MINISTERIE VAN IDEEEN

Association sans but lucratif


Dénomination : MINISTERIE VAN IDEEEN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 848.341.214

Publication

11/09/2012
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

111111111!11q1111111,!1E11111

Ncwc,c:cgd v4.-ti de

lr~.: ;,:lt`cl

RECHi'BANi< VAN ;tUOPHANDEI.

31 AUG. N12

TURNHOUT

L3difilieríffier,

Ondemeeningsnr: p 8 y.ï. 3 y--1- ZÀ

Benaming

(voluit) : Ministerie van Ideeën

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Voorteinde 21 - 2260 Westerlo

Onderwerp akte : Oprichting - statuten - benoeming bestuurders

VZW Ministerie van Ideeën, met maatschappelijke zetel Voorteinde 21 - 2260 Westerlo,

De hierna genoemde natuurlijke personen:

1. Jirn Baeten, Voorteinde 21, 2260 Westerlo

2. Steven Vromman, Achterstraat 32D, 9040 Sint-Amandsberg

3. Igor Byttebier, Kouter 69, 9000 Gent

zijn overeengekomen onder elkaar en met allen die later zullen toetreden, een vereniging zonder winstoogmerk op te richten overeenkomstig de wet van 2 mei 2002 onder de hierna volgende voorwaarden:

STATUTEN

NAAM, ZETEL, DOEL, DUUR.

. Artikel I: naam en zetel

De vereniging draagt de naam vzw Ministerie van Ideeën en heeft als maatschappelijke zetel Voorteinde 21 2260 Westerlo. De plaats van vestiging wordt bepaald of gewijzigd door de Algemene. Vergadering, die eveneens beslist over de oprichting van commissies, werkgroepen en andere organen in het kader van haar werking. De Raad van Bestuur kan beslissen te werken met werkgroepen en subcommissies.

Het gerechtelijk arrondissement waaronder de vereniging ressorteert is Turnhout.

, Artikel 2: doel

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de Instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/09/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Het Ministerie van ideeën wil ambitieuze experimenten en initiatieven, gericht op een fundamenteel nieuwe,

i sociaalwarme en ecologische samenleving, aanzwengelen, verbinden en verdiepen .

Daartoe wil het ministerie;

-informatie en kennis verzamelen en verspreiden over veranderingen In maatschappelijk paradigma;

-initiatieven opzetten waarbij mensen die actief bezig zijn met experimenten en initiatieven met elkaar in contact worden gebracht

-zelf nieuwe experimenten opzetten die passen in het nieuwe paradigma (sociaal, vernieuwend, met respect voor de grenzen van de natuur, holistisch, lokaal en mensgericht)

-actief dee! te nemen aan het maatschappelijke debat met betrekking tot de noodzaak aan andere manieren van denken en handelen.

Om deze doelstellingen te realiseren kan ze de volgende Initiatieven in de ruimste zin ontplooien: -Organiseren bijeenkomsten, werkgroepen, studiedagen. conferenties,...

-Opzetten, uitvoeren of ondersteunen van onderzoeksprojecten, trainingen, audiovisuele hulpmiddelen, websites, netwerken.

-Publicatie van rapporten, artikelen, nieuwsbrieven

-Verwerven van fondsen

-Samenwerkingsverbanden ontwikkelen en opzetten om visie en doelstellingen in een breed maatschappelijk debat te brengen

Artikel 3 : duur

Vzw Ministerie van ideeën wordt voor onbepaalde termijn opgericht.

LEDEN

Artikel 4

Vzw Ministerie van ideeën werkt met een Raad van Bestuur van natuurlijke personen. Jaarlijks wordt de Raad van Bestuur door de Algemene Vergadering bekrachtigd. De Algemene Vergadering zal nieuwe leden en uittredende leden bevestigen.

Bestuurders zijn aansprakelijk voor de activiteiten van de Raad van Bestuur.

Artikel 5

Door zijn toetreding betuigt elk lid zijn instemming met het doel en de diverse regels en bepalingen van vzw Ministerie van ideeën.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/09/2012 - Annexes du Moniteur belge

RAAD VAN BESTUUR

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/09/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 6

De vereniging wordt beheerd door een Raad van Bestuur waarvan de algemene vergadering de leden verkiest.

De Raad van Bestuur bestaat uit minimum 3 en maximaal 8 leden.

De leden van de Raad van Bestuurworden aangesteld voor een termijn van drie jaar. Uittredende bestuurders zijn herkiesbaar. Afzetting van bestuurders als ook vrijwillige ambtsbeëindiging dient steeds worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering,

Artikel 7

De Raad van Bestuur duidt in zijn midden een voorzitter, één ondervoorzitter, een secretaris/penningmeester aan, waarvan hij de respectieve bevoegdheden bepaalt.

Artikel 8

De vergaderingen worden voorgezeten en vzw Ministerie van ideeën wordt naar buiten vertegenwoordigd door de voorzitter, die zich gebeurlijk door een ondervoorzitter of een andere door de Raad van Bestuur gemandateerde kan laten bijstaan of vervangen.

Artikel 9

De Raad van Bestuur treedt op ais college. De beslissingen van de Raad van Bestuurworden genomen bij meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde geldige stemmen, voor zover de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.

Artikel 10

De beraadslagingen van de Raad van Bestuur worden in verslagen neergelegd. De secretaris houdt deze verslagen bij. Notulen van vergaderingen worden in daaropvolgende vergaderingen goedgekeurd.

Artikel 11

De Raad van Bestuur beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheid voor alle zaken die het beheer van de vereniging aanbelangen in de meest uitgebreide betekenis. De Raad van Bestuur beslist over alle aangelegenheden die niet door de wet of door de statuten aan de Algemene Vergadering zijn voorbehouden.

De voorzitter en de penningmeester zijn financieel gemandateerd. Zij kunnen alle betalingen doen of ontvangen en er kwijtingen voor vorderen of geven; alle deposito's verrichten of ontvangen; lenen en ontlenen tegen de voorwaarden die zij gepast zullen oordelen; aile toelagen en steunverleningen ontvangen en geven, zowel van privé als van overheidszijde; alle giften en legaten aanvaarden; optreden als eiser of verweerder; vonnissen uitvoeren of doen uitvoeren; dadingen treffen en scheidingsrechterlijke bedingen sluiten, inwilligen en verzaken. Deze opsomming is niet beperkend, doch enkel aanwijzend.

Zij voeren voorafgaand overleg met de Raad van Bestuur over uitgaven groter dan 10 000 euro en hebben een specifiek mandaat van die Raad van Bestuur nodig voor zij de Vereniging in deze engageren, zij leggen periodiek verantwoording af aan de Raad van Bestuur over de gedane financiële transacties en over de stand van de rekeningen, dit volgens noodwendigheid maar minstens één keer per jaar (tijdens eerste vergadering van het kalenderjaar).

De Raad van Bestuur kan speciale machten die hij bepaalt, toekennen aan gelijk welke mandataris van zijn keuze.

Artikel 12

De akten van dagdagelijks bestuur, o.m. briefwisseling die de Vereniging in juridische zin verbindt, de kwijtschriften en ontlastingen, contracten met bankinstellingen enzovoort worden

,,

M0D 2.2

%1

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/09/2012 - Annexes du Moniteur belge

ondertekend door twee bestuurders zonder dat deze van een bijzondere machtiging moeten blijk geven. De penningmeester doet lopende uitgaven en verantwoordt zich hierover in de Raad van Bestuur volgens noodwendigheid, maar minstens één keer per jaar (zie artikel 11).

ALGEMENE VERGADERING.

Artikel 13

Elk jaar wordt er minstens één Algemene Vergadering gehouden waarop aile leden worden uitgenodigd. Zij heeft plaats in de loop van het eerste semester van het kalenderjaar. Daarenboven kan een bijzondere Algemene Vergadering door de Raad van Bestuur worden samengeroepen of wanneer minstens 25% van de kernleden en leden hierom verzoekt. De Algemene Vergaderingen worden gehouden op de plaats, datum en uur zoals in de bijeenroeping vermeld.

Artikel 14

De oproepingen worden gedaan onder de verantwoordelijkheid van de voorzitter en één bestuurder. Zij worden gericht aan alle leden per brief of met een gangbaar elektronisch communicatiemiddel ten minste acht dagen voor de vergadering en vermelden de agenda, De algemene vergadering beraadslaagt alleen over de punten hierop vermeld. Andere agendapunten zoals een spreker kunnen aan de agenda worden toegevoegd.

Artikel 15

De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

-de wijziging van de statuten;

-de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

-de kwijting aan de bestuurders;

-de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

-de ontbinding van de vereniging;

-de uitsluiting van een lid;

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

-de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval er een bezoldiging wordt toegekend;

-kwijting aan de commissarissen;

-alle gevallen waarin de statuten dat vereisen

Artikel 16

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij ontstentenis, door een ondervoorzitter of door de oudste van de overige bestuurders. De voorzitter duidt een secretaris aan,

teder lid beschikt over een stem en kan persoonlijk zijn recht uitoefenen of zich door een ander lid, drager van een schriftelijke volmacht, laten vertegenwoordigen. Elk lid kan slechts drager zijn van één volmacht.

Artikel 17

h[oA 2,2

Luik B - Vervolg

De algemene vergadering vergadert geldig als het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden minstens 33% is en de beslissingen worden genomen bij meerderheid der aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, behoudens in de gevallen waar de wet een bijzondere meerderheid voorschrijft. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering beslissend. Belanghebbenden derden kunnen na aanvraag bij en

goedkeuring van de Raad van Bestuur inzage krijgen in de beslissingen van de Algemene Vergadering,

Artikel 18

De verslagen van de algemene vergadering worden door de secretaris van de vergadering opgemaakt en door de secretaris van de Raad van Bestuur bijgehouden. De Raad van Bestuur keurt het concept-verslag in haar eerstkomende vergadering na de Algemene vergadering goed, waardoor het een officieel karakter krijgt en als goedgekeurd wordt beschouwd. Een aldus goedgekeurd verslag wordt vervolgens aan de leden per brief of per elektronische post verspreid. Wanneer er essentiële wijzigingen in het concept-verslag door de Raad van Bestuur worden voorgesteld, dan gaat het verslag eerst terug naar de leden voor eventuele beraadslaging en goedkeuring.

BEGROTING EN REKENINGEN

Artikel 19

Elk jaar worden de rekeningen van het verlopen dienstjaar en de begroting van het volgende dienstjaar door de penningmeester opgemaakt en ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur legt de door haar goedgekeurde rekeningen en begroting voor aan de algemene vergadering en krijgt daar décharge voor het afgelopen jaar en een mandaat voor het komende jaar. Indien geen décharge wordt verleend of de begroting niet wordt goedgekeurd, dan wordt gestemd over de afzetting van de Raad van Bestuur< In geval van : afzetting vinden er binnen de maand verkiezingen plaats. Een nieuwe Raad van Bestuur neemt de taak vervolgens over. Het staat de bestuursleden vrij om persoonlijk controlerende handelingen uit te voeren ten aanzien van de rekeningen. Zij richten hiertoe een verzoek aan de Raad van Bestuur die de betreffende handelingen binnen de week toestaat.

Het maatschappelijke jaar neemt een aanvang op de eerste januari en eindigt op de eenendertigste december.

Het eerste maatschappelijk jaar vangt aan op heden en eindigt op eenendertig december.

ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 20

Bij vrijwillige ontbinding stelt de algemene vergadering één of meervereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheid. Het bezit van vzw Ministerie van ideeën zal bij beslissing van de Algemene Vergadering, in dat geval na betaling van alle schulden en nakoming van alle verplichtingen, aan werken worden toegekend met een belangenloze doelstelling.

Artikel 21

Voor alles wat niet in de huidige standregelen werd voorzien gelden de wettelijke bepalingen van de wet van 2 mei 2002 op de v.z.w.

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/09/2012 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -11/09/2012 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
MINISTERIE VAN IDEEEN

Adresse
VOORTEINDE 21 2260 WESTERLO

Code postal : 2260
Localité : WESTERLO
Commune : WESTERLO
Province : Anvers
Région : Région flamande