TATARS IN BELGIUM

Association sans but lucratif


Dénomination : TATARS IN BELGIUM
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 832.835.169

Publication

27/01/2011
ÿþ MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/01/2011- Annexes du Moniteur belge

1111!1111t1111,111IIIIIIII

b~

E SI

GRIFFIE ~ECHTEnf~'i< VAN KOOPHANDEL

17, 01, 2011

DENDERMONDE

Griffue

Ondernemingsnr : $ 32_ 83S- bij

Benaming

(voluit) : vzw Tatars in Belgium

(verkort) : Tatars in Belgium

Rechtsvorm : vereniging zonder winstoogmerk

Zetel : Hoogstraat 172, 9472 Iddergem, België

Onderwerp akte : Oprichtingsakte van de vereniging zonder winstoogmerk Tatars in Belgium

STATUTEN

HOOFDSTUK I.

Naam, zetel, doel, duur

Art. 1. Vereniging zonder winstoogmerk draagt als naam VZW "Tatars in Belgium" (verder in het document ook `vereniging' genoemd) ter behartiging van de gezamenlijke belangen van mensen in België en andere landen van de Europese Unie, voormalige Sovjetrepublieken, mensen die belangstelling hebben voor de Tataarse cultuur, taal en geschiedenis. De vereniging valt onder het statuut van de Belgische Wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.

Art. 2. De maatschappelijke zetel van de VZW "Tatars in Belgium" is gevestigd te

Hoogstraat 172, 9472 Iddergem, België, Gerechtelijk arrondissement DENDERMONDE.

De raad van bestuur kan steeds besluiten haar te verplaatsen naar elders in België. De beslissing tot zeteloverdracht van de raad van bestuur dient gepubliceerd te worden in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Art. 3. De vereniging heeft geen winstoogmerk. De vereniging drijft geen nijverheids- of handelszaken en tracht geen stoffelijk voordeel aan haar leden te verschaffen.

Het doel van de vereniging is om, zonder winstoogmerk, over te gaan tot het ontwikkelen en vrijwaren van culturele, wetenschappelijke, pedagogische en artistieke relaties tussen mensen en/of organisaties met belangstelling voor de Tataren in België.

De verwezenlijking van dit doel is gebaseerd op het wederzijds respect en de wil om de vriendschapsbanden en de samenwerking op de bovenvermelde gebieden te bevorderen.

Om dit doel te verwezenlijken wil de vereniging de volgende opdrachten uitvoeren :

1. internationale ontmoetingen met betrekking tot hoger aangehaalde aangelegenheden van gemeenschappelijk belang te organiseren.

Voor de verwezenlijking van dit doel kan de vereniging gebruik maken van aile wettelijke en geëigende middelen.

2. Een omvangrijke uitwisseling van wetenschappelijke, technische, historische en culturele informatie bevorderen.

3. Culturele contacten te bevorderen tussen inwoners van de Europese Unie en Tataren en mensen met belangstelling tot de Tataarse cultuur.

4. De Tataarse cultuur vertegenwoordigen bij nationale en internationale evenementen waarvan de doelstellingen verzoenbaar zijn met de doelstellingen van de vereniging.

5. De vereniging kan onder meer fondsen verzamelen ten voordele van niet-gouvemementele organisaties (n.g.o.'s) die actief zijn in de sector van ontwikkelingssamenwerking en die zelf geen winstgevend doel hebben. Zij streeft na naar de verwezenlijking van dit doel door wettelijke middelen, waaronder voornamelijk het organiseren van activiteiten in de meest brede zin van het woord, waarbij fondsen kunnen worden verzameld;

6. Het ondernemen van activiteiten die de verwezenlijking van het hoofddoel rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen bevorderen.

7. De vereniging mag, op algemene wijze, hetzij rechtstreeks, hetzij bij middel van afstand, van fusie, van deelneming, van financiële tussenkomst, van aankoop van aandelen of op elke andere wijze, zich interesseren in de organisatie van activiteiten met betrekking tot haar doelstellingen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/01/2011- Annexes du Moniteur belge

MOD 22

8. De vereniging kan bijkomende activiteiten hebben als die bij haar hoofddoel passen. Zij kan onder meer onroerende goederen verwerven mits naleving van de Belgische Wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002. In het algemeen kan zij alle rechtstreekse en onrechtstreekse wettelijke middelen aanwenden om haar doel te verwezenlijken.

Art. 4. De vereniging is voor onbepaalde tijd opgericht en kan ten allen tijde worden ontbonden. De bepalingen omtrent de ontbinding van de vereniging zijn vermeld in het Hoofdstuk IV van deze statuten.

HOOFDSTUK Il

Leden, hun benaming, ontslag, rechten en verplichtingen

Art. 5. De vereniging bestaat uit actieve leden en sympathisanten. Het aantal actieve leden is niet lager dan drie. Actieve leden zijn: personen en/of organisaties die ingeschreven zijn in het ledenregister van de vereniging en die de werking en de doelstellingen van de vereniging materieel of moreel steunen en van wie inzet of bijdrage aanvaard wordt door de raad van bestuur.

Sympathisanten zijn: alle personen en/of organisaties die de werking en de doelstellingen van de vereniging materieel of moreel steunen en van wie inzet of bijdrage aanvaard wordt door de raad van bestuur. Sympathisanten zijn niet opgenomen in het ledenregister, maar mogen zich wel kandidaat stellen voor het bekomen van het lidmaatschap.

Art. 6. Ieder fysisch of rechtspersoon kan zich kandidaat stellen voor het bekomen van het lidmaatschap. Kandidaturen kunnen na onderzoek door de raad van bestuur eventueel aanvaard worden als actief lid of sympathisant, naargelang de belangrijkheid van hun wetenschappelijke of culturele inbreng voor het verwezenlijken van de doelstellingen van de vereniging.

De hoedanigheid van lid wordt aan de kandidaat-leden toegekend van zodra ze aan de in de statuten gestelde voorwaarden voldoet. De aanvaarding betekent dat het lid zonder voorbehoud instemt met de statuten van de vereniging.

Art. 7. Het jaarlijks lidgeld voor de actieve leden die in de ledenregister opgenomen zijn bedraagt 1 (één) euro per kalenderjaar. Lidgeld is niet terugbetaalbaar. Leden en sympathisanten mogen ook op een vrijwillige basis een bijdrage leveren aan de vereniging, en deze is niet terugbetaalbaar.

Art. 8. Het vermogen van de vereniging zal gevormd worden door lidgelden, vrijwillige schenkingen, subsidies, enz. Deze opsomming is louter aanhalend en geenszins beperkend.

Art. 9. Actieve leden en sympathisanten zijn vrij om op elk ogenblik hun ontslag in te dienen per aangetekend schrijven aan de raad van bestuur. De raad van bestuur krijgt veertien kalenderdagen de tijd om zich hierover te beraden, en vanaf het moment dat een lid of sympathisant geen verplichtingen meer heeft ten opzichte van de vereniging, zal het ontslag aanvaarden worden. De eventuele bijdragen van de ontslagnemende leden of sympathisanten wordt niet terugbetaald.

Een ontslagnemend, overleden of failliet verklaard lid of sympathisant, alsook hun rechtverkrijgenden kunnen geen enkel recht laten gelden op het vermogen van de vereniging.

Art. 10. Een lid dat door zijn gedragingen of houding de werking of het verder bestaan van de vereniging ernstig in het gedrang brengt, kan door de raad van bestuur voor royering worden voorgedragen aan de algemene vergadering.

Vooraf roept de raad van bestuur de persoon in kwestie op en geeft hem de gelegenheid zijn standpunt uiteen te zetten. Tenslotte beslist de algemene vergadering bij geheime stemming en met een meerderheid van twee derde van de aanwezige stemmen met uitzondering van het lid dat voor royering in aanmerking komt.

In afwachting van deze beslissing mag de raad van bestuur leden of sympathisanten schorsen, als zij de werking van de vereniging hebben geschaad of kunnen schaden.

Art. 11. Iedere toe- of uittreding of uitsluiting van de leden van de vereniging moet binnen de veertien kalenderdagen na kennisname door de raad van bestuur aangevuld worden in het ledenregister dat moet bijgehouden worden op de zetel van de vereniging.

Art. 12. De raad van bestuur maakt na de oprichting het VZW-dossier op en volgt het verder op. Dit VZW dossier kan vervolgens door de actieve leden worden ingekeken op de zetel van de VZW. Het VZW dossier bestaat uit drie grote onderdelen:

a. Het ledenregister

b. Verslagen en beslissingen

c. De boekhoudkundige stukken

Art. 13. De raad van bestuur maakt het ledenregister aan.

Voor de toetredende leden of sympathisanten moet er geen register worden voorzien. Het ledenregister bevat de volgende gegevens:

de naam van de VZW, het adres van de zetel en het ondernemingsnummer, Naam, voornamen en woonplaats van de actieve leden, die een natuurlijk persoon zijn; Naam, rechtspersoon, ondememingsnummer en het adres van de maatschappelijke zetel van de actieve leden die een rechtspersoon zijn; Datum toetreding; Datum uittreding wegens ontslag, uitsluiting of overlijden. Het ledenregister dient als bewijs van het lidmaatschap van de actieve leden. Eenmaal men voorkomt in het ledenregister, wordt men officieel ais actief lid beschouwd en bezit men de rechten van een actief lid, zoals het stemrecht en het recht om de algemene vergadering bij te wonen.

Art. 14. Het originele ledenregister moet door de raad van bestuur worden bewaard op de

maatschappelijke zetel van de vereniging. Het ledenregister is het officiële bewijs van het lidmaatschap van een actief lid.

, .r HOOFDSTUK III. MO® 2

Bestuur, directie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/01/2011- Annexes du Moniteur belge

Art. 15. De vereniging wordt bestuurd door de raad van bestuur, bestaande uit ten minste drie leden. De eerste raad van bestuur, bestaande uit de stichters, wordt aangesteld voor een periode van vijf jaar. Daarna kiest de jaarlijkse algemene vergadering de bestuurders onder de actieve leden en stelt hen aan voor ten hoogste zes jaar, te rekenen vanaf deze vergadering. De functies van de uittredende bestuurders nemen een einde onmiddellijk na de algemene vergadering die hun mandaat afsluit.

Art. 16. Uittredende bestuurders zijn opnieuw verkiesbaar. De raad van bestuur blijft in functie tot hij door de algemene vergadering vernieuwd wordt. Indien door omstandigheden een bestuurder wegvalt, dient de algemene vergadering zo spoedig mogelijk een nieuwe bestuurder te kiezen. In afwachting van deze beslissing kan een voorlopig bestuurder worden aangeduid om het te vervolledigen.

Art. 17. De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen en beslissingen nemen als er ten minste de helft van zijn leden aanwezig zijn.

Art. 18. De raad van bestuur kan beslissen om een of meerdere van de bestuurders hun bestuursfunctie in de vereniging ontlenen mits er twee derden van de leden van de raad van bestuur er voor stemmen tijdens een speciale vergadering.

Art. 19. De leden van de raad van bestuur zijn ook leden van de vereniging. De leden van de raad van bestuur die ten dienste van de vereniging staan kunnen niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden, en geen rechtsgeding kan ingespannen worden voor schade als gevolg van de uitvoering van de taken door een dergelijk, tenzij de betrokken persoon met opzet zou hebben gehandeld.

Art. 20. De bestuurders gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan op grond van de verbintenissen van de vereniging.

Art. 21. De raad van bestuur kiest een voorzitter, een ondervoorzitter en een secretaris. Deze voorzitter, ondervoorzitter en secretaris zijn leden van de raad van bestuur. De raad van bestuur vergadert onder het voorzitterschap van zijn voorzitter. Bij belet van de voorzitter wordt de raad van bestuur voorgezeten door de secretaris. De oudste aanwezige bestuurder fungeert als secretaris bij belet van de secretaris.

Art. 22. De raad van bestuur zal ten minste een jaarvergadering houden om kennis te nemen van verslagen en om transacties uit te voeren. Bijzondere vergaderingen van de raad van bestuur mogen bijeengeroepen worden op verzoek van twee raadsleden of van de voorzitter.

Art. 23. De raad van bestuur vergadert op uitnodiging. De bijeenroeping gebeurt minimum 24 uur voor het begin van de vergadering. Op de uitnodiging worden agenda, plaats en tijdstip vermeld. De bijeenroeping wordt ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur. De raad van bestuur vergadert op de plaats die aangeduid staat in de uitnodiging. Hij delibereert alleen over de punten die in de agenda vermeld staan. In geval van hoogdringendheid kunnen er nieuwe punten aan toegevoegd worden mits de voorzitter van de raad van bestuur ermee akkoord gaat.

Art. 24. De wettelijke formaliteiten worden door de voorzitter van de raad van bestuur ondertekend tenzij anders door de wet bepaald.

Art. 25. De raad van bestuur neemt de beslissingen bij meerderheid van stemmen. Als de stemmen staken, is die van de voorzitter van de raad van bestuur doorslaggevend. Elk raadslid heeft recht op één stem.

Art. 26. De beslissingen van de raad van bestuur blijken uit de processen-verbaal, ondertekend door de meerderheid van de actieve leden die bij de bespreking aanwezig waren. De secretaris ondertekent die processen-verbaal en bewaart ze in een bijzonder register.

Art. 27. De raad van bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheid om alle daden van bestuur en van beschikking te stellen die de vereniging aan belangen. De taak van de raad van bestuur bestaat erin het beleid van de vereniging uit te voeren, het vermogen te beheren en de zaken en belangen van de vereniging te behartigen overeenkomstig de statuten.

Art. 28. De raad van bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden van bestuurlijke aard, met uitzondering van deze die tot bevoegdheid van de algemene vergadering behoren. Behalve in geval van speciale volmachten dienen aile geschriften die de vereniging binden, ondertekend te worden door de voorzitter.

Art. 29. De raad van bestuur treedt namens de vereniging op als eiser of verweerder in rechtsgedingen en wordt daarbij vertegenwoordigd door zijn voorzitter of door een hiertoe door de raad aangeduide bestuurder. De raad kan eveneens bijzondere bevoegdheden toekennen aan lasthebbers naar zijn keuze.

Art. 30. De raad van bestuur neemt ook de beslissingen betreffende de volledige boekhoudingdossier van de VZW. De boekhoudingdossier bevat volgende stukken:

a. Begroting

b. Dagboek

c. Inventaris

d. Jaarrekening

Art. 31. Het boekjaar loopt van 01 januari toi 31 december van hetzelfde jaar.

Art. 32. De raad van bestuur kan de dagelijkse verrichtingen van het bestuur, als briefwisseling, de door openbare instellingen vereiste documenten, handelseffecten, documenten van de boekhouding overdragen aan een gevolmachtigd bestuurder. De raad kiest hem onder zijn actieve leden, bepaalt zijn bevoegdheid en eventueel zijn bezoldiging.

HOOFDSTUK IV.

De algemene vergadering

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/01/2011- Annexes du Moniteur belge

MO0 2.2

Art. 33. De algemene vergadering moet minstens eenmaal per jaar worden samengeroepen en moet zeker drie punten op de agenda hebben, nl. goedkeuren van de rekening, goedkeuren van de begroting en kwijting aan de bestuurders. De algemene vergadering moet samenkomen binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar.

Art. 34. De bijeenroeping voor de algemene vergadering moet minstens acht dagen voor het tijdstip waarop de algemene vergadering plaatsvindt geschieden. De dag van verzending of afgifte van de uitnodiging is in die termijn inbegrepen, de dag van de algemene vergadering zelf is niet in die termijn inbegrepen. De bijeenroeping moet de agendapunten bevatten, evenals de vermelding van dag, uur en plaats van de locatie waar de algemene vergadering plaatsvindt. De bijeenroeping wordt ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur.

Art. 35. De algemene vergadering is de soevereine macht in de vereniging en heeft de ruimste bevoegdheid met het oog op de verwezenlijking van het doel van de vereniging.

Tot de uitsluitende bevoegdheid van de algemene vergadering behoren de volgende aangelegenheden :

a. goedkeuring van begrotingen en rekeningen;

b. het benoemen en ontslaan van de bestuurders;

c. wijziging van de statuten;

d. het ontbinden en vereffenen van de vereniging.

Art. 36. De algemene vergadering bestaat uit alle actieve leden. Ereleden mogen op de algemene vergadering aanwezig zijn als zij worden uitgenodigd, zij hebben geen stemrecht, maar wel raadgevende stem.

Art. 37. Een buitengewone algemene vergadering kan gehouden worden zo dikwijls het belang van de vereniging dat vereist of op schriftelijke aanvraag van ten minste een vijfde van de actieve leden. Een buitengewone algemene vergadering is de vergadering waarop wettelijke zaken zoals statutenwijziging, uitsluiting van een lid of vrijwillige ontbinding van een vereniging besproken worden.

Art. 38. De raad van bestuur moet de uitnodigingen voor de algemene vergadering sturen naar alle actieve leden en ereleden. De uitnodiging moet de agenda meedelen. Alleen over de punten die daarin vermeld staan, mag de vergadering beraadslagen. Mits de algemene vergadering ermee akkoord gaat kunnen er nieuwe punten aan toegevoegd worden. De uitnodiging moet in naam van de raad ondertekend zijn door de voorzitter.

Art. 39. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of bij ontstentenis door de ondervoorzitter of door de gevolmachtigd bestuurder.

Art. 40. leder actief lid heeft het recht de algemene vergadering bij te wonen en eraan deel te nemen. Dat kan hij persoonlijk of bij volmacht verleend aan een lasthebber naar zijn keuze, die zelf actief lid is. Ieder actief lid heeft één stem. Een actief lid mag ten hoogste drager zijn van vijf volmachten.

Art. 41. De algemene vergadering is geldig slechts wanneer er twee derde van actieve leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Haar beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van de aanwezige actieve leden; als de stemmen staken is die van de voorzitter doorslaggevend.

Art. 42. De beslissingen van de algemene vergadering worden vastgelegd in een bijzonder register; de voorzitter en de secretaris ondertekenen ze alsook de actieve leden die erom vragen. Ze worden bewaard op de zetel van de vereniging waar alle betrokkenen er kennis kunnen van nemen. Alle actieve leden en ereleden ontvangen een kopie van het verslag. Afschriften of uittreksels van deze processen-verbaal worden ondertekend door de voorzitter.

HOOFDSTUK V

Rekening en begroting

Art. 43. Ieder jaar, op 31 december, wordt de rekening van het aflopende boekjaar afgesloten en de

begroting van het volgende boekjaar opgemaakt.

HOOFDSTUK VI

Wijzigingen aan de statuten, ontbinding en vereffening

Art. 44. Elk voorstel tot wijziging aan de statuten of de ontbinding van de vereniging dient uit te gaan van de

raad van bestuur.

Amendementen van de statuten mogen schriftelijk voorgesteld worden door een meerderheid van de

stemgerechtigde raadsleden of door vijf leden van de vereniging.

De raad van bestuur dient op voorhand aan de leden de datum van de algemene vergadering ter kennis te

brengen waarop over een dergelijk voorstel zal beraadslaagd worden.

De algemene vergadering kan slechts geldig beraadslagen indien tweederde der leden aanwezig is en de

beslissing wordt genomen met een tweederde meerderheid.

Indien deze algemene vergadering het quorum van twee derden der leden niet bereikt zal een tweede

algemene vergadering worden bijeengeroepen, volgens dezelfde modaliteiten als de eerste.

Deze tweede algemene vergadering zal definitief geldige beslissingen kunnen nemen in verband met het

gedane voorstel, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.

Art. 45. Wijzigingen aan de statuten zullen slechts van kracht worden na goedkeuring bij Koninklijk Besluit

en nadat de publicatieformaliteiten vervuld zijn.

Art. 46. De algemene vergadering bepaalt de wijze van ontbinding en vereffening van de vereniging.

Art. 47. In geval van vrijwillige ontbinding van de vereniging, kan de vergadering, die ze heeft uitgesproken,

eventueel vereffenaars benoemen en hun bevoegdheid bepalen.

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

Nadat ze het passief vereffend heeft, zak zij beslissen welke bestemming de goederen en waarden van de vereniging zullen krijgen; deze moet zoveel mogelijk het doel van de ontbonden vereniging benaderen.

Art. 48. Na de ontbinding van de vereniging zal het netto-actief dienen toe te komen aan een andere vereniging met gelijkaardig doel als dat van de ontbonden vereniging. Geen enkel deel van de inkomsten van de vereniging zal ten goede komen aan of verdeeld worden onder de leden, gevolmachtigden, leden van de raad van bestuur of andere natuurlijke personen, met die uitzondering dat de vereniging gemachtigd zal zijn een redelijke vergoeding te betalen voor verleende diensten en betalingen en schenkingen te doen voor de verwezenlijking van haar hierboven beschreven doel.

Voor-

bettobdeny

aan het

Belgisch

Staatsblad

HOOFDSTUK VII.

Slotbepalingen

Art. 49. De algemene vergadering kan een huishoudelijk reglement opstellen waarin de verdere toepassingen van de artikelen van de statuten worden bepaald. Deze mogen niet in strijd zijn met de statuten en de Belgische wetten.

Art. 50. Voor alles wat niet in voorliggende statuten gestipuleerd werd, wordt verwezen naar de Belgische Wet van 27juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.

De stichtende algemene vergadering heeft op 10 oktober 2010, bij eenparigheid van stemmen, volgende personen benoemd als bestuurders:

" Lilia Valeeva  voorzitter VZW 'Tatars in Belgium", rijksregistemummer 660101 690 91, wonende te Hoogstraat 172, 9472, Iddergem, België, geboortedatum: 01/01/1966, nationaliteit: Belg.

" Jean Schmitz  ondervoorzitter VZW 'Tatars in Belgium", rijksregistemummer. 630220 383 63, wonende te Hoogstraat 172, 9472, Iddergem, België, geboortedatum: 20/02/1963, nationaliteit: Belg.

" Regina Valeeva  secretaris VZW "Tatars in Belgium", rijksregistemummer. 870310 506 72, wonende te Hoogstraat 172, 9472, Iddergem, België, geboortedatum: 10/03/1987, nationaliteit: Belg.

Opgemaakt te Iddergem, België, op 10 oktober 2010.

(Volgen de handtekeningen.)

Lilia VALEEVA Jean SCHMITZ Regina VALEEVA

voorzitter ondervoorzitter secretaris

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 27/01/2011- Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
TATARS IN BELGIUM

Adresse
HOOGSTRAAT 172 9472 IDDERGEM

Code postal : 9472
Localité : Iddergem
Commune : DENDERLEEUW
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande