DAS MARIONETTE

Association sans but lucratif


Dénomination : DAS MARIONETTE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 840.165.696

Publication

21/10/2011
ÿþ MOD 2.2

L :a n _ In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie





Vi H R11111111 11111111 NEERGELEGD

beha aai Bel Staa *11160222*



~ 8 -10- 2018



RECHT VAN

KOOPHAN DI GENT



Ondernemingsnr : O$ -tO .,4 (0 Ç. (3,5G

Benaming

(voluit) : DAS MARIONETTE 01".1

(verkort) :

Rechtsvorm : VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK

Zetel : KROMMENELLEBOOG 58 - 9000 GENT

Onderwerp akte : OPRICHTING - STATUTEN

DAS MARIONETTE VZW

Ondergetekenden,

Mevrouw Adriana Parente La Selva, wonende te Sint-Pietersplein 23, 9000 Gent Mevrouw Evelyn Demaertelaere, wonende te Krommenelleboog 58, 9000 Gent Meneer Fulco Ottervanger, wonende te Krommenelleboog 58, 9000 Gent

hierna de stichtende leden genoemd, verklaren op datum van 5 juni 2011 een vereniging zonder winstoogmerk op te richten overeenkomstig de vzw-wet van 02 mei 2002 met volgende statuten:

TITEL I: NAAM-ZETEL-DOEL-DUUR

Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam: " das marionette vzw".

v jocrei

Art 2. De zetel van de vereniging is gevestigd te Krommenelleboog 58 en re orteert onder het gerechtelijk

arrondissement Gent.

Art 3. De vereniging heeft tot doel:

a) "das marionette vzw" heeft als eerste doel zowel praktisch als theoretisch tewerk te gaan binnen het veld van de podiumkunsten.

Podiumkunsten in de ruime zin van het woord, houdt voor "das marionette vzw" in: dans, theater, performance en installatie. Hierbinnen kunnen er ook aanvullende samenwerkingen aangegaan warden met kunstenaars uit andere disciplines. Vertrekkende vanuit de praktijk willen we de grenzen van het medium verkennen, zowel met betrekking tot de vorm, de benadering van de toeschouwerpositie, ruimtelijke aspecten etc. Elke vorm van performance willen we beschouwen als een ambacht, uitgaande van de communicatieve kracht van het lichaam zelf.

Vanuit de praktijk wensen we onze bevindingen om te zetten in theaterwetenschappelijk onderzoek, deels verbonden als onderzoeksvrijwilligers/studenten aan het departement Theaterwetenschappen aan de Universiteit te Gent.

De nadruk ligt echter bij het baanbrekende onderzoek binnen de praktijk zelf waarmee we een vaste waarde willen worden binnen het landschap van de podiumkunsten.

b) "das marionette vzw" wil een gemeenplaats creëren waar er plaats is voor creatieve spinsels. Een gemeenplaats waar creativiteit, expressiviteit, inspiratie en samenwerking hoogtij vieren. Door de krachten te bundelen nemen we de verantwoordelijkheid deze spinsels een vaste waarde te maken binnen het kunstenlandschap, deze te delen met een uiteenlopend publiek en kansen te bieden voor nieuwe projecten binnen de kunsten. Theatraliteit wordt benaderd in de brede zin van het woord, waardoor muziek, beeldende kunsten, installaties ook een plaats kunnen krijgen binnen de organisatie. Deze gemeenplaats is geïnspireerd door de status van de podiumkunsten binnen de Griekse polis van de Oudheid. Het theater bood de nodige ruimte voor gemeenschappelijke hersenspinsels, reflectie en creativiteit en creëerde een plaats waar stemmen die anders niet gehoord werden, meer specifiek, vrouwen, kinderen en vreemdelingen vrijuit konden spreken.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris. hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/10/2011- Annexes du Moniteur belge

noop 2.2

c) Als een organisatie bestaande uit personen met verscheidene nationaliteiten willen we bijzonder aandacht besteden aan de culturele diversiteit. Vanuit het standpunt van theatrale activiteit als een gemeenplaats wensen we relevante maatschappelijke onderwerpen aan bod te laten komen, de wereld te benaderen vanuit verschillende standpunten. We willen hierbij samenwerken verschillende instanties zoals cultuurcentra en interculturele centra. De verschillende kunstdisciplines hebben door de eeuwen heen hun status als richtingaanwijzer voor nieuwe culturele en maatschappelijke tendensen bewerkstelligt en bewezen. "das marionette vzw" wenst in de voetsporen te treden van deze traditie.

d) Als vierde doelstelling hebben we een kunsteducatieve dimensie van "das marionette vzw'.

Ook hier is er opnieuw plaats voor zowel praktijkgerichte workshops als (theater)wetenschappelijke lezingen. Deze kunnen zowel zelfstandig, in samenwerking met derden als op aanvraag van derden plaatsvinden. Zowel bij de praktijk -als theoriegerichte educatieve evenementen ligt de nadruk op de kunstbeleving.

Bij de praktijkgerichte workshops ligt de nadruk op de ontwikkeling van de fysieke mogelijkheden en expressiviteit. Theoretisch gezien is er plaats voor duiding van de kunsten historisch gezien en voor het hedendaagse kunstenlandschap. We zullen tevens een brug trachten te bewerkstelligen tussen de praktijk en de theorie aan de hand van verschillende analysemethodes en workshops georganiseerd als tweeluiken.

De vereniging kan meer algemene middelen aanwenden die tot de verwezenlijking van haar doel rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen. De vereniging kan tot uitvoering van hetgeen voorgaand is bepaald, ondermeer alle roerende en onroerende verrichtingen stellen, zakelijke rechten verwerven, huren, verhuren, rechtsgeldige overeenkomsten sluiten, personeel aanwerven, fondsen verzamelen. Kortom alle activiteiten uitoefenen of laten uitoefenen die haar doel rechtvaardigen. In het realiseren van het kader van haar doel kan de vereniging zelfs daden van koophandel stellen, enkel voorzover de opbrengst hiervan uitsluitend besteed wordt aan het doel waarvoor zij is opgericht.

De vereniging kan alle handelingen verrichten die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de realisatie van haar doel. Zij kan daartoe ook lid worden van of samenwerkingsovereenkomsten afsluiten met andere organisaties en verenigingen, die dezelfde of gelijknamige doelstellingen nastreven.

Art. 4. De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.

TITEL II: LEDEN

Art. 5. De vereniging telt zowel effectieve leden als toegetreden leden.

Art. 6. Voor de effectieve leden geldt het volgende:

-het minimum aantal effectieve leden bedraagt 3

-er is geen lidgeld verschuldigd;

-als lid kan tot de vereniging toetreden, iedere natuurlijke persoon die door de Raad van Bestuur tot deze

functie wordt toegelaten.

-het lidmaatschap eindigt door overlijden, vrijwillig ontslag, of uitsluiting;

-elk effectief lid kan te allen tijde uit de vereniging treden door een schriftelijk opzegging gericht aan de Raad

van Bestuur. Deze opzegging wordt ter kennis gebracht aan de effectieve leden;

-de uitsluiting van een effectief lid kan slechts gebeuren door een beslissing van de Algemene vergadering,

genomen met een meerderheid van twee derden van het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden

nadat het lid is gehoord.

-Voor de uitsluiting van een stichtend lid is evenwel een eenparigheid van stemmen nodig, met dien

verstande dat het stichtend lid zich moet onthouden van de stemming.

-de ontslagnemende, uitgesloten of uittredende leden hebben geen enkel recht op het maatschappelijk

vermogen van de vereniging.

Art. 7. Met toegetreden leden worden allen die een band met de vereniging hebben bedoeld. Zij hebben geen stemrecht en mogen niet aanwezig zijn op de Algemene Vergadering.

TITEL III: ALGEMENE VERGADERING

Art. 8. Enkel de Algemene Vergadering is bevoegd voor de volgende zaken:

-de goedkeuring van de statuten en goedkeuring van welke wijziging van de statuten dan ook;

-de (her)benoeming van de bestuurders, vaststelling van de eventuele vergoeding van de bestuurders,

kwijting van de bestuurders en instellen van een vordering tegen de bestuurders wegens foutief beheer en het

afzetten van de bestuurders;

-de (her)benoeming van de commissaris(sen), vaststelling van de eventuele vergoeding voor de

commissaris(sen), kwijting en het instellen van een aansprakelijkheidsvordering tegen de commissaris(sen);

-de goedkeuring van de jaarrekening en de goedkeuring van de begroting;

-de goedkeuring van de ontbinding van de vereniging, benoeming van de vereffenaar naar aanleiding van

de vereffening in het kader van de ontbinding, beslissing tot het bepalen van de vergoeding van de vereffenaars

bij vrijwillige ontbinding en bestemming van het actief aan een liefdadigheidswerk ter plaatse;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 21/10/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

-de benoeming en beslissing tot uitsluiting van een effectief lid;

-de beslissing tot omzetting van de v.z.w. in een V.S.O.;

-alle andere door de statuten aan de algemene vergadering expliciet toegekende bevoegdheden.

Art. 9. De bijeenroeping van de Algemene Vergadering wordt geregeld als volgt:

-de oproeping gebeurt schriftelijk bij gewone brief of per e-mail, minstens 8 dagen voor de Vergadering plaats vindt, door de Raad van Bestuur.

-de oproeping vermeldt dag, uur, en plaats van de Algemene Vergadering en alle agendapunten vastgelegd door de Raad van Bestuur. De Algemene Vergadering zal telkens doorgaan tijdens de eerste 6 maanden van het kalenderjaar volgend op afgesloten jaar. Elk onderwerp dat: schriftelijk wordt voorgedragen door één twintigste van de effectieve leden, moet eveneens op de agenda worden vermeld.

Dit onderwerp moet uiteraard door één twintigste van de effectieve leden ondertekend zijn en dit vóôr de vergadering aan de voorzitter van de Raad van Bestuur overhandigd zijn.

Art. 10. Een effectief lid kan zich echter door een ander effectief lid op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door middel van een schriftelijke volmacht.

Art. 11. Van zodra er 1 lid aanwezig is op de Algemene Vergadering kan zij geldig beslissen over de normale agendapunten op een Algemene Vergadering. Behalve voor een statutenwijziging, van welke aard dan ook, voor de ontbinding van de vereniging en voor de omvorming tot een V.S.O., is er een aanwezigheidsquorum vereist van 2/3 van de effectieve leden. Indien dit quorum niet wordt gehaald, moet een nieuwe Algemene Vergadering worden samengeroepen, minstens 15 dagen na de eerste Algemene Vergadering; deze mag dan beslissen zonder enig aanwezigheidsnorm.

Art. 12. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de Voorzitter van de Raad van Bestuur of een door hem aangeduide persoon.

Art. 13. Voor de normale agendapunten worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid van de aanwezige en/of vertegenwoordigde stemmen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of diegene die op dat ogenblik de vergadering voorzit. Voor de buitengewone agendapunten verwijzen wij naar de wet van 27 juni 1921, gewijzigd bij wet van 2 mei 2002.

Art. 14. De bekendmaking van de beslissingen van de Algemene Vergadering wordt geregeld als volgt:

van elke vergadering wordt er een verslag gemaakt door de Voorzitter aangewezen secretaris, ondertekend

door de voorzitter en een lid van de Algemene Vergadering

de beslissingen worden gepubliceerd door neerlegging in het dossier ter inzage voor de effectieve leden en

toegetreden leden.

Art. 15. De jaarlijkse Algemene Vergadering gaat door in de loop van het tweede trimester.

De Raad van Bestuur is bovendien verplicht de Algemene Vergadering bijeen te roepen wanneer één vijfde

van de effectieve leden daarom verzoekt.

TITEL IV: RAAD VAN BESTUUR, ORGAAN VAN DAGELIJKS BESTUUR EN VERTEGENWOORDIGING

Art. 16. De Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur bestaat uit maximum 10 leden; zij worden benoemd door de Algemene Vergadering bij gewone meerderheid.

De eventuele vergoeding van de bestuurders wordt door de Algemene Vergadering vastgesteld op basis van de begroting voor het komende jaar.

Het mandaat eindigt bij overlijden, door vrijwillig ontslag of bij afzetting door de Algemene Vergadering, die dit te allen tijde kan beslissen.

De afzetting door de Algemene Vergadering wordt beslist bij gewone meerderheid van het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden. Het moet evenwel uitdrukkelijk vermeld worden op de agenda van de Algemene Vergadering.

Een bestuurder die vrijwillig ontslag neemt, moet dit mondeling bekendmaken aan de raad van bestuur. Dit ontslag gaat onmiddellijk in tenzij door dit ontslag het minimum aantal bestuurders onder het statutair minimum is gedaald. In dit geval moet de raad van bestuur binnen de twee maanden de Algemene Vergadering bijeenroepen, welke in de vervanging van de betrokken bestuurder dient te voorzien

Art. 17. De Raad van Bestuur heeft de volgende bevoegdheden:

De Raad van Bestuur beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheden inzake daden van beheer en beschikking. Hij heeft de residuaire bevoegdheid binnen de v.z.w. voor alles wat niet is geregeld, behalve voor wat expliciet door de Wet aan de Algemene Vergadering is gegeven en voorbehouden en voor alles wat door deze statuten expliciet aan een ander orgaan is gegeven en niet aan de Algemene Vergadering door de wet is voorbehouden

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Hij is binnen het zonet vermeld kader, volledig bevoegd voor het regelen van alle materies die noch door de' wet, noch door deze statuten zijn geregeld, zoals onder andere het reglement van inwendige orde

Op Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Art. 18. De Raad van Bestuur vergadert na uitnodiging door de voorzitter of op verzoek van een bestuurder.

Art. 19. De Raad van Bestuur oefent zijn bevoegdheden uit als college en kan slechts geldig beslissen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt doorslaggevend.

Art. 20. Van iedere vergadering van de Raad van Bestuur worden notulen gemaakt, die ondertekend worden door de Voorzitter en een bestuurder en worden ter inzage van de effectieve leden ingeschreven in het notulenboek.

Art. 21. De Raad van Bestuur kan uit zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester en elke functie die voor een goede werking van de vereniging noodzakelijk is, kiezen.

TITEL V: DAGELIJKS BESTUUR

Art. 22. Het dagelijks bestuur wordt waargenomen door één of meer door de Raad van Bestuur aangeduide personen. Deze verzorgen de lopende zaken en dagelijkse briefwisseling en tekenen namens de vereniging alle kwitanties en ontvangstbewijzen.

TITEL VI: LOOPTIJDEN, PERIODES EN EINDE VAN DE V.Z.W.

Art. 23. Het boekjaar loopt van één januari tot éénendertig december. Op 31 december worden door de Raad van Bestuur de rekeningen van het verlopen jaar afgesloten en de begroting voor het volgend jaar opgemaakt. Deze worden aan de goedkeuring van de Algemene Vergadering onderworpen.

Art. 24. Bij de ontbinding is de belangeloze bestemming van het vermogen de bestemming aan een vzw waarvan het doel het meest dat van de ontbonden vereniging benadert

Art. 25. Voor alles wat in deze statuten niet is voorzien of geregeld, blijft de wet van 27 juni 1921, gewijzigd bij wet van 2 mei 2002 toepasselijk.

TITEL VII: Benoeming bestuurders en volmachten

De volgende personen worden benoemd tot bestuurders van de vereniging:

- Ais voorzitter:

Mevrouw Evelyn Demaertelaere, wonende te Krommenelleboog 58, 9000 Gent

- Als bestuurders:

Mevrouw Adriana La Selva, wonende te Sint-Pietersplein nr, 9000 Gent

Meneer Fulco Ottervanger, wonende te Krommenelleboog, 9000 Gent

De Raad van Bestuur beslist met eenparigheid van stemmen de mevrouw Adriana Parente La Selva en mevrouw Evelyn Demaertelaere aan te stellen ais gemachtigden, die de vereniging rechtsgeldig kunnen binden. Elke gemachtigde heeft een administratieve en financiële volmacht tot een bedrag van ¬ 5.000,00 (vijfduizend euro). Bij elke handeling waarbij dit bedrag overschreden, moeten de gemachtigden als college optreden. Zij zijn evenwel te allen tijde verantwoording verschuldigd aan de Raad van Bestuur.

Gedaan te Gent op 12 juni 2011

Mevrouw Evelyn Demaertelaere

Voorzitter Raad van Bestuur

~Lce~-ntce ,ta~s~e~~d' ar

Stàátsblád =`21710/2011- Annexes dû IVldnitéür belgé

Voor-*tohouden aan het Belgisch Staatsblad

Coordonnées
DAS MARIONETTE

Adresse
KROMMENELLEBOOG 58 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande