GHYSELEN DEWITTE ARCHITECTEN

Divers


Dénomination : GHYSELEN DEWITTE ARCHITECTEN
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 567.963.209

Publication

01/12/2014
ÿþ Mad Word 11.1

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging ter griffie van de akte



11111111RIMUell

MONITEUR BE

24 _11. 201

BELGISCH STAATS

GE -1 OKT, 2014

Rechtbank van KOOPHANDEL Gerere KORTRIJK

NEERGELEGD

Ondernemingsnr 6+< 963, ke43

Benaming

(voluit) : GHYSELEN DEWITTE ARCHITECTEN

(verkort) :

Rechtsvorm : Burgerlijke Vennootschap onder de vorm van Vennootschap Onder Firma

1FR NS

Zetel : Vanderlindenlaan 12, 8500 Kortrijk

(volledig adres)

Onderwerp akte : Oprichting

Op heden, 12 september 2014.

Zijn bijeengekomen:

1/ Mevrouw Dewitte Iris, geboren op tien oktober negentienhonderd achtentachtig te Kortrijk, wonende te

8500 Kortrijk, Watermolenstraat 3;

2/ Mevrouw Ghyselen Florence, geboren op twintig oktober negentienhonderd achtentachtig, wonende te

8500 Kortrijk, F. Vanderlindenlaan 12.

Artikel 1 Benaming en vorm

1.1 De burgerlijke vennootschap onder de vorm van een vennootschap onder firma (waarvan de

afgekorting V.O.F. is voorzien in het wetboek van vennootschappen) is opgericht onder de naam 'GHYSELEN DEWITTE ARCHITECTEN'.

1.2 Enkel deze enige en als dusdanig in de statuten vermelde benaming zal gebruikt worden. Van deze

benaming zijn afkortingen, vertalingen of andere transcripties niet toegelaten. Daarentegen zijn, voor de vorm die de rechtspersoon heeft aangenomen, de afkortingen, voorzien in het Wetboek van Vennootschappen, toegelaten.

1.3 De architect-rechtspersoon en zijn vennoten zullen er voor zorgen dat de naam van de architect-

natuurlijke persoon uit de benaming en het logo wordt geschrapt, indien de betrokken architect-natuurlijke persoon bij definitieve tuchtbeslissing werd geschrapt.

1.4 De naam wordt vermeld op aile stukken die uitgaan van de vennootschap, en wordt aangevuld met de woorden 'burgerlijke vennootschap met handelsvorm vennootschap onder firma',

Artikel 2 Duur

De vennootschap bestaat vanaf haar neerlegging voor onbepaalde duur. Zij kan slechts door de wil van de vennoten ontbonden worden bij besluit van de algemene vergadering genomen volgens de regels die voor de wijziging van de statuten zijn gesteld.

Artikel 3 Zetel rrekv5

3.1 De zetel van de vennootschap is gevestigd te 8500 Kortrijk, t-. Vanderlindenlaan 12 .

De vennootschap wordt ingeschreven op de tabel van de bevoegde provinciale raad van de Orde van

Architecten.

3.2 De zetel mag bij eenvoudige beslissing van de zaakvoerders overgebracht worden naar een ander adres binnen hetzelfde taalgebied. Deze wijziging wordt kenbaar gemaakt aan de Raad van de Orde van Architecten waar de maatschappelijke zetel gevestigd was en aan de provinciale raad waar de nieuwe maatschappelijke zetel zal gevestigd worden. Ze wordt gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad.

3.3 De oprichting van een bijkomende vestiging wordt gemeld aan de provinciale raad van de Orde van Architecten in wiens rechtsgebied ze gevestigd wordt evenals aan de provinciale raad van de maatschappelijke zetel van de vennootschap.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 4 Doel

4.1 De vennootschap heeft tot doel:

Dhet verlenen van diensten die behoren tot de uitoefening van het beroep van architect;

uhet verrichten van alle handelingen welke rechtstreeks of onrechtstreeks in verband staan met haar

maatschappelijk doel.

De vennootschap dient zich te onthouden van iedere activiteit die onverenigbaar is met het

architectenberoep en in het bijzonder van iedere commerciële activiteit.

4.2 De rechtspersoon mag geen deelnemingen bezitten in andere vennootschappen en/of rechtspersonen dan van uitsluitend professionele aard. Het maatschappelijk doel en de activiteiten van deze vennoctschappen mogen niet onverenigbaar zijn met de functie van architect.

4.3 Inzake opdrachten dewelke architectuur betreffen en/of onder de jurisdictie van de Orde van

Architecten vallen, verbindt de vennootschap zich ertoe deze alleen te laten uitvoeren door de daartoe wettelijk bevoegde personen. Deze opdrachten worden uitgevoerd, in naam van en voor rekening van de vennootschap, door de vennoten die gerechtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen en die daartoe ingeschreven zijn op een tableau van de Orde van Architecten of op een lijst van stagiairs.

4.4 In de verwezenlijking van haar doel, zullen de vennootschap en haar zaakvoerder er tevens over waken dat zij alle wettelijke en deontologische voorschriften betreffende de uitoefening van het beroep van architect respecteert.

B. KAPITAAL EN VENNOTEN

ArtiKel5 Kapitaal

5.1. Bij de oprichting van de vennootschap wordt het maatschappelijk kapitaal vastgesteld op 1.000,00 euro,

dat bij wijze van geldschieting ingebracht wordt. Iedere vennoot volstort zijn aandeel in het maatschappelijk

kapitaal.

5.2. Het maatschappelijk kapitaal wordt vertegenwoordigd door 100 deelbewijzen op naam en zonder nominale waarde. Deze deelbewijzen worden op naam van elke vennoot ingeschreven in een register der vennoten. Er zijn 100 deelbewijzen, allen volstort door :

Dewitte Iris, Watermolenstraat 3 te 8500 Kortrijk, volstort 50 deelbewijzen (500,00 euro);

Ghyselen Florence, F. Vanderlindenlaan 12 te 8500 Kortrijk, volstort 50 deelbewijzen (500,00 euro);

De aandelen kunnen slechts worden overgedragen onder de levenden aan een venncot of aan een persoon die de hoedanigheid heeft door de statuten vereist om vennoot te kunnen worden en dit met eenparige goedkeuring van alle vennoten.

Niettemin kan iedere vennoot-fysische persoon, zonder voorafgaandelijke goedkeuring zijn participatie

overdragen aan een rechtspersoon waarvan hij de enige vennoot is of vennoot met een meerderheid van de aandelen of een meerderheid heeft van de aandelen van die vennootschap, mits de statuten van deze rechtspersoon goedgekeurd zijn door de Raad van de Orde van Architecten.

Tevens kan een vennoot -- rechtspersoon zijn participatie zonder voorafgaandelijke goedkeuring overdragen aan de fysische persoon die de enige vennoot is of vennoot met een meerderheid van de aandelen of een meerderheid heeft van de aandelen van die vennootschap, indien deze persoon voldoet aan de hoedanigheid om vennoot te worden..

5.3. Principieel beslissen de vennoten bij eenparigheid tot een kapitaalverhoging. Bij elke kapitaalverhoging door inbreng in geld, worden de nieuwe aandelen aangeboden aan de vennoten naar evenredigheid van het gedeelte van het kapitaal dat hun aandelen vertegenwoordigt.

5.4. Principieel beslissen de vennoten bij eenparigheid tot een kapitaalvermindering. Elke kapitaalvermindering zal doorgevoerd worden in evenredigheid van het aandeel van de vennoten in het kapitaal van de vennootschap.

Artikelti Vennoten

6.1 Het aantal vennoten is onbeperkt.

Volgende personen zijn vennoten van de vennootschap :

Dewitte Iris, Architecte, wonende te 8500 Kortrijk, Watermolenstraat 3

Ghyselen Florence, Architecte, wonende te 8500 Kortrijk, F. Vanderlindenlaan 12

6.2 Minstens één vennoot is architect. Elke architect-vennoot is ingeschreven op een tabel van de Orde

van architecten of op een lijst van stagiairs.

6.3 Natuurlijke personen met een beroep dat onverenigbaar is met het beroep van architect kunnen niet ais vennoot aanvaard worden. Ambtenaren en beambten kunnen, behoudens de wettelijk voorziene afwijking, niet ais vennoot aanvaard worden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

6.4 Rechtspersonen met een doel dat onverenigbaar is met het beroep van architect kunnen evenmin als vennoot aanvaard worden.

6.5 Een stagiair kan slechts vennoot zijn in de vennootschap waarin hij het beroep samen met zijn stagemeester of een architect ingeschreven op één van de tabellen van de Orde van Architecten uitoefent.

6.6 Nieuwe architect-vennoten kunnen slechts worden aanvaard met toestemming van minstens de helft

van de architect-vennoten die bovendien drie vierde van de architect-aandelen bezitten. zij kunnen bovendien slechts worden aanvaard indien zij opgenomen zijn op de Tabel.

6.7 Elke toetreding van nieuwe vennoten dient voorafgaandelijk ter goedkeuring te worden voorgelegd aan

de bevoegde Raad van de Orde van Architecten, met opgave van de naam van de kandidaat-vennoot, evenals het aantal aandelen dat hij wenst aan te houden en, indien het een architect betreft, de plaats van de hoofdzetel van zijn activiteit. Indien de kandidaat-vennoot beroepsactief is, doch niet het beroep van architect uitoefent, dient de Orde op de hoogte te worden gebracht van zijn beroepsactiviteit(en) dan wel maatschappelijk doel.

6.8 Indien één van de vennoten geschorst wordt als architect, zal hij zich moeten onthouden van de uitoefening van zijn rechten als architect binnen de vennootschap voor de duur van de schorsing, onverminderd desgevallend de rechten van de overige vennoten de geschorste architect uit te sluiten conform de statutaire bepalingen terzake.

Indien een vennoot geschrapt wordt als architect, mag hij niet langer vennoot zijn. Indien de geschrapte architect de enige vennoot is, dient de vennootschap ontbonden te worden of haar doel te wijzigen, zodat zij niet langer als een architect-rechtspersoon in de zin van artikel 2, §2 van de Wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect is te aanzien.

Elke vennoot heeft de verplichting onmiddellijk de mede-vennoten in kennis te stellen van de gevolgen van de maatregelen die desbetreffend te zijnen opzichte zijn genomen.

C. AANDELEN EN STEMRECHTEN

Artikel 7 Aandelen

7.1 In de zetel van de vennootschap wordt een register van aandelen gehouden, waarin wordt aangetekend:

a. nauwkeurige gegevens betreffende de persoon van elke vennoot, alsmede het aantal van de hem toebehorende aandelen;

b. de gedane stortingen;

c. de overdrachten en de overgangen van aandelen met hun datum, gedagtekend en ondertekend door de overdrager en de overnemer in geval van overdracht onder levenden, door de zaakvoerder(s) / raad van bestuur en de rechtverkrijgenden in geval van overgang wegens overlijden.

De overdrachten en overgangen gebeuren ten aanzien van de vennootschap en van derden eerst vanaf de datum van inschrijving in het register van aandelen.

7.2 De inschrijving in bedoeld register geldt ais bewijs van eigendom van een aandeel.

De inschrijving in het register wordt uitsluitend verzorgd door de zaakvoerder aan de hand van bewijskrachtige documenten die zijn gedateerd en ondertekend. De inschrijvingen geschieden in volgorde van de overlegging van de stukken. Aile aandeelhouders moeten gemeld worden bij de bevoegde raad van de Orde van Architecten.

Naar aanleiding van de inschrijving in het register van aandelen, wordt aan de vennoten een certificaat tot bewijs hiervan overhandigd. Aan de aandelen wordt een volgnummer toegekend.

7.3 De aandelen zijn steeds op naam en elke handeling die tot gevolg zou hebben dat de aandelen hun

nominatief karakter verliezen, wordt uitgesloten.

7,4 Ten minste 60 % van de aandelen moet, rechtstreeks of onrechtstreeks, in het bezit zijn van natuurlijke personen die ertoe gemachtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen en ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten.

Alle overige aandelen mogen slechts in het bezit zijn van natuurlijke personen die een niet-onverenigbaar beroep uitoefenen of rechtspersonen waarvan het maatschappelijk doel niet onverenigbaar is met het beroep van architect, Deze personen moeten gemeld zijn bij de Raad van de Orde van Architecten.

Voor de berekening van de architect-aandelen wordt enkel rekening gehouden met het bezit van de aandelen zoals dit blijkt uit het aandelenregister.

Indien er aandelen zijn van verschillende waarde, dan wordt enkel rekening gehouden met de kapitaalvertegenwoordigende waarde van deze aandelen zoals bepaald in de statuten.

7.5 Bij overlijden van een natuurlijke persoon/architect-vennoot, wordt de vennootschap van rechtswege ontbonden. De vennootschap zal dan voor alle lopende handelingen die behoren tot het beroep van architect, in overleg met de opdrachtgevers, een derde architect aanwijzen, die in naam en voor rekening van de vennootschap, dan wel in eigen naam en voor eigen rekening zal optreden. Deze architect kan zowel een natuurlijke als een rechtspersoon zijn, maar dient op de tabel opgenomen te zijn.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Ook indien de vennootschap eenhoofdig wordt na haar oprichting, wordt ze van rechtswege ontbonden. Ook in deze situatie wordt een zelfde regularisatieprocedure toegepast.

7.6 Indien niet voldaan is aan voormelde voorwaarde onder 7.4. om een andere reden dan het overlijden van een natuurlijke persoon/architect-vennoot, bijvoorbeeld in geval van schrapping of weglating van een architect-vennoot van de tabel van architecten of de ontbinding van een vennoot-rechtspersoon, dan mag de vennootschap het beroep van architect niet verder uitoefenen tot regularisatie.

De vennootschap zal, tot regularisatie, voor aile handelingen die behoren tot het beroep van architect, in overleg met de opdrachtgevers, een derde architect aanwijzen die in eigen naam en voor eigen rekening zal optreden. Deze architect kan zowel een natuurlijke als een rechtspersoon zijn en dient op de tabel opgenomen te zijn.

Indien regularisatie niet mogelijk blijkt te zijn, moet onverwijld een algemene vergadering worden gehouden waar wordt beraadslaagd en beslist tot ontbinding en vereffening van de vennootschap.

Artikel 8 Overdracht van aandelen

8.1 Aandelen zijn slechts overdraagbaar onder levenden ofwel aan een vennoot ofwel aan een persoon die conform deze statuten vennoot kan worden en dit mits voorafgaande goedkeuring door de bevoegde raad van de Orde van Architecten. De aandelen van een vennoot, op straffe van nietigheid, mogen niet worden overgedragen onder de levenden, dan met instemming van ten minste de helft van de vennoten die ten minste drie vierden van het kapitaal bezitten, na aftrék van de rechten waarvan de overdracht is voorgesteld. Indien de vennootschap twee vennoten telt, moet de vennoot die één of meer van zijn aandelen wil afstaan zijn voornemen van afstand laten kennen bij aangetekende brief aan zijn medevennoot, met aanduiding van naam, voornamen, beroep en de woonplaats van de voorgestelde ovememer(s), alsook het

aantal aandelen dat hij wenst over te dragen en de daarvoor geboden prijs. De andere vennoot heeft de mogelijkheid, krachtens het voorkooprecht, aile of een deel van de aangebcden aandelen persoonlijk

aan te kopen of te laten kopen door elke door hem gekozen derde met wie hij solidair borg staat, Deze derde moet evenwel aanvaard worden door de overdragende vennoot, indien deze laatste, niet al zijn aandelen overdraagt en dus nog vennoot blijft. Binnen de vijftien dagen na ontvangst van de brief van de kandidaat-overdrager, moet de andere vennoot hem een aangetekende brief sturen, waarin hij zijn beslissing laat kennen, te weten : ofwel dat hij al dan niet zijn voorkooprecht uitoefent, ofwel dat hij bij niet-uitoefening van dit voorkooprecht, al dan niet met de overdracht instemt. Zijn besluit moet niet worden gemotiveerd. Bij gebrek aan antwoord verstuurd in de vormen en termijnen zoals voormeld, wordt de medevennoot geacht in te stemmen met de afstand.

De uitoefening van het recht van voorkoop door de vennoten wordt slechts definitief wanneer :

1° de algeheelheid van de aangeboden aandelen het voorwerp heeft uitgemaakt van het voorkooprecht, derwijze dat de overdrager zeker is dat door de uitoefening van het voorkooprecht al deze aandelen overgedragen worden;

2° ofwel de overdrager zich ermee akkoord verklaart enkel die aandelen over te dragen die het voorwerp uit maakten van het voorkooprecht.

8.2 Behoudens andersluidende overeenkomst tussen partijen zal de prijs der aandelen ingekocht door uitoefening van het voorkooprecht gelijk zijn aan deze geboden door de oorspronkelijke kandidaat-overnemer van de aandelen, indien deze prijs lager is dan of gelijk is aan de prijs vastgesteld overeenkomstig punt 8.4 hierna en zal de prijs worden vastgesteld op dit laatste bedrag, indien de door de oorspronkelijke kandidaat-overnemer van de aandelen geboden prijs hoger is.

8.3 Tegen weigering van goedkeuring staat geen beroep op de rechter open. Nochtans, indien de vennoot die zijn aandelen wenst over te dragen het verlangt, is de weigerende vennoot verplicht binnen de drie maanden, hetzij de aandelen zelf te kopen, hetzij er een koper voor te vinden. Indien de weigerende vennoot de aandelen zelf koopt, vindt een voorkooprecht, overeenkomstig de bepalingen van dit artikel, toepassing.

Zo de afkoop niet is gebeurd binnen de voormelde termijn van drie maanden, kan de overdrager de ontbinding van de vennootschap eisen, binnen de veertig dagen volgend op de termijn van drie maanden.

8.4 Bij gebrek aan akkoord tussen partijen omtrent de prijs wordt de afkoopwaarde bepaald door deskundigen, aangesteld door elk der partijen. De deskundigen zullen rekening houden met aile gegevens die de waarde van de aandelen kunnen beïnvloeden en met de bestaansmogelijkheden van de vennootschap. Over meningsverschillen tussen de twee deskundigen zal worden besloten door een derde deskundige die, op hun verzoek of op verzoek van één der partijen, zal worden aangewezen door de Voorzitter van de bevoegde Rechtbank van de plaats waar de vennootschap gevestigd is. Tegen het besluit van de derde deskundige staat geen rechtsmiddel open. De betaling van één derde van de afkoopwaarde der aandelen zal in elk geval moeten gebeuren binnen de drie maand, na de dag waarop de waarde, op de hierboven bepaalde wijze, definitief zal zijn vastgesteld. Het saldo van de afkoopwaarde zal in twee gelijke jaarlijkse afkortingen mogen betaald worden, telkens op de verjaardatum van de betaling van de eerste schijf.

Het verschuldigd blijvend saldo brengt een intrest op van twee ten honderd boven de wettelijke intrest,

De in dit geval verkregen aandelen kunnen niet verder overgedragen worden, voor hun prijs volledig uitbetaald is.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

8.5 Een voorgenomen overdracht van aandelen mag in geen geval tot gevolg hebben dat het aantal architect-aandelen daalt tot minder dan 60% van het maatschappelijk kapitaal.

Artikel 9 Onverdeeldheid

9.1 De aandelen zijn ondeelbaar.

In geval van onverdeeldheid zullen de aan het aandeel verbonden rechten geschorst zijn, totdat één enkel

persoon ten aanzien van de vennootschap als eigenaar van de aandelen is aangewezen.

Voor wat betreft de architect-aandelen moet deze persoon gemachtigd zijn het beroep van architect uit te

oefenen.

9.2. Het stemrecht verbonden aan de aandelen ingeschreven op naam van een persoon gehuwd onder een stelsel dat een gemeenschappelijk vermogen omvat, komt uitsluitend toe aan de persoon op wiens naam de aandelen zijn ingeschreven, ongeacht of deze aandelen behoren tot zijn persoonlijk vermogen dan wel tot het gemeenschappelijk vermogen dat tussen de beide echtgenoten bestaat.

Artikel 10 Stemrechten

10.1 Elk aandeel geeft recht op één stem. Behoudens in de gevallen door de wet of onderhavige statuten voorzien, worden de besluiten genomen met gewone meerderheid van stemmen, ongeacht het aantal vertegenwoordigde aandelen. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

10.2 Ten minste 60 % van de stemrechten moet, rechtstreeks of onrechtstreeks, in het bezit zijn van natuurlijke personen die ertoe gemachtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen en ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten.

10,3 Indien een architect-aandeel met vruchtgebruik is bezwaard, kan de uitoefening van het stemrecht enkel toevertrouwd Worden, rechtstreeks of onrechtstreeks, aan een natuurlijk persoon die ertoe gemachtigd werd het beroep van architect uit te oefenen.

D. BESTUUR EN VERTEGENWOORD1NGING

Artikel 11 Bestuursorgaan

11.1 De vennootschap wordt bestuurd door één of meerdere zaakvoerders, natuurlijke personen, die

gemachtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen. Zij moeten ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten.

Deze voorwaarden gelden meer algemeen voor alle zelfstandige mandatarissen die optreden in naam en voor rekening van de vennootschap: zaakvoerders, leden van het directiecomité, lasthebbers of volmachtdragers, vereffenaars...

De zaakvoerders worden benoemd door de algemene vergadering der vennoten voor een bepaalde tijd of voor de duur van de vennootschap. Niet-statutaire zaakvoerders kunnen te allen tijde door de algemene vergadering worden afgezet. Statutaire zaakvoerders kunnen slechts worden ontslagen met

eenparig goedvinden van alle vennoten. Hun opdracht kan echter wel om gewichtige redenen geheel of gedeeltelijk worden herroepen door een besluit van de algemene vergadering, niet inachtneming van de vereisten voor statutenwijziging. Aftredende zaakvoerders zijn herbenoembaar.

11.2 Een stagiair kan slechts zaakvoerder zijn in de vennootschap waarin hij het beroep samen met zijn stagemeester of een architect ingeschreven op één van de tabellen van de Orde van Architecten, uitoefent.

11.3 Elke zaakvoerder die, om gelijk welke reden, zijn inschrijving op de tabellen van de Orde van

Architecten verliest, wordt geacht te zijn ontslagen uit zijn mandaat met onmiddellijke ingang. Er zal onverwijld een algemene vergadering worden belegd teneinde dit ontslag te bevestigen en  zo nodig- in vervanging te voorzien.

Artikel 12 Bevoegdheden

12.1 iedere zaakvoerder / de raad van bestuur is bevoegd om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het maatschappelijk doel van de vennootschap, met uitzondering van de handelingen die door de wet of deze statuten voorbehouden zijn aan de algemene vergadering.

12.2 Iedere zaakvoerder kan bijzondere of beperkte machten voor bepaalde of een reeks bepaalde handelingen verlenen aan één of meer mandatarissen. Deze mandatarissen dienen zelf natuurlijke personen te zijn die gerechtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen en die ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten.

12.3 Bij wijze van uitzondering kunnen de zaakvoerders volmachten verlenen aan een derde om de vennootschap te vertegenwoordigen en te verbinden inzake welomschreven opdrachten en formaliteiten die geen betrekking hebben op het beroep van architect.

Deze volmachtdragers mogen geen beroep uitoefenen dat onverenigbaar is met dat van architect.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Artikel13 Vertegenwoordiging

13,1 Enkel de personen die ertoe gemachtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen en ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten kunnen, in naam en voor rekening van de vennootschap, beslissingen nemen en handelingen stellen die behoren tot de uitoefening van het beroep van architect.

13.2 Bij de handtekening onder ieder stuk dat de vennootschap verbindt, moeten de naam en de

hoedanigheid van degene die ondertekent, worden vermeld.

13.3 Indien ingevolge het overlijden van een zaakvoerder de vennootschap niet meer geldig

vertegenwoordigd kan worden, beschikt de vennootschap over een termijn van zes maanden om zich in regel te stellen.

De vennootschap mag in die periode verder het beroep van architect blijven uitoefenen voor zover alle handelingen die behoren tot het beroep van architect worden gesteld door personen die gemachtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen en die ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten.

De reg ularisatie kan gebeuren door de benoeming van een nieuwe zaakvoerder I bestuurder.

Bij gebreke aan regularisatie binnen voormelde termijn van zes (6) maanden, zal de vennootschap het beroep van architect niet verder mogen uitoefenen tot de regularisatie.

De vennootschap zal, tot regularisatie, voor alle handelingen die behoren tot het beroep van architect, in overleg met de opdrachtgevers, een derde architect aanwijzen die in eigen naam en voor eigen rekening zal optreden. Deze architect kan zowel een natuurlijke als een rechtspersoon zijn en dient op de tabel opgenomen te zijn.

Indien regularisatie niet mogelijk blijkt te zijn, moet onverwijld een algemene vergadering worden gehouden waar wordt beraadslaagd en beslist tot ontbinding en vereffening van de vennootschap of tot wijziging van het maatschappelijk doel van de vennootschap, zodat zij niet langer als een architect-rechtspersoon in de zin van artikel 2, §2 van de Wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect is te aanzien.

13.4 Indien ingevolge een andere reden dan het overlijden van een zaakvoerder de vennootschap niet meer geldig vertegenwoordigd kan worden, bv. het ontslag van de zaakvoerder(s), dan mag de vennootschap het beroep van architect niet verder uitoefenen tot regularisatie.

De regularisatie kan gebeuren door de benoeming van (een) nieuwe zaakvoerder(s).

De vennootschap zaf, tot regularisatie, voor alle handelingen die behoren tot het beroep van architect, in overleg met de opdrachtgevers, een derde architect aanwijzen die in eigen naam en voor eigen rekening zal optreden. Deze architect kan zowel een natuurlijke ais een rechtspersoon zijn en dient opgenomen te zijn op de tabel.

Indien regularisatie niet mogelijk blijkt te zijn, moet onverwijld een algemene vergadering worden gehouden waar wordt beraadslaagd en beslist tot ontbinding en vereffening van de vennootschap of tot wijziging van het maatschappelijk doel van de vennootschap, zodat zij niet langer als een architect-rechtspersoon in de zin van artikel 2, §2 van de Wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect is te aanzien.

13.5 De vertegenwoordiging van de V.O.F. kan in regel worden overgelaten aan elke zaakvoerder afzonderlijk of aan alle zaakvoerders samen. Voor welbepaalde handelingen zal de V.O.F. enkel geldig verbonden zijn door handtekening van alle zaakvoerders aangaande beslissingen omtrent:

- het aangaan van financiële verplichtingen binnen de handelsactiviteit (aankoop goederenldiensten):

unanimiteit nodig voor bedragen > 5.000¬ per transactie.

- het aangaan van investeringen: unanimiteit nodig voor aile investeringen ongeacht de grootteorde van de

investering.

- het aangaan van financiële verplichtingen (incl. inbrengen via rekening-courant): unanimiteit nodig voor alle

financieringen ongeacht de grootteorde van de financiering.

- het personeelsbeleid (aanwervingen, ontslagen, bezoldigingspolitiek,...)

E. CONTROLE EN ALGEMENE VERGADERING

Artikel 14 Algemene vergadering

14.1 De zaakvoerders zijn verplicht de algemene vergadering bijeen te roepen telkens een architect-

vennoot hem daartoe verzoekt. De architect-vennoot bepaalt de gewenste agendapunten voor deze algemene vergadering.

14.2. De gewone algemene vergadering, ook jaarvergadering genoemd, van de vennoten zal ieder jaar gehouden worden op de zetel van de vennootschap op de laatste vrijdag van de maand juni om 15 uur. Indien die dag een wettelijke een wettelijke feestdag is, wordt de vergadering op de eerst volgende werkdag gehouden, op hetzelfde uur. De eerste algemene vergadering zal plaatsvinden in juni 2016.

..,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

14.3 Elke algemene vergadering, gewone, bijzondere of buitengewone, kan door de zaakvoerders tijdens de zitting worden verdaagd met maximum drie weken. De verdaging vernietigt aile genomen besluiten. De tweede vergadering beraadslaagt over dezelfde agenda en beslist definitief.

14.4 Alleen de algemene vergadering is bevoegd voor alle beslissingen omtrent de benoeming en het ontslag van de zaakvoerders van de architect-rechtspersoon, hun bezoldiging en de duur van hun mandaat.

14.5 Bij ontstentenis van een wettelijke bepaling terzake is alleen de algemene vergadering bevoegd voor de uitsluiting van een architect-vennoot.

14.6 Volmachten voor de vertegenwoordiging van architect-aandelen op de algemene vergadering kunnen slechts gegeven worden aan andere stemgerechtigde vennoten die gemachtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen.

Volmachten voor de vertegenwoordiging van de overige aandelen kunnen slechts gegeven worden aan natuurlijke personen met een niet-onverenigbaar beroep.

14.7 De notulen van de gewone en bijzondere algemene vergaderingen worden ondertekend door de aanwezige vennoten.

F. BOEKJAAR, JAARREKENING, JAARVERSLAG, WINSTVERDELING EN RESERVES

Artikel 15 Boekjaar

Het boekjaar begint elk jaar op 1 januari en eindigt op 31 december van dat jaar. Het eerste boekjaar loopt

vanaf datum van de verkrijging van de rechtspersoonlijkheid tot en met 3111212015.

Artikel 16 Jaarrekening

Op 31 december van ieder jaar, en voor het eerst op 31/12/2015, wordt een inventaris en de jaarrekening opgemaakt overeenkomstig de ter zake geldende wettelijke bepalingen. De jaarrekening zal ten minste 10 dagen voor de datum van de jaarlijkse vergadering der vennoten beschikbaar zijn.

Artikel 17 Bestemming van de winst

Van de netto-winst, zoals deze blijkt uit de jaarrekening, wordt jaarlijks minstens vijf ten honderd (5 %) afgenomen voor de wettelijke reserve. Deze afhouding houdt op verplichtend te zijn wanneer het wettelijk reservefonds één/tiende van het kapitaal bedraagt.

Het saldo wordt door de algemene vergadering, op voorstel van de zaakvoerders, bij gewone meerderheid van stemmen geregeld. Geen uitkering mag geschieden indien op de datum van afsluiting van het laatste boekjaar het netto-actief, zoals dat blijkt uit de jaarrekening, is gedaald of ten gevolge van de uitkering zou dalen beneden het bedrag van het gestorte of, indien dit hoger is, van het opgevraagde kapitaal, vermeerderd met alle reserves die volgens de wet of de statuten niet mogen worden uitgekeerd.

Onder netto-actief moet worden verstaan ; het totaalbedrag van de activa zoals dat blijkt uit de balans, verminderd met de voorzieningen en schulden.

Voor de uitkering van dividenden en tantièmes mag het eigen vermogen niet omvatten:

1. het nog niet afgeschreven bedrag van de kosten van oprichting en uitbreiding ;

2. behoudens in uitzonderingsgevallen, te vermelden en te motiveren in de toelichting bij de jaarrekening, het nog niet-afgesohreven bedrag van de kosten van onderzoek en ontwikkeling.

G. SCHORSING EN SCHRAPPING VAN DE ARCHITECT-RECHTSPERSOON ALS ARCHITECT

Artikel 18 Schorsing

In geval van schorsing van de architect-rechtspersoon zal, voor alle handelingen die behoren tot het beroep van architect, in overleg met de opdrachtgevers, een derde architect aangewezen worden die in eigen naam en voor eigen rekening zal optreden. Deze architect kan zowel een natuurlijke ais een rechtspersoon zijn en dient op de tabel opgenomen te zijn,

Artikel 19 Schrapping

In geval van schrapping van de architect-rechtspersoon zal onverwijld een algemene vergadering worden belegd waar wordt beraadslaagd en beslist tot ontbinding en vereffening van de vennootschap of tot wijziging van het maatschappelijk doel van de vennootschap, zodat zij niet langer als een architect-rechtspersoon in de zin van artikel 2, §2 van de Wet van 20 februari 1939 op de bescherming van de titel en van het beroep van architect is te aanzien.

H. ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 20 Ontbinding

20.1 Elke voorgenomen ontbinding zal onverwijld worden meegedeeld aan de bevoegde provinciale raad

van de Orde van Architecten met vermelding van de regeling inzake de lopende opdrachten en de tienjarige

aansprakelijkheid.

P,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

20.2 In geval van ontbinding worden door de vereffenaars, met inachtneming van de regels van de deontologie, de nodige schikkingen getroffen ter vrijwaring van de belangen van de cliënten, onder meer inzake de voortzetting van de contracten en van de architectuur-opdrachten in uitvoering.

20.3 Bij ontbinding van de vennootschap zal voor de lopende opdrachten een persoon worden aangesteld die gemachtigd is het beroep van architect uit te oefenen en ingeschreven is op één van de tabellen van de Orde van Architecten teneinde voor rekening van de vennootschap in vereffening deze opdrachten verder uit te voeren.

20.4 Indien de vennootschap in vereffening, om gelijk welke reden, niet meer voldoet aan de voorwaarden om het beroep van architect uit te oefenen zal de vereffenaar, in overleg met de opdrachtgevers, een derde architect aanwijzen die in eigen naam en voor eigen rekening zal optreden voor de verdere uitvoering van de lopende opdrachten.

Artikel 21 Vereffening

21.1 Wordt er geen vereffenaar aangesteld overeenkomstig het Wetboek van Vennootschappen, dan wordt/worden de zaakvoerder(s) die op het tijdstip van de ontbinding in functie is 1 zijn beschouwd als vereffenaar(s).

21.2 Enkel natuurlijke personen die ertoe gemachtigd zijn het beroep van architect uit te oefenen en die ingeschreven zijn op één van de tabellen van de Orde van Architecten, kunnen aangesteld worden ais vereffenaar van de vennootschap.

21.3 De vereffening kan pas afgesloten worden indien er geen lopende opdrachten meer zijn dan wel indien alle overeenkomsten met betrekking tot de lopende opdrachten werden overgedragen aan een derde architect. Tevens dient een regeling getroffen te zijn m.b.t. de tienjarige aansprakelijkheid van de vennootschap.

21.4 Na betaling van alle schulden, lasten en kosten van vereffening of na consignatie van de nodige gelden om die te voldoen, verde(e)1(t)(en) de vereffenaar(s) het netto-actief, in geld of in effecten, onder de vennoten naar verhouding van het aantal aandelen dat zij bezitten. Tevens worden de goederen die nog in natura voorhanden zijn, op dezelfde wijze verdeeld.

I. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 22 Wijziging van de statuten

22.1 Wijziging van de statuten kan slechts gebeuren nadat de voorgenomen wijzigingen door de bevoegde

Raad van de Orde van Architecten goedgekeurd zijn.

22.2 Bij elke vcorlegging van de statuten ter goedkeuring dient aangetoond te worden dat aan alle vereisten Met betrekking tot de hoedanigheid van vennoten en zaakvoerders is voldaan.

Artikel 23 Verzekering

23.1 Elke architect-rechtspersoon is verplicht om zijn burgerlijke en beroepsaan-'sprakelijkheid te laten

verzekeren overeenkomstig de wet van 15 februari 2006.

23.2 De zaakvoerders, leden van het directiecomité en meer algemeen alle zelfstandige mandatarissen die optreden in naam en voor rekening van de rechtspersoon zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de verzekeringsprem ies.

Wanneer, in geval van schending, de rechtspersoon niet door een verzekering gedekt is, dan zijn de zaakvoerders en leden van het Bestuurscomité hoofdelijk aansprakelijk ten opzichte van derden voor iedere schuld die uit de tienjarige aansprakelijkheid voortvloeit.

Artikel 24 Enige in de stukken op te nemen vermeldingen

24.1 Conform artikel 78 van het Wetboek van Vennootschappen moeten alle akten, facturen,

aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, websites en andere stukken al dan niet in elektronische

vorm, uitgaande (van de vennootschap) de volgende gegevens vermelden:

a° de naam van de vennoctschap;

b° de rechtsvorm, voluit of afgekort, alsook de woorden "burgerlijke vennootschap met handelsvorm",

leesbaar geschreven onmiddellijk voor of na de naam van de vennootschap; in het geval van een coöperatieve

vennootschap, of zij met beperkte of onbeperkte aansprakelijkheid is;

c° de nauwkeurige aanduiding van de zetel van de vennootschap;

d° het ondernemingsnummer;

e° het woord "rechtspersonenregister" of `RPR", gevolgd door de vermelding van de zetel van de rechtbank

van het rechtsgebied waarbinnen de vennootschap haar zetel heeft;

f° in voorkomend geval, het feit dat de vennootschap in vereffening is.

24.2 Alle vennoten zijn voor hun activiteiten binnen de vennootschap verplicht hetzelfde briefpapier te gebruiken.

~l

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 25 Transparantieverplichtingen tegenover de Orde van Architecten en vrijwaring van de belangen van derden

25.1 Elke voorgenomen overdracht van aandelen, toetreding van nieuwe vennoten en splitsing van het eigendomsrecht over de aandelen in vruchtgebruik en naakte eigendom moet voorafgaandelijk ter goedkeuring worden voorgelegd aan de bevoegde Raad van de Orde van Architecten.

De vennootschap is ertoe verplicht op eenvoudig verzoek van een Raad van de Orde van Architecten het aandelenregister ter inzage voor te leggen.

25.2 De bevoegde Provinciale raad van de Orde van Architecten za! onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van elke wijziging in het bestuur van de vennootschap. Elke benoeming van een nieuwe zaakvoerder 1 bestuurder wordt gemeld, met opgave van de naam van de kandidaat en de plaats waar hij de hoofdzetel van zijn activiteit gevestigd heeft.

25.3 Elke voorgenomen ontbinding zal onverwijld worden meegedeeld aan de bevoegde provinciale raad van de Orde van Architecten met vermelding van de regeling inzake lopende opdrachten en de tienjarige aansprakelijkheid.

Artikel 26 Vrijwaring van de belangen van derden

26.1 Ingeval van terugtreding, uitsluiting, ontslag, ontbinding of overlijden, afwezigheid, onbekwaamheid of onbeschikbaarheid van een architect-vennoot, zal (zullen) de andere veno(o)t(en), ervoor zorgen dat de lopende opdrachten worden opgevolgd door een andere architect-vennoot of eventueel een andere architect indien de weggevallen vennoot de enige architect-vennoot was. Dit gebeurt met in acht name van de regels van de deontologie. In elk van deze gevallen zal de Orde van Architecten onmiddellijk op de hoogte gebracht worden.

26.2 In geval van ontslag, afwezigheid, onbekwaamheid, onbeschikbaarheid in het algemeen, en meer in het bijzonder ingevolge een opgelopen tuchtsanctie, zoals schorsing en schrapping van de zaakvoerder(s), zal de algemene vergadering onmiddellijk voorzien in de vervanging van deze zaakvoerder(s) teneinde voor de lopende opdrachten de belangen van de opdrachtgevers te vrijwaren.

26.3 In geval van ontslag, afwezigheid, onbekwaamheid, onbeschikbaarheid in het algemeen, en meer in het bijzonder ingevolge een opgelcpen tuchtsanctie, zoals schorsing en schrapping van de zelfstandige mandataris die optreedt in naam en voor rekening van de architect-rechtsperscon, wordt voor aile handelingen die behoren tot het beroep van architect, in overleg met de opdrachtgevers, een derde architect aangewezen, die in naam en voor rekening van de vennootschap zal optreden. Deze architect kan een vennoot of zaakvoerder van de vennootschap zijn. Mij dient evenwel steeds een natuurlijk persoon te zijn, die gerechtigd is het beroep van architect uit te oefenen en daartoe ingeschreven is op een van de Tabellen van de Orde van Architecten.

Artikel 27 Deontologie

27.1 De architect-rechtspersoon, haar vennoten, zaakvoerders en mandatarissen dienen de Wet van 20 februari 1939, de Wet van 26 juni 1963, het Reglement van Beroepsplichten en de deontologie van het beroep van architect na te leven.

De activiteiten van de vennootschap zullen derwijze worden ingericht en uitgeoefend, dat de vennoten en aangestelden met de titel van architect integraal alle wettelijke, reglementaire en deontologische bepalingen betreffende het bercep van architect kunnen naleven, onder meer wat betreft de onverenigbaarheden en de onafhankelijkheidsverplichting.

27.2 De wettelijke, reglementaire en deontologische bepalingen betreffende het bercep van architect maken integraal deel uit van onderhavige statuten en bedingen die zouden afwijken van voormelde wetten of reglement, of ermee tegenstrijdig of cnverenigbaar zouden zijn of worden, worden voor niet-geschreven gehouden.

De statuten worden geïnterpreteerd conform de deontologie.

Artikel 28 Gerechtelijke bevcegdheid

Voor alle betwistingen met betrekking tot vennootschapsaangelegenheden en de uitvoering van deze statuten tussen de vennootschap, haar vennoten, zaakvcerders, vaste vertegenwoordigers, commissarissen, vereffenaars of gewezen zaakvoerders, vaste vertegenwoordigers, commissarissen, vereffenaars, zijn uitsluitend de rechtbanken van de zetel van de vennootschap bevoegd, tenzij de vennootschap hieraan uitdrukkelijk verzaakt.

Artikel 29 Benoeming zaakvoerders

De vennoten beslissen met éénparigheid voor de eerste maal twee niet-statutaire zaakvoerders te

benoemen, met name:

Dewitte iris, Architecte, wonende te 8500 Kortrijk, Watermoienstraat 3

~ ~ r

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Ghyselen Florence, Architecte, wonende te 8500 Kortrijk, F. Vanderlindenlaan 12

Aan hen is volledige collectieve vertegenwoordigingsmacht verleend om met twee gezamenlijk handelend

namensde vennootschap, op te treden in rechte en jegens derden.

Artikel 30 Bijzondere volmacht

Onder de opschortende voorwaarde van de neerlegging van het uittreksel uit de onderhavige akte op de griffie van de bevoegde Rechtbank van Koophandel, besluiten de comparanten om bijzondere volmacht te verlenen aan de burgerlijke vennootschap onder de rechtsvorm van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid "MAREL" met zetel te 8800 Roeselare-Rumbeke, Izegemsestraat 52 A, ingeschreven in het rechtspersonenregister te Gent, afdeling Kortrijk, met ondernemingsnummer 0466.459.637 en met btw-nummer BE0466.459.637, bevoegd om alleen te handelen en met recht van in de plaatsstelling, teneinde alle administratieve formaliteiten te vervullen naar aanleiding van de oprichting van de vennootschap, bij één of meer erkende ondernemingsloketten, bij de btw-administratie, enzovoort.

Artikel 31 Oprichtingskosten

De kosten, uitgaven, vergoedingen en lasten, in welke vorm ook, wegens haar oprichting worden door de

vennootschap ten laste genomen.

Aldus opgemaakt te Kortrijk op 12 september 2014

Ghyselen Florence Dewitte Iris

Vennoot Vennoot

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de rechtspersoon ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
GHYSELEN DEWITTE ARCHITECTEN

Adresse
FRANS VANDERLINDENLAAN 12 8500 KORTRIJK

Code postal : 8500
Localité : KORTRIJK
Commune : KORTRIJK
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande