ASSOCIATION POUR LA SCOLARISATION ET LE DEVELOPPEMENT DES PYGMEES DU RWANDA, AFGEKORT : ASDPR

Association sans but lucratif


Dénomination : ASSOCIATION POUR LA SCOLARISATION ET LE DEVELOPPEMENT DES PYGMEES DU RWANDA, AFGEKORT : ASDPR
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 834.105.275

Publication

10/03/2011
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

III 1111 IIIII lUl II HII 1111 UH

+11038333"

OVA;~6 KOOPHANDEL

2 0. 02. 2011

D ENFereM.ONDE

Ondememingsnr : Î3(.1 A C' . S

Benaming

(voluit) : Association pour la Scolarisation et le Développement des Pygmées du Rwanda

(verkort) : ASDPR

Rechtsvorm :

Zetel : 9200 Dendermonde, Diepestraat 75

Onderwerp akte : Oprichting

De ondergetekenden:

1. Dhr. KABAGABO Pierre

Wonende te 4219 Wasseiges, Rue du Tilleul 6

Geboren te Nyamagabe (Rwanda) op 30 oktober 1965.

2. Dhr. MUSILIKARE Jérémie

Wonende te Diepestraat 75, 9200 Dendermonde

Geboren te Gasaka (Rwanda) op 26 februari 1961.

3. Mevr. UWINGABIYE Joyeuse

Wonende te Diepestraat 75, 9200 Dendermonde

Geboren te Kirambo (Rwanda) op 16 oktober 1971.

zijn overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, op grond van de wet van 27 juni 1921, waarvan ze de statuten als volgt hebben vastgesteld in hun eerste vergadering op 15 november 2010.

HOOFSTUK I. BENAMING - IDENTITEIT - ZETEL

Artikel 1 : De vereniging draagt de naam "Association pour la Scolarisation et le Développement des Pygmées du Rwanda", deze vereniging kan als verkorte naam dragen: ASDPR VZW .

Alle akten, facturen, advertenties, publicaties en andere documenten komende van de vereniging moeten de benaming van de vereniging vermelden, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of de afkorting"/ZW' evenals het adres van de zetel van de vereniging.

Artikel 2 : De maatschappelijke zetel is gevestigd te 9200 Dendermonde, Diepestraat, nr. 75, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Dendermonde.

HOOFSTUK Il, GRONDSLAG - DOEL - DUUR

Artikel 3 : De principes van het humanisme vormen de grondslag van de vereniging. De vereniging gelooft in de gelijkheid van de volkeren, hun verbondenheid, en de onbaatzuchtigheid van het menselijk ras en in het recht van elk individu op menswaardig leven.

De vereniging werkt deze humanitaire grondslag concreet uit in haar interne reglement.

Artikel 4 : De vereniging heeft als doel om bij te dragen aan het onderwijs en de ontwikkeling van de Pygmeeën van Rwanda. Hun onderwijs is een echte mislukking en ze leven in extreme armoede.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/03/2011 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/03/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De vereniging zal de Rwandese overheid, de landen, de internationale gemeenschap, niet-gouvemementele organisaties, de kerken, donoren, enz. sensibiliseren, om de aanzet te geven tot de organisatie van het onderwijs en de ontwikkeling van de Pygmeeën van Rwanda.

Op die manier zal de vereniging door middel van financieringen rechtstreeks tussenkomen in de concrete problemen van de Pygmeeën: in de problemen verbonden aan het onderwijs, de levensmiddelen, de woontoestand, de gezondheid, de kleding, in de problemen verbonden aan de bronnen van inkomsten zoals de landbouw, de veehouderij, de pottenbakkerij, de tewerkstelling, enz.

De vereniging zal op die manier bijdragen aan de sociale, politieke, administratieve en religieuze ontwikkeling van de Pygmeeën in de Rwandese gemeenschap.

Er moet worden gepreciseerd dat de vereniging eveneens zal samenwerken met de vertegenwoordigers van de Rwandese Pygmeeën, met name de verantwoordelijken van de vereniging "Communauté des Potiers du Rwanda" (COPORWA).

De vereniging kan alle activiteiten uitoefenen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op haar doel. Ze kan in het bijzonder hulp verlenen aan en zich interesseren voor alle activiteiten die gelijkaardig zijn aan haar doel.

Om deze doelen te kunnen realiseren, kan de vereniging werknemers in dienst nemen en hen ontslaan; onroerende en roerende goederen bezitten en beheren.

Artikel 5 : De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur. Ze kan te allen tijde ontbonden worden. HOOFSTUK 111. LEDEN  TOELATING  UITTREDING - AANWERVING

Artikel 6 : De vereniging bestaat uit werkende leden.

Het aantal werkende leden is onbeperkt, maar dient minimum drie te zijn. De eerste werkende leden zijn de oprichters. Rechtspersonen duiden één of twee natuurlijke personen aan om hen te vertegenwoordigen in de schoot van de vereniging.

Om de vereniging te beheren, oefenen de werkende leden alle rechten en verantwoordelijkheden uit die vastgesteld zijn door de wet van 27 juni 1921. Ze kunnen deze uitoefenen vanaf het moment dat ze aanvaard zijn als werkende leden.

Artikel 7 : Wie werkend lid wenst te worden, stelt zich schriftelijk of mondeling kandidaat bij de Raad van Bestuur. Door deze aanvraag verklaart hij zich uitdrukkelijk akkoord met de statuten en het reglement van interne orde van de vereniging.

De Raad van Bestuur beslist soeverein over de kandidatuur van de nieuwe werkende leden. Tegen deze beslissing is er geen beroep mogelijk. Noch de Algemeen Vergadering, noch de Raad van Bestuur moeten hun beslissing motiveren.

Artikel 8 : De hoedanigheid als lid van de vereniging eindigt met het overlijden van het lid, met zijn uitsluiting of door de beslissing van het lid zelf die een ontslagbrief richt aan de Raad van Bestuur.

Wordt beschouwd als aftredend lid, elk lid dat om één of andere reden geen nauw contact meer heeft met de activiteiten van de vereniging of afwezig is bij drie opeenvolgende vergaderingen van de vereniging.

Elk lid van wie de levensethiek tegenstrijdig zou zijn met het doel van de vereniging of schade zou kunnen berokkenen aan de vereniging kan worden uitgesloten.

De criteria en de procedures voor het ontslag of de uitsluiting van een lid zijn bepaald in het reglement van interne orde.

De uitsluiting van een werkend lid kan enkel uitgesproken worden door de Algemene Vergadering op voorstel van de Raad van Bestuur.

Artikel 9 : De ontslagnemende of uitgesloten werkende leden, de erfgenamen of schuldeisers van de overleden vennoot hebben geen recht op het sociale fonds en kunnen geen terugbetaling vragen van de vrijwillige giften verstrekt door betrokkenen.

Een uitzondering wordt gemaakt voor geldelijke bijdragen wanneer een contract van terugbetaling is opgesteld tussen de leden en de vereniging. ln dit geval bewaart het contract de voorziene uitvoeringsvoorwaarden.

Artikel 10 : De leden zijn niet gehouden lot betaling van een bijdrage. Ze hebben geen persoonlijke verantwoordelijkheid in de verbintenissen van de vereniging.

HOOFSTUK IV : ALGEMENE VERGADERING

Artikel 11 : De Algemene Vergadering bestaat uit alle werkende leden.

Ze is de soevereine macht van de vereniging.

De Algemene Vergadering komt in de loop van het eerste kwartaal samen en elke keer dat de belangen van

de vereniging deze bijeenkomst vereist.

Alle leden moeten worden uitgenodigd.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/03/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOO 2.2

De vereniging kan op elk moment samenkomen in Algemene Vergadering, op initiatief van de Raad van Bestuur, van de voorzitter of op verzoek van één vijfde van de leden die een schriftelijke aanvraag indienen bij de Algemene Vergadering.

Ze kan rechtmatig een beslissing nemen bij een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden in vergadering behalve in de omstandigheden beschreven in artikel 15.

Artikel 12 : De oproepingen tot de Algemene Vergadering worden geadresseerd aan elk lid minstens acht dagen voor de vergadering. In de oproepingen worden de dag, het uur en de plaats van de vergadering en de punten van de dagorde vermeld. De oproepingen zijn getekend door diegene die de Algemene Vergadering bijeenroept.

De vergadering kan niet over een punt stemmen dat niet op de dagorde staat, behalve indien alle leden aanwezig zijn en dat ze bij een gewone meerderheid overeenkomen dat dat punt zal toegevoegd worden.

Op de Algemene Vergadering hebben alle leden recht op één stem.

De vergadering wordt geleid door de zetelende voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij afwezigheid, door de schriftelijk door de voorzitter aangestelde bestuurder of, bij afwezigheid, door de oudste van de bestuurders.

Artikel 13 : Een lid kan zich laten vertegenwoordigen door een ander lid met een schriftelijke volmacht. Een

lid mag evenwel slechts één volmacht aanvaarden.

Bij onbesliste stemuitslag wordt het punt op de dagorde naar de Raad van Bestuur verwezen.

Een beslissing met betrekking tot personen wordt genomen per geheime stemming. De betrokken personen

nemen niet deel aan de stemming.

De commissie- of loontrekkenden die lid zijn van de Algemene Vergadering nemen niet deel aan de

discussies of stemmingen die hen betreffen.

Artikel 14 : De bevoegdheid van de Algemene Vergadering betreft enkel de wijziging van de doelen en de statuten, de benoeming en het ontslag, van de bestuurders en commissarissen, de evaluatie van het beheer uitgeoefend door de Raad van Bestuur, de goedkeuring van de rekeningen en budgetten, de ontbinding van de vereniging en de uitsluiting van leden, het opstellen, goedkeuren en aanpassen van het reglement van interne orde.

Alle beslissingen die niet, door de wet of deze statuten, tot de bevoegdheid van de Raad van Bestuur horen, zijn eveneens de bevoegdheid van de Algemene Vergadering.

Artikel 15 : De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

Uitzonderingen:

De benoeming en het ontslag van een bestuurder, evenals de uitsluiting van een lid die een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen vereist.

Met verwijzing naar artikels 4, 8 en 20 van de wet van 27106/1921, wordt er geëist dat tweederde van de werkende leden aanwezig zijn of vertegenwoordigd in de eerste vergadering om zich uit te spreken over een voorstel betreffende de wijziging van de doelen, de grondslag van de statuten en de ontbinding van de vereniging.

Een tweederde meerderheid van de stemmen is vereist voor de wijziging van de statuten, van de grondslag en de ontbinding van de vereniging.

De unanimiteit van deze stemmen is vereist om de doelen van de vereniging te wijzigen.

In het geval van onvoldoende aanwezigheid van de werkende leden, zal een tweede vergadering samen geroepen worden na vijftien dagen, zoals vermeld in artikel 12. Deze vergadering zal beslissen ongeacht het aantal van de aanwezige werkende leden; de meerderheden zoals bepaald in voorafgaande paragrafen blijven niettemin van toepassing

De wijzigingen van de statuten of de ontbinding van de vereniging zullen binnen dertig dagen gepubliceerd worden in het Belgische Staatsblad.

Artikel 16 : De beslissingen van de Algemene Vergadering worden in een genummerd proces-verbaal opgenomen. Ze zijn gecentraliseerd in een register of op losse bladzijden die samen gehouden worden in een farde, op de zetel van de vereniging.

Uittreksels kunnen aan de leden afgeleverd worden en aan elke persoon die een gewettigde interesse in de werking van de vereniging kan aantonen. Het recht op consultatie is bepaald door de wettelijke bepalingen. De uittreksels zijn door twee bestuurders getekend.

HOOFSTUK V : RAAD VAN BESTUUR

Artikel 17 : De vereniging wordt beheerd door de Raad van Bestuur, samengesteld uit drie leden. Ze worden verkozen door de werkende leden.

De bestuurders worden verkozen tijdens de Algemene Vergadering en krijgen een mandaat van onbepaalde duur.

De Algemene Vergadering is belast met de periodieke evaluatie van de bestuurders van de vereniging volgens de criteria beschreven in het reglement van interne orde.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/03/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD22

Artikel 18 : Wegens hun functie kunnen de leden van de Raad van Bestuur geen persoonlijke verbintenis aangaan. Ze zijn enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van hun mandaat. Dit wordt onbezoldigd uitgeoefend.

Alle beslissingen van de Raad van Bestuur worden als collegiaal beschouwd.

Artikel 19 : Indien het aantal van de bestuurders beneden het minimum daalt, zullen de bestuurders in functie de Algemene Vergadering binnen de drie maanden samenroepen om nieuwe vervangende bestuurders te benoemen.

Artikel 20 : De Raad van Bestuur kiest onder haar leden een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en een persoon voor elke andere functie die als noodzakelijk wordt beschouwd voor de goede werking van de Raad.

Artikel 21 : De Raad komt samen na oproeping door de voorzitter of door twee bestuurders. De oudste

bestuurder neemt de functie van de voorzitter over wanneer deze afwezig is.

De Raad kan slechts rechtsgeldig beslissen indien de helft van de leden aanwezig zijn.

De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid.

Artikel 22 : In het geval van onbesliste stemuitslag, zal het punt naar de dagorde van de volgende vergadering verplaatst worden. Een definitieve beslissing zal worden genomen op deze tweede beraadslaging. In geval van onbesliste stemuitslag bij deze tweede beraadslaging, zal de stem van de voorzitter of zijn vervanger doorslaggevend zijn.

In geval van hoogdringendheid is de fysieke aanwezigheid van de leden van de Raad van Bestuur op de Buitengewone Vergadering niet vereist. Deze Buitengewone Vergadering kan worden georganiseerd, zoals bepaald in de oproeping, o.a. per telefoon, videoconferentie, briefwisseling, elektronische briefwisseling of fax, voor zover alle leden van de Raad van Bestuur minstens acht dagen op voorhand een oproeping ontvangen, evenals een dagorde en voldoende informatie teneinde een beslissing te kunnen nemen over de punten van de dagorde.

Indien de Buitengewone Vergadering wordt gehouden bij middel van schriftelijke communicatie, zonder de mogelijkheid om een mondeling debat te houden over de te bespreken punten, zal de oproeping naar behoren gemotiveerd moeten worden en zal deze de redenen bevatten waarom gekozen werd voor deze wijze van communicatie.

Alle beslissingen die genomen zijn in een Buitengewone Vergadering, gehouden zonder de fysieke aanwezigheid van de leden, zullen voorwerp uitmaken van een expliciete bekrachtiging op de volgende plenaire vergadering van de Raad van Bestuur.

Artikel 23 : De beslissingen van elke vergadering worden in een genummerd proces-verbaal opgenomen. Ze worden gecentraliseerd in een register of op losse bladzijden die samen gehouden worden in een farde, op de zetel van de vereniging.

De processen-verbaal evenals de uittreksels worden door twee bestuurders als rechtsgeldig getekend.

Artikel 24 : De Raad van Bestuur heeft de meest ruime bevoegdheid voor het bestuur en beheer van de vereniging. Alles wat niet door de wet of de huidige statuten aan de Algemene Vergadering wordt toegewezen valt onder haar bevoegdheid.

De Raad van Bestuur benoemt en ontslaat de personeelsleden.

Belangrijke beraadslagingen, zoals over de aanstelling of het ontslag van personeel of bijzondere financiële operaties, enz. maken het voorwerp uit van een stemming door de Algemene Vergadering. Deze voortelden zijn niet limitatief.

De handtekening van de voorzitter, van de secretaris of van een andere door de Raad gevolmachtigde persoon bindt de vereniging.

De penningmeester is gevolmachtigd om de financiële activiteiten te tekenen tot een bedrag dat zal vastgesteld worden door het reglement van interne orde. Boven dat bedrag zal een bijkomende handtekening van de voorzitter of de secretaris vereist zijn.

Met bedrag kan steeds gewijzigd worden tijdens een vergadering van de Raad van Bestuur bij een eenvoudige meerderheid en bij aanwezigheid van minstens de helft van de bestuurders.

De beslissing wordt opgenomen in de minuten van de vergadering.

De juridische procedures waarin de vereniging betrokken is, worden gevoerd in de naam van de vereniging door de Raad van Bestuur.

Een reglement van interne orde wordt door de Raad van Bestuur voorgesteld aan de Algemene Vergadering. Wijzigingen aan dit reglement kunnen worden aangebracht door de Algemene Vergadering die beslist met een tweederde meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden.

Artikel 25 : De Raad kan het dagelijkse bestuur van de vereniging overdragen, met gebruik van de tot dit beheer behorende handtekening, aan een gedelegeerd bestuurder, een werkend of niet werkend lid, van wie hij de bevoegdheden zat vastleggen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/03/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOD22

De akten in verband met de aanstelling of opheffing van de functies van de personen die gemachtigd zijn tot het dagelijkse beheer worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel zonder termijn en gepubliceerd door de griffier, bij uittreksels, in bijlage van het Staatsblad zoals voorzien door het artikel 26 van de wet van 27 juni 1921 over de vereniging zonder winstoogmerk. De gemachtigde dagelijkse beheerder kan worden afgezet door de Raad van Bestuur, die een einde kan maken aan zijn functies.

Het Hof van Cassatie definieert het dagelijkse beheer als de bevoegdheid om alle administratieve handelingen uit te voeren die niet de dagelijkse behoeften van de vereniging overstijgen, evenals die handelingen die door hun beperkt belang of door hun nood aan een snelle beslissing de tussenkomst van de Algemene Vergadering niet verantwoorden.

HOOFSTUK VI : BEZITTINGEN  FINANCIEN  BUDGET - REKENIGEN

Artikel 26 : Het boekjaar begint op één januari en eindigt op eenendertig december.

De rekeningen worden gecontroleerd en bekrachtigd door de Raad van Bestuur met het oog op de voostelling ervan aan de Algemene Vergadering, evenals het ontwerp van de begroting voor het nieuwe boekjaar.

Het eerste boekjaar begint op de dag van de oprichting van de vereniging en eindigt op de eenendertigste december van hetzelfde jaar.

ROOFSTUK VII : ONTBINDING  VEREFFENING  DIVERSEN

Artikel 27 : De vrijwillige ontbinding van de vereniging kan slechts worden uitgesproken door de Algemene Vergadering, Ze stelt één of twee vereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheden.

Artikel 28 : In elk geval van vrijwillige of juridische ontbinding zal het saldo van de netto sociale activa worden toegewezen aan de vereniging zonder winstoogmerk waarvan het doel gelijkaardig is aan deze of aan de vereniging die haar opvolgt.

Artikel 29 : Alles wat niet is vastgesteld door de huidige statuten is onderworpen aan de bepalingen van de wet op de vereniging zonder winstoogmerk en op de bepalingen van het reglement van interne orde van de vereniging.

Artikel 30 : De constitutieve Algemene Vergadering van vandaag heeft de Raad van Bestuur gekozen die samengesteld is als volgt:

Voorzitter :

Naam : Dhr. MUSILIKARE Jérémie

Adres : Diepestraat 75 ; 9.200 Dendermonde

Geboortedatum : 26 Februari 1961.

Nationaliteit : Belg

handtekening :

Secretaris :

Naam: Dhr. KABAGABO Pierre

Adres : Rue du Tilleul 6 ; 4.219 Wasseiges

Geboortedatum: 30 oktober 1965

Nationaliteit : Belg

Handtekening :

Penningmeester

Naam : Me UWINGABIYE Joyeuse

Adres : Diepestraat 75 ; 9.200 Dendermonde

Geboortedatum: 16 oktober 1971

Nationaliteit : Befg

Handtekening :

MOD 22

Luik B - Vervolg

Opgemaakt te Dendermonde, in vier originele exemplaren, op 15 november 2010.

- " " - . " " -

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 10/03/2011 - Annexes du Moniteur belge

foor-behouden aan het Belgisch Staatsblad

Coordonnées
ASS. POUR LA SCOLARISATION ET LE DEVELOPPEME…

Adresse
DIEPESTRAAT 75 9200 DENDERMONDE

Code postal : 9200
Localité : DENDERMONDE
Commune : DENDERMONDE
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande