GEMEENSCHAP ZUSTERS MARICOLEN BRUGGE

Divers


Dénomination : GEMEENSCHAP ZUSTERS MARICOLEN BRUGGE
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 565.918.487

Publication

03/11/2014
ÿþMOD 2.2

gq.~ -~ nos

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte te

rigie NEERG I FGi7

MOIlfTEUR BELGE Griffie Rechtbank Koophandel

2 7 -10- 2014 LGISCH STAATSB

BE

D

2 0 OKT 2014

Gent Afdit! pg Brugge Dergri?fier

0565 918:

Ondememingsnr : Benaming

(voluit) ; Gemeenschap Zusters Maricolen Brugge

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Oude Zak 34 - 8000 Brugge

Onderwerp akte : oprichting vzw - statuten - samenstelling algemene vergadering - samenstelling raad van bestuur-verdeling mandaten

Tussen ondergetekenden : Deseure Godelieve, Eneman Maria, Mestdagh Christiane, Lietaert Marie-Thérèse, Soete Anna, Tant Marguerite en Van Isacker Agnes

Voorafgaandelijke uiteenzetting

Overwegende dat uit de constituties van de "Zusters Maricolen van Brugge" en uit de statuten van de feitelijke vereniging "Gemeenschap Zusters Maricolen" blijkt dat:

-De goederen van de congregatie kerkelijke goederen zijn, toebehorende aan de vereniging, zijnde een religieus instituut naar canoniek recht, en niet aan diens individuele leden;

-De goederen van de congregatie gemeenschappelijk worden beheerd volgens het doel van de congregatie en de geest van de evangelische armoede, rekening houdend met de bepa-lingen van het Kerkelijk Recht;

-De goederen van de feitelijke vereniging dienen aangewend te worden voor de ondersteu-ning van de congregatie, haar leden en haar goede werken.

Dit alles overwegende hebben de ondergetekenden, leden van de feitelijke vereniging " Ge-meenschap Zusters Maricolen", opgericht op 17 Juni 1999 met maatschappelijke zetel te Brugge, verklaard over te gaan tot de omzetting van de feitelijke vereniging in een vereniging zonder winstoogmerk, overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wetten van 2 mei 2002, van 16 januari 2003 en van 22 december 2003.

STATUTEN

TITEL I. Naam - zetel - doel - duur

Art. 1 De vereniging heeft als naam : "Gemeenschap Zusters Maricolen Brugge" vereniging zonder winstoogmerk. In haar betrekkingen met derden mag zij ook gebruik maken van de afkorting "VZW Gemeenschap Zusters Maricolen Brugge".

Art. 2 De vereniging heeft haar zetel te 8000 Brugge, Oude Zak, 34, gelegen in het gerechte-lijk arrondissement West-Vlaanderen.

Art. 3 De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk:

-Het beheer en de zorg over de goederen van de kloostergemeenschap, zoals voor-geschreven in de constituties van de congregatie.

-Het bevorderen van het apostolisch leven van de congregatie;

-Het oprichten, bevorderen en ondersteunen van allerlei apostolische, pastorale en caritatieve werken m.b.t. opvoeding, sociaal dienstbetoon, gezondheidszorg, met een bijzondere voorkeur voor de armen en de pastorale zorg en dit met alle midde-len die rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van het aldus omschreven doel;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

-Zieke en bejaarde zusters bijstaan en voorzien in hun levensonderhoud

Dit alles moet in de meest ruime zin worden opgevat.

Tot dit doel zal zij alle roerende en onroerende goederen mogen bezitten, hetzij in vruchtgebruik, hetzij in eigendom, alsook legaten en schenkingen aanvaarden.

Art. 4 De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan ten alle tijde ontbonden wor-den. TITEL IL Leden

Art. 5 Het aantal leden is onbeperkt, maar moet tenminste vier bedragen. Op de zetel van de vereniging wordt door de raad van bestuur een register van de leden gehouden. De [e-den kunnen het register raadplegen na schriftelijk verzoek daartoe gericht aan de raad van bestuur. De eerste leden zijn de in aanhef genoemde stichters,

Art. 6 De Algemeen Overste en de raadsleden van de congregatie moeten op hun verzoek aanvaard worden als leden van de vereniging en dit voor de duur van hun kerkrechte-lijk mandaat.

Art. 7 De raad van bestuur beslist over het aanvaarden van nieuwe leden. Deze beslissing moet niet gemotiveerd worden.

Als voorwaarde voor het lidmaatschap is vereist dat men het confessioneel karakter van de vereniging onderschrijft en dat men hetzij lid is van de raad van de congregatie "Zusters Maricolen", hetzij voorgedragen wordt door deze raad en aanvaard door de bisschop van Brugge.

Nieuwe kandidaten worden door de raad voorgedragen met een schrijven gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur op het adres van de zetel.

Art. 8Ontslag en uitsluiting van leden geschieden op de wijze bepaald door de wet. Het ne-men van ontslag dient te gebeuren bij schrijven aan de voorzitter van de raad van be-stuur op het adres van de zetel en zal ingaan één maand na ontvangst.

Art. 9Uitgetreden en uitgesloten [eden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het ver-mogen van de vereniging. Evenmin hebben zij het recht om de door henzelf of door hun rechtsvoorgangers gedane inbrengsten terug te vorderen.

Art, lOLeden zijn tot geen lidgelden verschuldigd.

Art. 11 De leden zijn in geen geval persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen van de vereniging.

TITEL I I I. Algemene vergadering

Art. 12 De algemene vergadering bestaat uit alle leden der vereniging. Een lid mag zich echter door een ander lid [aten vertegenwoordigen. Geen vertegenwoordiger mag echter be-schikken over meer dan één volmacht, leder lid beschikt over één stem. De algemene vergadering telt minstens één lid meer dan de raad van bestuur,

Art. 13 Alleen de algemene vergadering van de leden is bevoegd om te beraadslagen over.

1. De wijzigingen van de statuten;

2. De benoeming en de afzetting van bestuurders;

3. De benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun be-zoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;

4, De goedkeuring van de begrotingen en de rekeningen;

5, De kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

6. De vrijwillige ontbinding van de vereniging;

7, De uitsluiting van een lid;

8. De omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk.

Art. 14 Elk jaar wordt na afloop van het boekjaar, uiterlijk zes maanden na afsluitdatum van het boekjaar, een gewone algemene vergadering gehouden voor de goedkeuring van de rekening van het afgelopen jaar en van de begroting van het volgend jaar,

Art. 15Buitengewone algemene vergaderingen warden gehouden telkens wanneer de omstan-digheden dit vereisen en in elk geval wanneer één vijfde van de leden daarom ver-zoeken.

Luik B - Vervolg

Moo2.2

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Moo 2.2

Luik B - Vervolg

Art. 16 Oproepingen tot de algemene vergadering dienen te gebeuren ten laatste acht dagen vooraf, door' de voorzitter, door twee bestuurders of door één vijfde van de leden. Alle leden moeten opgeroepen worden.

Bij de oproeping worden vermeld: dag, uur en plaats van de vergadering, alsook de agenda. Deze wordt bepaald door de raad van bestuur, maar elk voorstel, ondertekend door één vijfde van de leden, moet op de agenda geplaatst worden.

Art, 17 De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van be-stuur of, bij diens verhindering, door de oudste der aanwezige bestuurders, tenzij een eenvoudige meerderheid een andere bestuurder zou verkiezen.

Art. 18 Tenzij anders bepaald door de wet, worden de besluiten genomen met eenvoudige meerderheid van stemmen, welke ook het aantal der aanwezige of vertegenwoordigde leden zij. Bij staking van stemmen beslist de stem van degene die de vergadering voorzit; ais het een geheime stemming betreft, is het voorstel verworpen.

Art, 19 De vergadering kan geen geldige besluiten nemen buiten de agenda, tenzij twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde leden hiermee akkoord gaan.

Art. 20 Voor het overige oefent de algemene vergadering haar bevoegdheid uit overeenkom-stig de wetgeving op de verenigingen zonder winstoogmerk.

Art. 21 Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt, dat op de eerstvolgende vergade-ring wordt goedgekeurd, Het wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris en in een register bewaard.

De verslagen kunnen worden ingezien door de leden op de zetel van de vereniging, Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan de raad van bestuur met wie zij een da-tum en het uur van de raadpleging overeenkomen. Het register kan niet worden ver-plaatst.

Afschriften van de verslagen worden geldig voor eensluidend ondertekend door de voorzitter, een afgevaardigd bestuurder, of gezamenlijk door twee bestuurders, en ter beschikking gesteld van leden of derden die van een wettig belang doen blijken. Deze laatsten richten hiertoe een schriftelijk verzoek aan de raad van bestuur. De raad van bestuur beslist over zodanige vragen zonder mogelijkheid van verhaal.

TITEL IV. Bestuur - Raad van bestuur

Art, 22 De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit tenminste drie

bestuurders, door de algemene vergadering benoemd en te allen tijde door deze afzetbaar,

De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit.

Art. 23Om tot bestuurder verkozen te zijn moet men lid zijn van de vereniging.

Art, 24De bestuurders worden verkozen voor een termijn van vijf jaar. Bij tussentijdse verkiezingen in de congregatie wordt de termijn beperkt tot de eerstvolgende algemene verkiezing in de congregatie.

Indien om een of andere reden deze bepalingen niet kunnen nageleefd worden, dan blijven de uittredende bestuurders bij het verstrijken van hun mandaat in functie tot wanneer in hun vervanging is voorzien. Gedurende die tijd blijven zij persoonlijk aan-sprakelijk tegenover de vereniging. Zij moeten de eerstkomende verkiezingen voorbe-reiden, desnoods na statutenwijziging.

Art, 25 Wanneer door overlijden, vrijwillig ontslag, afzetting, enz. het mandaat van een be-stuurder voortijdig een einde neemt, dan oefent de bestuurder die in diens plaats ver-kozen wordt deze functie verder uit tot het einde van het oorspronkelijk mandaat.

Art. 26 De raad kan uit zijn leden een voorzitter, een secretaris, een penningmeester of enige andere functionarissen aanduiden, Wordt geen voorzitter gekozen, dan presideert de oudste bestuurder de vergaderingen en oefent die de bevoegdheden uit, die in voor-komend geval gewoonterechtelijk aan een voorzitter toekomen.

Art. 27 De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping van de voorzitter of door twee be-stuurders, De oproepingsbrief behelst de agenda, eventueel vastgesteld na raadpleging van de andere bestuurders. Aile besluiten worden genomen met gewone meerderheid; bij staking van stemmen beslist de voorzitter. Een bestuurder kan zich op de vergade-ring door een andere bestuurder laten vervangen, maar niemand mag meer dan één volmacht hebben.

Art, 28 Van elke vergadering van de raad van bestuur wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd. Het wordt ondertekend door de voor-zitter en de secretaris en in een register bewaard, Afschriften daarvan worden geldig voor eensluidend ondertekend door de voorzitter, een afgevaardigd bestuurder, of ge-zamenlijk door twee bestuurders, en ter beschikking gesteld van leden of derden die een wettig belang doen blijken.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

Ar Y

` Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/11/2014 - Annexes du Moniteur belge

De verslagen kunnen worden ingezien door de leden op de zetel van de vereniging. Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan de raad van bestuur met wie zij een da-tum en het uur van de raadpleging overeenkomen. Het register kan niet worden ver-plaatst. De raad van bestuur beslist over zodanige vragen zonder mogelijkheid van verhaal.

Art. 29 De raad van bestuur bestuurt de vereniging. Hij vertegenwoordigt en verbindt de ver-eniging, zonder bijzondere machtiging van de algemene vergadering, in alle gerechte-lijke en buitengerechtelijke handelingen. Hij mag aldus alle rechtshandelingen stellen, zo roerende en onroerende, met inbegrip van de daden van beschikking, voor zover zij door de wet of de statuten niet aan de algemene vergadering worden voorbehouden

Art. 30 De raad kan, onder zijn verantwoordelijkheid, bevoegdheden overdragen aan één of meer bestuurders of ook aan derden, al dan niet lid van de vereniging. Elke delegatie van bevoegdheid is op ieder ogenblik herroepbaar,

Art. 31 De raad van bestuur kan één of meer afgevaardigde bestuurders of ook derden met het dagelijks bestuur belasten en hen machtigen om terzake, ook afzonderlijk, door hun handtekening de vereniging te verbinden.

Art. 32 Behoudens uitdrukkelijke algemene of bijzondere lastgeving, volstaat, om de vereniging tegenover derden te vertegenwoordigen, de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders, die hun bevoegdheid niet hoeven te bewijzen, maar ten aanzien van de vereniging aansprakelijk zijn.

TITEL V. Rekening en begroting

Art. 33 Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december.

Elk jaar moet de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering rekenschap geven over zijn beleid. De raad stelt de rekening vast over het vorig jaar en maakt de begroting op voor het volgend jaar. Beide worden onderworpen aan de goedkeuring van de algemene vergadering.

TITEL VI. Ontbinding en vereffening

Art.34 Tot de vrijwillige ontbinding kan slechts worden besloten door de algemene vergadering overeenkomstig artikel 20 en volgende van de wet van 27 juni 1921. In het ont-bindingsbesluit worden één of meer vereffenaars aangeduid.

Art.35 Welke ook de oorzaak is van ontbinding, het netto overblijvend maatschappelijk actief, na vereffening der schulden en aanzuivering der lasten, wordt overgedragen aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met hetzelfde confessioneel of congregatio-neel karakter, en bij gebreke daarvan door de bisschop van Brugge aangewezen.

Art.36 Voor alles wat niet door deze statuten wordt geregeld, is de wetgeving op de verenigin-gen zonder winstoogmerk van toepassing. Voor zover het niet strijdig is met de open-bare orde naar Belgisch recht, is het canonieke recht van Rooms-Katholieke kerk van toepassing.

TITEL VII. Slotbepalingen

Met eenparigheid van stemmen worden tot bestuurder benoemd:

Deseure Godelieve, Mestdagh Christiane, Lietaert Marie-Thérèse, Soete Anna en Tant Marguerite

Zijn lid van de Algemene Vergadering :

Eneman Maria en Van lsacker Agnes

Zij aanvaarden allen hun opdracht.

Vervolgens vergadert de raad van bestuur en benoemt tot:

Voorzitter: Tant Marguerite

Secretaris: Mestdagh Christiane

Penningmeester: Lietaert Marie-Thérèse

die hun opdracht aanvaarden

Aldus aangenomen met eenparigheid van stemmen op de stichtingsvergadering gehouden te Brugge op 16 oktober 2014.

Van deze akte werden vier oorspronkelijke exemplaren ondertekend door de in aanhef genoemde stichters. Twee oorspronkelijke exemplaren zullen worden bewaard op de zetel van de vereniging; de andere zullen o.m. dienen voor de publicatie in de Bijlagen van het Staatsblad.

Luik B - Vervolg

MOD 2.2

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
GEMEENSCHAP ZUSTERS MARICOLEN BRUGGE

Adresse
Zetel : Oude Zak 34 - 8000 Brugge

Code postal : 8000
Localité : BRUGGE
Commune : BRUGGE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande