BUREN VAN ABDIJ, AFGEKORT : BVDA

Association sans but lucratif


Dénomination : BUREN VAN ABDIJ, AFGEKORT : BVDA
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 535.855.813

Publication

02/07/2013
ÿþ MOD 2.2

ln de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

RECI~K VAN

KOOPH. ti TE GENT

Ondernemingsnr : 053S.e5-6-" ti3

Benaming

(voluit) : Buren van de Abdij

(verkort) : BvdA

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Slachthuisstraat 28, 9000 Gent

Onderwerp akte : Oprichting vzw

Buren van de Abdij

Vereniging zonder winstoogmerk

Slachthuisstraat 28

9000 Gent

INLEIDING

De Buren van de Abdij zijn een feitelijke vereniging zonder winstoogmerk die al actief is sinds de herfst van; . 2006. Ai die tijd heeft de vereniging stap voor stap haar werking uitgebreid. De stuurgroep van de feitelijke: vereniging is organisch uit die werking gegroeid als een soort coôrdinatieorgaan. Om allerlei praktische en verzekeringstechnische redenen is eind 2012 beslist om die werking onder te brengen in een v.z.w. De leden; van de stuurgroep worden de stichtende leden van deze v.z.w, De middelen en engagementen van de feitelijke; vereniging worden overgenomen door de v.z.w.

OPRICHTING

De ondergetekenden:

Christel Arts, INSZ 65.01.28-102.42, Ossenstraat 52, 9000 Gent

Fabien Audooren, INSZ 48.05.11-163.65, Sint-Machariusstraat 26, 9000 Gent

Lina Avet, INSZ 67.08.05-228.18, Kasteellaan 131, 9000 Gent

Fanny Defoort, INSZ 60.08.23-056.85, Slachthuisstraat 26, 9000 Gent,

Arnold De Aider, INSZ 40.06.18-033.18, Forelstraat 81, 9000 Gent

Bart D'hondt, INSZ 63.06.18-053.93, Harelbekestreat 5, 9000 Gent

Griet Maréchal, INSZ 42.11.16-192.93, Visserij 11, 9000 Gent

Hendrik Mol, INSZ 64.10.30-541.70, Voorhoutkaai 9, 9000 Gent

Johannes Op het Veld, INSZ 77.11.04-459.48, Eendrachtstraat 21, 9000 Gent

Paul Plinke, INSZ 50.04.22-327.91, Georges Wibierdreef 3, 9040 Sint-Amandsberg

Johan Vandaele, INSZ 59.11.30-073.52, Slachthuisstraat 28, 9000 Gent,

Jan Vandemeulebroeke, INSZ 56.07.24-283.28, Warandestraat 13, 9000 Gent

Wim Vandeputte, INSZ 64.08.09-23'1.86, Spaanskasteelplein 29, 9000 Gent

Jos Van Herreweghe, INSZ 61.07.02-333.64, Ossenstraat 52, 9000 Gent

An Vanhulle, INSZ 69.04.27-308.68, Hagelandkaai 31, 9000 Gent

Zijn overeengekomen op 09.04.2013, om in overeenstemming met de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002 en de wet van 16 januari 2003 (hierna genoemd V&S-wet), de vereniging zonder winstoogmerk "de Buren van de Abdij" op te richten waarvan de statuten als volgt werden vastgesteld;

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2013 - Annexes du Moniteur belge

" Moo 2.2

STATUTEN

Hoofdstuk L Naam, zetel, doel, activiteiten, duur

Art. 1. De vereniging draagt de naam 'Buren van de Abdij", afgekort BvdA.

Art. 2. De zetel van de v.z.w. is gevestigd in 9000 Gent, Slachthuisstraat 28, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Gent. De zetel kan bij eenvoudige beslissing van de Algemene Vergadering naar een andere plaats worden overgebracht. Iedere verandering van zetel moet binnen de maand in de bijlage van het Belgisch Staatsblad worden bekendgemaakt,

Alle akten uitgaande van de vereniging moeten de term v.z.w. en het adres van de zetel vermelden.

Art. 3. Het doel van de vereniging is de bezieling van de Sint-Baafssite te Gent (voornamelijk bestaande uit de Sint-Baafsabdij, de Groene Kerk, de Sint Baafsweide en het poortgebouw) door er passende activiteiten te organiseren, met respect voor de kwetsbaarheid van de site. Met die werking willen we bijdragen tot de sociale samenhang en het gemeenschapsgevoel, het welzijn van buren en bezoekers, een meer duurzame ontwikkeling, het historisch inzicht en de culturele verrijking van de bezoekers.

De vereniging kan alle activiteiten organiseren of eraan deelnemen, die kunnen bijdragen tot het verwezenlijken van dit doel,

Zij kan alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op haar doel.

De vereniging kan subsidies verwerven, zowel van de overheid als van private Instellingen en naar sponsoring streven.

De vereniging kan in ondergeschikte orde handelsdaden stellen voor zover deze in overeenstemming zijn met het doel en voor zover de winst gebruikt wordt om dit doel te bereiken.

De vereniging kan alle roerende en onroerende goederen die zij voor de verwezenlijking van haar doei nodig heeft, bezitten of verkrijgen en er alle eigendomsrechten en andere zakelijke rechten op uitoefenen.

De vereniging kan alle nuttige rechtshandelingen stellen, en onder meer overeenkomsten sluiten, personeel aanwerven, contracten ondertekenen, verzekeringspolissen afsluiten, goederen in huur nemen.

Art. 4. De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan ten allen tijde worden ontbonden onder de voorwaarden bepaald door de wet.

Hoofdstuk Il. Leden:

Art. 5. De vereniging telt drie soorten leden: werkende leden, toegetreden leden en ereleden, Het lidmaatschap is gratis

Art. 6. Werkende leden

Het aantal leden is onbeperkt maar bedraagt minimum zeven leden.

De oprichters zijn de eerste werkende leden van de vereniging. Zij vormen de Algemene Vergadering,

Art. 7. Toegetreden leden

Toegetreden leden hebben geen stemrecht op de Algemene Vergadering. Iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die aan een werkend lid de wens te kennen geeft om toegetreden lid te worden, kan dit worden. In bijzondere gevallen kan het verzoek voorgelegd worden aan de Algemene Vergadering die over de aanvaarding van de kandidaat zo snel mogelijk beslist bij eenvoudige meerderheid van stemmen. De Algemene Vergadering kan beslissen dat een kandidaat niet wordt aanvaard als toegetreden lid. Toegetreden leden vormen samen met de werkende leden de Grote Raad,

Een intern reglement regelt de werking van de Grote Raad en zijn verhouding tot de Algemene Vergadering. In principe streeft de Algemene Vergadering evenwel consensus met de Grote Raad na.

Het aantal toegetreden leden is onbeperkt.

Art. 8. Elk toegetreden lid van de Grote Raad kan op elk moment uit de vereniging treden door de voorzitter van de Raad van Bestuur te verwittigen,

Wanneer een lid van de Grote Raad handelt in strijd met de doelstellingen van de v.z.w., de werking ernstig belemmert, of zich onvoldoende inzet, kan de Algemene Vergadering met een twee derde meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde werkende leden beslissen een einde aan het lidmaatschap te maken.

Y

Mon 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 9. De Algemene Vergadering kan beslissen leden die een bijzondere bijdrage voor de v.z.w. hebben geleverd, tot erelid te benoemen. Ereleden hebben dezelfde rechten als de toegetreden leden.

Hoofdstuk III. Algemene vergadering

Art. 10. De Algemene Vergadering bestaat uit alle werkende leden, minstens zeven.

Toetreding tot de Algemene Vergadering kan op verzoek aan, of uitnodiging door een lid van de Algemene Vergadering. Een kandidaat kan toetreden als twee derde van de Algemene Vergadering daarvoor gewonnen Is. Een twee derdemeerderheid van de Algemene Vergadering kan beslissen dat een lid moet uittreden.

Een lid kan ontslag nemen uit de Algemene Vergadering door schriftelijk of per mail de voorzitter van de Raad van Bestuur te verwittigen.

Op de jaarlijkse statutaire Algemene Vergadering wordt het hoofd van de stadsdienst die verantwoordelijk is voor de Sint-Baafssite uitgenodigd. Hij kan een vertegenwoordiger aanduiden.

Een lid kan zich bij schriftelijke volmacht door een andere lid laten vertegenwoordigen. Een lid mag maximum twee volmachten uitoefenen. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij diens afwezigheid door zijn plaatsvervanger. Dit is de oudste aanwezige bestuurder, tenzij de Raad van Bestuur een andere bestuurder heeft aangeduid,

Art. 11. De Algemene Vergadering is het hoogste gezag van de vereniging. Zij bezit de maohten die haar

uitdrukkelijk zijn toegekend of door de wet of door onderhavige statuten. Behoren inzonderheid tot haar

bevoegdheid:

1° de wijziging van de statuten,

2° de benoeming en afzetting van de leden van de Raad van Bestuur,

3° de goedkeuring van de begrotingen en rekeningen,

4° de vrijwillige ontbinding van de vereniging,

5° de uitsluiting van een lid,

De Algemene Vergadering is onder meer bevoegd voor het oprichten van werkgroepen en adviesraden waarvan de werking in een reglement wordt vastgelegd, het aannemen en ontslaan van personeel, het opstellen van de nodige interne reglementen, het aannemen van .giften, het aanvaarden van leden, het aangaan van hypothecaire leningen, het uitgeven van obligaties en het instellen van rechtsvorderingen.

Art. 12. De Algemene Vergadering komt minstens één maal per jaar in het eerste kwartaal van het kalenderjaar samen voor de goedkeuring van jaarrekening van het afgelopen jaar en van de begroting van het lopende jaar. Tevens geeft ze haar goedkeuring aan het beleid van de Raad van Bestuur in het voorgaande jaar. Op ieder ogenblik kan een buitengewone Algemene Vergadering worden bijeengeroepen door een beslissing van de Raad van Bestuur of op vraag van minstens één vijfde van de werkende leden.

Aile werkende leden moeten op de buitengewone Algemene Vergadering worden uitgenodigd.

De uitnodiging voor de Algemene Vergadering wordt minstens veertien dagen voor de vergadering verstuurd per post of e-mail naargelang de voorkeur van het lid.

De uitnodiging vermeldt datum, plaats en agenda van de Algemene Vergadering. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen besproken worden indien een gewone meerderheid hiermee akkoord gaat.

Art. 13. De Algemene Vergadering Is geldig samengesteld ongeacht het aantal aanwezigen. Beslissingen worden genomen bij een gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen behoudens andersluidende bepalingen in de wet of in onderhavige statuten, Indien een voorstel geen meerderheid van stemmen haalt wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

Art. 14. De wijziging van de statuten vereist een bijzondere Algemene Vergadering met een bijzondere agenda.

Deze vergadering kan enkel geldig beslissen indien een twee derdemeerderheid van het totaal aantal werkende leden aanwezig en vertegenwoordigd is. Voor een wijziging is een twee derdemeerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen vereist. Indien het vereiste aantal niet aanwezig is, wordt een nieuwe Algemene Vergadering bijeengeroepen op een latere datum die in elk geval zal gerechtigd zijn om te beslissen met twee derdemeerderheid van de aanwezigen en vertegenwoordigde stemmen.

Art. 15.

MOO 2.2

Luik B - vervolg

Er worden verslagen opgesteld van de vergaderingen die ter inzage zijn voor de werkende leden die hun inzagerecht zullen uitoefenen overeenkomstig de in artikel 9 van het K.B. van 26 juni 2003 vastgestelde modaliteiten.

De besluiten van de Algemene Vergadering worden de werkende leden en andere belanghebbenden mondeling of schriftelijk medegedeeld,

Hoofdstuk 1V. Raad van bestuur

Art. 16. De Raad van Bestuur is samengesteld uit ten minste vijf leden. Het aantal bestuurders moet in elk

geval steeds lager zijn dan het aantal personen dat werkend lid is.

Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd. Zijn onkosten kunnen worden vergoed.

Ze worden gekozen onder de werkende leden.

Art. 17. De bestuurders worden door de Algemene Vergadering benoemd of afgezet bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Nieuwe kandidaten voor de Raad van Bestuur kunnen zich op de Algemene Vergadering mondeling of schriftelijk melden. De Raad van Bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter.

Een bestuurstermijn bedraagt vier jaar. Om de vier jaar zal de helft van de leden van de Raad van Bestuur worden vernieuwd.

De leden zijn herbenoembaar beinalve wie afgezet werd. leder lid van de Raad van Bestuur kan zeil ook ontslag nemen door schriftelijke of mondelinge kennisgeving aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Elke bestuurder is verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

Art. 18. De vereniging wordt geldig verbonden door de handtekening van twee bestuurders, Voor het dagelijks bestuur echter kan één bestuurder door de Raad van Bestuur aangeduid worden om de vereniging geldig te vertegenwoordigen.

Daden van dagelijks bestuur zijn handelingen die regelmatig terugkeren (zoals kleine betalingen, delegatie aan anderen voor kleine aankopen). De omschrijving van daden van dagelijks bestuur zal in een intern reglement vastgelegd worden,

Art. 19. De Raad van Bestuur heeft aile bevoegdheden die niet wettelijk of statutair aan een ander orgaan van de vereniging zijn toegewezen. Hij kan bepaalde bevoegdheden delegeren.

Hoofdstuk V. Algemene bepalingen

Art. 20. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. Bij het einde van elk boekjaar sluit de Raad van Bestuur de rekeningen van het afgelopen jaar en maakt de begroting voor het volgende jaar op.

Art. 21. Bij ontbinding van de vereniging wijst de Algemene Vergadering één of meerdere vereffenaars aan, bepaalt hun bevoegdheden, en geeft het netto-actief van het maatschappelijk bezit aan een v.z.w. of een andere organisatie waarvan het doel het hierboven omschreven doel het meest nabij komt,

Voor alles waarin hier niet uitdrukkelijk 'is voorzien, blijven de V&S-wet en de gebruiken inzake de ' verenigingen van toepassing.

Iedere wijziging van de statuten moet binnen de maand na haar dagtekening worden bekend gemaakt in de bijlage van het Belgisch Staatsblad. Dit geldt ook voor iedere benoeming, ontslag of afzetting van een bestuurder.

Buitengewone Algemene Vergadering

De stichters hebben de volgende personen aangesteld tot bestuurder:

Christel Arts, Fabien Audooren, Lina Avet, Bart D'Hondt,en Johan Vandaele

De bestuurders hebben aangeduid tot voorzitter en dagelijks bestuurder; Johan Vandaele.

62.n. etJ Ka. 2; (M- "da- jetrouRbe,

Op de la5tste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen hij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2013 - Annexes du Moniteur belge

Voor-

" behouden

, aan bd

Belgisch

Staatsblad

Coordonnées
BUREN VAN ABDIJ, AFGEKORT : BVDA

Adresse
SLACHTHUISSTRAAT 28 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande