MUSEUM HET ZOTTE KUNSTKABINET

Association sans but lucratif


Dénomination : MUSEUM HET ZOTTE KUNSTKABINET
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 597.870.287

Publication

23/02/2015
ÿþw

(LY'in

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

L

111'i 11 1%'i 11'i1 'i1'iI I'i1 1i1I 11 11I

*15029587*

I 1 FED, 2015

RPni-LIPANK van KOOPHAND*1_ -ANTWERPEN--âfd. MECHELEN

Benaming

(voluit)

Rechtsvorm :

Zetel :

Ondernemingsnr : Voorwerp akte

Museum Het Zotte Kunstkabinet

VZW

Sint-Katelijnestraat 22. 2800 Mechelen

S?F S7c (187-

Oprichtingsakte

De ondergetekenden

1 Op de Beeck Jan. Liersesteenweg 230.2590 Berlaar. Geboren Lier op 26.07,49

2 Van de Gaer Magda. Liersesteenweg 230. 2590 Berlaar, Geboren Leuven op 19.08.62

3 Op de Beeck Fientje. Uyerenboslaan 18.2820 Bonheiden, Geboren Duffel op 04.09.84

verklaren bij akte een vereniging zonder winstoogmerk op te richten met de hierna volgende statuten

Titell Naam Zetel Doei Duur

Artikel i

De vereniging draagt de naam "Museum Het Zotte Kunstkabinet" vzw. De vereniging behoudt zich het recht voor om in al de akten,facturen,aankondigingen,uitgaven en andere stukken,uitgaande van de vereniging de verkorte benaming "Zotte Kunstkabinet " vzw te gebruiken

Artikel 2

De vereniging is gevestigd in Sint-Katelijnestraat 22, 2800 Mechelen, De vereniging ressorteert onder het gerechterlijk arrondissement Mechelen.

Artikel3

De vereniging stelt zich tot doel, met uitsluitsel van elk winstoogmerk, het bestuderen van de schilderkunst van oude meesters(voornamelijk uit de zestiende en zeventiende eeuw) en de resultaten van deze wetenschappelijke studie openbaar te maken via een permanente tentoonstelling met schilderijen en andere historische en wetenschappelijke items,allen in bruikleen genomen van derden. Tevens door de organisatie van tentoonstellingen,publicaties,lezingen. Tevens heeft de vereniging tot doel de studie en bekendmaking van de kunstenares Mayken Verhuist (circa 1519-1599) te bevorderen door wetenschappelijk onderzoek, publicaties en tentoonstellingen evenals dezelfde activiteiten rond haar geboortehuis, in casu het historisch monument 't Vliegend Peert.

De vzw kan alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met het maatschappelijk doel. De vereniging mag ook op bijkomende wijze zekere economische activiteiten uitoefenen zoals inkomgelden, rondleidingen, museumshop op voorwaarde dat de opbrengst besteed wordt aan het hoofddoel.

Artikel 4

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur en kan ten allen tijd worden ontbonden.

Titell Lidmaatschap

Artikel 5

De vereniging bestaat uit leden en mogelijk toegetreden leden. De vereniging telt ten minste drie leden. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering komst uitsluitend toe aan de leden en niet aan de toegetreden leden. De toegetreden leden hebben enkel de rechten en verplichtingen hen toebedeeld door deze statuten. De statutaire bepalingen dienaangaande kunnen zonder consultatie of akkoord van de toegetreden leden worden gewijzigd.

Artikel 6

Als lid kan tot de vereniging toetreden,iedere natuurlijke of rechtspersoon die door de raad van bestuur als zodanig wordt aanvaard, Het lidmaatschap is van onbepaalde duur en eindigt door vrijwillig ontslag,uitsluiting en overlijden

Artikel 7

De jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage voor leden is vastgesteld op maximum 2000 euro. De algemene vergadering bepaalt jaarlijks en op voorstel van bestuurde lidmaatschapsbijdrage

De jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage voor de toegetreden leden wordt bepaald door de raad van bestuur. Artikel 8

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

%terme " kinase. en &nnAlnLnninn

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

De leden en toegetreden leden van de vereniging zijn verplicht

a.de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging alsook de besluiten van haar organen na te

leven.

b.de belangen van de vereniging of één van haar organen niet te schaden.

Artikel 9

Elk lid of toegetreden lid kan ten allen tijde ontslag nemen uit de vereniging mits het opsturen van een

aangetekend schrijven aan de voorzitter van de raad van bestuur. Elk lid kan slechts worden uitgesloten door

de algemene vergadering met een meerderheid van twee derden van de stemmen. in afwachting van de

beslissing over de uirsluiting van een lid, kan de raad van bestuur het lidmaatschap schorsen van de persoon

a. die de verplichtfngen,opgelegd in artikel 8 op ernstige wijze schend

b. die in gebreke blijft zijn financiële enfof administratieve verplichtingen tegenover de vereniging na te komen

De schorsing zal per aangetekende brief worden meegedeeld aan het betroken lid. Zij kan maximaal zes weken duren, binnen welke termijn de algemene vergadering moet bijeenkomen om over de uitsluiting te beslissen. Op deze bijeenkomst van de algemen vergadering behoudt het betrokken lid al zijn lidmaatschapsrechten. Besluit de algemene vergadering niet tot uitstuiting over te gaan, dan vervalt van rechtswege de schorsing van het lid en wordt deze geacht nooit te hebben plaatsgehad.

De raad van bestuur beslist soeverein over de uitsluiting of schorsing van een toegetreden lid, zonder zijn beslissing te moeten motiveren. Het lidmaatschap van een lid of een toegetreden lid eindigt automatisch door het overlijden van de natuurlijke persoon, of in geval van een rechtspersoon, door haar ontbinding, fusie, splitsing of faillissement. Ontslagnemende of uitgesloten leden of toegetreden leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding vorderen van gestorte bijdragen of gedane inbrebgen.

Titel IlI Raad Van Bestuur

Artikel 10

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur benoemd door de algemene vergadering en is ten alle tijde door deze afzetbaar. De bestuurders handelen als college. Zij oefenen hun mandaat kosteloos uit, tenzij de algemene vergadering anders zou bepalen.

Artikel 11

De duurtijd van het mandaat van bestuurder wordt bepaald door de algemene vergadering en het mandaat is hernieuwbaar. Bestuurders kunnen hun ontslag schriftelijk indienen bij de voorzitter. Zo door vrijwillig ontslag, verstrijken van termijn of afzetting, het aantal bestuurders is teruggevallen tot onder het wettelijke minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien.

Artikel 12

a. De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.. De voorzitter of de secretaris roept de raad bijeen. De voorzitter zit de vergadering voor. in geval van afwezigheid wordt hij vervangen door de oudste aanwezige bestuurder.

b. De raad kan slechts geldig beslissen indien ten minste de helft van de bestuurders aanwezig is. Indien dit quorum niet is bereikt, kan een nieuwe raad worden bijeengeroepen met dezelfde agenda, die geldig zal beraadslagen en beslissen indien ten minste twee bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

c. Iedere bestuurder kan op een schriftelijke wijze volmacht geven aan een andere bestuurder om hem op een vergadering van de raad van bestuur te vertegenwoordigen.

d. Van elke vergadering warden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de secretaris en worden ingeschreven in een daartoe bestemd register, De uittreksels die moeten worden overgelegd en al de andere akten worden geldig ondertekend door de secretaris of een bestuurder.

Artikel 13

a. De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en veretegenwoordigt deze in en buiten rechte.Hij is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van deze die door de wet uitdrukkelijk aan de amgemene vergadering zijn voorbehouden.

b. ten aanzien van derden Is de vereniging slechts geldig verbonden door de gezamelijke handtekeneing van twee bestuurders. Bestuurders die namens de raad van bestuur optreden, moeten ten aanzien van derden niet doen blijken van enig besluit of van enige machtiging

c.De raad van bestuur kan voor bepaalde handelingen en taken, en voor daden van dagelijks bestuur, zijn bevoegdheid overdragen aan een dagelijkst bestuur, aan één of meer bestuurders of zelfs aan een andere persoon, al dan niet lid van de vereniging. De duur waarvoor deze bevoegdheidsdelegatie plaatsgrijpt, kan niet langer zijn dan vier jaar en het mandaat kan ten allen tijde met onmiddelijke ingang worden ingetrokken door de raad van bestuur. Wanneer meer dan één persoon met het dagelijks bestuur wordt belast, wordt de vereniging in al haar handelingen van het dagelijks bestuur rechtsgeldig vertegenwoordigd door één persoon belast met het dagelijks bestuur, die geen bewijs van een voorafgaand besluit onder hen moet leveren.

d. De bevoegdheid om de vereniging in en buite rechte te vertegenwoordigen kan door de raad van bestuur bij eenvoudig besluit worden opgedragen aan één of meer personen, al dan niet bestuurder, die desgevallend, optreden. De bevoeghdheid van bovengenoemde perso(o)n(en) wordt precies afgebakend door de raad van bestuur, die eveneens de duur van het mandaat bepaalt. Het mandaat kan te allen tijde met onmiddellijke ingang door de raad van bestuur worden ingetrokken.

e. De algemene vergadering beslist over het door de raad van bestuur huishoudelijk reglement. Wijzigingen aan het huishoudelijk reglement kunnen worden opgesteld door de raad van bestuur, doch dienen ter

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

bekrachting worden voorgelegd aan de algemene vergadering. Bij dit huishoudelijk reglement mogen, zonder strijdig te zijn met de bindende voorschriften van de wet of van de statuten, aile maatregelen worden getroffen in verband met de toepassing van de statuten en met de regeling van de maatschappelijke zaken in het algemeen, en kan aan de leden of in hun rechtverkrijgende alles worden opgelegd wat in het belang van de vereniging wordt geacht.

Titel iV Algemene vergadering

Artikel 14.

De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of door de oudste aanwezige bestuurder, Een lid kan zich door een ander lid laten vertegenwoordigen. Elk lid kan echter slechts één ander lid vertegenwobrdigen. Elk lid beschikt over één stem op de algemene vergadering.

Artikel 15

De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor

a. het wijzigen van de statuten

b. het benoem en afzetten van de bestuurders

c.desgevallend, de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging

in geval een bezoldiging wordt toegekend

d de kwijting aan de bestuurders en de comissarissen

e het goedkeuren van de begroting en rekeningen

f. het vrijwillig ontbinden van de vereniging

g het uitsluiten van een lid

h de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk en

i alle gevallen waarin onderhavige statuten dat vereisen.

Artikel 16

a. de algemene vergadering wordt door de raad van bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging dat vereist en moet worden bijeengeroepen telkens wanneer een vijfde van de leden er om vraagt. Zij moet ten monste éénmaas per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begrotingen van het volgend jaar, op een door de raad van bestuur te bepalen plaats en datum, die valt in het eerste semester van elk kalenderjaar,

b. aile leden worden minstens acht dagen voor de algemene vergadering bij gewone brief uitgenodigd op de algemene vergadering, De uitnodiging wordt ondertekend door de voorzitter of de secretaris, Ze vermeldt dag, uur en plaats van de algemene vergadering.

c. de oproeping bevat de agenda, die wordt vastgesteld door de raad van bestuur. De algemene vergadering kan op geldige wijze een beslissing nemen over punten die niet op de agenda staan op voorwaarde dat alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Artikel 17

a.inzake aangelegenheden, andere dan deze vermeld in punt b. hieronder worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid(=de helft plus een, onthoudingen worden niet meegeteld) van de aanwezige en vertegenwoordigde leden Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

b. in geval van uitsluiting van een lid, van wijziging van de statuten of van ontbinding van de vereniging, zal de in de wet voorgeschreven pocedure worden nageleefd. Bij de stemming over statutenwijziging of ontbinding worden onthoudingen geteld als tegenstem.

Artikel 18

Van elke vergadering worden notulen opgemaakt, die ondertekend worden door de secretaris of een bestuurder. Ze worden opgenomen in een bijzonder register. Uittreksels daarvan worden ondertekend door de secretaris of een bestuurder.

Titel V Begrotingen - rekeningen

Artikel 19

a. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december

b. De raad van bestuur bereidt de rekeningen en begrotingen voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering, Na de goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de algemene vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders en desgevallend de commissaris.

c. De raad van bestuur draagt er zorg voor dat de jaarrekening en de overige in de VZW-wet vermelde stukken binnen de dertig dagen na goedkeuring worden neergelgd op de griffie van de rechtbank van koophandel, of indien de wet dit vereist, bij de Nationale Bank van België.

Titel VI Ontbinding - Vereffening

Artikel 20

Behoudens de gevallen van gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan siechts de algemene vergadering tot ontbinding besluiten, op de wijze zoals in de wet. in geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid, evenals de vereffeningsvoorwaarden.

Artikel 21

in geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een vereniging die een gelijkaardig doel nastreeft. De algemene vergadering die tot de ontbinding besluit zal aanduiden aan welke vereniging het vereffeningssaldo wordt overgedragen.

Artikel 22

Luik B - Vervolg

Voor alles wat in de statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de wet van 27 juni 1921, of de wetgeving die

deze wet zou vervangen na de oprichting van de vereniging toepasselijk op de algemene wettelijke bepalingen,

het huishoudelijk reglement en de gebruiken terzake,

Titel VII Overgangsbepaling

Artikel 23

Het eerste boekjaar loopt van de dag van oprichting tot 31 december van het jaar van oprichting.

Akte betreffende de benoeming van de bestuurders

De stichtende leden van "Museum Het Zotte Kunstkabinet" vzw benoemen onderstaande personen tot de raad van bestuur. In overeenstemming met de oprichtingsakte van "Museum Het Zotte Kunstkabinet" vzw besturen zij de vereniging en vertegenwoordigen deze bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling:

Op de Beeck Jan. Liersesteenweg 230. 2590 Beriaar, geboren te Lier op 26.07.1949

wordt benoemd tot voorzitter

Van de Gaer Magda. Liersesteenweg 230.2590 Berlaar, geboren te Leuven op 19.08.1962

wordt benoemd tot secretaris

Op de Beeck Fientje, Uyerenboslaan 18.2820 Bonheiden, geboren te Duffel op 04.09.84

wordt benoemd bestuurder

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
MUSEUM HET ZOTTE KUNSTKABINET

Adresse
SINT-KATELIJNESTRAAT 22 2800 MECHELEN

Code postal : 2800
Localité : MECHELEN
Commune : MECHELEN
Province : Anvers
Région : Région flamande