JAN HEEM

Association sans but lucratif


Dénomination : JAN HEEM
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 837.739.411

Publication

22/07/2011
ÿþMop 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

83«.735.ii.44

vzw Jan Heem

Vzw

Duinenstraat 345 bus 0203 te 8450 Bredene

Oprichtingsstatuten en aanstelling bestuursleden

De ondergetekenden:

1. Bovijn Steven, Duinenstraat 34510203, 8450 Bredene, 008/06/1974 te Tielt

1..

2. Dierick Sofie, Duinenstraat 34510203, 8450 Bredene, 031/10/1977 te Deinze

3. Cattoir Dirk, Klaprozenlaan 3, 8450 Bredene, *14/06/1961 te Berchem (Antw.)

4. Vanryckeghem Dagmar, Kapelstraat 53/0102, 8450 Bredene, 00911211944 te Bremen (D)

hierna de "Stichtende Leden" genoemd. allen van Belgische nationaliteit, verklaren bij deze akte een

vereniging zonder winstoogmerk op te richten overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921 betreffende de

verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de 0

stichtingen.zoals gewijzigd bij Wet van 2 mei 2002 (de "VZW-Wet'), hierna "de vereniging" genoemd, met de

Artikel 1.De vereniging draagt de naam vzw Jan Heem. hierna aangeduid als "vzw Jan Heem". Het is een 'vereniging zonder winstoogmerk' zoals omschreven in de wet van 27 juni 1921 en 2 mei 2002.

Artikel 2.De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd in de Duinenstraat 345 bus 0203 te 8450 Bredene en ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Brugge. afdeling rechtbank van koophandel - Oostende. Hij kan worden overgeplaatst naar een andere plaats in Vlaanderen mits voorlegging en goedkeuring door de Algemene Vergadering.

Artikel 3.De vereniging heeft tot doel:

-Vlamingen. jong of oud, rijk of arm, man of vrouw, zonder onderscheid van godsdienst of overtuiging, meer

..

-.~. ~~~='E 1 ,t, . ...~? ,--

0

eest hiernavolgende statuten:

et

Titel! - Benaming. maatschappelijke zetel. doel. duur el

v

:Z

DL

:Z

.,. r.

vea4ryeleycj Le, ~ff~~agc vari

rechtbank van koax'aandei Brugge - afdeling te Oosten

" 1 1 J U INi1

Oe er



11111.1111111111111)1 ih





l MOD 2.2

bewust maken van hun Vlaamse eigenheid en hun rijke Vlaamse geschiedenis.

-Het Vlaams identiteitsbesef doen groeien en het Vlaams nationaal bewustzijn versterken bij de modale Vlaming.

-De aandacht vestigen op de eigen Vlaamse taal en het eigen Vlaams patrimonium.

-De verdediging en bevordering van de Vlaamse cultuur.

-De Vlaamse Beweging en het Vlaams nationalisme in een juiste historische en actuele context plaatsen. -Een verdere emancipatie van het Vlaamse volk

Deze doeleinden kunnen met alle dienstige middelen bereikt worden o.m. het organiseren van allerlei activiteiten op cultureel, recreatief, vormend, ontmoetend, informatief, sociaal en sportief vlak. Deze opsomming is echter niet beperkend. De vereniging kan m.a.w. alle activiteiten steunen en ontplooien die kunnen bijdragen tot het verwezenlijken van dit doel met inbegrip van winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de niet-winstgevende doelstellingen.

De vereniging kan bovendien alle nuttige rechtshandelingen en daden stellen, en onder meer personeel aanwerven, contracten ondertekenen, verzekeringspolissen afsluiten, overeenkomsten afsluiten met derden of rechtspersonen, met firma's of organisaties, activiteiten van commerciële aard uitvoeren of uitbesteden, roerende of onroerende goederen in huur nemen, verwerven, bezitten, ontvangen of verkopen. Zij kan subsidies verwerven, zowel van de overheid als van private instellingen, aan sponsoring doen en vertegenwoordigers uitzenden in binnen- en buitenland en zelf als vertegenwoordiger optreden. De vereniging kan dus alle initiatieven nemen die op directe of indirecte wijze met de doelstellingen in verband staan. Artikel 4.De vereniging werd opgericht voor onbepaalde duur en ze kan te allen tijde ontbonden worden mits voorlegging en goedkeuring door de Algemene Vergadering.

Titel Il  Lidmaatschap

Artikel 5.De vereniging kent twee soorten leden: effectieve leden en toetredende leden. Beide categorieën worden hierna "leden" genoemd. Het aantal leden is niet beperkt, maar het aantal effectieve leden mag niet minder dan drie bedragen.

Effectieve leden zijn van rechtswege de stichters, gemandateerden van aangesloten verenigingen met rechtspersoonlijkheid en personen die door de Raad van Bestuur in deze hoedanigheid werden aangesteld en erkend. Zij zijn vrijgesteld van het betalen van enige bijdrage en worden uitgenodigd op de Algemene

~

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/07/2011- Annexes du Moniteur belge

' MOD 2.2

Vergadering, waar ze stemrecht hebben.

Toetredende leden onderschrijven de doelstelling van de vereniging en hebben het volle genot van het lidmaatschap. Ze hebben echter geen stemrecht, worden niet uitgenodigd op de Algemene Vergadering en kunnen geen deel uitmaken van de Raad van Bestuur. Het staat hen vrij een gemotiveerde aanvraag te richten tot de Raad van Bestuur om als effectief lid te'worden erkend.

De lidmaatschapsbijdrage van toetredende leden wordt vastgesteld door de Raad van Bestuur. Ze mag niet meer dan 25 euro bedragen. De bijdrage kan te allen tijde door de Raad van Bestuur worden aangepast. De representatieve verenigingen die de doelstellingen van vzw Jan Heem onderschrijven en een gemandateerde willen afvaardigen als effectief lid, betalen een jaarlijkse aansluitingskost die eveneens door de Raad van Bestuur wordt vastgelegd en maximaal 250 euro bedraagt.

Artikel 6.EIke kandidatuur voor lidmaatschap is onderworpen aan de goedkeuring van de Raad van Bestuur, zonder mogelijkheid van beroep. Zij beslissen soeverein en kunnen een lid weigeren zonder dit te moeten motiveren.

Artikel 7.Toetreding tot de vereniging veronderstelt dat het kandidaat-lid zich akkoord verklaart met de statuten en het huishoudelijk reglement.

Artikel 8.De hoedanigheid van lid gaat verloren door overlijden, door vrijwillige ontslagneming, door uitsluiting door een beslissing van de Algemene Vergadering, of door het niet betalen van de lidmaatschapsbijdrage van een toetredend lid na aanmaning of ingebrekestelling. Het lid dat weigert de bijdrage te betalen, wordt geacht ontslag te nemen.

Tot uitsluiting van een lid kan alleen door de Algemene Vergadering worden besloten, met tweederde meerderheid der aanwezige en vertegenwoordigde stemmen en nadat het lid is gehoord, althans opgeroepen. Elk lid kan te allen tijde, mits hij er één maand vooraf kennis van geeft, uit de vereniging treden, doch niet alvorens hij de opeisbaar geworden bijdragen heeft betaald. Het ontslag dient schriftelijk aan de voorzitter van de Raad van Bestuur ter kennis te worden gebracht. Dit schriftelijke verzoek kan gebeuren per brief of per mail.

In geval van ernstig wangedrag van een lid en/of inbreuken op de statuten en het huishoudelijk reglement kan de Raad van Bestuur zelf een toetredend lid schorsen en desnoods uitsluiten. Ontslagnemende en uitgesloten leden noch hun afstammelingen of rechthebbenden kunnen enig recht laten gelden op het patrimonium van de vereniging en kunnen nooit teruggave van gestorte bedragen of vergoedingen voor geleverde prestaties vorderen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/07/2011- Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/07/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 9.Noch de effectieve leden, noch de toetredende, noch het Dagelijks Bestuur zijn aansprakelijk voor de

verbintenissen van de vereniging.

Titel III  Bestuur

Artikel 10.De vereniging wordt geleid door de Raad van Bestuur van tenminste drie en ten hoogste acht leden, gekozen onder de effectieve leden door de Algemene Vergadering bij meerderheid van stemmen en bij geheime stemming voor een termijn van 6 jaar. Uittredende leden zijn herkiesbaar.

Hun opdracht eindigt van rechtswege door het verstrijken van hun mandaat en eveneens door overlijden, ontslag, aftreden of afzetting en verlies van het lidmaatschap.

Iedere bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur. ledere bestuurder kan ook te allen tijde door de algemene vergadering ontslagen worden.

Het mandaat van bestuurslid wordt niet bezoldigd.

Elke bestuurder die benoemd is om een tussentijds opengevallen mandaat waar te nemen, blijft slechts bestuurder tot dat mandaat verstreken is. Bestuurders wier mandaat van beperkte duur is, moeten voor het verstrijken ervan het initiatief nemen om de algemene vergadering te laten bijeenroepen om nieuwe bestuurders te benoemen. Indien zij in gebreke blijven, zijn zij ertoe gehouden hun opdracht verder te vervullen tot in hun vervanging is voorzien, onverminderd hun aansprakelijkheid voor de schade die door hun verzuim mocht zijn veroorzaakt.

Artikel 1 l .De Raad van Bestuur kiest tussen zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. Deze functies zijn verenigbaar. Tevens kiest de Raad van Bestuur de gemandateerden die namens vzw Jan Heem in een andere vereniging kunnen zetelen. De voorzitter, de ondervoorzitter en de secretaris zijn automatisch voorzitter, ondervoorzitter en secretaris van de algemene vergaderingen.

De Raad van Bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Zij is bevoegd voor alle aangelegenheden met uitzondering van deze die door de wet of de statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. Hij bekrachtigt alle toetredingen en uitsluitingen van de vereniging, organiseert de activiteiten en bepaalt de inhoud van de publicaties.

De Raad kan zelf daden van beschikking stellen met inbegrip van, onder meer, het vervreemden van roerende en onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels- en bankverrichtingen, het lichten van hypotheken,...

De Raad kan zijn bevoegdheid of een gedeelte ervan op zijn verantwoordelijkheid overdragen aan één van de bestuurders.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/07/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Door de bestuurders wordt geen persoonlijke verplichting aangegaan betreffende de verbintenissen van de vereniging. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot het vervullen van de hun gegeven opdracht en tot de tekortkomingen in hun bestuur.

Artikel 12.Op uitnodiging van de voorzitter of op aanvraag van minstens twee van zijn leden, vergadert de Raad van Bestuur minstens vier maal per jaar. De Raad wordt voorgezeten door de voorzitter. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt hij voorgezeten door de ondervoorzitter. Is ook deze verhinderd, dan wordt de vergadering voorgezeten door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Elk lid van de Raad van Bestuur beschikt over één stem. Voor het stemmen bij volmacht moet een schriftelijke en uitdrukkelijke verklaring van het afwezige lid worden voorgelegd, eventueel per elektronische post. De beslissingen worden bij gewone meerderheid van stemmen genomen; ten minste de meerderheid van de bestuurders moet aanwezig zijn of geldig vertegenwoordigd. Wordt dit quorum niet bereikt, dan wordt de Raad opnieuw samengeroepen, waarna hij geldig vergadert, ongeacht het aantal aanwezigen.

Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt. Iedere bestuurder kan schriftelijk volmacht geven aan een andere bestuurder, die het daarbij behorend stemrecht mag uitoefenen, zonder dat evenwel een bestuurder houder mag zijn van meer dan één volmacht.

De notulen worden gehouden in een daartoe bestemd register; zij worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de desbetreffende vergadering. Uittreksels en afschriften van de notulen en het register worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de raad van bestuur.

Titel IV - De Algemene Vergadering

Artikel 13.De Algemene Vergadering bestaat uit het geheel van de stichters en effectieve leden. Haar

beslissingen zijn rechtsgeldig en binden alle leden.

De Algemene Vergadering is bevoegd voor hetgeen bepaald in de Wet van 27 juni 1921 gewijzigd door de

Wet van 2 mei 2002 en meer in het bijzonder is ze bevoegd voor:

- de wijziging van de statuten

- de benoeming en de afzetting van de leden van de Raad van Bestuur

- de kwijting van de bestuursleden op het einde van het werkingsjaar

- de goedkeuring van de begroting en de rekeningen

- de ontbinding van de vereniging

- de uitsluiting van een toetredend of effectief lid

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/07/2011- Annexes du Moniteur belge MOD 2.2

De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter. Is ook deze verhinderd, dan wordt de vergadering voorgezeten door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Elk lid beschikt in de Algemene Vergadering over één stem, eventueel aangevuld met hoogstens één volmacht. Voor het stemmen bij volmacht moet een schriftelijke en uitdrukkelijke verklaring van het afwezige lid worden voorgelegd, eventueel per elektronische post.

De Algemene Vergadering vergadert geldig als de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, tenzij voor die gevallen waarin de wet dit anders voorschrijft. Wordt dit quorum niet bereikt, dan wordt de Algemene Vergadering opnieuw samengeroepen, waarna ze geldig vergadert, ongeacht het aantal aanwezigen.

Artikel 14.De Algemene Vergadering wordt minstens éénmaal per jaar bijeengeroepen in de loop van de maand april. Verder kan ze vergaderen wanneer het doel of het belang van de vereniging dit vereist of op uitdrukkelijk verzoek van minstens drie stichtende en/of effectieve leden en wel binnen één maand na het indienen van zulk verzoek.

Alle leden worden minstens 10 werkdagen op voorhand per elektronische post of per gewone brief uitgenodigd en ontvangen daarbij in bijlage alle stukken waarover zij dienen te beschikken. De uitnodiging wordt opgesteld en ondertekend door de voorzitter of secretaris en vermeldt plaats, dag en uur van de vergadering, alsook de agenda.

De Algemene Vergadering kan op geldige wijze een beslissing nemen over punten die niet op de agenda vermeld staan, uitgezonderd over de wijziging der statuten, op voorwaarde dat alle aanwezigen er mee instemmen dat het niet-geagendeerde onderwerp toch behandeld wordt.

Artikel 15.De besluiten van de Algemene Vergadering worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige leden, tenzij het een wijziging van de statuten betreft, waar alle wettelijke beschikkingen van kracht zijn.

Een wijziging in de doelstellingen van de vereniging kan slechts met unanimiteit van alle aanwezige leden tot stand komen.

Bij staking van de stemmen is de stem van de voorzitter of zijn plaatsvervanger doorslaggevend.

Artikel 16.Van elke vergadering worden notulen opgemaakt die ondertekend worden door de secretaris en de voorzitter en de leden die het wensen. Die notulen worden ingeschreven in een daartoe bestemd register. Uittreksels daarvan worden ondertekend door de secretaris en de voorzitter. Deze uittreksels blijven steeds ter beschikking van de leden.

De besluiten van de algemene vergadering worden de leden en belanghebbende niet-leden mondeling of bij

~ s MOD 2.2

gewone brief ter kennis gebracht, dit alles onverminderd de door de wet voorgeschreven bekendmakingen.

V  Middelen en begroting

Artikel 17.De middelen en het vermogen van de vereniging bestaan uit de bijdragen van de toegetreden leden, uit aansluitkosten van verenigingen met rechtspersoonlijkheid, uit leningen, subsidies, legaten, schenkingen, inkomsten en baten in functie van het maatschappelijk doel. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. Bij het einde van elk boekjaar sluit de Raad van Bestuur de rekeningen van het afgelopen jaar en maakt de begroting voor het volgend jaar op. Deze beide worden ter goedkeuring voorgelegd aan de jaarlijkse Algemene Vergadering. Op deze vergadering wordt de balans al dan niet goedgekeurd en al dan niet ontheffing verleend aan de leden van de Raad van Bestuur. Het batig saldo vergroot het vermogen van de vereniging en kan onder geen beding bij wijze van dividenden of anderszins aan leden worden uitgekeerd. Bij wijze van uitzondering loopt het eerst dienstjaar van 11 juli 2011 tot 31 december 2011.

VI  Ontbinding en vereffening

Artikel 18.In geval van vrijwillige ontbinding van de vereniging stelt de Raad van Bestuur, of bij gebreke daarvan de rechtbank, één of meer vereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheden, alsmede de wijze van vereffening. ln geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan de vereniging, stichting of inrichting, die een gelijkaardig doel als deze vereniging nastreeft; zijn er verscheidene zodanige verenigingen, dan maakt de algemene vergadering een keuze of verdeelt zij de activa naar goedvinden; zijn er geen, dan worden de goederen overgedragen aan de vereniging, stichting of inrichting, waarvan het doel het hierboven omschreven doel het meest nabij komt.

VII  Slotbepalingen

Artikel 19.Voor alles waarin hier niet uitdrukkelijk is voorzien, blijven de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, en de gebruiken inzake de verenigingen van toepassing.

ri

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/07/2011- Annexes du Moniteur belge

VIII  Overgangsbepalingen

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/07/2011- Annexes du Moniteur belge

Moa 2.2

Artikel 20.Het eerste boekjaar loopt vanaf de datum van oprichting, zijnde 11 juli 2011 tot 31 december 2011.

Aldus goedgekeurd door de Buitengewone Algemene Vergadering te Bredene op 11 juli 2011, in zes originele exemplaren waarvan er één bewaard wordt op de maatschappelijke zetel van de vereniging, waarvan vier bestemd zijn voor de stichtende leden en waarvan het zesde exemplaar wordt neergelegd op de Griffie van de Rechtbank van Koophandel te Oostende.

(Get.) Steven Bovijn, Dirk Cattoir, Sofie Dierick en Dagmar Vanryckeghem

De stichtende leden van vzw Jan Heem benoemen onderstaande personen tot de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur oefent haar mandaat als college uit, maar kan bepaalde bevoegdheden onder haar verantwoordelijkheid overdragen aan één of meer gemachtigden.

De Raad van Bestuur vertegenwoordigt de vereniging in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke akten en heeft eveneens alle bevoegdheden die niet bij wet of door deze statuten aan de algemene vergadering worden toegekend en op voorwaarde dat zijn beslissingen genomen zijn binnen de begroting, die werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering.

De Raad van Bestuur benoemt zelf elke functie die hij voor de goede werking van de vereniging noodzakelijk acht.

De Raad van Bestuur heeft aangesteld als gemachtigden die rechtsgeldig de vereniging kunnen verbinden :

Voorzitter:

Bovijn Steven, Duinenstraat 345 bus 0203, 8450 Bredene, geboren op 08/06/1974 te Tielt

Penningmeester:

Cattoir Dirk, Klaprozenlaan 3, 8450 Bredene, geboren op 14/06/1961 te Berchem

Secretaris:

Dierick Sofie, Duinenstraat 345 bus 0203, 8450 Bredene, geboren op 31/10/1977 te Deinze

MOD 2.2

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Let 3 - Vervolg

De bestuursleden worden overeenkomstig de statuten benoemd voor een periode van zes jaar en hun mandaat zal eindigen na de Algemene Vergadering van 2017.

De bestuurders zullen de bevoegdheden uitoefenen die hen in de statuten zijn toegekend op de wijze in de statuten bepaald.

Te Bredene, op 11 juli 2011

(get.) Steven Bovijn, voorzitter ; Sofie Dierick, secretaris ; Dirk Cattoir, penningmeester

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 22/07/2011- Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging. stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
JAN HEEM

Adresse
DUINENSTRAAT 345, BUS 0203 8450 BREDENE

Code postal : 8450
Localité : BREDENE
Commune : BREDENE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande