HELICS

Association sans but lucratif


Dénomination : HELICS
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 863.784.109

Publication

13/01/2014
ÿþ MQD 2,2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



Ondernemingsnr : 0863.784.109

Benaming

(voluit) : HeLics

(verkort) : HeLics

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

Onderwerp akte : statutenwijziging - beslissing Algemene vergadering 27/11/2013

be algemene vergadering bijeengekomen op datum van 27/11/2013 heeft besloten de statuten te wijzigen als volgt:

STATUTEN INTERGEMEENTELIJKE VERENIGING INFORMATICA

Stad HASSELT  Stad LEUVEN

HeLics

Hasselt en Leuven interCommunale samenwerking

Intergemeentelijke samenwerkingsvereniging voor de informatica van de steden Leuven en Hasselt

Opgericht op 5 februari 2003 te Leuven en waarvan de statuten zijn verschenen in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad onder nummer

HOOFDSTUK I: NAAM - ZETEL - DOEL EN DUUR VAN DE OVEREENKOMST

Artikel 1

Er wordt een intergemeentelijke vereniging voor INFORMATICA opgericht onder de benaming HELICS.

Deze maatschappij wordt in de onderhavige statuten vermeld onder de term "de vereniging".

Artikel 2

De vereniging wordt beheerst door het decreet van 6 jult 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 31 oktober 2001 en latere wijzigingen ervan.

Haar verbintenissen behouden een burgerlijk karakter.

Voor al wat niet uitdrukkelijk geregeld is door het decreet van juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en latere wijzigingen, zijn op de opdrachthoudende vereniging de bepalingen van toepassing van het wetboek voor de vennootschappen die gelden voor de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

' Huidige vereniging wordt opgericht als een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 12, §2, 3° van ; het decreet van 6 juli 2001.

;l3 " 9e laatste ~lü, ran Lfiik i3 vermelden : eeçto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzll van de prarsn(9)n{enl :_ ïtrmgt1 de +:3srenining stichting c;i zwn3nisme ten aanzien van rlarcicn te vertegenwoordigen

;~_~ " i`1:Gitrn aë7hi;TltPr;~r;f1!nr'.],

i

1

NI

n

i~e~rc-." -_,' " . ,

RsChtt : :~ndel

1s Leuven.'~: ." -1) 2 tAN,

DE

Griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 3

De vereniginci.heeSttot doet de.studter de voorbereiding en de uitvoering van de volledige automatisering of van gedeelten ervan van de diensten van de aangesloten administrat¬ es,

De opdrachthoudende vereniging Is aldus een samenwerkingsverband met beheersoverdracht waaraan de deelnemende gemeenten de uitvoering van voormelde opdrachten toevertrouwen.

Onder beheersoverdracht wordt verstaan het toevertrouwen door de deelnemende gemeenten aan het samenwerkingsverband van de uitvoering van door hen genomen beslissingen ln het kader van zijn doelstellingen,. in die zin dat de deelnemende gemeenten zich het recht ontzeggen zelfstandfg of samen met derden dezelfde opdracht uit te voeren.De vereniging heeft tot doel de studie, de voorbereiding en de uitvoering van de volledige automatisering of van gedeelten ervan van de diensten van de aangesloten administraties.

Artikel 4

Onverminderd het bepaalde in artikel 4, tweede lid van het decreet van 6 juli 2001, en onverminderd andersluidende decretale bepalingen, kunnen aan de opdrachthoudende vereniging naast gemeenten en provincies uitsluitend deelnemen: autonome gemeentebedrijven, openbare centra voor maatschappelijk welzijn en hun verenigingen, in zoverre die uitsluitend uit openbare rechtspersonen bestaan, en andere samenwerkingsverbanden, opgericht volgens de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001.

Artikel 5

De zetel van de vereniging is gevestigd te Leuven, Stadskantoor, Professor Van Overstraeten plein 1 De vereniging kan één of meer exploitatiezetels vestigen in het Viaamse Gewest.

Artikel 6

De vereniging wordt opgericht voor een termijn van achttien jaar, die aanvang neemt op de datum van ondertekening van onderhavige statuten, zijnde 5 februari 2003.

Tijdens voormelde periode van achttien jaar is geen uittreding mogelijk.

Na afloop van deze periode kan de vereniging opeenvolgende keren worden verlengd voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

Hiertoe dienen de bepalingen te worden nageleefd zoals omschreven in artikel 35 van het decreet van 6 juli 2001.

Zij kan slechts verbintenissen aangaan voor een duur die haar bestaanstermijn overschrijdt, voor zover aile maatregelen getroffen werden om er de uitvoering van te verzekeren.

HOOFDSTUK il: LEDEN - DEELNEMERS

Artikel 7

Onverminderd de voorziene decretale bepalingen en rekening houdende met het bepaalde in artikel 4 van de statuten, kunnen enkel deze gemeenten toetreden, voor een geheel of voor bepaalde delen, waarbij de respectievelijke gemeenteraden, overeenkomstig artikel 32 van het decreet van 6 juli 2001, hebben beslist tot een beheersoverdracht conform het doel van de vereniging,

Alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de vereniging.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MoD 2.2

Artikel 8

De algemene vergadering kan zich uitspreken over de eventuele uitsluiting van een deelnemer. Dit besluit kan slechts genomen worden met een 213de meerderheid, wegens behoorlijk vastgestelde niet-naleving der verbintenissen ten opzichte van de vereniging.

De betrokken deelnemer wordt verzocht zijn opmerkingen schriftelijk te kennen te geven aan de algemene vergadering, binnen één maand nadat een aangetekende brief met het met redenen omklede voorstel tot uitsluiting is verstuurd, en moet gehoord worden indien hij daarom verzoekt in het geschrift dat zijn opmerkingen bevat. Elk besluit tot uitsluiting wordt met redenen omkleed. De uitsluiting kan pas uitwerking hebben bij het verstrijken van het boekjaar volgend op de datum waarop ze wordt toegestaan.

Artikel 9

De uitgesloten deelnemer kan enkel aanspraak maken op zijn aandeel in de vereniging, zoals dat blijkt uit de balans van het boekjaar waarin de uitsluiting plaatsgrijpt. De uitgesloten deelnemer komt terug in het voile bezit van de rechten waarvan hij overdracht heeft gedaan, waarbij de beheersoverdracht van deze rechten aan de vereniging van rechtswege vervalt.

De terugbetaling zal slechts geschieden op het ogenblik dat het ontslag effectief wordt.

De uitgesloten deelnemers moeten de door hen aangegane contractuele verbintenissen naleven.

HOOFDSTUK !1!: MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL

Artikel 10

Het vaste gedeelte van het maatschappelijk kapitaal wordt bepaald op ¬ 200.000, waarvan de oprichtende gemeenten ieder de helft inbrengen.

Het wordt vertegenwoordigd door nominatieve, ondeelbare aandelen van ¬ 1000. Alle aandelen moeten vertegenwoordigd zijn door een werkelijke inbreng in species.

Op het vast gedeelte moet minimum een derde worden volstort.

Bij latere toetreding kan de algemene vergadering op voorstel van de raad van bestuur de nieuwe deelnemer de betaling van 5 aandelen van E 1000 per 10 000 inwoners opleggen, rekening houdend met het laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfer op het tijdstip van de toetreding.

Artikel 11

De register van de deelnemers is als bijlage bij onderhavige statuten gevoegd en maakt er wezenlijk deel van uit. Deze lijst wordt door de algemene vergadering in overeenstemming gebracht met besluiten op grond van onderhavig artikel.

Artikel 12

Er kunnen geen aandelen worden overgedragen zonder goedkeuring door de algemene vergadering.

Artikel 13

De vereniging moet in haar zetel een register bijhouden, waarvan de deelnemers ter plaatse

inzage kunnen nemen

en waarin voor ioder van hen worden aangetekend;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2,2

1.de naam;

2.datum van toetreding of uitsluiting;

3.het aantal aandelen waarvan hij houder is, alsmede de= inschrijvingen- op nieuwe aandelen-, de terugbetalingen-

-

en de overgangen van aandelen, met opgave van de datum;

4.de stortingen op aandelen en de gelden die als terugbetaling van aandelen worden teruggenomen.

De raad van bestuur wordt belast met de inschrijvingen in het register, waaruit de toetreding blijkt.

De inschrijvingen geschieden op grond van documenten met bewijskracht, die gedagtekend en ondertekend zijn.

Zij vinden plaats In de volgorde van hun datum van voorlegging.

Artikel 14

Van de deelnemers kan een bijdrage geëist worden om de werkingskosten van de vereniging te dekken. Deze bijdrage wordt vastgesteld door de algemene vergadering met een maximum bedrag van

£ 500 a rato van het aantal geïnstalleerde computers

De raad van bestuur mag aan de betrokken deelnemers provisies of voorafbetalingen vragen, berekend op basis van de ramingen vastgesteld op grond van de bedrijfskosten van het vorige boekjaar. Voor het eerste jaar wordt de tussenkomst in de werkingskosten vastgesteld op het bedrag van deze kost zoals ingeschreven ln de gemeentebegroting van dat jaar.

Het saldo zal, na afsluiting van dat beschouwde boekjaar, en na goedkeuring door de algemene vergadering van de rekeningen, opgenomen worden in een provisie op de tussenkomst in de werkingskosten voor het volgend boekjaar of in een reserve.

Artikel 15

De deelnemers zijn slechts aansprakelijk voor het bedrag van hun intekening en voor de verbintenissen die uitdrukkelijk vastgelegd zijn in de onderhavige statuten. Zij zijn niet hoofdelijk

aansprakelijk.

Artikel 16

Het volstorten van de schijven geplaatst kapitaal heeft plaats op de tijdstippen en volgens de modaliteiten bepaald door de raad van bestuur. Dit besluit wordt bij aangetekend schrijven ter kennis gebracht van de deelnemers. Zij moeten over ten minste zestig dagen beschikken om te voldoen.

Artikel 17

Van de in gebreke blijvende deelnemers of van hen die ten achter staan met het storten van de eisbare " bedragen die zij plaatsten, of met hun jaarlijkse bijdragen, kan op de verschuldigde som een intrest, gelijk aan de wettelijke rentevoet, gevraagd worden te rekenen vanaf de datum waarop die verschuldigde sommen eisbaar waren.

HOOFDSTUK 1V: BESTUUR EN CONTROLE

Artikel 18

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van maximum 10 stemgerechtigde leden, door de algemene vergadering benoemd voor zes jaar en door haar afzetbaar.

Aan iedere aangestoten gemeente wordt minstens één mandaat van bestuurder toegekend.

MOD 2.2

Indien de gemeenteraad kandidaat-bestuurders voordraagt die geen lid zijn van de gemeenteraad, maar van wie de deskundigheid met betrekking tot de doelstelling zoals omschreven in artikel 3 manifest aantoonbaar is, wordt deze voordracht uitdrukkelijk gemotiveerd. in dat geval Is de onverenigbaarheid vert het mandaat van bestuurder met de functie van werknemer van- -een aangesloten bestuur, voorzien in artikel 48 van het decreet van 05 juli 2001, niet van toepassing.

De benoeming van bestuurders gebeurt bij geheime stemming.

De kandidaturen worden voorgelegd aan de algemene vergadering die besluit met een eenvoudige

meerderheid der uitgebrachte stemmen. Zo een kandidaat de vereiste meerderheid niet

behaalt, wijst de voordragende deelnemer een andere kandidaat aan.

Iedere bestuurder beschikt over één stem.

De bestuurders, benoemd op voordracht van de gemeenten, kunnen zich laten bijstaan door deskundigen dle na gezamenlijk overleg worden voorgedragen door de gemeente waar de zetel gevestigd is, en worden benoemd door de gemeentelijke vertegenwoordigers op de algemene vergadering. De deskundigen maken geen deel uit van de raad van bestuur, maar ze kunnen de vergaderingen van alle organen bijwonen en alle documenten opvragen.

Hun vergoeding valt ten laste van de vereniging.

De op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde bestuurders brengen minstens tweemaal per jaar tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad die hen heeft voorgedragen, verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en verstrekken toelichting bij het beleid van de vereniging.

In de gemeenten die geen bestuurder hebben voorgedragen of waarvan de voorgedragen kandidaat niet is benoemd, wordt in dezelfde omstandigheden de toelichting verstrekt door de voorzitter van de raad van bestuur of de door de voorzitter daartoe gedelegeerde bestuurder.

Artikel 19

ieder deelnemende gemeente heeft het recht, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te duiden, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, en deze aanduiding voor te leggen op een algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

in de oproeping voor die algemene vergadering wordt de aandacht van de gemeenten gevestigd op dit recht.

Nadat de algemene vergadering akte heeft genomen van de gemeenteraadsbeslissingen wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem de zittingen van de raad van bestuur bij.

Bij verlies van een mandaat van een overeenkomstig de voorgaande alinea aangeduid lid met raadgevende stem vóór het verstrijken van de duur bepaald in de vierde alinea van dit artikel , heeft de gemeente die de oorspronkelijke aanduiding heeft verricht, het recht onmiddellijk in de vervanging te voorzien bij gemeenteraadsbeslissing. Het aldus aangeduide !id wordt opgenomen in de eerstvolgende raad van bestuur en voltooit het mandaat van zijn voorganger.

De duur van het mandaat van lid met raadgevend stem loopt gelijk met de andere leden van het bestuur. Bij het verstrijken van de duur wordt in de algehele vervanging van deze leden voorzien op de wijze zoals hiervoor bepaald.

De bepalingen van de artikelen 23 en 24 van de statuten zijn van toepassing op de leden van de raad van bestuur.

Artikel 20

De vergaderingen van de Raad van Bestuur zijn niet openbaar. De gedetailleerde notulen met het bijgevoegde stemgedrag van de Individuele leden en aile documenten waar in de notulen naar verwezen wordt, liggen ter inzake van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van de aangesloten gemeenten, onverminderd de decretale bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur.

Artikel 21

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

ingevai van overlijden of ontslag van een bestuurder, voorziet de raad van bestuur in zijn vervanging op voordracht van de deelnemer die hij vertegenwoordigde.

De plaatsvervanger blijft in functie tot de volgende algemene vergadering.

Deze laatste voorziet In de definitieve vervanging, overeenkomstig de bepalingen van dit artikel. De aldus

benoemde bestuurder beëindigt het mandaat van de overleden of ontsiaggevende bestuurder, die hij vervangt.

Artikel 22

Het mandaat van bestuurder duurt zes jaar en eindigt na de eerste algemene vergadering

die bijeengeroepen wordt binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen en waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan.

Indien de raden van de deelnemende besturen, die de voordracht moeten doen, nog niet vergaderd hebben

in hun nieuwe samenstelling, dan warden de betrokken nieuwe bestuurders benoemd door de algemene vergadering waarvan sprake is in artikel 65 van het decreet van 6 jull 2001, die tevens kwijting verleent aan de bestuurders die het voorgaande boekjaar in functie waren en die tot dan de verantwoordelijkheid blijven dragen overeenkomstig artikel 50 van het decreet van 6 jull 2001

Zijn bovendien van rechtswege ontslagnemend

a.Onmiddellljk nadat zij het openbaar mandaat dat zij bij hun benoeming bekleedden om enige andere reden verloren hebben;

b,Wanneer zij niet meer het vertrouwen genieten van de deelnemer die hen heeft voorgedragen, en door deze een nieuwe kandidaat wordt voorgedragen.

Artikel 23

Het is elke bestuurder van vereniging verboden:

1.aanwezig te zijn bij een beraadslaging of besluit over zaken waarbij hijlzij een rechtstreeks belang heeft of waarbij zijn/haar bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dit verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot de tweede graad, zo het gaat om voordrachten van kandidaten, benoemingen, afzettingen en schorsingen;

2.rechtstreeks of onrechtstreeks deel te némen aan overeenkomsten afgesloten met de vereniging;

3.als advocaat, notaris of zaakwaarnemer op te treden in rechtsgedingen tegen de vereniging. Het is hem/haar verboden, in dezelfde hoedanigheid, ten behoeve van de vereniging te pleiten, raad te geven of op te treden in enige betwisting, tenzij dit kosteloos gebeurt.

4.op te treden ais raadsman van een personeelslid in tuchtzaken.

Wordt van rechtswege als ontsiaggevend en niet herkiesbaar beschouwd, de bestuurder die handelt tegen het verbod, opgelegd door dit artikel.

De algemene vergadering spreekt van rechtswege de vervallen verklaring uit, bij een met redenen omkleed besluit. Er is onverenigbaarheid tussen de functies van bestuurder en die van afgevaardigde op de algemene vergadering.

Artikel 24

De bestuurders kunnen geen enkele persoonlijke verantwoordelijkheid dragen ten aanzien van de verbintenissen aangegaan door de vereniging; zij zijn slechts individueel verantwoordelijk voor de uitoefening van hun mandaat.

Artikel 25

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MDD 2.2

De raad van bestuur kiest uit zijn midden.één voorzitter en één ondervoorzitter, vanuit een andere gemeente. Het voorzitterschap van de verschillende organen wordt effectief uitgeoefend door een op voordracht varr de deelnemende gemeenten benoemd lid-van het orgaan, dat tevens gemeenteraadslid Is of burgemeester of schepen van een aangesloten gemeente.

Het mandaat van voorzitter en ondervoorzitter duurt zes jaar.

Het is hernieuwbaar. Het neemt In ieder gavai een einde met het mandait van bestuurder. De raad duidt als secretaris aan, de algemeen directeur van de vereniging, die de vergaderingen van de diverse organen bijwoont met raadgevende stem,

De vergaderingen worden voorgezeten door de vaarzitter en bij ontstentenis door de ondervoorzitter, en bij afwezigheid van beiden door de bestuurder die de grootste ononderbroken anciënniteit telt in de raad. Bij gelijke anciënniteit neemt de oudste in leeftijd het voorzitterschap waar.

Artikel 26

De raad van bestuur wordt opgeroepen door de voorzitter of op verzoek van een bestuurder.

Behoudens hoogdringendheid, worden de oproepingen per mail verstuurd, ten minste acht dagen v66r de datum van de vergadering. Zij vermelden de agenda, bevatten alle bijkomende stukken en worden toegezonden aan alle bestuurders.

De vergaderingen worden gehouden op de plaats, in de oproepingsbrief vermeld.

leder bestuurder mag zich laten vertegenwoordigen door een ander bestuurder van dezelfde categorie. Niemand mag drager zijn van meer dan één volmacht.

Artikel 27

De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien de meerderheid van de leden, zowel globaal als in de groep van de deelnemende gemeenten aanwezig of vertegenwoordigd is.

De leden met raadgevende stem bedoeld in artikel 19 van huidige statuten, tellen niet mee voor de berekening van een eventueel aanwezigheidsquorum.

De raad beslist met meerderheid van stemmen.

Meerderheid van drievierde is noodzakelijk voor elk besluit betreffende de voorstellen tot wijzigingen aan de statuten die aan de algemene vergadering moeten onderworpen warden, de beheersoverdrachten of de terugtrekking van deze laatste, de uitgifte van obligaties of leningen.

Artikel 28

indien de raad van bestuur niet in getal is om geldig te beraadslagen, wordt zij opnieuw samengeroepen binnen de dertig dagen. Zij kan dan geldig beraadslagen over de punten die opnieuw op de agenda voorkomen, welk ook het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders zij. De oproepingsbrief vermeldt onderhavige statutaire bepaling.

Deze bepaling geldt niet voor statutenwijzigingen.

Artikel 29

De raad van bestuur beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheden voor het bestuur van de vereniging. Alles wat door het decreet of onderhavige statuten niet aan de algemene vergadering voorbehouden is, valt binnen zijn bevoegdheid.

De raad van bestuur is ertoe gehouden om elke belangrijke beslissing die-een zware weerslag zou kunnen hebben op de verbintenissen van de deelnemers, ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering, ais tevens op voorhand ter informatie over te maken aan de aangesloten gemeenten,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 30

De beraadslagingen van de raad maken het voorwerp uit van notulen en worden in een speciaal register vermeld.

De notulen worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris.

Eensluidende afschriften kunnen ondertekend worden door de secretaris.

De secretaris maakt een eensluidend afschrift van de notulen over aan de leden van de raad van bestuur, binnen de 20 dagen na de vergadering.

Eveneens maakt de secretaris overzichtslijsten met een beknopte omschrijving van de daarin geregelde aangelegenheden van de besluiten van de bestuursorganen over aan de Vlaamse Regering, binnen de 20 dagen na het nemen van het besluit.

Artikel 31

De raad van bestuur vertegenwoordigt de vereniging jegens derden en in rechte als eiser of verweerder.

Artikel 32

Behoudens bijzondere machtiging verleend door de raad van bestuur worden de verbintenissen van de vereniging door twee bestuurders ondertekend, daartoe speciaal door hen aangewezen; minstens één ervan behoort tot de groep van gemeenten.

Artikel 33

Het dagelijks bestuur wordt door de raad van bestuur toevertrouwd aan een directiecomité dat de leden uit zijn midden benoemt en dat tevens belast is met de voorbereiding van de vergaderingen van de raad van bestuur. Het totale aantal leden van het directiecomité bedraagt ten hoogste één derde van dat van de raad van bestuur.

ieder lid van het directiecomité heeft één stem.

Een of meer leden van het leidinggevend personeel van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging kunnen met raadgevende stem zitting hebben in het directiecomité. (Hun mandaat

beïnvloedt het toegestane aantal leden niet.)

"

Op de zittingen en notulen van het directiecomité zijn de zelfde bepalingen van toepassing als voor de raad van bestuur. "

De voorzitter van het directiecomité komt uit een andere gemeente dan deze van de voorzitter.

HOOFDSTUK VS ALGEMENE VERGADERING

Artikel 34

De regelmatig samengestelde algemene vergadering vertegenwoordigt het geheel van de deelnemers. Binnen de wettelijke en statutaire perken zijn haar besluiten bindend voor iedereen.

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zlj rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De gemeenteraad bepaalt het aantal afgevaardigden van de gemeenten op de algemene vergadering aan de hand van twee voor alle deelnemende gemeenten op dezelfde wijze geldende criteria, waarbij In gelijke mate rekening gehouden wordt met zowel de omvang van de bevolking volgens de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers, als met de kapitaalinbreng.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

iedere gemeente duidt steeds minstens één afgevaardigde aan. Desgewenst kan de gemeente overeenkomstig de in de voorgaande alinea bepaalde criteria, bijkomende afgevaardigden aanduiden per volledige schijf van twintig procent van respectievelijk haar bevolkingscijfer in verhouding tot het totale bevolkingscijfer van het gemeentelijk ambtgebied van de vereniging, en haar kapitaalinbreng in verhouding tot het totale maatschappelijk kapitaal van de vereniging. De oproeping voor de algemene vergadering vermeldt voor iedere gemeente de daartoe benodigde cijfergegevens, aan de hand van de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers en van de laatst goedgekeurde jaarrekeningen.

De gemeenteraad bepaalt het aantal stemmen waarover iedere afgevaardigde beschikt, zonder dat het totale aantal stemmen waarover de gemeente statutair beschikt, overschreden kan worden.

De benoemingsprocedure met de vaststelling met het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Artikel 35

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of door degene die hem vervangt, overeenkomstig de bepalingen van artikel 25. De secretaris van de raad van bestuur neemt eveneens het secretariaat van de algemene vergadering waar.

Artikel 36

leder maatschappelijk aandeel geeft recht op één stem, met dien verstande dat de deelnemende gemeenten steeds over de meerderheid van de stemmen beschikken en dat geen deelnemer kan beschikken over een aantal stemmen dat hoger ligt dan de helft van het totaal aantal statutair bepaalde stemmen.

De vertegenwoordigers van de deelnemers moeten drager zijn van een volmacht. Deze volmachten moeten op de zetel van de vereniging neergelegd worden ten minste drie vrije dagen vôôr de datum van de algemene vergadering. Deze laatste kan evenwel, door een andere maatregel, die geldt voor iedereen, de laattijdige ingediende volmachten aanvaarden.

Indien een houder van maatschappelijke aandelen de wens uitdrukt zich te laten vertegenwoordigen door meerdere personen, moet de volmacht het aantal aandelen vermelden, waarvoor ieder vertegenwoordiger optreedt.

Niemand mag meer dan één deelnemer vertegenwoordigen.

Alvorens de vergadering bij te wonen, tekenen de deelnemers of hun afgevaardigden een presentielijst. Deze lijst wordt door de secretaris echt verklaard en bij cie notulen van de vergadering gevoegd.

De bestuurders, de commissaris en de secretaris wonen van rechtswege de algemene vergadering bij, evenwel zonder beslissende stem.

Artikel 37

Behoudens urgentie, aanvaard door de raad van bestuur, met 2/3de van de stemmen, worden de datum en de agenda van de algemene vergadering, per mail met ontvangstbevestiging aan de deelnemers medegedeeld ten minste 45 dagen vôôr de datum van de vergadering. Bij hetzelfde schrijven worden de deelnemers ertoe uitgenodigd, binnen vijf dagen de bijkomende punten op te geven die zij op de agenda wensen te plaatsen.

iedere inschrijving, aangevraagd door de deelnemers die 1110e van de maatschappelijke aandelen vertegenwoordigen, moet het voorwerp uitmaken van een bijkomende agenda, die in dezelfde pleegvormen als de eerste verstuurd zal worden, ten minste dertig dagen váár de datum van de vergadering. De documentatie wordt samen met de oproepingen en de agenda verzonden.

Artikel 38

De raad van bestuur roept de algemene vergadering zo dikwijls bijeen ais zij het nodig oordeelt. Zij is ertoe gehouden de algemene vergadering bijeen te roepen op aanvraag van deelnemers die houder zijn van ten minste 115de van de maatschappelijke aandelen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

In dergelijke gevallen, indien de raad de vergadering niet bijeenroept binnen de 45 dagen, kan zij geldig bijeengeroepen worden door deelnemers die houder zijn van tenminste 115de van de maatschappelijke aandelen, De algemene vergadering kan bijeengeroepen worden door de commissaris,

Artikel 39

De algemene vergadering kan slechts geldig beraadslagen bij aanwezigheid van een gewone meerderheid van het aantal statutair bepaalde stemmen , zowel globaal als in de groep van de

deelnemende gemeenten, indien het aantal statutair bepaalde stemmen,zowel globaal als in de groep van de deelnemende gemeenten, onvoldoende is om te beraadslagen, zal een nieuwe vergadering bijeengeroepen worden binnen de zestig dagen; deze vergadering zal geldig mogen beraadslagen, welke ook de samenstelling ervan zij, over de punten die voor de tweede maal op de agenda voorkomen, behalve inzake statutenwijzigingen. De oproepingsbrief vermeldt onderhavige statutaire bepaling.

Artikel 40

De besluiten worden getroffen met gewone meerderheid van stemmen, zowel globaal ais in de groep van de deelnemende gemeenten, behalve in de gevallen bepaald in het decreet of onderhavige statuten.

De wijzigingen in de statuten en in de bijlagen worden artikeisgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Uiterlijk negentig kalenderdagen voor de algemene vergadering die de statutenwijziging moet beoordeien wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd. De beslissingen ter zake van hun raden die de oorspronkelijke statuten hebben goedgekeurd, bepalen het mandaat van de respectieve vertegenwoordigers op de algemene vergadering en worden bij het verslag gevoegd.

De deelnemers die nalaten binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen en voor te leggen, worden geacht zich te onthouden. De onthouding bepaalt het mandaat van hun vertegenwoordiger op de algemene vergadering.

De statutenwijziging dient op dezelfde wijze ais de oprichtingsakte neergelegd en bekendgemaakt te worden.

Indien de statutenwijziging betrekking heeft op het doel van de vennootschap, moet de raad van bestuurde voorgesteide wijziging omstandig verantwoorden in een verslag dat in de agenda vermeld wordt. Bij dat verslag wordt een staat van activa en passiva gevoegd die niet meer dan drie maanden voordien" is vastgesteld. De commissaris brengt afzonderlijk verslag uit over die staat. Een afschrift van de verslagen wordt gevoegd bij de oproepingsbrief aan de houders van aandelen op naam; er wordt ook onverwijld een afschrift gezonden aan degenen die de formaliteiten hebben vervuld, door de statuten voorgeschreven om tot de vergadering te worden toegelaten.

Aan iedere aandeelhouder wordt, tegen overlegging van zijn aandeel, vijftien dagen voor de vergadering kosteloos een exemplaar van de verslagen verstrekt.

De statutenwijzigingen zijn slechts uitvoerbaar nadat ze zijn goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse regering of door het verstrijken van de voorziene termijn van dertig kalenderdagen voor goedkeuring.

Artikel 41

De beraadslagingen van de algemene vergadering maken het voorwerp uit van de notulen die in een speciaal register opgenomen worden. De notulen worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris. De secretaris van de raad van bestuur is ertoe gehouden aan de Vlaamse Regering en aan de deelnemers een afschrift over te maken van de notulen, binnen de twintig dagen na de vergadering.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

Mon 2.2

Artikel 42

§ 1. De jaarrekening wordt vastgesteld door de algemene vergadering in de loop van het eerste semester van het volgende boekjaar aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor. Samen met de uitnodiging worden deze documenten ter' beschikking gesteld van de deelnemende gemeenten, die het mandaat van hun afgevaardigde ter zake bepalen.

De algemene vergadering verleent terzelfdertijd kwijting aan de bestuurders en de commissaris.

§2. Afgezien van de algemene vergadering waarvan sprake in § 1 wordt nog minstens één buitengewone algemene vergadering belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van deze vergadering.

§3. De raad van bestuur legt aan de algemene vergadering, die telkens plaatsvindt In de loop van het eerste werkingsjaar na het jaar waarin verkiezingen voor de algehele hernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, een evaluatierapport voor over de werking van de vereniging. Dat rapport bevat een nieuw ondernemingsplan voor de komende zes jaar of een gemotiveerd voorstel het samenwerkingsverband te beëindigen met inachtneming van de statutair bepaalde rechten van de deelnemers.

De eerste evaluatieperiode kan korter zijn dan zes jaar, gelet op de datum van oprichting. Alle deelnemers ontvangen dit rapport uiterlijk zes weken voor de datum van de algemene vergadering en bepalen het mandaat van hun vertegenwoordiger.

Artikel 43

De algemene vergadering bepaalt, binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden die vastgesteld zijn door de Vlaamse regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van de vereniging kunnen worden toegekend.

Jaarlijks wordt een per mandataris geïndividualiseerd overzicht van de in het voorbije boekjaar ontvangen vergoedingen en presentiegelden gevoegd bij de documenten die aan de deelnemende gemeenten worden bezorgd, overeenkomstig artikel 42, § 1 van de statuten.

HOOFDSTUK VI: JAARREKENING - INVENTARISSEN

Artikel 44

De controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid, vanuit het oogpunt van het decreet van 06 juli 2001 en van de statuten, van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, wordt uitgeoefend door een commissaris, benoemd door de algemene vergadering voor een periode van drie jaar, onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Ze zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

De duur van het mandaat van commissaris wordt vastgesteld op drie jaar. De uittredende commissaris-revisor is herbenoembaar.

Artikel 45

Het boekjaar komt overeen met het kalenderjaar, behalve het eerste, dat begint op de datum der oprichting van de vereniging, en eindigt op 31 december van het daaropvolgend jaar.

Artikel 46

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

Bij het verstrijken van het boekjaar wordt door de raad van bestuur een inventaris opgemaakt van de roerende en onroerende goederen, alsmede van aile schulden van de vereniging. Tevens wordt de boekhouding afgesloten en maakt de raad van bestuur de jaarrekening op.

Zestig-dagen váór de- algemene vergadering stelt-de raad van bestuur de jaarrekening en het jaarverslag ter

. beschikking van de commissaris,

Zij voegt er alle stukken bij die aan de algemene vergadering moeten voorgelegd worden en die betrekking hebben op de jaarrekening. Vijf- en veertig dagen váór de algemene vergadering deelt de raad van bestuur aan de deelnemers de jaarrekening en het jaarverslag made, alsook het verslag van de commissaris. Zij voegt er Ieder document bij dat door de raad van bestuur voor besluit aan de algemene vergadering moet voorgelegd worden.

De boekhouding van de vereniging wordt gevoerd volgens de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en overeenkomstig de richtlijnen van de bevoegde overheid.

Artikel 47

Aan het resultaat wordt de volgende bestemming gegeven:

A. Bij winst:

1)5% ten minste, te besteden aan de vorming van een wettelijk reservefonds. Wanneer dit laatste 1/10e van het maatschappelijk kapitaal bereikt, Is deze afhouding niet meer verplicht;

2)Van zodra het kapitaal, onderschreven door de deelnemers door hen volstort is het bedrag dat nodig is om aan de deelnemers, ter vergoeding van het door hen volgestorte bedrag van hun aandelen, een dividend te betalen waarvan het bedrag ieder jaar door de raad van bestuur wordt vastgesteld;

3)Het overschot zal geheel of gedeeltelijk bestemd worden voor het vormen van een beschikbare reserve of voor nieuwe overdracht. Deze verdelingen worden vastgesteld door de algemene vergadering op voordracht van de raad van bestuur.

Overeenkomstig de bepalingen van het wetboek van vennootschappen zal geen winst uitgekeerd worden indien het netto-actief van de vereniging zou dalen beneden het peil van het gestorte kapitaal vermeerderd met de niet-uitkeerbare reserves.

Iedere winstuitkering moet gebaseerd zijn op de echte winst van het boekjaar en/of van de vorige boekjaren.

B. Bij verlies:

Wanneer het boekjaar met verlies wordt afgesloten dan wordt het verlies vereffend door afneming van de reserves. Zo deze ontoereikend zijn dan wordt het saldo naar het volgend boekjaar overgedragen.

Wanneer tengevolge van een geleden verlies het netto-actief van de vereniging gedaald is tot minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal, dan moet de algemene vergadering worden bijdbngeroepen, overeenkomstig de bepalingen van art. 68 van het decreet van 6 juli 2001.

Artikel 48

Binnen de twintig dagen na de goedkeuring door de algemene vergadering zal de raad van bestuur de jaarrekening en aile bij decreet of de onderrichtingen voorgeschreven documenten voorleggen aan de Vlaamse Regering. De goedgekeurde jaarrekening, het verslag van de commissaris en het jaarverslag worden elk aan alle leden van de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten toegezonden en dit uiterlijk twee maand na hun goedkeuring.

HOOFDSTUK V1i: VEREFFENING VAN DE MAATSCHAPPIJ

Artikel 49

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -13/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

M00 2.2

Op verzoek van drievierde van het aantal deelnemende gemeenten, en.aan de hand van de daartoe strekkende gemeenteraadsbeslissingen, kan de algemene vergadering met een drievierde meerderheid van het aantal stemmen tot de vervroegde ontbinding van de vereniging beslissen;

Bij ontbinding krachtens het voorgaande lid of door het verstrijken van de statutair bepaalde duur dle niet wordt verlengd, wijst de algemene vergadering die de ontbinding vaststelt, de vereffenaars aan op dezelfde wijze als bepaald is voor de bestuurders. Een beperkt college van vereffenaars kan samengesteld worden op dezelfde wijze als een directiecomité. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van de ontbinding.

Het volta ltge personeel van de verentgtrtg wordt overgenomen, hetzij door de deelnemers, hetzij eventueel door de ovememers van de activiteit, in verhouding tot de kapitaalinbreng of overeenkomstig de onderling bereikte akkoorden, en zonder dat de personeelsleden door deze plicht tot overname gebonden zijn.

De nieuwe werkgever waarborgt de rechten die de vereniging op het ogenblik van haar ontbinding, hetzij statutair, hetzij contractueel voor de werknemers vastgesteld had. i-let door een gemeente overgenomen personeel komt, met behoud van zijn geldelijk statuut, terecht in een overgangskader dat geen invloed heeft op de personeelsformatie en uitdovend is.

De gemeenten hebben een recht van voorkeur op overneming van de op hun grondgebied gelegen installaties tegen boekwaarde.

Artikel 50

Na aanzuivering van alle ontvangsten en lasten alsmede van de kosten der liquidatie of bewaring welke voor deze regeling gedaan worden, wordt het netto-actief evenredig verdeeld onder aile maatschappelijke aandelen, rekening houdend met het percentage van hun volstorting en zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van artikel 10.

Te dien einde kunnen de vereffenaars de rekening afsluiten, juist alsof de niet-volgestorte schijven opgeroepen werden en compenseren, zoniet aile aandelen terugbrengen tot dezelfde verhouding van volstorting, door voorafgaande terugbetalingen.

HOOFDSTUK VIII; WOONSTKEUZE

Artikel 51

Elke houder van een maatschappelijk aandeel, bestuurder, commissaris of vereffenaar van de vereniging die

niet in België gehuisvest is, moet er woonstkeuze doen voor alles wat de uitvoering van onderhavige statuten betreft.

Bij ontstentenis, zuilen hem aile oproepingen en notificaties geldig gedaan worden op de zetel van de vereniging, die beschouwd zal worden als zijn domicilie van rechtswege.

BIJLAGE BIJ DE STATUTEN

Register van de deelnemers van art. 11 van de statuten

1.Stad Leuven

100 aandelen van ¬ 1000 elk, hetzij ¬ 100 000, volledig volstort.

2.Stad Hasselt

100 aandelen van ¬ 1000 elk, hetzij ¬ 100 000, volledig volstort,

ti.

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - Vervolg

Wijziging samenstelling raad van bestuur n.a.v,}nieuwe legislatuur - Beslissing installatievergadering

Algemene vergadering 20/0312013

Ontslag van de heer Ivo Konings, voorzitter van de raad van bestuur van HeLics.

Ontslag van de heer Jean-Paul Houben, bestuurder van HeLics.

Ontslag van de heer Jean-Marie Geurden, bestuurder van HeLics.

Ontslag van de heer Paul de Bellefroid, bestuurder van HeLics.

Ontslag van mevrouw Marleen Demuynck, bestuurder van HeLics.

MOD 2,2

Benoeming van de heer Luc Aerts, bestuurder van HeLics.

Benoeming van de heer Gust Vriens, bestuurder van HeLics.

Benoeming van de heer Gerald Corthouts, bestuurder van HeLics,

Benoeming van Tom Vandeput als bestuurder van HeLics

Benoeming van mevrouw Valerie Del Re, bestuurder van HeLics.

Benoeming van de heer Habib El Ouakilí, bestuurder van HeLics

Benoeming van de heer Rik Dehollogne, bestuurder van HeLics.

Benoeming van mevrouw Els Van Hoof, voorzitter van de raad van bestuur van HeLics.

Benoeming van de heer Mohamed Ridouani, bestuurder van HeLics.

Benoeming van de heer Toon Toelen, bestuurder van HeLics,

Wijziging in de samenstelling van de raad van bestuur - beslissing Algemene Vergadering 27/11/2013.

Ontslag van de heer Habib EI Ouakili, lid van de raad van bestuur van HeLics vanaf 181912013. Benoeming van de heer Michel Froidmont, lid van de raad van bestuur van HeLics vanaf 18/9/2013.

Naam van de ondertekenaar; Els Van Hoof, voorzitter van de Raad van Bestuur van HeLics.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o}nf en) bevoegd de vereniging. stichting ot arganieme ton aanzien van derden ie vertegenwoordigen

Verso " Naam en handtekening

26/07/2013 : ME. - JAARREKENING 31.12.2012, GGK 24.06.2013, NGL 22.07.2013 13340-0026-027
12/07/2012 : ME. - JAARREKENING 31.12.2011, GGK 28.06.2012, NGL 04.07.2012 12273-0105-024
17/10/2011
ÿþM00 2.2

Ondernemingsnr : 0863.784.109

Benaming

(voluit) : HeLics

(verkort) : FleLics

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

Onderwerp akte : wijziging samenstelling raad van bestuur - beslissing Algemene vergadering 03/03/2010

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

1IIl lll Ill I1I 1(lI ll 1ll1 (E1 ll 1I1 Neergelegd ter griffla der Rechtbank van Koophandel

+11156720" te Leuven, de 0 5 OKT. 2011

DE GRIFFIER,

Griffie





Voor-

behaude

aan het

Belgisch

Staatsbla

De algemene vergadering bijeengekomen op datum van 03/03/2010 heeft besloten de statuten te wijzigen als volgt:

STATUTEN INTERGEMEENTELIJKE VERENIGING INFORMATICA

Stad HASSELT  Stad LEUVEN

HeLics

Hasselt en Leuven interCommunale samenwerking

Intergemeentelijke samenwerkingsvereniging voor de informatica van de steden Leuven en Hasselt

Opgericht op 5 februari 2003 te Leuven en waarvan de statuten zijn verschenen in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad onder nummer .....

INTERGEMEENTELIJKE VERENIGING : HeLics STATUTEN

STATUTEN INTERGEMEENTELIJKE VERENIGING INFORMATICA

HOOFDSTUK I: NAAM - ZETEL - DOEL EN DUUR VAN DE OVEREENKOMST

Artikel 1

Er wordt een intergemeentelijke vereniging voor INFORMATICA opgericht onder de benaming HELICS.

Deze maatschappij wordt in de onderhavige statuten vermeld onder de term "de vereniging".

Artikel 2

De vereniging wordt beheerst door het decreet van 6 juli 2001 houdende de Intergemeentelijke Samenwerking, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 31 oktober 2001.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recta : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Haar verbintenissen behouden een burgerlijk karakter.

Voor al wat niet uitdrukkelijk geregeld is door het decreet van juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zijn op de opdrachthoudende vereniging de bepalingen van toepassing van het wetboek voor de vennootschappen die gelden voor de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

Huidige vereniging wordt opgericht als een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 12, §2, 3° van het decreet van 6 juli 2001.

Artikel 3

De vereniging heeft tot doel de studie, de voorbereiding en de uitvoering van de volledige automatisering of van gedeelten ervan van de diensten van de aangesloten administraties.

De opdrachthoudende vereniging is aldus een samenwerkingsverband met beheersoverdracht waaraan de deelnemende gemeenten de uitvoering van voormelde opdrachten toevertrouwen.

Onder beheersoverdracht wordt verstaan het toevertrouwen door de deelnemende gemeenten aan het samenwerkingsverband van de uitvoering van door hen genomen beslissingen in het kader van zijn doelstellingen, in die zin dat de deelnemende gemeenten zich het recht ontzeggen zelfstandig of samen met derden dezelfde opdracht uit te voeren.De vereniging heeft tot doel de studie, de voorbereiding en de uitvoering van de volledige automatisering of van gedeelten ervan van de diensten van de aangesloten administraties.

Artikel 4

Onverminderd het bepaalde in artikel 4, tweede lid van het decreet van 6 juli 2001, en onverminderd andersluidende decretale bepalingen, kunnen aan de opdrachthoudende vereniging naast gemeenten en provincies uitsluitend deelnemen: autonome gemeentebedrijven, openbare centra voor maatschappelijk welzijn en hun verenigingen, in zoverre die uitsluitend uit openbare rechtspersonen bestaan, en andere samenwerkingsverbanden, opgericht volgens de bepalingen van het decreet van 6 juli 2001.

Artikel 5

De zetel van de vereniging is gevestigd te Leuven, Stadskantoor, Professor Van Overstraetenplein 1

De vereniging kan één of meer exploitatiezetels vestigen in het Vlaamse Gewest.

Artikel 6

De vereniging wordt opgericht voor een termijn van achttien jaar, die aanvang neemt op de datum van ondertekening van onderhavige statuten, zijnde 5 februari 2003.

Tijdens voormelde periode van achttien jaar is geen uittreding mogelijk.

Na afloop van deze periode kan de vereniging opeenvolgende keren worden verlengd voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

Hiertoe dienen de bepalingen te worden nageleefd zoals omschreven in artikel 35 van het decreet van 6 juli 2001.

Zij kan slechts verbintenissen aangaan voor een duur die haar bestaanstermijn overschrijdt, voor zover aile

maatregelen getroffen werden om er de uitvoering van te verzekeren.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

HOOFDSTUK II: LEDEN - DEELNEMERS

Artikel 7

Onverminderd de voorziene decretale bepalingen en rekening houdende met het bepaalde in artikel 4 van de statuten, kunnen enkel deze gemeenten toetreden, voor een geheel of voor bepaalde delen, waarbij de respectievelijke gemeenteraden, overeenkomstig artikel 32 van het decreet van 6 juli 2001, hebben beslist tot een beheersoverdracht conform het doel van de vereniging.

Alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de vereniging.

Artikel 8

De algemene vergadering kan zich uitspreken over de eventuele uitsluiting van een deelnemer. Dit besluit kan slechts genomen worden met een 2/3de meerderheid, wegens behoorlijk vastgestelde niet-naleving der verbintenissen ten opzichte van de vereniging.

De betrokken deelnemer wordt verzocht zijn opmerkingen schriftelijk te kennen te geven aan de algemene vergadering, binnen één maand nadat een aangetekende brief met het met redenen omklede voorstel tot uitsluiting is verstuurd, en moet gehoord worden indien hij daarom verzoekt in het geschrift dat zijn opmerkingen bevat. Elk besluit tot uitsluiting wordt met redenen omkleed. De uitsluiting kan pas uitwerking hebben bij het verstrijken van het boekjaar volgend op de datum waarop ze wordt toegestaan.

Artikel 9

De uitgesloten deelnemer kan enkel aanspraak maken op zijn aandeel in de vereniging, zoals dat blijkt uit de balans van het boekjaar waarin de uitsluiting plaatsgrijpt. De uitgesloten deelnemer komt terug in het volle bezit van de rechten waarvan hij overdracht heeft gedaan, waarbij de beheersoverdracht van deze rechten aan de vereniging van rechtswege vervalt.

De terugbetaling zal slechts geschieden op het ogenblik dat het ontslag effectief wordt.

De uitgesloten deelnemers moeten de door hen aangegane contractuele verbintenissen naleven.

HOOFDSTUK III: MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL

Artikel 10

Het vaste gedeelte van het maatschappelijk kapitaal wordt bepaald op ¬ 200.000, waarvan de oprichtende gemeenten ieder de helft inbrengen.

Het wordt vertegenwoordigd door nominatieve, ondeelbare aandelen van ¬ 1000. Alle aandelen moeten vertegenwoordigd zijn door een werkelijke inbreng in species.

Op het vast gedeelte moet minimum een derde worden volstort.

Bij latere toetreding kan de algemene vergadering op voorstel van de raad van bestuur de nieuwe deelnemer de betaling van 5 aandelen van ¬ 1000 per 10 000 inwoners opleggen, rekening houdend met het laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfer op het tijdstip van de toetreding.

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 11

De register van de deelnemers is als bijlage bij onderhavige statuten gevoegd en maakt er wezenlijk deel van uit. Deze lijst wordt door de algemene vergadering in overeenstemming gebracht met besluiten op grond van onderhavig artikel.

Artikel 12

Er kunnen geen aandelen worden overgedragen zonder goedkeuring door de algemene vergadering.

Artikel 13

De vereniging moet in haar zetel een register bijhouden, waarvan de deelnemers ter plaatse

inzage kunnen nemen

en waarin voor ieder van hen worden aangetekend:

1.de naam;

2.datum van toetreding of uitsluiting;

3.het aantal aandelen waarvan hij houder is, alsmede de inschrijvingen op nieuwe aandelen, de terugbetalingen en de overgangen van aandelen, met opgave van de datum;

4.de stortingen op aandelen en de gelden die als terugbetaling van aandelen worden teruggenomen. De raad van bestuur wordt belast met de inschrijvingen in het register, waaruit de toetreding blijkt.

De inschrijvingen geschieden op grond van documenten met bewijskracht, die gedagtekend en ondertekend zijn.

Zij vinden plaats in de volgorde van hun datum van voorlegging.

Artikel 14

Van de deelnemers kan een bijdrage geëist worden om de werkingskasten van de vereniging te dekken. Deze bijdrage wordt vastgesteld door de algemene vergadering met een maximum bedrag van

E 500 a rato van het aantal geïnstalleerde computers

De raad van bestuur mag aan de betrokken deelnemers provisies of voorafbetalingen vragen, berekend op basis van de ramingen vastgesteld op grond van de bedrijfskosten van het vorige boekjaar. Voor het eerste jaar wordt de tussenkomst in de werkingskosten vastgesteld op het bedrag van deze kost zoals ingeschreven in de gemeentebegroting van dat jaar.

Het saldo zal, na afsluiting van dat beschouwde boekjaar, en na goedkeuring door de algemene vergadering van de rekeningen, opgenomen worden in een provisie op de tussenkomst in de werkingskosten voor het volgend boekjaar of in een reserve.

Artikel 15

De deelnemers zijn slechts aansprakelijk voor het bedrag van hun intekening en voor de verbintenissen die uitdrukkelijk vastgelegd zijn in de onderhavige statuten. Zij zijn niet hoofdelijk aansprakelijk.

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 16

Het volstorten van de schijven geplaatst kapitaal heeft plaats op de tijdstippen en volgens de modaliteiten bepaald door de raad van bestuur. Dit besluit wordt bij aangetekend schrijven ter kennis gebracht van de deelnemers. Zij moeten over ten minste zestig dagen beschikken om te voldoen.

Artikel 17

Van de in gebreke blijvende deelnemers of van hen die ten achter staan met het storten van de eisbare bedragen die zij plaatsten, of met hun jaarlijkse bijdragen, kan op de verschuldigde som een intrest, gelijk aan de wettelijke rentevoet, gevraagd worden te rekenen vanaf de datum waarop die verschuldigde sommen eisbaar waren.

HOOFDSTUK IV: BESTUUR EN CONTROLE

Artikel 18

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van maximum 10 stemgerechtigde leden, door de algemene vergadering benoemd voor zes jaar en door haar afzetbaar.

Aan iedere aangesloten gemeente wordt minstens één mandaat van bestuurder toegekend.

Indien de gemeenteraad kandidaat-bestuurders voordraagt die geen lid zijn van de gemeenteraad, maar van wie de deskundigheid met betrekking tot de doelstelling zoals omschreven in artikel 3 manifest aantoonbaar is, wordt deze voordracht uitdrukkelijk gemotiveerd. In dat geval is de onverenigbaarheid van het mandaat van bestuurder met de functie van werknemer van een aangesloten bestuur, voorzien in artikel 48 van het decreet van 06 juli 2001, niet van toepassing.

De benoeming van bestuurders gebeurt bij geheime stemming.

De kandidaturen worden voorgelegd aan de algemene vergadering die besluit met een eenvoudige meerderheid der uitgebrachte stemmen. Zo een kandidaat de vereiste meerderheid niet

behaalt, wijst de voordragende deelnemer een andere kandidaat aan.

Iedere bestuurder beschikt over één stem.

De bestuurders, benoemd op voordracht van de gemeenten, kunnen zich laten bijstaan door deskundigen die na gezamenlijk overleg worden voorgedragen door de gemeente waar de zetel gevestigd is, en worden benoemd door de gemeentelijke vertegenwoordigers op de algemene vergadering. De deskundigen maken geen deel uit van de raad van bestuur, maar ze kunnen de vergaderingen van alle organen bijwonen en alle documenten opvragen.

Hun vergoeding valt ten laste van de vereniging.

De op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemde bestuurders brengen minstens tweemaal per jaar tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad die hen heeft voorgedragen, verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en verstrekken toelichting bij het beleid van de vereniging.

In de gemeenten die geen bestuurder hebben voorgedragen of waarvan de voorgedragen kandidaat niet is benoemd, wordt in dezelfde omstandigheden de toelichting verstrekt door de voorzitter van de raad van

bestuur of de door de voorzitter daartoe gedelegeerde bestuurder.

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 19

Ieder deelnemende gemeente heeft het recht, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te duiden, verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, en deze aanduiding voor te leggen op een algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

In de oproeping voor die algemene vergadering wordt de aandacht van de gemeenten gevestigd op dit recht.

Nadat de algemene vergadering akte heeft genomen van de gemeenteraadsbeslissingen wonen de aldus aangeduide leden met raadgevend stem de zittingen van de raad van bestuur bij.

Bij verlies van een mandaat van een overeenkomstig de voorgaande alinea aangeduid lid met raadgevend stem vóór het verstrijken van de duur bepaald in de vierde alinea van dit artikel , heeft de gemeente die de oorspronkelijke aanduiding heeft verricht, het recht onmiddellijk in de vervanging te voorzien bij gemeenteraadsbeslissing. Het aldus aangeduide lid wordt opgenomen in de eerstvolgende raad van bestuur en voltooit het mandaat van zijn voorganger.

De duur van het mandaat van lid met raadgevend stem loopt gelijk met de andere leden van het bestuur. Bij het verstrijken van de duur wordt in de algehele vervanging van deze leden voorzien op de wijze zoals hiervoor bepaald.

De bepalingen van de artikelen 23 en 24 van de statuten zijn van toepassing op de leden van de raad van bestuur.

Artikel 20

De vergaderingen van de Raad van Bestuur zijn niet openbaar. De gedetailleerde notulen met het bijgevoegde stemgedrag van de individuele leden en alle documenten waar in de notulen naar verwezen wordt, liggen ter inzake van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van de aangesloten gemeenten, onverminderd de decretale bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur.

Artikel 21

Ingeval van overlijden of ontslag van een bestuurder, voorziet de raad van bestuur in zijn vervanging op voordracht van de deelnemer die hij vertegenwoordigde.

De plaatsvervanger blijft in functie tot de volgende algemene vergadering.

Deze laatste voorziet in de definitieve vervanging, overeenkomstig de bepalingen van dit artikel. De aldus

benoemde bestuurder beëindigt het mandaat van de overleden of ontslaggevende bestuurder, die hij vervangt.

Artikel 22

Het mandaat van bestuurder duurt zes jaar en eindigt na de eerste algemene vergadering

die bijeengeroepen wordt binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen en waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan.

Indien de raden van de deelnemende besturen, die de voordracht moeten doen, nog niet vergaderd hebben

in hun nieuwe samenstelling, dan worden de betrokken nieuwe bestuurders benoemd door de algemene vergadering waarvan sprake is in artikel 65 van het decreet van 6 juli 2001, die tevens kwijting verleent aan de bestuurders die het voorgaande boekjaar in functie waren en die

MOü 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

tot dan de verantwoordelijkheid blijven dragen overeenkomstig artikel 50 van het decreet van 6 juli 2001.

Zijn bovendien van rechtswege ontslagnemend :

a.Onmiddellijk nadat zij het openbaar mandaat dat zij bij hun benoeming bekleedden om enige andere reden verloren hebben;

b.Wanneer zij niet meer het vertrouwen genieten van de deelnemer die hen heeft voorgedragen, en door deze een nieuwe kandidaat wordt voorgedragen.

Artikel 23

Het is elke bestuurder van vereniging verboden:

1.aanwezig te zijn bij een beraadslaging of besluit over zaken waarbij hij/zij een rechtstreeks belang heeft of waarbij zijn/haar bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dit verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot de tweede graad, zo het gaat om voordrachten van kandidaten, benoemingen, afzettingen en schorsingen;

2.rechtstreeks of onrechtstreeks deel te némen aan overeenkomsten afgesloten met de vereniging;

3.als advocaat, notaris of zaakwaarnemer op te treden in rechtsgedingen tegen de vereniging. Het is hem/haar verboden, in dezelfde hoedanigheid, ten behoeve van de vereniging te pleiten, raad te

geven of op te treden in enige betwisting, tenzij dit kosteloos gebeurt.

4.op te treden als raadsman van een personeelslid in tuchtzaken.

Wordt van rechtswege als ontslaggevend en niet herkiesbaar beschouwd, de bestuurder die handelt tegen het verbod, opgelegd door dit artikel.

De algemene vergadering spreekt van rechtswege de vervallen verklaring uit, bij een met redenen omkleed besluit. Er is onverenigbaarheid tussen de functies van bestuurder en die van afgevaardigde op de algemene vergadering.

Artikel 24

De bestuurders kunnen geen enkele persoonlijke verantwoordelijkheid dragen ten aanzien van de verbintenissen aangegaan door de vereniging; zij zijn slechts individueel verantwoordelijk voor de uitoefening van hun mandaat.

Artikel 25

De raad van bestuur kiest uit zijn midden één voorzitter en één ondervoorzitter, vanuit een andere gemeente. Het voorzitterschap van de verschillende organen wordt effectief uitgeoefend door een op voordracht van de deelnemende gemeenten benoemd lid van het orgaan, dat tevens gemeenteraadslid is of burgemeester of schepen van een aangesloten gemeente.

Het mandaat van voorzitter en ondervoorzitter duurt zes jaar.

Het is hernieuwbaar. Het neemt in ieder geval een einde met het mandaat van bestuurder. De raad duidt als secretaris aan, de algemeen directeur van de vereniging, die de vergaderingen van de diverse organen bijwoont met raadgevende stem.

De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter en bij ontstentenis door de ondervoorzitter, en bij afwezigheid van beiden door de bestuurder die de grootste ononderbroken anciënniteit telt in de raad. Bij gelijke anciënniteit neemt de oudste in leeftijd het voorzitterschap waar.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOO 2.2

Artikel 26

De raad van bestuur wordt opgeroepen door de voorzitter of op verzoek van een bestuurder.

Behoudens hoogdringendheid, worden de oproepingen per post verstuurd, ten minste acht dagen vóór de datum van de vergadering. Zij vermelden de agenda, bevatten alle bijkomende stukken en worden toegezonden aan alle bestuurders en aan de regeringscommissaris.

De vergaderingen worden gehouden op de plaats, in de oproepingsbrief vermeld.

Ieder bestuurder mag zich laten vertegenwoordigen door een ander bestuurder van dezelfde categorie. Niemand mag drager zijn van meer dan één volmacht.

Artikel 27

De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien de meerderheid van de leden, zowel globaal als in de groep van de deelnemende gemeenten aanwezig of vertegenwoordigd is.

De leden met raadgevende stem bedoeld in artikel 19 van huidige statuten, tellen niet mee voor de berekening van een eventueel aanwezigheidsquorum.

De raad beslist met meerderheid van stemmen.

Meerderheid van drievierde is noodzakelijk voor elk besluit betreffende de voorstellen tot wijzigingen aan de statuten die aan de algemene vergadering moeten onderworpen worden, de beheersoverdrachten of de terugtrekking van deze laatste, de uitgifte van obligaties of leningen.

Artikel 28

Indien de raad van bestuur niet in getal is om geldig te beraadslagen, wordt zij opnieuw samengeroepen binnen de dertig dagen. Zij kan dan geldig beraadslagen over de punten die opnieuw op de agenda voorkomen, welk ook het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders zij. De oproepingsbrief vermeldt onderhavige statutaire bepaling.

Deze bepaling geldt niet voor statutenwijzigingen.

Artikel 29

De raad van bestuur beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheden voor het bestuur van de vereniging. Alles wat door het decreet of onderhavige statuten niet aan de algemene vergadering voorbehouden is, valt binnen zijn bevoegdheid.

De raad van bestuur is ertoe gehouden om elke belangrijke beslissing die een zware weerslag zou kunnen hebben op de verbintenissen van de deelnemers, ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering, als tevens op voorhand ter informatie over te maken aan de aangesloten gemeenten.

Artikel 30

De beraadslagingen van de raad maken het voorwerp uit van notulen en worden in een speciaal register vermeld.

De notulen worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris.

Eensluidende afschriften kunnen ondertekend worden door de secretaris.

De secretaris maakt een eensluidend afschrift van de notulen over aan de regeringscommissaris, alsook aan de

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

leden van de raad van bestuur, binnen de 30 dagen na de vergadering.

Artikel 31

De raad van bestuur vertegenwoordigt de vereniging jegens derden en in rechte als eiser of verweerder.

Artikel 32

Behoudens bijzondere machtiging verleend door de raad van bestuur worden de verbintenissen van de vereniging door twee bestuurders ondertekend, daartoe speciaal door hen aangewezen; minstens één ervan behoort tot de groep van gemeenten.

Artikel 33

Het dagelijks bestuur wordt door de raad van bestuur toevertrouwd aan een directiecomité dat de leden uit zijn midden benoemt en dat tevens belast is met de voorbereiding van de vergaderingen van de raad van bestuur. Het totale aantal leden van het directiecomité bedraagt ten hoogste één derde van dat van de raad van bestuur.

Ieder lid van het directiecomité heeft één stem.

Een of meer leden van het leidinggevend personeel van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging kunnen met raadgevende stem zitting hebben in het directiecomité. (Hun mandaat beïnvloedt het toegestane aantal leden niet.)

Op de zittingen en notulen van het directiecomité zijn de zelfde bepalingen van toepassing als voor de raad van bestuur.

De voorzitter van het directiecomité komt uit een andere gemeente dan deze van de voorzitter.

HOOFDSTUK V: ALGEMENE VERGADERING

Artikel 34

De regelmatig samengestelde algemene vergadering vertegenwoordigt het geheel van de deelnemers. Binnen de wettelijke en statutaire perken zijn haar besluiten bindend voor iedereen.

De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

De gemeenteraad bepaalt het aantal afgevaardigden van de gemeenten op de algemene vergadering aan de hand van twee voor alle deelnemende gemeenten op dezelfde wijze geldende criteria, waarbij in gelijke mate rekening gehouden wordt met zowel de omvang van de bevolking volgens de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers, als met de kapitaalinbreng.

Iedere gemeente duidt steeds minstens één afgevaardigde aan. Desgewenst kan de gemeente overeenkomstig de in de voorgaande alinea bepaalde criteria, bijkomende afgevaardigden aanduiden per volledige schijf van twintig procent van respectievelijk haar bevolkingscijfer in verhouding tot het totale bevolkingscijfer van het gemeentelijk ambtgebied van de vereniging, en haar kapitaalinbreng in verhouding tot het totale maatschappelijk kapitaal van de vereniging. De oproeping voor de algemene vergadering vermeldt voor iedere gemeente de daartoe benodigde cijfergegevens, aan de hand van de laatst gepubliceerde officiële bevolkingscijfers en van de laatst goedgekeurde jaarrekeningen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De gemeenteraad bepaalt het aantal stemmen waarover iedere afgevaardigde beschikt, zonder dat het totale aantal stemmen waarover de gemeente statutair beschikt, overschreden kan worden.

De benoemingsprocedure met de vaststelling met het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Artikel 35

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of door degene die hem vervangt, overeenkomstig de bepalingen van artikel 25. De secretaris van de raad van bestuur neemt eveneens het secretariaat van de algemene vergadering waar.

Artikel 36

Ieder maatschappelijk aandeel geeft recht op één stem, met dien verstande dat de deelnemende gemeenten steeds over de meerderheid van de stemmen beschikken en dat geen deelnemer kan beschikken over een aantal stemmen dat hoger ligt dan de helft van het totaal aantal statutair bepaalde stemmen.

De vertegenwoordigers van de deelnemers moeten drager zijn van een volmacht. Deze volmachten moeten op de zetel van de vereniging neergelegd worden ten minste drie vrije dagen vóór de datum van de algemene vergadering. Deze laatste kan evenwel, door een andere maatregel, die geldt voor iedereen, de laattijdige ingediende volmachten aanvaarden.

Indien een houder van maatschappelijke aandelen de wens uitdrukt zich te laten vertegenwoordigen door meerdere personen, moet de volmacht het aantal aandelen vermelden, waarvoor ieder vertegenwoordiger optreedt.

Niemand mag meer dan één deelnemer vertegenwoordigen.

Alvorens de vergadering bij te wonen, tekenen de deelnemers of hun afgevaardigden een presentielijst. Deze lijst wordt door de secretaris echt verklaard en bij de notulen van de vergadering gevoegd.

De bestuurders, de commissaris-revisor en de secretaris wonen van rechtswege de algemene vergadering bij, evenwel zonder beslissende stem.

Artikel 37

Behoudens urgentie, aanvaard door de raad van bestuur, met 2/3de van de stemmen, worden de datum en de agenda van de algemene vergadering, per aangetekend schrijven aan de deelnemers en aan de regeringscommissaris medegedeeld ten minste 45 dagen vóór de datum van de vergadering. Bij hetzelfde schrijven worden de deelnemers ertoe uitgenodigd, binnen vijf dagen de bijkomende punten op te geven die zij op de agenda wensen te plaatsen.

Iedere inschrijving, aangevraagd door de deelnemers die 1/10e van de maatschappelijke aandelen vertegenwoordigen, moet het voorwerp uitmaken van een bijkomende agenda, die in dezelfde pleegvormen als de eerste verstuurd zal worden, ten minste dertig dagen voor de datum van de vergadering. De documentatie wordt samen met de oproepingen en de agenda verzonden.

Artikel 38

De raad van bestuur roept de algemene vergadering zo dikwijls bijeen als zij het nodig oordeelt. Zij is ertoe gehouden de algemene vergadering bijeen te roepen op aanvraag van deelnemers die

houder zijn van ten minste 1/5de van de maatschappelijke aandelen.

in dergelijke gevallen, indien de raad de vergadering niet bijeenroept binnen de 45 dagen, kan zij geldig bijeengeroepen worden door deelnemers die houder zijn van tenminste 1/5de van de

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

NOD 2.2

maatschappelijke aandelen. De algemene vergadering kan bijeengeroepen worden door de commissaris-revisor.

Artikel 39

De algemene vergadering kan slechts geldig beraadslagen bij aanwezigheid van een gewone meerderheid van het aantal statutair bepaalde stemmen , zowel globaal als in de groep van de deelnemende gemeenten. Indien het aantal statutair bepaalde stemmen,zowel globaal als in de groep van de deelnemende gemeenten, onvoldoende is om te beraadslagen, zal een nieuwe vergadering bijeengeroepen worden binnen de zestig dagen; deze vergadering zal geldig mogen beraadslagen, welke ook de samenstelling ervan zij, over de punten die voor de tweede maal op de agenda voorkomen, behalve inzake statutenwijzigingen. De oproepingsbrief vermeldt onderhavige statutaire bepaling.

Artikel 40

De besluiten worden getroffen met gewone meerderheid van stemmen, zowel globaal als in de groep van de deelnemende gemeenten, behalve in de gevallen bepaald in het decreet of onderhavige statuten.

De wijzigingen in de statuten en in de bijlagen worden artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Uiterlijk negentig kalenderdagen voor de algemene vergadering die de statutenwijziging moet beoordelen wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd. De beslissingen ter zake van hun raden die de oorspronkelijke statuten hebben goedgekeurd, bepalen het mandaat van de respectieve vertegenwoordigers op de algemene vergadering en worden bij het verslag gevoegd.

De deelnemers die nalaten binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen en voor te leggen, worden geacht zich te onthouden. De onthouding bepaalt het mandaat van hun vertegenwoordiger op de algemene vergadering.

De statutenwijziging dient op dezelfde wijze als de oprichtingsakte neergelegd en bekendgemaakt te worden.

Indien de statutenwijziging betrekking heeft op het doel van de vennootschap, moet de raad van bestuur de voorgestelde wijziging omstandig verantwoorden in een verslag dat in de agenda vermeld wordt. Bij dat verslag wordt een staat van activa en passiva gevoegd die niet meer dan drie maanden voordien is vastgesteld. De commissaris-revisor brengt afzonderlijk verslag uit over die staat. Een afschrift van de verslagen wordt gevoegd bij de oproepingsbrief aan de houders van aandelen op naam; er wordt ook onverwijld een afschrift gezonden aan degenen die de formaliteiten hebben vervuld, door de statuten voorgeschreven om tot de vergadering te worden toegelaten.

Aan iedere aandeelhouder wordt, tegen overlegging van zijn aandeel, vijftien dagen voor de vergadering kosteloos een exemplaar van de verslagen verstrekt.

De statutenwijzigingen zijn slechts uitvoerbaar nadat ze zijn goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse regering of door het verstrijken van de voorziene termijn van negentig kalenderdagen voor goedkeuring.

Artikel 41

De beraadslagingen van de algemene vergadering maken het voorwerp uit van de notulen die in een speciaal register opgenomen worden. De notulen worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris. De secretaris van de raad van bestuur is ertoe gehouden aan de

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

regeringscommissaris en aan de deelnemers een afschrift over te maken van de notulen, binnen de dertig dagen na de vergadering.

Artikel 42

§ 1. De jaarrekening wordt vastgesteld door de algemene vergadering in de loop van het eerste semester van het volgende boekjaar aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor. Samen met de uitnodiging worden deze documenten ter beschikking gesteld van de deelnemende gemeenten, die het mandaat van hun afgevaardigde ter zake bepalen.

De algemene vergadering verleent terzelfdertijd kwijting aan de bestuurders en de revisoren.

§2. Afgezien van de algemene vergadering waarvan sprake in § 1 wordt nog minstens één buitengewone algemene vergadering belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van deze vergadering.

§3. De raad van bestuur legt aan de algemene vergadering, die telkens plaatsvindt in de loop van het eerste werkingsjaar na het jaar waarin verkiezingen voor de algehele hernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, een evaluatierapport voor over de werking van de vereniging. Dat rapport bevat een nieuw ondernemingsplan voor de komende zes jaar of een gemotiveerd voorstel het samenwerkingsverband te beëindigen met inachtneming van de statutair bepaalde rechten van de deelnemers.

De eerste evaluatieperiode kan korter zijn dan zes jaar, gelet op de datum.van oprichting. Alle deelnemers ontvangen dit rapport uiterlijk zes weken voor de datum van de algemene vergadering en bepalen het mandaat van hun vertegenwoordiger.

Artikel 43

De algemene vergadering bepaalt, binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden die vastgesteld zijn door de Vlaamse regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van de vereniging kunnen worden toegekend.

Jaarlijks wordt een per mandataris geïndividualiseerd overzicht van de in het voorbije boekjaar ontvangen vergoedingen en presentiegelden gevoegd bij de documenten die aan de deelnemende gemeenten worden bezorgd, overeenkomstig artikel 42, § 1 van de statuten.

HOOFDSTUK VI: JAARREKENING - INVENTARISSEN

Artikel 44

De controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid, vanuit het oogpunt van het decreet van 06 juli 2001 en van de statuten, van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, wordt uitgeoefend door een commissaris-revisor, benoemd door de algemene vergadering voor een periode van drie jaar, onder de Leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Ze zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

De duur van het mandaat van commissaris-revisor wordt vastgesteld op drie jaar. De uittredende commissarisrevisor is herbenoembaar.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 45

Het boekjaar komt overeen met het kalenderjaar, behalve het eerste, dat begint op de datum der oprichting van de vereniging, en eindigt op 31 december van het daaropvolgend jaar.

Artikel 46

Bij het verstrijken van het boekjaar wordt door de raad van bestuur een inventaris opgemaakt van de roerende en onroerende goederen, alsmede van alle schulden van de vereniging. Tevens wordt de boekhouding afgesloten en maakt de raad van bestuur de jaarrekening op.

Zestig dagen vôôr de algemene vergadering stelt de raad van bestuur de jaarrekening en het jaarverslag ter beschikking van de commissaris-revisor.

Zij voegt er alle stukken bij die aan de algemene vergadering moeten voorgelegd worden en die betrekking hebben op de jaarrekening. Vijf- en veertig dagen vôôr de algemene vergadering deelt de raad van bestuur aan de deelnemers de jaarrekening en het jaarverslag mede, alsook het verslag van de commissaris-revisor. Zij voegt er ieder document bij dat door de raad van bestuur voor besluit aan de algemene vergadering moet voorgelegd worden.

De boekhouding van de vereniging wordt gevoerd volgens de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en overeenkomstig de richtlijnen van de bevoegde overheid.

Artikel 47

Aan het resultaat wordt de volgende bestemming gegeven:

A. Bij winst:

1)5% ten minste, te besteden aan de vorming van een wettelijk reservefonds. Wanneer dit laatste 1110e van het maatschappelijk kapitaal bereikt, is deze afhouding niet meer verplicht;

2)Van zodra het kapitaal, onderschreven door de deelnemers door hen volstort is het bedrag dat nodig is om aan de deelnemers, ter vergoeding van het door hen volgestorte bedrag van hun aandelen, een dividend te betalen waarvan het bedrag ieder jaar door de raad van bestuur wordt vastgesteld;

3)Het overschot zal geheel of gedeeltelijk bestemd worden voor het vormen van een beschikbare reserve of voor nieuwe overdracht. Deze verdelingen worden vastgesteld door de algemene vergadering op voordracht van de raad van bestuur.

Overeenkomstig de bepalingen van het wetboek van vennootschappen zal geen winst uitgekeerd worden indien het netto-actief van de vereniging zou dalen beneden het peil van het gestorte kapitaal vermeerderd met de niet-uitkeerbare reserves.

Iedere winstuitkering moet gebaseerd zijn op de echte winst van het boekjaar en/of van de vorige boekjaren.

B. Bij verlies:

Wanneer het boekjaar met verlies wordt afgesloten dan wordt het verlies vereffend door afneming van de reserves. Zo deze ontoereikend zijn dan wordt het saldo naar het volgend boekjaar overgedragen.

Wanneer tengevolge van een geleden verlies het netto-actief van de vereniging gedaald is tot minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal, dan moet de algemene vergadering worden bijeengeroepen, overeenkomstig de bepalingen van art. 68 van het decreet van 6 juli 2001.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 48

Binnen de dertig dagen na de goedkeuring door de algemene vergadering zal de raad van bestuur de jaarrekening en aile bij decreet of de onderrichtingen voorgeschreven documenten voorleggen aan de regeringscommissaris. De goedgekeurde jaarrekening, het verslag van de commissaris-revisor en het jaarverslag worden elk aan alle leden van de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten toegezonden en dit uiterlijk twee maand na hun goedkeuring.

HOOFDSTUK VII: VEREFFENING VAN DE MAATSCHAPPIJ

Artikel 49

Op verzoek van drievierde van het aantal deelnemende gemeenten, en aan de hand van de daartoe strekkende gemeenteraadsbeslissingen, kan de algemene vergadering met een drievierde meerderheid van het aantal stemmen tot de vervroegde ontbinding van de vereniging beslissen;

Bij ontbinding krachtens het voorgaande lid of door het verstrijken van de statutair bepaalde duur die niet wordt verlengd, wijst de algemene vergadering die de ontbinding vaststelt, de vereffenaars aan op dezelfde wijze als bepaald is voor de bestuurders. Een beperkt college van vereffenaars kan samengesteld worden op dezelfde wijze als een directiecomité. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van de ontbinding.

Het voltallige personeel van de vereniging wordt overgenomen, hetzij door de deelnemers, hetzij eventueel door de overnemers van de activiteit, in verhouding tot de kapitaalinbreng of overeenkomstig de onderling bereikte akkoorden, en zonder dat de personeelsleden door deze plicht tot overname gebonden zijn.

De nieuwe werkgever waarborgt de rechten die de vereniging op het ogenblik van haar ontbinding, hetzij statutair, hetzij contractueel voor de werknemers vastgesteld had. Het door een gemeente overgenomen personeel komt, met behoud van zijn geldelijk statuut, terecht in een overgangskader dat geen invloed heeft op de personeelsformatie en uitdovend is.

De gemeenten hebben een recht van voorkeur op overneming van de op hun grondgebied gelegen installaties tegen boekwaarde.

Artikel 50

Na aanzuivering van alle ontvangsten en lasten alsmede van de kosten der liquidatie of bewaring welke voor deze regeling gedaan worden, wordt het netto-actief evenredig verdeeld onder alle maatschappelijke aandelen, rekening houdend met het percentage van hun volstorting en zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van artikel 10.

Te dien einde kunnen de vereffenaars de rekening afsluiten, juist alsof de niet-volgestorte schijven opgeroepen werden en compenseren, zoniet alle aandelen terugbrengen tot dezelfde verhouding van volstorting, door voorafgaande terugbetalingen.

HOOFDSTUK VIII: WOONSTKEUZE

Artikel 51

Elke houder van een maatschappelijk aandeel, bestuurder, commissaris-revisor of vereffenaar van de vereniging die niet in België gehuisvest is, moet er woonstkeuze doen voor alles wat de uitvoering van onderhavige statuten betreft.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Bij ontstentenis, zullen hem alle oproepingen en notificaties geldig gedaan worden op de zetel van de vereniging, die beschouwd zal worden ais zijn domicilie van rechtswege.

BIJLAGE BIJ DE STATUTEN

Register van de deelnemers van art. 11 van de statuten

1.Stad Leuven

100 aandelen van ¬ 1000 elk, hetzij ¬ 100 000, volledig volstort.

2.Stad Hasselt

100 aandelen van ¬ 1000 elk, hetzij ¬ 100 000,' volledig volstort.

Wijziging samenstelling raad van bestuur - Beslissing Algemene vergadering 03/03/2010

Ontslag van de Heer Jean Lambrecks, lid van de raad van bestuur van HeLics. Benoeming van Paul de Bellefroid als lid van de raad van bestuur van HeLics.

Ontslag van de heer Koen Beulen, lid van de raad van bestuur van HeLics.

Benoeming van Tom Vandeput als lid van de raad van bestuur van HeLics.

Naam van de ondertekenaar: Ivo Konings, Voorzitter van de raad van bestuur van HeLics.

5;oor-behouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2011 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vernielden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

28/07/2011 : ME. - JAARREKENING 31.12.2010, GGK 21.06.2011, NGL 25.07.2011 11330-0478-022
28/07/2010 : ME. - JAARREKENING 31.12.2009, GGK 30.06.2010, NGL 16.07.2010 10337-0509-031
17/02/2010 : ME. - JAARREKENING 31.12.2008, GGK 03.06.2009, NGL 01.02.2010 10037-0528-016
04/08/2008 : ME. - JAARREKENING 31.12.2007, GGK 17.06.2008, NGL 23.07.2008 08510-0321-017
12/09/2007 : ME. - JAARREKENING 31.12.2006, GGK 27.06.2007, NGL 04.09.2007 07717-0190-016
11/08/2006 : ME. - JAARREKENING 31.12.2005, GGK 23.06.2006, NGL 08.08.2006 06616-0457-016
13/07/2005 : ME. - JAARREKENING 31.12.2004, GGK 29.06.2005, NGL 08.07.2005 05462-2779-015
07/07/2005 : ME. - JAARREKENING 31.12.2003, GGK 25.06.2004, NGL 04.07.2005 05427-2434-015

Coordonnées
HELICS

Adresse
PROFESSOR VAN OVERSTRAETENPLEIN 1 3000 LEUVEN

Code postal : 3000
Localité : LEUVEN
Commune : LEUVEN
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande