CRIMEN

Association sans but lucratif


Dénomination : CRIMEN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 598.855.333

Publication

25/02/2015
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 1. Naam

§1. De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder een vereniging zonder winstoogmerk (hierna  VZW genaamd) op grond van de wet van 27 juni 1921 (B.S. 1 juli 1921) betreffende verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, zoals gewijzigd bij wet d.d. 2 mei 2002, 16 januari 2003, 22 december 2003, 9 juli 2004 en 27 december 2004 (hierna: de  V&S-wet genoemd).

§2. De vereniging draagt de naam  Crimen . Die naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden  vereniging zonder winstoogmerk of door de afkorting  VZW , met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

Artikel 2. Zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd te Hooverplein 10, lokaal 91.27, 3000 Leuven en ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Leuven.

De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen naar iedere plaats binnen het Nederlands taalgebied en de nodige openbaarmakingsvereisten te vervullen. De zetelwijziging zal worden bekrachtigd in de statuten door de algemene vergadering op de eerstvolgende vergadering.

Artikel 3. Doel

§1. De vereniging heeft tot doel, als studentenkring van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit te Leuven, een aanvulling te verschaffen op de universitaire vorming van de criminologiestudent bij het opgelegde programma van de Universiteit, in het bijzonder op sociaal, cultureel, economisch en godsdienstig gebied, alsook iedere werkzaamheid te bevorderen die de vriendschapsbanden onder haar leden en met andere studenten of afgestudeerden Criminologie van de Faculteit Rechtsgeleerheid versterken. Verder dient zij op

Tussen de ondergetekenden

Van Rossem, Jonas, geboren op 23 juni 1992, woonachtig te 2950 Kapellen

Crabbé, Tatjana, geboren op 21 maar 1993, woonachtig te 1820 Steenokkerzeel

Hoeven, Laura, geboren op 4 april 1993, woonachtig te 2970 Schilde

zijn overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten waarvan de statuten luiden als volgt:

Titel I  Naam, zetel en doel

Crimen vzw

Gecoördineerde Statuten Crimen VZW

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Crimen

Onderwerp akte : Oprichting

(afgekort) :

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Herbert Hooverplein 10

*15303452*

Luik B

3000

België

0598855333

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

Leuven

Griffie

Neergelegd

21-02-2015

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

onderwijskundig vlak de belangen van alle studenten Criminologie van de Faculteit Rechtsgeleerheid te behartigen en de studentenvertegenwoordiging in de bestuursorganen van de Faculteit Rechtsgeleerheid te verzekeren.

§2. De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het doel, en mag daartoe alle nodige roerende of onroerende goederen in huur of gebruik nemen, verwerven, bezitten en vervreemden. Zij mag ook haar medewerking verlenen aan alle verenigingen, kringen of instellingen die een gelijkaardig doel als het hare nastreven.

§3. Daarnaast kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde ideële niet-winstgevende doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de ideële niet-winstgevende doelstellingen.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Artikel 4. Duur

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde ontbonden worden.

Titel II  Leden

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 5. Werkende leden

§1. Overeenkomstig artikel 10 zijn werkende leden alle leden van de Algemene Vergadering.

§2. Het aantal werkende leden is onbeperkt, maar moet ten minste drie bedragen. De werkende leden zijn titularis van alle rechten en plichten die in de V&S-wet aan leden worden toegekend. De werkende leden betalen geen lidgeld.

§3. Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen werkend lid worden van de VZW. Natuurlijke personen moeten, om lid te kunnen zijn van de vereniging, ingedeeld zijn bij crimen, in overeenstemming met artikel 3 van het reglement  Samenstelling participatiecommissies en studentenraad van Leuven , 18 mei 2008, van LOKO. Bovendien moeten zij volgens artikel 11, §1 van dat reglement stemgerechtigd zijn. Natuurlijke personen die aan deze voorwaarden voldoen worden verder  studenten Criminologie van de faculteit Rechtsgeleerdheid genoemd.

§4. De natuurlijke personen die in een bepaald werkjaar als preses of als presidiumlid werden verkozen naar aanleiding van de presidiumverkiezingen zoals geregeld in Titel III, worden op de eerstvolgende 1 augustus volgend op de dag van de verkiezingen van rechtswege werkend lid van de vereniging, na bekrachtiging van de geldigheid van hun verkiezing door de Raad van Bestuur. Hun lidmaatschap geldt voor één jaar en is hernieuwbaar.

§5. Onverminderd de bepalingen van artikel 5, § 4, is enkel de Raad van Bestuur bevoegd om personen als Werkende Lid tot de vereniging toe te laten. De Raad van Bestuur bepaalt soeverein aan wie ze het lidmaatschap aanbiedt. Het lidmaatschap eindigt de 15de juli, volgend op de datum dat het lidmaatschap aanvang nam.

Artikel 6. Toegetreden leden

§1. Naast werkende leden kent de vereniging nog 3 categorieën toegetreden leden:  gewone leden ,  ereleden en  steunende leden . Al deze leden zijn houder van een lidkaart.

§2. De toegetreden leden hebben enkel de rechten en plichten die in deze statuten staan beschreven.

§3. Elke student Criminologie van de Faculteit Rechtsgeleerdheid kan zich kandidaat stellen als gewoon lid. Gewone leden betalen een jaarlijkse bijdrage waarvan het bedrag voor alle gewone leden gelijk is en door de Raad van Bestuur wordt bepaald bij het begin van elk werkjaar. Deze bijdrage geldt voor één jaar.

§4. Elke student kan zich kandidaat stellen als erelid. Ereleden betalen een jaarlijkse bijdrage waarvan het bedrag voor alle ereleden gelijk is en door de Raad van Bestuur wordt bepaald bij het begin van elk werkjaar. Deze bijdrage geldt voor één jaar. De Raad van Bestuur heeft zeggenschap over het al dan niet toelaten van ereleden en kan verkiezen het lidmaatschap aan bepaalde personen gratis aan te bieden, de Raad van Bestuur houdt hierbij rekening met het Huishoudelijk Reglement.

§5. Elke student kan zich kandidaat stellen als steunend lid. Steunende leden betalen een jaarlijkse bijdrage waarvan het bedrag voor alle steunende leden gelijk is en door de Raad van Bestuur wordt bepaald bij het begin van elk werkjaar. Deze bijdrage geldt voor één jaar. De Raad van Bestuur heeft zeggenschap over het al dan niet toelaten van steunende leden.

Artikel 7. Einde van lidmaatschap

§1. Het lidmaatschap als werkend of toegetreden lid van de vereniging neemt een einde door het verstrijken van de termijn van lidmaatschap, vrijwillig ontslag, uitsluiting, overlijden of in het geval het een rechtspersoon betreft door haar ontbinding of faillissement. Een werkend of toegetreden lid kan vrijwillig ontslag geven, door het ontslag toe te lichten op de raad van bestuur of een aangetekende brief te versturen naar de voorzitter.

§2. Een werkend of toegetreden lid kan worden uitgesloten conform artikel 14, §2.

§3. Een werkend of gewoon lid dat na 15 oktober niet stemgerechtigd is, zoals beschreven in artikel 5, §2, wordt van rechtswege uitgesloten als werkend of respectievelijk gewoon lid van de vereniging.

§4. Een werkend of toegetreden lid dat ontslag neemt of wordt uitgesloten, alsook de erfgenamen van een overleden werkend of toegetreden lid, kunnen geen aanspraak maken op het bezit van de vereniging en kunnen betaalde bedragen niet terugvorderen.

Titel III Praesidiumverkiezingen

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Artikel 8. Verkiezingen

§1. De Raad van Bestuur is verplicht elk jaar tussen maart en juni verkiezingen te organiseren, praesidiumverkiezingen genaamd. Op deze verkiezingen zijn alle studenten Criminologie van de Faculteit Rechtsgeleerdheid aan de K.U.Leuven stemgerechtigd.

§2. De precieze modaliteiten van de verkiezingen moeten worden vastgelegd in een specifiek verkiezingsreglement. De Raad van Bestuur keurt het verkiezingsreglement goed. De Raad van Bestuur moet het verkiezingsreglement openbaar maken op de website van de vereniging. Een aankondiging van deze publicatie dient te verschijnen in een papieren publicatie die gratis ter beschikking van de studenten van de Faculteit Rechtsgeleerdheid wordt gesteld. Vanaf 1 februari t.e.m. de dag van de jaarlijkse verkiezing mag het reglement geen wijzigingen ondergaan.

§3 De organisatie van de verkiezingen verloopt eveneens met het oog op de verkiezing van de vertegenwoordigers van de studenten bij de K.U.Leuven. Daarbij respecteert de Raad van Bestuur het Participatiedecreet en het participatiereglement van LOKO.

Onder het Participatiedecreet wordt verstaan: het decreet d.d. 19 maart 2004 (B.S. 10 juni 2004) betreffende de rechtspositieregeling van de student, de participatie in het hoger onderwijs, de integratie van bepaalde afdelingen van het hoger onderwijs voor sociale promotie in de hogescholen en de begeleiding van de herstructurering van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen, en haar uitvoeringsbesluiten.

§4. Deelnemen aan de verkiezingen dient in ploegverband te gebeuren. Een deelnemende ploeg moet minimum vier leden tellen. De leden van een verkiezingsploeg moeten studenten Criminologie van de Faculteit Rechtsgeleerdheid zijn. Ten laatste twee weken voor de verkiezingsdag moet de Raad van Bestuur op de website van de vereniging de lijst van deelnemende ploegen publiceren, met inbegrip van de namen van de leden van alle ploegen.

§5. Het verkiezingsreglement dient in elk geval te specificeren op welke manier bepaald wordt welke ploeg de verkiezingen heeft gewonnen. Er kan slechts één ploeg de verkiezingen winnen.

Artikel 9. Bekrachtiging van de uitslag van de verkiezingen

§1. De Raad van Bestuur ziet er op toe dat de bepalingen van artikel 8 van de statuten en van het volledige verkiezingsreglement worden nageleefd. Vervolgens moet de Raad van Bestuur, na controle van het bepaalde in artikel 8 en in het verkiezingsreglement, beslissen of de verkiezingen conform de statuten en het verkiezingreglement hebben plaatsgevonden. De bekrachtiging van de verkiezingsuitslag houdt in dat de Raad van Bestuur aanvaardt dat de leden van de winnende ploeg op de laatste Algemene Vergadering van het werkingsjaar toetreden als werkend lid.

§ 2 Indien zij deze verplichting verzuimt komt het de voorzitter van de Raad van Bestuur toe een aantal personen aan te wijzen die als werkend lid tot de vereniging kunnen worden toegelaten, rekening houdend met het bepaalde in artikel 5. De voorzitter van de Raad van Bestuur kan discretionair en zonder motivatie de begin- en einddatum van het lidmaatschap van die personen bepalen. Deze personen staan in voor de continuïteit van de werking van Crimen en zijn verplicht om conform het Participatiereglement van LOKO nieuwe verkiezingen te organiseren.

Titel IV  De Algemene Vergadering

Artikel 10. Samenstelling van de Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering bestaat uit de werkende leden. Alle werkende leden hebben gelijk stemrecht. Elk

werkend lid heeft één stem. De toegetreden leden maken geen deel uit van de Algemene Vergadering.

Artikel 11. Bevoegdheden van de Algemene Vergadering

Conform de V&S-wet beschikt de Algemene Vergadering over de volgende bevoegdheden:

1. de wijziging van de statuten ;

2. de benoeming en afzetting van de bestuurders;

3. de benoeming en afzetting van de commissaris en het bepalen van diens bezoldiging;

4. de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5. de goedkeuring van de begroting en van de jaarrekening;

6. de ontbinding van de vereniging;

7. de uitsluiting van een werkend lid;

8. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk.

Daarnaast beschikt de Algemene Vergadering over alle bevoegdheden die haar uitdrukkelijk door deze statuten

werden toegekend.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Artikel 12. Bijeenkomsten van de Algemene Vergadering

§1. De jaarlijkse bijeenkomsten van de Gewone Algemene Vergadering zullen gehouden worden op de plaats, de dag en het uur vermeld in de uitnodiging. De uitnodiging wordt ten minste 8 dagen voorafgaand aan de Algemene Vergadering verstuurd per e-mail, gewone brief of fax naar alle werkende leden. Deze Gewone Algemene Vergadering wordt gehouden binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar.

§2. De vergaderingen worden bijeengeroepen door de voorzitter van de Raad van Bestuur. Aan de uitnodiging wordt een ontwerp van agenda toegevoegd waarin elk punt is opgenomen dat door ten minste één bestuurder of één werkend lid wordt voorgesteld.

§3. Bijzondere bijeenkomsten in de Buitengewone Algemene Vergadering kunnen worden bijeengeroepen door

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

de voorzitter van de Raad van Bestuur of op verzoek van ten minste 1/5 van de werkende leden. De uitnodiging wordt ten minste 8 dagen voorafgaand aan de Algemene Vergadering naar alle werkende leden verstuurd per email.

§4. De Algemene Vergadering kan punten buiten de agenda bespreken en goedkeuren.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 13. Bepalingen bij de Algemene Vergadering

§1. De Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden, tenzij de V&S-wet of deze statuten uitdrukkelijk anders vereisen. Stemming gebeurt bij handopsteking of, indien ten minste 1/3 van de werkende leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn er om vraagt, door geheime stemming.

§2. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur en in diens afwezigheid door de ondervoorzitter. Indien de ondervoorzitter eveneens afwezig is, wordt de Algemene Vergadering voorgezeten door de oudste der aanwezige dagelijkse bestuurders. Indien deze allen afwezig zijn, wordt de Algemene Vergadering voorgezeten door de oudste bestuurder.

§3. Bij staking van stemmen is de stem van de persoon die de vergadering voorzit doorslaggevend.

§4. Van elke vergadering worden notulen opgesteld, ondertekend door de voorzitter van de Raad van Bestuur, en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de werkende leden, die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

§5. Verdere modaliteiten i.v.m. de vergaderingen van de Algemene Vergadering, kunnen worden vastgelegd in een huishoudelijk reglement. De Algemene Vergadering beslist over dat huishoudelijk reglement bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden.

Artikel 14. Quora van de Algemene Vergadering

§1. De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering, die voldoet aan een quorum van 2/3 van de werkende leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook wijzigingen aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgende op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden.

§2. De Algemene Vergadering kan besluiten tot de uitsluiting van een werkend of toegetreden lid met een meerderheid van 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden. Op de vergadering die over uitsluiting beraadslaagt en beslist dient 2/3 van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. Indien de Algemene Vergadering beraadslaagt over het uitsluiten van een werkend of toegetreden lid, heeft het werkend of toegetreden lid in kwestie in elk geval het recht om gehoord te worden.

§3. De werkende leden kunnen zich op de vergadering laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid. Elk werkend lid kan drager zijn van slechts één volmacht. Personen die geen werkend lid zijn kunnen geen volmacht dragen.

Artikel 15. Bestuurders

§1. De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, samengesteld uit ten minste 3 leden. Het aantal bestuurders moet in elk geval steeds lager zijn dan het aantal personen dat Werkend lid is van de vereniging. § 2. De bestuurders worden benoemd door een Algemene Vergadering, bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden voor een termijn van één jaar. De bestuurders moeten op het moment van hun verkiezing werkend lid zijn van de vereniging.

§3. De Raad van Bestuur kiest onder de bestuurders een voorzitter, ondervoorzitter, secretaris en een penningmeester. De voorzitter draagt de titel  preses .

§4. Indien een persoon door de Algemene Vergadering tot bestuurder van de vereniging wordt benoemd, neemt zijn mandaat aanvang op het moment dat de Algemene Vergadering het besluit tot benoeming neemt. Hun mandaat geldt voor één, te rekenen vanaf de benoeming door de Algemene Vergadering. Het mandaat is onbeperkt hernieuwbaar.

§5. De bestuurders oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

§6. De benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en hun ambtsbeëindiging worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de rechtbank van koophandel, en van een uittreksel daarvan bestemd om in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad te worden bekendgemaakt. Uit die stukken moet in elk geval blijken of de personen die de VZW vertegenwoordigen, de VZW ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden alsook de omvang van hun bevoegdheden.

Titel V  Raad van Bestuur

Artikel 16. Einde van het bestuurderschap

§1. Bestuurders kunnen ontslag nemen door een ontslagbrief, getekend door de bestuurder zelf, te richten aan de Raad van Bestuur. Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijs in zijn vervanging kan worden voorzien.

§2. Een bestuurder die door omstandigheden geen werkend lid van de vereniging meer is, moet op de volgende

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

bijeenkomst van de Raad van Bestuur van rechtswege worden uitgesloten als werkend lid van de vereniging. De opgelegde quora gelden niet voor dit ontslag.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 17. Bijeenkomsten van de Raad van Bestuur

§1. De Raad van Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist. De vergadering wordt gehouden op de plaats die in het oproepingsbericht wordt vermeld. De oproeping dient 24 uur voor aanvang van de vergadering te gebeuren.

§2. De Raad van Bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter en in diens afwezigheid door de ondervoorzitter. Indien de ondervoorzitter eveneens afwezig is, wordt de Raad van Bestuur voorgezeten door de oudste der aanwezige dagelijkse bestuurders. Indien deze allen afwezig zijn, wordt de Raad van Bestuur voorgezeten door de oudste bestuurder.

§3. De Raad van Bestuur kan slechts geldig vergaderen wanneer ten minste 25 procent van zijn leden aanwezig zijn. De Raad van Bestuur oefent zijn bevoegdheden uit als college. Bij staking van stemmen is de stem van de persoon die de vergadering voorzit doorslaggevend.

§4. Van elke vergadering worden notulen opgesteld, ondertekend door de voorzitter van de Raad van Bestuur, en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de werkende leden, die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

§ 5 In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de VZW zulks vereisen, kunnen de besluiten van de Raad van Bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Daartoe is vereist dat er vooraf een unaniem akkoord is onder de bestuurders om tot schriftelijke besluitvorming over te gaan. Schriftelijke besluitvorming veronderstelt in elk geval dat er een beraadslaging plaatsvond per e-mail, video- of telefoonconferentie.

Artikel 18. Belangenvermenging

§1. Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat tegenstrijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de Raad van Bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vóór de Raad van Bestuur een besluit neemt. De Raad van Bestuur kan ook met meerderheid beslissen of iemand al dan niet een belangenconflict van deze aard heeft.

§2. De bestuurder met het tegenstrijdig belang verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.

§3. Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

§4. Indien een bestuurder lid is van een verkiezingsploeg verwijderd hij zich uit de vergadering indien er een beraadslaging plaatsvindt die betrekking heeft op de controle op de verkiezingen of de bespreking van het verkiezingsresultaat.

Artikel 19. Bevoegdheden van de Raad van Bestuur

§1. De Raad van Bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het doel van de VZW, met uitzondering van die handelingen waarvoor volgens artikel 4 V&S-wet de Algemene Vergadering exclusief bevoegd is.

§ 2 Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Artikel 20. Vertegenwoordiging

§1. De Raad van Bestuur vertegenwoordigt als college de VZW in alle handelingen in en buiten rechte.

§2. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college, wordt ten aanzien van derden de vereniging verbonden door de handtekening van twee werkende leden tot een bedrag van maximaal Q' 7500,-. Deze werkende leden moeten ten opzichte van derden niet doen blijken van enig besluit of enige machtiging. Voorrechtshandelingen met betrekking tot een bedrag van meer dan Q' 7500,- handelt de Raad van Bestuur als college.

Artikel 21. Aansprakelijkheid

De bestuurders zijn niet persoonlijk verbonden door de verbintenissen van de VZW. Tegenover de VZW en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht. Overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en deze statuten zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun bestuur.

Titel V  Diverse bepalingen

Artikel 22.

§1. Het boek- en werkjaar begint op 1 augustus en eindigt op 31 juli van het jaar erna. In uitzonderlijke gevallen kan gebruik gemaakt worden van een verlengd boekjaar. De toestemming hiervoor wordt gegeven door de Algemene Vergadering.

§2. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 V&S-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

§3. De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van rechtbank van

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

koophandelovereenkomstig het bepaalde in artikel 26novies van de V&S-wet. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening tevens neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, §6 van de V&S-wet en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.

§4. De Raad van bestuur legt de jaarrekening van het voorafgaand boekjaar alsook een voorstel van begroting voor aan de Algemene Vergadering.

Luik B - vervolg MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/02/2015 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 23. De ontbinding

§1 De Algemene Vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de Raad van Bestuur of door minimum 1/5 van alle leden. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in artikel 14 van deze statuten.

§2 De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid gesteld in artikel 14 van deze statuten. Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW steeds dat zij "VZW in vereffening" is overeenkomstig artikel 23 V&S-wet.

§3 Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemd de Algemene Vergadering één of meerdere vereffenaar(s) waarvan zij de opdracht zullen omschrijven.

§4 Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de Algemene Vergadering over de bestemming van het vermogen van de VZW dat moet worden toegekend aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met een gelijkaardig of verwant doel.

§5 Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26novies van de V&S-wet en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

Artikel 24.

Voor alles wat door deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld is de V&S-wet van toepassing. De Raad van

Bestuur kan een Huishoudelijk reglement ter beschikking stellen ter toelichting en uitbreiding van deze statuten.

Coordonnées
CRIMEN

Adresse
HERBERT HOOVERPLEIN 10 3000 LEUVEN

Code postal : 3000
Localité : LEUVEN
Commune : LEUVEN
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande