ASSOCIATION BELGO-CAMEROUNAISE, AFGEKORT : ABECA

Association sans but lucratif


Dénomination : ASSOCIATION BELGO-CAMEROUNAISE, AFGEKORT : ABECA
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 846.798.122

Publication

03/07/2012
ÿþr

MOp 2.2

-1-*ÇE3 ! In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Ondernemingsnr : %4 1 'i

Benaming

(voluit) : ASSOCIATION BELGO-CAMEROUNAISE

(verkort) : ABECA

Rechtsvorm : V.Z.W.

Zetel : Leiekaai 191, 9000 Gent

Onderwerp akte

OPRICHTING

Stichtende leden:

Ananis Bertrand Mvogo - Grovermansdreef 23 te 9940 Evergem

Brice Dekegel - Weststraat 60/A te 9940 Evergem

Romuald Noa - Drogenbroodstraat 86 te 9940 Evergem

Zijn overeengekomen op 17 februari 2012, om in overeenstemming met d e Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, de vereniging zonder winstoogmerk "ASSOCIATION BELGO-CAMEROUNAISE" op te richten waarvan de statuten als volgt luiden

DEEL I Naam, zetel, doel, duur

Art. 1. De vereniging draagt de naam "ASSOCIATION BELGO-CAMEROUNAISE" afgekort : "ABECA". Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven en andere stukken uitgaande van de vereniging, voorafgegaan of gevolgd door de woorden " vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "VZW".

Art. 2. De zetel van de vereniging is gevestigd in de Leiekaai 191 te 9000 Gent, in het gerechtelijk arrondissement Gent. De Raad van Bestuur heeft de bevoegdheid om de zetel te verplaatsen en de nodige vereisten van openbaarmaking te vervullen.

Art, 3, De vereniging heeft tot doel wederzijdse uitwisseling, vriendschap en respect tussen Belgen en Kameroeners te promoten.

ln deze optiek zal de vereniging:

-Gemeenschapsvormende activiteiten organiseren, om de Kameroense cultuur en gebruiken aan de Belgen te leren kennen en vice versa

-De Belgische producten in Kameroen promoten en de Kameroense producten in België

-Culturele reizen naar Kameroen en België organiseren en leiden om beide landen te leren kennen

-Voetbaltoemooien in België en Kameroen organiseren, waarbij de nadruk op fair-play ligt

-Sportmateriaal verzamelen bij Belgische clubs en verenigingen teneinde ze te verdelen onder scholen en sportievelingen die deelnemen aan het toernooi in Kameroen

-Belgen en Kameroeners aansporen om samen speelterreinen aan te leggen in Kameroen

-Culturele avonden, debatten over gemeenschappelijke thema's organiseren

Zij is bevoegd om in ondergeschikte orde handelsdaden te stellen voorzover deze in overeenstemming zijn met het doel omschreven in het eerste lid en voorzover de winst gebruikt wordt om dit doel te bereiken. Meer bepaald kan zij avonden voor fondsenwerving organiseren. Verder kan zij activiteiten organiseren in het kader van dienstencheques: poetsen van woningen, bereiden van maaltijden, strijkdienst, transport van minder mobiele personen; alsook de handelsactiviteiten gerelateerd met industriële schoonmaak, schoonmaak van burelen of horeca. Eveneens kan zij de Kameroense keuken, gebruiken en producten promoten door middel van horeca-activiteiten.

Zij kan alle roerende en onroerende goederen die zij voor het verwezenlijken van haar

doel nodig heeft, bezitten of verkrijgen en er alle eigendomsrechten en andere zakelijke rechten op uitoefenen.

Au'

NEERGELEGD

22'416- 2012

RECHTBANK VAN

KOOPHANDEL T3 IG ]T

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

r 4

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

t M0D 2.2

Zij kan daartoe alle nuttige rechtshandelingen en daden stellen, en onder meer overeenkomsten sluiten, personeel aanwerven, contracten ondertekenen, verzekeringspolissen afsluiten, goederen in huur nemen, dit alles zowel in binnen- als in buitenland.

Zij kan subsidies verwerven, zowel van de overheid als van private instellingen, aan sponsoring doen en vertegenwoordigers uitzenden in binnen- en buitenland en zelf als vertegenwoordiger optreden.

Art. 4. De vereniging kan op zichzelf of door middel van zusterverenigingen activiteiten uitoefenen in elk land, voor zover deze gedeeltelijk of volledige overeenstemmen met haar doelstellingen.

Art. 5. De vereniging wordt, onverminderd de mogelijkheid tot vrijwillige ontbinding, opgericht voor onbepaalde tijd.

DEEL Il Leden

Art. 6. Het aantal leden van de vereniging is onbeperkt, maar de vereniging zal minstens drie werkende leden tellen.

Als lid kan tot de vereniging toetreden elke natuurlijke persoon of rechtspersoon, die door de raad van bestuur als zodanig worden toegelaten.

Art. 7. De vereniging telt twee soorten leden: enerzijds de werkende leden (fysieke personen als dusdanig toegelaten door de raad van bestuur), en anderzijds de steunende leden (elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die het bewerkstelligen van de doelen van de vereniging steunt).

De raad van bestuur beslist vrij over elk verzoek tot toetreding als werkend lid.

Art. 8, De door de werkende leden verschuldigde jaarlijkse bijdrage mag niet hoger zijn dan 50 EURO voor fysieke personen en 150 EURO voor rechtspersonen, De bijdrage voor de steunende leden bedraagt niet meer dan 20 EURO voor fysieke personen en 100 EURO voor rechtspersonen, De bijdragen kunnen door middel van indexatie aangepast worden, zo de raad van bestuur dit nodig acht (referentie index 2012), De betaling van de jaarlijkse bijdrage verzekert de rechten van de leden,

Art. 9. Tot uitsluiting van een lid kan alleen door een algemene vergadering worden besloten, met tweederde meerderheid, op voorwaarde dat een quorum van tweederde van de opgeroepenen werd behaald. Indien tot twee maal toe het quorum niet behaald kan worden, kan de beslissing genomen worden door een algemene vergadering zonder quorumvereiste.

Art. 10. De steunende leden mogen deelnemen aan de Algemene Vergadering. Hun stem is echter louter consultatief.

Art. 11. Elk lid kan te allen tijde, mits hij er één maand vooraf kennis van geeft, uit de vereniging treden, doch niet alvorens hij de opeisbaar geworden bijdragen heeft betaald. Het ontslag dient schriftelijk aan de raad van bestuur ter kennis te worden gebracht, Dit schriftelijke verzoek kan gebeuren per brief of per e-mail.

Het lid dat weigert de bijdrage te betalen, wordt geacht ontslag te nemen,

Het lidmaatschap eindigt van rechtswege ingeval het lid overlijdt, failliet, onbekwaam of in staat van verlengde minderjarigheid wordt verklaard, of onder voorlopig bewind wordt gesteld,

DEEL III Bestuur

Art. 12. De vereniging wordt bestuurd door een raad van minimum 3 bestuurders.

De bestuurders worden benoemd voor 3 jaar. Hun opdracht eindigt van rechtswege door het verstrijken van hun mandaat en eveneens door overlijden, ontslag, aftreden of afzetting en verlies van het lidmaatschap.

ledere bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur.

De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, eventueel een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. De voorzitter, de ondervoorzitter en de secretaris zijn automatisch voorzitter, ondervoorzitter en secretaris van de algemene vergaderingen.

Art. 13. De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Zij is bevoegd voor alle aangelegenheden met uitzondering van deze die door de wet of de statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. De raad kan zelf daden van beschikking stellen met inbegrip van, onder meer, het

vervreemden van roerende en onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels-en bankverrichtingen, het lichten van hypotheken,...

Art. 14. De beslissingen worden bij gewone meerderheid van stemmen genomen; ten minste de meerderheid van de bestuurders moet aanwezig zijn of geldig vertegenwoordigd. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt.

Art. 15. De raad kan het dagelijks bestuur op zijn verantwoordelijkheid overdragen aan één of meerdere van de bestuurders. De raad kan indien nodig deze bevoegdheden ook overdragen op een gedelegeerd bestuurder.

DEEL IV Algemene vergadering

Art. 16. De algemene vergadering moet minstens één keer per jaar worden bijeengeroepen door de voorzitter, op de zetel of elke andere plaats in België of Kameroen daartoe aangeduid door de raad van bestuur.

Een bijzondere algemene vergadering kan bijeengeroepen worden door de raad van bestuur of de voorzitter, wanneer deze dit noodzakelijk en nuttig acht. Een bijzondere algemene vergadering kan ook bijeengeroepen worden op schriftelijke vraag van minstens éénderde van de leden aan de voorzitter.Alle werkende leden moeten hiervoor schriftelijk worden opgeroepen ten minste acht dagen vóór de vergadering. Deze schriftelijke oproeping gebeurt per brief of per e-mail, met vermelding van de agenda,

Art. 17. De algemene vergadering is samengesteld uit al de werkende en eventueel steunende leden.

tx

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

M0D 2.2

De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen van de werkende leden, ongeacht het aantal aanwezigen.

De stemmen worden opgenomen in een register, te raadplegen door alle leden en derden.

Ieder werkend lid kan schriftelijk volmacht geven aan een ander werkend lid, die het daarbijbehorend stemrecht mag uitoefenen, zonder dat evenwel een lid houder mag zijn van meer dan één volmacht.

Art. 18. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door de secretaris.

Art. 19. De algemene vergadering bepaalt de algemene richtlijnen die de vereniging in haar activiteiten moet volgen. Ze beslist over alle vragen die door de raad van bestuur op de agenda werden gezet. Ze keurt jaarlijks de jaarrekeningen en budgetten goed.

Art. 20. De algemene vergadering is eveneens bevoegd voor de punten aangehaald in de artikelen 4 en 12 in de wet van 27 juni 1921.

DEEL V Begrotingen, rekeningen

Art. 21. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. Bij het einde van elk boekjaar sluit de raad van bestuur de rekeningen van het afgelopen jaar en maakt de begroting voor het volgend jaar op; deze worden aan de jaarvergadering ter goedkeuring voorgelegd.

DEEL VI Ontbinding, vereffening

Art. 22. De ontbinding van de vereniging kan worden uitgesproken door de algemene vergadering volgens

de wettelijke voorwaarden.

Art, 23, In geval van ontbinding worden de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan de

vereniging, stichting of inrichting, die een gelijkaardig doel als deze vereniging nastreeft.

Art. 24. Voor alles waarin hier niet uitdrukkelijk is voorzien, blijven de wet van 27 juni 1921 en de gebruiken

inzake de verenigingen van toepassing.

OVERGANGSBEPALINGEN

Het eerste boekjaar loopt vanaf de datum van oprichting, zijnde 17 februari 2012 tot

31 december 2012.

BENOEMING VAN DE BESTUURDERS

De stichtende leden van ABECA vzw benoemen onderstaande personen tot de Raad van Bestuur. In overeenstemming met artikels 12-15 van de oprichtingsakte van Abeca vzw, besturen zij gezamenlijk de vereniging en vertegenwoordigen deze bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling.

Ananis Bertrand Mvogo, Grovermansdreef 23, 9940 Evergem, geboren te Binguela (Kameroen) op 07/12/1973, wordt benoemd tot voorzitter.

Brice De Kegel, Weststraat 60A, 9940 Sleidinge, geboren te Yaoundé (Kameroen) op 7/10/1984, wordt benoemd tot ondervoorzitter.

Dot Moortgat, Grovermansdreef 23, 9940 Evergem, geboren te Gent op 16/05/1983, wordt benoemd tot secretaris.

Maaike Daelemans, Drogenbroodstraat 86, 9940 Evergem, geboren te Gent op 30/01/1981, wordt benoemd tot penningmeester.

Aldus goedgekeurd door de Buitengewone Algemene Vergadering te Evergem op 17 februari 2012, in twee exemplaren waarvan er één bewaard wordt op de maatschappellike zetel van de vereniging en waarvan het andere wordt neergelegd op de Griffie van de Rechtbank van Koophandel te Gent,

Getekend:

Ananis Bertrand Mvogo, Grovermansdreef 23 te 9940 Evergem

Brice Dekegel, Weststraat 60A te 9940 Evergem

Romuald Noa, Drogenbroodstraat 86 te 9940 Evergem

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Tegelijk hiermee neergelegd:

- oprichtingsakte dd 17/02/2012

- akte betreffende benoeming van de bestuurders dd 17/02/2012

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/07/2012 - Annexes du Moniteur belge

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
ASS. BELGO-CAMEROUNAISE, AFGEKORT : ABECA

Adresse
LEIEKAAI 191 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande