ontbinding afwijst.

Art. 35

ln geval van ontbinding van de vereniging door de rechtbank benoemt deze, onverminderd art. 19 bis van de wet, één of meer vereffenaars die, na aanzuivering van het passief, de bestemming van het actief vaststellen. Deze bestemming kan geen andere zijn dan die bepaald in de statuten of, bij ontstentenis van enige

Voorbehouden

aan het

Belgisch Staatsblad Luik B - Vervolg

gai 1.

statutaire bepaling daaromtrent, besloten door de Algemene Vergadering die de vereffenaars moeten bijeenroepen. Bij ontstentenis van een bepaling in de statuten of van een besluit van de Algemene Vergadering geven de vereffenaars aan het actief een bestemming die zoveel mogelijk overeenkomt met het doel waarvoor de vereniging is opgericht. De leden, de schuldeisers en het openbaar ministerie kunnen bij de rechtbank beroep instellen tegen het besluit van de vereffenaars.

Art. 36

De vordering tot ontbinding op grond van art. 18 eerste lid, 40 van de wet, kan slechts worden ingesteld na het verstrijken van een termijn van dertien maanden te rekenen van de afsluiting van het derde boekjaar. De rechtbank die deze ontbinding uitspreekt, kan hetzij tot de onmiddellijke afsluiting van de vereffening beslissen, hetzij de vereffeningwijze bepalen en een of meerdere vereffenaars aanwijzen. Wanneer de vereffening is beëindigd, brengen de vereffenaars verslag uit aan de rechtbank, waarbij hij of zij, in voorkomend geval, aan de rechtbank een overzicht voorleggen van de waarden van de vereniging en het gebruik ervan. De rechtbank spreekt de afsluiting van de vereffening uit. De koning bepaalt welke procedure moet worden gevolgd voor de consignatie van de activa die de vereniging zouden toebehoren en wat er met die activa moet gebeuren ingeval nieuwe passive aan het licht komen.

Ait 37

De Algemene Vergadering kan de ontbinding van de vereniging alleen uitspreken onder dezelfde voorwaarden als die welke betrekking hebben op de wijziging van het doel of de doeleinden van de vereniging. Art. 18, § 2 van de statuten, is van overeenkomstige toepassing.

Art. 38

Tegen het vonnis waarbij de ontbinding van de vereniging of de nietigverklaring van een van haar handelingen wordt uitgesproken, kan hoger beroep worden ingesteld. Hetzelfde geldt voor een vonnis dat uitspraak doet over het besluit van de vereffenaar of de vereffenaars.

Art. 39

In geval van ontbinding van de vereniging door de Algemene Vergadering, wordt de bestemming van het actief, bij ontstentenis van statutaire bepalingen, vastgelegd door de Algemene Vergadering of door de vereffenaars, overeenkomstig art. 19, tweede lid van de wet. De vereffening geschiedt door één of meer vereffenaars die hun opdracht vervullen krachtens een besluit van de Algemene Vergadering, hetzij, bij ontstentenis daarvan, krachtens een gerechtelijke beslissing die door enige belanghebbende of door het openbaar ministerie kan worden gevorderd.

Art. 40

Elke beslissing van de rechter, van de Algemene Vergadering of van de vereffenaars betreffende de ontbinding of de nietigheid van de vereniging, de vereffeningvomaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief moet binnen een maand na de dagtekening ervan neergelegd worden cp de griffie van de Kamer van Koophandel. De akten betreffende de benoeming en het ambtsbeëindiging van de bestuurders, gemachtigde leden van het Dagelijks Bestuur, kascommissieleden, van de vereffenaars vermelden hun naam, voornaam en woonplaats, of in geval het rechts personen betreft, hun naam, rechtsvorm en zetel. Alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen en andere stukken die uitgaan van de vereniging in verband waarmee een beslissing tot ontbinden is genomen, vermelden de naam van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk in vereffening" of door de afkorting en de woorden "VZW in ; vereffening', Iedereen die in naam van de vereniging meewerkt aan een in het vorige lid vermeld stuk waarop een van deze vermeldingen niet is aangebracht kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor alle of voor een gedeelte van de verbintenissen die de vereniging krachtens dit stuk heeft aangegaan.

Art. 41

Het actief kan slechts worden aangewend na aanzuivering van het passief.

Art. 42

De bestemming van het actief mag de rechten van derden niet schaden. Oe vorderingen van de ; schuldeisers verjaart door verloop van vijf jaar te rekenen vanaf de bekendmaking van de beslissing van de ; bestemming van het actief.

Art. 43

Elke vordering gesteld door de vereniging wordt opgeschort zolang de formaliteiten omschreven in de artikelen 4bis, 30 bis en 38 van de wet, niet in acht werden genomen. In dat geval zal de rechter bepalen binnen welke termijn de vereniging moet voldoen aan deze verplichting. Indien de vereniging niet binnen die termijn aan haar verplichtingen voldoet is haar vordering onontvankelijk.

Getekend,

Chris Dauw Ghislain Louis

Algemeen voorzitter Ondervoorzitter

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto: Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso: Naam en handtekening

07/06/2013
ÿþIn de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging ter griffie y

NFF_HGELEGD

GRIFFEE RECHTBANK VAN

29 MEI 2013

KOOPHANDEL TURNHOUT

Gritgó griffier

Benaming : Koninklijke Vlaamse Imkersbond

Rechtsvorm : VZW

Zetel : Meidoornstraat 27, 2260 Westerlo

Ondernero ingsnr : 412509722

Voorwerp akte : Ontslag en benoeming van bestuurders.

Ingevolge het besluit van de algemene vergadering van 9 maart 2013 worden de volgende bestuurders ontslaan:

" Daems Frans, woonachtig Meilrijk 64, 3290 Diest, geboren te Meerhout op 14/0911946,

" CardinaelsJohan, woonachtig Boonskuilstraat 3, 3910 Neerpelt, geboren te Neerpelt op 16 februari 1949.

" Pluym Maarten, woonachtig Antoon Van Dijckstraat 36/7, 2018 Antwerpen, geboren te Zoersel op 26 juni 1978

En vervangen door:

'Louis Ghislain, woonachtig Kleistaart 20, 3730 Hoeselt, geboren te Hasselt op 7 november 1949.

" Awouters Dirk, woonachtig Hechtelse baan 30, 3941 Hechtel-Eksel, geboren te Herk-de-stad op 15 augustus 1968.

" Vlyminckx Marc, woonachtig Klaverstraat 7, 3670 Meeuwen, geboren te Antwerpen op 29 mei 1950.

De Raad van Bestuur is samengesteld uit de volgende bestuurders:

" Dauw Chris, Algemeen voorzitter en lid van het Dagelijks Bestuur,

geboren te Aalst op 21511946,

woonachtig Wautersdreef 21, 9090 Melle,

" Trappeniers Hendrik, Ondervoorzitter en lid van het Dagelijks Bestuur,

geboren te Everberg op 1 mei 1961,

woonachtig Rosbergstraat 13, 3078 Everberg.

" Louis Ghislain, Ondervoorzitter en lid van het Dagelijks Bestuur,

geboren te Hasselt op 7 november 1949,

woonachtig Kleistaart 20, 3730 Hoeselt.

-Marc Vlyminckx, Penningmeester en lid van het Dagelijks Bestuur,

geboren te Antwerpen op 29 mei 1950,

woonachtig Klaverstraat 7, 3670 Meeuwen.

" Awouters Dirk, bestuurder,

geboren te Herk-de-stad op 15 augustus 1968,

woonachtig Hechtelse baan 30, 3941 Hechtel-Eksel.

" Dedapper Julien, bestuurder,

geboren te Geel op 0610111945,

woonachtig Oostbergen 1, 2460 Kasterlee.

" De Waele Maurice, bestuurder,

geboren te Zottegem op 2210911946,

woonachtig Krekelberg 16 , 9860 Oosterzele.

" Kamers Staf, bestuurder,

geboren te Leuven op 17/07/1950,

woonachtig Goede Haardlaan 3, 3001 Heverlee.

Declercq Frans, bestuurder en lid van het Dagelijks Bestuur ,

geboren te Sint Denijs op 15 september 1950,

woonachtig Bottenhoek 18, 8540 Deerlijk.

" Behaeghe Ingrid, bestuurder,

geboren te Tielt op 16/02/1965,

woonachtig Koornzakstraat 17, 8760 Meulebeke.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/06/2013 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

í~



Voor Luik B - Vervolg

ltbehetilen 4 Getekend,

aan het Chris Dauw

Belgisch Algemeen voorzitter

Staatsblad

Ghislain Louis Ondervoorzitter



Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/06/2013 - Annexes du Moniteur belge









Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
KONINKLIJKE VLAAMSE IMKERSBOND, AFGEKORT : K…

Adresse
MEIDOORNSTRAAT 27 2260 WESTERLO

Code postal : 2260
Localité : WESTERLO
Commune : WESTERLO
Province : Anvers
Région : Région flamande