DE PACIFICATIELEZINGEN

Association sans but lucratif


Dénomination : DE PACIFICATIELEZINGEN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 428.963.494

Publication

03/09/2013
ÿþi tI3!3IJIiM

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

GD

2 3 A06. 2013

RECHT M_ANK VAN

KOOPIXL TE GENT

MOD 2.2

Onderneiningsnr:

Benaming

(voluit) (verkort) :

Rechtsvorm :

Zetel :

Onderwerp akte 0428.963.494

De .Pacificatielexingen

VZW

9000 Gent l txvtc' - ~o Q0.0.YL 4

Wijziging Statuten -,samenstelling raad van bestuur

De Buitengewone Algemene Vergadering van de vzw De Pacificatielezingen met ondememingsnummer 0428.963.494 beraadslagend en beslissend overeenkomstig art. 8 van de wet van 27 juni 1921, en overeenkomstig haar statuten, heeft op 10 oktober 2009 beslist, het doel te wijzigen, bestuurders te (her)benoemen en bijkomende wijzigingen aan de statuten aan te brengen conform de vigerende bepalingen van de wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de wèt van 2 mei 2002,1ijgevolg beslist ze de tekst van de oorspronkelijke statuten en alle wijzigingen aan de statuten te vervangen door de volgende tekst:

STATUTEN

Naam, zetel, doel, duur

Artikel 1 : naam

De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meer in het bijzonder als een vereniging zonder winstoogmerk en draagt de naam "De Pacificatielezingen",

Artikel 2 : zetel

De zetel vande vereniging is gevestigd in het gerechtelijk arrondissement Gent en is gelegen aan de Kasteellaan 72 te 9000 Gent. Binnen dit gerechtelijk arrondissement wordt de plaats van vestiging bepaald of gewijzigd door de raad van bestuur.

Artikel 3 :doel

De vereniging heeft tot doel lezingen te organiseren die "De Pacificatielezingen" worden' genoemd en dit geregeld omstreeks de verjaardag van de Pacificatie van Gent (08 november) waarbij, in hoofdzaak door het uitnodigen van een gastredenaar, facetten van de Nederlandse cultuurgemeenschap worden belicht om aldus de integratie van Vlaanderen, Nederland en de Franse Nederlanden te bevorderen in een Europees perspectief.

De vereniging kan in het kader van het genoemde doel publicaties verzorgen en verspreiden en tevens in binnen- of buitenland allerhande culturele manifestaties organiseren, zoals concerten, tentoonstellingen, recepties, vriendenmaaltijden, enz.

Daarnaast kan de vereniging alle activiteiten ontplooien die direct of indirect bijdragen tot de verwezenlijking van voormelde doelstellingen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk, is toegelaten en waarvan de opbrengsten te alsen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van de doelstellingen.

Artikel 4 : Duur

De vereniging is opgericht voor onbepaalde ditur, Zij kan te allen tijde worden ontbonden dooreen " besluit

wende_; lgamene_vargadering,sage[1. de_nandalltaitan_hepatd.ir adibJ?Q+can ---------

Op de laatste blz. van Luik B vermeiden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

C

MOD 2,2

Leden

Artikel 5 : lidmaatschap "

Het aantal werkende leden mag niet mïnder dan drie bedragen,

Om werkend lid te worden moet men voorgedragen worden door ten minste twee werkende leden die de kandidaat schriftelijk dienen aan te brengen bij de voorzitter van de raad van bestuur. De raad van bestuur, die de voordrager(s) ter zake kan horen, brengt dit punt' op de agenda van de ,eerstvolgende algemene

vergadering. "

leder werkend lid is jaarlijks gehouden tot betaling van een bijdrage van ten hoogste 425,00 euro. De raad van bestuur zal ieder jaar het verschuldigde bedrag en de uiterlijke datum van betaling bepalen."

Er zijn ook toegetreden leden, steunende leden en beschermende leden, De raad van bestuur beslist autonoom over de modaliteiten van hun lidmaatschap.

Artikel 6 : ontslag

Elk lid kan te allen tijde, mits hij een maand vooraf ervan kennis geeft door een aangetekende brief aan de voorzitter van de raad van bestuur, uit de vereniging treden: Het ontslag gaat in één maand na de kennisgeving ervan.

DL

" Tot ùitsluiting van een lid kan alleen door de' algemene vergadering worden besloten met een twee derdemeerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen en nadat het lid is gehoord of behoorlijk

Clà opgeroepen, Opgave van reden is niet vereist.

Een lidmaatschap neemt van rechtswege een einde ingeval het lid overlijdt, onbekwaam wordt verklaard of

4 ~

" onder een bewindvoerder wordt gesteld.

Artikel 7'. rechten

Clà

Geen enkel lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op de activa van de vereniging op grond van 'de enkele hoedanigheid van lid, en kan derhalve ook nooit teruggave vàn aanbrengsten of van andere prestaties vorderen.

Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vereniging, enz, "

Raad van bestuur

Artikel 8 : samenstelling " "

eizt

r, De vereniging" wordt bestuurd door een raad van bestuur van ten minste drie personen die allen werkend lid

eizt van de vereniging moeten zijn. Indien de vereni-ging slechts drie ,leden telt, wordt zij bestuurd door twee eizt

+ bestuurders. '

el

te

rm Zij worden benoemd - en hun mandaat kan te allen tijde worden herroepen ." door de algemene vergadering.

tD " Hun mandàat duurt drie jaar en ze zijn herkiesbaar.

7.Ieder lid van de raad van bestuur kan zelf te allen tijde ontslag nemen als be-stuurder door kennisgeving

Clà

,sl . aan de, voorzitter van de raad van bestuur bij aangetekende brief. Het mandaat. van bestuurder eindigt

:ri bovendien door overlijden, afzetting en door verlies van het lidmaatschap van de vereniging, Elke bestuurder aangeduid om een tussentijds opengevallen functie uit fe oefenen, is slechts voor de overblijvende duur van dit

e mandaat benoemd, "

04

De bestuurders worden niet bezoldigd. Zij gaan door de verbintenissen van de vereniging geen persoonlijke verplichtingen àan,

De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en, zo nodig, een ondervoorzitter.

Artikel 9 : bevoegdheden en vertegenwoordiging

ty MOD2.2

De raad van i,estuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze bij elke gerechtelijke en buitengerechtelijke handeling.

De raad van bestuur beschikt over de meest uitgebreide bevoegdheid om al de daden van bestuur en van beschikking te stellen die de vereniging aanbelangen, voor zover zij niet door de wet of door de statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering worden voorbehouden.

Hij kan onder meer alle bank- of postrekeningen openen en vereffenen; alle toelagen,. schenkingen en legaten aanvaarden of verwerpen; alle contracten of leningen aangaan, van alle rechten en rechtsvorderingen afstand doen; ais eiser en verweerder optreden in rechte.

De raad van bestuur kan op zijn verantwoordelijkheid zijn bevoegdheid voor bepaalde handelingen en taken overdragen aan één of meer van de bestuur-ders enlof aan één of meer werkende leden van de vereniging.

"

Voor rechtshandelingen die buiten het dagelijks bestuur en de bijzondere opdrachten vallen is de vereniging

gebonden door de handtekening van één bestuurder, behoudens zo de waarde ervan 1.250 euro te boven gaat,

in welk geval de handtekening van twee bestuurders is vereist, '

Artikel 10 : dagelijks bestuur

De raad van bestuur belast één of meer van' zijn leden met het dágelijks bestuur. Ieder van deze afgevaardigd bestuurders verzorgt de lopende zaken en de dagelijkse briefwisseling, tekent namens de vereniging aile kwitanties en ontvangstbewijzen ten aanzien van vervoerinstanties, post, bank, spaarkas, enz., en kan m.b.t. die taken van dagelijks bestuur alleen handelen, ongeacht de waarde,

De dagelijks bestuurders zijn te allen tijde afzetbaar door de raad van bestuur.' De dagelijks bestuurders kunnen ook zelf alsdusdanig ontslag nemen door kennisgeving aan de voorzitter van de raad van bestuur bij aangetekende brief.

Artikel 11 : vergaderingen, beraadslaging en beslissing

e

De raad van bestuur vergadert op bijeenroeping van de voorzitter of van twee bestuurders. De bijeenroeping geschiedt bij gewone brief, per post of electronisch verstuurd ten minste acht dagen voor de vergadering, In de " oproepings-brief wordt de agenda vermeld.

' De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter en bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter of anders door de oudste van de aanwezige bestuurders.

N De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of " vertegenwoordigde bestuurders, mits ten minste de helft van de bestuurders aanwezig is. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of diegene die de voorzitter vervangt doorslaggevend. .

In geval op de eerste vergadering minder dan de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd

e zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan beraadslagen en besluiten, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

De beraadslagingen van de raad van bestuur worden vastgelegd in notulen, dié worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de vergadering: Zij krijgen een volgnummer en worden opgenomen in een -daartáe bestemde order, bewaard op de zetel van de vereniging, en die ter inzage is ván de werkende leden. Uittrékseis en afschriften worden ondertekend door twee bestuurders,

pq Artikel 12 : aansprakeljkhéid

De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van de vereniging. Hun verantwoordelijkheid beperkt zich tot de uitoefening van het ontvangen mandaat.

Algemene vergadering

e

Artikel 13 ~ samenstelling

De algemene vergadering bestaat uit al de werkende leden. Haar besluiten verbinden alle leden. -

Artikel 14 : bevoegdheden

Behoren uitsluitend tot de bevoegdheid van de algemene vergadering:

a. het wijzigen van de statuten;

.,

MOD 2.2

b. het goedkeuren en wijzigen van een inwendig reglement;

c, het benoemen en afzetters van bestuurders; "

d. zo nodig, het benoemen en afzetten van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging;

e. het goedkeuren van de rekeningen en begrotingen en he'tverlenen van kwijting aan de bestuurders en, in voorkomend geval, aan de commissarissen;

f. het aanvaarden van werkende leden;

g, het uitsluiten van een lid;

h. het bepalen van de frequentie van de pacificatielezingen en andere manifes-taties;

ï, het bepalen van de plaats van de manifestaties;

j. het aanduiden van de kandidaat-sprekers in een rangorde van voorkeur;

k. het vrijwillig ontbinden van de vereniging;

1, het benoemen van vereffenaars(s) en het bepalen van de bestemming van het netto-actief na de

ontbinding;

m: het omzetten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk.

De algemene vergadering kan haar bevoegdheid aan de raad van bestuur overdragen, behoudens wat betreft het wijzigen van de statuten, het benoemen en afzetten van bestuurders, het benoemen en afzetten van commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging, het goedkeuren van de rekeningen en begrotingen, het verletten van kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, het uitsluiten van een lid, de vrijwillige ontbinding van de vereniging en het omzet-ten van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk,

Artikel 15 : vergaderingen

De algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de raid van bestuur telkens als het doel of het belang van de vereniging het vereist,

Zij moèt ten minste één maal per jaar worden bijeengeroepen voor het goedkeuren van de rekeningen enbegrotingen en van het beleid van de bestuurders en, in voorkomend geval, de commissarissen, in de loop van de eerste helft van het kalenderjaar,

e

De bestuurders zijn bovendien verplicht de algemene vergadering bijeen te roepen telkens ten minste één

vijfde van de werkende leden erom verzoeken en wel binnen een maand na het indienen van het verzoek bij de

voorzitter van de raad."

"

Artikel 16 : beraadslaging

Alle werkende leden worden door de voorzitter van de raad van bestuur tot de algemene vergadering

eq

opgeroepen bij gewone brief, per post verstuurd tien dagen voor de dag van de vergadering, met vermelding Van de datum, de plaats, het aanvangsuur en de agenda van de vérgadering. De agenda wordt vastge-steki door de raad van bestuur. Elk punt, aangebracht door ten minste éénlvijfde van de werkende leden, wordt op de agenda gebracht,

De algemene vergadering wordt voorgezeten door- de voorzitter van de raad van bestuur en bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter of anders door de oudste van de aanwezige bestuurders. De voorzitter

etduidt zijn secretaris aan en twee stemopnemers, '

et

Alle werkende leden.hebben elk één stem. Zij kunnen zich op 'de vergadering bij schriftelijke volmacht laten

'vertegenwoordigen door een ander werkend lid, dàt niet meer dan 5 volmachten mag houden.

Artikel 17 t quorum en stemming

Over het wijzigen van de statuten, het ontbinden van de vereniging of het om-zetten van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk, kan slechts worden beraadslaagd en beslist in een vergadering die voldoet aan een quorum van een twee' derdemeerderheid van de werkende leden dat aanwezig of vertegenwoordigd is, ln geval op de eerste vergadering" minder dan een twee derdemeerderheid van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen die geldig kan

et beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderhedeh hierna bepaald, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgende op de eerste vergadering worden gehouden. De beslissing wordt geacht aanvaard te zijn indien ze wordt goedgekeurd door .een twee derdemeerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden. Enkel wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht of wanneer de beslissing betrekking heeft op de ontbinding of omzetting van de vereniging, is er een meerderheid vereist van vier vijfden van de stemmen van de aanwezige of " vertegenwoordigde werkende leden,

i , t

MbD 2.2

Voor alle overige bevoegdheidspunten zal de algemene vergadering beslissen bij gewonè meerderheid van .stemmen zonder dat voor de aanwezigheid een quorum is vereist.

Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel 18 : notulen

De beraadslagingen pan de algemene vergadering worden vastgelegd in notulen, die worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de vergadering. Ze krijgen een volgnummer en worden opgenomen in een daartoe bestemde ordner die op de zetel van de vereniging wordt bewaard.

Afschriften en uittreksels worden ondertekend door twee bestuurders,

De derden die van een belang doen blijken en de leden hebben het recht om op hun kosten en ter plaatse, inzage en/of afschrift van de notulen te vragen.

Rekeningen en begroting

Artikel 19 ; rekeningen en begroting

Het boekjaar van de vereniging loopt van 01 januari tot 31 december.

Clào Aan, het einde van elk boekjaar worden door de raad van bestuur de rekeningen van het verlopen jaar afgesloten, de inventaris en de balans alsmede de beéroting voor' het volgend jaar opgemaakt. Ze worden de statutaire jaarvergadering aan de goedkeuring van de algemene vergadering onderworpen, die kwijting verleent aan de bestuurders en, in voorkomend geval, aan de commissaris-sen. "

Clà

óDe jaarrekening wordt neergelegd in het dossier op de griffie van de rechtbank van koophandel, dit uiterlijk 6 maanden na afsluitingsdatum van het boekjaar.

b Ontbinding en vereffening

Clà

Artikel 20 : ontbinding

Clà

De vereniging wordt niet ontbonden door het overlijden of uittreden van een lid, zelfs indien het aantal leden hierdoor minder dan drie bedraagt.

N In geval van vrijwillige ontbinding, waaromtrent wordt beslist overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 16 en 17 van deze statuten, worden door de alge-mene vergadering en bij gebreke daaraan of bij stilzwijgen daaromtrent door de rechtbank, een of meer vereffenaars benoemd,-hun bevoegdheid bepaald en de wijze van

" vereffening van de schulden en van de tegeldemaking van de goederen vastgesteld.

et

Artikel 21 ; vereffening

et

" Ingeval van ontbinding zal, na aanzuivering van het passief, de bestemming van .de goederen Worden

et

bepaald door de algemene vergadering.

" ne In geval van gerechtelijke ontbinding zal met-hetzelfde doel door de vereffenaars een algemene vergadering



rworden bijeengeroepen.

pq Algemene bepalingen

Clà

Artikel 22

Voor alles wat door deze statuten niet is geregeld is de wet van 27 juni 1921 betrefende de verenigingen.

pijp zonder-winstoogmerk en de stichtingen, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, 16 januari 2003 en 22

december 2003, van toepassing.

.

4. Mp62.2

I. De leden samen in gewone algemene vergadering op-10 oktober 2009, hebben voor eeh termijn van drie jaar tot lid van de raad van bestuur herbenoemd

" 1. Beelaert, Wim, Voskenslaan 393, 9000 Gent.

2. Decaluwé, Lieven, Kasteellaan 72, 9000 Gent.

3. Stockman, Godfried, Vossenlo 14, 9070 Heusden.

4. Sutorius, Igno, Baronielaan 74, NL-4818 RB Breda.

Volgende personen werden benoemd tot lid van de raad van bestuur:

1. Vanbiervliet Wim, Pintestraat 50, 9840 De Pinte

2. Ryckaert Geertrui, Groendreef 50, 9000 Gent

3, D'Haeze Stefaan, Jan Delvinlaan 95, 9000 Gent

4, Tijdink, Afoys, Tempeliersweg 12, NL-5076 NS Haaren

Het ontslag als leden van de raad van bestuur van volgende personen werd aanvaard:

1. Castryck, Geert, Smidsestraat 64, 9000 Gent.

2, Decaluwé, Michiel, Kasteellaan'72, 9000 Gent.

3. Van Poucke, Mark, Rozemarijnstraat 116, 9000 Gent.

4. Westendorp, Tjebbe, Arboretum 9, NL-6703 BD Wageningen. "

De leden van de nieuw samengestelde raad van bestuur hebben onder hen aangewezen als voorzitter Lieven Decaluwe, voornoemd; als ondervoorzitters Godfried Stockman, voornoemd, en Igno Sutorius, voornoemd; als secretaris Geertrui Ryckaert, voornoemd; als penningmeester Aloys Tijdink, voornoemd.

1..

Il. De leden samen in gewone algemene vergadering op 17 april 2010, hebben voor een termijn van drie

X jaarlot lid van de raad van bestuur benoemd:

1. de Bosschere, Miet, Reviuslaan 3, NL-2343 JP Oegstgeest

Zij werd tevens aangewezen als secretaris en dit in vervanging van Geertrui Ryckaert.

IIL De leden samen in gewone algemene vergadering op 24 maart 2012, hebben het ontslag van vi.lgende

M leden aanvaard:

0

N .

1. Beelaert, Wim, Voskenslaan 393, 9000 Gent.

co M 2. Stockman, Godfried, Vossenlo 14, 9070 Heusden.

" 0

Verder werd hebben zij tot lid van de raad van bestuur benoemd voor de periode van een Paar; 1.De Saedeleer, Hubert, Lage Heerweg 17, 9830 Sint-Marens-Latem

IV. De leden samen in gewone algemene vergadering op 2 maart 2013, hebben voor een termijn van drie jaar tot lid van de raad van bestuur benoemd:

.-

1, De Winter, Jan, Heilig Hartlaan 5, 9300 Aalst

Volgende personen werden herbenoemd tot lid van de raad van bestuur voor een termijn van drie jaar: .

1. Decaluwé, Lieven, Kasteellaan 72, 9000 Gent.

2. Sutorius, lgno, Baronielaan 74, NL-4818 RB Breda.

3. D'Haeze Stefaan, Jan Delvinlaan 95, 9000 Gent

4. Tijdink, Aloys, Tempeliersweg 12, NL-5076 NS'Haaren

P: 5. Venbiervliet Wim, Klossestraat 31, 9840 De Pinte

6. De Saedeleer, Hubert, Lage Heerweg 17, 9830 Sint-Marens-Latem

7. de Bosschere, Miet, Reviuslaan 3, NL-2343 JP Oegstgeest "

Verder hebben zij het ontslag van volgende lid aanvaard;

1. Ryckaert Geertrui, Groendreef 50, 9000 Gent

NiOp 2.2 "

Luik Í3 - Vervolg

De leden van de nieuw samengestelde raad van bestuur hebben onder hen aangewezen als voorzitter Lieven Decaluwe, voornoemd; als ondervoorzitter lgno Sutorius, voornoemd; als secretaris Miet de Bosschere, voornoemd; als penningmeester Aloys Tijdink, voornoemd.

Getekend te Gent door Wim Vanbiervliet op 22 augustus 2013 Bestuurder

Voorbehouden aan het Belgisch Staatsblad

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
DE PACIFICATIELEZINGEN

Adresse
KASTEELLAAN 72 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande