DE VRIJE BIE

Association sans but lucratif


Dénomination : DE VRIJE BIE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 599.769.608

Publication

10/03/2015
ÿþ(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Dopheidestraat 15 - 8200 Sint Andries

Gerechtelijk arrondisement Brugge

Onderwerp akte : Onderwerp akte: bekendmaking statuten en benoeming Raad van Bestuur.

STATUTEN

Hoofdstuk 1.- Naam, Zetel, Doel

Art. 1, Oprichting: Heden, 22 januari 2015, wordt een vereniging zonder winstoogmerk opgericht overeenkomstig de wet van 27 juni 1921,zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en de Wet van 16 januari 2003 (hierna genoemd "V&S-wet").

Gegevens oprichters:

" Janssens Gilbert, dopheidestraat 15 - 8200 Sint Andries - "14 mei 1945 te Ettelgem

" Vandenbroucke André, duinenstraat 3- 8377 Zuienkerke - °28 maart 1953 te Klemskerke

" Louwage André, Torhoutsebaan 93 - 8470 Gistel - °19 februari 1932 te Cemy en Laonnois

" Verdievel Daniel, Kievitstraat 9 - 8490 Jabbeke - "14 september 1950 te Oostende

" Lecomte Werner, Vliegweg 24- 8020 Oostkamp - °8 juli 1958 te Brugge

" Devroe Ronald, Jan Devischstraat 43 - 8300 Knokke Helst - ° 28 oktober 1945 Brugge

" Pattyn Pieter, Edewallestraat 12 - 8610 Handzame - "6 augustus 1946 te Brugge

Art. 2. Benaming en maatschappelijke zetel van de vereniging: De vereniging draagt de naam "De Vrije Bie". De zetel van de vereniging is gevestigd op Dopheidestraat 15 - 8200 Sint Andries en valt onder het gerechtelijk arrondissement Brugge.

De maatschappelijke zetel kan slechts verplaatst worden door de algemene vergadering mits deze bovendien de regels in acht neemt zoals vereist voor een statutenwijziging en beschreven in deze statuten.

Art. 3, Duur. de vzw is opgericht voor onbepaalde duur

Art. 4. Doel vereniging: de vereniging heeft tot doel:

Acties en activiteiten organiseren, in de meest ruime betekenis, ten behoeve van haar leden en de bijenteelt, ter ondersteuning van de bijenteelt en te bevordering van de imkerij in zijn directe of indirecte toepassingen.

De vereniging wil de bijenteelt bevorderen en door informatie en opleiding van haar leden en aan derden, alsook de vrijwaring en bevordering van de materiële belangen van de imkers.

Hoofdstuk 2. -- Lidmaatschap: voorwaarden tot toelaten en uittreden van leden

De vereniging heeft effectieve en toegetreden leden

Art. 5. Rechten: Geen enkel lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de vzw op grond van de enkele hoedanigheid van lid. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te aile tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vzw, enz ...

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

MOD22

14 In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte

IIllI11~~wi~~wx~uH1u~

iso aez*

Ondernemingsnr : Benaming

(voluit) : De Vrije Bie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

A, Effectieve leden

Art. 6. Er zijn minstens 3 effectieve leden met alle rechten en verplichtingen zoals omschreven voor de leden

in de V&S-wet.

Daarnaast kan ieder natuurlijk persoon, op voorstel van de Raad van bestuur", als effectief lid worden

toegelaten na beslissing door de Algemene Vergadering bij gewone meerderheid van stemmen.

De beslissing door de Algemene vergadering genomen is onaanvechtbaar,

De kandidaat effectieve leden richten hun kandidatuur aan de voorzitter van de raad van Bestuur.

Art. 7, Ontslag: Effectieve leden kunnen hun lidmaatschap van de vzw op elk ogenblik beëindigen door een formeel schrijven per gewone brief of e-mail te richten aan de Voorzitter van de Raad van Bestuur. Het ontslag zal de eerstvolgende Algemene vergadering na dit schrijven ingaan.

Art. 8, Beëindiging van lidmaatschap: het lidmaatschap van een effectief lid kan op voorstel van de Raad van Bestuur of op verzoek van minstens 1/5 van alle effectieve leden worden beëindigd door een bijzonder besluit van de Algemene Vergadering waarop minstens 2/3 van alle effectieve leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en waarbij de beslissing een 2/3 meerderheid van stemmen vereist is. Het effectieve lid waarvan de beëindiging van zijn lidmaatschap wordt voorgesteld heeft het recht gehoord te worden.

B. Toegetreden leden

Art. 9. Toegetreden leden hebben enkel de rechten en plichten die in deze statuten worden omschreven. Ze hebben geen stemrecht op de Algemene Vergadering. Het lidgeld wordt bepaald door de raad van bestuur en het mag nooit meer bedragen dan 50 euro per jaar. Het bedrag van de lidmaatschapsbijdrage is voor ieder lid gelijk.

Hoofdstuk 3, - Algemene Vergadering

Art. 10. De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden, en wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur, of door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Art. 11. Alle effectieve leden hebben een gelijk stemrecht. Elk effectief lid heeft één stem. Bevoegdheden van de algemene vergadering

Art. 12, De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor.

" het wijzigen van de statuten,

" het benoemen en het ontslaan van de bestuurders en commissarissen

" het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend m.b.t. commissies,

" het goedkeuren van de jaarlijkse rekeningen en begroting en geeft kwijting aan zijn bestuurders en commissarissen ,

" de ontbinding van de vereniging,

" de uitsluiting van een lid,

" de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk alsook alle gevallen waarin de statuten dat vereisen:

keurt het reglement van inwendige orde goed.

vaststelling van de jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage

de aanvaarding van nieuwe effectieve leden

verkiezing van voorzitter, ondervoorzitter en secretaris

Art, 13. Er moet minstens eenmaal per jaar een algemene vergadering worden gehouden en wanneer 1/5 van de leden dit vraagt.

De bijeenroeping gebeurt door de voorzitter of de plaatsvervangende voorzitter van de Raad van Bestuur, per gewone brief of e-mail die aan ieder effectief lid van de algemene vergadering wordt gestuurd minstens acht dagen voor de voorgestelde datum. De oproepingsbrief, die plaats, dag en uur van de vergadering vermeldt, bevat de agenda.

Art. 14. Beslissingen worden genomen bij meerderheid van stemmen, bij staking van stemmen wordt het voorstel verworpen. Leden die niet aanwezig kunnen zijn kunnen zich door een ander lid of door derden laten vertegenwoordigen.

Er worden notulen opgesteld en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Art. 15. Tot wijziging van de statuten kan slechts worden besloten indien die wijziging gedetailleerd op de agenda is vermeld en indien 2/3 van de stemgerechtigde leden aanwezig is met een meerderheid van 4/5 , Wordt dit getal niet bereikt dan kan een tweede vergadering worden bijeen geroepen, zoals door deze statuten is bepaald, en waarop deze vergadering een geldig besluit zal kunnen nemen, ongeacht het aantal aanwezigen,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Tot wijziging van het doel van de vereniging kan slechts met een meerderheid van 415 en 2/3 aanwezigheid worden besloten.

Hoofdstuk 4 - Raad van bestuur

Art. 16. De vereniging wordt beheerd door de raad van bestuur bestaande uit minimum drie bestuurders, die allen effectief lid zijn van de vzw, het aantal bestuurders moet in elk geval steeds lager zijn dan het aantal personen dat effectief lid is van de vereniging, Wanneer de vzw slechts het wettelijk bepaald minimum van drie effectieve leden heeft, mag de raad van Bestuur slechts uit twee bestuurders bestaan. De dag waarop een vierde effectief lid wordt aanvaard, zal een gewone Algemene vergadering overgaan tot de benoeming van een derde bestuurder.

Art, 17. De bestuurders worden benoemd door een Algemene vergadering, bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigende effectieve leden voor een termijn van 4 jaar. Hun opdracht eindigt bij afsluiting van de jaarvergadering, Bestuurders zijn herbenoembaar.

Art. 18. De algemene Vergadering verkiest onder de leden van De Raad van Bestuur een voorzitter, een ondervoorzitter en een secretaris, die de taken zullen vervullen die horen bij deze functies zoals omschreven in deze statuten.

De voorzitter;

" zit de vergaderingen van de Algemene vergadering en de raad van Bestuur voor.

" Waakt over de toepassing van de statuten en houdt toezicht op de goede werking van de vzw.

" treft maatregelen tot uitvoering van de genomen beslissingen.

De Ondervoorzitter

" staat de voorzitter bij in al zijn functies

" bij ontstentenis van de voorzitter, vervangt hij hem in al zijn functies

" het opmaken van de verslagen van de vergaderingen

De Secretaris

" is belast met de briefwisseling

" staat in voor de boekhouding en de financiële rapportering

" houdt de ledenlijst bij

Art. 19. Bestuurders oefenen in beginsel hun mandaten kosteloos uit. De kosten die zij maken in kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat worden vergoed.

Art. 20. De bestuurders kunnen te alle tijde worden ontslagen door de Algemene vergadering die daarover beslist bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

Art. 21. leder lid van de Raad van Bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de Raad van Beatuur. Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen tot dat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

Art. 22. Bij overlijden, ontslag of afzetting van een lid van de Raad van Bestuur wordt de vervanger aangeduid door de volgende Algemene Vergadering voor de nog lopende periode van het mandaat.

Art. 23. Vergadering, beraadslaging en beslissing:

De raad van bestuur vergadert na afroeping van de voorzitter zo dikwijls als het belang van de vzw het vereist, alsook binnen de 14 dagen na een verzoek daartoe door twee bestuurders.

De raad wordt voorgezeten door de voorzitter of bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter of door de oudste in jaren van de aanwezige bestuurders. De vergadering wordt gehouden op een plaats aangewezen in de oproepingsbrief.

Art. 24. De raad van Bestuur kan slechts beraadslagen en besluiten wanneer ten minste de meerderheid van zijn leden aanwezig is op de vergadering, de besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen, Bij staking is het verworpen.

Art. 25. Er worden notulen opgesteld en ondertekend door alle aanwezige bestuursleden, bewaard in notulenregister dat ter inzage is van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Art. 26. Aansprakelijkheid.

De bestuurders zijn niet aansprakelijk voor de verbintenissen van de vzw.

Tegenover de vzw en tegenover derden is hun aansprakelijkheid beperkt tot de vervulling van hun

gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten en ze zijn

Man 2.2

Luik B - Vervolg

verantwoordelijk voor de tekortkomingen in hun bestuur.

Art. 27, Bekendmakingvereisten: De benoeming van de Raad van bestuur en hun ambtsbeëindiging wordt openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de Rechtbank van Koophandel, en van een uittreksel daarvan bestemd om in de Bijsagen bij het Belgisch Staatsblad te worden bekendgemaakt. Uit die stukken moet in ieder geval blijken of die personen die de vzw vertegenwoordigen, de vzw ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden alsook de omvang van hun bevoegdheden.

Hoofdstuk 5. - Begrotingen en rekeningen

Art. 28. Financiering; de middelen bestaan uit het lidgeld van de leden, vrijwillige giften en toelagen verleend

door stad, provincie of staat.

Daarnaast kan de vereniging fondsen verwerven op elke andere wijze die niet in strijd is met de wet.

Art. 29. Het vereniging- en boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.

De boekhouding wordt neergelegd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 van de "V&S-weren de

daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel

overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies van de "V&S-wet".

De raad van bestuur sluit de rekeningen over het voorbije boekjaar af en bereidt de begroting van het

komend boekjaar voor .

Beide worden ter goedkeuring aan de algemene vergadering voorgelegd.

Overgangsbepaling, uitzonderlijk loopt het eerste boekjaar van datum van neerlegging tot 31 december.

2015.

Hoofdstuk 6. - Ontbinding en vereffening

Art. 30, In geval van vrijwillige ontbinding van de vereniging benoemt de algemene vergadering die ze heeft uitgesproken eventueel vereffenaars, bepaalt hun bevoegdheid en beslist over het aanwenden van goederen en waarden der ontbonden vereniging na het passief te hebben vereffend en mits aan die goederen en waarden een bestemming te geven die zoveel mogelijk de doeleinden benadert waarvoor de ontbonden vereniging werd opgericht of aan een vereniging met belangeloos doel.

ln geval van gerechtelijke ontbinding zal met hetzelfde doel door de vereffenaars een algemene vergadering der effectieve leden bijeengeroepen worden.

Art. 31. De duur van de vereniging is onbeperkt (moet alleen vernield worden indien de vereniging niet voor onbepaalde tijd is opgericht). Zij kan ten allen tijde ontbonden worden indien 2/3 van de stemgerechtigde effectieve leden aanwezig zijn en met een meerderheid van 4/5 op de algemene vergadering.

Hoofdstuk 7, - Slotbemerking

De vzw zet de werking verder van de feitelijke vereniging "De Koninklijke Vrije Bie" opgericht in 1943.

Benoeming van bestuurders:

Tijdens de stichtingsvergadering van 22 januari 2015 heeft de Algemene Vergadering overeenkomstig de statuten de volgende personen aangesteld als bestuurder en benoemd voor 4 jaar.

" Janssens Gilbert, dopheidestraat 15 - 8200 Sint Andries

" Vandenbroucke André, duinenstraat 3- 8377 Zuienkerke

" Louwage André, Torhoutsebaan 93 - 8470 Gistel

" Verdievel Daniel, Kievitstraat 9 - 8490 Jabbeke

" Lecomte Werner, Vliegweg 24 - 8020 Oostkamp

" Devroe Ronald, Jan Devischstraat 43 - 8300 Knokke Heist

" Pattyn Pieter, Edewallestraat 12 - 8610 Handzame

werden hieruit aangesteld als:

Voorzitter.Janssens Gilbert

Ondervoorzitter: Verdievel Daniel

Secretaris: Vandenbroucke André

Aldus opgemaakt in drie exemplaren te Brugge,

op 22 januari 201g

Voorzitter Secretaris

Janssens Gilbert Vandenbroucke André

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -10/03/2015 - Annexes du Moniteur belge

Voor-behoudenA aan het Belgisch Staatsblad

Coordonnées
DE VRIJE BIE

Adresse
DOPHEIDESTRAAT 15 8200 SINT-ANDRIES

Code postal : 8200
Localité : Sint-Andries
Commune : BRUGGE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande