ORAMA - GRIEKSE CULTUURVERENIGING

Association sans but lucratif


Dénomination : ORAMA - GRIEKSE CULTUURVERENIGING
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 560.826.581

Publication

09/09/2014
ÿþ" MOD 2.2



In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



(verkort) :

Rechtsvorm: vereniging zonder winstoogmerk

Zetel Tulpenlaan 28 - 2550 Kontich

onderwerp akte: Oprichting

De ondergetekenden:

.BASAKIDOU Eleni Mirto wonende te Tulpenlaan 28 2550 Kontich

2.NYS Dominic wonende te Tulpenlaan 28 2550 Kontich

3.TASIOPOULOU Evanthia wonende te Stijgbeugelstraat 34, 2020 Antwerpen

4.LYNAS Markus Viktor wonende te Stijgbeugelstraat 34, 2020 Antwerpen

5.SARlDAK1 Maria wonende te Rysheuvelsstraat 8, 2600 Berchem

6TZOLAS Chrysoula wonende te Mechelsesteenweg 261 2018 Antwerpen

Verklaren bij deze akte een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de wet van 27.09.1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, (hierna VZW-wet), met de hiernavolgende statuten.

STATUTEN ORAMA VZVV - Griekse Cultuurvereniging

Hoofdstuk 1.- Naam, Zetel, Duur, Doel

Artikel 1. De vereniging is een Belgische vereniging zonder winstoogmerk en draagt voluit de naam: Orama VZW - Griekse Cultuurvereniging

Artikel 2. De zetel van de vereniging is gevestigd te Tulpenlaan 28 2550 Kontich en valt onder het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, afdeling Antwerpen.

De maatschappelijke zetel kan verplaatst worden bij beslissing van de raad van bestuur. leder besluit tot verplaatsing van de zetel moet worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel en worden bekendgemaakt in de bijlag en tot het Belgisch staatsblad.

Artikel 3. De activiteiten van de vereniging steunen vooral op vrijwilligerswerk van de leden. Voor het uitvoeren van sommige activiteiten kan het in voorkomend geval vereist zijn dat de vereniging een beperkte vergoeding aan een medewerker voorziet.

Artikel 4. De duur van de vereniging is onbeperkt.

Artikel 5. De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van enig winstoogmerk:

-Het ondersteunen en onderhouden van de Griekse taal, cultuur en tradities

-Het bevorderen van de Belgisch-Griekse relaties

-Het inrichten van een school tijdens de naschoolse uren of in het weekend voor kinderen en volwassenen

-Organiseren van allerlei activiteiten verbonden met de Griekse cultuur, folklore, gastronomie en dergelijke

meer

-Organiseren van diverse activiteiten zoals feesten, lezingen, uitstappen, theater, concerten,

muziekvoorstellingen, kookvoorstellingen of  workshops, filmavonden, happenings met Griekse producten,

sportactiviteiten, vakantiekampen en dergelijke meer

-Organiseren van activiteiten om financiële werkingsmiddelen voor de vereniging te bekomen

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de Instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

iiii ïi iii ï11 i iii 'iii '1 11'

*14167179*

Rechtbank van koophandel

Antwerpen

2 3. AUG. 2014

afdeling Antwerpen

Griffie

Ondernemingsrir : 0560" 826 . 5131

Benaming

(voluit): Orama VZW - Griekse Cultuurvereniging

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

4..-,..z.:' ..

MOD 2.2

..

-Organiseren van activiteiten die tot doel hebben om de gebeurtenissen uit de Griekse geschiedenis te

herdenken

-Aile andere activiteiten die bijdragen tot de realisatie van de doelen van deze vereniging

De vereniging heeft geen politieke of religieuze inslag of activiteit voor ogen.

Hoofdstuk 2  Lidmaatschap

Artikel 6.0e vereniging bestaat uit effectieve en toegetreden leden.

Het aantal effectieve en toegetreden leden is onbeperkt maar er moeten tenminste vier effectieve leden zijn.

Artikel 7. Effectieve leden zijn diegenen die bij de oprichting deze statuten ondertekenen. De raad van bestuur heeft de mogelijkheid om binnen een termijn van 6 maanden vanaf de datum van de oprichting effectieve leden toe te laten.

De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de effectieve leden en niet aan de toegetreden leden. Enkel effectieve leden zijn gerechtigd opgeroepen te worden en aanwezig te zijn op de algemene vergadering.

Artikel 8. Het jaarlijks lidgeld is vastgesteld op E 25,- voor de effectieve en toegetreden leden.

Wat het jaarlijks lidgeld van het eerste jaar na oprichting betreft, loopt dit vanaf de oprichting van de vereniging tot 31.12.2014.

De algemene vergadering kan beslissen dat de ledenbijdrage van de effectieve leden op een hoger bedrag dan het lidgeld voor de toegetreden wordt vastgesteld met dien verstande dat de maximum bijdrage voor effectieve leden E 250,- bedraagt

De jaarlijkse lidgelden zoals hiervoor vastgesteld kunnen slechts gewijzigd worden door beslissing van de algemene vergadering.

Aile lidmaatschapsgelden worden aangewend om het doel van de vereniging te realiseren. Artikel 9. Om toegetreden lid te worden moet men het jaarlijks lidgeld betalen.

Toegetreden leden kunnen vanaf hun tweede jaar ononderbroken lidmaatschap schriftelijk (per e-mail of aangetekend schrijven) aan de voorzitter van de raad van bestuur aanvragen om effectief lid te worden. Op de volgende bijeenkomst van de raad van bestuur zal over deze aanvraag beslist worden. De raad van bestuur moet de aanvaarding of weigering niet motiveren.

Artikel 10. De effectieve en toegetreden leden zijn verplicht

- de statuten en het huishoudelijk reglement, voor zover bestaande, van de vereniging alsook de besluiten

van haar organen na te leven.

- de belangen van de vereniging of één van haar organen niet te schaden.

Artikel 11. Het effectief lidmaatschap eindigt door overlijden, door het niet betalen van het lidgeld vexiif het einde van het lopend jaar waarvoor het lidgeld verschuldigd is en door ontslag. Het ontslag moet bij aangetekend schrijven of bij e-mail aan de voorzitter van de raad van bestuur ter kennis worden gebracht. Het ontslag heeft uitwerking vanaf de dag volgend op de eerstvolgende gewone algemene vergadering. Een ontslagnemend lid is verplicht tot het betalen van het lidgeld voor het jaar waarin zijn ontslag is ingediend. Tot uitsluiting wordt enkel beslist door de algemene vergadering met een meerderheid van 2/3 van de op de vergadering aanwezige of vertegenwoordigde leden.

e

In afwachting van de beslissing omtrent de uitsluiting van een effectief lid kan de raad van bestuur het

lidmaatschap schorsen van de persoom

-Die de verplichtingen opgelegd aan de leden onder artikel 8 op ernstige wijze schendt

-Die ondanks schriftelijke aanmaning in gebreke blijft zijn financiële en/of administratieve verplichtingen

tegenover de vereniging na te komen.

Het toetredend lidmaatschap eindigt door overlijden en door het niet betalen van het lidgeld v66r het einde van het lopend jaar waarvoor het lidgeld verschuldigd is. Tot uitsluiting van een toetredend lid wordt enkel beslist door de algemene vergadering met een meerderheid van 2/3 van de op de vergadering aanwezige of vertegenwoordigde leden.

-

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Effectieve of toetredende leden die zich gedragen op een wijze die onverenigbaar is met het maatschappelijk doel van de vereniging of de belangen van de vereniging door hun gedrag in het gedrang brengen kunnen door de algemene vergadering uitgesloten worden.

Artikel 12. Uitgetreden of uitgesloten leden kunnen geen rechten op het vermogen van de verenging laten gelden. Evenmin zijn ze gerechtigd de door hun betaalde lidgelden of gedane inbrengen terug te vorderen.

Hoofdstuk 3 - Raad van bestuur

Artikel 13. De vereniging wordt bestuurd door de raad van bestuur bestaande uit minimum drie bestuurders die effectief lid van de vereniging moeten zijn. De bestuurders handelen als college.

De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering bij stemming en zij zijn ten allen tijde door deze afzetbaar. De leden van de raad van bestuur worden benoemd voor twee jaar en zijn herverkiesbaar, De mandaten warden kosteloos uitgeoefend.

De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De andere personen die deel uitmaken van deze raad zijn bestuurders, Zo door vrijwillig ontslag, afzetting of voor welke reden dan ook, het aantal bestuurders is teruggevallen, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien. Met het oog op deze vervanging wordt zo spoedig mogelijk een buitengewone algemene vergadering bijeengeroepen.

Het ontslag moet bij aangetekend schrijven aan de voorzitter van de raad van bestuur ter kennis gebracht worden. De bestuurders gaan uit hoofde van de verbintenissen van de vereniging geen persoonlijke verplichting aan en zijn slechts aansprakelijk voor de goede uitoefening van hun mandaat.

Artikel 14, De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Zij is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van die welke uitdrukkelijk door de wet aan de algemene vergadering zijn voorbehouden.

De raad van bestuur kan zijn bevoegdheden voor bepaalde handelingen en taken, en voor daden van dagelijks bestuur, overdragen aan één of meer bestuurders, Derden kunnen slechts volmacht ontvangen voor een duidelijk omschreven opdracht en mits deze expliciet in tijd beperkt

Ten aanzien van derden is de vereniging slechts verbonden door de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders.

Artikel. 15. De bestuursvergaderingen worden afgestemd op de behoefte eraan. De voorzitter of secretaris roepen de raad bijeen op schriftelijke wijze (per brief of bij voorkeur per e-mail) met een oproepingstermijn van minimum 5 werkdagen tenzij in geval van hoogdringendheid, welke gemotiveerd zal worden in de notulen van de desbetreffende vergadering. De oproeping bevat datum, plaats, de agenda van de vergadering en de eventuele nodige stukken om met kennis van zaken de vergadering te houden.

Bij afwezigheid van de voorzitter wordt deze functie waargenomen door de secretaris, respectievelijk de oudste aanwezige bestuurder.

De raad van bestuur kan slechts geldig beslissen indien minstens de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is, ledere bestuurder kan een schriftelijke volmacht geven aan een andere bestuurder maar geen enkele bestuurder mag meer dan één andere bestuurder vertegenwoordigen,

De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid der aanwezige leden. Bij staking of gelijkheid van stemmen is de stem van de voorzitter of zijn plaatsvervanger doorslaggevend.

Van de vergaderingen van de raad van bestuur worden notulen opgemaakt die ondertekend worden door de secretaris of een bestuurder en die toegevoegd worden in een daartoe bestemd register dat bijgehouden wordt op de zetel van de vereniging waar het ter inzage ligt voor effectieve leden.

Hoofdstuk 4. - Algemene Vergadering

Artikel. 16, De algemene vergadering is samengesteld uit aile effectieve leden waarvan elk lid over één stem in de vergadering beschikt. Een effectief lid kan zich bij schriftelijke volmacht laten vertegenwoordigen door een ander effectief lid zonder dat een effectief meer dan twee andere leden kan vertegenwoordigen.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, of door de oudste van de aanwezige bestuurder.

Artikel 17, De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

1.Goedkeuring van de statuten of het wijzigen van deze statuten,

2.het benoemen en afzetten van de bestuurders

3.de eventuele benoeming en afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval

een bezoldiging wordt toegekend,

4.het goedkeuren van de rekeningen en begrotingen

5.de kwijting aan de bestuurders en commissarissen,

6.de vrijwillige ontbinding van de vereniging en het benoemen van één of meer vereffenaars,

7.de uitsluiting van een lid,

8.de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk

?

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 09/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

M002.2

9.goedkeuring van de hoogte van de lidmaatschapsbijdrage alsook eventuele andere bijdrage

10.alle gevallen waarin de wet of de statuten dat vereisen

Keurt het reglement van inwendige orde goed..

Artikel 18. Er moet minstens eenmaal per jaar één gewone algemene vergadering worden gehouden voor de goedkeuring van de rekeningen van het afgelopen jaar en van de begroting van het volgend jaar, op een door de raad van bestuur te bepalen plaats en datum die voor 31 oktober van dat jaar valt.

Verder kan een gewone algemene vergadering gehouden worden wanneer 1/5 van de effectieve leden dit vraagt of het belang van de vereniging dit vereist..

De bijeenroeping gebeurt door de voorzitter van de raad van bestuur of zijn plaatsvervanger, per gewone briefof per e-mail die aan ieder effectief lid van de algemene vergadering wordt gestuurd minstens acht dagen voor de voorgestelde datum. De oproeping vermeldt de plaats, de dag, het uur en de agenda van de vergadering. v. De agenda wordt bepaald door de raad van bestuur. 1/20 van de effectieve leden hebben het recht om de voorzitter te verzoeken bijkomende punten op de agenda te plaatsen. Op de dag van en tijdens de algemene vergadering zelf kunnen enkel punten op de agenda worden bijgevoegd op voorwaarde dat aile aanwezige of vertegenwoordigde leden hiermee instemmen en minstens de helft van de effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Artikel 19. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of bij afwezigheid door de secretaris, behoudens keuze van een andere voorzitter te kiezen door de algemene vergadering bij gewone meerderheid bij aanvang van de vergadering. De voorzitter wijst de secretaris aan.

In gewone gevallen kan de algemene vergadering geldig besluiten nemen met eenvoudige meerderheid (onthoudingen worden niet meegeteld) van de aanwezige of werkelijk vertegenwoordigde leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de algemene vergadering doorslaggevend

Tot wijziging van de statuten, tot uitsluiting van effectieve leden of vrijwillige ontbinding van de vereniging Kan slechts worden besloten mits de in de VZW-wet voorziene voorwaarden in acht worden genomen..

Artikel 20. Van elke vergadering worden notulen opgemaakt die worden ondertekend door de voorzitter of door twee bestuurders. Ze wonden opgenomen in het register dat bijgehouden wordt op de zetel van de vereniging waar het ter inzage ligt voor aile effectieve leden. Elke statutenwijziging, benoeming, ontslag of herroeping van een bestuurder dient te worden neergelegd ter griffie van de rechtbank van het gerechtelijkarrondissement en afdeling waar de vereniging is gevestigd.

Hoofdstuk 5.  Huishoudelijk Reglement

Art. 21. De algemene vergadering beslist over het, indien nodig, door de raad van bestuur voorgesteld huishoudelijk reglement. Wijzigingen aan dit reglement kunnen worden opgesteld door de raad van bestuur doch dienen bekrachtigd te worden door de algemene vergadering. Dit reglement mag, zonder strijdig te zijn met de bindende voorschriften van de VZW-wet of de statuten, maatregelen in verband met de toepassing van de statuten bevatten.

Hoofdstuk 6. - Begrotingen en rekeningen

Artike1.22. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. De raad van bestuur bereidt de jaarrekening en de begroting voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de algemene vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders en, desgevallend, de commissarissen..

Artikel 23. Indien de wet het vereist zal het toezicht van de vereniging worden uitgeoefend door één of meer commissarissen, die door de algemene vergadering worden benoemd. De commissarissen worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van drie jaar. De algemene vergadering bepaalt het aantal commissarissen en stelt hun bezoldiging vast.

Hoofdstuk 7. - Ontbinding en vereffening

Artikel 24. In geval van vrijwillige ontbinding van de vereniging benoemt de algemene vergadering die ze heeft uitgesproken eventueel vereffenaars, bepaalt hun bevoegdheid en beslist over het aanwenden van goederen en waarden der ontbonden vereniging na het passief te hebben vereffend en mits aan die goederen en waarden een bestemming te geven die zoveel mogelijk de doeleinden benadert waarvoor de ontbonden vereniging werd opgericht of aan een vereniging met belangeloos doel. In geval van gerechtelijke ontbinding zal met hetzelfde doel door de vereffenaars een algemene vergadering der effectieve leden bijeengeroepen worden.

De vereniging wordt niet ontbonden door het overlijden of het uittreden van een lid, op voorwaarde dat het cantal leden daardoor niet minder dan vier bedraagt. Zelfs in dat geval beschikt de vereniging over een regularisatietermijn van één jaar.

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Annexes diï lVfoniteur belge

Luik B - Vervolg

Hoofdstuk 8 Finariciële bepalingen

Artikel 25. Het is de vereniging toegestaan schenkingen en financiële of materiële bijdragen of giften te ontvangen ter ondersteuning en realisatie van haar doel.

Het is de vereniging toegestaan om een financiële bijdrage aan de ouders die hun kind inschrijven in de Griekse (kleuter)school of aan de volwassenen die zich inschrijven voor de Griekse school teneinde de inrichting en werking te kunnen realiseren. De hoogte en de periodiciteit van deze bijdrage wordt vastgesteld door de raad van bestuur in functie van de bestaande financiële middelen om dit doel te reallseren en in werking te houden. Deze bijdrage staat [os van enig lidgeld voor effectieve of toegetreden leden.

Hoofdstuk 9 lnzagerecht van de effectieve leden

Artikel 26. De effectieve leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de effectieve leden raadplegen dat de naam, voornaam en woonplaats van de effectieve leden vermeldt, alsook alle notulen en , beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van de personen, welke al dan niet hoedanigheid van bestuurder hebben die bij acle vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden, alsook van de boekhoudkundige stukken van de vereniging.

Hoofdstuk 10 VZW-Wet

Artikel 27. Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de VZW-wet of de wetgeving die deze wet zou vervangen na de oprichting van de vereniging, toepasselijk,

OVERGANGSBEPALINGEN

1.Afsluiting van het eerste boekjaar: Het eerste boekjaar loopt van de dag van oprichting tot 31 december , 2015

2.Datum van de eerste jaarvergadering: De eerste jaarvergadering zal worden gehouden vOôr 31 oktober 2015

3.De partijen komen bijeen in een eerste buitengewone algemene vergadering en treffen éénparig de volgende besluiten:

a.Wordt tot bestuurder benoemd: Markus Viktor LYNAS geboren op 08/11/1975 te Antwerpen

b.Wordt tot bestuurder benoemd: Evanthia TÂSIOPOULOU geboren op 30/05/1975 te Athene. Griekenland c.Wordt tot bestuurder benoemd: Eleni Mirto BASAKIDOU geboren op 25/11/1974 te Athene, Griekenland d.Wordt tot bestuurder benoemd: Maria SAR1DAKI geboren op 18/10/1973 te Iraklion, Griekenland e.Wordt tot bestuurder benoemd: Dominic NYS geboren op 31/12/1979 te Antwerpen f.de opdracht van bestuurder is onbezoldigd

, g.Behoudens herverkiezing loopt hun mandaat teneinde na de vergadering van het eerste boekjaar en loopt

derhalve tot de jaarvergadering van oktober 2016.

Aldus ( opgemaakt in twee exemplaren, waarvan één bewaard op de maatschappelijke zetel van de vereniging en waarvan het andere wordt neegelegd ter griffie van de Rechtbank van Koophandel te Antwerpen, afdeling Antwerpen, en met éénparigheid van stemmen aanvaard op de vergadering der oprichters, gehouden op 9/7/2014 te Kontich,

- ---- - - ----- - - - - - -"

NYS Dominic BASAKIDOU Eleni Mirto Bestuurder

Bestuurder



Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto Naam en hoedanigheid van de Instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd do vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso Naam en handtekening

Coordonnées
ORAMA - GRIEKSE CULTUURVERENIGING

Adresse
TULPENLAAN 28 2550 KONTICH

Code postal : 2550
Localité : KONTICH
Commune : KONTICH
Province : Anvers
Région : Région flamande