POEZIECENTRUM

Association sans but lucratif


Dénomination : POEZIECENTRUM
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 420.692.760

Publication

16/01/2013
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie



II1( ijIlil II I1I tIll I1I tIlI 1I tIl(

*i3oioaas*

RECHT13Gi'íffiè'AN IKnOPFi :-\*. DEL TE GENT

Ondernemingsnr : 0420.692.760

Benaming

(voluit) Poëziecentrum

(verkort)

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent

Onderwerp akte : WIJZIGING STATUTEN, ONTSLAG BESTUURDERS, BENOEMING EN HERBENOEMING BESTUURDERS

Uittreksel uit het proces-verbaal van de algemene ledenvergadering van 27 oktober 2012: Blijkens voornoemd proces-verbaal wordt besloten:

1. Het ontslag als gedelegeerd bestuurder en als bestuurder van de heer Willy Tibergien, Potterierei 63, 8000 Brugge.

2, De statuten te wijzigen:

Artikel 2 - De zetel van de vereniging is gevestigd te 9000 Gent, Vrijdagmarkt, 36. De vereniging ressorteert onder het Gerechtelijk Arrondissement Gent, Alle stukken voorgescrheven door de VZW-wetgeving warden neergelegd in het dossier bijgehouden op de griffe van de Rechtbank van Koophandel van het voornoemd gerechtelijk arrondissment.

Artikel 3 - alinea 2 en 3 worden als volgt vervangen: Zij is bevoegd om in ondergeschikte orde handelsdaden te stellen voor zover deze in overeenstemming zijn met het doel omschreven in het eerste lid en zover de winst gebruikt wordt om dit doel te bereiken. Zij kan alle roerende en onroerende goederen die zij voor het verwezenlijken van haar doel nodig heeft, bezitten of verkrijgen en er alle eigendomsrechten en andere zakelijke rechten op uitoefenen. Zij kan daartoe alle nuttige rechtshandelingen en daden stellen, overeenkomsten sluiten, personeel aanwerven, contracten ondertekenen, met expliciet inbegrip van verzekeringspolissen, goederen huur nemen, dit zowel in binnen -als in buitenland.

Zij kan individuele overeenkomsten zowel met privé -als met rechtspersonen afsluiten, om welke redenen ook, subsidies verwerven, zowel van de overheid als van private instellingen, aan sponsoring doen en vertegenwoordigers uitzenden in binnen -en buitenland en zelf als vertegenwoordiger optreden. Zij mag eveneens haar medewerking verlenen aan en belang stellen in verenigingen die een gelijkaardig doel nastreven,

Artikel 4 - Tweede alinea vervalt

Artikel 5 en 6 - worden volledig vervangen door het nieuwe artikel 5: De vereniging telt werkende en niet werkende leden.

Werkend Lid is diegene die door de raad van bestuur werd aanvaard. Daartoe dient men een schriftelijk verzoek te richten aan de raad van bestuur of door minstens drie leden van de raad van bestuur te worden voorgedragen.

De raad van bestuur beslist vrij over elk verzoek tot toetreding.

Alle werkende leden hebben stemrecht in de Algemene Vergadering. De niet werkende leden bezitten uitsluitend de rechten en plichten die hen uitdrukkelijk door de statuten of het eventueel op te stellen huishoudelijk reglement worden toegekend. Zij hebben geen stemrecht in de Algemene Vergadering.

Artikel 7 en 8 - worden volledig vervangen door het nieuwe artikel 6: De werkende leden betalen een jaarlijkse bijdrage dat niet hoger mag zijn dan 20 eura. De Algemene Vergadering kan dit bedrag wijzigen. De bijdrage voor niet-werkende leden wordt bepaald door de Raad van Bestuur.

Elk werkend lid kan ten allen tijde, mits hij er één maand vooraf kennis van geeft, uit de vereniging treden. Het ontslag dient bij gewoon schrijven aan de raad van bestuur ter kennis te worden gebracht. Tot uitsluiting van een werkend fid kan alleen door de Algemene Vergadering worden besloten, met twee derde meerderheid der aanwezige en vertegenwoordigde stemmen, nadat het werkend lid is gehoord.

Het lidmaatschap eindigt van rechtswege ingeval het werkend lid overlijdt, failliet, onbekwaam of in staat van verlengde minderjarigheid wordt verklaard, of onder voorlopig bewind of in vereffening wordt gesteld.

Op de laatste blz. van Luik B vermeiden ; Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/01/2013 - Annexes du Moniteur belge MOD 2.2

Uittredende of uitgesloten werkende leden en rechtverkrijgenden van overleden werkende leden hebben generlei aanspraak op het vermogen van de vereniging en kunnen nooit teruggave of vergoeding van gestorte bijdragen, van aanbrengsten of van andere prestaties vorderen, behoudens hetgeen in deze statuten uitdrukkelijk is bepaald.

Het werkend lid dat goederen of waarden aanbrengt kan evenwel bedingen dat het aangebrachte, ingeval de vereniging ophoudt te bestaan of ingeval het werkend lid van rechtswege of door uitsluiting ophoudt van de vereniging deel te maken, kan worden teruggevorderd.

In geen geval kan een uitgetreden of uitgesloten werkend lid inzage, mededeling of afschrift van rekeningen, verzegeling van de goederen der vereniging of het opmaken van een inventaris verlangen.

Dit alles geldt ook voor de werknemers en de aangestelde directeur.

Artikel 9 - wordt verfvangen door Artikel 7: Aan personen die de vereniging wensen te steunen, kan door de raad van bestuur de hoedanigheid van beschermend lid worden toegekend, Deze beschermende leden behoren tot de groep van de niet-werkende leden.

Artikel 10 en 11 - worden vervangen door Artikel 8: De Algemene vergadering is samengesteld uit alle werkende leden en is bevoegd voor de punten bepaald in de wet 2 mei 2002.

Deze bevoegdheden zijn:

- het wijzigen van de statuten

- het benoemen en afzetten van de bestuurders

- de benoeming en de afzetting van de commissarissen het bepalen van hun bezoldigingen ingeval een bezoldiging wordt toegekend

- de kwijting aan de bestuurders en commissarissen

- het goedkeuren van de rekeningen en de begroting

- het ontbinden van de vereniging

- de uitsluiting van een werkend lid

- de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk

- alle gevallen waarin de statuten dit vereisen,

Artikel 12 - wordt vervangen door Artikel 9: De algemene vergadering moet minstens één maal per jaar worden bijeen geroepen. Dit gebeurt in de eerste helft van het kalenderjaar. Alle werkende leden moeten worden opgeroepen ten minste tien dagen voor de algemene vergadering. Dit geschiedt schriftelijk en/of per mail, met vermelding van de plaats en de agenda.

De algemene vergadering kan slechts beslissen op de punten die op de agenda werden vermeld, indien minstens twee derden van de werkende leden aanwezig of via volmacht vertegenwoordigd zijn. De algemene vergadering beslist bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is het de stem van de voorzitter die beslissend is. Onthoudingen en ongeldige stemmen tellen niet mee, bij beslissingen die bij gewone meerderheid kunnen genomen worden.

Stemming over personen gebeurt geheim.

De raad van bestuur kan ook een buitengewone algemene vergadering bijeen roepen. Dit gebeurt op dezelfde wijze zoals hiervoor vernield.

Bij een toekomstige wijziging van de statuten moet van de werkende leden op de Algemene Vergadering ten minst 2/3 aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Vervolgens moeten 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden akkoord gaan. Een eventuele uitsluiting van een werkend lid, en/of van een lid van de Raad van Bestuur, inclusief de voorzitter, gebeurt op identieke wijze.

Voor de wijziging van het doel van de vzw en de ontbinding van de vzw, evenals voor de omzetting van de vzw in een vennootschap met sociaal oogmerk moet aan volgende voorwaarden worden voldaan: 2/3 van de werkende leden moeten aanwezig of vertegenwoordigd zijn en 4/5 van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden moeten akkoord gaan.

In de gevallen hiervoor vernoemd in artikel 9 kan bij onvoldoende aanwezigheid op een eerste bijeenkomst, er een tweede bijeenkomst worden samengeroepen, die geldig kan beslissen ongeacht het aantal aanwezige en vertegenwoordigde werkende leden. Deze tweede algemene vergadering mag niet binnen de eerste vijftien dagen volgende op de eerste bijeenkomst plaats vinden,

De algemene vergadering moet verplicht worden samengeroepen op verzoek van één vijfde van de werkende leden.

De agenda van de algemene vergadering kan steeds worden uitgebreid op verzoek van één twintigste van de werkende leden; op hun verzoek moeten deze extra punten aan bod komen. Dit recht geldt stilzwijgend uiterlijk tot vlak voor de aanvang van de vergadering.

Artikel 13 - wordt vervangen door Artikel 10: De algemene vergadering wordt gehouden op de plaats, dag en uur in de uitnodiging vernield. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of bij zijn afwezigheid door de secretaris, of bij diens afwezigheid door de oudste bestuurder.

Artikel 14 - wordt vervangen door Artikel 11: Aile werkende leden beschikken over één stem. Elk werkend lid kan zich door een ander actief laten vertegenwoordigen, dat evenwel slechts houder van één volmacht kan zijn. De besluiten worden ais volgt genomen: 2/3 van de voornoemde werkende leden moeten aanwezig of vertegenwoordigd zijn en 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden moet akkoord gaan.

Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter van de algemene vergadering.

Artikel 15 - wordt vervangen door Artikel 12; De notulen van de algemene vergadering worden opgenomen in een ten zetel van de vereniging gehouden bijzonder register en ondertekend door de voorzitter van de vergadering, de secretaris en de werkende leden die het wensen. Dit register mag ten alten tijde door aile werkende leden worden ingezien op de plaats van de zetel van de vereniging. De besluiten van de algemene

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/01/2013 - Annexes du Moniteur belge MOD 2.2

vergadering worden de werkende leden en de belanghebbende niet-werkende -leden mondeling of bij gewone brief of via mail ter kennis gebracht, dit alles onverminderd de door de wet voorgeschreven bekendmakingen. Artikel 16 en 17 - worden vervangen door Artikel 13: De vereniging wordt bestuurd door een raad van minimum drie bestuurders die werkend lid zijn van de vereniging. Zij worden benoemd door de algemene vergadering., De aangestelde directeur die instaat voor het dagdagelijks beheer van het Poëziecentrum kan hiervan geen deel uitmaken. Ook personeelsleden kunnen geen deel uitmaken van de raad van bestuur, noch een vroegere directeur die met het beheer was belast.

Kunnen lid worden van de raad van bestuur, werkende leden die door de algemene vergadering worden voorgedragen, of hun kandidatuur minstens acht dagen voor de algemene vergadering bij de raad van bestuur hebben ingediend.

De bestuurders, inclusief de voorzitter, worden benoemd voor een periode van drie jaar. Hun opdracht eindigt van rechtswege door het verstrijken van hun mandaat en eveneens door hun overlijden, ontslag, aftreden of afzetting en verlies van lidmaatschap. ledere bestuurder, inclusief de voorzitter, kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur. ledere bestuurder, inclusief de voorzitter, kan ook ten allen tijde door de algemene vergadering ontslagen worden. Dit gebeurt op de wijze voorzien in de art 9 tot 11 hiervoor. Ze zijn steeds herkiesbaar. Elke benoeming, ontslag, aftreden en afzetting van een bestuurder, inclusief de voorzitter, moet binnen één maand na neerlegging van het dossier op de rechtbank, in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad worden bekend gemaakt.

De raad van bestuur wordt minstens 4 maal per jaar door de voorzitter bijeengeroepen, via brief en/of mail. Elk werkend lid van de raad kan punten aan de agenda toevoegen. Elk werkend lid kan zich laten vertegenwoordiger bij volmacht. Elk werkend lid kan slecht houder zijn van één volmacht. Minstens de helft van alle werkende leden van de raad moeten aanwezig of rechtsgeldig vertegenwoordigd zijn om rechtsgeldig te kunnen beslissen. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid. Bij gelijkheid van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden niet meegeteld ais beslissende stem.

Stemming over personen gebeurt geheim.

De raad van bestuur kan toegevoegde leden aanduiden op basis van hun specifieke bekwaamheden of specialisaties. Deze toegevoegde leden hebben geen stemrecht. Op verzoek van de raad van bestuur wordt de directeur belast met de dagelijkse leiding, op de raad van bestuur uitgenodigd om hem de nodige en gewenste informatie te bezorgen over het beheer . Dit omvat het beheer en de dagdagelijkse werking in de ruimste zin van het woord, zoals omschreven in artikel 15 hierna.

De raad van bestuur kiest uit haar leden een voorzitter , secretaris en penningmeester.

Artikel 18 - wordt vervangen door Artikel 14: De raad van bestuur kan aile handelingen van beheer en bestuur verrichten in de ruimste zin van het woord, daaronder begrepen maar piet beperkt tot het benoemen, ontslaan en bezoldigen van het personeel, met inbegrip van de directeur, alsmede het uitvaardigen van huishoudelijke reglementen. De raad kan bovendien alle daden van beschikking verrichten die niet uitdrukkelijk door de wet of door deze statuten aan de algemene vergadering zijn voorbehouden. Dit zijn onder meer: koop, verkoop en ruil van lichamelijke en onlichamelijke, roerende en onroerende goederen, huur- en verhuurovereenkomsten zonder beperking van duur, alsmede alle andere overeenkomsten, zelfs minnelijke schikkingen, dadingen, compromissen en arbitragegedingen; het aanvaardén van gelden en goederen, aangaan van leningen, verlenen van hypotheken en van alle zakelijke waarborgen; voorts afstand van alle rechten en rechtsvorderingen, opheffing en machtiging tot doorhaling, met of zonder kwijting van alle inschrijvingen, beslag en verzet.

De raad van bestuur kan een gedeelte van zijn bevoegdheid overdragen op één van zijn bestuurders. De raad van bestuur kan ook beroep doen op technische deskundigen om hem in zijn taken bij te staan.

Artikel 19 - wordt vervangen door Artikel 15: De raad van bestuur kan op zijn verantwoordelijkheid een directeur in dienst nemen en benoemen, tegen bezoldiging. Deze directeur wordt met het dagelijks bestuur belast en brengt op vraag van de raad verslag uit van dit beheer dit in de ruimste betekenis van het woord , telkens als de raad van bestuur dit vraagt. Hij verzorgt ook de lopende zaken en de dagelijkse briefwisseling en tekent namens de vereniging alle kwitanties en ontvangstbewijzen ten aanzien van vervoer, post, bank, en aile andere dergelijke ondernemingen en diensten. Hiervoor volstaat de handtekening van de directeur.

De opdracht van de directeur eindigt bij overlijden, ontslag, aftreden of afzetting. De directeur kan vrijwillig ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de Raad van Bestuur en hij kan eveneens te allen tijde door de Raad van Bestuur ontslagen worden.

Artikel 20 - wordt vervangen door Artikel 16: Voer alle handelingen die buiten het dagelijks beheer vallen, zijn de gezamenlijke handelingen van drie bestuurders vereist, waaronder steeds de handtekening van de voorzitter.

Artikel 21 en 22 en 23 - worden vervangen door Artikel 17: De beslissingen van de raad van bestuur worden ingeschreven in een bijzonder register dat op de zetel van de vereniging bewaard wordt en door de voorzitter en secretaris wordt ondertekend. De bestuurders nemen, in de uitoefening van hun mandaat geen enkele persoonlijke verplichting op zich en zijn slechts voor de uitoefening van hun mandaat verantwoordelijk Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd.

Artikel 24 en 25 - worden vervangen door Artikel 18: Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. Bij het einde van eik boekjaar sluit de raad van bestuur de rekeningen van het afgelopen jaar en maakt de begroting voor het volgend jaar op .Deze worden aan de jaarvergadering ter goedkeuring voorgelegd. De jaarrekening en de balans worden jaarlijks voorgelegd, gecontroleerd en geviseerd door een bedrijfsrevisor. Het batig saldo vergroot het vermogen van de vereniging en kan onder geen beding bij wijze van dividenden of anderszins aan de leden worden uitgekeerd.

MD 22

4a

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - Vervolg

Artikel 26 en 27 - worden vervangen door Artikel 19; De vereniging kan ontbonden worden in de gevallen', door de wet voorzien. Ze kan eveneens ontbonden worden door de algemene vergadering. De algemene vergadering benoemt daartoe één of meer vereffenaars en bepaalt hun bevoegdheid alsmede de wijze van vereffening.

In geval van de ontbinding wordt de activa, na aanzuivering van de schulden, overgedragen aan een vereniging, stichting of inrichting die dezelfde of gelijkwaardige doesteilingen nastreeft. Ze kan ook worden overgedragen aan de overheid, meer bepaald aan een door die overheid bepaalde instelling of organisatie, op voorwaarde, dat deze instelling of organisatie gelijkaardige doelstellingen nastreeft.;

3. De volgende bestuurders in hun functie te bevestigen tot 27 oktober 2015:

-- Joods Van Huile, Bosdreef 9, 8470 Gistel

- Renaat Ramon, Betferkerkelaan 187, 8200 Brugge

- Geert Bert, Moerbezielaan 58, 9032 Gent/Wondelgem

- Simon Korteweg, Prinsenstraat 17; NL1015 DB Amsterdam

- Dirk Vercoutter, Babbaertstraat 25, 8310 Brugge

- Chrétien Coenegrachts, Reigerpark 3, 9840 De Pinte

4. De volgende nieuwe bestuurder te aanvaarden tot 27 oktober 2015: -Milde Geerink, Bergenkruislaan 7, 9070 Destelbergen

Tegelijk hierbij neergelegd: coordinatie

Geert Bert, bestuurder

Op de laatste biz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -16/01/2013 - Annexes du Moniteur belge

Coordonnées
POEZIECENTRUM

Adresse
VRIJDAGMARKT 36 9000 GENT

Code postal : 9000
Localité : GENT
Commune : GENT
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande