EXPERTISECENTRUM VOOR TAALVARIATIE EN ORAAL ERFGOED IN VLAANDEREN

Association sans but lucratif


Dénomination : EXPERTISECENTRUM VOOR TAALVARIATIE EN ORAAL ERFGOED IN VLAANDEREN
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 845.207.421

Publication

24/04/2012
ÿþ t MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

111111110 01111111111111

*12079104*

V beh aa Bel Staa

NEERGELEGD

12 -fls- 2011

RECHTBAN

KOOPHANM

Ondernemingsar : . 1S5 Lia-1

Benaming

(voluit) : Expertisecentrum voor Taalvariatie en Oraal Erfgoed in Vlaanderen vzw

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Het Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent

Onderwerp akte ; OPRICHTINGSAKTE

OPRICHTINGSAKTE

Expertisecentrum voor Taalvariatie en Oraal Erfgoed in Vlaanderen vzw

maatschappelijke zetel

Het Huis van Alijn, Kraanlel 65, 9000 Gent

Tussen de hierna opgesomde natuurlijke personen

Luc Beyens, °Gavere 25 juni 1939, Vinkendal 32, 9031 Drongen.

Rijksreg isternumm er. 39.06.25-169.39

Eddy Levis, °Gent, 13 oktober 1944, Knotwilgenlaan 26, 9032 Gent.

Rijksregistemummer: 44.10.13-187.29

Ann Marynissen, ''Turnhout, 2 december 1963, Hof ter Eikenlaan 8, 3020 Herent.

Rijksregisternummer. 63.12.02 - 026 60

Reinhild Vandekerckhove, °Kortrijk, 17januari 1969, Brignoleslaan 10

8700 Tielt. Rijksregistemummer: 69/01.17-296.68

Wim Vandenbussche, °Brugge, 9 januari 1973, Jan Martin Van Lierdelaan 30, 1701 Itterbeek.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/04/2012 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

4

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/04/2012 - Annexes du Moniteur belge

MDD 2.2

Rijksregisternummer: 73.01.09 - 317.80

Jacques Alphonse Julien Van Keymeulen, °Gent, 29 oktober 1952, Emanuel Hielstraat 81, 9050 Gentbrugge. Rijksregistemummer: 52.10.29-191.04

is overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk (afgekort vzw) op te richten, overeenkomstig de wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, met volgende statuten :

STATUTEN

TITEL I : NAAM  ZETEL -- DOEL  DUUR

Art. 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam vzw Expertisecentrum voor Taalvariatie en Oraal Erfgoed in Vlaanderen vzw. (Engelse vertaling: Expert Centre for Language Variation and Oral Heritage in Fianders)

Art. 2. De vzw heeft als maatschappelijke zetel het volgende adres : Het Huis van Alijn, Kraanlei 65 te 9000 Gent, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Gent.

Art. 3. De vzw heeft als doel de bestaande apparaten en kennis i.v.m. taalvariatie en oraal erfgoed te inventariseren en te (doen) vermeerderen, en die vervolgens te delen met en door te geven aan alle organisaties, groepen en individuen die daarom vragen.

Art. 4. De vzw wordt opgericht voor onbepaalde duur.

Art. 5. De vzw mag aile rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het " maatschappelijk doel van de vzw. Zij mag tevens hiertoe alle roerende of onroerende goederen verwerven, behouden, van de hand doen, in welke vorm dan ook (eigendom, naakte eigendom, vruchtgèbruik, erfpacht, bruikleen, bezit,.....). De vzw kan tevens economische activiteiten uitoefenen voor zover die bijkomstig blijven en de opbrengst van deze activiteiten integraal naar de realisatie van het statutaire doel gaat.

TITEL II : LEDEN

Art. 6. De vereniging telt leden, die individueel geïnteresseerd zijn in de doelstellingen en de werking van de vereniging.

ze ÎZ,i ~ ) Art. 7. De Algemene Vergadering beslist over de toetreding van nieuwe leden. MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/04/2012 - Annexes du Moniteur belge

De leden onderschrijven door hun toetreding de statuten en het huishoudelijk reglement en zij verbinden zich ertoe om geen daden te stellen die strijdig zijn met het maatschappelijk doel van de vereniging of die de vereniging op enigerlei wijze schade kunnen toebrengen.

Art. 8. Uitgetreden en uitgesloten leden hebben geen deel in het vermogen van de vereniging; zij kunnen geen enkel recht laten gelden op de goederen van de vereniging.

TITEL III : ALGEMENE VERGADERING

Art. 9, De Algemene Vergadering bestaat uit alle leden, Een lid kan zich bij schriftelijke volmacht door een ander lid laten vertegenwoordigen. Een volmachtdrager kan maar één lid vertegenwoordigen. Ieder lid beschikt over één stem.

Art. 10. Enkel de Algemene Vergadering is bevoegd voor:

- de wijziging van de statuten;

- de benoeming en afzetting van de bestuurders;

- de decharge aan de bestuurders;

- de goedkeuring van de begroting en de jaarrekening;

- de ontbinding van de vereniging;

- de aanvaarding van nieuwe leden;

- de uitsluiting van een lid.

Art. 11. De bijeenroeping van de Algemene Vergadering wordt geregeld als volgt:

- de oproeping gebeurt schriftelijk, minstens vijftien dagen vóór de vergadering plaatsheeft, met de handtekening van de voorzitter van de Raad van Bestuur of van twee bestuurders of van minstens één vijfde van de leden;

- de oproeping vermeldt alle agendapunten, dag, uur en plaats van de vergadering;

- de agenda wordt bepaald door de Raad van Bestuur. Eén vijfde van de leden heeft echter het recht om vddr de vergadering punten op de agenda te brengen;

- de oproeping bevat alle bijlagen zodat het voor de leden duidelijk is waarover het gaat en zodat de vergadering voorbereid kan warden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/04/2012 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art. 12. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of, bij diens afwezigheid, door zijn, gevolmachtigde of door de oudste (in leeftijd) der aanwezige leden. De voorzitter van de Algemene Vergadering stelt een verslaggever aan.

Art. 13. Van elke Algemene Vergadering wordt een verslag opgemaakt, dat op de eerstvolgende Algemene Vergadering ter goedkeuring wordt voorgelegd. Het verslag wordt ondertekend door de voorzitter van de Algemene Vergadering en de verslaggever en per brief of email toegestuurd aan de leden. Kopieën daarvan worden geldig "voor eensluidend"

ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de vereniging. Derden die van een belang, door de wet erkend, doen blijken, kunnen op verzoek een uittreksel uit het verslag ontvangen.

Art. 14. De Algemene Vergadering komt samen op een dag bepaald door de Raad van Bestuur binnen de eerste zes maanden volgend op het einde van het boekjaar,

TITEL IV : RAAD VAN BESTUUR - ORGAAN VAN DAGELIJKS BESTUUR EN VERTEGENWOORDIGING

Art. 15, De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur samengesteld uit ten minste drie bestuurders, die de Algemene Vergadering onder haar leden benoemt of als extern bestuurslid aanstelt.

De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit.

Art. 16, De bestuurders worden door de Algemene Vergadering benoemd voor een hernieuwbare termijn van drie jaar,

Indien om een of andere reden de vervanging of de herbenoeming van de bestuurders niet tijdig kan gebeuren, blijven de uittredende bestuurders bij het verstrijken van hun mandaat in functie tot in hun vervanging is voorzien.

Wanneer door overlijden, vrijwillig ontslag of afzetting het mandaat van een bestuurder voortijdig een einde neemt, dan oefent de bestuurder die in diens plaats aangesteld wordt de functie verder uit tot het einde van het oorspronkelijke mandaat.

Art. 17. Indien, om welke reden ook, het aantal bestuurders tot minder dan drie is gedaald, zijn de overgebleven bestuurders gemachtigd en verplicht zo snel mogelijk een Algemene Vergadering bijeen te roepen om te voorzien in de aanstelling van nieuwe bestuurders. Zolang zij dat hebben nagelaten, oefenen zij zelf de volledige bevoegdheden van de Raad van Bestuur uit en zijn hiervoor persoonlijk aansprakelijk.

Art, 18, De bestuurders kiezen onder elkaar een voorzitter, een penningmeester, een secretaris en eventueel een (of meer) ondervoorzitter(s). De Raad van Bestuur kan onder zijn verantwoordelijkheid bevoegdheden overdragen aan één of meer bestuurders wat het dagelijks bestuur betreft.

3

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/04/2012 - Annexes du Moniteur belge

Mon 2.2

Art. 19. De Raad van Bestuur vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen, met inbegrip van de daden van beheer en beschikking, zonder dat daartoe een bijzondere machtiging van de Algemene Vergadering is vereist. Hij mag dus rechtshandelingen stellen, dienstig of noodzakelijk voor het verwezenlijken van het doel van de vereniging voor zover zij door de wet of de statuten niet aan de Algemene Vergadering worden voorbehouden.

Art. 20. Om de vereniging geldig tegenover derden te vertegenwoordigen en te verbinden is nodig en volstaat de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders, behalve wanneer de Raad van Bestuur uitdrukkelijk een bestuurder heeft afgevaardigd of gevolmachtigden met een bijzondere opdracht heeft belast.

Art. 21, De Raad van Bestuur vergadert op uitnodiging van de voorzitter of van twee bestuurders. Een bestuurder kan zich bij schriftelijke volmacht door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen; een bestuurder kan slechts over één volmacht beschikken. De Raad van Bestuur vergadert geldig als ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de oudste (in leeftijd) van de aanwezige bestuurders.

Art. 22. Van elke vergadering van de Raad van Bestuur wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring wordt voorgelegde Het verslag wordt ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Kopieën ervan worden geldig "voor eensluidend" ondertekend door de voorzitter of door twee bestuurders.

TITEL V  REKENINGEN EN BEGROTING

Art. 23, Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december, behalve voor het eerste boekjaar dat loopt van de oprichtingsdatum tot 31 december van het jaar volgend op het oprichtingsjaar,

Art. 24. Elk jaar moet de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering rekenschap geven over zijn beleid tijdens het afgelopen boekjaar. De Raad van Bestuur stelt de rekening op van het afgelopen boekjaar en maakt de begroting op voor het komende boekjaar. Beide worden aan de Algemene Vergadering voorgelegd, die bij goedkeuring van het gevoerde financiële beleid decharge verleent aan de bestuurders.

Art. 25. Het batig saldo vergroot het vermogen van de vereniging en kan onder geen beding bij wijze van dividend of anderszins aan de leden worden uitgekeerd.

Art. 26. De rekening en de begroting worden ten minste acht dagen vàôr de Algemene Vergadering ter kennis gebracht van de leden, die van alle bescheiden waarop de rekening en de begroting steunen, inzage kunnen krijgen op de zetel van de vereniging.

TITEL VI  ONTBINDING EN VEREFFENING

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/04/2012 - Annexes du Moniteur belge

Art. 27.1n geval van ontbinding wordt het netto overblijvend maatschappelijk actief, na vereffening van de schulden en aanzuivering der lasten, overgedragen aan een vereniging met een doelstelling gelijkaardig aan deze vzw.

TITEL VII  ALGEMENE BEPALINGEN

Art. 28. Voor alles wat niet in deze statuten is geregeld, is de wetgeving op de verenigingen zonder winstoogmerk van toepassing en kan verwezen worden naar het huishoudelijk reglement.

BENOEMING EERSTE BESTUURDERS

Worden door de Algemene Vergadering benoemd als eerste bestuurders:

Jacques Alphonse Julien Van Keymeulen, °Gent, 29 oktober 1952, Emanuel Hielstraat 81, 9050 Gentbrugge, Rijksregisternummer: 52.10.29-191.04 (voorzitter)

Reinhild Vandekerckhove, °Kortrijk, 17 januari 1969, Brignoleslaan 10

8700 Telt. Rijksregistemummer: 69.01.17-296.68

Mena Lafkioui, °Hamme, 20 november 1970, Rijsenbergstraat 356

9000 Gent. Rijksregisternummer: 70.11.20-146-25

" Geert William Jan Dehaes, °Halle 12 oktober 1976, Jan Vanderstraetenstraat 147b2, 1600 Sint-Pieters-Leeuw. Rijksregisternummer: 76.10.12.-057.85

Luc Beyens, °Gavere 25 juni 1939, Vinkendal 32, 9031 Drongen. Rijksregisternummer: 39.06.25-169.39 (penningmeester)

Eddy Carlos Levis, °Gent, 13 oktober 1944, Knotwilgenlaan 26, 9032 Gent. Rijksregisternummer: 44.10.13187.29 (ondervoorzitter)

Fien Danniau, °Gent, 10 oktober 1983, Jean Jaurèslaan 74, 9000 Gent.

Rijksregisternummer: 83,10.10-48.10 (secretaris)

MOD 2.2

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Deze akte is opgemaakt te Gent op 21 maart 2012, in evenveel originele exemplaren als er oprichters zijn plus één. Elk van de oprichters verklaart bij de oprichtingsvergadering een exemplaar van deze statuten ontvangen te hebben.

Jacqu s Van Keymeulen

ZGfiGt~G'~,

~~,c.`eCrneee-

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 24/04/2012 - Annexes du Moniteur belge

Voor-

Uhoedên

aan het

Belgisch

Staatsblad

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
EXPERTISECENTRUM VOOR TAALVARIATIE EN ORAAL …

Adresse
KRAANLEI 65 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande