ASSOCIATIE DER PAROCHIALE WERKEN VAN HET KANTON HERK-DE-STAD, AFGEKORT : ASS. PAR. WERK. HERK-DE-STAD

Association sans but lucratif


Dénomination : ASSOCIATIE DER PAROCHIALE WERKEN VAN HET KANTON HERK-DE-STAD, AFGEKORT : ASS. PAR. WERK. HERK-DE-STAD
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 409.788.277

Publication

17/08/2015
ÿþM0R 2,1

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

Ondernemingsnr : 409.788.277

Benaming

(voluit) : Associatie der Parochiale Werken van het Kanton Herk-de-Stad

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Markt 3 - 3540 Herk-de-Stad

Onderwerp akte : Nieuwe statuten - Nieuwe Raad van Bestuur

I - NIEUWE STATUTEN

De buitengewone algemene vergadering van de VZW "Associatie der Parochiale Werken van het Kanton Herk-de-Stad", opgericht bij onderhandse akte van 2 juli 1927, en waarvan de oorspronkelijke statuten zijn verschenen in het Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 22 september 1927 onder nummer 585, en waarvan de statuten herhaaldelijk werden gewijzigd en voor het laatst in zijn geheel door de algemene vergadering van 23 november 2004, bekendgemaakt in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad op 24 december 2004 onder nummer 04178158, heeft op 30 april 2015 met eenparigheid van stemmen beslist de statuten in zijn geheel en volledig te vangen door de hierna volgende nieuwe statuten.

TITEL L - NAAM - ZETEL - DOEL - DUUR

Art. 1. - De vereniging draagt als naam: "Associatie der Parochiale Werken van het Kanton Herk-de-Stad", evenwaardig afgekort door "Ass Par Werk Herk-de-Stad".

Art. 2. - De vereniging heeft haar maatschaappelijke zetel te 3540 Herk-de-Stad, Markt 3, gelegen in het gerechtelijk arrondissement Hasselt.

Art. 3. - § I. De vereniging heeft tot doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, bij te dragen tot de opbouw van de christelijke gemeenschap in het dekenaat Herk-de-Stad en in alle andere parochies waar de vereniging onroerende goederen bezit, door onder meer:

a) het bevorderen van de eredienst en de pastorale zorg van de Rooms-Katholieke Kerk;

b) het helpen en bijstaan van de personen die met de kerkelijke dienst belast zijn;

c) het organiseren en ondersteunen van verenigingen en activiteiten van alle aard die de religieuze, culturele en sociale ontwikkeling alsmede het algemeen welzijn van de bevolking nastreven;

d) het ondersteunen van: onderwijs, welzijnszorg en kansarmoedebestrijding.

§ 2. De vereniging heeft een confessioneel katholiek karakter, overeenkomstig de geest en de leer van de Rooms-Katholieke Kerk en de richtlijnen van de bevoegde kerkelijke overheid.

§ 3. De vereniging mag alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijk doel, en mag daartoe alle roerende of onroerende goederen verwerven of bezitten in eigendom of anderszins, en deze goederen gebruiken, beheren of ten dienste stellen.

§ 4. De vereniging mag ook op bijkomstige wijze zekere economische activiteiten uitoefenen op voorwaarde dat de opbrengst daarvan uitsluitend besteed wordt aan het hoofddoel.

§ 5. De instandhouding en de herwaardering van het als monument geklasseerde gebouw en omgeving het zgn. . 'Amandinahuis', gelegen te 3540 Herk-de-Stad (Schakkebroek), Amandinaweg 140.

Art. 4. - De vereniging is voor onbepaalde duur opgericht. Zij kan te allen tijde ontbonden worden.

RECHTBANK van KOOPHANDEL

te ANTWERPEN, afdelrng HASSELT

0 6 AU6. 2015

Griffie

_ Bijlagen"dj hexBelgiseh .Slaatsblad -1_71Q8/2II15

IIMA51188dd~l~2~l0ll~l8

*1'

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -17/08/2015 - Annexes du Moniteur belge

Mon 2.1

TITEL II.  LEDEN

Art. 5. - Het aantal leden is onbeperkt maar moet ten minste één lid meer bedragen dan het aantal bestuursleden.

Art. 6. - § 1. Als voorwaarde voor het lidmaatschap is vereist dat men zich akkoord verklaart met het katholiek confessioneel karakter van de vereniging en met de doelstellingen van de vereniging, bepaald in art. 3 van deze statuten.

§ 2 Tot de vereniging kunnen toetreden:

a) op eenvoudig verzoek en voor de duur van zijn canoniek ambt als lid van rechtswege de deken van het dekenaat waar de vereniging haar zetel heeft;

b) op eenvoudig verzoek en voor de duur van zijn canoniek ambt de pastoor of de door de bischoppelijke overheid aangeduide verantwoordelijke voor de pastoraal van de parochies die ressorteren onder het bovengnoemde dekenaat of onder een ander dekenaat die onroerende goederen bezitten in eigendom bij onderhavige vereniging.

c) elke persoon ingevolge schriftelijk verzoek daartoe gericht aan de raad van bestuur. De raad van bestuur beslist zonder beroep over de aanvaarding.

Art. 7. - De leden zijn geen lidgeld verschuldigd, maar kunnen wel vrijwillig een inbreng doen of bijdragen storten. Bij het eindigen van hun lidmaatschap kunnen de leden en hun rechtsopvolgers geen recht op de goederen van de vereniging laten gelden. Evenmin hebben zij het recht om de door henzelf of door hun rechtsvoorgangers gedane inbreng of gestorte gelden terug te vorderen of de zegels te leggen.

De leden zijn in geen geval persoonlijk aansprakelijk voor de verbintenissen van de vereniging.

Art. 8 - § 1. Het lidmaatschap is van onbepaalde duur en eindigt door vrijwillig ontslag, uitsluiting, het verlies van de hoedanigheid die de opname als lid rechtvaardigde, en overlijden.

Vrijwillig ontslag geschiedt door een gewone ontslagbrief geadresseerd aan de voorzitter van de raad van bestuur. Uitsluiting kan alleen uitgesproken worden door de algemene vergadering met twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.

§ 2, De leden onderschrijven bij hun toetreding de statuten en - indien aanwezig- het huishoudelijk reglement van de vereniging. Zij verbinden er zich toe geen daden te stellen die strijdig zijn met het maatschappelijk doel van de vereniging of die de vereniging op enigerlei wijze schade kunnen toebrengen.

TITEL III. - ALGEMENE VERGADERING

Art. 9. - De algemene vergadering bestaat uit alle leden van de vereniging. Ieder lid beschikt over één stem. Een lid mag zich door een ander lid laten vertegenwoordigen. De volmacht moet schriftelijk zijn en niemand mag echter over meer dan één volmacht beschikken,

Art. 10. § I De rechtmatig bijeengekomen algemene vergadering vertegenwoordigt alle leden al dan niet aanwezig; haar besluiten gelden dan ook voor de leden die niet stemmen of tegenstemmen.

§ 2. De algemene vergadering is uitsluitend bevoegd voor:

1° de wijziging van de statuten;

2° de benoeming en de afzetting van de bestuurders;

3° de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een

bezoldiging wordt toegekend;

4° de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;

5° de goedkeuring van de begroting en van de rekening;

6° de ontbinding van de vereniging;

7° de aanduiding van de vereffenaars en het bepalen van hun bevoegdheid en de wijze van vereffenen;

8° de uitsluiting van een lid;

9° de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;

10° alle gevallen waarin de statuten dat vereisen.

Art. 11. - § 1. In de loop van het eerste semester van elk burgerlijk jaar wordt ten minste één gewone algemene vergadering gehouden voor het goedkeuren van de rekeningen van het afgelopen jaar en van de begrotingen voor het volgend jaar.

M0D2.7

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -17/08/2015 - Annexes du Moniteur belge

§ 2. Buitengewone algemene vergaderingen kunnen gehouden worden op initiatief van de raad van bestuur of op verzoek van ten minste één vijfde van de leden van de vereniging.

§ 3. Elke oproeping tot een algemene vergadering dient schriftelijk te gebeuren ten minste acht dagen op voorhand. Zij kan alleen geldig gedaan worden onder handtekening van de voorzitter van de raad van bestuur of van twee bestuurders. Alle leden moeten opgeroepen worden. De oproeping vermeldt dag, uur, plaats van de vergadering alsook de agenda.

§ 4. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door de oudste der aanwezige bestuurders.

§ 5. De algemene vergadering kan enkel geldig besluiten nemen omtrent aangelegenheden die uitdrukkelijk op de agenda staan of die door de meerderheid van de aanwezige leden worden aanvaard.

§ 6. In gewone gevallen kan de algemene vergadering geldig besluiten nemen met eenvoudige meerderheid van stemmen, mits ten minste de helft der leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Besluiten in verband met statutenwijziging, uitsluiting van Ieden of vrijwillige ontbinding kunnen slechts genomen worden mits de voorwaarden, bepaald bij artikelen 8, 12, 20 en 26 quater van de wet van 27 juni 1921, in acht genomen worden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. Indien minstens de helft der aanwezige leden hierom verzoekt, is de stemming geheim.

§ 7. Van elke algemene vergadering wordt een verslag opgemaakt dat ondertekend wordt door de voorzitter en aan alle leden bezorgd wordt, uiterlijk tegen de bijeenroeping tot de volgende algemene vergadering.

TITEL IV. - RAAD VAN BESTUUR

Art. 12. - § 1. De raad van bestuur bestaat uit teminste drie Ieden benoemd door de algemene vergadering en te allen tijde door deze afzetbaar.

§ 2. De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit.

§ 3. Om tot bestuurder verkozen te worden moet men lid zijn van de vereniging, of een gemandateerde vertegenwoordiger van het lid, indien deze een rechtspersoon is.

§ 4. De bestuurders worden verkozen voor onbepaalde duur.

Indien het bestuursmandaat voortijdig eindigt door overlijden, vrijwillig ontslag, afzetting of niet meer vervullen van de lidmaatschapvoorwaarde, wordt door de algemene vergadering in de vervanging van deze bestuurder voorzien.

Tot zolang in de vervanging van een bestuurder niet is voorzien, oefenen de overige bestuurders de volledige bevoegdheden van de raad van bestuur uit.

§ 5. De bestuurders duiden onder elkaar een voorzitter, een secretaris en een schatbewaarder aan.

Art. 13. - § 1. De raad van bestuur bestuurt, vertegenwoordigt en verbindt geldig de vereniging, zonder bijkomende machtiging van de algemene vergadering, in alle gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen.

Hij treedt op, als eiser of verweerder, in alle rechtsgedingen, en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen.

Zonder uitzondering is hij bevoegd voor alle handelingen van bestuur en van beschikking, met inbegrip van het vervreemden, zelfs om niet, van roerende of onroerende goederen en van het hypothekeren, van het ontlenen en uitlenen, voor om het even welke termijn, van alle handels- en bankverrichtingen, van het opheffen van hypotheken.

Onroerende goederen kunnen slechts vervreemd of met een zakelijk recht bezwaard worden en grote renovatie- of verbouwingswerken kunnen slechts uitgevoerd worden bij beslissing van de raad van bestuur, na schriftelijk een gemotiveerd verzoek van de pastoor van de parochie, medeondertekend door verantwoordelijke leken, waar het onroerend goed gelegen is.

§ 2. Alle bevoegdheden die niet door de wet of door de statuten zijn toegewezen aan de algemene vergadering, worden uitgeoefend door de raad van bestuur,

MOD2.1

§ 3. De raad van bestuur kan zijn bevoegdheid geheel of gedeeltelijk overdragen aan één of meer bestuurders, in het bijzonder wat betreft het dagelijks bestuur van de vereniging en het gebruik van de maatschappelijke handtekening aan dit bestuur verbonden. Deze delegatie is op ieder ogenblik herroepbaar.

§ 4. Om tegenover derden de vereniging rechtsgeldig te vertegenwoordigen en te verbinden is nodig en volstaan de gezamenlijke handtekeningen van twee bestuurders, zonder dat dezen daarvoor enige bijzondere machtiging of beraadslaging moeten voorleggen.

§ 5. De raad van bestuur kan bij gewone meerderheid een deel van haar bevoegdheden delegeren aan één of meer personen, al dan niet bestuurders en deze dienovereenkomstig benoemen als persoon, gemachtigd de vereniging te vertegenwoordigen. De voornoemde volmachten worden alleen of gezamenlijk uitgeoefend. Deze machtiging dient echter door de raad van bestuur nauwkeurig omschreven te worden en geldt enkel voor bijzondere en beperkte volmachten, die te allen tijde zonder opgave van reden door de raad van bestuur herroepen kunnen worden.

§ 6. De raad van bestuur vaardigt alle huishoudelijke reglementen uit die hij nodig oordeelt. Art. 14. - § 1. De raad van bestuur vergadert minstens éénmaal per jaar,

§ 2. De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders. De oproeping gebeurt schriftelijk, ten minste acht dagen op voorhand en vermeldt dag, uur, plaats, agenda.

§ 3. De raad van bestuur kan slechts geldig vergaderen wanneer minstens de helft van de bestuurders aanwezig zijn. Iedere bestuurder beschikt over één stem. Een bestuurder mag zich door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen. Een bestuurder mag echter niet over meer dan één volmacht beschikken. De besluiten van

e de raad van bestuur moeten goedgekeurd worden door ten minste de helft van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door een lid daartoe bij meerderheid verkozen onder de aanwezigen.

e

§ 4. Van elke raad van bestuur wordt een verslag opgemaakt dat ondertekend wordt door de voorzitter en aan de bestuurders bezorgd wordt, uiterlijk tegen het bijeenroepen van de volgende vergadering. Het goedgekeurde verslag wordt ondertekend door de voorzitter en secretaris.

TITEL V. - DIVERSE BEPALINGEN

eq

Art. IS. - Het boekjaar loopt van I januari tot 31 december.

Elk jaar moet de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering rekenschap geven over zijn beleid tijdens het afgelopen dienstjaar. De raad stelt de rekening vast van het vorig jaar en maakt de begroting op voor het volgend jaar. Beide worden elk jaar, en ten laatste zes maanden na de afsluiting van bet boekjaar, onderworpen aan de goedkeuring van de algemene vergadering.

Art. 16. - Behoudens het geval van rechterlijke ontbinding, kan tot de vrijwillige ontbinding slechts besloten worden door de algemene vergadering, overeenkomstig artikel 20 van de wet van 27 juni 1921. In het ontbindingsbesluit worden tevens één of meer vereffenaars aangeduid, overeenkomstig artikel 19 en 22 van de wet van 27 juni 1921.

Art. 17. - In geval van ontbinding om welke reden dan ook, beslist de algetnne vergadering, na

1: voorafgaandelijk en schriftelijk akkoord van de plaatselijke bischoppelijke overheid, over de bestemming van het overblijvend actief, na het vereffenen der schulden en het aanzuiveren der lasten. Het bezit zal worden toevertrouwd aan een ander katholieke vereniging, waarvan het maatschappelijk doel gelijkaardig is, aan te duiden door de algemene vergadering.

Art. 18. - Voor zover het niet strijdig is met de openbare orde naar Belgisch recht, zef de vereniging zich schikken naar de bepalingen vastgesteld in het Wetboek van Canoniek Recht, inzonderheid de canones over

1: het bestuur van het tijdelijke en tevens in de 'Beileidsnota over het financiële beheer in de parochies en federaties', uitgevaardigd door de bisschop van Hasselt.

Art. 19. - Voor alles wat niet door de statuten is geregeld, is de wetgeving van de VZW van toepassing.

MOO 2.1

Luik B - Vervolg

II. NIEUWE RAAD VAN BESUUR

Iot dezelfde buitengewone algemene vergadering van 30 april 2015 heeft de voornoemde vereniging het ontslag ais lid en bestuurder aanvaard van René Hex (NN 5 103 15 259 92) en van Plessers Mathieu (NN.530917 213 65) en tevens als nieuwe bestuurders aangesteld: Hermans Frans, Vandekerkhof Tony en Hendrikus Claassen. De overige benoemde bestuurders blijven in hun ambt, zodat thans de volledige Raad van Bestuur als volgt is samengesteld:

1.Claassen Hendrikus, Kleine Hoolstraat 44, 3540 Herk de-Stad (NN. 521105 211 32);

2. Coppejans August, Markt 3, 3540 Herk-de-Stad (NN. 470821 237 79);

3. Demeer Robert, Sint-Truidersteenweg 181, 3540 Herk de-Stad (NN. 460203 345 60);

4. Hermans Frans, Begijnhofplein 4 bus 1, 3545 Halen (NN. 460403 201 24);

5. Hermans Luc, Hasselsesteenweg 23, 3540 Herk-de-Stad (NN. 431126 163 37);

. 6. Vandekerkhof Tony, Kerkstraat 14, 3560 Lummen (NN. 600503 287 45).

Voor-

behouden

aan het

Belgisch

Staatsblad

7\;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad -17/08/2015 - Annexes du Moniteur belge

Deze hebben onder elkaar aangesteld:

voorzitter: Coppejans August

secretaris: Claassen Hendrikus

schatbewaarder: Demeer Robert

Gedaan te Herk-de-Stad, 30 april 2015.

Coppejans August, Claassen Hendrikus,

voorzitter secretaris

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging of stichting ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Coordonnées
ASSOCIATIE DER PAROCHIALE WERKEN VAN HET KAN…

Adresse
MARKT 3 3540 HERK-DE-STAD

Code postal : 3540
Localité : HERK-DE-STAD
Commune : HERK-DE-STAD
Province : Limbourg
Région : Région flamande