EMERALD

Association sans but lucratif


Dénomination : EMERALD
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 890.151.677

Publication

17/10/2014
ÿþ MOD

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Op de laatste blz. van Luik P vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

1

111111 91111

NEERGELEGD

mit

REcHneniffeAN

KoornANDEL TE CENT

Ondernemingsnr : 0890.151.677

Benaming

(vole) Emerald

(verkort) :

Rechtsvorm: vereniging zonder winstoogmerk

Zetel: Graslei 12/303, 9000 Gent

Onderwerp akte: wijziging statuten: maatschappelijke zetel en dagelijks bestuur

Tijdens de algemene vergadering van 30/12/2013 werden volgende agendapunten gestemd en goedgekeurd door de aanwezige leden:

1. De maatschappelijke zetel van de vzw verhuist. Nieuw adres: Lavendelstraat 15/201, 9000 Gent

2. De wijziging van de statuten

3. De beëindiging van de ambt van Dhr, Michael Van Den Eynde (830513-291-30) ais bestuurder en de benoeming van Mevr. Siegliende Verstraete als bestuurder

Emerald vzw  Statuten

TITEL I  Benaming, zetel, duur, doel

Artikel 1

§1. De vereniging wordt opgericht als een entiteit met rechtspersoonlijkheid, meerbepaald als een vereniging zonder winstoogmerk (hierna verkort 'vzw' of 'vereniging' genoemd), welke niet nijverheids- o handelszaken drijft en niet tracht stoffelijk voordeel aan haar leden te verschaffen. Dit op grond van de wet van 27 juni 1921 betreffende de vereniging zonder winstoogmerk, zoals gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002 en de Wet van 16 januari 2003 (hiema 'V&S-wer genoemd),

§2. De vereniging draagt de naam 'Emerald' en kan uitgebreid worden met termen zoals 'film', 'films', 'productions' of 'producties'. De vereniging behoudt zich het recht om in elle officiële documenten (facturen, akten, aankondigingen, bekendmakingen, uitgaven, brieven en orders) de basisbenaming en de uitgebreide versies te gebruiken, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden 'vereniging zonder winstoogmerk' of door de afkorting 'vzw', met nauwkeurige aanwijzing van de maatschappelijke zetel.

§3. De benaming van de vereniging blijft in andere talen dan het Nederlands ongewijzigd. Artikel 2

De maatschappelijke zetel bevindt zich te Lavendelstraat 15 bus 201, 9000 Gent In het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen. De maatschappelijke zetel kan pas na beslissing van de Algemene Vergadering verplaatst worden naar een andere locatie in België.

Artikel 3

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde ontbonden warden door de Algemene Vergadering,

Artikel 4

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§1. De vereniging richt zich voornamelijk naar personen uit de audiovisuele, multimediale of kunstsector (uitzonderingen mogelijk mits toestemming van de Raad van Bestuur) en op hun artistieke activiteiten.. Deze activiteiten kunnen scheppend, uitvoerend of vertolkend van aard zijn. Op deze manier staat de vereniging open voor producenten, productieleiders en aanverwanten, scenaristen, regisseurs, technici, monteurs, grimeurs, stylisten, studiotechnicus, muzikanten, acteurs, journalisten, researchers, (grafische) vormgevers, visual artists, webdesigners, performers, etc Deze lijst is niet limitatief en de uiteindelijke beslissing tot toelating ligt bij de Raad van Bestuur.

§2, De verenigingen heeft in de organisatie van haar activiteiten drie primaire doelstellingen, m.n. integratie in de arbeidsmarkt, vorming en netwerking.

§3. Er wordt getracht deze doelstellingen te verwezenlijken op vier verschillende wijzen:

1. via het opzetten en ondersteunen van audiovisuele en multimediale projecten zoals (kort)films, documentaires, (multimedia-)installaties, theaterstukken, websites, muzikale projecten, etc. waaraan zowel leden als niet-leden kunnen deelnemen. Conform paragraaf 4 van dit artikel wordt de eigenlijke vorm en inhoud van deze projecten door de Raad van Bestuur bepaalt, Bij de realisatie en de ondersteuning van deze projecten wil de vereniging fungeren als een productiehuis.

 *vorming, integratie en netwerking

2, via de organisatie van bijeenkomsten en ontmoetingsfora waar beroepsinformatie kan uitgewisseld worden en professionele contacten gelegd kunnen worden. Deze bijeenkomsten en fora zijn toegankelijk voor leden en niet-leden en kunnen aangevuld worden door (muzikale) acts, lezingen, voordrachten, etc.

 : netwerking

3. via de organisatie van workshops. Op geregelde tijdstippen en op diverse locaties worden workshops over specifieke en sectcrgerelateercie onderwerpen georganiseerd. Deze workshops worden geleid door vakspecialisten. Leden of niet-leden kunnen hierop inschrijven tegen een vergoeding.

 *vorming

4, via het ter beschikking stellen van een elektronische databank die een namenlijst omvat van mensen uit bovengenoemde sectoren waarbij hun vakgebied en contactgegevens vrijgegeven worden. Bezoekers kunnen hun gegevens toevoegen. Opvraagbaar voor leden en niet-leden (betalend).

 + integratie en netwerking

§4. Alle activiteiten georganiseerd door de vzw worden opgezet met de intentie de doelstellingen zoals beschreven in paragraaf 2 van dit artikel te verwezenlijken. De eigenlijke inhoud van de activiteiten wordt bepaald docr de Raad van Bestuur.

§5. De vereniging stelt zich eveneens tot doel om de belangen van haar leden te verdedigen.

TITEL II  Leden Artikel 5

$1. Er zijn 2 soorten leden: werkende leden (effectieve leden) en toegetreden leden (niet-effectieve leden). Het aantal effectieve leden bedraagt minstens 3 personen, Het aantal toegetreden leden is onbeperkt.

$2. De stichtende leden zijn van rechtswege werkend lid en hebben specifieke rechten die worden beschreven in deze statuten.

Artikel 6

§1. Alle natuurlijke personen en rechtspersonen afkomstig uit de audiovisuele of de kunstsector (uitzonderingen mogelijk mits toestemming van de Raad van Bestuur) kunnen werkend of toegetreden lid worden. De intenties van de kandidaat-leden moeten rechtstreeks in verband staan met de doelstellingen van de vereniging,

§2. Het lidmaatschap van de kandidaten 'toegetreden leden' wordt toegekend door de Raad van Bestuur. Het lidmaatschap vangt aan op het moment van de toekenning. Het lidmaatschap van de kandidaten 'werkende leden' ligt bij de Algemene Vergadering. Zij beslist soeverein en unaniem aan wie ze het lidmaatschap 'werkend lid' toekent, zonder motiveringsplicht. Het lidmaatschap vangt aan op het moment dat de Algemene Vergadering de kandidaatstelling aanvaardt.

Artikel 7

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§1. Het lidmaatschap wordt beëindigd door vrijwillig ontslag, uitsluiting of overlijden. Vrijwillig ontslag geschiedt door een ontslagbrief per aangetekend schrijven en ter attentie van de Raad van Bestuur. Uitsluiting van 'werkende' en 'toegetreden' leden gebeurt na een beslissing van de Algemene Vergadering, Leden van de Raad van Bestuur zijn verplicht na ontslag de toegewezen opdrachten verder te vervullen totdat de Algemene Vergadering redelijkerwijs in vervanging kan voorzien. Dit volgens de wettelijke bepalingen en slechts wanneer de Algemene Vergadering vervanging nodig acht.

§2. Een lid dat ontslag neemt of wordt uitgesloten, alsook hun rechtsopvolgers, kunnen geen aanspraak maken op het bezit van de vereniging. Zij kunnen geen rekening, verzegeling of inventaris vorderen. Op deze regel geldt een uitzondering voor de stichtende leden.

Artikel 8

De leden zijn geen bijdrage aan de vereniging verschuldigd. De bijdrage kan echter gewijzigd worden door een beslissing van de Raad van Bestuur.

Artikel 9

§1. De werkende leden zijn titularis van aile maatschappelijke rechten en plichten die in de V&S-wet worden toegekend, terwijl de toegetreden leden enkel de rechten en plichten hebben die In deze statuten en in het huishoudelijke reglement staan beschreven.

§2. De aansprakelijkheid van de leden tegenover de vereniging wordt bepaald door de regels van de lastgeving (art. 1984 e.v., BW). De leden zijn in geen geval persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen die de vereniging aangaat.

Artikel 10

Voor de verwezenlijking van de doelstellingen kunnen externe personen (bijv. lesgevers, projectbegeleiders, etc.) worden ingeschakeld zonder dat zij lid van de vereniging hoeven te zijn. Het aanstellen van deze personen en het bepalen van de aard en de omvang van hun vergoeding komt toe aan de Raad van Bestuur.

Artikel 11

Wanneer wijzigingen optreden in de samenstelling van de vereniging, wordt een bijgewerkt ledenregister neergelegd bij de gai-Re van de Rechtbank van Koophandel binnen één maand te rekenen van de verjaardag van de neerlegging van de statuten.

Titel UI  De Algemene Vergadering

Artikel 12

§1. De Algemene Vergadering bestaat uit de werkende leden. Leden kunnen zich op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid of door een derde. Werkende leden hebben elk één stem volgens het principe van gelijk stemrecht

Artikel 13

Conform art. 4 van de V&S-wet behoren tot de bevoegdheden van de Algemene Vergadering:

-de wijziging van de statuten;

-de benoeming en de afzetting van de leden van de Raad van Bestuur,

-de bepaling van de bezoldiging van de leden van de Raad van Bestuur;

-de kwijting aan de leden van de Raad van Bestuur;

-de jaarlijkse goedkeuring van de begroting en de rekeningen;

-de ontbinding van de vereniging;

-de uitsluiting van leden;

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

Verder behoren tot haar bevoegdheden:

-de Raad van Bestuur ertoe machtigen zijn bevoegdheden over te dragen aan derden:

-de bestemming van de goederen bepalen bij ontbinding van de vereniging;

-elle andere gevallen waarin de statuten dit vereisen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

Artikel 14

§1. De Algemene Vergadering wordt door de Raad van Bestuur behoorlijk bijeengeroepen in de gevallen bij wet of door deze statuten bepaald, of wanneer ten minste één vijfde van de leden het vraagt (art. 5, V&S-wet). Verzoekschriften worden gericht aan de Raad van Bestuur, dat desgevallend binnen een maand gevolg moet geven aan dit verzoek.

§2. De bijeenkomsten van de Algemene Vergadering worden bijeengeroepen door de Raad van Bestuur per gewone brief of e-mail. De bijeenkomsten van de Algemene Vergadering worden gehouden op de plaats, de dag en het uur zoals vermeld in de oproeping De agenda van de geplande vergadering wordt bij de oproeping gevoegd.

Artikel 15

De agenda voor de vergaderingen wordt opgesteld door de Raad van Bestuur, soeverein en zonder motiveringsplicht. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één derde van de leden, wordt eveneens in de agenda opgenomen.

Artikel 16

§1. De Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden, tenzij de V&S-wet of deze statuten uitdrukkelijk anders vermelden (cf.. art. 18). Indien het aantal stemmen vóór en tegen gelijk is, is de stem van de voorzitter van de Raad van Bestuur doorslaggevend.

§2. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur en in diens afwezigheid door de ondervoorzitter. Zij kunnen beslissen af te wijken van de agenda bij het nemen van besluiten.

Artikel 17

§1. Over een statutenwijziging kan de Algemene Vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld in de oproeping en wanneer ten minste 2/3 van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Een wijziging kan alleen aangenomen worden met een meerderheid van 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

§2. Over wijzigingen die betrekking hebben op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, kan de Algemene Vergadering slechts besluiten wanneer ten minste 2/3 van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn en met een meerderheid van 4/5 van de aanwezige stemmen. (art. 8, V&S-wet).

§3. De Algemene Vergadering kan tot de uitsluiting van een lid slechts besluiten met een meerderheid van 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Op de vergadering die over uitsluiting beraadslaagt en beslist dient 2/3 van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd te zijn (art. 12, V&S-wet).

§4. De Algemene Vergadering kan de ontbinding van de vereniging alleen uitspreken onder dezelfde voorwaarden ais die welke betrekking hebben op de wijziging van het doel of de doeleinden van de vereniging (art. 20, V&S-wet),

Artikel 18

Van elke vergadering worden notulen opgesteld die bewaard worden in een notulenregister. Dit register kan door de leden ter inzage opgevraagd worden bij de Raad van Bestuur.

TITEL IV  De Raad van Bestuur

Artikel 19

§1. De vereniging wordt bestuurd door de Raad van Bestuur dat ten minste uit drie personen bestaat. Het aantal bestuurders moet ln eik geval altijd lager zijn dan het aantal personen dat lid is van de vereniging. Indien de algemene vergadering slechts drie leden telt, dan moeten er slechts twee leden in de raad van bestuur zetelen (art. 13, V&S-wet).

§2. Slechts werkende leden kunnen lid zijn van de Raad van Bestuur.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§3, De Algemene Vergadering kiest onder de leden van de Raad van Bestuur een voorzitter en een ondervoorzitter met een mandaat van 1 jaar, De Algemene Vergadering beslist hierover met een 2/3 meerderheid, De leden van de Raad van Bestuur zijn onbeperkt herbenoembaar en zijn te allen tijde door de Algemene Vergadering afzetbaar.

§4. De identiteit van de eerste leden van de Raad van Bestuur, alsook iedere wijziging van de samenstelling van de Raad van Bestuur worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de Rechtbank van Koophandel (art, 26novies, V&S-wet).

Artikel 20

De leden van de Raad van Bestuur kunnen een vergoeding ontvangen voor hun mandaat. De aard en omvang van de bezoldiging wordt bepaald door de Algemene vergadering dat ter zake met een 2/3 meerderheid en zonder motiveringsplicht beslist. De kosten die de leden maken in het kader van het uitoefenen van hun mandaat worden vergoed (o.a. kilometervergoeding, vergoeding telefonie, etc.).

Artikel 21

§1. De Raad van Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter per gewone brief of e-mail. De vergaderingen worden gehouden op de plaats, de dag en het uur zoals vernield in de oproeping. De agenda van de geplande vergadering wordt bij de oproeping gevoegd. Het streefdoel is volgens een geregeld tijdschema te vergaderen.

§2. De voorzitter van de Raad van Bestuur zit de vergadering voor. In diens afwezigheid zit de ondervoorzitter de vergaderingen voor. De Raad van Bestuur kan slechts geldig vergaderen wanneer ten minste de helft van zijn leden aanwezig is.

§3. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid. Bij staking van stemmen is de stem van de persoon die de vergadering voorzit doorslaggevend.

§4. Van elke vergadering worden notulen opgesteld die bewaard worden in een notulenregIster. Dit register kan door de leden ter inzage opgevraagd worden bij de Raad van Bestuur.

Artikel 22

De Raad van Bestuur is slechts bevoegd om de daden van intern en dagelijks bestuur te verrichten, welke haar door deze statuten uitdrukkelijk zijn toegekend. Deze bevoegdheden zijn:

-de zaken van dagelijks Bestuur van de vereniging behartigen;

-het doen van aankopen en verkopen;

-haar vertegenwoordigen in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke akten;

-ieder jaar de rekening van het afgelopen jaar en de begroting van het komende jaar aan de goedkeuring

van de Algemene Vergadering voorleggen;

-bijeenroeping van de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur;

-de agenda opstellen voor de vergaderingen en de vereniging;

-beslissingen nemen m.b.t. de inhoudelijke koers om de bovengenoemde doelstellingen te bereiken (o.a. het

opzetten en ondersteunen van de projecten, het inrichten van de fora en de workshops, het Bestuur van de

databank, etc.);

-de eigenlijke organisatie van de fora, de projecten en workshops;

-het aanstellen en het bepalen van de aard en de omvang van de vergoeding van de projectbegeleiders, de

lesgevers en tijdelijke externe medewerkers;

-het ontslag van leden en sollicitatiebrieven in ontvangst nemen;

-opstellen en wijzigen van het huishoudelijke reglement

-de beschikking en het overdragen van de bezittingen van het patrimonium van de vereniging.

Aile bevoegdheden die niet toekomen aan de Algemene Vergadering, komen toe aan de Raad van Bestuur. Artikel 23

De Raad van Bestuur treedt collectief op, maar kan (een deel van) zijn bevoegdheden delegeren aan één of meerdere derden. De bevoegdheid van die personen wordt bepaald door de Raad van Bestuur zelf, die ook de duur van het mandaat bepaalt. Het mandaat kan te allen tijde met onmiddellijke ingang door de Raad van Bestuur worden ingetrokken. De overdracht kan geen betrekking hebben op het algemene beleid van de vzw of de algemene bestuursbevoegdheid van de Raad van Bestuur,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 24

§1 " De bevoegdheid om de vereniging te vertegenwoordiging betreffende het bestuur en om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen, worden opgedragen aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Deze bevoegdheid betreft ondermeer het opstellen van contracten, orders, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, akten, bestelbonnen en andere stukken. Ook voor de dagelijkse aankopen bestemd voor de goede werking van de vereniging is de voorzitter bevoegd.

§2, De Raad van Bestuur kan echter niet zonder toestemming van de Algemene Vergadering beslissingen nemen en rechtshandelingen stellen die verband houden met het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen. Voor het hypothekeren van goederen, het opheffen van hypotheken, aankopen (of financiële engagementen) die de waarde van 10.000 euro overstijgen en het ondertekenen van contracten met een duur van meer dan één jaar, is de toestemming van de Algemene Vergadering eveneens vereist.

TITEL V  Diverse bepalingen

Artikel 25

§1. Het boek- en werkjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december. In uitzonderlijke gevallen kan gebruik gemaakt worden van een verlengd boekjaar. De toestemming hiervoor wordt gegeven door de Algemene Vergadering.

§2. De boekhouding wordt gevoerd in overeenstemming met het bepaalde in art. 17, V&S-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

§3. De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van Rechtbank van Koophandel (art. 26novies, V&S-wet).

Artikel 26

§1, Vanaf de beslissing tot de ontbinding vermeldt de vzw steeds op alle stukken dat zij "vzw ln vereffening" is (art. 23, V&S-wet).

§2. Ingeval van vereffening of ontbinding dient het actief gelijk verdeeld te worden onder de stichters. Het actief kan slechts worden aangewend na aanzuivering van het passief (art, 24, V&S-wet).

§3. Elke beslissing van de rechter, van de Algemene Vergadering of van de vereffenaars betreffende de ontbinding of de nietigheid van de vereniging, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief wordt binnen een maand na de dagtekening ervan

neergelegd bij de griffie van Rechtbank van Koophandel (art. 26novies, § 1, V&S-wet).

Artikel 27

§1. De vereniging bezit rechtspersoonlijkheid en kan optreden in rechte,

§2. De vereniging is aansprakelijk voor de fouten die kunnen worden toegerekend aan haar leden, aangestelden of aan de organen waardoor zij handelt. Deze aansprakelijkheid is eohter beperkt tot de fouten die de leden in de uitoefening van hun mandaat en de aangestelden binnen het kader van de door hen verkregen volmacht, begaan

Artikel 28

§1. De vereniging is houder van een bankrekening met bankrekeningnummer.

§2. De vereniging kan aile middelen aanwenden die tot de verwezenlijking van het doel rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen, zoals het verwerven en het beheren van roerende en onroerende goederen. De vereniging mag echter, in eigendom of anderszins (vruchtgebruik, gebruik of bewoning, huur, erfpaoht, etc.) slechts de onroerende goederen bezitten die nodig zijn om haar doel te verwezenlijken.

§3. Met uitzondering van handgiften, behoeft elke gift onder de levenden of bij testament aan een vereniging een machtiging door de minister van Justitie of zijn vertegenwoordiger. Deze machtiging is evenwel niet vereist voor de aanneming van giften waarvan de waarde niet

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging,_ stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verse: Naam en handtekening

hoger is dan 100.000 euro.

Artikel 29

§1 De werking van de vereniging wordt niet uitsluitend bepaald door deze statuten maar ook door het huishoudelijke reglement. Dit is een aanvulling op de statuten. Door hun toetreding onderschrijven de leden zonder voorbehoud de statuten en het huishoudelijke reglement alsook de beslissingen die door de bevoegde organen van de vereniging worden genomen.

e. Voor alles wat door deze statuten en het huishoudelijke reglement niet uitdrukkelijk is geregeld, is de V&S-wet van toepassing.

9?itvi ce Pow 6Aor

Mt L_ .

y

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 17/10/2014 - Annexes du Moniteur belge

26/07/2011
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

bel ai Be Sta IY 111 IYI

IIVII di IIlfl Hilo



*11115017*

Ondernemingsnr : 0890.151.677

Benaming

(voluit) : Emerald

(verkort)

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : A rteo6W. Sa4-Ér~~%tree c k 44 Q o

Onderwerp akte : wijziging tekst statuten, maatschappelijke zetel en dagelijks bestuur

Tijdens de Algemene Vergadering van 12 juli 2011 werden volgende agendapunten gestemd en goedgekeurd door de leden van de vergadering:

1; de wijziging van de maatschappelijke zetel van de vereniging. Nieuw adres: Graslei 12/303, 9000 Gent

2. de wijziging van de tekst van de statuten

3. de beïndiging van de ambt van Xavier Baeyens (781102 019 84) als bestuurder

4. het dagelijks bestuur wordt vanaf heden uitgevoerd door Xavier Rombaut (800114 059 44)

TITEL I  Benaming, zetel, duur, doel

Artikel 1

De vereniging draagt de naam 'Emerald' en kan uitgebreid worden met termen zoals 'film', 'films', 'productions' of 'producties'. De vereniging behoudt zich het recht om in alle officiële documenten (facturen, akten, aankondigingen, bekendmakingen, uitgaven, brieven en orders) de basisbenaming en de uitgebreide versies te gebruiken, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden 'vereniging zonder winstoogmerk' of door de afkorting 'vzw', met nauwkeurige aanwijzing van de maatschappelijke zetel.

§3. De benaming van de vereniging blijft in andere talen dan het Nederlands ongewijzigd.

Artikel 2

De maatschappelijke zetel bevindt zich te Graslei 12 bus 303, 9000 Gent in het gerechtelijke arrondissement Gent. De maatschappelijke zetel kan pas na beslissing van de Algemene Vergadering verplaatst worden naar een andere locatie in België.

Artikel 3

De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde ontbonden worden door de

Algemene Vergadering.

Artikel 4

§1. De vereniging richt zich voornamelijk op jongeren uit de audiovisuele, multimediale of kunstsector (uitzonderingen mogelijk mits toestemming van de Raad van Bestuur) en op hun artistieke activiteiten. Deze activiteiten kunnen scheppend, uitvoerend of vertolkend van aard zijn. Op deze manier staat de vereniging open voor producenten, productieleiders en aanverwanten, scenaristen, regisseurs, technici, monteurs, grimeurs, stylisten, studiotechnicus, muzikanten, acteurs, journalisten, researchers, (grafische) vormgevers, visuel artists, webdesigners, performers, etc. Deze lijst is niet limitatief en de uiteindelijke beslissing tot toelating ligt bij de Raad van Bestuur.

§2. De verenigingen heeft in de organisatie van haar activiteiten drie primaire doelstellingen, m.n. integratie in de arbeidsmarkt, vorming en netwerking.

§3. Er wordt getracht deze doelstellingen te verwezenlijken op vier verschillende wijzen:

-via het opzetten en ondersteunen van audiovisuele en multimediale projecten zoals (kort)films, documentaires, (multimedia-)installaties, theaterstukken, websites, muzikale projecten, etc. waaraan zowel

Op de laatste blz. van ,Luik B vermelden . Recto " Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris. hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Gev,\''

1 M00 2.2

leden als niet-leden kunnen deelnemen. Conform paragraaf 4 van dit artikel wordt de eigenlijke vorm en inhoud van deze projecten door de Raad van Bestuur bepaalt. Bij de realisatie en de ondersteuning van deze projecten wil de vereniging fungeren als een productiehuis.

--: vorming, integratie en netwerking

-via de organisatie van ontmoetingsfora waar beroepsinformatie kan uitgewisseld worden en professionele contacten gelegd kunnen worden. Deze fora zijn toegankelijk voor leden en niet-leden en kunnen aangevuld worden door (muzikale) acts, lezingen, voordrachten, etc.

- netwerking

-via de organisatie van workshops. Op geregelde tijdstippen en op diverse locaties worden workshops over specifieke en sectorgerelateerde onderwerpen georganiseerd. Deze workshops worden geleid door vakspecialisten. Leden of niet-leden kunnen hierop inschrijven tegen een vergoeding.

 > vorming

-via het ter beschikking stellen van een elektronische databank die een namenlijst omvat van mensen uit bovengenoemde sectoren waarbij hun vakgebied en contactgegevens vrijgegeven worden. Bezoekers kunnen hun gegevens toevoegen. Opvraagbaar voor leden en niet-leden (betalend).

- integratie en netwerking

§4. Alle activiteiten georganiseerd door de vzw worden opgezet met de intentie de doelstellingen zoals beschreven in paragraaf 2 van dit artikel te verwezenlijken. De eigenlijke inhoud van de activiteiten wordt bepaald door de Raad van Bestuur.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/07/2011- Annexes du Moniteur belge §5. De vereniging stelt zich eveneens tot doel om de belangen van haar leden te verdedigen. TITEL II  Leden

Artikel 5

$1. Er zijn 2 soorten leden: werkende leden (effectieve leden) en toegetreden leden (niet-effectieve leden). Het aantal effectieve leden bedraagt minstens 3 personen. Het aantal toegetreden leden is onbeperkt.

$2. De stichtende leden zijn van rechtswege werkend lid en hebben specifieke rechten die worden beschreven in deze statuten.

Artikel 6

§1. Alle natuurlijke personen en rechtspersonen afkomstig uit de audiovisuele of de kunstsector (uitzonderingen mogelijk mits toestemming van de Raad van Bestuur) kunnen werkend of toegetreden lid worden. De intenties van de kandidaat-leden moeten rechtstreeks in verband staan met de doelstellingen van de vereniging.

§2. Het lidmaatschap van de kandidaten 'toegetreden leden' wordt toegekend door de Raad van Bestuur. Het lidmaatschap vangt aan op het moment van de toekenning. Het lidmaatschap van de kandidaten 'werkende leden' ligt bij de Algemene Vergadering. Zij beslist soeverein en unaniem aan wie ze het lidmaatschap 'werkend lid' toekent, zonder motiveringsplicht. Het lidmaatschap vangt aan op het moment dat de Algemene Vergadering de kandidaatstelling aanvaardt.

Artikel 7

§1. Het lidmaatschap wordt beëindigd door vrijwillig ontslag, uitsluiting of overlijden. Vrijwillig ontslag geschiedt door een ontslagbrief per aangetekend schrijven en ter attentie van de Raad van Bestuur. Uitsluiting van 'werkende' en 'toegetreden' leden gebeurt na een beslissing van de Algemene Vergadering. Leden van de Raad van Bestuur zijn verplicht na ontslag de toegewezen opdrachten verder te vervullen totdat de Algemene Vergadering redelijkerwijs in vervanging kan voorzien. Dit volgens de wettelijke bepalingen en slechts wanneer de Algemene Vergadering vervanging nodig acht.

§2. Een lid dat ontslag neemt of wordt uitgesloten, alsook hun rechtsopvolgers, kunnen geen aanspraak maken op het bezit van de vereniging. Zij kunnen geen rekening, verzegeling of inventaris vorderen. Op deze regel geldt een uitzondering voor de stichtende leden.

Artikel 8

De leden zijn geen bijdrage aan de vereniging verschuldigd.

Artikel 9

§1. De werkende leden zijn titularis van alle maatschappelijke rechten en plichten die in de V&S-wet worden toegekend, terwijl de toegetreden leden enkel de rechten en plichten hebben die in deze statuten en in het huishoudelijke reglement staan beschreven.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/07/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

§2. De aansprakelijkheid van de leden tegenover de vereniging wordt bepaald door de regels van de lastgeving (art. 1984 e.v., BW). De leden zijn in geen geval persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen die de vereniging aangaat.

Artikel 10

Voor de verwezenlijking van de doelstellingen kunnen externe personen (bijv. lesgevers, projectbegeleiders, etc.) worden ingeschakeld zonder dat zij lid van de vereniging hoeven te zijn. Het aanstellen van deze personen en het bepalen van de aard en de omvang van hun vergoeding komt toe aan de Raad van Bestuur.

Artikel 11

Wanneer wijzigingen optreden in de samenstelling van de vereniging, wordt een bijgewerkt ledenregister neergelegd bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel binnen één maand te rekenen van de verjaardag van de neerlegging van de statuten.

Titel III  De Algemene Vergadering

Artikel 12

§1. De Algemene Vergadering bestaat uit de werkende leden. Leden kunnen zich op de Algemene Vergadering laten vertegenwoordigen door een ander lid of door een derde. Werkende leden hebben elk één stem volgens het principe van gelijk stemrecht.

Artikel 13

Conform art. 4 van de V&S-wet behoren tot de bevoegdheden van de Algemene Vergadering:

-de wijziging van de statuten;

-de benoeming en de afzetting van de leden van de Raad van Bestuur;

-de bepaling van de bezoldiging van de leden van de Raad van Bestuur;

-de kwijting aan de leden van de Raad van Bestuur;

-de jaarlijkse goedkeuring van de begroting en de rekeningen;

-de ontbinding van de vereniging;

-de uitsluiting van leden;

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

Verder behoren tot haar bevoegdheden:

-de Raad van Bestuur ertoe machtigen zijn bevoegdheden over te dragen aan derden; -de bestemming van de goederen bepalen bij ontbinding van de vereniging;

-alle andere gevallen waarin de statuten dit vereisen.

Artikel 14

§1. De Algemene Vergadering wordt door de Raad van Bestuur behoorlijk bijeengeroepen in de gevallen bij wet of door deze statuten bepaald, of wanneer ten minste één vijfde van de leden het vraagt (art. 5, V&S-wet). Verzoekschriften worden gericht aan de Raad van Bestuur, dat desgevallend binnen een maand gevolg moet geven aan dit verzoek.

§2. De bijeenkomsten van de Algemene Vergadering worden bijeengeroepen door de Raad van Bestuur per gewone brief of e-mail. De bijeenkomsten van de Algemene Vergadering worden gehouden op de plaats, de dag en het uur zoals vermeld in de oproeping. De agenda van de geplande vergadering wordt bij de oproeping gevoegd.

Artikel 15

De agenda voor de vergaderingen wordt opgesteld door de Raad van Bestuur, soeverein en zonder motiveringsplicht. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één derde van de leden, wordt eveneens in de agenda opgenomen.

Artikel 16

§1. De Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden, tenzij de V&S-wet of deze statuten uitdrukkelijk anders vermelden (cf. art. 18). Indien het aantal stemmen vóór en tegen gelijk is, is de stem van de voorzitter van de Raad van Bestuur doorslaggevend.

§2. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur en in diens afwezigheid door de ondervoorzitter. Zij kunnen beslissen af te wijken van de agenda bij het nemen van besluiten.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/07/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 17

§1. Over een statutenwijziging kan de Algemene Vergadering alleen op geldige wijze beraadslagen wanneer de wijzigingen uitdrukkelijk zijn vermeld in de oproeping en wanneer ten minste 2/3 van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Een wijziging kan alleen aangenomen worden met een meerderheid van 2/3 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

§2. Over wijzigingen die betrekking hebben op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, kan de Algemene Vergadering slechts besluiten wanneer ten minste 2!3 van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn en met een meerderheid van 4/5 van de aanwezige stemmen. (art. 8, V&S-wet).

§3. De Algemene Vergadering kan tot de uitsluiting van een lid slechts besluiten met een meerderheid van 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Op de vergadering die over uitsluiting beraadslaagt en beslist dient 2/3 van de werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd te zijn (art. 12, V&S-wet).

§4. De Algemene Vergadering kan de ontbinding van de vereniging alleen uitspreken onder dezelfde voorwaarden als die welke betrekking hebben op de wijziging van het doel of de doeleinden van de vereniging (art. 20, V&S-wet).

Artikel 18

Van elke vergadering worden notulen opgesteld die bewaard worden in een notulenregister. Dit register kan

door de leden ter inzage opgevraagd worden bij de Raad van Bestuur.

TITEL IV  De Raad van Bestuur

Artikel 19

§1. De vereniging wordt bestuurd door de Raad van Bestuur dat ten minste uit twee personen bestaat. Het aantal bestuurders moet in elk geval altijd lager zijn dan het aantal personen dat lid is van de vereniging (art. 13, V&S-wet).

§2. Slechts werkende leden kunnen lid zijn van de Raad van Bestuur.

§3. De Algemene Vergadering kiest onder de [eden van de Raad van Bestuur een voorzitter en een ondervoorzitter met een mandaat van 1 jaar. De Algemene Vergadering beslist hierover met een 2/3 meerderheid. De leden van de Raad van Bestuur zijn onbeperkt herbenoembaar en zijn te allen tijde door de Algemene Vergadering afzetbaar.

§4. De identiteit van de eerste leden van de Raad van Bestuur, alsook iedere wijziging van de samenstelling van de Raad van Bestuur worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de Rechtbank van Koophandel (art. 26novies, V&S-wet).

Artikel 20

De leden van de Raad van Bestuur kunnen een vergoeding ontvangen voor hun mandaat. De aard en omvang van de bezoldiging wordt bepaald door de Algemene vergadering dat ter zake met een 2/3 meerderheid en zonder motiveringsplicht beslist. De kosten die de leden maken in het kader van het uitoefenen van hun mandaat worden vergoed (o.a. kilometervergoeding, vergoeding telefonie, etc.).

Artikel 21

§1. De Raad van Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter per gewone brief of e-mail. De vergaderingen worden gehouden op de plaats, de dag en het uur zoals vermeld in de oproeping. De agenda van de geplande vergadering wordt bij de oproeping gevoegd. Het streefdoel is volgens een geregeld tijdschema te vergaderen.

§2. De voorzitter van de Raad van Bestuur zit de vergadering voor. In diens afwezigheid zit de ondervoorzitter de vergaderingen voor. De Raad van Bestuur kan slechts geldig vergaderen wanneer ten minste de helft van zijn leden aanwezig is.

§3. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid. Bij staking van stemmen is de stem van de persoon die de vergadering voorzit doorslaggevend.

§4. Van elke vergadering worden notulen opgesteld die bewaard worden in een notulenregister. Dit register kan door de leden ter inzage opgevraagd worden bij de Raad van Bestuur.

Artikel 22

De Raad van Bestuur is slechts bevoegd om de daden van intern en dagelijks bestuur te verrichten, welke

haar door deze statuten uitdrukkelijk zijn toegekend. Deze bevoegdheden zijn:

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/07/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

-de zaken van dagelijks Bestuur van de vereniging behartigen;

-het doen van aankopen en verkopen;

-haar vertegenwoordigen in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke akten;

-ieder jaar de rekening van het afgelopen jaar en de begroting van het komende jaar aan de goedkeuring

van de Algemene Vergadering voorleggen;

-bijeenroeping van de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur;

-de agenda opstellen voor de vergaderingen en de vereniging;

-beslissingen nemen m.b.t. de inhoudelijke koers om de bovengenoemde doelstellingen te bereiken (o.a. het

opzetten en ondersteunen van de projecten, het inrichten van de fora en de workshops, het Bestuur van de

databank, etc.);

-de eigenlijke organisatie van de fora, de projecten en workshops;

-het aanstellen en het bepalen van de aard en de omvang van de vergoeding van de projectbegeleiders, de

lesgevers en tijdelijke externe medewerkers;

-het ontslag van leden en sollicitatiebrieven in ontvangst nemen;

-opstellen en wijzigen van het huishoudelijke reglement.

-de beschikking en het overdragen van de bezittingen van het patrimonium van de vereniging.

Alle bevoegdheden die niet toekomen aan de Algemene Vergadering, komen toe aan de Raad van Bestuur.

Artikel 23

De Raad van Bestuur treedt collectief op, maar kan (een deel van) zijn bevoegdheden delegeren aan één of meerdere derden. De bevoegdheid van die personen wordt bepaald door de Raad van Bestuur zelf, die ook de duur van het mandaat bepaalt. Het mandaat kan te allen tijde met onmiddellijke ingang door de Raad van Bestuur worden ingetrokken. De overdracht kan geen betrekking hebben op het algemene beleid van de vzw of de algemene bestuursbevoegdheid van de Raad van Bestuur.

Artikel 24

§1. De bevoegdheid om de vereniging te vertegenwoordiging betreffende het bestuur en om de vereniging in en buiten rechte te vertegenwoordigen, worden opgedragen aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Deze bevoegdheid betreft ondermeer het opstellen van contracten, orders, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, akten, bestelbonnen en andere stukken. Ook voor de dagelijkse aankopen bestemd voor de goede werking van de vereniging is de voorzitter bevoegd.

§2. De Raad van Bestuur kan echter niet zonder toestemming van de Algemene Vergadering beslissingen nemen en rechtshandelingen stellen die verband houden met het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen. Voor het hypothekeren van goederen, het opheffen van hypotheken, aankopen (of financiële engagementen) die de waarde van 10.000 euro overstijgen en het ondertekenen van contracten met een duur van meer dan één jaar, is de toestemming van de Algemene Vergadering eveneens vereist.

TITEL V  Diverse bepalingen

Artikel 25

§1. Het boek- en werkjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december. In uitzonderlijke gevallen kan gebruik gemaakt worden van een verlengd boekjaar. De toestemming hiervoor wordt gegeven door de Algemene Vergadering.

§2. De boekhouding wordt gevoerd in overeenstemming met het bepaalde in art. 17, V&S-wet en de daarop toepasselijke uitvoeringsbesluiten.

§3. De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van Rechtbank van Koophandel (art. 26novies, V&S-wet).

Artikel 26

§1. Vanaf de beslissing tot de ontbinding vermeldt de vzw steeds op alle stukken dat zij "vzw in vereffening" is (art. 23, V&S-wet).

§2. Ingeval van vereffening of ontbinding dient het actief gelijk verdeeld te worden onder de stichters. Het actief kan slechts worden aangewend na aanzuivering van het passief (art. 24, V&S-wet).

§3. Elke beslissing van de rechter, van de Algemene Vergadering of van de vereffenaars betreffende de ontbinding of de nietigheid van de vereniging, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief wordt binnen een maand na de dagtekening ervan

neergelegd bij de griffie van Rechtbank van Koophandel (art. 26novies, § 1, V&S-wet).

Voor- Luik B - Vervolg

behdudën

aan het Artikel 27

Belgisch

Staatsblad §1. De vereniging bezit rechtspersoonlijkheid en kan optreden in rechte.

MOD 2.2

§2. De vereniging is aansprakelijk voor de fouten die kunnen worden toegerekend aan haar leden, aangestelden of aan de organen waardoor zij handelt. Deze aansprakelijkheid is echter beperkt tot de fouten die de leden in de uitoefening van hun mandaat en de aangestelden binnen het kader van de door hen verkregen volmacht, begaan.

Artikel 28

§1. De vereniging is houder van een bankrekening met bankrekeningnummer.

§2. De vereniging kan alle middelen aanwenden die tot de verwezenlijking van het doel rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen, zoals het verwerven en het beheren van roerende en onroerende goederen. De vereniging mag echter, in eigendom of anderszins (vruchtgebruik, gebruik of bewoning, huur, erfpacht, etc.) slechts de onroerende goederen bezitten die nodig zijn om haar doel te verwezenlijken.

§3. Met uitzondering van handgiften, behoeft elke gift onder de levenden of bij testament aan een vereniging een machtiging door de minister van Justitie of zijn vertegenwoordiger. Deze machtiging is evenwel niet vereist voor de aanneming van giften waarvan de waarde niet

hoger is dan 100.000 euro.

Artikel 29

§1. De werking van de vereniging wordt niet uitsluitend bepaald door deze statuten maar ook door het huishoudelijke reglement. Dit is een aanvulling op de statuten. Door hun toetreding onderschrijven de leden zonder voorbehoud de statuten en het huishoudelijke reglement alsook de beslissingen die door de bevoegde organen van de vereniging worden genomen.

§2. Voor alles wat door deze statuten en het huishoudelijke reglement niet uitdrukkelijk is geregeld, is de V&5-wet van toepassing.

Xavier Rombaut

Voorzitter-Bestuurder

Op de laatste blz van Luik B vermelden : Recto . Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris. hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 26/07/2011- Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
EMERALD

Adresse
ANTOON SANDERUSSTRAAT 44 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande