SHOP EN BELEEF VZW

Association sans but lucratif


Dénomination : SHOP EN BELEEF VZW
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 546.524.823

Publication

14/02/2014
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnummer: in aanvraag

Benaming: Shop en Beleef

Rechtsvorm: VZW

Zetel: Ieperstraat 203  8930 Menen

Onderwerp akte: Oprichting  statuten  benoeming bestuurders

Statuten

TUSSEN DE VOLGENDE PARTIJEN

De vzw Platform Grensland Menen  Wervik, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, Industrielaan 32, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0831.039.877, vertegenwoordigd door Dhr. Pierre Vandeputte

De vzw Liberaal Verbond voor Zelfstandigen, met maatschappelijke zetel te 1050 Brussel, Livornostraat 25, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0423.529.318, vertegenwoordigd door Dhr. Luc Fournier

De vzw Unizo Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, St. Jansmolenstraat 11, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0479.519.795, vertegenwoordigd door Dhr. Herman Wenes

De vzw Centrumstraten Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, Ieperstraat 203, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0468.973.026, vertegenwoordigd door Dhr. Marc Vanderbruggen

Dhr. Jean-Luc Dewulf, te 8930 Menen, Hagewindestraat 76, natuurlijk persoon

Dhr. Jan Sioen, te 8930 Menen, Wilgenlaan 79, natuurlijk persoon

IS OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Shop en beleef vzw

België

Onderwerp akte : Oprichting

*14301608*

(afgekort) :

Rechtsvorm: : Vereniging zonder winstoogmerk

Luik B

Zetel : Ieperstraat 203

0546524823

8930

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Menen

Griffie

Neergelegd

12-02-2014

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Onder elkaar, met en voor allen die hier aanwezig waren en voor allen die later nog werkelijk lid worden, een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en latere wetswijzigingen, betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (verder  de wet ), onder de volgende voorwaarden en specifieke condities, gematerialiseerd in deze statuten:

HOOFDSTUK I. DE VERENIGING

Artikel 1 - Naam

De VZW draagt de naam  Shop en Beleef

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden  vereniging zonder winstoogmerk of door de afkorting  VZW en het adres van de maatschappelijke zetel van de vereniging.

Artikel 2 - Zetel

Artikel 3 - Duur

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 4  Doel en activiteiten

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde ontbonden worden.

De vereniging zal ten allen tijde complementair functioneren ten opzichte van de stad. Zij zal nooit in de plaats treden van en kerntaken van de stadsdiensten overnemen.

De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen naar iedere andere plaats na goedkeuring door de Algemene Vergadering en mits het respecteren van de nodige openbaarmakingsvereisten.

De vereniging heeft als doel op de ruimst mogelijke wijze bij te dragen tot het vergroten van de uitstraling en de commerciële dynamiek van de stad Menen, Lauwe, Rekkem zowel binnen het stadscentrum als in de periferie. Dit behelst onder meer initiatieven ter versterking van marketing en promotie. De vereniging zal ook maatregelen uitwerken en uitvoeren om de synergie tussen de binnenstad en de periferie te vergroten. Bovendien zullen acties ondernomen worden om het beheer van de retail in de stad verder te professionaliseren.

De vereniging zal ook fungeren als een overlegplatform tussen het stadsbestuur, de Groot-Meense handelaars en de winkelclusters.

De vereniging mag hiertoe alle nodige handelingen verrichten. De vereniging mag alle roerende en onroerende goederen bezitten die nodig zijn om haar doelstelling te verwezenlijken. Zij mag deelnemen in - en samenwerken met - alle verenigingen die voor haar doelstelling nuttig kunnen zijn.

Daarnaast kan de vereniging alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of

onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de voormelde doelstellingen.

De zetel van de vereniging is gevestigd te 8930 Menen, Ieperstraat 203.

HOOFDSTUK II. LIDMAATSCHAP

Artikel 5

De vereniging kan effecteive leden en toegetreden leden tellen. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de Algemene Vergadering, komt uitsluitend toe aan de affectieve leden en niet aan de toegetreden leden.

De effectieve leden hebben alle rechten zoals omschreven door de VZW-wet.

Het aantal effectieve leden is onbeperkt, maar moet ten minste drie bedragen.

Bij huishoudelijk reglement kunnen bijzondere voorwaarden aan het effectieve lidmaatschap gesteld worden.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

De effectieve leden worden verder in de statuten omschreven als  leden of  lid .

Artikel 6

Elke natuurlijke of rechtspersoon die binnen het werkingsgebied van de vzw één of meerdere commerciële vestigingen uitbaat of die de commerciële activiteiten van het werkingsgebied van de vzw een bijzondere belangstelling toedraagt, kan lid worden door die wil tot lidmaatschap te uiten. Dit kan door eenvoudig schrijven, een emailbericht aan de vzw of één van de leden van de raad van bestuur of het positief beantwoorden van een vraag tot lidmaatschap gesteld door de vzw online, via nieuwsbrief of schrijven.

Dit lidmaatschap dient evenwel te worden bekrachtigd door de raad van bestuur. De raad van bestuur hoeft niet te motiveren waarom het lidmaatschap al dan niet wordt geweigerd. Het lidmaatschap gaat in op het moment van de bekrachtiging en wordt in een register van de leden ingeschreven.

De leden kunnen te allen tijde uit de vereniging treden. Het ontslag moet schriftelijk of via email ter kennis gebracht worden van de Raad van Bestuur.

Artikel 7

Artikel 8

Artikel 9

Artikel 10

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Een lid wordt geacht van rechtswege ontslag te geven, indien hij de voorwaarden voor het lidmaatschap niet meer vervult.

Een lid dat inbreuk pleegt tegen de bepalingen van artikel 7 van deze statuten, kan door de Raad van Bestuur bij meerderheid van 2/3 van de aanwezige en vertegenwoordigde bestuurders met onmiddellijke ingang geschorst worden van de activiteiten en de voordelen van de vereniging, in afwachting van een gebeurlijke definitieve uitsluiting door de Algemene Vergadering. Deze schorsing dient per aangetekend schrijven aan het lid kenbaar gemaakt te worden. De schorsing kan een maximale duurtijd hebben van 2 maanden, termijn binnen dewelke een Algemene Vergadering moet bijeenkomen om over de uitsluiting te beslissen of waarbinnen de raad van bestuur moet overgegaan zijn tot het opnieuw teniet doen van de schorsing. Het teniet doen van de schorsing kan ook enkel gebeuren bij meerderheid van 2/3 van de aanwezige en vertegenwoordigde bestuurders van de raad van bestuur. Het lid behoudt op deze Algemene Vergadering zijn volle rechten. De uitsluiting kan slechts door de Algemene Vergadering beslist worden indien twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen het voorstel van de Raad van Bestuur goedkeuren. De beslissing moet niet gemotiveerd worden. Indien de Algemene Vergadering niet tot uitsluiting beslist, vervalt de schorsing van rechtswege.

Op de zetel van de vereniging wordt door de Raad van Bestuur een ledenregister gehouden. Dit ledenregister vermeldt de effectieve leden met naam, voornaam, woonplaats en de datum van toetreding. Bovendien moeten alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden door toedoen van de Raad van Bestuur in dat register worden ingeschreven binnen de acht dagen nadat hij van de beslissing in kennis is gesteld.

De effectieve en toegetreden leden zijn verplicht

- de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging en de besluiten van haar organen na te leven.

- de belangen en doelstellingen van de vereniging en van haar organen niet te schaden.

Het lidmaatschap neemt van rechtswege een einde bij overlijden, faling van de rechtspersoon, kennelijk onvermogen of onbekwaam verklaring.

Het ontslag zal in het register van de leden ingeschreven worden.

Artikel 11

De Raad van Bestuur kan  met goedkeuring van de Algemene Vergadering - een jaarlijkse bijdrage voor alle effectieve en toegetreden leden vaststellen die niet meer mag bedragen dan 500 euro per lid. De Algemene Vergadering bepaalt via het huishoudelijk reglement de jaarlijkse bijdrage.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Leden die hun jaarlijkse bijdrage niet betaald hebben binnen de door de Raad van Bestuur bepaalde termijn, worden opgeschort van de activiteiten en voordelen van de vereniging na minstens één schriftelijke aanmaning. Leden die hun lidmaatschapsbijdrage niet betalen binnen de gestelde termijn van de aanmaning worden van rechtswege geacht ontslagnemend te zijn.

Artikel 12

Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging raadplegen:

- het register van de leden

- alle notulen en beslissingen van de Algemene Vergadering, van de Raad van

Bestuur en van alle personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de

vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden.

- alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

Artikel 13

Artikel 14

Artikel 15

Artikel 16

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Natuurlijke personen die door hun steun, actieve medewerking of bewezen diensten op uitzonderlijke wijze hebben bijgedragen tot de werking van de vereniging kunnen op voordracht van de Raad van Bestuur door de Algemene Vergadering benoemd worden tot erelid van de vereniging. Zij verkrijgen hierdoor de status van toegetreden lid.

Het uitgesloten of uittredend lid of de rechthebbenden van een overleden lid of de

rechthebbenden uit welke hoofde ook in alle gevallen waarin het lidmaatschap van

rechtswege eindigt, kunnen geen aanspraak maken op het vermogen van de

vereniging en kunnen zelfs de teruggave van gestorte jaarlijkse bijdragen of gedane inbrengen niet vorderen.

Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het

lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging, enz.

De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend worden:

1. de wijziging van de statuten;

2. de (her)benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3. de benoeming en de afzetting van de commissaris en het bepalen van diens bezoldiging;

4. de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5. de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6. de ontbinding van de vereniging;

7. de uitsluiting van een lid;

8. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

9. alle gevallen waarin de wetgeving dit vereist.

De Algemene Vergadering bestaat uit de effectieve leden. Alle effectieve leden  en alleen zij - hebben gelijk

stemrecht. Elk effectief lid heeft één stem.

Op de Algemene Vergadering kunnen eveneens extra waarnemers of waarnemende leden uitgenodigd worden.

HOOFDSTUK III. DE ALGEMENE VERGADERING

Artikel 17

De Algemene Vergadering wordt bijeengeroepen door de Raad van Bestuur ten

minste éénmaal per jaar en op minder dan 6 maanden na de afsluiting van het

boekjaar en telkens wanneer het belang van de vereniging het vergt. Ieder lid zal er worden op uitgenodigd. De

oproepingen moeten ten minste 14 dagen vóór de datum van de vergadering schriftelijk, per fax of via E-mail

gebeuren, met vermelding van de agendapunten.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Bijzondere bijeenkomsten in een Buitengewone Algemene Vergadering kunnen

worden samengeroepen door de voorzitter of door de ondervoorzitter of door minstens 2 bestuurders alsook op

verzoek van minstens 1/5 van alle effectieve leden.

De oproeping of het verzoek moet de agenda opgeven, waarbij elk punt dat door minstens 1/20 van de effectieve leden minstens 8 dagen voor de vergadering schriftelijk werd ingediend bij de voorzitter, op de agenda wordt geplaatst.

Artikel 18

Artikel 19

Artikel 20

Artikel 21

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

De Algemene Vergadering mag slechts beraadslagen over de punten die op de

agenda vermeld zijn. Over punten die niet op de agenda vermeld zijn, kan de

Algemene Vergadering slechts beslissen met de toestemming van de Algemene Vergadering.

Als er gestemd moet worden over personen, gebeurt de stemming geheim.

De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of bij zijn ontstentenis door de ondervoorzitter of, indien ook die niet aanwezig is, door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders. De voorzitter duidt de secretaris en twee stemopnemers aan. Zij maken het bureau van de vergadering uit.

De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering die voldoet aan een quorum van 2/3 van de effectieve leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen kan aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid der stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, ongeacht het aantal aanwezige leden, onthoudingen niet meegerekend, uitgezonderd in de gevallen waar de wet het anders voorziet. Elk lid kan zich op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen krachtens een geschreven volmacht. Niemand mag nochtans over meer dan twee volmachten beschikken.

De Raad van Bestuur kan, zo hij het noodzakelijk acht, op de vergadering personen uitnodigen waarvan de kennis en/of de inzet belangrijk geacht worden. Deze personen hebben slechts een raadgevende stem.

De beslissingen worden opgenomen in notulen en ondertekend door de voorzitter, de secretaris en de leden die zulks wensen. Afschriften en uittreksels worden ondertekend door twee bestuurders.

De notulen worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de

effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni

2003 vastgelegde modaliteiten.

HOOFDSTUK IV: DE RAAD VAN BESTUUR

Artikel 22

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

De Raad van Bestuur is samengesteld uit het wettelijk vastgelegd aantal bestuurders. De Raad van Bestuur is de emanatie van de oprichtende partners, zijnde

De vzw Platform Grensland Menen  Wervik, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, Industrielaan 32, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0831.039.877, vertegenwoordigd door Dhr. Herman Wenes

De vzw Unizo Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, St. Jansmolenstraat 11, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0479.519.795, vertegenwoordigd door Mevr Tine Lauwers

De vzw Liberaal Verbond voor Zelfstandigen, met maatschappelijke zetel te 1050 Brussel, Livornostraat 25, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0423.529.318, vertegenwoordigd door Dhr. Jean Claude Vanderbeeken.

Artikel 23

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Het aantal bestuurders moet in elk geval steeds lager zijn dan het aantal personen dat effectief lid is van de vereniging.

De bestuurders worden benoemd voor maximaal 5 jaar, maar zijn ten allen tijde door de Algemene Vergadering afzetbaar. Indien een mandaat openvalt mogen de overblijvende bestuurders een plaatsvervanger aanstellen, wiens mandaat door de eerstvolgende Algemene Vergadering dient bekrachtigd. Het mandaat van bestuurder neemt van rechtswege een einde wanneer de betrokkene de functie verliest op grond van dewelke hij als kandidaat voor de Raad van Bestuur werd voorgedragen.

Een bestuurder kan ten allen tijde ontslag nemen door zijn ontslag via een aangetekend schrijven ter kennis te brengen aan de voorzitter. Het ontslag treedt onmiddellijk in werking tenzij door dit ontslag het minimum aantal bestuurders onder het statutaire minimum is gedaald. In dit geval, moet de raad van bestuur binnen een redelijke termijn de algemene vergadering bijeenroepen, welke in de vervanging van de betrokken bestuurder dient te voorzien.

De voorzitter dient zijn eventueel ontslag kenbaar te maken via aangetekende brief gericht aan de raad van bestuur.

De Raad van Bestuur kiest minstens een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Met uitzondering van de functie van voorzitter kan een bestuurder meerdere functies cumuleren.

De leden van de Raad van Bestuur worden niet bezoldigd voor de uitoefening van hun mandaat. Zij kunnen eventueel een vergoeding van hun kosten bekomen, mits voorafgaandelijke goedkeuring van de uitgave door de Raad van Bestuur.

De vzw Centrumstraten Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, Ieperstraat 203, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0468.973.026, vertegenwoordigd door Mevr Nathalie Vancalbergh

Dhr. Jan Sioen, te 8930 Menen, Wilgenlaan 79, natuurlijk persoon

Het stadsbestuur is bij iedere vergadering van de Raad van Bestuur aanwezig als waarnemer en wordt steeds uitgenodigd.

De penningmeester en secretaris kunnen hun functie beëindigen door eenvoudige kennisgeving tijdens een bijeenkomst van de raad van bestuur. Hun kennisgeving wordt opgenomen in het verslag van de raad van bestuur. Het is de raad van bestuur die met eenvoudige meerderheid van stemmen kan beslissen over het intrekken van de functies van secretaris of penningmeester.

Artikel 24

De Raad van Bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheid om op te treden namens de vereniging. De Raad

is bevoegd voor alle handelingen, zowel van bestuur als van

beschikking in alle maatschappelijke aangelegenheden, voor zover zij niet

uitdrukkelijk door de wet of door de statuten aan de Algemene Vergadering

voorbehouden zijn. Hij kan ondermeer alle gelden en waarden in ontvangst nemen;

alle bedragen, schenkingen en legaten aanvaarden en opvorderen; alle roerende en

onroerende goederen en rechten verkrijgen, vervreemden, ruilen, huren en verhuren,

zelfs voor meer dan negen jaar; geld in lening opnemen en daarvoor alle waarborgen

stellen; leningen of voorschotten toestaan en uitbetalen; alle toelagen en

steungelden zowel private als officiële aanvaarden en ontvangen in naam van de

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

vereniging; in rechte als eiser en als verweerder optreden; dadingen aangaan; scheidsrechterlijke bedingen sluiten, bewilligen en verzaken. De Raad van Bestuur stelt het personeel aan en doet de opzeg. De opsomming is niet beperkt.

Artikel 25

De beslissingen worden opgenomen in notulen. Zij worden ondertekend door de Voorzitter en de secretaris. Uittreksels en afschriften worden geldig ondertekend door twee bestuurders.

Dit notulenregister ligt ter inzage van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Artikel 26

Artikel 27

Artikel 28

Artikel 29

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de Raad van Bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vóór dat de Raad van Bestuur een besluit neemt. De bestuurder met het tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft. Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

In alle akten en handelingen is de vereniging steeds geldig vertegenwoordigd. door

de handtekening van twee bestuurders, waarvan minstens één van de voorzitter, de secretaris of de

penningmeester, zonder dat een bijzondere machtiging

vanwege de Raad van Bestuur dient voorgelegd te worden. Alle rechtsvorderingen,

hetzij als eiser, hetzij als verweerder, worden geldig gedaan uit naam van de

vereniging door voormelde bestuurders.

De Raad van Bestuur vergadert op bijeenroeping door de voorzitter, de

ondervoorzitter of minstens twee bestuurders. De oproepingen moeten ten minste tien dagen vóór de datum van de vergadering schriftelijk, per fax of per E-mail gebeuren met vermelding van plaats, datum, uur en agenda van de vergadering. Bij hoogdringendheid kan hiervan afgeweken worden en kunnen bijeenroepingen op kortere termijn gehouden worden.

De vergadering mag raadgevend bijgewoond worden door alle personen waarvan de aanwezigheid door de gewone meerderheid van de Raad van Bestuur wenselijk geacht wordt, en zoals bepaald zal worden in het huishoudelijk reglement.

De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde en niet stemgerechtigde leden.

De agenda wordt opgesteld door de voorzitter, maar ieder lid van de Raad van Bestuur heeft het recht punten op de agenda te laten plaatsen, mits ten minste acht dagen voor de vergadering een voorstel hiertoe in te dienen bij de voorzitter (schriftelijk, per fax of per e-mail). De Raad mag slechts geldig beraadslagen over punten die niet op de agenda vermeld zijn indien twee derde der aanwezige leden akkoord zijn om ook over deze punten te beslissen.

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter, of wanneer beiden afwezig zijn, door de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder.

De raad van bestuur handelt als college. Om geldig te kunnen beslissen, dienen ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd te zijn. Elke bestuurder mag schriftelijk volmacht geven aan een andere bestuurder om hem te vertegenwoordigen. Een bestuurder mag nochtans niet meer dan één andere bestuurder vertegenwoordigen. Indien de helft niet aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een nieuwe vergadering bijeengeroepen worden die over dezelfde agendapunten kan beslissen, ongeacht het aantal aanwezigen. Een bestuurder mag zich laten vertegenwoordigen door een medewerker die nauw betrokken is bij het doel van de vereniging en dezelfde beslissingen kan en mag nemen als de bestuurder die zich laat vertegenwoordigen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

De beslissingen worden bij gewone meerderheid van stemmen genomen.

Als er gestemd wordt over personen, gebeurt dit bij geheime stemming.

HOOFDSTUK V: DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 30

Voor het dagelijks bestuur van de vereniging kan de Raad van Bestuur zijn bevoegdheden gedeeltelijk overdragen aan één of meer van zijn leden of aan een derde, al dan niet personeelslid. Behoudens andersluidende beslissing vanwege de Raad van Bestuur, beschikken de dagelijkse bestuurders elk over de éénhandtekeningsbevoegdheid.

Artikel 31

Artikel 32

Artikel 33

Artikel 34

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die een gering belang betreffen en die door hun spoedeisend karakter niet kunnen wachten op een beslissing van de raad van bestuur tijdens hun volgende samenkomst.

De bestuurders en dagelijkse bestuurders nemen geen enkele persoonlijke of solidaire verplichting op zich betreffende de verbintenissen van de vereniging. Tegenover de vereniging en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur.

Zolang de vereniging voor het laatst afgesloten boekjaar de drempelbedragen

vermeld in artikel 17, §5 van de VZW-wet niet overschrijdt, is de vereniging niet verplicht een commissaris te

benoemen. Zodra de vereniging de drempelbedragen overschrijdt,

wordt de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de

regelmatigheid van de verrichtingen hierin weer te geven, aan een commissaris

opgedragen, te benoemen door de Algemene Vergadering onder de leden van het

Instituut der Bedrijfsrevisoren voor een termijn van drie jaar. Deze bepaalt ook de

bezoldiging van de commissaris.

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december, behalve het eerste boekjaar, dat loopt vanaf de oprichtingsdatum tot 31 december van het jaar 2014. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 van de VZW-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten. De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies van de VZW-wet. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening tevens neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, §6 VZW-wet en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten. De Raad van Bestuur legt de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar alsook een voorstel van begroting ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse Algemene Vergadering.

HOOFDSTUK VI: AANSPRAKELIJKHEID

HOOFDSTUK VII: TOEZICHT

HOOFDSTUK VIII: BOEKHOUDING

HOOFDSTUK IX: ONTBINDING

Artikel 35

De Algemene Vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de Raad van Bestuur of door minimum 1/5 van alle leden. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 van deze statuten. De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid gesteld in artikel 20 van deze statuten. De Algemene Vergadering kan de ontbinding alleen uitspreken onder dezelfde voorwaarden als die welke betrekking hebben op een wijziging van het doel of de doeleinden van de vereniging.

Artikel 36

Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de vereniging steeds dat zij  VZW in vereffening is overeenkomstig artikel 23 van de VZW-wet.

Artikel 37

Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de Algemene Vergadering vereffenaar(s) waarvan zij de opdracht zal omschrijven.

Artikel 38

Artikel 39

Artikel 40

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het bepaalde in artikel 23 en 26 novies van de VZW-wet en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

Aldus opgemaakt te Menen op de stichtingsvergadering van 11 februari 2014 Deze akte is opgemaakt in drie exemplaren.

Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de Raad van Bestuur over de bestemming van het vermogen van de vereniging dat moet worden toegekend aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met een gelijkaardig of verwant doel, werkzaam in België.

Voor de vzw Platform Grensland Menen  Wervik, Dhr. Pierre Vandeputte

De Raad van Bestuur van Bestuur kan alle huishoudelijke reglementen uitvaardigen die hij nodig acht en nuttig oordeelt voor een goede praktische werking van de vereniging, voor zover de uitgevaardigde maatregelen niet strijdig zijn met de bindende voorschriften van de VZW-wet of de statuten van de vereniging.

HOOFDSTUK X: HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Voor de vzw Unizo Menen Dhr. Herman Wenes

Voor de vzw Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Dhr. Luc Fournier

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Voor de vzw Centrumstraten Menen Dhr. Marc Vanderbruggen

Dhr. Jean-Luc Dewulf

Dhr. Jan Sioen

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

AKTE BETREFFENDE DE RAAD VAN BESTUUR

De vzw Platform Grensland Menen  Wervik, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, Industrielaan 32, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0831.039.877, vertegenwoordigd door Dhr. Herman Wenes

De vzw Unizo Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, St. Jansmolenstraat 11, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0479.519.795, vertegenwoordigd door Mevr Tine Lauwers

De vzw Liberaal Verbond voor Zelfstandigen, met maatschappelijke zetel te 1050 Brussel, Livornostraat 25, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0423.529.318, vertegenwoordigd door Dhr. Jean Claude Vanderbeeken.

De raad van bestuur is samengesteld als volgt:

De vzw Centrumstraten Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, Ieperstraat 203, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0468.973.026, vertegenwoordigd door Mevr Nathalie Vancalbergh

Dhr. Jan Sioen, te 8930 Menen, Wilgenlaan 79, natuurlijk persoon

AKTE BETREFFENDE DE PERSONEN GEMACHTIGD OM DE VERENIGING TE VERTEGENWOORDIGEN

De raad van bestuur heeft onder zijn leden volgende functies verdeeld en in die functie benoemd.

Voorzitter : Jan Sioen

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Ondervoorzitter : Jean Claude Vanderbeeken

Secretaris : Tine Lauwers

Schatbewaarder : Vancalbergh Nathalie

Voor alle administratieve en financiële verplichtingen hebben de voorzitter en de secretaris afzonderlijke en onbeperkte volmachten.

30/04/2015
ÿþfizn, MOP 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



1

~uu uun~inui~iu

!MEMO

NEERGELEGD

2 g f~ï ~~. 2Q3

Rechtbsn,c van KOOPHANDEL

r.nt, aio KORTRIJK

Gltiff're

---- -- --- --------------

Ondernemingsnr : 0546.524.823

Benaming

(voluit) : Shop en Beleef

(verkort) :

Rechtsvorm : Vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : leperstraat 203 8930 Menen

Onderwerp akte : Ontslag en benoeming voorzitter, uitbreiding stemrecht AV, uitbreiding over lidgeld, uitbreiding ivm stemrecht voorzitter

Uit het verslag van de buitengewone algemene vergadering, gehouden ten zetel op 27 februari 2014, blijkt dat volgende beslissingen werden genomen:

11 Volgende clausule moet ingevoegd worden in de statuten:

"De bestuurder die wordt verkozen tot voorzitter van de raad van bestuurder is van rechtswege en zolang hij

voorzitter is, ook lid van de vereniging. In zijn hoedanigheid van voorzitter-lid betaalt hij geen lidgeld aan de

vereniging en heeft hij geen stemrecht op de algemene vergadering.

Behoudens statutaire afwijkende bepalingen beschikken alle leden over stemrecht op de algemene

vergadering.

Behoudens statutaire afwijkende bepalingen betalen alle leden lidgeld zoals nader bepaald.

Natuurlijke personen betalen als lid geen lidgeld."

2/ Het ontslag van Dhr. Jan Sioen als bestuurder en voorzitter wordt aanvaard en bekrachtigd, met ingang vanaf 27 februari 2014.

31 Dhr. Pierre Vandeputte wordt aangesteld als bestuurder en voorzitter, met ingang vanaf 27 februari 2014. In navolging van de genomen beslissingen, zijn de statuten van de VZW vanaf 27 februari 2014 als volgt:

HOOFDSTUK I, DE VERENIGING

Artikel 1 - Naam

De VZW draagt de naam 'Shop en Beleef

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven en andere, stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden " vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW" en het adres van de maatschappelijke zetel van de. vereniging.

Artikel 2 - Zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd te 8930 Menen, leperstraat 203. De Raad van Bestuur heeft de, bevoegdheid om de zetel te verplaatsen naar iedere andere plaats na goedkeuring door de Algemene Vergadering en mits het respecteren van de nodige openbaarmakingsvereisten.

Artikel 3 - Duur

De vereniging is opgericht op 11 februari 2014 voor onbepaalde duur en kan te allen tijde ontbonden worden.

Artikel 4 --- Doel en activiteiten

De vereniging heeft als doel op de ruimst mogelijke wijze bij te dragen tot het vergroten van de uitstraling en, de commerciële dynamiek van de stad Menen, Lauwe, Rekkem zowel binnen het stadscentrum als in de periferie. Dit behelst onder meer initiatieven ter versterking van marketing en promotie. De vereniging zal ook maatregelen uitwerken en uitvoeren om de synergie tussen de binnenstad en de periferie te vergroten, Bovendien zullen acties ondernomen worden om het beheer van de retail in de stad verder te professionaliseren.

Op de laatste blz. van Duik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso . Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

MoD 2,2

De vereniging zal ook fungeren als een overlegplatform tussen het stadsbestuur, de Groot-Meense handelaars en de winkelclusters.

De vereniging zal ten allen tijde complementair functioneren ten opzichte van de stad. Zij zal nooit in de plaats treden van en kerntaken van de stadsdiensten overnemen,

De vereniging mag hiertoe alle nodige handelingen verrichten. De vereniging mag alle roerende en onroerende goederen bezitten die nodig zijn om haar doelstelling te verwezenlijken. Zij mag deelnemen in - en samenwerken met - alle verenigingen die voor haar doelstelling nuttig kunnen zijn.

Daarnaast kan de vereniging alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de voormelde doelstellingen.

HOOFDSTUK Il. LIDMAATSCHAP

Artikel 5

De vereniging kan effectieve leden en toegetreden leden tellen. De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van bet stemrecht op de Algemene Vergadering, komt uitsluitend toe aan de affectieve leden en niet aan de toegetreden leden.

De effectieve leden hebben alle rechten zoals omschreven door de VZW-wet. Het aantal effectieve leden is onbeperkt, maar moet ten minste drie bedragen.

Bij huishoudelijk reglement kunnen bijzondere voorwaarden aan het effectieve lidmaatschap gesteld worden.

De effectieve leden worden verder in de statuten omschreven als "leden" of "lid".

Artikel 6

Elke natuurlijke of rechtspersoon die binnen het werkingsgebied van de vzw één of meerdere commerciële vestigingen uitbaat of die de commerciële activiteiten van het werkingsgebied van de vzw een bijzondere belangstelling toedraagt, kan lid worden door die wil tot lidmaatschap te uiten. Dit kan door eenvoudig schrijven, een emailbericht aan de vzw of één van de leden van de raad van bestuur of het positief beantwoorden van een vraag tot lidmaatschap gesteld door de vzw oniine, via nieuwsbrief of schrijven. Dit lidmaatschap dient evenwel te worden bekrachtigd door de raad van bestuur. De raad van bestuur hoeft niet te motiveren waarom het lidmaatschap al dan niet wordt geweigerd. Het lidmaatschap gaat in op het moment van de bekrachtiging en wordt in een register van de leden ingeschreven.

De leden kunnen te allen tijde uit de vereniging treden. Het ontslag moet schriftelijk of via email ter kennis gebracht worden van de Raad van Bestuur.

Een lid wordt geacht van rechtswege ontslag te geven, indien hij de voorwaarden voor het lidmaatschap niet meer vervult.

Het ontslag zal in het register van de leden ingeschreven worden.

Artikel 7

De effectieve en toegetreden leden zijn verplicht

de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging en de besluiten van haar organen na te leven. de belangen en doelstellingen van de vereniging en van haar organen niet te schaden.

Artikel 8

Een lid dat inbreuk pleegt tegen de bepalingen van artikel 7 van deze statuten, kan door de Raad van Bestuur bij meerderheid van 2/3 van de aanwezige en vertegenwoordigde bestuurders met onmiddellijke ingang geschorst worden van de activiteiten en de voordelen van de vereniging, in afwachting van een gebeurlijke definitieve uitsluiting door de Algemene Vergadering. Deze schorsing dient per aangetekend schrijven aan het lid kenbaar gemaakt te worden. De schorsing kan een maximale duurtijd hebben van 2 maanden, termijn binnen dewelke een Algemene Vergadering moet bijeenkomen om over de uitsluiting te beslissen of waarbinnen de raad van bestuur moet overgegaan zijn tot het opnieuw teniet doen van de schorsing. Het teniet doen van de schorsing kan ook enkel gebeuren bij meerderheid van 2/3 van de aanwezige en vertegenwoordigde bestuurders van de raad van bestuur. Het lid behoudt op deze Algemene Vergadering zijn volle rechten, De uitsluiting kan slechts door de Algemene Vergadering beslist worden indien twee derden van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen het voorstel van de Raad van Bestuur goedkeuren, De beslissing moet niet gemotiveerd worden, Indien de Algemene Vergadering niet tot uitsluiting beslist, vervalt de schorsing van rechtswege.

Artikel 9

Het lidmaatschap neemt van rechtswege een einde bij overlijden, faling van de rechtspersoon, kennelijk onvermogen of onbekwaam verklaring.

Artikel 10

Op de zetel van de vereniging wordt door de Raad van Bestuur een ledenregister gehouden. Dit ledenregister vermeldt de effectieve leden met naam, voornaam, woonplaats en de datum van toetreding. Bovendien moeten alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden door toedoen van de Raad van Bestuur in dat register worden ingeschreven binnen de acht dagen nadat hij van de beslissing in kennis is gesteld,

Artikel 11

De Raad van Bestuur kan --- met goedkeuring van de Algemene Vergadering - een jaarlijkse bijdrage voor alle effectieve en toegetreden leden vaststellen die niet meer mag bedragen dan 500 euro per lid, De Algemene Vergadering bepaalt via het huishoudelijk reglement de jaarlijkse bijdrage,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Bijgevoegde clausule : Behoudens statutaire afwijkende bepalingen betalen alle leden lidgeld zoals nader bepaald,

Bijgevoegde clausule : Natuurlijke personen betalen als lid geen lidgeld.

Leden die hun jaarlijkse bijdrage niet betaald hebben binnen de door de Raad van Bestuur bepaalde termijn, worden opgeschort van de activiteiten en voordelen van de vereniging na minstens één schriftelijke aanmaning. Leden die hun lidmaatschapsbijdrage niet betalen binnen de gestelde termijn van de aanmaning worden van rechtswege geacht ontslagnemend te zijn.

Artikel 12

Alle loden kunnen op de zetel van de vereniging raadplegen:

-het register van de leden

-alle notulen en beslissingen van de Algemene Vergadering, van de Raad van Bestuur en van aile personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden.

- alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

Artikel 13

Het uitgesloten of uittredend lid of de rechthebbenden van een overleden lid of de rechthebbenden uit welke hoofde ook in alle gevallen waarin het lidmaatschap van rechtswege eindigt, kunnen geen aanspraak maken op het vermogen van de vereniging en kunnen zelfs de teruggave van gestorte jaarlijkse bijdragen of gedane inbrengen niet vorderen. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging, enz.

Artikel 14

Natuurlijke personen die door hun steun, actieve medewerking of bewezen diensten op uitzonderlijke wijze hebben bijgedragen tot de werking van de vereniging kunnen op voordracht van de Raad van Bestuur door de Algemene Vergadering benoemd worden tot erelid van de vereniging. Zij verkrijgen hierdoor de status van toegetreden lid.

HOOFDSTUK III. DE ALGEMENE VERGADERING

Artikel 15

De Algemene Vergadering bestaat uit de effectieve leden, Alle effectieve leden  en alleen zij - hebben

gelijk stemrecht. Elk effectief lid heeft één stem. Op de Algemene Vergadering kunnen eveneens extra

waarnemers of waamemende leden uitgenodigd worden.

Artikel 16

De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend

worden:

1.de wijziging van de statuten;

2.de (her)benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3.de benoeming en de afzetting van de commissaris en het bepalen van diens bezoldiging;

4.de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5.de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6.de ontbinding van de vereniging;

7.de uitsluiting van een lid;

8.de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

9.alle gevallen waarin de wetgeving dit vereist.

Artikel 17

De Algemene Vergadering wordt bijeengeroepen door de Raad van Bestuur ten minste éénmaal per jaar en

op minder dan 6 maanden na de afsluiting van het boekjaar en telkens wanneer het belang van de vereniging

het vere leder lid zal er worden op uitgenodigd. De oproepingen moeten ten minste 14 dagen véér de datum

van de vergadering schriftelijk, per fax of via E-mail gebeuren, met vermelding van de agendapunten.

Bijzondere bijeenkomsten in een Buitengewone Algemene Vergadering kunnen

worden samengeroepen door de voorzitter of door de ondervoorzitter of door minstens 2 bestuurders alsook

op verzoek van minstens 1/5 van alle effectieve leden,

De oproeping of het verzoek moet de agenda opgeven, waarbij elk punt dat door minstens 1/20 van de

effectieve Leden minstens 8 dagen voor de vergadering schriftelijk werd ingediend bij de voorzitter, op de

agenda wordt geplaatst.

Artikel 18

De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of bij zijn

ontstentenis door de ondervoorzitter of, indien ook die niet aanwezig is, door de oudste in leeftijd van de

aanwezige bestuurders. De voorzitter duidt de secretaris en twee stemopnemers aan. Zij maken het bureau van

de vergadering uit

De Raad van Bestuur kan, zo hij het noodzakelijk acht, op de vergadering personen uitnodigen waarvan de

kennis en/of de inzet belangrijk geacht worden. Deze personen hebben slechts een raadgevende stem.

Artikel 19

De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid der stemmen van de aanwezige of

vertegenwoordigde leden, ongeacht het aantal aanwezige leden, onthoudingen niet meegerekend, uitgezonderd

in de gevallen waar de wet het anders voorziet. Elk lid kan zich op de Algemene Vergadering laten

vertegenwoordigen krachtens een geschreven volmacht. Niemand mag nochtans over meer dan twee

volmachten beschikken.

MDD2.2

De Algemene Vergadering mag slechts beraadslagen over de punten die op de agenda vermeld zijn. Over punten die niet op de agenda vermeld zijn, kan de Algemene Vergadering slechts beslissen met de toestemming van de Algemene Vergadering.

Ais er gestemd moet worden over personen, gebeurt de stemming geheim.

Bijgevoegde clausule ; Behoudens statutaire afwijkende bepalingen betalen aile leden lidgeld zoals nader bepaald,

Artikel 20

De wijziging van de statuten vereist een beraadslaging in een vergadering die voldoet aan een quorum van 2/3 van de effectieve leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is. Ingeval op de eerste vergadering minder dan 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen kan aannemen met de meerderheden hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen

volgend op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, vereist ze een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden.

Artikel 21

De beslissingen worden opgenomen in notulen en ondertekend door de voorzitter, de secretaris en de leden die zulks wensen, Afschriften en uittreksels worden ondertekend door twee bestuurders.

De notulen worden bewaard in een notulenregister dat ter inzage zal zijn van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgelegde modaliteiten,

HOOFDSTUK IV: DE RAAD VAN BESTUUR

Artikel 22

De Raad van Bestuur is samengesteld uit het wettelijk vastgelegd aantal bestuurders, zijnde;

De vzw Platform Grensland Menen  Wervik, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, Industrielaan 32,

ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondememingsnummer BE 0831.039.877,

o vertegenwoordigd door Dhr. Herman Wenes

De vzw Unizo Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, St. Jansmolenstraat 11, ingeschreven in

e de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondememingsnummer BE 0479.519.795, vertegenwoordigd door Mevr Tine Lauwers

De vzw Liberaal Verbond voor Zelfstandigen, met maatschappelijke zetei te 1050 Brussel, Livomostraat 25, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0423.529.318, vertegenwoordigd door Dhr. Jean Claude Vanderbeeken.

De vzw Centrumstraten Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, leperstraat 203, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondememingsnummer BE 0468,973.026, vertegenwoordigd door Mevr Nathalie Vancalbergh

Dhr. Pierre Vandeputte, te 8930 Menen, Hagewindestraat 135, natuurlijk persoon

Het stadsbestuur is bij iedere vergadering van de Raad van Bestuur aanwezig als waarnemer en wordt

steeds uitgenodigd.

De Raad van Bestuur kiest minstens een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Met

et uitzondering van de functie van voorzitter kan een bestuurder meerdere functies cumuleren,

Bijgevoegde clausule De bestuurder die wordt verkozen tot voorzitter van de raad van bestuur is van

et rechtswege en zolang hij voorzitter is, ook lid van de vereniging. in zijn hoedanigheid van voorzitter-lid betaalt

et hij geen lidgeld aan de vereniging en heeft hij geen stemrecht op de algemene vergadering.

Het aantal bestuurders moet in elk geval steeds lager zijn dan het aantal personen dat effectief lid is van de

vereniging.

De leden van de Raad van Bestuur worden niet bezoldigd voor de uitoefening van hun mandaat. Zij kunnen

eventueel een vergoeding van hun kosten bekomen, mits voorafgaandelijke goedkeuring van de uitgave door

P: de Raad van Bestuur.

Artikel 23

De bestuurders worden benoemd voor maximaal 5 jaar, maar zijn ten allen tijde door de Algemene Vergadering afzetbaar. Indien een mandaat openvalt mogen de overblijvende bestuurders een plaatsvervanger aanstellen, wiens mandaat door de eerstvolgende Algemene Vergadering dient bekrachtigd. Het mandaat van bestuurder neemt van rechtswege een einde wanneer de betrokkene de functie verliest op grond van dewelke

t hij als kandidaat voor de Raad van Bestuur werd voorgedragen.

Een bestuurder kan ten allen tijde ontslag nemen door zijn ontslag via een aangetekend schrijven ter kennis te brengen aan de voorzitter. Het ontslag treedt onmiddellijk in werking tenzij door dit ontslag het minimum aantal bestuurders onder het statutaire minimum is gedaald. In dit geval, moet de raad van bestuur binnen een redelijke termijn de algemene vergadering bijeenroepen, welke in de vervanging van de betrokken bestuurder dient te voorzien.

De voorzitter dient zijn eventueel ontslag kenbaar te maken via aangetekende brief gericht aan de raad van bestuur.

De penningmeester en secretaris kunnen hun functie beëindigen door eenvoudige kennisgeving tijdens een bijeenkomst van de raad van bestuur. Hun kennisgeving wordt opgenomen in het verslag van de raad van

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

bestuur. Het is de raad van bestuur die met eenvoudige meerderheid van stemmen kan beslissen over het intrekken van de functies van secretaris of penningmeester.

Artikel 24

De Raad van Bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheid om op te treden namens de vereniging. De Raad is bevoegd voor alle handelingen, zowel van bestuur als van beschikking in alle maatschappelijke aangelegenheden, voor zover zij niet

uitdrukkelijk door de wet of door de statuten aan de Algemene Vergadering voorbehouden zijn, Hij kan onder meer aile gelden en waarden in ontvangst nemen; alle bedragen, schenkingen en legaten aanvaarden en opvorderen; alle roerende en onroerende goederen en rechten verkrijgen, vervreemden, ruilen, huren en verhuren, zelfs voor meer dan negen jaar; geld in lening opnemen en daarvoor alle waarborgen stellen; leningen of voorschotten toestaan en uitbetalen; alle toelagen en

steungelden zowel private als officiële aanvaarden en ontvangen in naam van de vereniging; in rechte als eiser en als verweerder optreden; dadingen aangaan; scheidsrechterlijke bedingen sluiten, bewilligen en verzaken, De Raad van Bestuur stelt het personeel aan en doet de opzeg. De opsomming is niet beperkt.

Artikel 25

De beslissingen worden opgenomen in notulen. Zij worden ondertekend door de Voorzitter en de secretaris. Uittreksels en afschriften worden geldig ondertekend door twee bestuurders.

Dit notulenregister ligt ter inzage van de effectieve leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B, van 27 juni 2003 vastgelegde modaliteiten.

Artikel 26

Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de Raad van Bestuur, moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vôôr dat de Raad van Bestuur een besluit neemt. De

bestuurder met het tegenstrijdig belang, verwijdert zich uit de vergadering en

onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft. Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Artikel 27

In alle akten en handelingen is de vereniging steeds geldig vertegenwoordigd. door de handtekening van twee bestuurders, waarvan minstens één van de voorzitter, de secretaris of de penningmeester, zonder dat een bijzondere machtiging

vanwege de Raad van Bestuur dient voorgelegd te worden. Alle rechtsvorderingen, hetzij als eiser, hetzij als verweerder, worden geldig gedaan uit naam van de vereniging door voormelde bestuurders,

Artikel 28

De Raad van Bestuur vergadert op bijeenroeping door de voorzitter, de

ondervoorzitter of minstens twee bestuurders. De oproepingen moeten ten minste tien dagen vôôr de datum van de vergadering schriftelijk, per fax of per E-mail gebeuren met vermelding van plaats, datum, uur en agenda van de vergadering. Bij hoogdringendheid kan hiervan afgeweken worden en kunnen bijeenroepingen op kortere termijn gehouden worden.

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter, of wanneer beiden afwezig zijn, door de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder.

De vergadering mag raadgevend bijgewoond worden door alle personen waarvan de aanwezigheid door de gewone meerderheid van de Raad van Bestuur wenselijk geacht wordt, en zoals bepaald zal worden in het huishoudelijk reglement.

De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde leden.

Artikel 29

De agenda wordt opgesteld door de voorzitter, maar ieder lid van de Raad van Bestuur heeft het recht punten op de agenda te laten plaatsen, mits ten minste acht dagen voor de vergadering een voorstel hiertoe in te dienen tij de voorzitter (schriftelijk, per fax of per e-mail). De Raad mag slechts geldig beraadslagen over punten die niet op de agenda vernield zijn indien twee derde der aanwezige leden akkoord zijn om ook over deze punten te beslissen.

De raad van bestuur handelt ais college. Om geldig te kunnen beslissen, dienen ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd te zijn, Elke bestuurder mag schriftelijk volmacht geven aan een andere bestuurder om hem te vertegenwoordigen. Een bestuurder mag nochtans niet meer dan één andere bestuurder vertegenwoordigen, Indien de helft niet aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een nieuwe vergadering bijeengeroepen worden die over dezelfde agendapunten kan beslissen, ongeacht het aantal aanwezigen.

Een bestuurder mag zich laten vertegenwoordigen door een medewerker die nauw betrokken is bij het doel van de vereniging en dezelfde beslissingen kan en mag nemen als de bestuurder die zich laat vertegenwoordigen.

De beslissingen worden bij gewone meerderheid van stemmen genomen. Als er gestemd wordt over personen, gebeurt dit bij geheime stemming.

HOOFDSTUK V: DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 30

.e

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Voor het dagelijks bestuur van de vereniging kan de Raad van Bestuur zijn bevoegdheden gedeeltelijk overdragen aan één of meer van zijn leden of aan een derde, al dan niet personeelslid. Behoudens andersluidende beslissing vanwege de Raad van Bestuur, beschikken de dagelijkse bestuurders elk over de éénhandtekeningsbevoegdheid.

Artikel 31

Worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die een gering belang betreffen en die door hun spoedeisend karakter niet kunnen wachten op een beslissing van de raad van bestuur tijdens hun volgende samenkomst.

HOOFDSTUK VI: AANSPRAKELIJKHEID

Artikel 32

De bestuurders en dagelijkse bestuurders nemen geen enkele persoonlijke of solidaire verplichting op zich betreffende de verbintenissen van de vereniging. Tegenover de vereniging en tegenover derden is hun verantwoordelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten en zijn ze aansprakelijk voor de tekortkomingen in hun (dagelijks) bestuur.

HOOFDSTUK VII: TOEZICHT

Artikel 33

Zolang de vereniging voor het laatst afgesloten boekjaar de drempelbedragen

vernield in artikel 17, §5 van de VZW-wet niet overschrijdt, is de vereniging niet verplicht een commissaris te benoemen. Zodra de vereniging de drempelbedragen overschrijdt, wordt de controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen hierin weer te geven, aan een commissaris opgedragen, te benoemen door de Algemene Vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren voor een termijn van drie jaar. Deze bepaalt ook de bezoldiging van de commissaris.

HOOFDSTUK VIII: BOEKHOUDING

Artikel 34

Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december, behalve het eerste boekjaar, dat loopt vanaf de oprichtingsdatum tot 31 december van het jaar 2014, De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 van de VZW-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten, De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies van de VZW-wet. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening tevens neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, §6 VZW-wet en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten. De Raad van Bestuur legt de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar alsook een voorstel van begroting ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse Algemene Vergadering,

HOOFDSTUK IX: ONTBINDING

Artikel 35

De Algemene Vergadering zal worden samengeroepen ter bespreking van

voorstellen m.b.t. de ontbinding voorgelegd door de Raad van Bestuur of door minimum 1/5 van alle leden.

De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 van deze statuten. De

beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid gesteld in artikel 20

van deze statuten. De Algemene Vergadering kan de ontbinding alleen uitspreken onder dezelfde voorwaarden

als die welke betrekking hebben op een wijziging van het doel of de doeleinden van de vereniging.

Artikel 36

Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de vereniging steeds dat zij "VZW in vereffening" is

overeenkomstig artikel 23 van de VZW-wet.

Artikel 37

Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de Algemene Vergadering vereffenaar(s)

waarvan zij de opdracht zal omschrijven,

Artikel 38

Ingeval van ontbinding en vereffening, beslist de Raad van Bestuur over de bestemming van het vermogen

van de vereniging dat moet worden toegekend aan een andere vereniging zonder winstoogmerk met een

gelijkaardig of verwant doel, werkzaam in België.

Artikel 39

Alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de

ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief

worden neergelegd ter griffie en bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad overeenkomstig het

bepaalde in artikel 23 en 26 novies van de VZW-wet en de uitvoeringsbesluiten daaromtrent.

HOOFDSTUK X: HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Artikel 40

De Raad van Bestuur van Bestuur kan alle huishoudelijke reglementen uitvaardigen die hij nodig acht en

nuttig oordeelt voor een goede praktische werking van de vereniging, voor zover de uitgevaardigde maatregelen

niet strijdig zijn met de bindende voorschriften van de VZW-wet of de statuten van de vereniging.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

AKTE BETREFFENDE DE RAAD VAN BESTUUR

De raad van bestuur is samengesteld uit volgende bestuurders:

De vzw Platform Grensland Menen  Wervik, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, Industrielaan 32, ingeschreven In de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondememingsnummer BE 0831.039.877, vertegenwoordigd door Dhr. Herman Wenes

De vzw Unizo Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, St. Jansmolenstraat 11, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondememingsnummer BE 0479.519.795, vertegenwoordigd door Mevr Tine Lauwers

De vzw Liberaal Verbond voor Zelfstandigen, met maatschappelijke zetel te 1050 Brussel, Livomostraat 25, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondememingsnummer BE 0423.529.318, vertegenwoordigd door Dhr. Jean Claude Vanderbeeken.

De vzw Centrumstraten Menen, met maatschappelijke zetel te 8930 Menen, leperstraat 203, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen, met ondernemingsnummer BE 0468.973.026, vertegenwoordigd door Mevr Nathalie Vancalbergh

Pierre Vandeputte, Hagewindestraat 135, 8930 menen, natuurlijk persoon

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Onder de raad van bestuur zijn de functies als volgt:

- Pierre Vandeputte: voorzitter

- Vanderbeeken Jean Claude: ondervoorzitter

Lauwers Tine: secretaris

- Vancalbergh Nathalie: penningmeester

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/04/2015 - Annexes du Moniteur belge Aldus opgemaakt in drie exemplaren te Menen op 27 februari 2014.

Vancalbergh Nathalie,

bestuurder, penningmeester

Tegelijk hierbij neergelegd:

- verslag buitengewone algemene vergadering op 27 februari 2014

- statuten op 27 februari 2014











Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto . Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzii van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso . Naam en handtekening

Coordonnées
SHOP EN BELEEF VZW

Adresse
IEPERSTRAAT 203 8930 MENEN

Code postal : 8930
Localité : MENEN
Commune : MENEN
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande