LEEFBARE WINDENERGIE, AFGEKORT : LWE

Association sans but lucratif


Dénomination : LEEFBARE WINDENERGIE, AFGEKORT : LWE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 835.088.539

Publication

13/04/2011
ÿþ1

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblat

MOD 2.2

erill3 In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

~ ~'. "

.,. ......_,_,.._.

_..;--

 1 APR. 2011 _ .

RECI-'if-~' ,d r< b' i;"

héOOPP-iANGGr;itff~ -,~'i~



Ondememingsnr :02)35--"

Benaming

(voluit) : Leefbare Windenergie

(verkort) : LWE

Rechtsvorm : VZW

Zetel : Malecote 27 - 9991 ADEGEM

Onderwerp akte : oprichtingsakte VZW

OPRICHTINGSAKTE VZW LEEFBARE WINDENERGIE

" iioss3sa*

Tussen de hierna opgesomde personen :

1.0e heer Criel Jean-Pierre Emiel M., geboren te Sleidinge op 23.09.1957, met woonplaats te 9991 Maldegem-Adegem, Malecote 27;

2.De heer De Meyer Peter Jozef M., geboren te Borgerhout op 04.01.1962, met woonplaats te 9980 Sint-Laureins, Grote Boterhoek 15;

3.De heer Claeys Koen, geboren te Brugge op 09.07.1979, met woonplaats te 9991 Maldegem-Adegem, Malecote 15;

4.De heer Ryckaert Marnix Emiel, geboren te Adegem op 22.10.1950, met woonplaats te 9991 Maldegem-Adegem, Hof Ter Praat 10;

5.De heer Van Damme Charles Albert E., geboren te Gent op 27.02.1956, met woonplaats te 9991 Maldegem-Adegem, Oosteindeke 46;

6.De heer Van Den Berghe Didier Etienne Marie, geboren te Eeklo op 10.02.1958, met woonplaats te 9991 Maldegem-Adegem, Oosteindeke 48;

is overeengekomen wat volgt, onder elkaar met en voor allen die hier aanwezig en/of vertegenwoordigd waren en voor allen die later nog effectief lid worden, een vzw op te richten overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921 zoals gewijzigd door de Wet van 2 mei 2002, onder de volgende voorwaarden en specifieke condities, gematerialiseerd in deze statuten

Artikel 1. -Naam en zetel.

1.1De vereniging zonder winstoogmerk wordt genoemd "Leefbare Windenergie" of afgekort "LWE", en is opgericht voor onbepaalde duur. Zij kan te allen tijde ontbonden worden.

1.2De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te Malecote 27  9991 Adegem, en ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Gent. De plaats van vestiging kan bij eenvoudige beslissing van de Raad van Bestuur worden gewijzigd binnen dit gerechtelijk arrondissement. Iedere verandering van zetel moet binnen de maand worden bekendgemaakt in de bijlage van het Belgisch Staatsblad.

Artikel 2. -Doel.

2.1 De vereniging heeft tot doei :

 sensibilisering van de bevolking omtrent de voor- en nadelen van windturbines op het vasteland- advies en ondersteuning van bewoners die hinder van windturbines ondervinden.

 onder de aandacht brengen van de windturbineproblematiek en de implicaties voor de betrokken bevolking

bij de diverse overheidsinstellingen en bewindsvoerders.

 coördinatie van beroepschristen tegen vergunningsaanvragen van windturbines

Op de laatste biz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

MOi] 2.2

 vertegenwoordiging/in de plaatsstelling van de betrokken natuurlijke personen (bewoners, indieners van

bezwaarschriften) bij de beroepsprocedures voor vergunningsaanvragen van windturbines

 inzamelen van financiële middelen ter financiering van de werkingskosten van de vzw.

 opstarten en/of begeleiden van juridische procedures in verband met windenergieproblematiek

2.2 De vereniging mag voorts alle activiteiten ondernemen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op haar maatschappelijk doel, met inbegrip van het stellen van handelsdaden, in zoverre de opbrengst hiervan uitsluitend besteed wordt aan het realiseren van het maatschappelijke doel.

Artikel 3.  Leden.

3.1 Het aantal leden is onbeperkt met een minimum van drie. De vereniging is samengesteld uit vaste en toegetreden leden. Behoudens hetgeen bepaald wordt in de artikelen 4.1 en volgende, genieten de vaste en toegetreden leden dezelfde rechten.

3.2 Vaste leden zijn :

a)de ondergetekenden;

- De heer Criel Jean-Pierre Emiel M.

- De heer De Meyer Peter Jozef M.

- De heer Claeys Koen

- De heer Ryckaert Marnix Emiel

- De heer Van Damme Charles Albert E.

- De heer Van Den Berghe Didier Etienne Marie

b)elk toegetreden lid dat, op voorstel van minstens twee vaste leden, als vast lid wordt aanvaard bij beslissing van de algemene vergadering genomen met een meerderheid van ten minste drie/vierden der aanwezige stemmen.

3.4. Ereleden zijn vaste leden die daartoe door de algemene vergadering worden benoemd met een meerderheid van ten minste drievierden van de aanwezige stemmen. Ereleden blijven beschikken over een stemrecht op de algemene vergadering.

3.3 Het maximumbedrag van het lidgeld bedraagt 100 EUR, te koppelen aan de index der consumptieprijzen. Door het aanvaarden van het lidmaatschap aanvaarden de leden de statuten van de vereniging. Leden die nalaten het lidgeld te betalen binnen de drie maand na de uitnodiging tot betaling verstuurd via het secretariaat van de vereniging worden van rechtswege geacht ontslagnemend te zijn.

3.4 Nieuwe leden worden aanvaard met toestemming van de Raad van Bestuur. De eventuele weigering tot toetreding van een lid moet niet worden gemotiveerd. De uitsluiting van een lid kan slechts geschieden in de vormen en onder de voorwaarden door de wet bepaald.

3.5 Elk lid kan te allen tijde uit de vereniging treden door middel van een schrijven aan het adres van de vereniging. Het ontslag van vaste leden zal in een register worden ingeschreven. Betaalde lidgelden worden niet terugbetaald.

3.6 Alle beslissingen betreffende toetreding, uittreding of uitsluiting van vaste leden worden door de Raad van Bestuur ingeschreven in het register van de leden, dat op de zetel van de vzw wordt gehouden, binnen acht dagen nadat de betrokkene van de beslissing in kennis is gesteld.

Artikel 4.  Algemene Vergadering.

4.1 De Algemene Vergadering bestaat uit alle vaste leden, alsook uit de toegetreden leden, maar deze laatste hebben geen stemrecht.

4.2 Elk vast lid beschikt over één stem.

4.3 Een lid mag zich laten vertegenwoordigen door een ander lid op de Algemene Vergadering.

s.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/04/2011 - Annexes du Moniteur belge

N1OD 2.2

4.4 De Algemene Vergadering is bevoegd voor :

- de wijziging van de statuten;

- benoeming en afzetting van bestuurders;

- het goedkeuren van de rekeningen en van de begroting;

- het verlenen van kwijting aan de bestuurders;

- de eventuele wijziging van het doel van de vereniging;

- het opstellen van een reglement van inwendige orde;

- de uitsluiting van een lid;

- de ontbinding van de vereniging en bepaling van de bestemming van het vermogen.

4.5 De gewone Algemene Vergadering wordt jaarlijks samengeroepen in de loop van het vierde trimester ten einde de rekeningen van het afgelopen jaar en de begroting voor het komend Jaar goed te keuren.

4.6 Een buitengewone Algemene Vergadering kan door de Raad van Bestuur worden samengeroepen telkens als het belang van de vereniging het vereist.

4.7 De Raad van Bestuur is ertoe gehouden een buitengewone Algemene Vergadering samen te roepen, telkens wanneer ten minste één vijfde van de vaste leden er schriftelijk om verzoekt.

4.8 Oproepingen voor de Algemene Vergaderingen worden per elektronische post, ten laatste tien dagen vóór de vergadering verstuurd. De oproeping omvat de agenda van de vergadering. De agenda wordt bepaald door de Raad van Bestuur en wordt bij de oproepingsbrief gevoegd. Elk voorstel ondertekend door ten minste één twintigste van de vaste leden wordt op de agenda gebracht.

4.9 Behalve in de gevallen voorzien bij artikelen 8, 12 en 20 van de Wet van 27 juni 1921, kan de vergadering geldig beraadslagen over de punten die niet op de agenda vermeld zijn.

4.10 Behalve wanneer de Wet van 27 juni 1921 of deze statuten uitdrukkelijk anders vermelden, kan de Algemene Vergadering geldig beslissen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de Voorzitter doorslaggevend.

4.11 Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd. Deze verslagen worden bijgehouden in een speciaal register.

4.12 ledere wijziging van de statuten moet binnen de maand van haar dagtekening worden bekendgemaakt in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad. Dit geldt ook voor iedere benoeming, ontslag of afzetting van een lid van de raad van bestuur.

Artikel 5.  Raad van Bestuur.

5.1 De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur van minstens drie leden, benoemd door de Algemene Vergadering en gekozen uit de vaste leden.

5.2 De leden van de Raad van Bestuur worden verkozen voor onbepaalde tijd.

5.3 De leden van de Raad van Bestuur worden niet bezoldigd, zij kunnen eventueel een vergoeding van hun kosten bekomen, mits goedkeuring van de uitgave door de Raad van Bestuur.

5.4 De benoeming, het ontslag en de afzetting van een bestuurder wordt binnen één maand voor publicatie overgemaakt aan het Belgisch Staatsblad.

5.5 De Raad van Bestuur beslist zelf over de functies binnen haar schoot.

5.6 De Raad van Bestuur wordt samengeroepen door de Voorzitter of door de Ondervoorzitter of door minstens twee bestuurders.

5.7 Oprcepingen voor de Raad van Bestuur worden per gewone post, ten laatste tien dagen voor de vergadering verstuurd. De oproeping bevat ook de agenda voor de vergadering. De agenda wordt opgesteld door de Voorzitter, maar ieder lid van de Raad van Bestuur heeft het recht punten op de agenda te laten plaatsen.

5.8 De Raad van Bestuur wordt voorgezeten door de Voorzitter, bij diens afwezigheid door de Ondervoorzitter, of wanneer beiden afwezig zijn, door het oudste aanwezige bestuurslid.

M00 2.2

" 5.9 De Raad van Bestuur beslist bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige bestuurders. Bij staking van stemmen is de stem van de Voorzitter doorslaggevend.

5.10 Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt dat op de eerstvolgende vergadering wordt goedgekeurd. Deze verslagen worden bijgehouden in een speciaal register.

Artikel 6. Bevoegdheden.

6.1 De Raad van Bestuur bestuurt de vereniging en vertegenwoordigt haar bij alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen. De Raad van Bestuur treedt op als eiser of verweerder in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen. Hij is bevoegd voor alle handelingen, van bestuur en van beschikking, niets uitgezonderd, met inbegrip van het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen en van het hypothekeren, zelfs met beding van dadelijke uitwinning, van het lenen en uitlenen, voor om het even welke termijn, voor alle handels- en bankverrichtingen.

6.2 Alle bevoegdheden die niet door de wet of door de statuten zijn toegewezen aan de Algemene Vergadering, worden uitgeoefend door de Raad van Bestuur.

6.3 De Raad kan zijn bevoegdheden geheel of gedeeltelijk overdragen aan één of meer van zijn leden of aan een gevolmachtigde derde.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/04/2011 - Annexes du Moniteur belge 6.4 De akten die de vereniging verbinden, andere dan de akten betreffende het dagelijks bestuur, worden, behoudens bijzondere delegatie door de Raad van Bestuur, ondertekend door twee bestuurders die ten overstaan van derden geen staving van hun machten dienen te geven.

6.5 Door de bestuurders worden geen persoonlijke verplichtingen aangegaan omwille van hun functie; hun aansprakelijkheid is beperkt tot het vervullen van de hun gegeven opdracht.

Artikel 7. -Dagelijks bestuur.

7.1 Het dagelijks bestuur van de vereniging op intern vlak alsook de externe vertegenwoordiging wat betreft dat dagelijks bestuur kan door de Raad van Bestuur worden opgedragen aán één of meer personen.

7.2 Bij gebrek aan wettelijke omschrijving van wat het "dagelijks bestuur" omvat, worden tot daden van dagelijks bestuur gerekend alle handelingen die dag aan dag moeten worden verricht om de normale gang van zaken van de vereniging te verzekeren en die, hetzij wegens hun minder belang, hetzij wegens de noodzakelijkheid een onverwijlde beslissing te nemen, het optreden van de Raad van Bestuur niet vereisen of niet wenselijk maken.

7.3 De benoeming van de personen belast met het dagelijks bestuur en hun ambtsbeëindiging wordt openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter griffie van de rechtbank van koophandel, en van een uittreksel daarvan bestemd om in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad te worden bekendgemaakt.

Artikel 8.  Rekeningen.

8.1 Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december; in afwijking hiervan loopt het eerste boekjaar van de dag van de oprichting tot 31 december 2011.

8.2 De inkomsten van de vereniging kunnen bestaan uit :

-I i dmaatsch apsbijd rag en;

-de winsten verwezenlijkt door de inrichting van activiteiten zoals omschreven in artikel 2 van de statuten;

-de giften en sponsoring;

-de winsten gerealiseerd door eventuele activiteiten bedoeld om de vereniging werkingsmiddelen voor de

realisatie van haar maatschappelijk doel te bezorgen;

-de intresten verkregen op de rekening(en) van de vereniging.

8.3 De boekhouding van de inkomsten en de uitgaven dient nauwkeurig gevoerd te worden, onder de principes weliswaar van de vereenvoudigde boekhouding.

8.4 Op de jaarlijkse gewone Algemene Vergadering legt de Raad van Bestuur de balans en de resultatenrekening van het verlopen dienstjaar en de begroting van het lopend dienstjaar ter goedkeuring voor.

8.5 De goedkeuring van de rekeningen en van de begroting impliceert de ontlasting voor de leden van de Raad van Bestuur.

Voor-

" i behouden aan het Belgisch

Staatsblad

r_w

Luik B - Vervolg

Artikel 9.  Ontbinding.

MOD 2.2

9.1 De vereniging kan nooit gehouden zijn tot méér dan het totaal van haar netto-actief.

9.2 In geval van vrijwillige ontbinding, zal de Algemene Vergadering één of meer vereffenaars aanstellen en hun bevoegdheden bepalen.

9.3 De bestemming van de activa, na vereffening van de schulden, zal bepaald worden door de Algemene Vergadering, maar dient in ieder geval tot een belangeloze doelstelling te worden aangewend.

9.4 Deze beslissingen en de naam, het beroep en het adres van deze vereffenaars worden bekendgemaakt in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad.

Artikel 10.  Varia.

Voor al wat niet expliciet door deze statuten geregeld wordt, is de wet van 27 juni 1921 toepasselijk.

De Algemene Vergadering gehouden op heden heeft tot bestuurders benoemd :

-als voorzitter : de heer Criel Jean-Pierre Emiel M, geboren te Sleidinge op 23.09.1957

-als ondervoorzitter : de heer De Meyer Peter Jozef M, geboren te Borgerhout op 04.01.1962;

-als secretaris : de heer Claeys Koen, geboren te Brugge op 09.07.1979;

Deze akte is opgemaakt in 7 originele exemplaren op 1 maart 2011

(get.) Criel Jean-Pierre, voorzitter

(get.) De Meyer Pieter, ondervoorzitter

pierre 14-i cC ,9?-ee~ d "

Op de laatste blz. van LMik.B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
LEEFBARE WINDENERGIE, AFGEKORT : LWE

Adresse
MALECOTE 27 9991 ADEGEM

Code postal : 9991
Localité : Adegem
Commune : MALDEGEM
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande