KORTOM - VERENIGING VOOR OVERHEIDSCOMMUNICATIE

Association sans but lucratif


Dénomination : KORTOM - VERENIGING VOOR OVERHEIDSCOMMUNICATIE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 474.303.076

Publication

07/08/2012
ÿþr Mon 2.Z

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

NEERGELEGD ter GRIFFIE dei

RECHTBANK VAN KOOPHANDEL TE

BRUGGE (Afdeling Brugge) op:

' 2

~~ ~,} 2012 7 rifficre

\twpotet

r

Voor behoud

aan hE

Belgist Staatsbl

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/08/2012 - Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr : 474.303.076

Benaming

(voluit) : Kortom - vereniging voor overheidscommunicatie

(verkort) : Kortom

Rechtsvorm ; vzw

Zetel : Leopold 1-laan 67 bus 4, 8000 Brugge

Onderwerp akte : Statuten van Kortom, vereniging voor overheidscommunicatie

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 19 april 2012 in Lokeren zijn de wijzigingen in de samenstelling van de Raad van bestuur goedgekeurd.

Deze statuten vervangen alle voorgaande publicaties en betreffen een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002:

L Naam en zetel

Artikel 1 De naam van de vereniging luidt 'Kortom - Vereniging voor Overheidscommunicatie vzw' afgekort "Kortom". De maatschappelijke zetel is gevestigd in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad op een door de Algemene Vergadering bepaald adres.

Adres: Kortom vzw, Leopold 1-laan 67 bus 4, 8000 Brugge.

Gerechtelijk arrondissement: Brugge.

Il. Doel en opdracht

Artikel 2 De vereniging heeft vier centrale doelstellingen:

1) Het ontwikkelen en bevorderen van deskundigheid in het vakgebied overheidscommunicatie om zo de, professionalisering van beroepsmensen communicatie in de overheidssector te ondersteunen.

2) Dienstverlening en belangenbehartiging (in ruime zin) van allen die professioneel bij. overheidscommunicatie betrokken zijn vanuit hun functie bij een overheid of een overheidsinstelling. Centraal, staat het vergroten van het maatschappelijk belang van het vakgebied overheidscommunicatie.

3) Een netwerk en forum vormen voor ontmoeting en uitwisseling tussen allen die op het terrein van de overheidscommunicatie actief zijn.

4) Daarnaast wil de vereniging ook functioneren als extern klankbord. Ze wil het strategisch belang van communicatie en overheidsvoorlichting voor de besturen aankaarten bij beleidsverantwoor-delijken, collega's uit de eigen organisatie en op het publieke forum. De vereniging werkt aan een mentaliteitsverandering en cultuur van open en behoorlijk bestuur door communicatie.

De vereniging kan alle mogelijke initiatieven nemen om het doel en de opdracht te realiseren.

III. Duur

Artikel 3 De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

IV. Leden

Artikel 4 De vereniging is samengesteld uit effectieve leden en toegetreden leden (geassocieerde leden, aspirant-leden en steunende leden). Het aantal effectieve leden is onbeperkt, doch mag nooit minder dan vijf. bedragen.

Effectieve leden: Natuurlijke personen die op het terrein van de overheidscommunicatie actief zijn bij de overheid of een overheidsinstelling of die als zodanig gepensioneerd zijn, alsook natuurlijke personen deskundig in de overheidscommunicatie actief in een niet commerciale werkomgeving. Effectieve leden zijn in de Algemene Vergadering stemgerechtigd.

Op de laatste blz. van Lulk B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris. hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging. stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam on handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/08/2012 - Annexes du Moniteur belge

M0022

Geassocieerde leden: Andere natuurlijke personen en rechtspersonen (particuliere of publieke) die het doel van Kortom onderschrijven en de vereniging willen steunen met een financiële bijdrage, kunnen geassocieerd lid warden van Kortom. Geassocieerde leden mogen worden uitgenodigd voor de Algemene Vergadering, maar hebben daar slechts een raadgevende stem.

Aspirant-leden: Als aspirant-leden kunnen studenten aanvaard worden die ingeschreven zijn in een opleiding communicatie van universitair of hoger niet-universitair niveau. Het aspirant-lidmaatschap neemt de duur van de bedoelde studie aan. Zij maken geen deel uit van de Algemene Vergadering.

Steunende leden: Steunende leden zijn zij die als lid aanvaard zijn en die de vereniging willen steunen met een- of meerjaarlijkse financiële bijdrage bovenop de lidmaatschapsbijdrage.

Met de term 'lid' worden steeds de effectieve leden bedoeld.

Artikel 5 Potentiële leden stellen hun kandidatuur bij de Raad van Bestuur van de vereniging. Het lidmaatschap wordt verleend door de Raad van Bestuur op basis van de verenigbaarheid met het doel van de vereniging. De Raad van Bestuur bepaalt hiervoor de procedure. De leden kunnen zowel natuurlijke als rechtspersonen zijn. De stichters van de vereniging zijn de eerste leden.

Artikel 6 De verschuldigde jaarlijkse bijdrage van de leden wordt door de Algemene Vergadering bepaald. Dit bedrag mag voor elke categorie van leden verschillend worden vastgesteld. De maximale ledenbijdrage van de effectieve leden bedraagt 250 euro. De bijdragen zijn eisbaar bij het begin van het maatschappelijk jaar waarop ze betrekking hebben en zijn niet terugvorderbaar noch deelbaar. Ze zijn wel overdraagbaar conform bepalingen in het intern reglement

Artikel 7 Het lidmaatschap eindigt:

-door overlijden van een natuurlijk persoon of vanaf de ontbinding van een rechtspersoon;

-door uittreding van het lid, mits schriftelijke kennisgeving van de uittreding aan de Raad van

Bestuur, vanaf de datum van kennisgeving door de vzw; met uittreding staat gelijk het niet-betalen van de

verschuldigde lidmaatschapsbijdrage;

-door uitsluiting volgens de procedure voorzien in het intern reglement.

Artikel 8 Er bestaat een volledige scheiding tussen het vermogen van de vereniging en die van haar leden. De leden verplichten zich geenszins ten overstaan van de door de Raad van Bestuur aangegane verbintenissen en rechtshandelingen.

V. Algemene Vergadering

Artikel 9 De Algemene Vergadering bestaat enkel uit effectieve leden; alleen zij zijn stemgerechtigd.

Toegetreden leden mogen de vergadering bijwonen maar hebben slechts een raadgevende stem.

De Raad van Bestuur kan ook niet-Kortom-leden uitnodigen de Algemene Vergadering bij te wonen.

Artikel 10 De Algemene Vergadering beschikt over de wettelijk voorziene bevoegdheden en de bevoegdheden die haar in de statuten of het huishoudelijk reglement uitdrukkelijk worden toegekend, zijnde: wijzigingen aan de statuten en het huishoudelijk reglement, goedkeuring van de jaarlijkse rekening en begroting, benoeming en ontslag van de bestuurders, machtiging tot ontbinding van de vereniging en de beslissing over de bestemming van de verworven goederen, het recht om een lid uit te sluiten, bekrachtigen en ontbinden van samenwerkingsovereenkomsten met de andere verenigingen en diensten op voorstel van de Raad van Bestuur. De Algemene Vergadering bepaalt de grote beleidslijnen van de vereniging en spreekt zij zich uit over de werking van de Raad van Bestuur. De Algemene Vergadering kan haar bevoegdheid overdragen aan de Raad van Bestuur, bij gewone meerderheid van stemmen, behoudens wat betreft het wijzigen van statuten, het benoemen en ontslaan van bestuurders, het goedkeuren van rekeningen en begrotingen, de ontbinding van de vereniging en het uitsluiten van een lid.

De Algemene Vergadering is tevens wettelijk bevoegd vocr de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend, de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk alsook alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Artikel 11 De Algemene Vergadering wordt minstens 1 maal per jaar samengeroepen door de Raad van Bestuur. De rekening van het verlopen dienstjaar en de begroting voor het lopend jaar dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd. De uitnodigingen worden verstuurd per gewone post of per mail ten laatste acht dagen véàr de Algemene Vergadering. De uitnodiging vermeldt dag, uur en plaats en de agenda en wordt ondertekend door de voorzitter of twee bestuurders. De vergadering zal slechts beraadslagen over de punten op de dagorde vermeld tenzij een meerderheid van de aanwezigen er anders over beslist.

Artikel 12 De Algemene Vergadering beslist geldig ongeacht het aantal aanwezigen. De beslissingen worden genomen met eenvoudige meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, behalve indien de wet of de statuten een andere aanwezigheid en/of meerderheid voorzien. Alle effectieve leden beschikken over één stem. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Van de Algemene Vergadering wordt een schriftelijk verslag opgemaakt. Dit verslag wordt opgenomen in een daartoe door de Raad van Bestuur gehouden register. De leden kunnen dit register inkijken op de maatschappelijke

f

T

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/08/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOo 2,2

zetel waar het bewaard wordt. Belanghebbende derden kunnen inzage krijgen in de beslissingen van de Algemene Vergadering. Daartoe kunnen zij een schriftelijk verzoek richten aan de Raad van Bestuur.

Artikel 13 Een bijzondere Algemene Vergadering moet door de Raad van Bestuur worden bijeengeroepen op verzoek van de voorzitter, de Raad van Bestuur of een vijfde van de effectieve leden. Het verzoek moet de punten vermelden die men op de dagorde wenst te zien plaatsen. De vergadering moet worden gehouden binnen de zestig dagen na het indienen van het verzoek,

Artikel 14 De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de Voorzitter van de Raad van Bestuur of, zo deze afwezig is, door zijn plaatsvervanger.

Artikel 15 Een lid kan zich op de Algemene Vergadering door een ander lid laten vertegenwoordigen via een schriftelijke volmacht. Een lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen.

VI. Raad van Bestuur

Artikel 16 De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, bestaande uit minstens vijf en hoogstens vijftien bestuurders, waaronder de voorzitter. De Raad van Bestuur wordt benoemd door de Algemene Vergadering uit de effectieve leden.

Artikel 17 De voorzitter wordt verkozen door de Algemene Vergadering. De Raad van Bestuur verkiest onder zijn leden een ondervoorzitter, secretaris en een penningmeester, alsook overige bestuursfuncties. De voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris en de penningmeester vormen het dagelijks bestuur van de vereniging.

Artikel 18 De benoeming van de voorzitter en een bestuurder geschiedt voor een periode van drie jaar. Een aftredend bestuurder is onbeperkt herbenoembaar. Het mandaat van de voorzitter kan maximaal één maal worden verlengd.

Bestuurders kunnen tussentijds, schriftelijk bij het bestuur, hun ontslag indienen. Bestuurders kunnen te allen tijde door de Algemene Vergadering worden afgezet,

Artikel 19 Voor een vrijgekomen mandaat in de Raad van Bestuur wordt tijdens de eerstvolgende Algemene Vergadering een nieuwe bestuurder benoemd voor de overblijvende duur van het mandaat.

Artikel 20 De Raad van Bestuur is bevoegd om alle handelingen van Bestuur te verrichten die door de wet of de statuten niet uitdrukkelijk werden toegekend aan de Algemene Vergadering. Hij kan zijn bevoegdheid overdragen aan één of meerdere bestuurders.

Artikel 21 De bevoegdheden door de Raad van Bestuur worden uitgeoefend als college. Dit betekent dat de helft van de leden aanwezig moet zijn en daarvan een gewone meerderheid akkoord moet gaan. In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Als het quorum in de Raad van Bestuur na regelmatige bijeenroeping niet aanwezig is, beraadslaagt hij tijdens de daaropvolgende zitting die binnen de veertien kalenderdagen moet worden bijeengeroepen, geldig over de punten van de oorspronkelijke agenda, ongeacht het aantal aanwezige leden. De punten van de oorspronkelijke agenda moeten in de nieuwe uitnodiging vermeld zijn.

Artikel 22 De verslagen van de Raad van Bestuur worden opgenomen in een daartoe bestemd register. De Raad van Bestuur brengt op de Algemene Vergadering verslag uit van de werkzaam-heden van de vereniging en over het financieel beleid.

Artikel 23 De Raad van Bestuur benoemt en ontslaat alle personeelsleden, stelt hun bevoegdheden en hun bezoldigingen vast.

Artikel 24 De leden van de Raad van Bestuur worden niet bezoldigd.

Artikel 25 De vereniging wordt vertegenwoordigd door haar Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur kan aan het dagelijks bestuur, alsook aan individuele leden of haar personeelsleden, delegatiebevoegdheid toekennen. De vereniging is gebonden door de handtekening van de voorzitter of van twee door de Raad van Bestuur aangeduide bestuurders, en voor daden van dagelijks bestuur door de handtekening van een eventueel daartoe gemachtigde.

VII. Wijziging van de statuten en ontbinding van de vereniging

Artikel 26 Voorstellen tot wijziging van de statuten worden schriftelijk en voorzien van een toelichting,

ingediend door de Raad van Bestuur of door ten minste tien effectieve leden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/08/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Artikel 27 Beshüten tot wijziging van' de statuten vande vereniging kunnen slechts worden genomen met" een meerderheid van twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen in een algemene vergadering waarin ten minste twee/derde van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Voor ontbinding van de vereniging moet twee/derde van de leden aanwezig zijn en is 4/5 meerderheid van stemmen vereist.

Is in de betreffende Algemene Vergadering het voorgeschreven aantal personen niet aanwezig of vertegenwoordigd, dan kan in een volgende vergadering welke tussen één en drie

maanden na die eerste vergadering moet worden gehouden hierover een besluit worden genomen, ongeacht het aantal aanwezigen of vertegenwoordigde leden, mits een twee/derde meerderheid van het aantal aanwezigen of vertegenwoordigde leden.

Artikel 28 Bij ontbinding van de vereniging is de Raad van Bestuur belast met de vereffening. Ze wijst de vereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheid alsook de bestemming die aan het netto actief van het maatschappelijk bezit zal worden gegeven. Deze bestemming zal steeds ten voordele van een vereniging met gelijkaardige doelstellingen zijn of voor een bestemming die het meest in overeenstemming is met het doel van de vereniging. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van deze statuten van kracht.

IX Slotbepalingen

Artikel 29 Een intern reglement m.b.t. de werking van de vereniging en de door haar georganiseerde activiteiten zal door de Raad van Bestuur worden opgesteld. Aanvaarding van het intern reglement en eventuele wijzigingen en/of aanvullingen behoren tot de bevoegdheid van de Algemene Vergadering.

Artikel 30 Het dienstjaar valt samen met het kalenderjaar.

Artikel 31 Voor alles wat niet door deze statuten geregeld wordt, zijn de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en het intern reglement van toepassing.

Aldus opgemaakt en goedgekeurd op 19 april 2012.

Kortom -- Vereniging voor Overheidscommunicatie

Raad van Bestuur

Naam dienst

Herverkozen:

- Sandy Deseure, directie communicatie, FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg

- Tom Van de Vreken (secretaris), directie marketing en communicatie, De Lijn

Nieuwe benoeming:

- Davy De Laeter, marketing manager, CultuurNet Vlaanderen

- !von Deden, adviseur communicatie, Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen Katrien Eggers, attaché communicatie, FOD Personeel & Organisatie

Aftredend:

- Christophe Sproelants, communicatie- en projectbeheer, gemeente Westerlo

- Marijke De Rouck, dienst communicatie, OCMW Antwerpen

- Bart Van Herreweghe, internet communicatie expert, FOD Kanselarij van de Eerste Minister

De termijn van de volgende leden loopt ook in 2012 door:

- Julie Clément (voorzitter), Dienst Communicatie, provincie Oost-Vlaanderen

- Marc van Daele (ondervoorzitter), Dienst Communicatie Gemeente Zwijndrecht

- Johan Bresseleers (penningmeester), Dienst Communicatie, havenbedrijf Gent

- Gisèle Rogiest, Project Gent-Sint-Pieters, Stad Gent

- Karl Musschoot, dienst communicatie Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid, Vlaamse overheid

- Koen Van Caimere, dienst communicatie, IVAGO

- Steven De Smet, hoofdcommisaris directeur externe relaties politie Gent - Jan Van Alsenoy, hoofd communicatiedienst VVSG

- Luc Van Der Plas, dienst communicatie, gemeente Bonheiden

- Machteld Weyts, docent Arteveldehogeschool Gent

Gegevens nieuw benoemd bestuurslid

Naam+vm Adres Geboorteplaats en -datum

De Laeter Davy Stadionlaan 2, 3010 Kessel-Lo Genk, 11/04/1977

Deden Ivon De Wittestraat 86, 2600 Antwerpen Uitgeest (NL), 15/8/1962

Eggers Katrien Kleine Geeststraat 37, 1933 Sterrebeek Leuven, 25/08/1971

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsbiad

Rijksregistei num mer 77.04.11 125.26 62.08.15 556.61 71.08.25 162.53

Op de laatste blz. van Luik B vernielden . Recto . Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

01/07/2011
ÿþMoo 2.2

Lu'ikB In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



" __o..~ .~... .

1

beh

aa Be Stai

X11099324

" NEERGELEGD

ç -

~ 2 1 MM 2011

.'~~ie

32t~C~~r'ii~_`~K VAN

 -

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/07/2011- Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr : 474.303.076

Benaming

(voluit) : Kortom - vereniging voor overheidscommunicatie

(verkort) : Kortom

Rechtsvorm : vzw

Zetel:

Onderwerp akte : Statuten van eortom, vereniging voor overheidscommunicatie

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 7 april 2011 in Brussel is de wijziging van de maatschappelijk& zetel van de organisatie goedgekeurd. De maatschappelijke zetel wijzigt van Langerbrugsestraat 20, 9940 Evergem naar Koning Leopold 1-laan 67 bus 4, 8000 Brugge.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 7 april 2011 in Brussel zijn de wijzigingen in de samenstelling van de Raad van bestuur goedgekeurd.

Deze statuten vervangen alle voorgaande publicaties en betreffen een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002:

I. Naam en zetel

Artikel 1 De naam van de vereniging luidt 'Kortom - Vereniging voor Overheidscommunicatie vzw' afgekort

"Kortom". De maatschappelijke zetel is gevestigd in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalig gebied:_

Brussel-Hoofdstad op een door de Algemene Vergadering bepaald adres.

Adres: Kortom vzw, Koning Leopold 1-laan 67 bus 4, 8000 Brugge.

Gerechtelijk arrondissement: Brugge.

11. Doel en opdracht

Artikel 2 De vereniging heeft vier centrale doelstellingen:

1) Het ontwikkelen en bevorderen van deskundigheid in het vakgebied overheidscommunicatie om zo de professionalisering van beroepsmensen communicatie in de overheidssector te ondersteunen.

2) Dienstverlening en belangenbehartiging (in ruime zin) van allen die professioneel bij, overheidscommunicatie betrokken zijn vanuit hun functie bij een overheid of een overheidsinstelling. Centraal:

staat het vergroten van het maatschappelijk belang van het vakgebied overheidscommunicatie. "

3) Een netwerk en forum vormen voor ontmoeting en uitwisseling tussen allen die op het terrein van de! overheidscommunicatie actief zijn.

4) Daarnaast wil de vereniging ook functioneren als extern klankbord. Ze wil het strategisch belang van communicatie en overheidsvoorlichting voor de besturen aankaarten bij beleidsverantwoor-delijken, collega's uit: de eigen organisatie en op het publieke forum. De vereniging werkt aan een mentaliteitsverandering en cultuur!

van open en behoorlijk bestuur door communicatie. "

De vereniging kan alle mogelijke initiatieven nemen om het doel en de opdracht te realiseren.

"

III. Duur

Artikel 3 De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

IV. Leden

Artikel 4 De vereniging is samengesteld uit effectieve leden en toegetreden leden (geassocieerde leden, aspirant-leden en steunende leden). Het aantal effectieve leden is onbeperkt, doch mag nooit minder dan vijf: bedragen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/07/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Effectieve leden: Natuurlijke personen die op het terrein van de overheidscommunicatie actief zijn bij de overheid of een overheidsinstelling of die als zodanig gepensioneerd zijn, alsook natuurlijke personen deskundig in de overheidscommunicatie actief in een niet commerciële werkomgeving. Effectieve leden zijn in de Algemene Vergadering stemgerechtigd.

Geassocieerde leden: Andere natuurlijke personen en rechtspersonen (particuliere of publieke) die het doel van Kortom onderschrijven en de vereniging willen steunen met een financiële bijdrage, kunnen geassocieerd lid worden van Kortom. Geassocieerde leden mogen worden uitgenodigd voor de Algemene Vergadering, maar hebben daar slechts een raadgevende stem.

Aspirant-leden: Als aspirant-leden kunnen studenten aanvaard worden die ingeschreven zijn in een opleiding communicatie van universitair of hoger niet-universitair niveau. Het aspirant-lidmaatschap neemt de duur van de bedoelde studie aan. Zij maken geen deel uit van de Algemene Vergadering.

Steunende leden: Steunende leden zijn zij die als lid aanvaard zijn en die de vereniging willen steunen met een- of meerjaarlijkse financiële bijdrage bovenop de lidmaatschapsbijdrage.

Met de term 'lid' worden steeds de effectieve leden bedoeld.

Artikel 5 Potentiële leden stellen hun kandidatuur bij de Raad van Bestuur van de vereniging. Het lidmaatschap wordt verleend door de Raad van Bestuur op basis van de verenigbaarheid met het doel van de vereniging. De Raad van Bestuur bepaalt hiervoor de procedure. De leden kunnen zowel natuurlijke als rechtspersonen zijn. De stichters van de vereniging zijn de eerste leden.

Artikel 6 De verschuldigde jaarlijkse bijdrage van de leden wordt door de Algemene Vergadering bepaald. Dit bedrag mag voor elke categorie van leden verschillend worden vastgesteld. De maximale ledenbijdrage van de effectieve leden bedraagt 250 euro. De bijdragen zijn eisbaar bij het begin van het maatschappelijk jaar waarop ze betrekking hebben en zijn niet terugvorderbaar noch deelbaar. Ze zijn wel overdraagbaar conform bepalingen in het intern reglement

Artikel 7 Het lidmaatschap eindigt:

-door overlijden van een natuurlijk persoon of vanaf de ontbinding van een rechtspersoon;

-door uittreding van het lid, mits schriftelijke kennisgeving van de uittreding aan de Raad van

Bestuur, vanaf de datum van kennisgeving door de vzw; met uittreding staat gelijk het niet-betalen van de

verschuldigde lidmaatschapsbijdrage;

-door uitsluiting volgens de procedure voorzien in het intern reglement.

Artikel 8 Er bestaat een volledige scheiding tussen het vermogen van de vereniging en die van haar leden. De leden verplichten zich geenszins ten overstaan van de door de Raad van Bestuur aangegane verbintenissen en rechtshandelingen.

V. Algemene Vergadering

Artikel 9 De Algemene Vergadering bestaat enkel uit effectieve leden; alleen zij zijn stemgerechtigd.

Toegetreden leden mogen de vergadering bijwonen maar hebben slechts een raadgevende stem.

De Raad van Bestuur kan ook niet-Kortom-leden uitnodigen de Algemene Vergadering bij te wonen.

Artikel 10 De Algemene Vergadering beschikt over de wettelijk voorziene bevoegdheden en de bevoegdheden die haar in de statuten of het huishoudelijk reglement uitdrukkelijk worden toegekend, zijnde: wijzigingen aan de statuten en het huishoudelijk reglement, goedkeuring van de jaarlijkse rekening en begroting, benoeming en ontslag van de bestuurders, machtiging tot ontbinding van de vereniging en de beslissing over de bestemming van de verworven goederen, het recht om een lid uit te sluiten, bekrachtigen en ontbinden van samenwerkingsovereenkomsten met de andere verenigingen en diensten op voorstel van de Raad van Bestuur. De Algemene Vergadering bepaalt de grote beleidslijnen van de vereniging en spreekt zij zich uit over de werking van de Raad van Bestuur. De Algemene Vergadering kan haar bevoegdheid overdragen aan de Raad van Bestuur, bij gewone meerderheid van stemmen, behoudens wat betreft het wijzigen van statuten, het benoemen en ontslaan van bestuurders, het goedkeuren van rekeningen en begrotingen, de ontbinding van de vereniging en het uitsluiten van een lid.

De Algemene Vergadering is tevens wettelijk bevoegd voor de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend, de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk alsook aile gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Artikel 11 De Algemene Vergadering wordt minstens 1 maal per jaar samengeroepen door de Raad van Bestuur. De rekening van het verlopen dienstjaar en de begroting voor het lopend jaar dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd. De uitnodigingen worden verstuurd per gewone post of per mail ten laatste acht dagen vóór de Algemene Vergadering. De uitnodiging vermeldt dag, uur en plaats en de agenda en wordt ondertekend door de voorzitter of twee bestuurders. De vergadering zal slechts beraadslagen over de punten op de dagorde vermeld tenzij een meerderheid van de aanwezigen er anders over beslist.

Artikel 12 De Algemene Vergadering beslist geldig ongeacht het aantal aanwezigen. De beslissingen worden genomen met eenvoudige meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, behalve

V ,`

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/07/2011- Annexes du Moniteur belge

MOl] 2.2

indien de wet of de statuten een andere aanwezigheid en/of meerderheid voorzien. Alle effectieve leden beschikken over één stem. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Van de Algemene Vergadering wordt een schriftelijk verslag opgemaakt. Dit verslag wordt opgenomen in een daartoe door de Raad van Bestuur gehouden register. De leden kunnen dit register inkijken op de maatschappelijke zetel waar het bewaard wordt. Belanghebbende derden kunnen inzage krijgen in de beslissingen van de Algemene Vergadering. Daartoe kunnen zij een schriftelijk verzoek richten aan de Raad van Bestuur.

Artikel 13 Een bijzondere Algemene Vergadering moet door de Raad van Bestuur worden bijeengeroepen op verzoek van de voorzitter, de Raad van Bestuur of een vijfde van de effectieve leden. Het verzoek moet de punten vermelden die men op de dagorde wenst te zien plaatsen. De vergadering moet worden gehouden binnen de zestig dagen na het indienen van het verzoek.

Artikel 14 De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de Voorzitter van de Raad van Bestuur of, zo deze afwezig is, door zijn plaatsvervanger.

Artikel 15 Een lid kan zich op de Algemene Vergadering door een ander lid laten vertegenwoordigen via een schriftelijke volmacht. Een lid kan slechts één ander lid vertegenwoordigen.

VI. Raad van Bestuur

Artikel 16 De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, bestaande uit minstens vijf en hoogstens vijftien bestuurders, waaronder de voorzitter. De Raad van Bestuur wordt benoemd door de Algemene Vergadering uit de effectieve leden.

Artikel 17 De voorzitter wordt verkozen door de Algemene Vergadering. De Raad van Bestuur verkiest onder zijn leden een ondervoorzitter, secretaris en een penningmeester, alsook overige bestuursfuncties. De voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris en de penningmeester vormen het dagelijks bestuur van de vereniging.

Artikel 18 De benoeming van de voorzitter en een bestuurder geschiedt voor een periode van drie jaar. Een aftredend bestuurder is onbeperkt herbenoembaar. Het mandaat van de voorzitter kan maximaal één maal worden verlengd.

Bestuurders kunnen tussentijds, schriftelijk bij het bestuur, hun ontslag indienen. Bestuurders kunnen te allen tijde door de Algemene Vergadering worden afgezet.

Artikel 19 Voor een vrijgekomen mandaat in de Raad van Bestuur wordt tijdens de eerstvolgende Algemene Vergadering een nieuwe bestuurder benoemd voor de overblijvende duur van het mandaat.

Artikel 20 De Raad van Bestuur is bevoegd om alle handelingen van Bestuur te verrichten die door de wet of de statuten niet uitdrukkelijk werden toegekend aan de Algemene Vergadering. Hij kan zijn bevoegdheid overdragen aan één of meerdere bestuurders.

Artikel 21 De bevoegdheden door de Raad van Bestuur worden uitgeoefend als college. Dit betekent dat de helft van de leden aanwezig moet zijn en daarvan een gewone meerderheid akkoord moet gaan. In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Als het quorum in de Raad van Bestuur na regelmatige bijeenroeping niet aanwezig is, beraadslaagt hij tijdens de daaropvolgende zitting die binnen de veertien kalenderdagen moet worden bijeengeroepen, geldig over de punten van de oorspronkelijke agenda, ongeacht het aantal aanwezige leden. De punten van de oorspronkelijke agenda moeten in de nieuwe uitnodiging vermeld zijn.

Artikel 22 De verslagen van de Raad van Bestuur worden opgenomen in een daartoe bestemd register. De Raad van Bestuur brengt op de Algemene Vergadering verslag uit van de werkzaam-heden van de vereniging en over het financieel beleid.

Artikel 23 De Raad van Bestuur benoemt en ontslaat alle personeelsleden, stelt hun bevoegdheden en hun bezoldigingen vast.

Artikel 24 De leden van de Raad van Bestuur worden niet bezoldigd.

Artikel 25 De vereniging wordt vertegenwoordigd door haar Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur kan aan het dagelijks bestuur, alsook aan individuele leden of haar personeelsleden, delegatiebevoegdheid toekennen. De vereniging is gebonden door de handtekening van de voorzitter of van twee door de Raad van Bestuur aangeduide bestuurders, en voor daden van dagelijks bestuur door de handtekening van een eventueel daartoe gemachtigde.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/07/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

VII. Wijziging van de statuten en ontbinding van de vereniging

Artikel 26 Voorstellen tot wijziging van de statuten worden schriftelijk en voorzien van een toelichting,

ingediend door de Raad van Bestuur of door ten minste tien effectieve leden.

Artikel 27 Besluiten tot wijziging van de statuten van de vereniging kunnen slechts worden genomen met een meerderheid van twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen in een algemene vergadering waarin ten minste twee/derde van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Voor ontbinding van de vereniging moet twee/derde van de leden aanwezig zijn en is 4/5 meerderheid van stemmen vereist.

Is in de betreffende Algemene Vergadering het voorgeschreven aantal personen niet aanwezig of vertegenwoordigd, dan kan in een volgende vergadering welke tussen één en drie

maanden na die eerste vergadering moet worden gehouden hierover een besluit worden genomen, ongeacht het aantal aanwezigen of vertegenwoordigde leden, mits een twee/derde meerderheid van het aantal aanwezigen of vertegenwoordigde leden.

Artikel 28 Bij ontbinding van de vereniging is de Raad van Bestuur belast met de vereffening. Ze wijst de vereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheid alsook de bestemming die aan het netto actief van het maatschappelijk bezit zal worden gegeven. Deze bestemming zal steeds ten voordele van een vereniging met gelijkaardige doelstellingen zijn of voor een bestemming die het meest in overeenstemming is met het doel van de vereniging. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen van deze statuten van kracht.

IX Slotbepalingen

Artikel 29 Een intern reglement m.b.t. de werking van de vereniging en de door haar georganiseerde activiteiten zal door de Raad van Bestuur worden opgesteld. Aanvaarding van het intern reglement en eventuele wijzigingen en/of aanvullingen behoren tot de bevoegdheid van de Algemene Vergadering.

Artikel 30 Het dienstjaar valt samen met het kalenderjaar.

Artikel 31 Voor alles wat niet door deze statuten geregeld wordt, zijn de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en het intern reglement van toepassing.

Aldus opgemaakt en goedgekeurd op 7 april 2011. Kortom -- Vereniging voor Overheidscommunicatie Raad van Bestuur

Naam dienst

Herverkozen:

- Julie Clément (voorzitter), Dienst Communicatie, provincie Oost-Vlaanderen

- Johan Bresseleers (penningmeester), Dienst Communicatie, havenbedrijf Gent

- Gisèle Rogiest, Project Gent-Sint-Pieters, Stad Gent

- Marc van Daele (ondervoorzitter), Dienst Communicatie Gemeente Zwijndrecht

Nieuwe benoeming:

- Luc Van Der Plas, dienst communicatie, gemeente Bonheiden

- Machteld Weyts, docent Arteveldehogeschool Gent

Aftredend:

- Kristien Verbraeken, dienst communicatie Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid, Vlaamse overheid

- Leen Uyterhoeven, Dienst Communicatie, NMBS-Holding

De termijn van de volgende leden loopt ook in 2011 door:

- Sandy Deseure, directie communicatie, FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg

- Tom Van de Vreken (secretaris), directie marketing en communicatie, De Lijn

- Christophe Sproelants, communicatie- en projectbeheer, gemeente Westerlo

- Marijke De Rouck, dienst communicatie, OCMW Antwerpen

- Bart Van Herreweghe, internet communicatie expert, FOD Kanselarij van de Eerste Minister

- Karl Musschoot, dienst communicatie Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid, Vlaamse overheid

- Koen Van Caimere, dienst communicatie, IVAGO

- Steven De Smet, hoofdcommisaris directeur externe relaties politie Gent

- Jan Van Alsenoy, hoofd communicatiedienst VVSG

Gegevens nieuw benoemd bestuurslid

Luik B - Vervolg MOD 2.2

" " Voor-

behouden Naam+voornaam Adres Geboorteplaats en -datum Rijksregistemummer

aan het

Belgisch

Staatsblad Van Der Plas Luc Krekelweg 21, 2820 Bonheiden Bonheiden, 8/5/1958 58.05.08 093.47

Weyts Machteld Schooldreef 52, 9050 Gentbrugge Duffel, 222/2/1977 77.02.22 082-16

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 01/07/2011- Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
KORTOM - VERENIGING VOOR OVERHEIDSCOMMUNICAT…

Adresse
KONING LEOPOLD I-LAAN 67, BUS 4 8000 BRUGGE

Code postal : 8000
Localité : BRUGGE
Commune : BRUGGE
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande