2014-2020 ERFGOED HASPENGOUW, AFGEKORT : ERFGOED HASPENGOUW

Divers


Dénomination : 2014-2020 ERFGOED HASPENGOUW, AFGEKORT : ERFGOED HASPENGOUW
Forme juridique : Divers
N° entreprise : 548.989.217

Publication

20/01/2015
ÿþIn de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

M0D 2.2

Ondernemingsnr : 0548.989.217

Benaming

(voluit) : Projectvereniging 2014-2020 Erfgoed Haspengouw

(verkort) : Erfgoed Haspengouw

Rechtsvorm : projectvereniging

Zetel : Kazernestraat 13 3800 Sint-Truiden

Onderwerp akte: oprichting projectvereniging 2014-2020 Erfgoed Haspengouw

Statuten van de projectvereniging 2014-2020 Erfgoed Haspengouw

Hoofdstuk I. Naam, zetel, duur en doel

Artikel 1  Naam van de projectvereniging

§1. De projectvereniging heeft als naam '2014-2020 Erfgoed Haspengouw' en heeft als roepnaam projectvereniging 'Erfgoed Haspengouw'. De leden van de projectvereniging zijn de gemeenten Bilzen, Borgloon, Gingelom, Heers, Hoeselt, Nieuwerkerken, Riemst, Sint-Truiden en Voeren.

§2. De projectvereniging is onderworpen enerzijds aan de bepalingen van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking (6 juli 2001 - BS 31.10.2001) en het decreet van wijziging houdende het decreet houdende intergemeentelijke samenwerking (18 januari 2013 -- B.S. 15 februari 2013) en anderzijds deze statuten.

§3. Er wordt eveneens verwezen naar het cultureel-erfgoeddecreet 27 juni 2012.

Artikel 2  Zetel van de projectvereniging

§1. De projectvereniging heeft haar maatschappelijke zetel te 3800 Sint-Truiden, Kazernestraat 13. De projectvereniging ressorteert onder de jurisdictie van het gerechtelijk arrondissement Hasselt.

§2. De wijziging van de zetel kan enkel met twee derde meerderheid van de raad van bestuur.

Artikel 3  Duurtijd en verlenging van de projectvereniging

§1. De projectvereniging wordt opgericht vanaf de ondertekening van deze statuten tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode is uittreding niet mogelijk en is de gemeente tevens verplicht om de jaarlijkse financiële bijdrage uit te betalen aan de projectvereniging zo lang het cultureel-erfgoedconvenant loopt. Indien het cultureel-erfgoedconvenant voor de periode 2015-2020 niet wordt goedgekeurd door de Vlaamse Gemeenschap is de projectvereniging automatisch ontbonden.

§2. Bij instemming van alle betrokken gemeenten kan de termijn een onbeperkt aantal keren verlengd worden, doch telkens niet langer dan voor een periode van zes jaar. Deze verlenging moet expliciet gebeuren door een gemeenteraadsbeslissing van elke deelnemende gemeente voor het verstrijken van de lopende periode. Ook in het geval de termijn wordt verlengd, is uittreden niet mogelijk in de periode waarvoor de vereniging werd verlengd.

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

*15010090*

MONITEUR BELGE

0 9 -01- 2015 $ELGISCj-6§TfieTSBLAD

%

Moo 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

§3. Andere gemeenten dan diegene vermeld in artikel 1 § 1. kunnen bij een nieuwe termijn opgenomen worden in de projectvereniging. Hun aanvraag, in de vorm van een gemeenteraadsbeslissing, dient schriftelijk bij de raad van bestuur van de projectvereniging te gebeuren.

Artikel 4  Doel van de projectvereniging

Het hoofddoel van 'Erfgoed Haspengouw' is een cultureel erfgoedbeleid uit te bouwen voor de aangesloten gemeenten: vanuit een geïntegreerde en integrale aanpak een kwaliteitsvolle en duurzame zorg voor en ontsluiting van het cultureel erfgoed stimuleren en uitvoeren, De cultureel erfgoedcel werkt projectmatig en ze versterkt en vergroot door de uitwisseling van kennis en expertise mede het maatschappelijk draagvlak voor het cultureel erfgoed. Het doel van de projectvereniging is door overleg en samenwerking tussen de diverse culturele erfgoedactoren in de regio, van Haspengouw en Voeren een sterkere culturele erfgoedregio te maken met een gemeenschappelijke aanpak ten aanzien van cultureel erfgoed. De projectvereniging wil door middel van projecten de samenwerking tussen de gemeenten inzake erfgoed bevorderen onder andere op het vlak van inventarisatie, publiekswerking, wetenschappelijk onderzoek, het behoud en het beheer van dat cultureel erfgoed. De projectvereniging wil de lokale erfgoedactoren ondersteunen door middel van diverse initiatieven.

Hoofdstuk Il. Bestuur van de projectvereniging

Artikel 5 -- Bestuur van de vereniging

De projectvereniging wordt geleid door een raad van bestuur waarvan de leden worden aangesteld door de deelnemende gemeenten. Voor alle leden van de raad van bestuur wordt ook een plaatsvervanger aangesteld.

Artikel 6  Samenstelling van de raad van bestuur

§1. De raad van bestuur bestaat uit stemgerechtigde leden en leden met raadgevende stem. De leden zijn natuurlijke personen.

§2. Elke gemeente vaardigt één stemgerechtigd lid af naar de raad van bestuur.

De stemgerechtigde leden zijn burgemeester, schepenen of raadsleden van de deelnemende gemeenten,

voor iedere gemeente één. Elk stemgerechtigd lid beschikt over één stem.

§3. De leden met raadgevende stem zijn afgevaardigden van de deelnemende gemeenten, voor iedere gemeente één. Deze afgevaardigden zijn steeds raadsleden verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen of aangesteld is als voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

§4. Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van bestuurder van de projectvereniging en verschillende ambten, functies en mandaten zoals bepaald in artikel 48 en 51 van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

§5. Een bestuurder verliest zijn of haar statuut van bestuurder:

1.wanneer de gemeenteraad die hij of zij vertegenwoordigt, zijn of haar mandaat intrekt en in dezelfde

raadsvergadering een vervanger aanstelt;

2.bij overlijden of rechtsonbekwaamheid. De gemeenteraad die hij of zij vertegenwoordigt stelt een opvolger

aan;

3.van rechtswege bij verlies van zijn of haar openbaar mandaat. De gemeenteraad die hij of zij

vertegenwoordigt stelt een opvolger aan.

§6. Een voorzitter wordt met gewone meerderheid gekozen uit de stemgerechtigde leden. Artikel 7  Werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur

§1. De werkingsmodaliteiten van de raad van bestuur worden vastgelegd in een huishoudelijk reglement dat gewijzigd kan worden bij gewone meerderheid van de stemgerechtigde leden van de raad van bestuur.

§2, De raad van bestuur vergadert minimum vier keer per jaar. De uitnodigingen worden minstens één week vooraf verstuurd, vergezeld van een agenda, opgesteld door de voorzitter. Punten kunnen toegevoegd worden aan de agenda, schriftelijk ter attentie van de voorzitter van de raad van bestuur uiterlijk drie dagen voor de vergadering.

§3. De leden van de raad van bestuur ontvangen geen presentiegeld.

§4. De raad van bestuur kan enkel rechtsgeldig vergaderen wanneer de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is, of vertegenwoordigd is door middel van een volmacht.

.., s

e

, _ ., MOD 2.2

t

+

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/01/2015 - Annexes du Moniteur belge

§5. De beslissingen van de raad van bestuur worden genomen met gewone meerderheid. Artikel 8 -- Bevoegdheden van de raad van bestuur

De raad van bestuur heeft uitsluitend de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen die kaderen binnen het doel van de vereniging, zoals omschreven in artikel 4. Zij is bevoegd voor het personeelsbeleid en de goedkeuring van de (jaar)rekeningen.

Artikel 9 -- Verslaggeving aan de gemeenteraden

§1. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar. De notulen van de vergaderingen en de bijhorende documenten worden uiterlijk één maand na de vergadering elektronisch bezorgd aan de leden van de raad van bestuur en eveneens bezorgd aan de deelnemende gemeenten.

§2. De raad van bestuur brengt jaarlijks uiterlijk één maand na de goedkeuring de jaarrekeningen, het activiteitenverslag en het verslag van de accountant ter kennis van de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten.

Hoofdstuk III. Financieel beheer Artikel 10 Begroting en rekeningen

§1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wetgeving op de boekhouding van de ondernemingen en met naleving van de richtlijnen die de overheid uitvaardigt met betrekking tot de boekhoudkundige verrichtingen.

§2. De begroting wordt goedgekeurd uiterlijk op 31 december van het jaar dat voorafgaat.

§3. De raad van bestuur keurt de rekening van het afgelopen jaar goed uiterlijk op 31 maart na het verstreken boekjaar. De raad van bestuur legt de jaarrekening samen met het verslag van de accountant en het activiteitenverslag ter kennisgeving voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.

Artikel 11  Financiering

De financiering van de projectvereniging gebeurt door middel van:

-subsidiëring vanuit de Vlaamse Gemeenschap;

-jaarlijkse financiële inbreng door de deelnemende gemeenten van 0,50 EUR per inwoner (bepaald door de

raad van bestuur op 11 september 2013 en bekrachtigd door een besluit van de respectievelijke

gemeenteraden);

-middelen uit eigen werking, sponsoring en giften.

Artikel 12  Financiële controle

De raad van bestuur geeft opdracht aan een onafhankelijk accountant die de controle op de financiële toestand uitvoert en hierover jaarlijks rapporteert.

Hoofdstuk IV. De wijziging van de statuten en ontbinding van de vereniging Artikel 13 -- Wijziging van de statuten

De wijzigingen van de statuten gebeurt door beslissing van de raad van bestuur, genomen met twee derde meerderheid. Wijzigingen moeten bekrachtigd worden door een beslissing van de betrokken gemeenteraden.

Artikel 14  Ontbinding van de vereniging en bestemming van de activa

§1. De vereniging kan voortijdig ontbonden worden mits een akkoord van twee derde van de betrokken gemeenteraden. De vereniging stelt hiertoe een vereffenaar aan.

§2. In geval van ontbinding van de vereniging worden de activa, na aanzuivering van de eventuele passiva, overgedragen aan de deelnemende gemeenten in verhouding tot de betaalde financiële bijdragen. Bij de ontbinding van de vereniging zullen de eventueel in gebruik gegeven goederen worden teruggegeven aan de

MOD 2,2

yf Voor- behouden dan het Belgisch Staatsblad Luik B - Vervolg

eigenaars, in zoverre hun rechten daarop kunnen bewezen worden aan de hand van geschreven overeenkomsten.

§3. In geval van ontbinding van de vereniging worden de resterende activa waar geen enkel lid rechten op kan doen gelden, overgedragen aan een vereniging of organisatie met een gelijkaardig doel, aangesteld door de raad van bestuur, of aan een goed doel, eveneens aangeduid door de raad van bestuur,

Roger Clerinx

voorzitter raad van bestuur projectvereniging 2014-2020 Erfgoed Haspengouw

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 20/01/2015 - Annexes du Moniteur belge Dries Deferm

secretaris raad van bestuur projectvereniging 2010-2020 Erfgoed Haspengouw

~



Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
2014-2020 ERFGOED HASPENGOUW, AFGEKORT : ER…

Adresse
KAZERNESTRAAT 13 3800 SINT-TRUIDEN

Code postal : 3800
Localité : SINT-TRUIDEN
Commune : SINT-TRUIDEN
Province : Limbourg
Région : Région flamande