ETHIOPIE OVERLEVEN...EEN DROOM, AFGEKORT : OVERLEVENEENDROOOM

Association sans but lucratif


Dénomination : ETHIOPIE OVERLEVEN...EEN DROOM, AFGEKORT : OVERLEVENEENDROOOM
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 845.223.554

Publication

25/04/2012
ÿþMoo22

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/04/2012 - Annexes du Moniteur b

In de bijlagen bij' het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



NEEF.:-';ELEGD

13. 04, 2012

RiEGaiTfaleK KOOPhIHlvl'r '

KORTRIJK

11111111111 III ~ u

*12079837*

Onde rnw.'- ^ 94nr ? -15 . 3 551-1

r: e n.3 n'.uï, 9

Ethiopië "Overleven ... een droom"

overleven eendr000m

Vereniging zonder Winstoogmerk

Bloemenhof 3 8550 Zwevegem

Onderwerp aio .. Oprichting

Statuten

De ondergetekende en eerste en st;chtende leden hebben op datum van 05/04/2012 unaniem besloten tot

de oprichting van een vereniging zonder winstoogmerk, waarvan de statuten als volgt luiden

I Benaming maatschapppelijke zetel, duur, doel

artikel 1 Rechtsvorm

De vereniging wordt opgericht als een vereniging zonder winstoogmerk op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 (hierna genoemd de VZW-wet). De uitdrukking "vereniging zonder winstoorgmerk" kan worden afgekort tot vzw.

artikel 2 Naam

De vzw draagt de naam Ethiopë "Overleven ... een droom'. Verkorte benaming overleveneendroom,

letterwoord EOED

artikel 3 Zetel

De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd in het gerechtelijk arrondissement Kortrijk. Ten titel van inlichting en zonder hieraan enig statutair karakter te verlenen, geldt als volledig adres Bloemenhof 3 8550 Zwevegem.De raad van Bestuur is bevoegd om het adres van de zetel te wijzigen binnen de grenzen van hetzelfde arrondissement.

artikel 4 Duur

De vzw wordt opgericht voor onbepaalde duur.

artikel 5 Doel

De vzw heeft tot doel de ondersteuning en versterking van organisaties die de belangen van de bevolking in Ethiopb behartigen, en het organiseren van activiteiten ter bewustmaking van de Vlaamse bevolking over deze problematiek,Om het doel zoals hiervoor omschreven te bereiken kan de vereniging alle initiatieven nemen die rechtstreeks of onrechtreeks met het maatschappelijk doel te maken hebben en/of dit maatschappelijk doel kunnen bevorderen.Zij is bevoegd om in ondergeschikte orde de handelsdaden te stellen die in overeenstemming zijn met het hierboven omschreven doel en voor zover de winst wordt gebruikt om dit doel te bereiken.

ll Leden, bijdrage

artikel 6 leden

De vereniging telt werkende en niet-werkende Ieden.De oprichters zijn de eerste werkende leden van de

vereniging. De leden maken deel uit van de Algemene vergadering.

artikel 7 Effectieve leden

Er zijn minstens 3 effectieve werkende leden niet alle rechten en plichten zoals om schreven in de VZW-wet.

De volgende oprichters zijn de eerst leden :

1 Lucretia Vervaeck, Bloemenhof 3 8550 Zwevegem

. l 2.01 d'r rlsi'. ,

,,.,, _ Vtft~gf" n" : ~

M0022

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/04/2012 - Annexes du Moniteur belge

" 2 Luc Depraetere, Sparrenlaan 14 8553 Otegem

3 Frank Vervaeck, Zolderstraat 42 8553 Otegem

De leden onderschrijven bij hun toetreding de statuten en nemen in voorkomend geval kennis van het intern reglement. Zij zullen zich in hun gedragingen laten leiden door de principes die erin zijn vervat en verbinden zich ertoe de belangen van de vereniging rechtstreeks of onrechtstreeks te bevorderen en geen daden te stellen die strijdig zijn met haar maatschappelijk doel of haar rechtstreeks of onrechtstreeks op enegerlei wijze schade toebrengen.

artikel 8 Kandidaat-leden

De kandidaat-leden richten hun kandidaatstelling tot de Raaad van bestuur. De Raad van bestuur zal beslissen over de aanvaarding van de kandidaat op haar eerstvolgende vergadering bij gewone meerderheid van stemmen. De beslissing is zonder beroep en moet niet gemotiveerd worden,

artikel 9 Bijdrage

Er is door de leden geen bijdrage verschuldigd.

artikel 10 Ontslag

Elk lid kan ten allen tijde uit de vereniging stappen. Het ontslag moet bij aangetekende brief aan de Raad

van Bestuur kenbaar gemaakt worden. Het ontslag zal één week na dit schrijven ingaan.

artikel 11 Uitsluiting

De uitsluiting van een lid kan slechts door de Algemene Vergadering en met meerderheid van twee derden

van de stemmen uitgesproken worden.

artikel 12 Rechten

Het vermogen van de vereniging behoort haar uitsluitend toe. Haar leden, noch de uittredende, ontslagnemende of uitgesloten leden noch hun rechtsopvolgers kunnen enige vermogensrechterlijke aanspraak op dit vermogen laten gelden.De leden verbinden zich door hun toetreding er toe nooit enige handeling te stellen waardoor zij rechtstreeks of onrechtstreeks op dit vermogen om het even welke aanspraak zouden laten gelden.

III Algemene Vergadering

artikel 13 Samenstelling

De Algemene Vergadering wordt samengesteld uit alle leden en wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, indien deze afwezig is, door de oudste van de aanwezige bestuurders. De leden kunnen zich door middel van een geschreven volmacht laten vertegenwoordigen door een ander lid. Elk lid kan maximaal één ander lid vertegenwoordigen.

artikel 14 Bevoegdheden

De Algemene Vergadering is uitsluitend bevoegd voor

-wijzigen van statuten

-benoemen en ontslaan van betuurders

-kwijting geven aan bestuurders

-goedkeuren van de begroting en de rekeningen

-ontbinden van de vereniging

-uitsluiten van een lid

-omzetting van de vereniging in een venootschap met sociaal oogmerk

artikel 15 Vergaderingen

De oproeping tot de Algemene Vergadering wordt ondertekend door de voorzitter van de Raad van Bestuur of door twee bestuurders. Alle effectieve leden moeten worden opgeroepen bij gewone brief of via electronische post, ten minste 8 dagen voor de verge.dering.De oproeping vermeldt de plaats,dag en uur van de vergadering en de agenda, vastgelegd door de Raad van Bestuur. Elk onderwerp dat schriftelijk wordt voorgedragen door ten minste één vijfde van de leden, moet eveneens op de agenda worden vermetd.De vergadering heeft plaats op de maatschappelijke zetel of op elke plaats die wordt opgegeven in de oproeping

artikel 16 Quorum en stemming

Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De wijziging van de statuten vereist de aanwezigheid of vertegenwoordiging van 213 van de leden. In geval op deze vergadering minder dan 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden die geldig kan beraadslagen,ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.De tweede vergadering mag niet binnen de 15 dagen volgend op de eerste vergadering gehouden worden.De beslissingen worden geacht aanvaard te zijn indien ze worden goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft

'

4-

" op het doel van de vereniging is een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden vereist.

artikel 17 inzagerecht

De besluiten van de Algemene Vergadering worden gebundeld en bewaard op de maatschappelijke zetel van de vereniging. Zij zijn voor de leden ter inzage beschikbaar en de leden kunnen op aanvraag een afschrift ontvangen of een electronische copij.

IV Raad van Bestuur

artikel 18 samenstelling dagelijks bestuur

De verening wordt bestuurd door een raad van bestuur van tenminste 3 personen, lid van de vereniging en aangeduid door de Algemene Vergadering. De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Deze drie zijn elk afzonderlijk gemachtigd om poststukken,postassignaties, aangetekende brieven en dergelijke,gericht aan de vereniging in ontvangst nemen. Samen vormen zij het dagelijks bestuur van de vereniging.

artikel 19 Voorwaarden

De kandidaat-bestuurders dienen hun kandidatuur minimum 7 dagen voor de datum van de Algemene

Vergadering schriftelijk te richten aan de Raad van Bestuur.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/04/2012 - Annexes du Moniteur belge artikel 20 Benoeming, ontslag

De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering voor een onbepaalde termijn.De bestuurders kunnen te allen tijde afgezet worden door de Algemene Vergadering. Ieder lid van de Raad van Bestuur kan zelf ook ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de Raad van Bestuur. Bij ontslag,schorsing of overlijden van een bestuurder zal de eerstvolgende Algemene Vergadering in zijn vervanging voorzien. Indien door vrijwillig ontslag of afzetting het aantal bestuurders terugvallen tot onder het statutair minimum aantal,dan blijven de bestuurders in functie tot regelmatig in hun vervanging is voorzien.

artikel 21 Vergaderingen, beraadslagingen,beslissingen

De Raad van Bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders. De bijeenroeping is verplicht telkens twee bestuurders erom verzoeken. Behoudens in geval van hoogdringendheid wordt de oproepingsbrief tenminste vijf werkdagen voor de vergadering aan alle bestuurders verzonden per gewone brief of per elektronische post. De vergadering wordt gehouden op de dag, uur en plaats die in de oproepingsbrieven wordt bepaald. De oproepingsbrief bevat eveneens de agenda. De agenda wordt samengesteld door de voorzitter of door twee bestuurders. De vergadering kan enkel beraadslagen over punten op de agenda, tenzij alle bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn en zij er eenparig mee instemmen dat over een niet-geagendeerd agendapunt toch wordt beraadslaagd en gestemd. De Raad van Bestuur kan slechts geldig beslissen indien de meerderheid van bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. Elke bestuurder kan zich door een ander bestuurder door middo' van een geschreven volmacht op een bepaalde bijeenkomst van de Raad van Bestuur laten vertegenwoordigen. Nochtans kan geen enkele bestuurder meer dan één collega-bestuurder vertegenwoordigen. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid. Onthoudingen tellen als neen-stemmen. In geval van staking van stemmen is het voorstel verworpen. Er worden notulen opgesteld en bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de leden.

artikel 22 Bevoegdheden

De Raad van Bestuur heeft de meest uitgebreide machten. Hij mag onder meer, zonder dat deze opsomming beperkend is en zonder afbreuk te doen aan alle andere machten voortvloeiend uit de wet of de statuten alle daden en overeenkomsten stellen en afsluiten, schikkingen treffen, compromissen sluiten, roerende en onroerende goederen verwerven,ruilen, verkopen, onroerende goederen of rechten met een hypotheek bezwaren, leningen afsluíten,alle legaten,subsidies,schenkingen en overdrachten aanvaarden.

artikel 23 Vertegenwoordiging

De Raad van Bestuur vertegenwoordigt als college de vzw in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vereniging door de meerderheid van zijn leden. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college wordt de vzw in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door twee leden van het dagelijks bestuur die gezamenlijk handelen, alsook door twee bestuurders die gezamenlijk handelen en daartoe zijn gemachtigd door de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur of de bestuurders die de vzw vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de vzw aanstellen. De gevolmachtigden verbinden de vzw kinnen de perken van hun verleende volmacht.

artikel 24 Bekendmakingsvereisten

De benoeming van de leden vande Raad van Bestuur en van het dagelijks bestuur en hun ambstbeeindiging worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de Rechtbank van Koop handel en van een uitreksel daarvan bestemd om in bijlagen bij het staatsblad te worden bekendgemaakt. Uit de stukken moet blijken of de personen die de vzw vertegenwoordigen, de vzw ieder afzonderlijk , gezamenlijk , dan wel ais college verbinden.

MoD z z

M0D22

.4

f Luik -

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 25/04/2012 - Annexes du Moniteur belge

V Begrotingen en rekeningen

artikel 25 boekhouding en jaarrekening

Het maatschappelijk jaar vangt aan op 1 januari en eindigt op 31 december van hetzelfde jaar. Bij uitzondering omvat het eerste boekjaar de periode vanaf de oprichtingsdatum tot 31 december van het volgend jaar. De Raad van Bestuur legt de jaarrekening en de begroting ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde artikel 17 van de VZW-wet en daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten. De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel

VI Ontbinding en vereffening

artikel 26 Ontbinding en vereffening

Bi de ontbinding van de vereniging wijst de vereniging een vereffenaar aan, waaraan zij de opdracht omschrijft. ingeval van ontbinding en vereffening beslist de Algemene Vergadering over de bestemming van het vermogen van de vzw. Deze bestemming moet verenigbaar zijn met het doet van de vzw. Aile beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeeindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd op de griffie en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch staatsblad.

Algemene vergadering, benoemingen

Na ondertekening van de oprichtingsakte zijn onmiddellijk in Algemene Vergadering samengekomen, de stichtende leden van de vzw Ethiopië "Overleven ... een droom"

In de uitvoering van artikel 18 van de statuten worden met algemeenheid van stemmen volgende leden aangeduid als bestuurder :

1 Lucretia Vervaeck, Bloemenhof 3 8550 Zwevegem

2 Luc Depraetere, Sparrenlaan 14 8553 Otegem

3 Frank Vervaeck, Zolderstraat 42 8553 Otegem

welke uitdrukkelijk hun mandaat als bestuurder aanvaarden Hierna wordt de vergadering opgegeven.

Vergadering Raad van Bestuur

In vergadering samengekomen worden onder de leden van de Raad gekozen tot leden van het dagelijks bestuur:

1 Penningmeester Lucretia Vervaeck,

2 Secretaris Luc Depraetere,

3 Voorzitter Frank Vervaeck

die uitdrukkelijk hun mandaat aanvaarden. Hierna wordt de vergadering opgeheven

Opgemaakt te Zwevegem , 5 april 2012

Frank Vervaeck Voorzitter van de Raad van Bestuur

Luc Depraetere Secretaris

biz -eizij van 1> ,

, asn te vert,r

Coordonnées
ETHIOPIE OVERLEVEN...EEN DROOM, AFGEKORT : O…

Adresse
BLOEMENHOF 3 8550 ZWEVEGEM

Code postal : 8550
Localité : ZWEVEGEM
Commune : ZWEVEGEM
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande