VRIENDEN VAN HET IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, AFGEKORT : VIFF

Association sans but lucratif


Dénomination : VRIENDEN VAN HET IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, AFGEKORT : VIFF
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 546.606.480

Publication

18/02/2014
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

De ondergetekenden, Naam & Voornaam Geboorteplaats & -datum Woonplaats

Boone Patrick

Knokke-Heist, 17 april 1960

Reningelst

Breyne Paul

Ieper, 10 januari 1947

Ieper

Chielens Piet

Reningelst, 05 mei 1956

Ieper

De Neve Mieke

Gent, 24 juli 1969

Ieper

Degryse René

Roeselare, 09 november 1952

Roeselare

Desmet Paul

Moorslede, 18 juli 1936

Ieper

Devlieghere Ludwich

Veldegem, 10 februari 1943

Ieper

D haene Lieve

Ieper, 11 februari 1965

Ieper

Glorieux Marc

Kortrijk, 17 april 1948

Kortrijk

Lignel Frans

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : Vrienden van het In Flanders Fields Museum

België

Onderwerp akte : Oprichting

*14301705*

(afgekort) : VIFF

Rechtsvorm: : Vereniging zonder winstoogmerk

Luik B

Zetel : Sint-Maartensplein 3

0546606480

8900

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Ieper

Griffie

Neergelegd

14-02-2014

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Ieper, 25 augustus 1948

Vlamertinge

Maes Johan

Gent, 29 oktober 1951

Koksijde

Ossieur Gilbert

Ieper, 20 december 1946

Ieper

Poissonnier Kathleen

Ieper, 13 januari 1957

Ieper

Spriet Chris

Torhout, 12 oktober 1950

Brugge

Vandenbilcke Annick

Ieper, 05 juni 1963

Ieper

Van Duyse Johan

Sint-Niklaas, 03 juli 1953

Stekene

Van Killegem Alex

Eeklo, 12 september 1957

Wingene

Van Reeth Marinus

Niel, 09 augustus 1940

Niel

Van Wanzeele Patrick

Brugge, 21 december 1949

Gits

Vansuyt Michel

Wijtschate, 03 september 1939

Ieper

Verkest Marc

Tielt, 04 mei 1951

Kortrijk

verklaren bij deze akte een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, met de hiernavolgende statuten.

Statuten

TITEL I Benaming, maatschappelijke zetel, doel, duur

Art. 1 De vereniging draagt de naam Vrienden van het In Flanders Fields Museum, vereniging zonder winstoogmerk. De vereniging behoudt zich het recht om in al de akten, aankondigingen, uitgaven en andere stukken, uitgaande van de vereniging, de verkorte benaming VIFF vzw te gebruiken.

Art. 2 De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te 8900 Ieper, Sint-Maartensplein 3 in het gerechtelijk arrondissement Ieper waaronder de vzw ressorteert. Het veranderen van maatschappelijke zetel kan op voorstel van de Raad van Bestuur en bekrachtiging door de Algemene Vergadering.

Art 3. De vereniging heeft als doel boven elke levensbeschouwing of politieke overtuiging, de werking van het In Flanders Fields Museum te ondersteunen. Daartoe kan zij eigen activiteiten organiseren en publicaties verzorgen.

Zij beheert bovendien het Koen Kochfonds waarmee financiële ondersteuning wordt verleend aan studenten of stagiairs tijdens hun studiewerk over de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog, in de Westhoek en in België of over een ander aspect van de collectie van het In Flanders Fields Museum of haar Kenniscentrum.

Daarnaast kan de vereniging alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de niet-winstgevende doelstellingen.

Art. 4 De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur en kan op elk ogenblik ontbonden worden. TITEL II Lidmaatschap

Art. 5 De vereniging bestaat uit vaste en toegetreden leden alsook ereleden. Het minimum aantal vaste leden bedraagt drie.

Art. 6 De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de vaste leden.

Art. 7 Toegetreden leden zijn personen die de doelstelling van de VIFF vzw ondersteunen en hun lidmaatschapsbijdrage betalen om te genieten van de activiteiten van de vereniging. De toegetreden leden hebben enkel de rechten en de verplichtingen hen toebedeeld door deze statuten.

Art. 8 Vaste leden zijn leden die een schriftelijke aanvraag indienen bij de Raad van Bestuur om te zetelen in de Algemene Vergadering en willen bijdragen tot het beheer van de vereniging en de verwezenlijking van haar

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

doelstellingen. Hun naam wordt vermeld in het ledenregister dat op de zetel van de vereniging wordt

bijgehouden.

Nieuwe vaste leden worden aangenomen door de Raad van Bestuur.

Elk vast lid kan te allen tijde ontslag nemen uit de vereniging door dit schriftelijk te melden aan de Raad

van Bestuur.

Art. 9 Het jaarlijks lidgeld wordt, op voorstel van de Raad van Bestuur, bepaald door de Algemene Vergadering

en bedraagt maximum 150,00 EUR.

Het lidmaatschap neemt van rechtswege een einde bij overlijden of indien de verschuldigde

lidmaatschapsbijdrage niet meer wordt betaald.

De Raad van Bestuur kan specifieke categorieën van toegetreden leden opnemen met vrijstelling van

lidgeld.

Het uittredende lid of rechthebbenden van een overleden lid kunnen geen aanspraak maken op het vermogen van de vereniging en kunnen zelfs de teruggave van gestorte jaarlijkse bijdragen niet vorderen. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap of bij ontbinding van de vereniging.

TITEL III De organen

Afdeling 1: de Algemene Vergadering

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

Art. 10 De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle vaste leden.

Art. 11 De Algemene Vergadering is het soevereine orgaan van de vereniging en is bevoegd voor:

a. de goedkeuring van de statuten en het huishoudelijk reglement;

b. de wijziging van de statuten en het huishoudelijk reglement;

c. de benoeming en afzetting van de bestuurders;

d. de goedkeuring van de begroting en van de jaarrekening;

e. de vrijwillige ontbinding van de vereniging;

f. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

g. alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Art. 12 De Algemene Vergadering wordt ten minste tweemaal per jaar bijeengeroepen door de Raad van Bestuur, telkens als het doel of het belang van de vereniging dat vereist en in de gevallen bepaald bij de wet of de statuten of wanneer ten minste één vijfde van de vaste leden dat vraagt.

Alle vaste leden worden ten minste acht kalenderdagen vooraf aan de algemene vergadering opgeroepen per brief of per e-mail. De oproeping wordt ondertekend door de voorzitter en (of) de secretaris. Ze vermeldt dag, uur, plaats en de agenda.

Indien de bijeenroeping gebeurt op initiatief van ten minste één vijfde van de vaste leden, dan roept de Raad van Bestuur de Algemene Vergadering bijeen binnen eenentwintig dagen na het verzoek tot bijeenroeping. De Algemene Vergadering wordt uiterlijk gehouden op de veertigste dag na dit verzoek.

Art. 13 De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij afwezigheid, door de ondervoorzitter.

Art. 14 De vaste leden kunnen zich op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen door een ander vast lid krachtens een geschreven volmacht. Elk vast lid kan slechts één ander vast lid vertegenwoordigen.

Art. 15 Op de Algemene Vergadering heeft ieder vast lid een gelijk stemrecht. Besluiten worden genomen bij meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde vaste leden, behalve in de gevallen waarin de wet anders bepaalt.

Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Art. 16 Over een statutenwijziging kan de Algemene Vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen en besluiten wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld in de oproeping en wanneer ten minste twee derde van de vaste leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Een statutenwijziging kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde vaste leden.

Wanneer de wijziging evenwel betrekking heeft op het doel waarvoor de vereniging is opgericht, kan zij alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde vaste leden.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derde van de vaste leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen. Deze tweede Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen op basis van dezelfde meerderheden ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde vaste leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien kalenderdagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Art. 17 De beslissingen worden opgenomen in notulen en ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Deze notulen worden bijgehouden in een notulenregister en zijn op aanvraag ter inzage voor alle vaste leden, belanghebbende derden en toegetreden leden.

Afdeling 2: de Raad van Bestuur

Art. 18 De vereniging wordt beheerd door een Raad van Bestuur. Deze Raad van Bestuur bestaat uit tenminste drie en maximum zes bestuurders gekozen onder de vaste leden. Hieraan worden de coördinator en één wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum toegevoegd.

De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering en zijn te allen tijde door deze afzetbaar. Zij oefenen hun mandaat kosteloos uit.

Art. 19 De bestuurders worden benoemd voor een termijn van zes jaar en zijn herkiesbaar. Het mandaat eindigt door overlijden, ontslag, herroeping, uitsluiting of door het feit dat betrokken bestuurder in de onmogelijkheid

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

verkeert zijn functie uit te oefenen. Zo door vrijwillig ontslag, verstrijken van termijn of afzetting, het aantal bestuurders is teruggevallen tot onder het wettelijk minimum, dan blijven de bestuurders in functie totdat in hun vervanging is voorzien.

Het mandaat van alle bestuurders eindigt ten laatste zes maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad van de Stad Ieper.

De Raad van Bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester.

Art. 20 De voorzitter, de ondervoorzitter en de penningmeester zijn bevoegd om alle kwijtingen ten aanzien van financiële instellingen en leveranciers te ondertekenen.

Art. 21 De akten van samenstelling en wijziging van de Raad van Bestuur worden neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel, waaronder de vereniging ressorteert, die ze vervolgens meedeelt aan het Belgisch Staatsblad met het oog op de bekendmaking ervan. Deze neerlegging dient te gebeuren binnen de maand nadat hiertoe was besloten.

Art. 22 De Raad van Bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheid om de vereniging te besturen. De raad is bevoegd voor alle handelingen, zowel van bestuur als van beschikking in alle maatschappelijke aangelegenheden, voor zover zij niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten aan de Algemene Vergadering voorbehouden zijn. Hij kan onder andere alle gelden en waarden in ontvangst nemen en alle bedragen, schenkingen en legaten aanvaarden. De opsomming is niet beperkt.

Art. 23 Onverminderd de algemene vertegenwoordigheidsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college wordt de vereniging in en buiten rechte vertegenwoordigd door twee bestuurders. De raad van bestuur kan, op zijn verantwoordelijkheid, zijn bevoegdheid voor bepaalde handelingen en taken overdragen aan een of meer van zijn leden.

Art. 24 De Raad van Bestuur vergadert ten minste vier maal per jaar op uitnodiging van de voorzitter of van de secretaris. De uitnodiging vermeldt datum, uur en de agenda. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of de ondervoorzitter.

De Raad van Bestuur oefent haar bevoegdheden uit als college. De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen uitgebracht door de aanwezige bestuurders. Bij staking van stemmen wordt het voorstel verworpen.

De beslissingen worden opgenomen in notulen en ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Deze notulen worden bijgehouden in een notulenregister en zijn op aanvraag ter inzage voor alle vaste leden. Art. 25 De Raad van Bestuur kan zich laten bijstaan door ex officio-bestuurders met bijzondere expertise of belast met een wel omschreven bijzondere opdracht.

TITEL IV Begroting en jaarrekening

Art. 26 De Raad van Bestuur bereidt de jaarrekening van het voorafgaande boekjaar en de begroting voor en legt ze ten laatste binnen zes maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar, ter goedkeuring voor aan de Algemene Vergadering. Bij deze legt de Raad van Bestuur verantwoording af voor het gevoerde beleid. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting geeft de Algemene Vergadering kwijting aan de bestuurders.

Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december. Het eerste boekjaar loopt tot 31 december 2014. Art. 27 Binnen dertig dagen na goedkeuring ervan door de Algemene Vergadering wordt de jaarrekening neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel van het gerechtelijk arrondissement waaronder de vereniging ressorteert.

TITEL V Ontbinding en vereffening

Art. 28 Behoudens de gevallen van gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege, kan slechts de Algemene Vergadering tot ontbinding van de vereniging besluiten.

In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de Algemene Vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid evenals de vereffeningvoorwaarden.

In geval van ontbinding wordt, na aanzuivering van de schulden, het vereffeningsaldo met inbegrip van het Koen Kochfonds, overgedragen aan het In Flanders Fields Museum vzw of haar rechtsopvolger of bij gebreke hieraan aan, de Stad Ieper.

Voor alles wat in deze statuten niet uitdrukkelijk is opgenomen, wordt verwezen naar de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen.

TITEL VI Huishoudelijk reglement

Art. 29 De Algemene Vergadering kan ter uitvoering van de statuten bij huishoudelijk reglement verder alle regelingen treffen die nuttig of noodzakelijk zijn voor de vereniging.

Het huishoudelijk reglement en wijziging eraan wordt door de Algemene Vergadering aangenomen conform de voorwaarden als deze bepaald onder artikel 15 van deze statuten.

Aldus opgemaakt en aangenomen op de Algemene Stichtingsvergadering te Ieper op 22 januari 2014. Gilbert Ossieur

Voorzitter-bestuurder

Algemene Vergadering van 22 januari 2014 van de VZW Vrienden van het In Flanders Fields Museum VIFF, Sint-Maartensplein 3, 8900 Ieper (Gesticht te Ieper op 22 januari 2014)

1. De Algemene Vergadering benoemd hiernavolgende vaste leden als bestuurders.

Samen vormen zij de Raad van Bestuur van de VZW Vrienden van het In Flanders Fields Museum VIFF:

- Dhr.BOONE Patrick, wonende te Reningelst, geboren te Knokke Heist op 17 april 1960.

- Dhr.DEVLIEGHERE Ludwich, wonende te Ieper  Hollebeke, geboren te Veldegem op 10 februari 1943.

- Dhr.LIGNEL Frans, wonende te Ieper  Vlamertinge, geboren te Ieper op 25 augustus 1948.

- Dhr.OSSIEUR Gilbert, wonende te Ieper, geboren in Ieper op 20 december 1946.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 18/02/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

- Dhr.VAN DUYSE Johan, wonende te Stekene, geboren in Sint-Niklaas op 3 juli 1953.

- Dhr.CHIELENS Piet, wonende te Ieper, geboren te Reningelst op 5 mei 1956, Coördinator van het In Flanders Fields Museum VZW.

- Mevr.VANDENBILCKE Annick, wonende te Ieper, geboren te Ieper op 5 juni 1963, Wetenschappelijk

medewerkster van het In Flanders Fields

Museum VZW.

Ieper op 22 januari 2014.

Gilbert Ossieur

Voorzitter-bestuurder

Raad van Bestuur van 22 januari 2014 van de VZW Vrienden van het In Flanders Fields Museum VIFF, Sint-

Maartensplein 3, 8900 Ieper (Gesticht te Ieper op 22 januari 2014)

1.De Raad van Bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een

penningmeester en belast volgende personen met het uitoefenen van deze functies:

- Dhr.OSSIEUR Gilbert, wonende te Ieper, geboren in Ieper op 20 december 1946, Voorzitter.

- Dhr.DEVLIEGHERE Ludwich, wonende te Ieper  Hollebeke, geboren te Veldegem op 10 februari 1943, Ondervoorzitter

- Dhr.BOONE Patrick, wonende te Reningelst, geboren te Knokke Heist op 17 april 1960, Secretaris.

- Dhr.LIGNEL Frans, wonende te Ieper  Vlamertinge, geboren te Ieper op 25 augustus 1948,

Penningmeester.

Aldus opgemaakt en aangenomen op de Raad van Bestuur te Ieper op 22januari 2014.

Gilbert Ossieur

Voorzitter-bestuurder

Coordonnées
VRIENDEN VAN HET IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, …

Adresse
SINT-MAARTENSPLEIN 3 8900 IEPER

Code postal : 8900
Localité : IEPER
Commune : IEPER
Province : Flandre occidentale
Région : Région flamande