VRIENDEN VAN FORT BREENDONK

Association sans but lucratif


Dénomination : VRIENDEN VAN FORT BREENDONK
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 629.886.920

Publication

20/05/2015
ÿþMOD 2.2

= .4 In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter griffie

IIUNII01~1~11

" 15Q~218

ai

NEERGELE

8 - MEI 28tt

RECHTBANK van KOO:P,A; ANTWEFd i afd. MECii

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Ondernemingsnr Benaming

(voluit) : Vrienden van Fort Breendonk

(verkort) :

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Brandstraat 57, 2830 Willebroek

Onderwerp akte :

VRIENDEN VAN FORT BREENDONK

2830 Willebroek

STATUTEN

De ondergetekenden:

BELTEN Sarah, Weverstraat 16, 3270 Scherpenheuvel, geboren te Herk de-stad op 11 juni 1978; BEVERS Herbert, Hendrik de Braekeleerfaan 63, 2630 Aartselaar, geboren te Deume op 11 juni 1963; BRION Patrick, Pioenenstraat 12, 1800 Vilvoorde, geboren te Brugge op 26 februari 1963;

CARDOEN Jean, Topmolen 97, 1840 Londerzeel, geboren te Moeskroen op 12 september 1964; CORREMANS Luc, Pierstraat 107, 2840 Rumst, geboren te ... op 21 oktober 1955;

DE CUYPE=R Dirk, Londerzeelseweg 124, 1880 Ramsdonk, geboren te Antwerpen op 8 april 1967; EGGERICKX Elke, Sint-Janskerkhof 3, 2800 Mechelen, geboren te Stolberg (D) op 4 juni 1967; EMMERECHTS Roger, Steenwinkelstraat 413, 2627 Schelle, geboren te Wilrijk op 16 november 1944; POLFLIET Kevin, Sint-Janskerkhof 3, 2800 Mechelen, geboren te Willebroek op 8 maart 1977; REYNTIENS André, Jozef Wautersstraat 55, 2830 Willebroek, geboren te Willebroek op 29 december 1949; SMEDTS Luc, Dendermondsesteenweg 110, 2830 Willebroek, geboren te Antwerpen op 26 oktober 1948; VAN DE VREKEN Monique, Steenwinkelstraat 413, 2627 Schelle, geboren te Niel op 15 februari 1955; VAN ESBROECK Chris, Lippelodorp 9, 2890 Sint Amands, geboren te Bornem op 27 oktober 1960; allen met de Belgische nationaliteit, zijn overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te

richten, overeenkomstig de wet van 2 mei 2002 en waarvan zij de statuten vastleggen als volgt.

Titel I -- Benaming en sociale zetel

Artikel-1§1 De vereniging volgt met deze statuten de bepalingen uit de wetgeving terzake. Voor alles waarin niet uitdrukkelijk is voorzien in onderhavige statuten of in het huishoudelijk reglement, blijven de vigerende wetgeving en de gebruiken inzake de verenigingen van toepassing.

Artikel-1§2 De naam van de vereniging is: 'Vrienden van Fort Breendonk', in het Frans vertaald als 'Amis du Fort de Breendonk',

Artikel-1 §3 De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te 2830 Willebroek, Brandstraat 57, in het gerechtelijke arrondissement Antwerpen - afdeling Mechelen. Iedere wijziging van de sociale zetel zal overeenkomstig de geldende wettelijke beschikkingen gepubliceerd worden.

Titel II: Doel en duurtijd

Artikel-2§1 De vereniging heeft tot doel:

-het via socio-culturele en pedagogische initiatieven sensibiliseren van een zo ruim mogelijk publiek voor de waarde van de historische site van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk en de er aan

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

MoD 2.2

verbonden geschiedenis, in het bijzonder geplaatst binnen de hedendaagse maatschappelijke context en het thema van de mensenrechten;

-het bijstaan van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk bij het verwezenlijken van zijn doelstellingen, zoals vervat in de wet van 19 augustus 1947, artikel 3:

1° te waken over de bestendige bewaring van de gebouwen en werken van het Fort, alsook van de bij artikel 2 voorziene voorwerpen;

2° alle nuttige maatregelen te nemen opdat het aandenken van het Fort van Breendonk alsook van de gebeurtenissen die er plaats vonden, levendig blijven in de geest van de Natte, haar burgerzin aanwakkere en de vaderlandslievende opvoeding van de jeugd bevordere.

De vereniging kan alle handelingen stellen die rechtsreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doet, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijd volledig zullen worden bestemd voor haar doel.

Zij mag haar medewerking verlenen aan en zich interesseren voor alle activiteiten die aansluiten op haar doelstellingen.

Zij zat streven naar een zo nauw mogelijke samenwerking met het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk en zal in dit verband een door de Algemene Vergadering te bekrachtigen samenwerkingsovereenkomst opstellen.

Artikel-2§2 De vereniging wordt opgericht voor een onbeperkte duur, Zij kan te allen tijde ontbonden worden.

Titel 111 De leden

Artikel-3§1 De vereniging telt drie soorten leden: effectieve leden, expert-leden en ereleden.

Artikel-3§2 Effectieve leden hebben aanwezigheidsrecht en stemrecht in de Algemene Vergadering.

Het aantal effectieve leden Is onbeperkt, maar moet minstens drie bedragen. De ondertekenende oprichters zijn de eerste effectieve leden. Een register van effectieve leden zal conform de wettelijke bepalingen worden bijgehouden en raadpleegbaar zijn op de maatschappelijke zetel van de vereniging.

Artikel -3§3 Naast de stichtende leden kunnen ook expert-leden worden opgenomen tot de Algemene Vergadering. Deze expert-leden hebben aanwezigheidsrecht en stemrecht in de Algemene Vergadering doch kunnen geen mandaat opnemen in de Raad van Bestuur. Zij zijn vrijgesteld van lidgeld. Hun aantal mag het aantal effectieve leden niet overschrijden.

Bij de oprichting van de vereniging worden afgevaardigden van volgende organisaties opgenomen als

expert-lid:

-het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk (2 afgevaardigden)

-de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen (2 afgevaardigden)

Op voorstel van de Raad van Bestuur kunnen bij gewone meerderheid bijkomende expert-leden worden aanvaard door de Algemene Vergadering. Het verzoek van een kandidaat-expert-lid om aanvaard te worden, moet schriftelijk worden ingediend bij de voorzitter van de Raad van Bestuur en moet blijk geven van instemming met de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging.

Artikel-3§4 Ieder natuurlijk persoon kan op voorstel van de Raad van Bestuur bij gewone meerderheid als effectief lid aanvaard worden door de Algemene Vergadering. Het verzoek van een kandidaat-lid om aanvaard te worden als effectief lid, moet schriftelijk worden ingediend bij de voorzitter van de Raad van Bestuur en moet blijk geven van instemming met de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging,

Artikel-3§5 Op voorstel van de Raad van Bestuur kan bij gewone meerderheid een natuurlijk persoon als erelid worden aanvaard. Het erelidmaatschap geldt als uitzonderlijke blijk van verdienste voor de vzw. Ereleden hebben aanwezigheidsrecht maar geen stemrecht op de algemene vergadering, Hun rechten en plichten, worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement.

Artikel-3§6 De uitsluiting van een lid gebeurt op de wijze zoals wettelijk bepaald.

Artikel-3§7 Ontslagnemende of uitgesloten leden, evenals erfgenamen of rechthebbenden ervan, hebben geen enkel recht op het maatschappelijk vermogen.

Artikel-3§8 De Raad van Bestuur stelt jaarlijks een door de effectieve leden verschuldigd lidgeld vast. Het lidgeld mag niet hoger zijn dan 100 euro . Het lid dat weigert dit lidgeld te betalen, wordt geacht ontslag te

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

nemen, De jaarlijkse bijdrage voor effectieve leden wordt bekrachtigd door de Algemene Vergadering. Voor het eerste werkjaar 2015 wordt er geen bijdrage gevraagd.

Titel IV  Algemene Vergadering

Artikel-4§1 De Algemene Vergadering is het hoogste gezag van de vereniging en is zoals bepaald in de wet onder andere bevoegd te besluiten in de volgende aangelegenheden:

-de statutenwijziging;

-de benoeming en uitsluiting van bestuurders;

-de benoeming en de afzetting van commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een

bezoldiging wordt toegekend;

-de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

-de goedkeuring van de rekeningen en begrotingen;

-de aanvaarding en uitsluiting van de leden;

-de ontbinding van de vereniging;

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

en in alle gevallen waarin deze statuten het vereisen.

Artikel-4§2 De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden en expert-leden van de vereniging.

Artikel-4§3 Er dient ieder jaar tenminste één Algemene Vergadering gehouden te worden in de loop van de eerste drie maanden van elk burgerlijk jaar. Een buitengewone Algemene Vergadering zal bijeen geroepen warden telkens het maatschappelijk belang dit vereist of wanneer een vijfde van de leden dat vraagt.

Artikel-4§4 De leden van de Algemene Vergadering moeten ten minste acht dagen véér de zitting hetzij per gewone brief hetzij elektronisch worden uitgenodigd. De Algemene Vergadering kan enkel beslissen over de punten van de in voormelde brief opgegeven dagorde.

Artikel-4§5 De Algemene Vergadering wordt geleid door de voorzitter of bij afwezigheid door zijn plaatsvervanger.

Artikel-4§6 Ieder effectief lid mag zich laten vertegenwoordigen door een volmachtdrager, eveneens effectief lid van de vereniging. Ieder effectief lid kan slechts drager zijn van ÉÉN volmacht. Elk effectief lid heeft ÉÉN stem.

Artikel-4§7 Behalve wanneer de wet er anders over beschikt kan de vergadering rechtsgeldig beslissen, ongeacht het aantal aanwezige leden of door een volmachtdrager vertegenwoordigde leden. De beslissingen warden genomen met gewone meerderheid van stemmen, tenzij de wet anders beschikt, in geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel-4§8 De verslagen van de algemene vergadering worden genotuleerd en bekend gemaakt als volgt en kunnen op aanvraag ingekeken worden op de maatschappelijke zetel :

Van elke Algemene Vergadering wordt een door de voorzitter en de secretaris ondertekend ontwerpverslag opgemaakt, dat binnen de twintig werkdagen na de vergadering, hetzij per post, hetzij elektronisch zonder onderscheid aan alle effectieve leden en expert-leden wordt toegezonden. Allen krijgen de mogelijkheid om binnen de vijf werkdagen na de ontvangst van het ontwerpverslag opmerkingen te formuleren. De opmerkingen worden zonder onderscheid toegevoegd aan het definitieve verslag dat aan alle leden en experts wordt bezorgd binnen de vijf werkdagen.

Titel V - Beheer en bestuur

Artikel-5§1 De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur samengesteld uit tenminste drie en ten hoogste vijftien bestuurders, Zij worden aangesteld door de Algemene Vergadering voor een termijn van zes jaar, uitgezonderd het jaar van de oprichting van de vereniging, Het mandaat van de bestuursleden is op elk ogenblik herroepbaar door de Algemene Vergadering. De uittredende bestuurders zijn herkiesbaar.

Artikel-5§2 Kandidaat-bestuursleden dienen hun kandidatuur uiterlijk twee weken voor een Algemene Vergadering schriftelijk te bezorgen aan de voorzitter.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel-5§3 Indien om welke reden ook het aantal bestuurders onder het gestelde minimum daalt zullen de overblijvende bestuurders een buitengewone Algemene Vergadering bijeen roepen om het vereiste aantal aanvullende bestuursleden te verkiezen.

Artikel-5§4 De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. Deze functies zijn niet verenigbaar.

Het mandaat voor deze functies duurt eveneens 6 jaar. Om bestuurscontinuïteit in te bouwen duurt uitzonderlijk het eerste mandaat van secretaris en ondervoorzitter na de oprichting slechts drie jaar , het mandaat van voorzitter en penningmeester zes jaar.

Artikel-5§5 De Raad van Bestuur wordt per gewone brief of per e-mail samengeroepen door de secretaris of de voorzitter. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter. Bij ontstentenis, belet of afwezigheid van de voorzitter zal deze worden vervangen door zijn plaatsvervanger, of bij diens ontstentenis, belet of afwezigheid, door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Artikel-5§6 De Raad van Bestuur kan slechts beslissingen nemen indien tenminste de meerderheid van de bestuursleden aanwezig is of geldig vertegenwoordigd. ieder lid heeft een stem. Iedere beslissing van de raad wordt genomen met gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt.

Artikel-5§7 De verslagen warden opgemaakt door de secretaris en worden ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Bestuur. Na goedkeuring door de Raad worden zij in tweevoud ondertekend door de voorzitter en de secretaris of, indien zij verhinderd zijn, door hun respectievelijke vervangers. Een exemplaar van de ondertekende verslagen zal worden bewaard op de maatschappelijke zetel.

Artikel-5§8 De voorzitter en de secretaris zijn automatisch voorzitter en secretaris van de Algemene Vergadering.

Artikel-5§9 De voorzitter, de ondervoorzitter, de secrétaris en de penningmeester of hun respectievelijke vervangers vormen het dagelijks bestuur.

Artikel-5§10 De handelingen die buiten het dagelijks bestuur vallen, dienen steeds ter goedkeuring aan de raad van bestuur voorgelegd te worden.

Artikel-5§11 De leden van het dagelijks bestuur stellen ieder jaar een financieel en een activiteitenverslag

op.

Artikel-5§12 De gerechtelijke handelingen worden gevoerd door de Raad van Bestuur of een daartoe gevolmachtigde bestuurder.

Artikel-5§13 De bestuurders nemen geen enkele persoonlijke verantwoordelijkheid op zich met betrekking tot de financiële verbintenissen van de vereniging. Hun verantwoordelijkheid beperkt zich tot het uitvoeren van de opdracht die zij ontvangen hebben.

Artikel-5§14 De mandaten van de leden van de Raad van Bestuur zijn niet bezoldigd.

Artikel-5§15 De Raad van Bestuur is autonoom gemachtigd om bestuurders om gegronde redenen uit te sluiten.

Titel VI  Jaarrekening en begroting

Artikel-6 Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. De,raad van bestuur sluit de rekeningen van het voorbije boekjaar af en bereidt de begroting van het komend boekjaar voor. Zowel de jaarrekening als de begroting worden ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering die plaatsvindt binnen de zes maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar, De goedgekeurde rekeningen/balans wordt telkens neergelegd op de griffie van de Rechtbank van Koophandel tegen uiterlijk 30 juni.

s

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

,

MOD 2.2

Titel VII  Ontbinding en vereffening

Artikel-7§1 Behoudens het geval van gerechtelijke ontbinding kan slechts tot ontbinding worden besloten door de Algemene Vergadering, mits uitdrukkelijke vermelding op de agenda, en mits het respecteren van het aanwezigheidsquorum en de beslissingsmeerderheid voorzien in de V&S-wet.

Indien geen 2/3 van de leden op de Algemene Vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede Algemene Vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde effectieve en expert-leden, en dit met een meerderheid van 4/5 van de stemmen. Deze tweede vergadering mag evenwel niet binnen de 15 kalenderdagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Artikel-7§2 ingeval van vrijwillige ontbinding benoemt de Algemene Vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid alsmede de vereffeningvootwaarden.

Artikel-7§3 De activa van de vereniging worden, na aanzuivering van de passiva, overgedragen aan een vereniging met een belangeloze doelstelling die het meest overeenstemt met het doel van de ontbonden vereniging.

Artikel-7§4 Van de ontbinding zal het ontbindingsbesluit, de benoeming en de arnbtsbeëindiging van de veseifenaars neergeSegd vierden op de grS% van de Rechtbank van Koophandel. Binnen de 30 dagen na de neerlegging dient dit ontbindingsbesluit, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars bij uittreksel bekendgemaakt te worden in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad,

TITEL VIII: Aanvullende bepalingen

Artikel-8§1

Al wat niet door deze statuten is voorzien, wordt gèregeld door de Wet betreffende de verenigingen zonder

winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen van 27 juni 1921 (B.S. 1

juli 1921), zoals gewijzigd door de Wet van 20 mei 2002.

Artikel-8§2

De raad van bestuur stelt een huishoudelijk reglement van de vereniging op waarin onder meer de modaliteiten van het intern functioneren worden vastgelegd, Dit huishoudelijk reglement alsook de wijzigingen ervan worden ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering, die hierover beslist met gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden.

Titel IX  Voorlopige beschikking

Artikel-9§1 De Raad van Bestuur bestaat op heden uit de hoger vermelde stichtende leden

Artikel-9§2 Het eerste boekjaar loopt vanaf de datum van de oprichting van de vereniging tot 31 december 2015

Stichtende leden en eerste bestuurders

BELTEN Sarah, Bestuurder, Weverstraat 16, 3270 Scherpenheuvel, geboren te Herk-de-stad op 11 juni 1978, Rijksreg.nr. 78.06.11-246.37

BEYERS Herbert, Secretaris, Hendrik de Braekeleerlaan 63, 2630 Aartselaar, geboren te Deume op 11 juni 1963, Rijksreg.nr. 63.06.11-267.89;

BRION Patrick, Pioenenstraat 12, 1800 Vilvoorde, geboren te Brugge op 26 februari 1963, Rijksreg.nr. 63.02.26-029.43;

CARDOEN Jean, Ondervoorzitter, Topmolen 97, 1840 Londerzeel, geboren te Moeskroen op 12 september 1964, Rijksreg.nr, 64.09.12-125.49;

CORREMANS Luc, Bestuurder, Pierstraat 107, 2840 Rumst, geboren te ... op 21 oktober 1955, Rijksreg.nr, 55.10.21-391.10;

DE CUYPER Dirk, Bestuurder, Londerzeelseweg 124, 1880 Ramsdonk, geboren te Antwerpen op 8 april 1967 Rijksreg.nr. 67.04.08-339.80;

EGGERICKX Elke, Bestuurder, Sint-Janskerkhof 3, 2800 Mechelen, geboren te Stolberg (D) op 4 juni 1967, Rijksreg.nr. 67.06.04-340.19;

EMMERECHTS Roger, Penningmeester, Steenwinkelstraat 413, 2627 Schelle, geboren te Wilrijk op 16 november 1944, Rijksreg.nr. 44.11.16-341.83;

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Op de laatste blz. van Luik q vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

POLFLIET Kevin, Voorzitter, Sint-Janskerkhof 3, 2800 Mechelen, geboren te Willebroek op 8 maart 1977, Rijksreg.nr. 77.03.08-039.01;

REYNTIENS André, Bestuurder, Jozef Wautersstraat 55, 2830 Willebroek, geboren te Willebroek op 29 december 1949, Rijksreg.nr. 49.12.29-279.61;

SMEDTS Luc, Bestuurder, Dendermondsesteenweg 110, 2830 Willebroek, geboren te Antwerpen op 26 oktober 1948, Rijksreg.nr. 48.10.26-233.65;

VAN DE VREKEN Monique, Bestuurder, Steenwinkelstraat 413, 2627 Schelle, geboren te Niel op 15 februari 1955, Rijksreg.nr. 55.02,15-170.64;

VAN ESBROECK Chris, Bestuurder, Lippelodorp 9, 2890 Sint-Amands, geboren te Bomem op 27 oktober 1960, 60.10.27-207.22;

De stichtende bestuurders hebben op 9 april 2015 , overeenkomstig artikel 5§4 de volgende mandaten verdeeld

Voorzitter : Polfliet Kevin, Sint-Janskerkhof 3, 2800 Mechelen, geboren te Willebroek op 8 maart 1977, Rijksreg.nr, 77.03.08-039.01;

Ondervoorzitter : Cardoen Jean, Topmolen 97, 1840 Londerzeel, geboren te Moeskroen op 12 september 1964, Rijksreg.nr. 64.09.12-125.49;

Secretaris : Beyers Herbert, Hendrik de Braekeleeriaan 63, 2630 Aartselaar, geboren te Deurre op 11 juni 1963, Rijksreg.nr. 63.06.11-267.89

Penningmeester : Emmerechts Roger, Steenwinkelstraat 413, 2627 Schelle, geboren te Wilrijk op 16 november 1944, Rijksreg.nr. 44.11,16-341.83

Polfliet Kevin: voorzitter

Beyers Herbert: secretaris



Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/05/2015 - Annexes du Moniteur belge

, Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Coordonnées
VRIENDEN VAN FORT BREENDONK

Adresse
BRANDSTRAAT 57 2830 WILLEBROEK

Code postal : 2830
Localité : WILLEBROEK
Commune : WILLEBROEK
Province : Anvers
Région : Région flamande