HIPERION, AFGEKORT : HIPERION

Association sans but lucratif


Dénomination : HIPERION, AFGEKORT : HIPERION
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 847.311.925

Publication

20/07/2012
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



Voorbehouden iu I IIIVI IIII II I IVI II~~

aan het *iaiaesse"

Belgisch Staatsblad





iet-gelegd ter griffie der

Rechtbank van Kop hand i201Z

tq Leuven t , de 1

DE GRIFFIER,

Griffie

Ondememingsnr : 0844. 344 , s

Benaming

(voluit) : HIPERION

(verkort) : Hiperion

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Notelarenweg 41, 3020 Herent

Onderwerp akte : Oprichting

Benaming:

-voluit: HIPERION

- verkort: Hiperion

Rechtsvorm: VZW

Zetel: Notelarenweg 41, 3020 Herent

Opgericht op 6 juli 2012,

De ondergetekenden:

1. Dieter BURSSENS (N.N, 760926 157 43), geboren op 26 september 1976 te Dendermonde, met

Belgische nationaliteit, wonende te Notelarenweg 41, 3020 Herent

2, Guy PAUWELS (N.N. 740313 071 47), geboren op 13 maart 1974 te Mol, met Belgische nationaliteit,

wonende te Diestsevest 41, bus 501, 3000 Leuven

3. Maria Lourdes GONZALEZ ANERA (N.N. 750919 448 38), geboren op 19 september 1975 te Granada (Spanje), met Spaanse nationaliteit, wonende te Notelarenweg 41, 3020 Herent

4. Stefaan VIAENE, (N.N. 801202 045 10), geboren op 2 december 1980 te Ninove, met Belgische nationalitit, wonende te Ribaucourtstraat 179, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

zijn overeengekomen onder elkaar en met allen die later zullen toetreden, een vereniging zonder, winstoogmerk op te richten overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 onder de hierna volgende voorwaarden:

Titel I:

naam, zetel, doel, duur

Art. 1.

De vereniging draagt als naam HIPERION.

Art. 2_

De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd in de Notelarenweg 41 te Herent, De vereniging.

ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Leuven.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Art. 3.

De vereniging stelt zich tot doel te werken aan een samenleving waarin sociale rechtvaardigheid, solidariteit tussen mensen en de bescherming van het leefmilieu prioritair zijn. Een nieuwe wereld met respect voor' verschillende culturen en levenswijzen, en met aandacht voor de verschillen in noden en behoeften van iedere, wereldburger.

De vereniging wil dat doel nastreven door:

* het opzetten van eigen sociaal ethische en ecologisch verantwoorde economische, sociale en/of culturele projecten;

* het investeren in en ondersteunen van bestaande sociaal ethische en ecologisch verantwoorde economische, sociale en/of culturele projecten;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

* het opzetten van een netwerk van leden die zich engageren om de hoger beschreven doelstellingen te verwezenlijken.

De vereniging kan meer algemeen alle middelen aanwenden die tot de verwezenlijking van het doel rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen. De vereniging kan ter uitvoering van wat hierboven bepaald is, onder meer alle eigendommen of zakelijke rechten verwerven, in huur nemen, verhuren, personeel aanwerven, rechtsgeldige overeenkomsten sluiten, fondsen inzamelen, kortom alle activiteiten uitoefenen of laten uitoefenen die haar doel rechtvaardigen. In het kader van het realiseren van haar doel, kan de vereniging zelfs daden van koophandel stellen.

Art. 4.

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde ontbonden worden.

Titel Il:

lidmaatschap

Art.5.

§1 De vereniging onderscheidt werkende leden en toegetreden leden, of verkort "leden".

§2 Alle leden genieten van de activiteiten van de vereniging en betalen een maandelijkse geldelijke bijdrage zoals bepaald in het huishoudelijk reglement, met een maximum van 200 euro per maand, Werkende leden hebben bovendien stemrecht op de Algemene Vergadering.

Art.6,

§1 Een kandidaat-lid kan toetreden tot de vereniging indien deze door de Raad van Bestuur als zodanig wordt aanvaard, en mits het kandidaat-lid de werking, doelstellingen en het huishoudelijk reglement onderschrijft.

§2 Een lid kan werkend lid worden indien deze door een werkend lid wordt voorgedragen en door de Algemene Vergadering wordt aanvaard.

§3 Het aantal werkende leden is onbeperkt.

Art. 7.

§1 Elk lid -toegetreden of werkend- kan ten allen tijde ontslag nemen uit de vereniging mits het opsturen van een schrijven aan de Raad van Bestuur.

§2 Een werkend lid kan slechts worden uitgesloten door de Algemene Vergadering. Over de uitsluiting van een toegetreden lid wordt beslist door de Raad van Bestuur. Indien deze beslissing door het lid wordt betwist, zal de definitieve beslissing hieromtrent op de eerstkomende Algemene Vergadering worden genomen.

§3 Het lidmaatschap van een lid eindigt automatisch door het overlijden van het lid. Het werkend lidmaatschap van een lid eindigt automatisch wanneer ook het gewoon lidmaatschap eindigt,

§4 Ontslagnemende of uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding vorderen van gestorte bijdragen of gedane inbrengen.

Titel III: Raad van Bestuur

Art. 8.

De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur bestaande uit bestuurders die werkend lid zijn van de vereniging. Zij worden benoemd door de Algemene Vergadering en zijn te allen tijde door deze afzetbaar. Zij oefenen hun mandaat kosteloos uit, tenzij de Algemene Vergadering anders zou bepalen.

Art. 9.

De bestuurders worden benoemd voor een termijn van twee jaar en zijn herkiesbaar, Indien door vrijwillig ontslág, verstrijken van termijn of afzetting het aantal bestuurders is teruggevallen tot onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien.

Art. 10.

§1 De Raad van Bestuur kiest uit zijn leden: een voorzitter, eventueel een of meer ondervoorzitters, een secretaris en een penningmeester.

De voorzitter of de secretaris roept de Raad van Bestuur bijeen, eventueel op vraag van twee derde van zijn wettelijke leden, De voorzitter zit de vergadering voor_ ln geval van haar/zijn afwezigheid wordt hij/zij vervangen door de oudste van de aanwezige ondervoorzitters of bij gebrek aan ondervoorzitter door een door hemlhaar aangestelde andere bestuurder, De penningmeester is verantwoordelijk voor het beheer van de rekeningen en de begrotingen.

§2 De Raad van Bestuur kan slechts geldig beslissen indien tenminste een meerderheid van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien dit quorum niet bereikt is, kan een nieuwe raad worden bijeengeroepen met dezelfde agenda, die geldig zal beraadslagen en beslissen indien tenminste drie bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen.

Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van diegene die hem/haar vervangt, doorslaggevend.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§3 Iedere bestuurder kan op een schriftelijke wijze volmacht geven aan een andere bestuurder om hem op een vergadering van de Raad van Bestuur te vertegenwoordigen.

§4 De Raad van Bestuur kan vergaderen per telefoon- of videoconferentie, of enig ander nieuw communicatiemiddel.

§5 In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging het vereist, kunnen de besluiten van de Raad van Bestuur worden genómen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders. Dit schriftelijk akkoord kan meegedeeld worden per brief, per telegram, per telefax, per e-mail of enig ander nieuw communicatiemiddel. Deze procedure kan echter niet gevolgd worden voor de vaststelling van de jaarrekening.

§6 Van elke vergadering worden notulen opgemaakt die ondertekend worden door de de voorzitter of zijn plaatsvervanger en ingeschreven in een daartoe bestemd register.

Art. 11.

§1 De Raad van Bestuur bestuurt, vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging, zonder bijkomende machtiging van de Algemene Vergadering, in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen. De Raad van Bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden, met uitzondering van deze die uitdrukkelijk aan de Algemene Vergadering zijn voorbehouden.

De raad kan zelfs daden van beschikking stelten met inbegrip van onder meer, het vervreemden, zelfs gratis, van roerende of onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels- en bankverrichtingen, het opheffen van hypotheken, ...

§2 Ten aanzien van derden is de vereniging slechts geldig verbonden door de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders.

§3 De Raad van Bestuur kan voor bepaalde handelingen en taken, en voor daden van dagelijks bestuur, zijn bevoegdheid overdragen aan een dagelijks bestuur, aan een of meer bestuurders of zelfs aan een andere persoon (lid van de vereniging). De duur waarvoor deze bevoegdheidsdelegatie plaats grijpt kan niet langer zijn dan vier jaar en het mandaat kan ten allen tijde met onmiddellijke ingang worden ingetrokken door de Raad van Bestuur. Wanneer meer dan een persoon met het dagelijks bestuur wordt belast, wordt de vereniging in al haar handelingen van het dagelijks bestuur rechtsgeldig vertegenwoordigd door een persoon belast met het dagelijks bestuur, die geen bewijs van een voorafgaand besluit moet leveren. De leden van het dagelijks bestuur zijn herkiesbaar.

§4 De bevoegdheid om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen kan door de Raad van Bestuur bij eenvdudig besluit worden opgedragen aan een of meer personen, al dan niet bestuurder, die, desgevallend, gezamenlijk optreden. De bevoegdheid van de bovengenoemde perso(o)n(en) wordt precies afgebakend door. de Raad van Bestuur, die eveneens de duur van het mandaat bepaalt. Het mandaat kan te allen tijde met onmiddellijke ingang door de raad van bestuur worden ingetrokken.

§5 De Raad van Bestuur vaardigt alle huishoudelijke reglementen uit die hij nodig acht. Bij het huishoudelijk reglement mogen, zonder strijdig te zijn met de bindende voorschriften van de wet of van de statuten, alle maatregelen worden getroffen in verband met de toepassing van de statuten en de regeling van de maatschappelijke zaken in het algemeen, en kan aan de leden of hun rechtverkrijgenden alles worden opgelegd wat in het belang van de vereniging wordt geacht.

§6 De Raad van Bestuur streeft een transparant beleid na ten aanzien van de leden.

Titel IV:

Algemene Vergadering

Art. 12.

De Algemene Vergadering is samengesteld uit aile werkende leden. Wanneer zij dit wensen, kunnen ook toegetreden leden aanwezig zijn, doch zij bezitten uitsluitend adviesrecht. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of door de oudste aanwezige ondervoorzitter, of door een door hem/haar aangewezen vervanger.

Een werkend lid kan zich door een ander werkend lid laten vertegenwoordigen middels schriftelijke volmacht. Elk lid kan evenwel slecht één ander lid vertegenwoordigen. Elk werkend lid beschikt over één stem op de Algemene Vergadering. Wanneer werkende leden twee opeenvolgende vergaderingen niet aanwezig, verontschuldigd of vertegenwoordigd zijn kan de Algemene Vergadering hun lidmaatschap vervallen verklaren.

Art, 13.

De Algemene Vergadering is als enige bevoegd voor:

a) Het wijzigen van statuten;

b) Het benoemen en afzetten van de bestuurders;

c) De kwijting aan de bestuurders;

d) Het goedkeuren van de begrotingen en rekeningen;

e) Het vrijwillig ontbinden van de vereniging;

t) Het aanvaarden van een werkend lid;

g) Het uitsluiten van een werkend lid, of van een toegetreden lid na betwisting zoals beschreven in art,7§2;

h) De omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk; en

i) Alle gevallen waarin onderhavige statuten dat vereisen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

INOD 2.2

Art. 14.

§1 De Algemene Vergadering wordt door de Raad van Bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist. De Algemene Vergadering kan tevens worden bijeengeroepen wanneer een derde van de werkende leden erom vraagt, en dit binnen een termijn van. twee maanden na het verzoek. De oproeping gebeurt per brief of per e-mail.

§2 De Algemene Vergadering moet ten minste eenmaal per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en de begroting voor het volgend jaar.

§3 Aile werkende leden worden minstens 14 dagen voor de Algemene Vergadering uitgenodigd. De uitnodiging vermeldt dag, uur en plaats van de Algemene Vergadering,

§4 De oproeping bevat de agenda, die wordt vastgelegd door de Raad van Bestuur, De Algemene Vergadering kan op geldige wijze een beslissing nemen over punten die niet op de agenda vermeld staan op voorwaarde dat twee derde van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en drie vierde van de aanwezige leden en/of vertegenwoordigde leden het dringende karakter ervan erkennen en akkoord gaan met de agendawijziging, Dit geldt niet voor statuutwijziging.

Eén twintigste van de leden heeft het recht om minstens 10 dagen voor de bijeenkomst bijkomende punten op de agenda te plaatsen.

Art. 15.

§1 Inzake gewone aangelegenheden, andere dan vermeld onder art.15§2, worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden, Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

§2 Voor volgende aangelegenheden zijn er specifieke voorwaarden om tot een geldig besluit te komen,:

- wijziging van statuten: 2/3 aanwezigheid en 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden moet akkoord gaan;

- uitsluiten van een lid: geen aanwezigheidsvereiste en 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden moet akkoord gaan;

- wijziging van hit doel of de ontbinding van de vzw: 2/3 aanwezigheid en 4/5 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden moet akkoord gaan;

§3 Indien minstens de helft der aanwezige leden hierom verzoekt is de stemming geheim.

§4 Van elke Algemene Vergadering wordt door de secretaris een verslag opgemaakt dat ondertekend wordt door de voorzitter en de secretaris, en dat wordt opgenomen in een bijzonder register. Het verslag wordt aan alle werkende leden bezorgd, uiterlijk tegen de bijeenroeping tot de volgende Algemene Vergadering. Derden kunnen inzage krijgen in de beslissing van de Algemene Vergadering. Wanneer zij dit wensen dienen ze hun vraag aan de Raad van Bestuur te richten die daarover een beslissing neemt.

Titel V:

Rekeningen - Begroting - Controle

Art. 16,

§1 Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot en met 31 december.

§2 De Raad van Bestuur bereidt de rekeningen en begrotingen voor en legt ze ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering.

VI:

Ontbinding, Vereffening

Art. 17.

Behoudens de gevallen van gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan slechts de Algemene Vergadering tot ontbinding besluiten, op de wijze zoals bepaald in artikel 15§2. Ingeval van vrijwillige ontbinding benoemt de Algemene Vergadering één of meer vereffenaars.

In geval van ontbinding wordt het overblijvend actief, na het vereffenen der schulden en het aanzuiveren der lasten, overgedragen aan een vereniging met een gelijkaardig doel ais de vereniging, aan te duiden door de Algemene Vergadering. In geen geval mogen de activa worden toegewezen aan leden of oud-leden,

Art. 18.

Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is geregeld, is de wet van 27 juni 1921, aangevuld door de

wet van 2 mei 2002, of de wetgeving die deze wet zou vervangen na de oprichting van de vereniging,

toepasselijk, de algemene wettelijke bepalingen, het huishoudelijk reglement en de gebruiken ter zake.

De Algemene Vergadering verklaart uitdrukkelijk deze verbintenissen over te nemen, zodat de vereniging

wordt geacht deze vanaf hun ontstaan te zijn aangegaan.

In de oprichtersvergadering werd tevens beslist volgende personen te benoemen tot bestuurders:

Burssens Dieter, voorzitter

Viaene Stefaan, ondervoorzitter

González Anera Maria Lourdes, penningmeester

Pauwels Guy, secretaris

MOD 2.2

Opgemaakt in drie exemplaren en met eenparigheid van stemmen aanvaard op de algemene vergadering, gehouden te Herent op 6juli 2012.

Handtekeningen van de in aanhef genoemde stichters.

Burssens Meter,

Pauwels Guy,

González Anera Maria Lourdes,

Viaene Stefaan,

Mon 22

4- .

Luik B - Vervolg

Personen bevoegd de vereniging ten aanzien van derden te vertegenwoordigen:'

- Burssens Dieter

- Pauwels Guy

- González Anera Maria Lourdes

- Viaene Stefaan

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Op de laatste blz, van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
HIPERION, AFGEKORT : HIPERION

Adresse
NOTELARENWEG 41 3020 HERENT

Code postal : 3020
Localité : HERENT
Commune : HERENT
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande