OUDE KONINGLYKE GILDE SINT ROCHUS

Association sans but lucratif


Dénomination : OUDE KONINGLYKE GILDE SINT ROCHUS
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 410.579.818

Publication

20/03/2013
ÿþBijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

yEn r - 410.579.818

Cl:ti .

Oude Koninglyke Gilde Sint-Rochus

:llis'tra vzw

reis. I Sint-Pietersplein,13 9000 Gent

=evp ~;>. Wijziging statuten

De buitengewone algemene vergadering van de effectieve leden, bijeengekomen op 25 november 2012 op de zetel van de vereniging, heeft in overeenstemming met artikel 8 van de wet en met eenparigheid van stemmen de volgende nieuwe statuten goedgekeurd :

Artikel 1.

In de onderhavige statuten wordt onder "wet" verstaan : de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, zoals gewijzigd door de gelijknamige wet van 2 mei 2002.

Art. 2.

De Vereniging neemt de benaming van Oude Koninglyke Gilde Sint-Rochus. Zij heeft haar zetel te Gent, Sint-Pieters plein 13 en valt onder de bevoegdheid van het gerechtelijk arrondissement van Gent.

Art. 3.

a) De vereniging beoogt het onderhouden van de middeleeuwse kunst van het kruisboogschieten en de bevordering ervan , dit zowel op sportief als cultureel vlak. De vereniging onthoudt zich van alle inmenging in politieke, taalkundige, godsdienstige of filosofische aangelegenheden.

b) Tot de concrete activiteiten waarmee de doelstelling van de vereniging worden verwezenlijkt behoren onder meer :

 het organiseren van trainingen, wedstrijden, initiatieschietingen en aanverwante activiteiten op sportief vlak ;

 het organiseren van tentoonstellingen en het organiseren van en deelnemen aan culturele manifestaties met betrekking tot de kruisboogsport in de meest ruime zin van het woord.

c) De vereniging kan alle middelen aanwenden die tot de verwezenlijking van dit doel rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen.

N., %^l s il '...:, a',r;'"t: t: \'tt' dc. in?tfLEtrblto^r11.: (SC

t2 C (eFli j ri,, ~" :.iii131~1

41" 6r~"reiliâtrtt' !L 1 -^sPffN: len ',pi 'Jr. ?- , :: v+'ii.f-t,?EtYJt7i)rt1' gC[7

Nlq1111 ei:'ti.11(i~.," ,{Ii~1~

MID 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akt- " "

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Art. 4.

De bronnen van inkomsten van de vereniging zijn de volgende :

a) de lidgelden en de bijdragen van de leden ;

b) de inschrijvingsrechten voor wedstrijden en gewone schietingen door de vereniging uitgeschreven .

c) de inkomsten voortspruitend uit het uitbaten van een eigen kantine ;

d) de giften, schenkingen, legaten, subsidies, enz. ;

e) de financiële opbrengsten, beleggingen, enz.

Art. 5.

Het boekhoudkundig jaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.

De leden

Art. 6.

a) De vereniging bestaat enerzijds uit effectieve leden en anderzijds uit toegetreden leden, zijnde de ereleden, steunende leden en kandidaat-leden.

b) Als voorwaarde voor het lidmaatschap is vereist dat men zich akkoord verklaart met het karakter van de vereniging en dat men de doelstellingen van de vereniging onderschrijft. De leden moeten van goed zedelijk gedrag zijn in de schoot van de vereniging en aan de wetten van de broederlijkheid en de behulpzaamheid gehoorzamen ; zij zullen het materiaal van de vereniging eerbiedigen en in iedere omstandigheid de belangen van de vereniging behartigen en de geest van voornaamheid bevorderen. Zij zullen de tradities van de vereniging steeds in acht nemen.

c) Effectieve leden zijn diegenen wiens naam uitdrukkelijk vermeld is in het ledenregister onder de rubriek "Effectieve leden". Enkel de effectieve leden hebben stemrecht tijdens de algemene vergaderingen,

cl) Het is de effectieve leden en kandidaat-leden verboden lid te worden van een andere kruisboogschuttersvereniging, zonder daartoe voorafgaandelijk schriftelijke toestemming van de raad van bestuur bekomen te hebben.

Art. 7.

Het aantal effectieve leden mag niet minder zijn dan vier.

Toetreding van leden

Art. 8.

De toegetreden leden worden door de raad van bestuur toegelaten, onder de hierna volgende voorwaarden :

I, K MOD 2.2

a) Ereleden : de titel van erelid zal mogen worden verleend aan fysieke personen welke uitstekende diensten hebben bewezen aan de kruisboogsport of aan de vereniging ; ereleden worden vrijgesteld van enige bijdrage of lidgeld.

b) Steunende leden : fysieke personen die belang stellen in de kruisboogsport en de vereniging, en er zich toe verbinden een jaarlijkse bijdrage te betalen welke minstens even groot is als het voor de effectieve leden vastgesteld lidgeld, komen in aanmerking om toegelaten te worden als steunend lid indien ze hiertoe een schriftelijke aanvraag indienen bij de raad van bestuur.

Art. 9.

a) Alle fysieke personen die belang stellen in het kruisboogschieten en deze sport daadwerkelijk willen beoefenen, kunnen kandidaat-lid worden door hiertoe een schriftelijke aanvraag in te dienen bij de raad van bestuur.

b) De kandidatuur van het kandidaat-lid zal gedurende drie maanden ad valvas bekend gemaakt worden. Eventuele bezwaren tegen een bepaalde kandidatuur dienen voor het verstrijken van deze termijn schriftelijk en gemotiveerd aan de raad van bestuur te worden medegedeeld.

c) Na de aanvaarding van de kandidatuurstelling kan het kandidaat-lid, na een proefperiode van 9 maanden waarin het regelmatig de kruisboogsport dient te beoefenen, door de raad van bestuur plechtig als effectief lid in de schoot van de vereniging opgenomen worden.

d) Kandidaat-leden betalen geen lidgeld. Effectieve leden betalen een jaarlijks lidgeld, dat conform art. 11 wordt vastgesteld.

Art. 10.

De raad van bestuur beslist zonder verdere motivatie of een persoon al dan niet als effectief of toegetreden lid wordt opgenomen of aanvaard. De persoon in kwestie zal hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld worden en heeft geen mogelijkheid tot beroep

Art. 11.

Het lidgeld van de effectieve leden wordt jaarlijks bepaald door de raad van bestuur. Het maximum ervan is vastgesteld op 250,00 Euro. Het effectief lid betaalt evenwel in het jaar van zijn opneming slechts zoveel twaalfden van het lidgeld als er nog volledige maanden resteren in het lopend kalenderjaar. Effectieve of steunende leden die studeren moeten slechts de helft van het jaarlijks lidgeld of van de jaarlijkse bijdrage betalen. De effectieve of steunende leden, die door ziekte of andere omstandigheden niet in staat zijn hun jaarlijks lidgeld of jaarlijkse bijdrage te betalen, kunnen op eenvoudige schriftelijke aanvraag gericht tot de raad van bestuur, er eventueel de opschorting of vermindering van bekomen. Zij blijven lid van de vereniging.

Uittreding van leden

Art. 12.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

, . Y" MOD 2.2

a) Het uittreden van de leden geschiedt door overlijden, burgerlijke onbekwaamheid, ontslagname of uitsluiting.

b) De ontslagname geschiedt per brief aan de raad van bestuur. Een effectief of steunend lid dat zijn jaarlijks lidgeld of bijdrage niet heeft betaald uiterlijk veertien dagen vóór de jaarlijkse algemene vergadering bedoeld in art. 17, § 1 van de wet zal, na een herinneringsschrijven zonder gevolg, worden geacht ontslag te nemen.

c) In geval van een ernstig vergrijp kan de raad van bestuur zonder verdere motivatie een erelid of kandidaat-lid uitsluiten. Het lid in kwestie zal hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld worden en heeft geen mogelijkheid tot beroep tegen deze beslissing.

d) ln geval van een ernstig vergrijp kan de raad van bestuur een steunend lid of een effectief lid voorlopig schorsen van de activiteiten van de vereniging en zijn uitsluiting voorstellen aan de eerstvolgende algemene vergadering, die hierover zal beslissen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden. Het lid wiens uitsluiting op de dagorde van de algemene vergadering voorkomt, heeft het recht zich te rechtvaardigen voor de algemene vergadering. Bij afwezigheid zal het desbetreffende lid in voorkomend geval binnen de acht dagen per aangetekende brief van zijn uitsluiting in kennis worden gesteld.

1.

e

Art. 13.

e Ingevolge de wet heeft een lid dat ontslag neemt of uitgesloten wordt geen aanspraak op het bezit van de vereniging en kan de betaalde bijdragen, niet gebruikte inschrijvingsrechten en tegoeden niet terugvorderen. De niet gebruikte inschrijvingsrechten en tegoeden van overleden leden vallen niet onder deze bepaling ; de tegoeden worden onder de gebruikelijke vorm uitgekeerd.

De algemene vergaderingen

N

O

Ó

N

Art. 14.

Gd

a) De algemene vergaderingen van de effectieve leden worden bijeengeroepen door de raad van bestuur in de gevallen bepaald bij de wet of wanneer ten minste één vijfde van de effectieve leden het vraagt. in dit laatste geval dient de

v) algemene vergadering door te gaan uiterlijk één maand nadat de schriftelijke aanvraag, ondertekend door ten minste één vijfde van de effectieve leden, is toegekomen bij een lid van de raad van bestuur.

P: b) Alle effectieve leden worden ten minste vier weken van tevoren door de griffier schriftelijk of via een e-mail voor de algemene vergadering opgeroepen. Deze oproeping zal de punten vermelden welke door de raad van bestuur of de effectieve leden op de dagorde zijn gezet.

c) De raad van bestuur kan ten raadgevende titel elke persoon uitnodigen welke zij nodig acht te moeten raadplegen voor de goede gang van de vereniging.

P:

d) Een besluit van de algemene vergadering is vereist voor :

- de wijziging van de statuten ;

- de benoeming en de afzetting van de bestuurders ;

- de benoeming en de afzetting van de rekeningtoezichters ;

, x, MOD 2.2

- de kwijting aan de bestuurders en de rekeningtoezichters ;

- de goedkeuring van de begroting en van de rekening ;

- de ontbinding van de vereniging ;

- de uitsluiting van een effectief lid ;

- de uitsluiting van een steunend lid ;

- de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk ;

e) De effectieve leden kunnen onder de volgende voorwaarden op de dagorde van de algemene vergadering alle punten doen voorkomen die zij wensen te

onderwerpen aan bespreking en stemming :

1. de vraag moet ten minste 14 dagen vóór de algemene vergadering schriftelijk worden gericht aan de raad van bestuur, en ondertekend zijn door ten minste 1120ste van de effectieve leden ;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/03/2013 - Annexes du Moniteur belge 2. de vraag moet de op de dagorde gewenste punten klaar en duidelijk vermelden en vergezeld zijn van de beweegredenen.

De punten welke door de effectieve leden na de oproeping nog op de dagorde werden gezet, worden ten minste acht dagen voor de vergadering door de griffier schriftelijk of via een e-mail aan alle effectieve leden overgemaakt.

f) De algemene vergadering kan slechts geldig uitspraak doen over de punten welke voorkomen op de dagorde als hoger vernoemd.

g)Op de algemene vergaderingen heeft ieder effectief lid een gelijk stemrecht en worden besluiten genomen bij volstrekte meerderheid van de stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde effectieve leden , behalve in de gevallen waarin de wet een bijzondere meerderheid voorschrijft en voor de uitsluiting van een steunend lid zoals bepaald in art. 12 d).

h)Elk effectief lid mag afwezige leden vertegenwoordigen. Het afwezig lid dient een schriftelijke volmacht te geven aan het hem vertegenwoordigend lid.

i) Het stemmen tijdens de algemene vergadering heeft plaats door handopheffing of bij middel van stembrieven, aan de stemgerechtigden overhandigd. De stemming zal geheim zijn indien het personen betreft. De hoofdman of zijn afgevaardigde gaat over tot de stemopneming, geholpen door twee stemopnemers, bij gewone meerderheid aangesteld door de algemene vergadering.

j) De besluiten van de algemene vergadering worden aangebracht, genummerd en gedateerd in een register, gehouden in het lokaal en getekend door de leden welke de functie van voorzitter en secretaris van de algemene vergadering hebben waargenomen. Alle besluiten zijn steeds ter inzage van alle leden en belanghebbende derden.

k) De effectieve leden worden door middel van een omzendbrief, een e-mail of het tijdschrift binnen drie maanden na de vergadering ter kennis gesteld van de besluiten van de algemene vergadering.

Art. 15.

a) De jaarlijkse algemene vergadering, bedoeld in art. 17, § 1 van de wet, vindt plaats op een zondag van de maand februari ten maatschappelijke zetel.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

b) Ieder jaar worden twee rekeningtoezichters door deze jaarlijkse algemene vergadering belast met de controle, voor het lopende kalenderjaar, van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid van de financiële verrichtingen in het licht van de wet en van de statuten. De rekeningtoezichters worden bij gewone meerderheid door deze algemene vergadering benoemd onder de effectieve leden. Ze maken een schriftelijk verslag op van deze controles en geven er kennis van aan de daaropvolgende jaarlijkse algemene vergadering, vooraleer deze zich uitspreekt over de desbetreffende jaarrekening en verrichtingen.

c) Het aannemen van de jaarrekening van het voorbije boekjaar door de algemene vergadering geldt als kwijting aan de bestuurders.

d) De griffier brengt aan deze jaarlijkse algemene vergadering verslag uit over de activiteiten van de vereniging.

De raad van bestuur

Art. 16.

a) De vereniging wordt beheerd door een raad van bestuur die uit ten minste drie bestuurders dient te bestaan, allen benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering kent aan elke bestuurder tevens één of meerdere van de volgende functies toe, op basis van diens persoonlijke capaciteiten : hoofdman, griffier, thesaurier, geheimschrijver, hofmeester, baljuw, archivaris, wapenmeester en tweemaal doelmeester. De functies van hoofdman, griffier en thesaurier dienen steeds toegekend te zijn aan verschillende bestuurders.

b) Om door de algemene vergadering tot bestuurder benoemd te kunnen worden, moet een kandidaat minstens twee weken voor de algemene vergadering door drie effectieve leden voorgesteld worden bij middel van een brief aan de raad van bestuur. De kandidaten moeten ten minste vier jaar effectief lid zijn.

c) Bij ontslagname of overlijden van een bestuurder kunnen de functies, die hem toegekend werden door de algemene vergadering, tot aan de eerstvolgende algemene vergadering waargenomen worden door :

-een ander lid van de raad van bestuur, of

-een effectief lid, dat daartoe door de raad van bestuur bij meerderheid van stemmen van de aanwezige bestuursleden werd aangewezen ; dit effectief lid heeft geen stemrecht in de raad van bestuur en kan de vereniging niet vertegenwoordigen door het plaatsen van zijn handtekening.

Art. 17.

a) Het mandaat van een bestuurder wordt beëindigd door :

- overlijden ;

- ontslagname via schriftelijke melding ervan aan de raad van bestuur ;

- een besluit van de algemene vergadering.

b) Het mandaat van een bestuurder kan ten allen tijde beëindigd worden door de algemene vergadering. Deze spreekt zich ten minste om de vier jaar uit over het al dan niet beëindigen van het mandaat van een bestuurder. De raad van bestuur

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/03/2013 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

kan in volgende gevallen aan de algemene vergadering voorstellen om het mandaat van een bestuurder te beëindigen :

-verzuim van aanwezigheid tijdens drie opeenvolgende vergaderingen van de raad van bestuur zonder geldige redenen ;

- indien in de loop van het kalenderjaar het mandaat van bestuurder niet meer wordt vervuld zoals voorzien in de wet, de statuten of het reglement van inwendige orde.

Art. 18.

a) De raad van bestuur vergadert minstens om de twee maanden. Daarnaast moet de raad van bestuur vergaderen op uitnodiging van de hoofdman of de griffier

b) De bevoegdheden van de raad van bestuur worden gezamenlijk uitgeoefend en de beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van de stemmen van de aanwezige bestuurders. Om geldig te kunnen beslissen moet ten minste de helft van de bestuurders aanwezig zijn.

c) De raad van bestuur kan de dagelijkse gang van zaken binnen de vereniging regelen via een huishoudelijk reglement.

Art. 19.

De vereniging is geldig gebonden door de gezamenlijke handtekening van de hoofdman, griffier en thesaurier, of, bij gebrek van één van deze bestuursleden, een lid van de raad van bestuur. Het dagdagelijks bestuur wordt toegekend aan de hoofdman, griffier en thesaurier, elk afzonderlijk handelend. Voor alle bank en postverrichtingen zijn hun machten echter beperkt tot 3.500 Euro, met twee tot 12.500 Euro, met drie onbeperkt. Indien één van bovenvermelde functies niet in de mogelijkheid verkeert te tekenen, kan zijn handtekening vervangen worden door de handtekeningen van twee andere bestuurders, met inachtname van art. 16 c). Deze laatsten zijn niet gemachtigd alleen te tekenen.

Ontbinding van de vereniging

Art. 20.

Behoudens de gevallen van de gerechtelijke ontbinding en van ontbinding van rechtswege zal de ontbinding van de vereniging geschieden volgens de modaliteiten van art. 20 van de wet.

In geval van vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering één of meer vereffenaars. Zij bepaalt tevens hun bevoegdheid alsmede de vereffeningsvoorwaarden.

Het vermogen van de vereniging zal bij haar ontbinding geschonken worden aan het STAM, of aan elk gelijkaardig museum van de Stad Gent, aangeduid door de algemene vergadering.

Slotverklaring

Art. 21.

" * MOD 2.2

'T`.

In alle gevallen waarin zowel de wet als de statuten niets voorzien, beslist de raad van bestuur.

Deze verandering van de statuten werd gedaan in overeenstemming met art. 8 van de wet.

Gedaan te Gent op 25 November 2012

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/03/2013 - Annexes du Moniteur belge in de algemene vergadering van 241212013 werdbeslist te ontslaan als bestuurder :

Octaaf Geenens

Wim De Meyer

Michel Metsu

te benoemen tot bestuurders

Marc De Groote

Christian Schotte

Philip Vande Papeiiere.

Neergelegd door Jacques VERVAET Bestuurder

Lr,y: B bc" `-'o:" z..g dams i-:i Íit).>,.;urll.gfleEG1van e li1St"l:+rtdldtd'cF1EÍ3 !'Ei3í?i : '. F,'LÍ van d per o)flie:ll

: .:(Pj 1 rx' Yc:-:n<gE: Cl, ME+:hrl'ÇI ot ofgt71'lvni reil í$51n7 c- .. ..?.in.y 1 P,' vh;(içDt'n:;oo7:1+~.~15'll

t3 m:!?.rR,: ) íla3llt~it:Fi~i11~f~

13/03/2012
ÿþ~- -  ---- MOr} 2,2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

NEERGELEGD

0 1 -03- 2012

RECe~qri~~ VANr~OOPHA L TE GENT

1111,1,1111111A1111110,

Voc behoi, aan Belgi Staats

Ondernemingsnr : 410.579.818

Benaming

(voluit) : Oude Koninglycke Gilde Sint-Rochus VZW

(verkort)

Rechtsvorm : VZW

Zetel : Sint-Pietersplein 13, 9000 Gent

Onderwerp akte : Wijziging samenstelling Raad van Bestuur

Uittreksel uit het verslag van de Algemene vergadering van 12 februari 2012 :

9) Verkiezingen

Zijn uittredend en niet verkiesbaar.

- Marc Reynvoet in de functie van Hoofdman

- Dirk Vande Papeliere in de functie van Hofmeester

- Vanderhaeghen Christophe in de functie van Griffier

Schotte Christian in de functie van Baljuw

Waren verkiesbaar

- Voor de functie van Hoofdman: Jacques Vervaet

-Voor de fuctie van Griffer : Letiaert Marcel

- Voor de functie van Baljuw: Wim De Meyer

- Voor de functie van Hofmeester, René Waerzeggers

Allen werden verkozen en officieel aangesteld

Art. 13 van de statuten :

De Gilde is geldig gebonden door de gezamenlijke handtekening van de Deken, de Hoofdman, de Griffier en de Thesaurier, of, bij gebrek aan één van deze bestuursleden, een lid van het bestuur.

Hoofdman : Vervaet Jacques

Griffer : Leliaert Marcel

Thesaurier : Metsu Michel

Hofmeester : Waerzeggers René

Ei)Tagen bij het Belgisch Staatsblad -13/03/2012 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste biz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

03/04/2015
ÿþMOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

NEERGELEGD

24,13- 2015

EECHT$ANK VAN KOOPHANDEL TE GENT KOOPHANDEL

Griffie

III 11111111011 M111111111111

Ondernemingsnr : 410.579.818

Benaming

(voluit) : Oude Koninglyke Gilde Sint. Rochus

(verkort)

Rechtsvorm : Vereniging zonder Winstoogmerk

Zetel : Sint-Pietersplein 13, 9000 Gent

Onderwerp akte : Ontslag en benoeming van bestuurders

De effectieve leden, samengekomen in algemene vergadering te Gent op 22 februari 2015, hebben beslist

te ontslaan als bestuurder

Jacques Vervaet, Martelaarstaan 432, 9000 Gent (RRN. 510203 017 08)

Christian Schatte, Abrikoosstraar 34, 9000 Gent (RRN. 481208 025 51)

De raad van bestuur heeft op 5 maart 2015 beslist om de functie van hoofdman tot de eerstvolgende

algemene vergadering te laten waarnemen daar zijn lid

Marc De Groote, Johannes Hartmannlaan 9D, 9040 Gent Sint Amandsberg (RRN. 710617 029 24)

Allen hebben de Belgische nationaliteit.

Opgemaakt te Gent, 13 maart 2015.

De griffier, De thesaurier, De hofmeester,

Marcel Leliaert Philip Vande Papeliere René Waerzeggers

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 03/04/2015 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
OUDE KONINGLYKE GILDE SINT ROCHUS

Adresse
ST.PIETERSPLEIN 13 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande