VZW STUDIEKRING MINERVA, AFGEKORT : MINERVA

Association sans but lucratif


Dénomination : VZW STUDIEKRING MINERVA, AFGEKORT : MINERVA
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 538.535.684

Publication

13/09/2013
ÿþMOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/09/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 1 De vereniging wordt opgericht onder de benaming: "Studiekring Minerva ".

Art. 2 Haar zetel is gevestigd in 9820 Merelbeke, Hundelgemsesteenweg 229. Ze kan te allen tijde naar een andere plaats binnen België overgebracht worden bij eenvoudige beslissing van de Raad van Bestuur.

Art. 3 De vereniging heeft tot doel de beginselen van de menselijke solidariteit, van de vervolmaking van de mensheid en van het menselijk recht te verdedigen en te verspreiden, zowel op materieel als op moreel vlak, alsook de liefdadigheid in de meest ruime zin van het woord te beoefenen. Zij richt daartoe vergaderingen in, spreekbeurten en culturele manifestaties.

Art. 4 De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Indien één of ander feit zou tussenkomen, waardoor de vereniging haar rechtspersoonlijkheid zou verliezen, kunnen de leden van de vereniging beslissen als feitelijke vereniging verder te werken.

Art. 5 De vereniging kent twee soorten leden werkende of effectieve en toegetreden leden. De toegetreden leden hebben hetzelfde maatschappelijk streven als datgene omschreven in het doel van de vereniging.

TITEL I. - Benaming en zetel.

TITEL II. - Doel.

Zij mag alle rechtshandelingen stellen die, rechtstreeks of indirect, nodig of nuttig zijn voor de verwezenlijking van het doel en dit onbeperkt en zonder tijdslimiet. Aldus mag ze onder meer alle roerende goederen verwerven, behouden, beheren en erover beschikken in eender welke vorm.

De vereniging kan tevens via activiteiten opbrengsten realiseren voor zover die bijkomstig blijven en de opbrengst van deze activiteiten integraal naar de realisatie van het doel gaat.

TITEL III. - Leden

Statuten  VZW Studiekring MINERVA

Het aantal werkende leden mag niet minder dan vijf bedragen. De ondergetekende oprichters zijn de eerste werkende leden.

Iedere fysische persoon kan om toetreding verzoeken en heeft het recht om aan alle activiteiten van de

Ondernemingsnr :

Benaming

(voluit) : VZW Studiekring Minerva

België

Onderwerp akte : Oprichting

*13305193*

(afgekort) : Minerva

Rechtsvorm: : Vereniging zonder winstoogmerk

Luik B

Zetel : Hundelgemsesteenweg 229

0538535684

9820

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Merelbeke

Griffie

Neergelegd

11-09-2013

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

vereniging deel te nemen. Dit verzoek tot toetreding wordt door de Raad van Bestuur voorgelegd aan de Algemene Vergadering, die hierover soeverein beslist.

Om als werkend lid aangenomen te worden, moet men vooraf de hoedanigheid van toegetreden lid hebben en moet men door de Algemene Vergadering worden toegelaten. De Algemene Vergadering beslist hiertoe zoals voorzien in artikel 12 van deze statuten

Art. 6 Een werkend lid kan te allen tijde uit de vereniging treden door zijn ontslag schriftelijk mee te delen aan de Raad van Bestuur.

Art. 7 Een lid kan slechts uitgesloten worden op beslissing van de Algemene Vergadering met een gewone meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen. Een beslissing tot uitsluiting van lidmaatschap wordt op soevereine wijze, zonder enige verplichting tot motivatie, genomen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/09/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 8 Een ontslagnemend of uitgesloten lid, evenals diens rechthebbenden ingevolge erfopvolging of om andere redenen, hebben geen recht op het vermogen van de vereniging of enig deel ervan. Zij mogen geen terugbetaling vorderen van aan de vereniging gestorte sommen uit eender welke hoofde, noch desbetreffend zegels doen leggen, noch de boedelbeschrijving eisen.

Art. 9 Aan alle leden van de vereniging kan een jaarlijkse bijdrage voor hun lidmaatschap van de vereniging gevraagd worden van ten hoogste 500 (vijfhonderd) euro. Het juiste bedrag en de betaalwijze wordt jaarlijks bepaald door de Algemene Vergadering. Het innen van de lidgelden is een bevoegdheid van de penningmeester.

Art. 10 Alle werkende leden maken deel uit van de Algemene Vergadering.

De Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen welke ook het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden is, behalve in de gevallen voorzien bij artikel 8 van de wet (statutenwijziging) en artikel 20 van de wet (ontbinding van de vereniging).

De besluiten van de Algemene Vergadering verbinden evenzeer de leden die niet aan de beraadslaging hebben deelgenomen of die tegen de beslissing hebben gestemd.

Art. 11 De Algemene Vergadering wordt eenmaal per jaar in de loop van de maand januari bijeengeroepen op uitnodiging van de Raad van Bestuur met het oog op de goedkeuring van de rekeningen, de begrotingen, het beleid van de bestuurders gedurende het voorbije jaar en eventueel voor de aanduiding van de leden van de nieuwe Raad van Bestuur.

Tevens kan de Raad van Bestuur een buitengewone Algemene Vergadering bijeenroepen, telkens als het doel of het belang van de vereniging zoiets vereist.

De bestuurders zijn bovendien verplicht de algemene vergadering bijeen te roepen, als minstens één vijfde van de leden er schriftelijk om verzoekt. Dit verzoek moet de reden van de bijeenroeping vermelden. Deze buitengewone vergadering moet plaats grijpen binnen de maand na het indienen van een dergelijk verzoek bij de Raad van Bestuur.

De oproep tot een Algemene Vergadering gebeurt ten minste 8 dagen vooraf, met vermelding van de agenda, van het uur en van de plaats en datum van bijeenkomst.

Art 12 De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur en bij zijn afwezigheid door één van de aanwezige werkende leden aangeduid door de Algemene Vergadering. Als secretaris fungeert de secretaris van de Raad van Bestuur, en bij zijn afwezigheid één van de aanwezige werkende leden aangeduid door de Algemene Vergadering.

TITEL IV.  Lidgeld

TITEL V. - Algemene Vergadering

Elk lid van de vergadering beschikt over één stem.

Er kan slechts geldig worden beraadslaagd en gestemd over aangelegenheden die voorkomen op de agenda. De agenda van de Algemene Vergadering wordt vastgesteld door de Raad van Bestuur. Elk punt, dat tijdig schriftelijk wordt voorgedragen door ten minste één lid moet op de agenda geplaatst worden.

De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige leden, behalve in de gevallen voorzien bij artikel 8 (statutenwijziging) van de wet en artikel 12 (uitsluiting van een lid) van de wet. Bij staking van de stemmen is het voorstel verworpen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Art. 13 De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur gevormd door tenminste drie leden, voor een termijn van drie jaar benoemd door de Algemene Vergadering, bij eenvoudige meerderheid van stemmen. Deze bestuurders worden gekozen uit de werkende leden.

Uittredende bestuurders zijn herkiesbaar.

De leden van de Raad van Bestuur benoemen onder hen een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. In geval van vacatures voorziet de Raad van Bestuur in de vervanging tot aan de eerstvolgende jaarlijkse Algemene Vergadering.

De bestuurders ontvangen geen bezoldiging. Er kan hen echter wel een vergoeding voor uitgaven en onkosten worden toegekend.

TITEL VI.  Raad van bestuur

Art. 14 De Raad van Bestuur beschikt over de bevoegdheden om de zaken van de vereniging te leiden en om de verwezenlijking van het maatschappelijk doel en het voorwerp van de vereniging na te streven in de door de Algemene Vergadering opgelegde termen.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/09/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 15 Door de bestuurders wordt er geen persoonlijke verplichting aangegaan in hoofde van hun beheer betreffende de verbintenissen van de vereniging. Hun verantwoordelijkheid is beperkt volgens het gemeen recht tot de fouten, begaan bij de uitoefening van hun mandaat.

Art. 16 De beslissingen van de Raad van Bestuur worden bij gewone meerderheid van de aanwezigen. Bij staking der stemmen is het voorstel verworpen.

De notulen van de vergadering van de Raad van Bestuur worden gehouden in een speciaal daartoe bestemd register en ze worden door de voorzitter en de secretaris ondertekend of door degenen, die deze twee functies waarnamen tijdens een bepaalde vergadering.

Uittreksels uit of afschriften van de notulen worden afgeleverd door de secretaris.

Art. 17 Voor de rechtshandelingen van de Raad van Bestuur, waarbij de vereniging zich ten overstaan van derden verbindt, is de handtekening van minstens twee bestuurders vereist, in principe zijn dat de voorzitter en de penningmeester.

Art. 18 Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december van elk jaar.

Art. 19 Bij het einde van elk boekjaar worden de rekeningen van het afgelopen boekjaar, de inventaris en de balans afgesloten door de penningmeester.

Hij stelt ook de begroting op voor het volgend boekjaar.

Na onderzoek door de Raad van Bestuur zullen al deze verrichtingen voor goedkeuring in de Algemene Vergadering worden voorgelegd.

Het batig saldo van het boekjaar komt aan de vereniging toe. Het batig saldo kan onder geen beding bij wijze van dividenden, hoe dan ook genaamd, aan de leden uitgekeerd worden.

De Algemene Vergadering kan een kascommissie gelasten met het onderzoek van de rekeningen, de inventaris, de balans en de begroting voor het volgend jaar, vooraleer deze goed te keuren. Deze commissie kan mededeling eisen van alle bescheiden, stukken en inlichtingen, die ze hiervoor nuttig acht.

TITEL VII.  Begrotingen en rekeningen

De rechtsvorderingen als eiser of als verweerder worden ingesteld of behartigd door de Raad van Bestuur in naam van de vereniging en op vervolging en verzoek van de voorzitter of een daartoe gedelegeerde bestuurder. De Raad van Bestuur kan op zijn verantwoordelijkheid zijn bevoegdheid gedeeltelijk aan één of meer werkende, al dan niet bestuurders, of aan toegelaten leden overdragen.

In de bevoegdheid van de raad van bestuur is ook begrepen:

- het ondertekenen van alle kwijtschriften, van ontlastingen, van handelspapieren op alle banken en financiële instellingen,

- het ontvangen en innen van sommen, van schuldvorderingen, van winstaandelen, van dekkingswissels, van lastbrieven, van alle colli s van verzekerde of aangetekende stukken,

- het betalen van schulden,

- het opstellen van het huishoudelijk reglement,

- het uitvoeren van de besluiten van de Algemene Vergadering,

- de samenwerking met andere verenigingen.

Deze opsomming dient als voorbeeld en is niet beperkend.

TITEL VIII.  Ontbinding en vereffening

Art. 20 De vereniging wordt niet ontbonden ingevolge het einde van het lidmaatschap van een lid, tenzij hierdoor het aantal leden op minder dan drie zou terugvallen.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of het organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen Verso : Naam en handtekening

MOD 2.2

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Luik B - vervolg

Tot de ontbinding van de vereniging kan echter door de Algemene Vergadering worden besloten, mits inachtneming van de aanwezigheids- en meerderheidsvoorwaarden zoals voorzien in artikel 20 van de wet.

Art. 21 In geval van ontbinding zal de Algemene Vergadering die dit beslist, tevens één of meer vereffenaars benoemen om de vereniging te vereffenen en hun macht bepalen.

Na aanzuivering van het passief zal het netto overblijvend maatschappelijk actief besteed worden aan een organisatie met identieke of gelijkaardige maatschappelijke doelstellingen als de vereniging, door de Algemene Vergadering op soevereine wijze te beoordelen en aan te duiden. Alsdan zullen identieke procedures, inclusief aanwezigheids- en stemquota, nageleefd worden zoals bij wijzigingen van de statuten.

TITEL IX.  Algemene bepalingen

Art. 22 Voor alle geschillen wordt woonstkeuze gedaan door alle leden ten maatschappelijke zetel van de vereniging.

Art. 23 Voor al hetgeen wat niet uitdrukkelijk voorzien is in de onderhavige statuten of in het huishoudelijk reglement, blijft de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd van toepassing.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/09/2013 - Annexes du Moniteur belge

Art. 24 De secretaris van de vereniging wordt ermee gelast om in haar naam alle openbaarmakingsformaliteiten, voorzien in de wet, te vervullen.

Art. 25 De penningmeester van de vereniging zal alle bescheiden en formaliteiten invullen en aangiften doen op fiscaal gebied.

Maud Fiers Ann Buysse Inge Vercruysse

secretaris voorzitter penningmeester

Magda Deygers Kathleen Haemelynck Marina Van Den Meersschaut

Coordonnées
VZW STUDIEKRING MINERVA, AFGEKORT : MINERVA

Adresse
HUNDELGEMSESTEENWEG 229 9820 MERELBEKE

Code postal : 9820
Localité : MERELBEKE
Commune : MERELBEKE
Province : Flandre orientale
Région : Région flamande