RIOBRA

Divers


Dénomination : RIOBRA
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 878.051.819

Publication

09/07/2014 : ME. - JAARREKENING 31.12.2013, GGK 20.06.2014, NGL 04.07.2014 14272-0466-044
14/07/2014
ÿþMod Word 11.1

éli " In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffue van de akte

NEERGELEGD



1111111ININUER

03 JULI 2014

Griffie Rechtbank van Koophandel telegyen.

t'irrite

Ondernemingsnr : 0878.051.819

Benaming

(voluit) : R1OBRA

(verkort) :

Reohtsvorm Opdrachthoudende vereniging

Zetel: Oude Baan 148, 3210 Lubbeek (Linden)

(volledig adres)

Onderwerp akte Statutenwijziging

Het blijkt uit een akte verleden voor notaris Erik Lerut te Sint-Joris-Winge op 20 juni 2014, geregistreerd te Leuven 1 ste kantoor der Registratie Leuven 2 op 25 juni 2014, boek 1385, blad 61, vak 12, dat de buitengewone algemene vergadering volgende beslissingen genomen heeft

1,Goedkeuring van statutenwijziging

De algemene vergadering beslist met unanimiteit zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten en met de instemming van de meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, de voorgestelde statutenwijziging zoals hierboven integraal weergegeven artikel per artikel, goed te keuren.

De nieuwe tekst van de gewijzigde artikelen luidt als volgt

ARTIKEL 9 Aandelen

9.1 Aan alle aandelen gemeenschappelijke bepalingen

(1) Het maatschappelijk kapitaal wordt vertegenwoordigd door ondeelbare aandelen R, onderverdeeld in de subklassen RA, RB, RI en RS,

(2) Elk aandeel heeft een nominale waarde van vierentwintig euro en negenenzeventig cent (24,79 EUR), ongeacht de subklasse waartoe het behoort.

(3) Voor elke in kapitaal gebrachte schijf van 24,79 euro in geld of in nature wordt één aandeel toegekend. Het aantal aandelen wordt afgerond tot de dichtstbijzijnde éénheid,

(4) Voor inbrengen die gebeuren na de oprichting van Riobra kan het inbrengbedrag van 24,79 euro in kapitaal door het bevoegde orgaan worden aangevuld met een uitgiftepremie welke rekening houdt met de overgedragen winst alsook de uitgedrukte en niet uitgedrukte reserves,

(5) De deelnemer die in gebreke blijft de gevraagde stortingen op het bepaalde tijdstip te voldoen, zal aan Riobra een interest betalen die gelijk zal zijn aan de wettelijke rente,

(6) De aan de onderscheiden subklassen van aandelen verbonden intekeningsvoorwaarden worden hierna beschreven in het artikel 9.3.

(7) Op geen enkel ogenblik mag het totale aantal aandelen van de provinciale deelnemer hoger zijn dan een vijfde van het totale aantal aandelen. Indien op enig ogenblik het totale aantal aandelen dat in het bezit is van de provinciale deelnemer één vijfde van het totale aantal aandelen overschrijdt, worden de stemrechten, verbonden met de aandelen die dit maximum overschrijden, van rechtswege geschorst.

9.2 Aan de aandelen RA en RB gemeenschappelijke bepalingen

(1) Het terugnemen van aandelen is slechts toegestaan in de gevallen en op de wijze zoals voorzien in artikel 34 van onderhavige statuten.

(2) Indien de algemene vergadering beslist een kapitaalverhoging door te voeren door omzetting van reserves in kapitaal kan dit slechts gebeuren met inachtneming van de volgende regels:

a) Wanneer het een omzetting van onbeschikbare reserves betreft dan worden deze reserves proportioneel verdeeld over de bestaande aandelen.

b) Wanneer het om een omzetting van beschikbare reserves gaat dan worden voor dit bedrag bijkomende aandelen uitgegeven aan de deelnemers op basis van de in hun bezit zijnde aandelen,

9.3 De aandelen R

9.3.1 Begripsomschrijving en gemeenschappelijke bepalingen

De aandelen R zijn de aandelen waarop ingetekend wordt door deelnemers aangesloten voor de activiteit

rioleringen.

Deze aandelen zijn in principe onoverdraagbaar.

9.3.2 Bijzondere bepalingen voor de aandelen van de subklasse RA

Op de laatste biz, van Luit< g vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en)

bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

Op de aandelen van de subklasse RA kan enkel worden ingetekend door gemeenten en door aangesloten maatschappijen in overeenstemming met de volgende bepalingen.

Iedere gemeente of aangesloten maatschappij die voor de activiteit rioleringen aansluit, tekent bij haar toetreding in op een aandeel RA per begonnen schijf van 10.000 inwoners op haar grondgebied volgens de meest recente in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde bevolkingscijfers. Het aantal aandelen RA wordt vervolgens vijfjaarlijks op basis van een herberekening door de raad van bestuur in overeenstemming gebracht met deze bepaling, De houders van aandelen van deze subklasse RA zijn ertoe gehouden zich te schikken naar deze herberekening,

De volstortingen op de aandelen RA gebeuren ten laatste in het jaar, volgend op de toetreding.

9.3.3 Bijzondere bepalingen voor de aandelen van de subklasse RB en RI bij exploitatiegroepen van het

type A

a) Op de aandelen van de subklasse RB en RI kan enkel worden ingetekend door gemeenten en de aangesloten maatschappijen in overeenstemming met de volgende bepalingen.

De gemeenten of de aangesloten maatschappijen, die zullen deel uitmaken van een exploitatiegroep van het type A, ontvangen voor de inbreng in eigendom van de installaties dienstig voor de activiteit rioleringen op hun grondgebied, aandelen RB en RI in verhouding tot de waardering van hun inbreng, overeenkomstig de bepalingen vermeld in artikel 9.3.3. b).

Tevens ontvangen de gemeenten of aangesloten maatschappijen, die zullen deel uitmaken van een exploitatiegroep van het type A, aandelen RB voor de inbreng in geld of de omzetting van RI-aandelen overeenkomstig artikel 9.3.3 b), 1), en voor zover deze inbreng of omzetting bestemd is ter financiering van de uitbreiding van het rioleringsnet en in de mate dat deze uitbreiding niet wordt betoelaagd door het Vlaams Gewest.

De aandelen RB moeten onmiddellijk volgestort worden bij intekening.

Wijzigingen In het aantal aandelen RB als gevolg van de omzetting van RI-aandelen of een inbreng in geld worden ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering, zonder dat hiervoor de procedure, nodig voor een statutenwijziging, dient gevolgd te worden. De aanpassing van het register van de deelnemers dat hieruit volgt gebeurt door de raad van bestuur overeenkomstig artikel 13,

b) Ingebrachte installaties

Het ingebrachte gemeentelijk rioleringsnet en het ingebrachte rioleringsnet van de aangesloten

maatschappij wordt gewaardeerd aan netto-boekwaarde op het ogenblik van de toetreding of op de datum van

laatst gekende waardering.

85% van de inbreng van het rioleringsnet zal vergoed worden in aandelen RB.

15% van de inbreng van het rioleringsnet zal vergoed worden in aandelen RI. De aandelen RI vormen het

investeringsfonds voor riolering, waarop volgende principes van toepassing zijn:

1) Het investeringsfonds kan op vraag van de gemeente aangewend worden ter financiering van investeringen in riolering en dit door omzetting in kapitaalssubsidies of aandelen RB, overeenkomstig artikel 9.3.3, a) van de statuten;

2) Het investeringsfonds kan op vraag van de gemeente omgezet worden in cash ter financiering van rioleringsgerelateerde activiteiten:

De raad van bestuur kan, rekening houdend met hoger vermelde principes, een intern reglement voor het beheer van het investeringsfonds opstellen.

Wijzigingen in het aantal aandelen RI (wijziging van variabel kapitaal) worden ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering, zonder dat hiervoor de procedure, nodig voor een statutenwijziging, dient gevolgd te worden. De aanpassing van het register van de deelnemers dat hieruit volgt gebeurt door de raad van bestuur overeenkomstig artikel 13.

Zodra de technische inventaris is opgemaakt zal op objectieve en transparante wijze een definitieve waarde van de inbreng bepaald worden.

Het verschil in waardering ten opzichte van de waardering aan netto boekwaarde bij de toetreding zal als volgt behandeld worden:

Voor de betrokken gemeente en de openbare maatschappij zef het verschil tussen enerzijds de definitieve waardering en anderzijds de aandelen RB en RI reeds in haar bezit,omgezet worden in bijkomend kapitaal (bijkomende intekening op RB en RI aandelen), overeenkomstig de artikelen 9.1., 9.2. en 9.3.3, van huidige statuten en waarbij de totale waarde van de RI aandelen wordt vastgesteld op 15% van de definitieve waarde van de inbreng,

9.3.4 Bijzondere bepalingen voor de aandelen van de subklasse RB bij exploitatiegroepen van het type

B

a) Op de aandelen van de subklasse RB kan enkel worden ingetekend door gemeenten en de aangesloten maatschappijen in overeenstemming met de volgende bepalingen.

De gemeenten of de aangesloten maatschappijen, die zullen deel uitmaken van een exploitatiegroep van het type B, ontvangen voor de inbreng in eigendom van de installaties dienstig voor de activiteit rioleringen op hun grondgebied, aandelen RB en cash in verhouding tot de waardering van hun inbreng, overeenkomstig de bepalingen vermeld in artikel 9.3.4. b).

Tevens ontvangen de gemeenten of aangesloten maatschappijen, die zullen deel uitmaken van een exploitatiegroep van het type B, aandelen RB voor de inbreng in geld, voor zover deze inbreng bestemd is ter financiering van de uitbreiding van het rioleringsnet en in de mate dat deze uitbreiding niet wordt betoelaagd door het Vlaams Gewest.

De aandelen RB moeten onmiddellijk volgestort worden bij intekening,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

Wijzigingen in het aantal aandelen RB als gevolg van een inbreng in geld worden ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering, zonder dat hiervoor de procedure, nodig voor een statutenwijziging, dient gevolgd te worden. De aanpassing van het register van de deelnemers dat hieruit volgt gebeurt door de raad van bestuur overeenkomstig artikel 13.

b) Ingebrachte installaties

Het ingebrachte gemeentelijk rioleringsnet en het ingebrachte rioleringsnet van de aangesloten maatschappij wordt gewaardeerd aan netto-boekwaarde op het ogenblik van de toetreding of op de datum van laatst gekende waardering.

85% van de inbreng van het rioleringsnet zal vergoed worden in aandelen RB,

15% van de inbreng van het rioleringsnet zal vergoed worden in cash. Hiervan zal 60% worden uitgekeerd op het ogenblik van de toetreding en het saldo wordt vereffend op het ogenblik van de vaststelling van de definitieve waarde van de inbreng na opmaak van de technische inventaris.

Zodra de technische inventaris is opgemaakt zal op objectieve en transparente wijze een definitieve waarde van de inbreng bepaald worden.

Het verschil in waardering ten opzichte van de waardering aan netto boekwaarde bij de toetreding zal ais volgt behandeld worden:'

Voor de betrokken gemeente en de openbare maatschappij zal het verschil tussen enerzijds de definitieve waardering en anderzijds de aandelen RB en cashvergoeding reeds in haar bezit, omgezet worden in

bijkomend kapitaal (bijkomende intekening op RB) en cash, overeenkomstig de artikelen  9.2. en 9,3.4. van

huidige statuten en waarbij de totale waarde van de cash vergoeding wordt vastgesteld op 15% van de definitieve waarde van de inbreng,

9.3.5 Bijzondere bepalingen voor de aandelen van de subklasse RS

Op de aandelen van de subklasse RS kan worden ingetekend door iedere deelnemer, mits goedkeuring door de raad van bestuur.

De deelnemers ontvangen voor hun inbreng in speciën, aandelen RS in verhouding tot hun inbreng, onverminderd de toepassing van artikel 9.1 (7) ten aanzien van de aandelen van de provinciale deelnemer.

De voistortingen op de aandelen RS zullen gebeuren op het tijdstip en voor het bedrag dat door de raad van bestuur wordt bepaald.

Elke houder van RS-aandelen heeft het recht om telkens in het boekjaar volgend op iedere periode van drie boekjaren vanaf de oprichting (dus in het vierde, zevende, 10de boekjaar enz...) 114 van de RS-aandelen waarvoor ingetekend werd, terug te nemen voor zover minstens 1/4 van het totaal aantal RS-aandelen, waarvoor oorspronkelijk ingetekend werd, onaangeroerd blijft.

ARTIKEL 32 - Winstbestemming en verdeling

32.1 De gerealiseerde winst voor Riobra als geheel wordt vooreerst bestemd voor de vorming van de

wettelijke reserve.

32.2 Na de vorming van de wettelijke reserve wordt per exploitatiegroep het voor uitkering vatbare

bedrag vastgesteld.

Indien overeenkomstig het voorgaande voor elke exploitatiegroep een voor uitkering vatbaar bedrag wordt vastgesteld wordt per exploitatiegroep overgegaan tot een resultaatsbestemming overeenkomstig 32.3 hierna.

Indien overeenkomstig het voorgaande voor geen enkel exploitatiegroep een voor uitkering vatbaar bedrag wordt vastgesteld, wordt het alsdan vastgestelde verlies per exploitatiegroep overgedragen naar het volgend boekjaar.

Indien overeenkomstig het voorgaande voor minstens één exploitatiegroep een voor uitkering vatbaar bedrag wordt vastgesteld (hierna aangeduid als "winstgroep") en voor minstens één exploitatiegroep geen voor uitkering vatbaar bedrag wordt vastgesteld (hierna aangeduid als "verliesgroep") wordt per winstgroep overgegaan tot een resultaatbestemming overeenkomstig 32.3 hierna. Het voor uitkering vatbaar bedrag van de winstgroepen wordt evenwel evenredig beperkt tot het voor Riobra als geheel voor uitkering vatbaar bedrag. Indien en ten belope van het bedrag waarvoor binnen zulke winstgroep het voor uitkering vatbare bedrag wordt verminderd, wordt de resultaatbestemming in die winstgroep uitgesteld in de tijd en bij een eerstvolgende gelegenheid waarop opnieuw een uitkering mogelijk is voor Riobra als geheel, cumulatief en preferent hernomen Met alsdan in de betrokken verliesgroep vastgestelde verlies wordt overgedragen naar het volgend boekjaar.

32.3 Ten aanzien van de aandelen RA, RB, RI en RS:

Het per exploitatiegroep voor uitkering vatbare bedrag wordt als volgt bestemd:

(a) De algemene vergadering kan aan de houders van RI aandelen van de betreffende exploitatiegroep (type A) een eerste investerings-dividend uitkeren onder de vorm van bijkomende aandelen RI welke worden toegevoegd aan bet investeringsfonds. De verdeling van dit dividend gebeurt volgens de verhouding van het aantal aandelen RB aangehouden door de deelnemers van de betreffende exploitatiegroep op 31 december van het betrokken boekjaar.

(b) Na de eventuele uitkering van het investerings-dividend keert de algemene vergadering een dividend uit als volgt:

6,25 % van de inbrengwaarde per aandeel aan de houders van aandelen RA van de betreffende exploitatiegroep;

1,25 % van de inbrengwaarde per aandeel aan de houders van aandelen RB van de betreffende exploitatiegroep;

OLO op 10 jaar verhoogd met 25 punten van de inbrengwaarde per aandeel aan de houders van aandelen RS van de betreffende exploitatiegroep.

'(o) Na de betaling van deze dividenden kan de algemene vergadering besluiten een beschikbare

reserve te vormen,

(d) Het eventueel daarna overblijvende saldo wordt onder de vorm van een derde dividend voor 50%

toegewezen aan de houders van aandelen van de subklasse RB en voor 50% toegewezen aan de houders van winstbewijzen WR, waarna de uitkering gebeurt in verhouding tot de aandelen RB, respectievelijk de winstbewijzen WR.

Indien het batig saldo binen de betreffende exploitatiegroep niet voldoende is om het dividend waarvan sprake onder (b) uit te keren, dan behouden de deelnemers van de betrokken exploitatiegroep in de daaropvolgende jaren hierop hun recht. Het niet-uitgekeerde percentage van het eerste dividend wcrdt nadien berekend op de inbrengwaarde van een aandeel zoals berekend op het ogenblik dat tot uitkering van het achterstallige gedeelte wordt overgegaan. De eventuele beschikbare reserves kunnen bij beslissing van de algemene vergadering onder de vorm van dividenden verdeeld worden onder de aandeelhouders.

C2,4 Onder inbrengwaarde in de zin van de voorgaande paragraaf 32.3 wordt bedoeld de geïndexeerde

waarde, per aandeel, van de inbreng in kapitaal en uitgiftepremie. De indexering gebeurt op basis van het rekenkundige jaargemiddelde van de index der groothandelsprijzen en het prijsindexcijfer bij consumptie, vertrekkend van een referte-index te bepalen door de raad van bestuur.

32.5 De uitbetaling van de dividenden geschiedt op de door de algemene vergadering bepaalde data en

plaatsen. Nochtans mag de raad van bestuur in de loop van het boekjaar en rekening houdend met de toestand van Riobra interim-dividenden toekennen.

32.6 De deelnemers geven Riobra een onherroepelijke machtiging om elke som die zij haar

verschuldigd zijn af te houden van de hen toegekende dividenden.

32.7 De deelnemers aanvaarden dat de in artikel 32.3 van onderhavige statuten bepaalde

winstverdeling en verdelingswijze aan een herziening zal worden onderworpen indien er zich met betrekking tot de activiteit rioleringen gevoelige bedrijfseconomische wijzigingen voordoen.

Machtiging tot neerlegging en bekendmaking en coördinatie van de statuten.

Op voorstel van de voorzitter, beslist de vergadering, met unanimiteit tot volgende machtiging tot neerlegging, bekendmaking en coördinatie van de statuten:

- de heer Paul Bouwens, wonende te 3390 Tielt-Winge, Dorpsstraat nummer 79 als bijzonder lasthebber van de vereniging aan te stellen met mogelijkheid tot indeplaatestelling, om namens en voor rekening van de vereniging alle administratieve en andere formaliteiten te vervullen en alle noodzakelijke documenten te ondertekenen naar aanleiding van deze statutenwijziging.

mij, notaris, opdracht te geven om de gecoördineerde tekst van de statuten op te stellen, te ondertekenen en neer te leggen ter griffie van de rechtbank van koophandel te Leuven en bekend te maken in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

INWERKINGTREDING

le vernieuwde statuten zijn slechts uitvoerbaar nadat ze zijn goedgekeurd bij besluit van de Vlaamse

regering of door het verstrijken van de termijn voor goedkeuring.

VOOR ONTLEDEND UITTREKSEL

LERIK LERUT

NOTARIS

Tegelijk hiermee neergelegd

expeditie van de akte;

gecoördineerde statuten;

uittreksels van de gemeenteraadsbesluiten in verband

vnimachtdragers en de vaststelling van hun mandaat

?-;

\d'Z

/2

et de be nerocedur

p e van de

m 2noe. mbi-We'

Op de laatste blz. van Luik B vermelden Recto Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso: Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

Voor

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

02/01/2014
ÿþ i, .7;li'. f1 Mod Word 11.1

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte



Neergelegd ter griffie der

Rechtbank van Koophandel

te Leuven, de 19 DEC. 2013 DE GRIFFIER,

Griffie



NIVI





" 1900 102*





Ondernemingsnr : 0878051819

Benaming

(voluit): RIOBRA

(verkort) :

Rechtsvorm : Opdrachthoudende vereniging

Zetel : Oude Baan 148, 3210 Lubbeek (Linden)

(volledig adres)

Onderwerp akte STATUTENWIJZIGING

Het blijkt uit een akte verleden voor notaris Erik Lerut te Sint-Joris-Winge op 6 december 2013, geregistreerd te Aarschot op 11 december 2013, boek 585, blad 24, vak 08, dat de buitengewone algemene vergadering volgende beslissingen genomen heeft

Eerste beslissing: Goedkeuring van statutenwijziging

De algemene vergadering beslist met unanimiteit van de geldig uitgebrachte stemmen en met de

instemming van de meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, de voorgestelde statutenwijziging

zoals hierboven integraal weergegeven artikel per artikel, goed te keuren. De nieuwe tekst van de gewijzigde

artikelen luidt als volgt:

ARTIKEL 2 - Definities

In onderhavige statuten verstaat men door;

A) Gemeente Elke gemeente waarvan het grondgebied behoort tot het grondgebied van Riobra.

B) Gemeentelijke deelnemer Een gemeente die deelneemt in Riobra.

C) Aangesloten maatschappij

Deelnemende opdrachthoudende vereniging of gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap.

D) Openbare deelnemer

Publiekrechtelijke rechtspersoon andere dan de gemeenten en de aangesloten maatschappijen.

E) Provinciale deelnemer

De provincie Vlaams-Brabant voor zover deze toegetreden is tot Riobra.

F) Regio Geografisch geheel van gemeenten in het exploitatiegebied dat als een afzonderlijke entiteit beschouwd wordt.

G) Gemeentelijke bestuurder Bestuurder, benoemd op voordracht van een gemeentelijke deelnemer.

H} Niet-gemeentelijke bestuurder Bestuurder, benoemd op voordracht van een deelnemer die geen

gemeentelijke deelnemer is.

I) Activiteit rioleringen De activiteit zoals omschreven in artikel 5.

J) Decreet

Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en daaropvolgende wijzigingen.

ARTIKEL 5 - Doel

Riobra heeft tot doel:

1.De conceptie, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie, in de ruimste betekenis van die termen, van

alle netten van leidingen, rioleringen, kunstwerken en inrichtingen van alle aard die op het grondgebied van de aangesloten gemeenten moeten dienen voor de opvang en de beheersing van het afvalwater en hemelwater om het, al dan niet na een zuiveringsbehandeling, aan de natuur terug te geven; alle verrichtingen die rechtstreeks met het doel van Riobra inzake afvalwater en hemelwater verband houden.

Deze in sub I genoemde activiteit wordt hierna verder "activiteit rioleringen" genoemd.

Il. Riobra mag voorts alle technische, commerciële, administratieve, economische, financiële, sociale en andere verrichtingen doen en deelnemen aan alle bedrijvigheden die met dit doel, zoals beschreven in sub I van dit artikel, verband houden.

Deze verrichtingen en bedrijvigheden kan zij ook waarnemen in samenwerking met of door het participeren in andere opdrachthoudende verenigingen of met andere privaat- of publiekrechtelijke rechtspersonen, en in het algemeen door het leveren van diensten en openbare nutsvoorzieningen en door het ter beschikking stellen van knowhow in verband met nutsvoorzieningen, één en ander binnen de beperkingen van het Decreet.

ARTIKEL 7  Exploitatiegroepen Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

In de schoot van de opdrachthoudende vereniging kunnen, bij beslissing van de raad van bestuur, exploitatiegroepen opgericht worden die kunnen samengesteld zijn uit één of meerdere gemeenten, aangesloten maatschappijen, openbare deelnemers en/of provinciale deelnemers.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen exploitatiegroepen van het type A, waarbij de vergoeding voor de inbreng geschiedt door middel van RA-, RB-en RI-aandelen en exploitatiegroepen van het type B waarbij de vergoeding van de inbreng gedeeltelijk geschiedt door middel van RA- en RB-aandelen en gedeeltelijk door middel van cash.

Iedere exploitatiegroep vormt een afzonderlijke eenheid op boekhoudkundig en financieel gebied waarvoor afzonderlijke resultatenrekeningen opgemaakt worden en waarvoor verder wordt verwezen naar Tite! VI van deze statuten.

ARTIKEL 9.2- Aandelen

9.2Aan de aandelen RA en RB gemeenschappelijke bepalingen

(1) Het terugnemen van aandelen is slechts toegestaan in de gevallen en op de wijze zoals voorzien in artikel 34 van onderhavige statuten.

(2) Indien de algemene vergadering beslist een kapitaalverhoging door te voeren door omzetting van reserves in kapitaal kan dit slechts gebeuren met inachtneming van de volgende regels:

a) Wanneer het een omzetting van onbeschikbare reserves betreft dan worden deze reserves proportioneel verdeeld over de bestaande aandelen.

b) Wanneer het om een omzetting van beschikbare reserves gaat dan worden voor dit bedrag bijkomende aandelen uitgegeven aan de deelnemers op basis van de in hun bezit zijnde aandelen.

ARTIKEL 11 - Inbrengen die uitsluitend vergoed worden met winstbewijzen

De provinciale deelnemer of de aangesloten maatschappij ontvangen voor de inbreng van knowhow of immateriële inbrengen andere dan deze bepaald in artikel 9 van onderhavige statuten, winstbewijzen WR in verhouding tot de waardering van hun inbreng conform het Decreet.

Voor elke overeenkomstig de eerste alinea ingebrachte schijf van 24,79 euro wordt één winstbewijs WR toegekend. Het aantal winstbewijzen WR wordt afgerond tot de dichtstbijzijnde éénheid.

ARTIKEL 12 -Opgeheven

ARTIKEL 16 - Raad van bestuur - Samenstelling

16.1.De algemene vergadering benoemt de leden van de raad van bestuur, op voordracht van de deelnemers.

De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar.

16.2 Elke gemeente kan één kandidaat-bestuurder voordrager per aangesneden schijf van 30.000 inwoners en dit met een maximum van twee.

Een aangesloten maatschappij kan één kandidaat-bestuurder voordragen.

De provinciale deelnemer, voor zover hij minstens houder is van 25.000 RS-aandelen, kan maximaal één kandidaat-bestuurder voordragen als lid van de raad van bestuur,

De openbare deelnemer, voor zover hij minstens houder is van 25.000 RS-aandelen, kan maximaal één kandidaat-bestuurder voordragen als lid van de raad van bestuur.

16.3 Aan de vergaderingen van de raad van bestuur wordt deelgenomen door ten hoogste vijf rechtstreeks door de verschillende gemeenten aangeduide afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

Elke gemeente heeft het recht maximum één afgevaardigde aan te duiden die raadslid is in de betrokken gemeente en verkozen is op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Indien het aantal gemeenten dat van dit recht gebruik maakt ten hoogste vijf bedraagt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

Indien het aantal gemeenten dat van het in de tweede alinea bepaalde recht gebruik maakt, meer dan vijf bedraagt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en worden de afgevaardigden aangeduid die de grootste ononderbroken anciënniteit hebben als gemeenteraadslid in hun respectieve gemeenteraad. Bij gelijke anciënniteit wordt voorrang verleend aan die voorgedragen kandidaten waarvan het geslacht verschilt van het geslacht van de meerderheid van de leden van de raad van bestuur, en indien er dan nog meer dan vijf kandidaten overblijven zal de ouderdom in jaren de doorslag geven waarbij de oudste kandidaten eerst worden benoemd.

Bij verlies van het mandaat van lid met raadgevende stem vôôr het verstrijken van de duur heeft de gemeente waartoe de eerstvolgende kandidaat in de rangregeling (vermeld in bovenstaande alinea) behoort , het recht onmiddellijk in de vervanging te voorzien. Doet zij dat niet binnen de twee maanden na het verzoek hierom door de raad van bestuur, dan komt het mandaat toe aan de gemeente van de eerstvolgende kandidaat in de rangregeling. Het aldus aangeduide lid wordt opgenomen in de eerstvolgende raad van bestuur en voltooit het mandaat van zijn voorganger.

Zolang het maximum aantal afgevaardigden niet bereikt is, kan iedere gemeente steeds een afgevaardigde aanduiden. De eerstvolgende algemene vergadering bepaalt in dit geval overeenkomstig de hoger vermelde rangregeling de nog openstaande mandaten.

De bepalingen van de artikelen 22.1, 22.2 en 22.3 van de statuten zijn van toepassing op de leden van de raad van bestuur met raadgevende stem.

ARTIKEL 17 - Raad van bestuur - Vacant mandaat

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

Bij vacature van een mandaat van bestuurder, heeft de raad van bestuur het recht om hierin voorlopig te voorzien met eerbiediging van de beginselen vermeld in artikel 16 van onderhavige statuten. De door de raad van bestuur aanvaarde nieuwe kandidaat woont de vergaderingen bij als waarnemer,

Aan de eerstvolgende algemene vergadering zal de benoeming, op voordracht van de deelnemer die de bestuurder voordraagt, voorgelegd worden. De aldus benoemde bestuurder voltooit het mandaat van de voorganger.

ARTIKEL 19 - Raad van bestuur - Bevoegdheid

19.1.De raad van bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheden tot het stellen van alle daden van beheer of van beschikking, Hij is bevoegd voor alles wat niet door het Decreet of de statuten aan de algemene vergadering is voorbehouden.

19.2. Overeenkomstig de bepaling van het Decreet inzake delegatie van het vaststellen van de tarieven, wordt de raad van bestuur uitdrukkelijk gemachtigd om in de plaats van de algemene vergadering de tarieven vast te stellen en te wijzigen.

19.3.De raad van bestuur wordt gelast met de door het Decreet opgelegde publicatieverrichtingen en neerleggingen, behoudens de gevallen van bijzondere volmacht door de raad van bestuur toegekend overeenkomstig artikel 24.1 .a).

ARTIKEL 22 - Bestuurder - Commissaris - Duur van het mandaat - Vergoedingen en presentiegeld

22.1,De duur van het mandaat van bestuurder is vastgesteld op zes jaar, De duur van het mandaat van commissaris is bepaald op drie jaar,

De mandaten zijn hemieuwbaar,

22.2.Nochtans worden de bestuurders van rechtswege ais ontslagnemend beschouwd zodra:

1)de deelnemers die hun benoeming hebben voorgedragen in hun vervanging voorzien en dit na ontvangst door Riobra van de desbetreffende betekening door de betrokken deelnemer;

2)om welke reden ook, de gemeente die hun kandidatuur heeft voorgedragen niet meer tot het grondgebied van Riobra behoort;

3) zij hun openbaar mandaat verliezen;

4)hun mandaat onverenigbaar is met een ambt, een functie of een mandaat zoals aangegeven in het Decreet.

22.3.Alle mandaten in de verschillende organen, behalve dit van de commissaris, vervallen onmiddellijk na de algemene vergadering die volgt op de vernieuwing van de gemeenteraden met inachtneming van de bepalingen van het Decreet.

22.4.De algemene vergadering bepaalt, binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden die vastgesteld zijn door de Vlaamse regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking kunnen worden toegekend.

De algemene vergadering bepaalt de vergoeding van de commissaris.

22.5.De werkingsmodaliteiten van de verschillende organen kunnen worden neergeschreven in een bij de statuten gevoegd huishoudelijk reglement dat vastgesteld wordt bij een eenvoudige beslissing van het betrokken orgaan.

ARTIKEL 23.3 - Raad van bestuur - Te kiezen functies

23.3.De raad van bestuur vergadert op uitnodiging van zijn voorzitter of van een ondervoorzitter. Op vraag van hetzij meer dan de helft van de niet-gemeentelijke bestuurders, hetzij minstens de helft van de gemeentelijke bestuurders, moet de raad worden bijeengeroepen binnen de veertien kalenderdagen.

Behoudens hoogdringendheid worden de bijeenroepingen gedaan zeven kalenderdagen vóôr de voorziene vergaderdatum. Zij vernielden de agenda.

ARTIKEL 24 - Directiecomité en adviescomités

24.1Directiecomité en delegaties van bevoegdheden

a) De raad van bestuur mag in zijn schoot een directiecomité oprichten,

De raad van bestuur delegeert volgende bevoegdheden aan het directiecomité:

a)het dagelijks bestuur van de vereniging met inbegrip van spoedeisende maatregelen;

b)al wat, in het kader van het individueel personeelsbeheer, betrekking heeft op de uitvoering van het administratief, geldelijk en sociaal personeelsstatuut en het arbeidsreglement met inbegrip van het optreden als tuchtoverheid in het kader van de te voeren tuchtprocedures;

De raad van bestuur kan onder zijn verantwoordelijkheid andere bevoegdheden overdragen aan het directiecomité in de mate dat dit overeenstemt met de bepalingen van het Decreet. Alle beslissingen in het raam van de door de raad van bestuur in deze alinea overgedragen bevoegdheden worden in notulen vastgelegd en dienen voor bekrachtiging meegedeeld te worden aan de raad van bestuur.

De raad van bestuur kan tevens, mits bijzondere delegatie via een volmachtenbesluit, volmachten verlenen aan derden.

De leden van het directiecomité worden benoemd door de raad van bestuur en kunnen door deze ontslagen worden.

b) Het directiecomité bestaat uit minimum 5 en maximum 7 leden waarbij rekening gehouden wordt met de beperkingen opgelegd door het Decreet. De leden worden gekozen door de raad van bestuur onder zijn leden. Minstens drie van de vijf leden van het directiecomité moeten gemeentelijke bestuurders zijn. De voorzitter en de ondervoorzitters van de raad van bestuur maken ambtshalve deel uit van het directiecomité en vervullen er dezelfde functies. In het directiecomité zal minstens één lid van ieder arrondissement (Halle-Vilvoorde en Leuven) zetelen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

De secretaris van de raad van bestuur is eveneens secretaris van het directiecomité, Dit laatste mandaat beïnvloedt het toegestane aantal leden niet.

Een of meer leden van het leidinggevend personeel van Riobra kunnen met raadgevende stem zitting hebben in het directiecomité. Hun mandaat beïnvloedt het toegestane aantal leden niet

c)Het directiecomité vergadert op uitnodiging van zijn voorzitter, van één van zijn ondervoorzitters of van twee samen optredende leden.

d) De vergaderingen van het directiecomité worden voorgezeten door zijn voorzitter of, bij zijn afwezigheid, door de ondervoorzitter gekozen onder de gemeentelijke bestuurders, of bij diens afwezigheid door het lid onder de aanwezigen dat het grootste aantal dienstjaren telt. Bij gelijkheid van dienstjaren zal de oudste in leeftijd het voorzitterschap waarnemen. Elk van deze personen moet voorgedragen zijn door een gemeentelijke deelnemer.

e) Het directiecomité kan alleen dan geldig beraadslagen en besluiten wanneer de gewone meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, zowel globaal als in de groep van de gemeentelijke bestuurders. Wordt dit quorum om te kunnen beraadslagen of besluiten niet bereikt in het comité dan vergadert het opnieuw binnen de veertien dagen en kan het comité, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, geldig beraadslagen en besluiten over de punten die voor de tweede maal op de agenda werden ingeschreven. De oproepingsbrief voor deze vergadering vermeldt huidige bepaling.

Een lid mag een volmacht geven aan een ander lid van het comité om hem op de in de volmacht aangeduide vergadering van het comité te vervangen en in zijn plaats zijn stem uit te brengen. De volmachtgever en de volmachtdrager moeten tot dezelfde klasse van deelnemers behoren.

Elk lid mag maar één ander lid vertegenwoordigen. De volmachtgever en de volmachtdrager moeten tot dezelfde klasse van deelnemers behoren. De volmacht kan blijken uit een brief, telex, telegram, telefax of email.

f) Een besluit is slechts geldig wanneer het genomen wordt met zowel de gewone meerderheid van de stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde leden als met dezelfde meerderheid van de gezamenlijke stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde gemeentelijke leden. De onthoudingen worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van voornoemde meerderheden.

24.2Adviescomités

a) De raad van bestuur kan beslissen afzonderlijke adviescomités op te richten voor elke regio, zijnde een geografisch geheel van gemeenten in het exploitatiegebied dat als een afzonderlijke entiteit kan beschouwd worden.

Een adviescomité geeft advies indien het daarom verzocht wordt door de raad van bestuur of het directiecomité. Elk advies wordt gericht tot het directiecomité, dat daarover rapporteert aan de raad van bestuur.

b) Een of meer leden van het leidinggevend personeel kunnen met raadgevende stem zitting hebben in de adviescomités. Hun mandaat beïnvloedt het toegestane aantal leden niet.

c)Indien de raad van bestuur beslist tot de oprichting van een adviescomité, moet dit bestaan uit vijf vaste leden. Dit aantal kan toenemen door toepassing van de tweede alinea van punt c) . De leden worden benoemd door de algemene vergadering. .

Indien een geografisch geheel van gemeenten meer dan 120,000 Inwoners telt zal het adviescomité bestaan uit een aantal leden a rato van één lid per aangesneden schijf van 10.000 inwoners.

Wanneer het aantal gemeentelijke deelnemers dat tot het grondgebied van de provinciale deelnemer behoort twintig of meer bedraagt, zal het adviescomité van de regio die het meeste inwoners telt, op voordracht van de provinciale deelnemer één lid met stemrecht coöpteren bovenop de vijf vaste leden.

De overige leden worden gekozen op voordracht van de gemeenten en de aangesloten maatschappijen die tot het geografisch geheel van gemeenten behoren waarvoor het comité is opgericht.

Elk adviescomité kiest een voorzitter en een ondervoorzitter onder zijn leden. De secretaris van het directiecomité is tevens de secretaris van elk adviescomité, tenzij de raad van bestuur daar anders over beslist.

d)De adviescomités vergaderen op uitnodiging van hun voorzitter, hun ondervoorzitter of van twee samen optredende leden.

e) De vergaderingen van elk adviescomité worden voorgezeten door zijn voorzitter of, bij zijn afwezigheid, door de ondervoorzitter gekozen onder de gemeentelijke bestuurders, of bij diens afwezigheid door het lid onder de aanwezigen dat het grootste aantal dienstjaren telt. Bij gelijkheid van dienstjaren zal de oudste in leeftijd het voorzitterschap waarnemen. Elk van deze personen moet voorgedragen zijn door een gemeentelijke deelnemer.

f) Het adviescomité kan alleen dan geldig beraadslagen en besluiten wanneer de gewone meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, zowel globaal als in de groep van de gemeentelijke bestuurders.

Wordt dit quorum om te kunnen beraadslagen of besluiten niet bereikt in het comité dan vergadert het opnieuw binnen de veertien dagen en kan het comité, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, geldig beraadslagen en besluiten over de punten die voor de tweede maal op de agenda

werden ingeschreven. De oproepingsbrief voor deze vergadering vermeldt huidige bepaling.

Een lid mag een volmacht geven aan een ander lid van het comité om hem op de in de volmacht aangeduide vergadering van het comité te vervangen en in zijn plaats zijn stem uit te brengen. De volmachtgever en de volmachtdrager moeten tot dezelfde klasse van deelnemers behoren.

Elk lid mag maar één ander lid vertegenwoordigen. De volmachtgever en de volmachtdrager moeten tot dezelfde klasse van deelnemers behoren. De volmacht kan blijken uit een brief, telex, telegram, telefax of email.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

g) Een besluit is slechts geldig wanneer het genomen wordt met zowel de gewone meerderheid van de stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde leden ais met dezelfde meerderheid van de gezamenlijke stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde gemeentelijke leden. De onthoudingen worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van voornoemde meerderheden.

h) Elk adviescomité mag de raad van bestuur elke suggestie voorleggen die het opportuun acht. ARTIKEL 26 - Werkprogramma - Overgangsmaatregelen bij toetreding

a) Werkprogramma:

De raad van bestuur stelt, desgevallend op basis van een advies van de respectievelijke exploitatiegroep,

een werkprogramma per exploitatiegroep op, dat door Riobra zal verwezenlijkt worden. Voor de opmaak van dit

werkprogramma gelden volgende basisprincipes:

-Per exploitatiegroep wordt op lange termijn een financieel evenwicht nagestreefd

-De nodige budgetten worden vrijgemaakt voor de noodzakelijke vervangingsinvesteringen

-De naleving van de Europese en Vlaamse verplichtingen wordt vooropgesteld bij de opmaak van het investeringsprogramma.

Rekening houdend met deze basisprincipes zal Riobra de financiering op zich nemen.

De raad van bestuur zal eveneens de nodige reglementen uitvaardigen op basis waarvan in gelijkaardige omstandigheden een uniforme regeling geldt voor aile gebruikers van de installaties voor de activiteit riolering.

De investeringsregels (lastenverdeling) van toepassing op de diverse exploitatiegroepen warden vastgelegd door de raad van bestuur,

De gemeentelijke deelnemers van een exploitatiegroep zullen voor de leningen die Riobra zal moeten aangaan, voor de investeringen van de rioleringsnetten binnen die exploitatiegroep, borgstelling verlenen en dit in verhouding tot hun aandelen RB ten opzichte van het totaal aantal aandelen RB van de exploitatiegroep.

b) Overgangsmaatregelen bij toetreding:

De werken die door de gemeentelijke deelnemer reeds gegund zijn op het ogenblik van zijn toetreding worden verder uitgevoerd door de betrokken gemeente en worden opgenomen in de technische inventaris waarvan melding in artikel 9.3.3. b) en artikel 9.3.4, b) en worden bijgevolg meegerekend bij het bepalen van de definitieve inbrengwaarde.

De voorziene rioleringsprojecten die door de gemeentelijke deelnemer nog niet gegund zijn op het ogenblik van zijn toetreding worden overgedragen aan Riobra en zullen door deze laatste verder afgewerkt en gegund worden. Deze waarde van deze investeringswerken wordt niet opgenomen in de technische inventaris waarvan melding in artikel 9.3.3. b) en artikel 9.3,4. b) en wordt bijgevolg niet meegerekend bij het bepalen van de definitieve inbrengwaarde.

ARTIKEL 27 - Notulen

De notulen van de raad van bestuur en het directiecomité worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris.

De afschriften en uittreksels worden door de voorzitter en/of de secretaris ondertekend.

ARTIKEL 28 - Algemene vergadering - Samenstelling - Bijeenroeping

28.1.De algemene vergadering is samengesteld uit alle aandeelhouders die elk vertegenwoordigd worden door één of meer lasthebbers, die elk drager moeten zijn van een geldige, conform het Decreet verleende volmacht. De zittingen van de algemene vergadering zijn openbaar.

Wet aantal vertegenwoordigers dat elke gemeente kan afvaardigen om te zetelen in de algemene vergadering wordt bepaald door 2 criteria: de bevolkingscijfers en de kapitaalinbreng. De verdeelsleutel wordt bepaald als volgt:

a. elke deelnemer die een kapitaalinbreng gedaan heeft, duidt één vertegenwoordiger in de algemene vergadering aan;

b. indien een aangesloten gemeente meer dan 4.000 inwoners telt, overeenkomstig de laatste in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde officiële bevolkingscijfers, kan zij een bijkomende vertegenwoordiger aanduiden.

De volmachten moeten tenminste vijf kalenderdagen vóér de vergadering op de zetel van Riobra worden ingediend. De voorzitter van de vergadering mag nochtans, krachtens een voor allen gelijkluidende beslissing, laattijdig ingediende volmachten aanvaarden.

De vertegenwoordigers van de gemeentelijke deelnemers dienen door de gemeenteraad aangeduid te worden onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester en de schepenen van de gemeentelijke deelnemer. De bestuurders, benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers en de commissaris kunnen geen volmachtdrager zijn voor de algemene vergadering,.

De vertegenwoordigers van de niet-gemeentelijke deelnemers worden aangewezen door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn te beslissen tot deelneming of toetreding. De niet gemeentelijke deelnemers mogen elk maximaal twee vertegenwoordigers aanduiden.

Laat een deelnemer zich door verscheidene lasthebbers vertegenwoordigen, dan moet de volmacht het aantal aandelen bepalen voor dewelke iedere lasthebber aan de stemming zal deelnemen. Is niets bepaald, dan wordt het aantal stemmen verbonden aan de aandelen waarover deze deelnemer beschikt, evenredig verdeeld onder zijn lasthebbers.

28.2.De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur. Bij diens afwezigheid wordt de algemene vergadering voorgezeten door de bestuurder onder de aanwezigen die het meeste aantal dienstjaren telt in de raad. Bij gelijkheid van dienstjaren zal de oudste bestuurder in leeftijd het voorzitterschap waarnemen. Elk van deze personen moet evenwel voorgedragen zijn door gemeentelijke deelnemers en bovendien de hoedanigheid hebben van gemeenteraadslid, burgemeester of schepen.

De algemene vergadering stelt een bureau samen, bestaande uit de voorzitter, twee stemopnemers en een secretaris. De bestuurders en de commissaris worden uitgenodigd op de algemene vergadering, zonder

r evenwel stemgerechtigd te zijn.

28.3.De jaarvergadering komt elk jaar samen in de loop van de periode te rekenen van 24 mei tot en met 24 juni, op de dag, het uur en de plaats vermeld in de oproepingsbrief. Bij ontstentenis van oproeping, komt zij van rechtswege samen in de zetel van Riobra te 18 uur, op de tweede vrijdag van de maand juni.

28.4.De jaarvergadering neemt kennis van de verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris.

28.5.De jaarvergadering spreekt zich onder meer uit over de balans, de resultatenrekening, de toelichting en de bestemming van het resultaat. Zij doet bij afzonderlijke stemming uitspraak over kwijting te geven aan de bestuurders en de commissaris voor de uitoefening van hun mandàten.

28.6.De raad van bestuur of de commissaris kunnen de algemene vergadering bijeenroepen, Zij moeten de algemene vergadering bijeenroepen wanneer deelnemers - die samen houder zijn van tenminste één tiende van de aandelen - het vragen en dit binnen de zes weken na dit verzoek.

Wanneer ten gevolge van geleden verlies het netto-actief gedaald is tot minder dan de helft van het vast gedeelte van het kapitaal, moet de algemene vergadering bijeenkomen binnen een termijn van ten hoogste zestig kalenderdagen nadat het verlies is vastgesteld om te beraadslagen en te beslissen over een door de raad van bestuur opgesteld saneringsplan.

De raad van bestuur verantwoordt zijn voorstellen in dit saneringsplan dat uiterlijk drie weken voor de algemene vergadering aan alle deelnemers en aan de toezichthoudende overheid wordt voorgelegd, samen met de oproepingsbrief en alle bijbehorende documenten waaruit de noodzaak van het saneringsplan blijkt.

De algemene vergadering beslist onder de voorwaarden geldig voor statutenwijzigingen voorzien in het Decreet.

28.7.De oproepingen voor de algemene vergadering gebeuren tenminste dertig kalenderdagen vóór de vergadering. De oproepingsbrief bevat de agenda en de documentatie nodig voor het onderzoek van de punten die erop voorkomen.

28.8.Afgezien van de jaarvergadering wordt nog minstens één buitengewone algemene vergadering belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar om de te ontwikkelen activiteiten, de te volgen strategie voor het volgend boekjaar evenals een door de raad van bestuur opgestelde begroting te bespreken.

ARTIKEL 30 - Algemene vergadering - Wijze van besluiten - Statutenwijziging - Notulen

30,1.De algemene vergadering kan slechts beraadslagen over de op de agenda geplaatste punten wanneer de gewone meerderheid van aile aandelen vertegenwoordigd is, en voor zover de aandelen toekomend aan de gemeentelijke deelnemers ook met gewone meerderheid vertegenwoordigd zijn.

30.2.ln dringende gevallen kunnen andere punten aan de agenda worden toegevoegd en behandeld. De urgentie moet dan voor de behandeling van het toegevoegde agendapunt vastgesteld worden door twee derden van de uitgebrachte stemmen.

30.3.Wordt het quorum, vermeld in artikel 30.1., niet bereikt dan zal de vergadering opnieuw worden samengeroepen binnen de 30 kalenderdagen en kan zij, ongeacht het quorum van artikel 30.1., maar voor zover er gemeentelijke deelnemers aanwezig of vertegenwoordigd zijn, geldig beraadslagen en besluiten over dezelfde punten van de agenda. Deze bepaling geldt niet voor statutenwijzigingen. De oproepingsbrief voor deze vergadering vermeldt onderhavige bepaling.

30.4.Een besluit is slechts geldig wanneer het genomen wordt met zowel de gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde deelnemers, als met de gewone meerderheid van de gezamènlijke stemmen uitgebracht door de gemeentelijke deelnemers.

30.5De onthoudingen worden niet in aanmerking genomen bij het berekenen van de meerderheden.

30.6De wijzigingen in de statuten en in de bijlagen worden artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met zowel drie vierden van de stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde deelnemers, als met dezelfde meerderheid van de stemmen uitgebracht door de gemeentelijke deelnemers en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig Kalenderdagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd. De beslissingen terzake van hun raden die de oorspronkelijke statuten hebben goedgekeurd, bepalen het mandaat van de respectieve vertegenwoordigers op de algemene vergadering en worden bij het verslag gevoegd.

De deelnemers die nalaten binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen en voor te leggen, worden geacht zich te onthouden. De onthouding bepaalt het mandaat van hun vertegenwoordiger op de algemene vergadering.

De notulen van de algemene vergadering worden getekend door de leden van het bureau en door de aandeelhouders of hun lasthebber die het verlangen.

De afschriften van of uittreksels uit de notulen van de algemene vergadering worden getekend door de voorzitter en/of de secretaris van de raad van bestuur.

ARTIKEL 37 - Medewerking van de deelnemers

De deelnemers verbinden zich ertoe hun volledige medewerking te verlenen ter verwezenlijking van het doel van Riobra. De deelnemers verbinden zich ertoe geen enkel recht te laten gelden of belastingen, vergoeding , retributie of welke vergoeding dan ook te heffen of te vorderen of een voorafgaande toelating of vergunning op te leggen voor het gebruik (inname) van het openbaar domein, voor de oprichting, de exploitatie, de herstelling of vervanging van de rioleringsinstallaties. Dit geldt ook voor de handelingen die onlosmakelijk (rechtstreeks of onrechtstreeks) verband houden om de oprichting, de exploitatie, de herstelling of vervanging van hoger vermelde installaties op de openbare weg te kunnen realiseren.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

Tweede beslissing: Machtiging tot neerlegging en bekendmaking en coördinatie van de statuten.

Op voorstel van de voorzitter, beslist de vergadering, met unanimiteit tot volgende machtiging tot neerlegging, bekendmaking en coordinatie van de statuten:

- de heer Paul Bouwens, wonende te 3390 Tielt-Winge, Dorpsstraat nummer 79 als bijzonder lasthebber van de vereniging aan te stellen met mogelijkheid tot indeplaatsstelling, om namens en voor rekening van de vereniging alle administratieve en andere formaliteiten te vervullen en alle noodzakelijke documenten te ondertekenen naar aanleiding van deze statutenwijziging.

- mij, notaris, opdracht te geven om de gecoördineerde tekst van de statuten op te stellen, te ondertekenen en neer te leggen ter griffie van de rechtbank van koophandel te Leuven en bekend te maken in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

VOOR ONTLEDEND UITTREKSEL

ERIK LERUT

NOTARIS

Tegelijk hiermee neergelegd

- expeditie van de akte;

-

gecoördineerde statuten;

- gemeenteraadsbesluiten.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/01/2014 - Annexes du Moniteur belge

y Voór,

behouden aan het Belgisch

J Staatsblad

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

21/06/2013 : ME. - JAARREKENING 31.12.2012, GGK 14.06.2013, NGL 17.06.2013 13187-0495-037
04/07/2012 : ME. - JAARREKENING 31.12.2011, GGK 22.06.2012, NGL 27.06.2012 12234-0146-034
12/07/2011
ÿþ nood 2.1

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte

lVeargédegd ter griffie dèT

Rechtbank van I:opopartdel

~$ I,,,e:J,veti, de

~riftïéER'

IIRJ1.11!1111611111F111

b.

E St

Ondernemingsnr : 0878051819

Benaming

(voluit) : RIOBRA

Rechtsvorm : opdrachthoudende vereniging

Zetel : Oude Baan 148, 3210 Lubbeek (Linden)

Onderwerp akte : STATUTENWIJZIGING

Het blijkt uit een akte verleden voor notaris Erik Lerut te Sint-Joris-Winge op 24 juni 2011, geregistreerd te Aarschot op 27 juni 2011, boek 576, blad 21, vak 2, dat de buitengewone algemene vergadering volgende beslissingen genomen heeft :

1. Goedkeuring van statutenwijziging

De algemene vergadering beslist met unanimiteit van de geldig uitgebrachte stemmen en met de instemming van de meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, de voorgestelde statutenwijziging zoals hierboven integraal weergegeven artikel per artikel, goed te keuren. De nieuwe tekst van de statuten luidt als volgt:

TITEL I : NAAM - DEFINITIES - RECHTSVORM - ZETEL - DOEL - DUUR

ARTIKEL 1 - Naam

Het samenwerkingsverband is een opdrachthoudende vereniging onderworpen aan het Decreet.

Zij draagt de naam "RIOBRA" en wordt in onderhavige statuten verder aangeduid als "Riobra"

ARTIKEL 2 - Definities

In onderhavige statuten verstaat men door: A) Gemeente Elke gemeente waarvan het grondgebied behoort

tot het grondgebied van Riobra. B) Gemeentelijke deelnemer Een gemeente die deelneemt in Riobra.

C) PBE De "Provinciale Brabantse Energiemaatschappij" die deelneemt in Riobra in het kader van haar beheersopdracht.

D) Aangesloten maatschappij

Deelnemende opdrachthoudende vereniging of gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap.

E) Openbare deelnemer

Publiekrechtelijke rechtspersoon andere dan de gemeenten, de PBE en de aangesloten maatschappijen.

F) Provinciale deelnemer

De provincie Vlaams-Brabant voor zover deze toegetreden is tot Riobra.

G) Regio Geografisch geheel van gemeenten in het exploitatiegebied dat als een afzonderlijke entiteit beschouwd wordt. H) Gemeentelijke bestuurder Bestuurder, benoemd op voordracht van een gemeentelijke deelnemer. I) Niet-gemeentelijke bestuurder Bestuurder, benoemd op voordracht van een deelnemer die geen gemeentelijke deelnemer is.

J) Activiteit rioleringen De activiteit zoals omschreven in artikel 5.

K) Decreet

Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking en daaropvolgende wijzigingen

ARTIKEL 3 - Rechtsvorm

Riobra neemt de rechtsvorm aan van een samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid met de vorm

van een opdrachthoudende vereniging. Overeenkomstig het Decreet is Riobra een publiekrechtelijke

rechtspersoon en hebben haar verbintenissen, ongeacht haar doelstellingen, geen handelskarakter. Voor al

wat niet uitdrukkelijk geregeld is door het Decreet, zijn op het samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid

de bepalingen van toepassing van het Wetboek van vennootschappen die gelden voor de vennootschapsvorm

van de cooperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

ARTIKEL 4 - Zetel

De zetel van Riobra is gevestigd te Lubbeek (Linden), Oude Baan 148.

Hij zal bij besluit van de algemene vergadering naar elke andere plaats overgebracht mogen worden

overeenkomstig de bepalingen van het Decreet.

Riobra mag buiten haar zetel één of meer exploitatiezetels oprichten binnen haar grondgebied.

ARTIKEL 5 - Doel

Riobra heeft tot doel:

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

III.De conceptie, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie, in de ruimste betekenis van die termen, van alle netten van leidingen, rioleringen, kunstwerken en inrichtingen van aile aard die op het grondgebied van de aangesloten gemeenten moeten dienen voor de opvang en de beheersing van het afvalwater en hemelwater om het, al dan niet na een zuiveringsbehandeling, aan de natuur terug te geven; alle verrichtingen die rechtstreeks met het doel van Riobra inzake afvalwater en hemelwater verband houden.

Deze in sub I genoemde activiteit wordt hierna verder "activiteit rioleringen" genoemd.

IV.Riobra mag voorts alle verrichtingen doen en deelnemen aan alle bedrijvigheden die niet dit doel, zoals beschreven in sub I van dit artikel, verband houden.

Deze verrichtingen en bedrijvigheden kan zij ook waarnemen in samenwerking met of door het participeren in andere opdrachthoudende verenigingen of met andere privaat- of publiekrechtelijke rechtspersonen, en in het algemeen door het leveren van diensten en openbare nutsvoorzieningen en door het ter beschikking stellen van knowhow in verband met nutsvoorzieningen, één en ander binnen de beperkingen van het Decreet.

ARTIKEL 6 - Duur

De opdrachthoudende vereniging wordt opgericht op 25 november 2005 voor een duur van 18 jaar die verstrijkt op 24 november 2023.

Na afloop van deze duur kan Riobra opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

ARTIKEL 7  Exploitatiegroepen

In de schoot van de opdrachthoudende vereniging kunnen, bji beslissing van de Raad van Bestuur, exploitatiegroepen opgericht worden die kunnen samengesteld zijn uit één of meerdere gemeenten, aangesloten maatschappijen, openbare deelnemers en/of provinciale deelnemers alsook tot de eerste algemene vergadering van 2013 de PBE.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen exploitatiegroepen van het type A, waarbij de vergoeding voor de inbreng geschiedt door middel van RA-, RB-en RI-aandelen en exploitatiegroepen van het type B waarbij de vergoeding van de inbreng gedeeltelijk geschiedt door middel van RA- en RB-aandelen en gedeeltelijk door middel van cash.

Iedere exploitatiegroep vormt een afzonderlijke eenheid op boekhoudkundig en financieel gebied waarvoor afzonderlijke resultatenrekeningen opgemaakt worden en waarvoor verder wordt verwezen naar Titel IV van deze statuten.

TITEL II : KAPITAAL - AANDELEN - INBRENG

ARTIKEL 8 - Kapitaal

Het maatschappelijk kapitaal is veranderlijk.

Het vaste gedeelte van het maatschappelijk kapitaal bedraagt 18.600 euro volledig onderschreven en

volgestort ten belope van minstens 6.200 euro.

ARTIKEL 9 - Aandelen

9.1Aan alle aandelen gemeenschappelijke bepalingen

(1)Het maatschappelijk kapitaal wordt vertegenwoordigd door ondeelbare aandelen R, onderverdeeld in de

subklassen RA, RB, RI en RS.

(2)Elk aandeel heeft een nominale waarde van vierentwintig euro en negenenzeventig cent (24,79 EUR),

ongeacht de subklasse waartoe het behoort.

(3)Voor elke in kapitaal gebrachte schijf van 24,79 euro in geld of in natura wordt één aandeel toegekend.

Het aantal aandelen wordt afgerond tot de dichtstbijzijnde eenheid.

(4)Voor inbrengen die gebeuren na de oprichting van Riobra kan het inbrengbedrag van 24,79 euro in

kapitaal door het bevoegde orgaan worden aangevuld met een uitgiftepremie welke rekening houdt met de

overgedragen winst alsook de uitgedrukte en niet uitgedrukte reserves.

(5)De deelnemer die in gebreke blijft de gevraagde stortingen op het bepaalde tijdstip te voldoen, zal aan

Riobra een interest betalen die gelijk zal zijn aan de wettelijke rente.

(6)De aan de onderscheiden subklassen van aandelen verbonden intekeningsvoorwaarden worden hierna

beschreven in het artikel 8.3 .

(7)Op geen enkel ogenblik mag het totale aantal aandelen van de provinciale deelnemer hoger zijn dan een

vijfde van het totale aantal aandelen. Indien op enig ogenblik het totale aantal aandelen dat in het bezit is van

de provinciale deelnemer één vijfde van het totale aantal aandelen overschrijdt, worden de stemrechten,

verbonden met de aandelen die dit maximum overschrijden, van rechtswege geschorst.

9.2Aan de aandelen RA en RB gemeenschappelijke bepalingen

(8)Het terugnemen van aandelen is slechts toegestaan in de gevallen en op de wijze zoals voorzien in

artikel 33 van onderhavige statuten.

(9)Indien de algemene vergadering beslist een kapitaalverhoging door te voeren door omzetting van

reserves in kapitaal kan dit slechts gebeuren met inachtneming van de volgende regels:

a) Wanneer het een omzetting van onbeschikbare reserves betreft dan worden deze reserves proportioneel verdeeld over de bestaande aandelen.

b) Wanneer het om een omzetting van beschikbare reserves gaat dan worden voor dit bedrag bijkomende

aandelen uitgegeven aan de deelnemers op basis van de in hun bezit zijnde aandelen.

9.3De aandelen R

9.3.1 Begripsomschrijving en gemeenschappelijke bepalingen

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

De aandelen R zijn de aandelen waarop ingetekend wordt door deelnemers aangesloten voor de activiteit rioleringen.

Deze aandelen zijn in principe onoverdraagbaar.

9.3.2Bijzondere bepalingen voor de aandelen van de subklasse RA

Op de aandelen van de subklasse RA kan enkel worden ingetekend door gemeenten en door aangesloten maatschappijen in overeenstemming met de volgende bepalingen.

Iedere gemeente of aangesloten maatschappij die voor de activiteit rioleringen aansluit, tekent bij haar toetreding in op een aandeel RA per begonnen schijf van 10.000 inwoners op haar grondgebied volgens de meest recente in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde bevolkingscijfers. Het aantal aandelen RA wordt vervolgens vijfjaarlijks op basis van een herberekening door de raad van bestuur in overeenstemming gebracht met deze bepaling. De houders van aandelen van deze subklasse RA zijn ertoe gehouden zich te schikken naar deze herberekening.

De volstortingen op de aandelen RA gebeuren ten laatste in het jaar, volgend op de toetreding.

9.3.3Bijzondere bepalingen voor de aandelen van de subklasse RB en RI bij exploitatiegroepen van het type A

a) Op de aandelen van de subklasse RB en RI kan enkel worden ingetekend door gemeenten en de aangesloten maatschappijen in overeenstemming met de volgende bepalingen.

De gemeenten of de aangesloten maatschappijen, die zullen deel uitmaken van een exploitatiegroep van het type A, ontvangen voor de inbreng in eigendom van de installaties dienstig voor de activiteit rioleringen op hun grondgebied, aandelen RB en RI in verhouding tot de waardering van hun inbreng, overeenkomstig de bepalingen vermeld in artikel 9.3.3. b).

Tevens ontvangen de gemeenten of aangesloten maatschappijen, die zullen deel uitmaken van een exploitatiegroep van het type A, aandelen RB voor de inbreng in geld of de omzetting van RI-aandelen overeenkomstig artikel 9.3.3 b), 1), en voor zover deze inbreng of omzetting bestemd is ter financiering van de uitbreiding van het rioleringsnet en in de mate dat deze uitbreiding niet wordt betoelaagd door het Vlaams Gewest.

De aandelen RB moeten onmiddellijk volgestort worden bij intekening.

Wijzigingen in het aantal aandelen RB als gevolg van de omzetting van RI-aandelen of een inbreng in geld worden ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering, zonder dat heirvoor de procedure, nodig voor een statutenwijziging, dient gevolgd te worden. De aanpassing van het register van de deelnemers dat hieruit volgt gebeurt door de Raad van Bestuur overeenkomstig artikel 13.

b) Ingebrachte installaties

Het ingebrachte gemeentelijk rioleringsnet en het ingebrachte rioleringsnet van de aangesloten maatschappij wordt gewaardeerd aan netto-boekwaarde op het ogenblik van de toetreding of op de datum van laatst gekende waardering.

85% van de inbreng van het rioleringsnet zal vergoed worden in aandelen RB.

15% van de inbreng van het rioleringsnet zal vergoed worden in aandelen RI. De aandelen RI vormen het investeringsfonds voor riolering, waarop volgende principes van toepassing zijn:

4)Het investeringsfonds kan op vraag van de gemeente aangewend worden ter financiering van investeringen in riolering en dit door omzetting in kapitaalssubsidies of aandelen RB, overeenkomstig artikel 9.3.3, a) van de statuten;

5)Het investeringsfonds kan op vraag van de gemeente omgezet worden in cash ter financiering van rioleringsgerelateerde activiteiten:

6)Het investeringsfonds kan door een gemeente maar aangesproken respectievelijk aangevuld worden voor zover het aantal aandelen RI voor die gemeente gelegen is tussen de 75% respectievelijk 125% van het aantal aandelen RI zoals vastgesteld bij toetreding.

De raad van bestuur kan, rekening houdend met hoger vermelde principes, een intern reglement voor het beheer van het investeringsfonds opstellen.

Wijzigingen in het aantal aandelen RI (wijziging van variabel kapitaal) worden ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering, zonder dat hiervoor de procedure, nodig voor een statutenwijziging, dient gevolgd te worden. De aanpassing van het register van de deelnemers dat hieruit volgt gebeurt door de raad van bestuur overeenkomstig artikel 13.

Zodra de technische inventaris is opgemaakt zal op objectieve en transparante wijze een definitieve waarde van de inbreng bepaald worden.

Het verschil in waardering ten opzichte van de waardering aan netto boekwaarde bij de toetreding zal als volgt behandeld worden:

Voor de betrokken gemeente en de openbare maatschappij zal het verschil tussen enerzijds de definitieve waardering en anderzijds de aandelen RB en RI reeds in haar bezit,omgezet worden in bijkomend kapitaal (bijkomende intekening op RB en RI aandelen), overeenkomstig de artikelen 9.1., 9.2. en 9.3.3. van huidige statuten en waarbij de totale waarde van de RI aandelen wordt vastgesteld op 15% van de definitieve waarde van de inbreng.

9.3.4Bijzondere bepalingen voor de aandelen van de subklasse RB bij exploitatiegroepen van het type B

a) Op de aandelen van de subklasse RB kan enkel worden ingetekend door gemeenten en de aangesloten maatschappijen in overeenstemming met de volgende bepalingen.

De gemeenten of de aangesloten maatschappijen, die zullen deel uitmaken van een exploitatiegroep van het type B, ontvangen voor de inbreng in eigendom van de installaties dienstig voor de activiteit rioleringen op hun grondgebied, aandelen RB en cash in verhouding tot de waardering van hun inbreng, overeenkomstig de bepalingen vermeld in artikel 9.3.4. b).

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

Tevens ontvangen de gemeenten of aangesloten maatschappijen, die zullen deel uitmaken van een exploitatiegroep van het type B, aandelen RB voor de inbreng in geld, voor zover deze inbreng bestemd is ter financiering van de uitbreiding van het rioleringsnet en in de mate dat deze uitbreiding niet wordt betoelaagd door het Vlaams Gewest.

De aandelen RB moeten onmiddellijk volgestort worden bij intekening.

Wijzigingen in het aantal aandelen RB als gevolg van een inbreng in geld worden ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering, zonder dat heimoor de procedure, nodig voor een statutenwijziging, dient gevolgd te worden. De aanpassing van het register van de deelnemers dat hieruit volgt gebeurt door de Raad van Bestuur overeenkomstig artikel 13.

b) Ingebrachte installaties

Het ingebrachte gemeentelijk rioleringsnet en het ingebrachte rioleringsnet van de aangesloten maatschappij wordt gewaardeerd aan netto-boekwaarde op het ogenblik van de toetreding of op de datum van laatst gekende waardering.

85% van de inbreng van het rioleringsnet zal vergoed worden in aandelen RB.

15% van de inbreng van het rioleringsnet zal vergoed worden in cash. Hiervan zal 60% worden uitgekeerd op het ogenblik van de toetreding en het saldo wordt vereffend op het ogenblik van de vaststelling van de definitieve waarde van de inbreng na opmaak van de technische inventarisatis.

Zodra de technische inventaris is opgemaakt zal op objectieve en transparante wijze een definitieve waarde van de inbreng bepaald worden.

Het verschil in waardering ten opzichte van de waardering aan netto boekwaarde bij de toetreding zal als volgt behandeld worden:

Voor de betrokken gemeente en de openbare maatschappij zal het verschil tussen enerzijds de definitieve waardering en anderzijds de aandelen RB en cashvergoeding reeds in haar bezit, omgezet worden in bijkomend kapitaal (bijkomende intekening op RB) en cash, overeenkomstig de artikelen 9.1., 9.2. en 9.3.4. van huidige statuten en waarbij de totale waarde van de cash vergoeding wordt vastgesteld op 15% van de definitieve waarde van de inbreng.

9.3.5Bijzondere bepalingen voor de aandelen van de subklasse RS

Op de aandelen van de subklasse RS kan worden ingetekend door iedere deelnemer, mits goedkeuring door de Raad van Bestuur.

De deelnemers ontvangen voor hun inbreng in speciën, aandelen RS in verhouding tot hun inbreng, onverminderd de toepassing van artikel 8.1 (7) ten aanzien van de aandelen van de provinciale deelnemer.

De volstortingen op de aandelen RS zullen gebeuren op het tijdstip en voor het bedrag dat door de raad van bestuur wordt bepaald.

Elke houder van RS-aandelen heeft het recht om telkens in het boekjaar volgend op iedere periode van drie boekjaren vanaf de oprichting (dus in het vierde, zevende, 10de boekjaar enz...) 1/4 van de RS-aandelen waarvoor ingetekend werd, terug te nemen voor zover minstens 1/4 van het totaal aantal RS-aandelen, waarvoor oorspronkelijk ingetekend werd, onaangeroerd blijft.

ARTIKEL 10 - Bijkomend vereiste kosteloze inbrengen

Elke aangesloten gemeente of aangesloten maatschappij doet kosteloos inbreng:

1)binnen de perken van de wet en het Decreet, van het exclusieve recht, met vermogen van substitutie, om te behouden, te plaatsen of te laten plaatsen, te onderhouden of te laten onderhouden, te wijzigen of te laten wijzigen, weg te nemen of te laten wegnemen op, langs of onder de straten, wegen, openbare pleinen en installaties van de gemeente, alle leidingen, rioleringen, bouwwerken, installaties en apparaten vereist voor het beheersen van afvalwater en hemelwater, met het oog op elke vorm van gebruik daarvan op haar grondgebied of op dat van alle aangesloten gemeenten;

2)binnen de perken van de wet en het Decreet, van de rechten van dezelfde aard die de gemeente en de aangesloten maatschappij ten opzichte van de particuliere eigendommen bezitten;

3)binnen de perken van de wet en het Decreet, van de rechten die de gemeente en de aangesloten maatschappij bezitten ten einde de activiteit rioleringen op haar grondgebied te verzekeren.

De aangesloten provincie doet kosteloos inbreng:

1)binnen de perken van de wet en het Decreet, van het exclusieve recht, met het vermogen van substitutie, om te behouden, te plaatsen of te laten plaatsen, te onderhouden of te laten onderhouden, te wijzigen of te laten wijzigen, weg te nemen of te laten wegnemen op, langs of onder de straten, wegen, openbare pleinen en installaties van de provincie, alle leidingen, rioleringen, bouwwerken, installaties en apparaten vereist voor het beheersen van afvalwater en hemelwater, met het oog op elke vorm van gebruik daarvan op haar grondgebied;

2)binnen de perken van de wet en het Decreet, van de rechten van dezelfde aard die de provincie ten opzichte van de particuliere eigendommen bezit;

3)binnen de perken van de wet en het Decreet, van alle rechten die de provincie bezit ten einde de activiteit rioleringen op het grondgebied van de provincie te verzekeren (voor zover dit binnen de bevoegdheid van de provincie valt);

ARTIKEL 11 - Inbrengen die uitsluitend vergoed worden met winstbewijzen

De PBE, de provinciale deelnemer of de aangesloten maatschappij ontvangen voor de inbreng van knowhow of immateriële inbrengen andere dan deze bepaald in artikel 9 van onderhavige statuten, winstbewijzen WR in verhouding tot de waardering van hun inbreng conform artikel 63, vierde lid, van het Decreet.

Voor elke overeenkomstig de eerste alinea ingebrachte schijf van 24,79 euro wordt één winstbewijs WR toegekend. Het aantal winstbewijzen WR wordt afgerond tot de dichtstbijzijnde eenheid.

ARTIKEL 12 - Beheersopdracht

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

Aan de PBE wordt een beheersopdracht toegekend die uitsluitend betrekking heeft op het leveren van

volgende ondersteunende diensten:

-Administratieve en logistieke diensten (gebouwen, meubilair,catering, onderhoud, postdiensten)

-Juridische diensten (schadebeheer en verzekeringen)

-Financiële diensten (boekhouding en begroting)

-ICT- services (IT en communicatie)

-HRM (loonadministratie en rekrutering)

De raad van bestuur van Riobra wordt gemachtigd de modaliteiten van deze beheersopdracht binnen het kader van de hoger vermelde omschreven ondersteunende diensten, vast te leggen in een overeenkomst tussen Riobra en PBE.

Deze beheersopdracht wordt afgebouwd en neemt een einde bij de eerste algemene vergadering van 2013. Gezien de deelname van de PBE in Riobra gerelateerd is aan deze beheersopdracht, komen overal in de statuten de bepalingen met betrekking tot de rechten van de PBE verbonden aan de deelname te vervallen vanaf de eerste algemene vergadering van 2013, tenzij anders bepaald.

TITEL III : DEELNEMERS - AANSPRAKELIJKHEID - AANVAARDING

ARTIKEL 13 - Register van de deelnemers

Het register van de deelnemers wordt als bijlage I bij onderhavige statuten gevoegd.

In dit register wordt iedere deelnemer vermeld, met aanduiding van de aandelen en/of winstbewijzen die

hem zijn toegekend.

Het register wordt door de raad van bestuur in overeenstemming gebracht met de terzake genomen

besluiten van de algemene vergadering, die hierover beslist zonder de procedure van een statutenwijziging te

moeten volgen.

ARTIKEL 14 - Aanvaarding van deelnemers

Tot aanvaarding van nieuwe deelnemers wordt besloten door de algemene vergadering.

ARTIKEL 15 - Vergoeding en aansprakelijkheid van de deelnemers

De deelnemers kunnen uitsluitend worden vergoed voor hun inbreng en zijn slechts aansprakelijk ten belope

van hun inbreng. Onder de deelnemers bestaat er geen hoofdelijkheid, noch onverdeeldheid.

TITEL IV : RAAD VAN BESTUUR - COMMISSARIS  DIRECTIECOMITE

ARTIKEL 16 - Raad van bestuur - Samenstelling

16.1.De algemene vergadering benoemt de leden van de raad van bestuur, op voordracht van de deelnemers.

De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar.

16.2 Elke gemeente kan één kandidaat-bestuurder voordrager per aangesneden schijf van 30.000 inwoners en dit met een maximum van twee.

Het aantal niet-gemeentelijke bestuurders bedraagt maximaal één vierde van het aantal gemeentelijke bestuurders. De raad van bestuur kan waarnemers uitnodigen om de vergaderingen bij te wonen.

De PBE wordt tot de eerste algemene vergadering van 2013 in de raad van bestuur maximaal vertegenwoordigd door een aantal bestuurders dat overeenkomstig het Decreet mag toegekend worden aan deelnemers die geen gemeentelijke deelnemers zijn, verminderd met het aantal bestuurders dat statutair wordt toegekend aan de aangesloten maatschappijen, de provinciale deelnemer en de openbare deelnemer, dit alles met een minimum van 2 en een maximum van 5 bestuurders.

Een aangesloten maatschappij kan één kandidaat-bestuurder voordragen.

De provinciale deelnemer, voor zover hij minstens houder is van 25.000 RS-aandelen, kan maximaal één kandidaat-bestuurder voordragen als lid van de raad van bestuur.

De openbare deelnemer, voor zover hij minstens houder is van 25.000 RS-aandelen, kan maximaal één kandidaat-bestuurder voordragen als lid van de raad van bestuur.

Indien het aantal te begeven mandaten door de toepassing van alinea's drie,vier,vijf en zes groter is dan het maximum aantal dat kan toegekend worden in toepassing van alinea twee dient de wijze van toekenning van bestuursmandaten herzien te worden.

16.3.De gemeentelijke deelnemers duiden elk met een gemeenteraadsbeslissing hun kandidaat-bestuurder aan.

Indien de gemeenteraad kandidaat-bestuurders voordraagt die geen lid zijn van de gemeenteraad, maar van wie de deskundigheid met betrekking tot de statutair bepaalde doelstellingen manifest aantoonbaar is, wordt deze voordracht uitdrukkelijk gemotiveerd.

De overige deelnemers duiden hun kandidaat-bestuurders aan met beslissing van hun daartoe bevoegd orgaan.

Indien in de algemene vergadering de voorgedragen kandidaat de gewone meerderheid van de stemmen niet haalt, dan wordt door de deelnemer die de kandidatuur heeft voorgedragen een andere kandidaat voorgedragen. De nieuwe kandidaat woont als waarnemer de vergaderingen van de raad van bestuur bij tot de eerstvolgende algemene vergadering waaraan de benoeming wordt voorgelegd.

De onverenigbaarheden met het mandaat van bestuurder en bepaalde ambten, functies of mandaten worden bepaald in het Decreet en dit onverminderd andere wettelijke of decretale bepalingen die van toepassing zijn op de mandaten in een opdrachthoudende vereniging.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

1b.4Aan de vergaaenngen van ae raaa van oestuur worat aeeigenomen goor ten noogste Vitr recntstree!s door de verschillende gemeenten aangeduide afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

Elke gemeente heeft het recht maximum één afgevaardigde aan te duiden die raadslid is in de betrokken gemeente en verkozen is op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

Indien het aantal gemeenten dat van dit recht gebruik maakt ten hoogste vijf bedraagt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

Bij verlies van het mandaat van een overeenkomstig de voorgaande alinea aangeduid lid met raadgevende stem véér het verstrijken van de duur, heeft de gemeente die de oorspronkelijke aanduiding heeft verricht, het recht onmiddellijk in de vervanging te voorzien bij gemeenteraadsbeslissing. Het aldus aangeduide lid wordt opgenomen in de eerstvolgende raad van bestuur en voltooit het mandaat van zijn voorganger.

Indien het aantal gemeenten dat van het in de tweede alinea van dit artikel 16.4 bepaalde recht gebruik maakt, meer dan vijf bedraagt, neemt de algemene vergadering akte van de gemeenteraadsbeslissingen en worden de afgevaardigden aangeduid die de grootste ononderbroken anciënniteit hebben als gemeenteraadslid in hun respectieve gemeenteraad. Bij gelijke anciënniteit wordt voorrang verleend aan die voorgedragen kandidaten waarvan het geslacht verschilt van het geslacht van de meerderheid van de leden van de raad van bestuur, en indien er dan nog meer dan vijf kandidaten overblijven zal de ouderdom in jaren de doorslag geven waarbij de oudste kandidaten eerst worden benoemd.

Zolang het maximum aantal afgevaardigden niet bereikt is, kan iedere gemeente steeds een afgevaardigde aanduiden. De eerstvolgende algemene vergadering bepaalt in dit geval overeenkomstig de hoger vermelde rangregeling de nog openstaande mandaten.

De bepalingen van de artikelen 22.1, 22.2 en 22.3 van de statuten zijn van toepassing op de leden van de raad van bestuur met raadgevende stem.

16.5.0e bestuurders, benoemd op voordracht van de gemeenten, kunnen zich laten bijstaan door deskundigen die na gezamenlijk overleg worden voorgedragen door de gemeente waar de zetel gevestigd is, en worden benoemd door de gemeentelijke vertegenwoordigers op de algemene vergadering. De deskundigen maken geen deel uit van de raad van bestuur, maar ze kunnen de vergaderingen van alle organen bijwonen en alle documenten opvragen. Hun vergoeding valt ten laste van Riobra.

ARTIKEL 17 - Raad van bestuur - Vacant mandaat

Bij vacature van een mandaat van bestuurder, heeft de raad van bestuur het recht om hierin voorlopig te voorzien met eerbiediging van de beginselen vermeld in artikel 16 van onderhavige statuten.

Aan de eerstvolgende algemene vergadering zal de benoeming, op voordracht van de deelnemer die de bestuurder voordraagt, voorgelegd worden. De aldus benoemde bestuurder voltooit het mandaat van de voorganger.

ARTIKEL 18 - Raad van bestuur- Wijze van besluiten

18.1.De raad van bestuur kan alleen dan geldig beraadslagen en besluiten wanneer de gewone meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, zowel globaal als in de groep van de gemeentelijke bestuurders .

De afgevaardigden met raadgevende stem tellen niet mee voor de berekening van een eventueel aanwezigheidsquorum.

18.2.Wordt dit quorum om te kunnen beraadslagen of besluiten niet bereikt in de raad dan vergadert hij opnieuw en kan hij, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders, geldig beraadslagen en besluiten over de punten die voor de tweede maal op de agenda werden ingeschreven. De oproepingsbrief voor deze vergadering vermeldt huidige bepaling.

18.3.ledere bestuurder die benoemd is zoals omschreven in artikel 16.2 beschikt over één stem.

Het is elke bestuurder verboden:

a.aanwezig te zijn bij een beraadslaging of besluit over zaken waarbij hij een rechtstreeks belang heeft, of waarbij zijn bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dit verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot de tweede graad, ais het gaat om voordrachten van kandidaten, benoemingen, afzettingen en schorsingen;

b.rechtstreeks of onrechtstreeks deel te nemen aan overeenkomsten afgesloten met Riobra;

c.als advocaat, notaris of zaakwaarnemer op te treden in rechtsgedingen tegen Riobra. Het is hem verboden, in dezelfde hoedanigheid, ten behoeve van Riobra te pleiten, raad te geven of op te treden in enige betwisting, tenzij dit kosteloos gebeurt;

d.op te treden als raadsman van een personeelslid in tuchtzaken.

18.4.Een besluit is slechts geldig wanneer het genomen wordt met zowel de gewone meerderheid van de stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders als met dezelfde meerderheid van de gezamenlijke stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde gemeentelijke bestuurders.

De onthoudingen worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van voornoemde meerderheden.

18.5Elke wijziging van de samenstelling van een exploitatiegroep vereist zowel een meerderheid als voorzien in 18.4, als een gewone meerderheid van de stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders, voorgedragen door de deelnemers van de betrokken exploitatiegroep.

18.6.Een bestuurder mag een volmacht geven aan een ander lid van de raad van bestuur om hem op de in de volmacht aangeduide vergadering van de raad te vervangen en in zijn plaats zijn stem uit te brengen. De volmachtgever en de volmachtdrager moeten tot dezelfde klasse van deelnemers behoren.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

Elke bestuurder mag maar één andere bestuurder vertegenwoordigen. De volmacht kan blijken uit een brief, telex, telegram, telefax of e-mail.

18.7.De afschriften van, of uittreksels uit de notulen van de raad van bestuur worden getekend door de voorzitter en/of de secretaris.

ARTIKEL 19- Raad van bestuur - Bevoegdheid

19.1.De raad van bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheden tot het stellen van alle daden van beheer of van beschikking. Hij is bevoegd voor alles wat niet door het Decreet of de statuten aan de algemene vergadering is voorbehouden.

19.2. Overeenkomstig de bepaling van artikel 62 van het Decreet inzake delegatie van het vaststellen van de tarieven, wordt de raad van bestuur uitdrukkelijk gemachtigd om in de plaats van de algemene vergadering de tarieven vast te steilen en te wijzigen.

19.3.De raad van bestuur wordt gelast met de door het Decreet opgelegde publicatieverrichtingen en Weerleggingen, behoudens de gevallen van bijzondere volmacht door de raad van bestuur toegekend overeenkomstig artikel 24.1.a).

ARTIKEL 20 - Raad van bestuur - Aansprakelijkheid

De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van Riobra. Zij zijn overeenkomstig het gemeen recht verantwoordelijk voor de vervulling van de taak die hen is opgedragen en zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur.

ARTIKEL 21 - Commissaris

21.1.De controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, vanuit het oogpunt van het Decreet en van de statuten, wordt opgedragen aan een commissaris.

21.2.De algemene vergadering benoemt de commissaris.

21.3. De commissaris wordt benoemd onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren.

21.4.De commissaris heeft een onbeperkt recht van toezicht en controle op alle verrichtingen van Riobra. Hij mag inzage nemen, zonder ze te verplaatsen, van de boeken, de brieven, de notulen en, in het algemeen, van alle geschriften van Riobra. Elk jaar brengt de commissaris verslag uit aan de algemene vergadering betreffende de uitoefening van zijn opdracht. Hij vermeldt zijn vaststellingen en spreekt zich uit, onder meer, over het feit dat de verrichtingen weergegeven door de boekhouding in overeenstemming zijn met de regelgeving en de statuten van Riobra.

ARTIKEL 22 - Bestuurder - Commissaris - Duur van het mandaat - Vergoedingen en presentiegeld

22.1.De duur van het mandaat van bestuurder is vastgesteld op zes jaar. De duur van het mandaat van commissaris is bepaald op drie jaar.

De mandaten zijn hernieuwbaar.

22.2.Nochtans worden de bestuurders van rechtswege als ontslagnemend beschouwd zodra:

1)de deelnemers die hun benoeming hebben voorgedragen in hun vervanging voorzien en dit na ontvangst door Riobra van de desbetreffende betekening door de betrokken deelnemer;

2)om welke reden ook, de gemeente die hun kandidatuur heeft voorgedragen niet meer tot het grondgebied van Riobra behoort;

3) zij hun openbaar mandaat verliezen;

4)hun mandaat onverenigbaar is met een ambt, een functie of een mandaat zoals aangegeven in het Decreet.

22.3.AIle mandaten in de verschillende organen, behalve dit van de commissaris, vervallen onmiddellijk na de algemene vergadering die volgt op de vernieuwing van de gemeenteraden met inachtneming van de bepalingen van het Decreet.

22.4.De algemene vergadering bepaalt, binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden die vastgesteld zijn door de Vlaamse regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking kunnen worden toegekend.

Jaarlijks wordt een per mandataris geïndividualiseerd overzicht van de in het voorbije boekjaar ontvangen vergoedingen en presentiegelden ter kennis gebracht aan de deelnemende gemeenten en aan de commissaris van de Vlaamse Regering overeenkomstig respectievelijk het Decreet en het Besluit van 4 juni 2004 inzake de presentiegelden en vergoedingen.

De algemene vergadering bepaalt de vergoeding van de commissaris.

22.5.De werkingsmodaliteiten van de verschillende organen kunnen worden neergeschreven in een bij de statuten gevoegd huishoudelijk reglement dat vastgesteld wordt bij een eenvoudige beslissing van het betrokken orgaan.

ARTIKEL 23 - Raad van bestuur - Te kiezen functies

23.1.De raad van bestuur kiest:

-één voorzitter en twee ondervoorzitters. De voorzitter en één ondervoorzitter moeten gemeentelijke bestuurders zijn en tevens gemeenteraadslid, burgemeester of schepen van een gemeentelijke deelnemer.

-één secretaris. De secretaris is geen lid van de raad van bestuur en wordt verkozen uit het leidinggevend personeel van Riobra.

Deze mandaten zijn hernieuwbaar.

23.2.De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter of bij zijn afwezigheid door de ondervoorzitter gekozen onder de gemeentelijke bestuurders of bij hun afwezigheid door het lid onder de aanwezigen dat het grootste aantal dienstjaren telt. Bij gelijkheid van dienstjaren zal de oudste in leeftijd het voorzitterschap

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

waarnemen. Elk van deze personen moet evenwel gemeentelijk bestuurder zijn en bovendien de hoedanigheid hebben van gemeenteraadslid, burgemeester of schepen.

23.3.De raad van bestuur vergadert op uitnodiging van zijn voorzitter of van een ondervoorzitter. Op vraag van hetzij meer dan de helft van de gemeentelijke bestuurders, hetzij minstens de helft van de niet-gemeentelijke bestuurders, moet de raad worden bijeengeroepen binnen de veertien kalenderdagen.

Behoudens hoogdringendheid worden de bijeenroepingen gedaan zeven kalenderdagen véór de voorziene vergaderdatum. Zij vermelden de agenda.

ARTIKEL 24 - Directiecomité en adviescomités

24.1Directiecomité en delegaties van bevoegdheden

a) De raad van bestuur mag in zijn schoot een directiecomité oprichten.

De raad van bestuur delegeert volgende bevoegdheden aan het directiecomité:

a)het dagelijks bestuur van de vereniging met inbegrip van spoedeisende maatregelen;

b)al wat, in het kader van het individueel personeelsbeheer, betrekking heeft op de uitvoering van het

administratief, geldelijk en sociaal personeelsstatuut en het arbeidsreglement met inbegrip van het optreden als tuchtoverheid in het kader van de te voeren tuchtprocedures;

De raad van bestuur kan onder zijn verantwoordelijkheid andere bevoegdheden overdragen aan het directiecomité in de mate dat dit overeenstemt met de bepalingen van het Decreet. Alle beslissingen in het raam van de door de raad van bestuur in deze alinea overgedragen bevoegdheden worden in notulen vastgelegd en dienen voor bekrachtiging meegedeeld te worden aan de raad van bestuur.

De raad van bestuur kan tevens, mits bijzondere delegatie via een volmachtenbesluit, volmachten verlenen aan derden.

Het directiecomité wint bij de rechtspersoon aan wie de beheersopdracht werd toevertrouwd aile inlichtingen in die het nodig acht om de raad van bestuur voor te lichten.

De leden van het directiecomité worden benoemd door de raad van bestuur en kunnen door deze

ontslagen worden.

b) Het directiecomité bestaat uit minimum 5 en maximum 7 leden waarbij rekening gehouden wordt met de beperkingen opgelegd door het Decreet. De leden worden gekozen door de raad van bestuur onder zijn leden. Minstens drie van de vijf leden van het directiecomité moeten gemeentelijke bestuurders zijn. De voorzitter en de ondervoorzitters van de raad van bestuur maken ambtshalve deel uit van het directiecomité en vervullen er dezelfde functies. In het directiecomité zal minstens één lid van ieder arrondissement (Halle-Vilvoorde en Leuven) zetelen. Tot de eerste algemene vergadering van 2013 wordt minstens één lid van het directiecomité voorgedragen door de PBE.

De secretaris van de raad van bestuur is eveneens secretaris van het directiecomité. Dit laatste mandaat beïnvloedt het toegestane aantal leden niet.

Een of meer leden van het leidinggevend personeel van Riobra kunnen met raadgevende stem zitting hebben in het directiecomité. Hun mandaat beïnvloedt het toegestane aantal leden niet.

c)Het directiecomité vergadert op uitnodiging van zijn voorzitter, van één van zijn ondervoorzitters of van twee samen optredende leden.

d) De vergaderingen van het directiecomité worden voorgezeten door zijn voorzitter of, bij

zijn afwezigheid, door de ondervoorzitter gekozen onder de gemeentelijke bestuurders, of bij diens afwezigheid door het lid onder de aanwezigen dat het grootste aantal dienstjaren telt. Bij gelijkheid van dienstjaren zal de oudste in leeftijd het voorzitterschap waarnemen. Elk van deze personen moet voorgedragen zijn door een gemeentelijke deelnemer.

e) Het directiecomité kan alleen dan geldig beraadslagen en besluiten wanneer de gewone meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, zowel globaal als in de groep van de gemeentelijke bestuurders.

Wordt dit quorum om te kunnen beraadslagen of besluiten niet bereikt in het comité dan vergadert het opnieuw binnen de veertien dagen en kan het comité, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, geldig beraadslagen en besluiten over de punten die voor de tweede maal op de agenda werden ingeschreven. De oproepingsbrief voor deze vergadering vermeldt huidige bepaling.

Een lid mag een volmacht geven aan een ander lid van het comité om hem op de in de volmacht aangeduide vergadering van het comité te vervangen en in zijn plaats zijn stem uit te brengen. De volmachtgever en de volmachtdrager moeten tot dezelfde klasse van deelnemers behoren.

Elk lid mag maar één ander lid vertegenwoordigen. De volmachtgever en de volmachtdrager moeten tot dezelfde klasse van deelnemers behoren. De volmacht kan blijken uit een brief, telex, telegram, telefax of email.

f) Een besluit is slechts geldig wanneer het genomen wordt met zowel de gewone meerderheid van de stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde leden als met dezelfde meerderheid van de gezamenlijke stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde gemeentelijke leden. De onthoudingen worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van voornoemde meerderheden.

24.2Adviescomités

a) De raad van bestuur kan beslissen afzonderlijke adviescomités op te richten voor elke regio, zijnde een geografisch geheel van gemeenten in het exploitatiegebied dat als een afzonderlijke entiteit kan beschouwd worden.

Een adviescomité geeft advies indien het daarom verzocht wordt door de raad van bestuur of het directiecomité. Elk advies wordt gericht tot het directiecomité, dat daarover rapporteert aan de raad van bestuur.

b) Een of meer leden van het leidinggevend personeel van de rechtspersoon belast met de exploitatie- en beheersopdracht kunnen met raadgevende stem zitting hebben in de adviescomités. Hun mandaat beïnvloedt het toegestane aantal leden niet.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

c)Indien de raad van bestuur beslist tot de oprichting van een adviescomité, moet dit bestaan uit vijf vaste leden. Dit aantal kan toenemen door toepassing van de tweede alinea van punt c) . De leden worden benoemd door de algemene vergadering. Het adviescomité coöpteert bovenop de vaste leden één lid met stemrecht op voordracht van de PBE. Verdere coöptatie is toegestaan binnen de perken van het Decreet. Het mandaat van het lid met stemrecht op voordracht van de PBE vervalt bij de eerste algemene vergadeirng van 2013.

Indien een geografisch geheel van gemeenten meer dan 120.000 inwoners telt zal het adviescomité bestaan uit een aantal leden a rato van één lid per aangesneden schijf van 10.000 inwoners.

Wanneer het aantal gemeentelijke deelnemers dat tot het grondgebied van de provinciale deelnemer behoort twintig of meer bedraagt, zal het adviescomité van de regio die het meeste inwoners telt, op voordracht van de provinciale deelnemer één lid met stemrecht coöpteren bovenop de vijf vaste leden.

De overige leden worden gekozen op voordracht van de gemeenten en de aangesloten maatschappijen die tot het geografisch geheel van gemeenten behoren waarvoor het comité is opgericht.

Elk adviescomité kiest een voorzitter en een ondervoorzitter onder zijn leden. De secretaris van het directiecomité is tevens de secretaris van elk adviescomité, tenzij de raad van bestuur daar anders over beslist.

d)De adviescomités vergaderen op uitnodiging van hun voorzitter, hun ondervoorzitter of van twee samen optredende leden.

e) De vergaderingen van elk adviescomité worden voorgezeten door zijn voorzitter of, bij zijn afwezigheid, door de ondervoorzitter gekozen onder de gemeentelijke bestuurders, of bij diens afwezigheid door het lid onder de aanwezigen dat het grootste aantal dienstjaren telt. Bij gelijkheid van dienstjaren zal de oudste in leeftijd het voorzitterschap waarnemen. Elk van deze personen moet voorgedragen zijn door een gemeentelijke deelnemer.

f) Het adviescomité kan alleen dan geldig beraadslagen en besluiten wanneer de gewone meerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, zowel globaal als in de groep van de gemeentelijke bestuurders.

Wordt dit quorum om te kunnen beraadslagen of besluiten niet bereikt in het comité dan vergadert het opnieuw binnen de veertien dagen en kan het comité, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, geldig beraadslagen en besluiten over de punten die voor de tweede maal op de agenda werden ingeschreven. De oproepingsbrief voor deze vergadering vermeldt huidige bepaling.

Een lid mag een volmacht geven aan een ander lid van het comité om hem op de in de volmacht aangeduide vergadering van het comité te vervangen en in zijn plaats zijn stem uit te brengen. De volmachtgever en de volmachtdrager moeten tot dezelfde klasse van deelnemers behoren.

Elk lid mag maar één ander lid vertegenwoordigen. De volmachtgever en de volmachtdrager moeten tot dezelfde klasse van deelnemers behoren. De volmacht kan blijken uit een brief, telex, telegram, telefax of email.

g) Een besluit is slechts geldig wanneer het genomen wordt met zowel de gewone meerderheid van de stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde leden ais met dezelfde meerderheid van de gezamenlijke stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde gemeentelijke leden. De onthoudingen worden niet in aanmerking genomen voor de berekening van voomoemde meerderheden.

h) Elk adviescomité mag de raad van bestuur elke suggestie voorleggen die het opportuun acht.

ARTIKEL 25 - Vertegenwoordigingsmacht

Buiten de gevallen van bijzondere volmacht door de raad van bestuur toegekend overeenkomstig artikel

24.1.a), worden de handelingen die voor Riobra bindend zijn, daaronder begrepen de rechtsvorderingen, geldig

verricht door twee bestuurders van wie er minstens één deel uitmaakt van de groep van de gemeentelijke

bestuurders.

ARTIKEL 26 - Werkprogramma - Overgangsmaatregelen bij toetreding

a) Werkprogramma:

De raad van bestuur stelt, desgevallend op basis van een advies van de respectievelijke exploitatiegroep, een werkprogramma per exploitatiegroep op, dat door Riobra zal verwezenlijkt worden. Voor de opmaak van dit werkprogramma gelden volgende basisprincipes:

-Per exploitatiegroep wordt op lange termijn een financieel evenwicht nagestreefd

-De nodige budgetten worden vrijgemaakt voor de noodzakelijke vervangingsinvesteringen

-De naleving van de Europese en Vlaamse verplichtingen wordt vooropgesteld bij de opmaak van het investeringsprogramma.

Rekening houdend met deze basisprincipes zal Riobra de financiering op zich nemen.

De raad van bestuur zal eveneens de nodige reglementen uitvaardigen op basis waarvan an gelijkaardige omstandigheden een uniforme regeling geldt voor alle gebruikers van de installaties voor de activiteit riolering.

De investeringsregels (lastenverdeling) van toepassing op de diverse exploitatiegroepen worden vastgelegd door de raad van bestuur.

De gemeentelijke deelnemers van een exploitatiegroep zullen voor de leningen die Riobra zal moeten aangaan, voor de investeringen van de rioleringsnetten binnen die exploitatiegroep, borgstelling verlenen en dit in verhouding tot hun aandelen RB ten opzichte van het totaal aantal aandelen RB van de exploitatiegroep.

b) Overgangsmaatregelen bij toetreding:

De werken die door de gemeentelijke deelnemer reeds gegund zijn op het ogenblik van zijn toetreding worden verder uitgevoerd door de betrokken gemeente en worden opgenomen in de technische inventaris waarvan melding in artikel 9.3.3. b) en artikel 9.3.4. b) en worden bijgevolg meegerekend bij het bepalen van de definitieve inbrengwaarde.

De voorziene rioleringsprojecten die door de gemeentelijke deelnemer nog niet gegund zijn op het ogenblik van zijn toetreding worden overgedragen aan Riobra en zullen door deze laatste verder afgewerkt en gegund

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

worden. Deze waarde van deze investeringswerken wordt niet opgenomen in de technische inventaris waarvan melding in artikel 9.3.3. b) en artikel 9.3.4. b) en wordt bijgevolg niet meegerekend bij het bepalen van de definitieve inbrengwaarde.

ARTIKEL 27 -Toezichthoudende overheid en notulen

Riobra en de deelnemers verlenen aan de toezichthoudende overheid alle faciliteiten om haar controle uit te oefenen op alle verrichtingen.

De toezichthoudende overheden worden op de hoogte gebracht van de vergaderingen van de organen met beslissingsbevoegdheid op hetzelfde ogenblik als de leden ervan.

De raad van bestuur bezorgt de toezichthoudende overheid een afschrift van de notulen der zittingen van de beslissingsorganen en dit binnen de dertig kalenderdagen na de bijeenkomst waarop ze betrekking hebben.

De notulen van de raad van bestuur en het directiecomité worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris.

De gedetailleerde notulen met bijgevoegd het stemgedrag van de individuele leden en alle documenten waar in de notulen naar verwezen wordt, liggen ter inzage van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van de aangesloten gemeenten, onverminderd de decretale bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur.

De gelijkluidende afschriften en uittreksels worden door de voorzitter en/of de secretaris ondertekend.

TITEL V : ALGEMENE VERGADERING

ARTIKEL 28 - Algemene vergadering - Samenstelling - Bijeenroeping

28.1.De algemene vergadering is samengesteld uit alle aandeelhouders die elk vertegenwoordigd worden door één of meer lasthebbers, die elk drager moeten zijn van een geldige, conform het Decreet verleende volmacht. De zittingen van de algemene vergadering zijn openbaar.

Het aantal vertegenwoordigers dat elke gemeente kan afvaardigen om te zetelen in de algemene vergadering wordt bepaald door 2 criteria: de bevolkingscijfers en de kapitaalinbreng. De verdeelsleutel wordt bepaald als volgt:

a. elke deelnemer die een kapitaalinbreng gedaan heeft, duidt één vertegenwoordiger in de algemene vergadering aan;

b. indien een aangesloten gemeente meer dan 4.000 inwoners telt, overeenkomstig de laatste in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde officiële bevolkingscijfers, kan zij een bijkomende vertegenwoordiger aanduiden.

De benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

De volmachten moeten tenminste vijf kalenderdagen v6ôr de vergadering op de zetel van Riobra worden ingediend. De voorzitter van de vergadering mag nochtans, krachtens een voor allen gelijkluidende beslissing, laattijdig ingediende volmachten aanvaarden.

De vertegenwoordigers van de gemeentelijke deelnemers dienen door de gemeenteraad aangeduid te worden onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester en de schepenen van de gemeentelijke deelnemer. De bestuurders, benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers, de commissaris evenals de deskundigen vermeld in artikel 16.5, kunnen geen volmachtdrager zijn voor de algemene vergadering.

De vertegenwoordigers van de niet-gemeentelijke deelnemers worden aangewezen door de organen die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn te beslissen tot deelneming of toetreding. De niet gemeentelijke deelnemers mogen elk maximaal drie vertegenwoordigers aanduiden.

Laat een deelnemer zich door verscheidene lasthebbers vertegenwoordigen, dan moet de volmacht het aantal aandelen bepalen voor dewelke iedere lasthebber aan de stemming zal deelnemen. Is niets

bepaald, dan wordt het aantal stemmen verbonden aan de aandelen waarover deze deelnemer beschikt, evenredig verdeeld onder zijn lasthebbers.

28.2.De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur. Bij diens afwezigheid wordt de algemene vergadering voorgezeten door de bestuurder onder de aanwezigen die het meeste aantal dienstjaren telt in de raad. Bij gelijkheid van dienstjaren zal de oudste bestuurder in leeftijd het voorzitterschap waarnemen. Elk van deze personen moet evenwel voorgedragen zijn door gemeentelijke deelnemers en bovendien de hoedanigheid hebben van gemeenteraadslid, burgemeester of schepen.

De algemene vergadering stelt een bureau samen, bestaande uit de voorzitter, twee stemopnemers en een secretaris. De bestuurders en de commissaris worden uitgenodigd op de algemene vergadering, zonder evenwel stemgerechtigd te zijn.

28.3.De jaarvergadering komt elk jaar samen in de loop van de periode te rekenen van 24 mei tot en met 24 juni, op de dag, het uur en de plaats vermeld in de oproepingsbrief. Bij ontstentenis van oproeping, komt zij van rechtswege samen in de zetel van Riobra te 18 uur, op de tweede vrijdag van de maand juni.

28.4.De jaarvergadering neemt kennis van de verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris.

28.5.De jaarvergadering spreekt zich onder meer uit over de balans, de resultatenrekening, de toelichting en de bestemming van het resultaat. Zij doet bij afzonderlijke stemming uitspraak over kwijting te geven aan de bestuurders en de commissaris voor de uitoefening van hun mandaten.

28.6.De raad van bestuur of de commissaris kunnen de algemene vergadering bijeenroepen. Zij moeten de algemene vergadering bijeenroepen wanneer deelnemers - die samen houder zijn van tenminste één tiende van de aandelen - het vragen en dit binnen de zes weken na dit verzoek.

Wanneer ten gevolge van geleden verlies het netto-actief gedaald is tot minder dan de helft van het vast gedeelte van het kapitaal, moet de algemene vergadering bijeenkomen binnen een termijn van ten hoogste

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

zestig kalenderdagen nadat het verlies is vastgesteld om te beraadslagen en te beslissen over een door de raad van bestuur opgesteld saneringsplan.

De raad van bestuur verantwoordt zijn voorstellen in dit saneringsplan dat uiterlijk drie weken voor de algemene vergadering aan alle deelnemers en aan de toezichthoudende overheid wordt voorgelegd, samen met de oproepingsbrief en alle bijbehorende documenten waaruit de noodzaak van het saneringsplan blijkt.

De algemene vergadering beslist onder de voorwaarden geldig voor statutenwijzigingen voorzien in het Decreet.

28.7.De oproepingen voor de algemene vergadering gebeuren tenminste dertig kalenderdagen vóér de vergadering. De oproepingsbrief bevat de agenda en de documentatie nodig voor het onderzoek van de punten die erop voorkomen.

28.8.Afgezien van de jaarvergadering wordt nog minstens één buitengewone algemene vergadering belegd in de loop van het laatste trimester van elk jaar om de te ontwikkelen activiteiten, de te volgen strategie voor het volgend boekjaar evenals een door de raad van bestuur opgestelde begroting te bespreken.

ARTIKEL 29 - Algemene vergadering - Stemrecht

ledere deelnemer beschikt over een aantal stemmen dat gelijk is aan het aantal aandelen in zijn bezit. Aan de winstbewijzen zijn geen stemrechten verbonden.

Het aantal stemmen verbonden aan de aandelen van de niet-gemeentelijke deelnemers mag voor de berekening van het totaal aantal stemmen slechts in rekening gebracht worden ten belope van het totaal aantal stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde gemeentelijke deelnemers, verminderd met één stem.

De stemmingsmodaliteiten worden door het bureau van de algemene vergadering vastgesteld, binnen het kader van het door deze laatste bepaald inwendig reglement.

Geen van de deelnemende gemeenten kan beschikken over een aantal stemmen dat hoger ligt dan 2/5de van het totaal aantal stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde gemeentelijke deelnemers.

ARTIKEL 30 - Algemene vergadering - Wijze van besluiten - Statutenwijziging - Notulen

30.1.De algemene vergadering kan slechts beraadslagen over de op de agenda geplaatste punten wanneer de gewone meerderheid van alle aandelen vertegenwoordigd is, en voor zover de aandelen toekomend aan de gemeentelijke deelnemers ook met gewone meerderheid vertegenwoordigd zijn.

30.2.In dringende gevallen kunnen andere punten aan de agenda worden toegevoegd en behandeld. De urgentie moet dan voor de behandeling van het toegevoegde agendapunt vastgesteld worden door twee derden van de uitgebrachte stemmen.

30.3.Wordt het quorum, vermeld in artikel 30.1., niet bereikt dan zal de vergadering opnieuw worden samengeroepen binnen de 30 kalenderdagen en kan zij, ongeacht het quorum van artikel 30.1., maar voor zover er gemeentelijke deelnemers aanwezig of vertegenwoordigd zijn, geldig beraadslagen en besluiten over dezelfde punten van de agenda. Deze bepaling geldt niet voor statutenwijzigingen. De oproepingsbrief voor deze vergadering vermeldt onderhavige bepaling.

30.4.Een besluit is slechts geldig wanneer het genomen wordt met zowel de gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen der aanwezige of vertegenwoordigde deelnemers, als met de gewone meerderheid van de gezamenlijke stemmen uitgebracht door de gemeentelijke deelnemers.

30.50e onthoudingen worden niet in aanmerking genomen bij het berekenen van de meerderheden.

30.60e wijzigingen in de statuten en in de bijlagen worden artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met zowel drie vierden van de stemmen der aanwezige of vertegenwoor-idigde deelnemers, als met dezelfde meerderheid van de stemmen uitgebracht door de gemeentelijke deelnemers en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig kalenderdagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd. De beslissingen terzake van hun raden die de oorspronkelijke statuten hebben goedgekeurd, bepalen het mandaat van de respectieve vertegenwoordigers op de algemene vergadering en worden bij het verslag gevoegd.

De deelnemers die nalaten binnen de gestelde termijn een beslissing te nemen en voor te leggen, worden geacht zich te onthouden. De onthouding bepaalt het mandaat van hun vertegenwoordiger op de algemene vergadering

De notulen van de algemene vergadering worden getekend door de leden van het bureau en door de aandeelhouders of hun lasthebber die het verlangen.

De notulen worden overgemaakt aan de regeringscommissaris binnen de dertig kalenderdagen die volgen na de betrokken vergadering. De notulen worden eveneens toegestuurd aan alle deelnemers overeenkomstig de bepalingen van het Decreet.

De afschriften van of uittreksels uit de notulen van de algemene vergadering worden getekend door de voorzitter en/of de secretaris van de raad van bestuur.

Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt neergelegd in de zetel van Riobra, bij de toezichthoudende overheid in de gemeentehuizen van de gemeentelijke deelnemers en in het provinciehuis van de provinciale deelnemer, binnen een termijn van dertig kalenderdagen na de ontvangst door Riobra van het goedkeuringsbesluit of na verstrijken van de termijn van 90 kalenderdagen waarover de Vlaamse regering beschikt om goedkeuring te verlenen.

TITEL VI : BALANS - WINSTVERDELING

ARTIKEL 31 - Boekhouding - Boekjaar

31.1 Het boekjaar stemt overeen met het burgerlijk jaar.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

31.2De raad van bestuur sluit op 31 december van elk jaar de maatschappelijke geschriften van de boekhouding af opgemaakt overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en stelt de resultatenrekening op zoals deze voortvloeit uit de analytische boekhouding (vigerend boekhoudplan).

31.3Hij maakt eveneens de balans op, de resultatenrekening, de toelichting evenals het jaarverslag, overeenkomstig de wettelijke bepalingen.

31.4Tenminste zestig kalenderdagen vbbr de jaarvergadering deelt de raad van bestuur de balans, de resultatenreke-ming, de toelichting en het jaarverslag mee aan de commissaris

31.5De commissaris brengt verslag uit binnen veertien dagen na deze mededeling.

31.6Samen met de uitnodiging vóór de jaarvergadering deelt de raad van bestuur aan de deelnemers de onder 31.4 vermelde stukken mee, alsmede het verslag van de commissaris.

ARTIKEL 32 - Winstbestemming en verdeling

32.1 De gerealiseerde winst voor Riobra als geheel wordt vooreerst bestemd voor de vorming van de wettelijke reserve.

32.2Na de vorming van de wettelijke reserve wordt per exploitatiegroep het voor uitkering vatbare bedrag vastgesteld.

Indien overeenkomstig het voorgaande voor elke exploitatiegroep een voor uitkering vatbaar bedrag wordt vastgesteld wordt per exploitatiegroep overgegaan tot een resultaatsbestemming overeenkomstig 32.3 hierna.

Indien overeenkomstig het voorgaande voor geen enkel exploitatiegroep een voor uitkering vatbaar bedrag wordt vastgesteld, wordt het alsdan vastgestelde verlies per exploitatiegroep overgedragen naar het volgend boekjaar.

Indien overeenkomstig het voorgaande voor minstens één exploitatiegroep een voor uitkering vatbaar bedrag wordt vastgesteld (hierna aangeduid als "winstgroep") en voor minstens één exploitatiegroep geen voor uitkering vatbaar bedrag wordt vastgesteld (hierna aangeduid als "verliesgroep") wordt per winstgroep overgegaan tot een resultaatbestemming overeenkomstig 32.3 hierna. Het voor uitkering vatbaar bedrag van de winstgroepen wordt evenwel evenredig beperkt tot het voor Riobra als geheel voor uitkering vatbaar bedrag. Indien en ten belope van het bedrag waarvoor binnen zulke winstgroep het voor uitkering vatbare bedrag wordt verminderd, wordt de resultaatbestemming in die winstgroep uitgesteld in de tijd en bij een eerstvolgende gelegenheid waarop opnieuw een uitkering mogelijk is voor Riobra als geheel, cumulatief en preferent hernomen. Het alsdan in de betrokken verliesgroep vastgestelde verlies wordt overgedragen naar het volgend boekjaar.

32.3Ten aanzien van de aandelen RA, RB, RI en RS:

Het per exploitatiegroep voor uitkering vatbare bedrag wordt als volgt bestemd:

aDe algemene vergadering kan aan de houders van RI aandelen van de betreffende exploitatiegroep (type A) een eerste investerings-dividend uitkeren onder de vorm van bijkomende aandelen RI welke worden toegevoegd aan het investeringsfonds. De verdeling van dit dividend gebeurt volgens de verhouding van het aantal aandelen RB aangehouden door de deelnemers van de betreffende exploitatiegroep op 31 december van het betrokken boekjaar. Indien de uitkering van dit dividend aanleiding geeft tot het overschrijden van het plafond van het investeringsfonds van de gemeente conform art. 9.3.3 b), zal het resterende investeringsdividend voor die gemeente uitgekeerd worden in cash;

b.Na de eventuele uitkering van het investerings-dividend keert de algemene vergadering een dividend uit als volgt:

1.6,25 °A° van de inbrengwaarde per aandeel aan de houders van aandelen RA van de betreffende exploitatiegroep;

ii.1,25 % van de inbrengwaarde per aandeel aan de houders van aandelen RB van de betreffende exploitatiegroep;

iii.OLO op 10 jaar verhoogd met 25 punten van de inbrengwaarde per aandeel aan de houders van aandelen RS van de betreffende exploitatiegroep.

c.Na de betaling van deze dividenden kan de algemene vergadering besluiten een beschikbare reserve te vormen.

d.Het eventueel daarna overblijvende saldo wordt onder de vorm van een derde dividend voor 50% toegewezen aan de houders van aandelen van de subklasse RB en voor 50% toegewezen aan de houders van winstbewijzen WR, waarna de uitkering gebeurt in verhouding tot de aandelen RB, respectievelijk de winstbewijzen WR.

Indien het batig saldo binen de betreffende exploitatiegroep niet voldoende is om het dividend waarvan sprake onder (b) uit te keren, dan behouden de deelnemers van de betrokken exploitatiegroep in de daaropvolgende jaren hierop hun recht. Het niet-uitgekeerde percentage van het eerste dividend wordt nadien berekend op de inbrengwaarde van een aandeel zoals berekend op het ogenblik dat tot uitkering van het achterstallige gedeelte wordt overgegaan. De eventuele beschikbare reserves kunnen bij beslissing van de algemene vergadering onder de vorm van dividenden verdeeld worden onder de aandeelhouders.

32.4Onder inbrengwaarde in de zin van de voorgaande paragraaf 32.3 wordt bedoeld de geïndexeerde waarde, per aandeel, van de inbreng in kapitaal en uitgiftepremie. De indexering gebeurt op basis van het rekenkundige jaargemiddelde van de index der groothandelsprijzen en het prijsindexcijfer bij consumptie, vertrekkend van een referte-index te bepalen door de raad van bestuur.

32.5De uitbetaling van de dividenden geschiedt op de door de algemene vergadering bepaalde data en plaatsen. Nochtans mag de raad van bestuur in de loop van het boekjaar en rekening houdend met de toestand van Riobra interim-dividenden toekennen.

32.6De deelnemers geven Riobra een onherroepelijke machtiging om elke som die zij haar verschuldigd zijn af te houden van de hen toegekende dividenden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

32.7De deelnemers aanvaarden dat de in artikel 32.3 van onderhavige statuten bepaalde winstverdeling en verdelingswijze aan een herziening zal worden onderworpen indien er zich met betrekking tot de activiteit rioleringen gevoelige bedrijfseconomische wijzigingen voordoen.

TITEL VII : UITSLUITING - VERLENGING - ONTBINDING - VEREFFENING

ARTIKEL 33 - Uitsluiting

Gedurende de bestaansduur van Riobra is het voor de deelnemers overeenkomstig het Decreet, onmogelijk om uit te treden.

Gezien de bijzondere aard van de vereniging kan een deelnemer slechts uitgesloten worden op grond van ernstige niet-naleving van zijn verbintenissen ten opzichte van Riobra.

Tot uitsluiting wordt besloten, op gemotiveerd voorstel van de raad van bestuur, door de algemene vergadering, onder de voorwaarden voorgeschreven voor wijziging der statuten.

De betrokken deelnemer neemt niet deel aan de stemming. Tenminste twaalf weken vôôr de datum van voornoemde algemene vergadering, dient de betrokken deelnemer terzake in kennis gesteld en uitgenodigd om zijn schriftelijke verdediging neer te leggen bij de raad van bestuur en dit binnen de tien weken volgend op deze aan hem gerichte en aangetekende kennisgeving, houdende tevens het gemotiveerde voorstel tot uitsluiting.

ARTIKEL 34 - Uitsluiting - Vervroegde ontbinding - Terugname van de rechten - Schadevergoeding

Op het ogenblik van de uitsluiting van een deelnemer of bij vervroegde ontbinding neemt de deelnemer de rechten terug die hij had ingebracht.

Met het oog hierop worden de aandelen die de deelnemer bezit, aan de betrokken deelnemer terugbetaald, op basis van het quotient van het maatschappelijk kapitaal gedeeld door het aantal aandelen die het kapitaal vertegenwoordigen. Deze aandelen worden vernietigd. Het maatschappelijk kapitaal wordt in de vereiste verhouding verminderd.

De deelnemer die uitgesloten wordt ontvangt bovendien zijn deel van de beschikbare reserves, naar evenredigheid van de verhouding van de som van de door de deelnemer sedert de oprichting van of toetreding bij Riobra ontvangen dividenden, tot de som van de aan al de deelnemers toegekende dividenden. De betrokken deelnemer neemt deel in de tot dezelfde verhouding teruggebrachte winsten en verliezen.

Indien schade wordt berokkend aan Riobra of één van haar deelnemers wegens feiten die tot de uitsluiting hebben geleid of door deze uitsluiting zelve, dient deze vergoed te worden.

Deze vergoeding moet zowel de eigenlijke schade dekken als de winstderving van Riobra en wel derwijze dat de uitsluiting de rechten van de andere deelnemers niet aantast.

De vergoeding wordt bepaald volgens de principes van het gemeenrecht die de verbintenissen uit overeenkomst beheersen en in het bijzonder het artikel 1149 van het Burgerlijk Wetboek.

Een gedeeltelijke terugneming van aandelen is niet toegelaten, behalve in het geval van artikel 9.1 (7) of ingevolge een aanpassing van de bevolkingscijfers op grond van artikel 9.3.2. of ingevolge artikel 9.3.5.

ARTIKEL 35 - Verlenging - Ontbinding

35.1 Overeenkomstig de bepalingen van het Decreet kan Riobra één of meerdere malen worden verlengd bij besluit van de algemene vergadering voor een termijn die in elk der gevallen geen 18 jaar mag overschrijden.

Op verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en op voorwaarde dat dit verzoek gedragen wordt door een drievierde meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, kan de laatste algemene vergadering die het verstrijken van de duur voorafgaat, tot de verlenging beslissen met een drievierde meerderheid van het aantal stemmen.

Uiterlijk negentig kalenderdagen voor de algemene vergadering die beslist over de verlenging wordt de agenda door de raad van bestuur aan alle deelnemers toegezonden.

De deelnemers die niet wensen te verlengen kunnen daartoe niet verplicht worden en houden op deel uit te maken van Riobra op het einde van het jaar waarin tot de verlenging door de algemene vergadering is beslist. Vooraf leggen zij hun daartoe strekkende beslissing voor die wordt gevoegd bij het verslag van de algemene vergadering.

Ze moeten de door hen aangegane contractuele verbintenissen naleven, maar zijn voor het overige geen schadevergoeding verschuldigd.

Deelnemers die nalaten over de verlenging te beslissen of hun beslissing mee te delen, worden geacht verder deel uit te maken van Riobra.

Indien de duur van Riobra verstrijkt in de loop van het jaar waarin verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, wordt over de verlenging pas beslist in het daaropvolgende jaar, zowel door de betrokken gemeenteraden als door de eerste algemene vergadering in de loop van dat jaar. Zolang wordt de oorspronkelijke duurtijd verlengd.

35.2Riobra kan vervroegd ontbonden worden bij besluit van de algemene vergadering mits naleving van de bepalingen van onderhavig statuut en het Decreet.

Op verzoek van drievierde van het aantal deelnemende gemeenten, en aan de hand van de daartoe strekkende gemeenteraadsbeslissingen kan de algemene vergadering met een drievierde meerderheid van het aantal stemmen tot vervroegde ontbinding beslissen.

De overname van het personeel en de waarborg van hun rechten wordt geregeld door het Decreet.

ARTIKEL 36 - Vereffenaars - Vereffening

Bij ontbinding, wijst de algemene vergadering de vereffenaars aan op dezelfde wijze als bepaald is voor de bestuurders. Een beperkt college van vereffenaars kan samengesteld worden op dezelfde wijze als het directiecomité. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van de ontbinding.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 12/07/2011 - Annexes du Moniteur belge

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

De vereffenaars bezitten alle bevoegdheden om aan de zakelijke rechten, voorrechten en rechtsvorderingen' tot ontbinding te verzaken, opheffing te verlenen zowel voor als na betaling van alle bevoorrechte of hypothecaire inschrijvingen, overschrijvingen, beslagleggingen, verzetten en andere beletsels, de hypotheekbewaarders ervan te ontslaan ambtshalve inschrijvingen te nemen, waarbij de opsomming van de , hiervoor genoemde bevoegdheden ter indicatie werd opgegeven en dus niet beperkend is.

De vereffenaars worden ontslagen van inventarisatie en mogen zich beroepen op de geschriften van Riobra. Zij kunnen, onder hun verantwoordelijkheid, een door hen aangeduid deel van hun bevoegdheden overdragen aan één of meerdere mandatarissen.

De vereffenaars vormen een college dat beraadslaagt volgens de regels voorzien in artikel 18 van onderhavige statuten. Behoudens bijzondere volmacht, worden alle akten die Riobra in vereffening verbinden, zelfs die akten waaraan een ministerieel of openbaar ambtenaar zijn medewerking verleent, ondertekend door twee vereffenaars, die ten opzichte van derden geen besluit van het college der vereffenaars dienen voor te

" leggen.

De vereffenaars hebben als opdracht over te gaan tot de vereffening, volgens de hierna vermelde modaliteiten, onverminderd de bepalingen van artikel 34 van onderhavige statuten:

1.De exploitatiewinst op het ogenblik van de ontbinding of elke andere winst gemaakt door het voortzetten van de activiteit tijdens de vereffening, wordt onder de deelnemers verdeeld volgens de regels bepaald bij artikel 32 van onderhavige statuten.

2.De deelnemers nemen de rechten en verplichtingen over.

3.Het netto-actief (na afbetaling van alle schulden) of -passief van Riobra wordt in de eerste plaats vastgesteld per exploitatiegroep en vervolgens onder de deelnemers van de betreffende exploitatiegroep ' verdeeld, waarbij in de eerste plaats de bedragen worden voldaan die bij toepassing van artikel 32.2 vierde lid en 32.3 laatste lid nog niet konden worden uitgekeerd en het saldo vervolgens naar verhouding van het aantal aandelen in het kapitaal aangehouden door de deelnemers van de betreffende exploitatiegroep.

4.De aandelen worden vernietigd.

De overname van de activiteit door de openbare besturen of door een andere vereniging gaat slechts in

" vanaf het ogenblik dat alle aan Riobra verschuldigde bedragen effectief zijn betaald.

Ondertussen wordt de activiteit door haar verder gezet voor rekening van de deelnemers tegen de

voorwaarden van onderhavige statuten, in het bijzonder wat betreft de aan de deelnemers toekomende winst.

TITEL VIII : ALGEMENE BEPALINGEN

ARTIKEL 37 - Medewerking van de deelnemers

De deelnemers verbinden zich ertoe hun volledige medewerking te verlenen ter verwezenlijking van het doel

van Robre.

ARTIKEL 38 - Karakter van de besluiten

Daar Riobra een publiekrechtelijk persoon is, erkennen de deelnemers het reglementair karakter van de

door haar organen regelmatig genomen besluiten.

2.Machtiging tot neerlegging en bekendmaking en coördinatie van de statuten.

Op voorstel van de voorzitter, beslist de vergadering, met unanimiteit tot volgende machtiging tot neerlegging, bekendmaking en coördinatie van de statuten:

- de heer Paul Bouwens, wonende te 3390 Tielt-Winge, Dorpsstraat nummer 79 als bijzonder lasthebber van de vereniging aan te stellen met mogelijkheid tot indeplaatsstelling, om namens en voor rekening van de vereniging alle administratieve en andere formaliteiten te vervullen en alle noodzakelijke documenten te ondertekenen en alle nuttige of noodzakelijke administratieve formaliteiten te vervullen naar aanleiding van deze statutenwijziging.

- onverminderd de delegatie aan de bijzondere lasthebber de raad van bestuur van de vereniging opdracht te geven tot uitvoering van de hiervoor genomen besluiten.

- mij, notaris, opdracht te geven om de gecoördineerde tekst van de statuten op te stellen, te ondertekenen en neer te leggen ter griffie van de rechtbank van koophandel te Leuven en bekend te maken in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

VOOR ONTLEDEND UITTREKSEL

ERIK LERUT

Notaris







Tegelijk hiermee neergelegd :

- expeditie van de akte;

- gecoördineerde statuten.







Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden ie vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

04/07/2011 : ME. - JAARREKENING 31.12.2010, GGK 17.06.2011, NGL 29.06.2011 11233-0090-032
15/09/2010 : ME. - JAARREKENING 31.12.2009, GGK 11.06.2010, NGL 06.09.2010 10538-0460-019
07/08/2009 : ME. - JAARREKENING 31.12.2008, GGK 19.06.2009, NGL 03.08.2009 09540-0129-018
12/09/2008 : ME. - JAARREKENING 31.12.2007, GGK 13.06.2008, NGL 09.09.2008 08725-0370-012
16/08/2007 : ME. - JAARREKENING 31.12.2006, GGK 22.06.2007, NGL 07.08.2007 07549-0058-011
29/06/2015 : ME. - JAARREKENING 31.12.2014, GGK 19.06.2015, NGL 22.06.2015 15208-0468-041

Coordonnées
RIOBRA

Adresse
OUDE BAAN 148 3210 LUBBEEK

Code postal : 3210
Localité : LUBBEEK
Commune : LUBBEEK
Province : Brabant flamand
Région : Région flamande