GERAARDSBERGSE MUSEA, AFGEKORT : GER.MUSEA

Association sans but lucratif


Dénomination : GERAARDSBERGSE MUSEA, AFGEKORT : GER.MUSEA
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 432.232.592

Publication

30/01/2013
ÿþ MOD 2,2

I iletr r- In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

lfIf11I111111.!111111o*u

i~iN~xu~~

Oudenaarde

6 JAN. 2013

Griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Ondernemingsnr : 0432.232.592

Benaming

(voluit) : Geraardsbergse musea

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Abdijstraat 10, 9500 Geraardsbergen

Onderwerp akte : Wijziging statuten

STATUTEN

Naam, zetel, doel, duur

Art. 1, De vereniging draagt de naam "Geraardsbergse musea",

Art. 2. De zetel van de vereniging is gevestigd in Vlaanderen. Heden is hij gevestigd te Abdijstraat 10 te 9500 Geraardsbergen, in het gerechtelijk arrondissement Oudenaarde.

Art. 3. De vereniging heeft tot doel het tot stand brengen van musea met diverse afdelingen zoals erfgoed, volkskunde, folklore, heemkunde, archeologie, industriële archeologie, kant, enz...,.

Dit patrimonium te valoriseren, te programmeren, te ontplooien, onderhouden en beheren om zo bij te dragen tot de verdere cultuurhistorische en toeristische uitstraling van Geraardsbergen in de Vlaamse Ardennen.

Zij is bevoegd om in ondergeschikte orde handelsdaden te stellen voorzover deze in overeenstemming zijn met het doel omschreven in het eerste lid en voorzover de winst gebruikt wordt om dit doel te bereiken. Zij kan aile roerende en onroerende goederen die zij voor het verwezenlijken van haar doel nodig heeft, bezitten of verkrijgen en er aile eigendomsrechten en andere zakelijke rechten op uitoefenen.

Zij kan daartoe alle nuttige rechtshandelingen en daden stellen, en onder meer overeenkomsten sluiten, contracten ondertekenen,verzekeringspoiissen afsluiten, goederen in huur nemen, dit alles zowel in binnen- als in buitenland.

Zij kan subsidies verwerven, zowel van de overheid als van private instellingen, aan sponsoring doen en vertegenwoordigers uitzenden in binnen- en buitenland en zelf als vertegenwoordiger optreden.

Art. 4. De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde tijd.

De vereniging staat buiten en los van elke politieke, godsdienstige of filosofische strekking.

Leden

Art. 5. De vereniging zal minstens drie werkende leden tellen. De vereniging telt werkende en adviserende

leden.

Ais lid kan tot de vereniging toetreden elke natuurlijke persoon of rechtspersoon, evenals openbare besturen, die door de raad van bestuur ais zodanig worden toegelaten.

Wie lid wil worden, dient zijn verzoek om toelating schriftelijk te richten aan de raad van bestuur. Dit schriftelijke verzoek kan gebeuren per brief of per e-mail. De raad van bestuur beslist vrij over elk verzoek tot toetreding.

Art.6. Worden van rechtswege werkend lid:

-schepen van cultuur van de stad Geraardsbergen

-schepen van feestelijkheden van e Stad Geraardsbergen

-schepen van toerisme van de stad Geraardsbergen

-schepen openbare werken van de Stad Geraardsbergen

-directeur CC De Abdij

-lid aangewezen door de culturele raad

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

1

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

-conservators van elk deelmuseum

-erfgoedambtenaar

-diensthoofd vrije tijd - toerisme

Art. 7. Door de leden is geen bijdrage verschuldigd.

De leden zijn in geen geval persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen van de vereniging.

Art. 8. Elk lid kan te allen tijde, mits hij er één maand vooraf kennis van geeft, uit de vereniging treden. Het ontslag dient schriftelijk aan de raad van bestuur ter kennis te worden gebracht. Dit schriftelijke verzoek kan gebeuren per brief of per e-mail. Tot uitstuiting van een lid kan alleen door een algemene vergadering worden besloten, met tweederde meerderheid der aanwezige en vertegenwoordigde stemmen.

Het lidmaatschap eindigt van rechtswege ingeval het lid overlijdt of indien men niet meer voldoet aan de voorwaarden binnen art. 6 van de statuten. Leden die 2 keer na elkaar afwezig zijn zonder zich te verontschuldigen worden automatisch uitgesloten.

Art.9. Uittredende of uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding voor gestorte bijdrage of gedane inbrengsten vorderen, behoudens het hetgeen in het huishoudelijk reglement is bepaald.

Algemene vergadering

Art. 10. De algemene vergadering is samengesteld uit al de werkende leden en is bevoegd voor hetgeen

bepaald in de wet van 27 juni 1921.

Ieder werkend lid kan schriftelijk volmacht geven aan een ander werkend lid, die het daarbijbehorend

stemrecht mag uitoefenen, zonder dat evenwel een lid houder mag zijn van meer dan één volmacht.

Art. 11. De algemene vergadering moet ten minste eenmaal per jaar worden bijeengeroepen. De algemene vergadering wordt door de raad van bestuur bijeengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging het vereist. De raad van bestuur is bovendien verplicht wanneer één vijfde van de leden daarom verzoekt, een algemene vergadering bijeen te roepen.

Behoudens hetgeen hierna wordt bepaald zijn de wijze van oproeping en de werking van de algemene vergadering geregeld volgens de artikelen 5 tot 8, 12, 20 en volgende van de wet van 27juni 1921.

Alle werkende leden moeten schriftelijk worden opgeroepen ten minste acht dagen và6r de vergadering. Deze schriftelijke oproeping gebeurt per brief of per e-mail, met vermelding van de agenda. De uitnodiging tot de algemene vergadering moeten om geldig te zijn ondertekend worden door de voorzitter.

Art. 12. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens

afwezigheid, door de secretaris, of, bij diens afwezigheid, door de oudste van de aanwezige bestuurders.

De voorzitter wijst een secretaris aan ingeval de secretaris van de raad van bestuur afwezig is.

De agenda wordt vastgesteld door de raad van bestuur. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen

mede in behandeling worden genomen op voorstel zowel van de voorzitter als van de gedelegeerd bestuurder.

Art.13. De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd:

Het wijzigen van de statuten, het benoemen en ontslaan van de beheerders, het goedkeuren van de

begroting en rekeningen, het vrijwillig ontbinden van de vereniging en het uitsluiten van een lid.

Tot wijziging van de statuten kan slechts worden besloten indien die wijziging op de uitnodiging werd vermeld en indien twee derden van de stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Indien dit getal niet wordt bereikt kan binnen de veertien dagen een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die een geldig besluit kunnen nemen ongeacht het aantal aanwezigen.

Art. 14. De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen, ongeacht het aantal aanwezigen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter van de vergadering.

Art. 15. De notulen van de algemene vergadering worden opgenomen in een ter zetel van de vereniging gehouden bijzonder register en ondertekend door de voorzitter van de vergadering, de secretaris. Afschriften en uittreksels van de notulen en het register worden door de voorzitter en door de secretaris van de raad van bestuur ondertekend. De besluiten van de algemene vergadering worden de leden en belanghebbende rietleden mondeling of bij gewone brief ter kennis gebracht, dit alles onverminderd de door de wet voorgeschreven bekendmakingen.

Raad van bestuur

Art. 16. De vereniging wordt bestuurd door een raad van minimum drie bestuurders waaronder elke conservator van de deelmusea, die lid zijn van de vereniging. Zij worden benoemd door de algemene vergadering. Zij oefenen hun mandaat kosteloos uit.

i

MOD 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Hun opdracht eindigt van rechtswege door het verstrijken van hun mandaat en eveneens door overlijden, ontslag, aftreden of afzetting en verlies van het lidmaatschap. Iedere bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur. Iedere bestuurder kan ook te allen tijde door de algemene vergadering ontslagen worden.

De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. De voorzitter, de ondervoorzitter en de secretaris zijn automatisch voorzitter, ondervoorzitter en secretaris van de algemene vergaderingen.

Art. 17. De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging en vertegenwoordigt deze in en buiten rechte. Zij is bevoegd voor alle aangelegenheden met uitzondering van deze die door de wet of de statuten uitdrukkelijk aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. De raad kan zelf daden van beschikking stellen met inbegrip van, onder meer, het vervreemden van roerende en onroerende goederen, het hypothekeren, het lenen en uitlenen, alle handels- en bankverrichtingen, het lichten van hypotheken,.... De raad kan zijn bevoegdheid of een gedeelte ervan op zijn

verantwoordelijkheid overdragen aan één van de bestuurders. Door de bestuurders wordt geen persoonlijke verplichting aangegaan betreffende de verbintenissen van de vereniging.

Art. 18. De raad benoemt de voorzitter ais gedelegeerd bestuurder, die zijn mandaat kan

overdragen aan een andere bestuurder, en die met het dagelijks bestuur wordt belast. Deze verzorgt de lopende zaken en de dagelijkse briefwisseling en tekent namens de vereniging alle kwitanties en ontvangstbewijzen ten aanzien van vervoer, post, bank, spaarkas en alle andere dergelijke ondernemingen of diensten. Voor dergelijke zaken van dagelijks bestuur volstaat de handtekening van de gedelegeerd bestuurder. Voor rechtshandelingen die buiten het dagelijks bestuur en de bijzondere opdrachten vallen, is de vereniging slechts verbonden door de handtekeningen van twee bestuurders samen, waaronder de gedelegeerd bestuurder.

De opdracht van de gedelegeerd bestuurder eindigt door overlijden, ontslag, aftreden of afzetting en verlies van lidmaatschap. De gedelegeerd bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur en kan eveneens te allen tijde door de raad van bestuur ontslagen worden.

Art. 19. De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter ot door twee bestuurders per brief of per e-mail, met vermelding van de agenda. De vergaderingen worden voorgezeten door de voorzitter en, bij diens ontstentenis, belet of afwezigheid, door de secretaris, en bij diens

ontstentenis, belet of afwezigheid, door de oudste van de aanwezige bestuurders.

De beslissingen worden bij gewone meerderheid van stemmen genomen; ten minste de meerderheid van de bestuurders moet aanwezig zijn of geldig vertegenwoordigd. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt.

Iedere bestuurder kan schriftelijk volmacht geven aan een andere bestuurder, die het daarbijbehorend stemrecht mag uitoefenen, zonder dat evenwel een bestuurder houder mag zijn van meer dan 1 volmacht. De notulen worden gehouden in een daartoe bestemd register, zij worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de desbetreffende vergadering. Uittreksels en afschriften van de notulen en het register worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de raad van bestuur ondertekend.

Begrotingen, rekeningen

Art. 20. Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. Bij het einde van elk boekjaar sluit de raad van bestuur de rekeningen van het afgelopen jaar en maakt de begroting voor het volgend jaar op; deze worden aan de algemene vergadering ter goedkeuring voorgelegd.

De raad van bestuur stelt elk jaar twee commissarissen aan die het financieel van de penningmeester over het voorbije jaar nazien. De commissarissen brengen over hun nazicht verslag uit op de algemene vergadering.

Ontbinding, vereffening

Art. 21. In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan de

rechtbank, één of meer vereffenaars. Zij bepaalt hun bevoegdheid, alsmede de wijze van vereffening.

Art. 22. In geval van ontbinding worden de collectiestukken die eigendom zijn van de vzw en de activa na aanzuivering van de schulden overgedragen aan de stad Geraardsbergen die er een gelijkaardig doel als dat van de vereniging moet mee nastreven.

Art. 23. In geval van ontbinding van een deelmusea blijven de collectiestukken van dit deelmuseum eigendom van vzw Geraardsbergse musea of worden overgedragen aan de Stad Geraardsbergen die er een gelijkaardig doel als dat van het deelmuseum moet mee nastreven.

Art. 24. Voor alles waarin hier niet uitdrukkelijk is voorzien, blijven de wet van 27 juni 1921 en de gebruiken inzake de verenigingen van toepassing.

Wegens overlijden van Marcel Willekens ( +141912011) wordt hij ontslagen als lid van de raad van bestuur.

MOD 22

Luik B - Vervolg

Ook wegens overlijden worden volgende personen met terugwerkende kracht ontslagen: Jean Jacques Flamant (+18/1/1999) en Freddy Duffeleer (+17/2/2011).

~ ,. Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

Volgende personen nemen ontslag op 19 juli 2012:

Nevraumont Marcel

De Becker Paul





Benoeming bestuurders op 19 juli 2012:

Jimmy Godaert: conservator Mannelen Pis

Denie Johnie: conservator brouwersmuseum

Samenstelling raad van bestuur op 19 juli 2012:

Vanden Hole Edmond: voorzitter

De Taeye Albert: ondervoorzitter- conservator GHA

De Galan Brenda: secretaris - penningmeester

Lewyllie Ingrid: conservator kantmuseum

Godaert Jimmy: conservator Manneken-pismuseum

Denie Johnie: conservator brouwersmuseum

Aldus goedgekeurd door de Algemene Vergadering te Geraardsbergen op 19 juli 2012 in 2 exemplaren waarvan er één bewaard wordt op de maatschappelijke zetel van de vereniging en waarvan het andere wordt neergelegd op de Griffie van de Rechtbank van Koophandel te Oudenaarde.

Brenda De Galan Edmond Vanden Hole

secretaris voorzitter.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden ; Recto : Naam en hoedanigheid van de Instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 30/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
GERAARDSBERGSE MUSEA, AFGEKORT : GER.MUSEA

Adresse
ABDIJSTRAAT 10 9500 GERAARDSBERGEN

Code postal : 9500
Localité : GERAARDSBERGEN
Commune : GERAARDSBERGEN
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande