FLANDERS MAKE, AFGEKORT : MAKE

Association sans but lucratif


Dénomination : FLANDERS MAKE, AFGEKORT : MAKE
Forme juridique : Association sans but lucratif
N° entreprise : 860.286.268

Publication

02/07/2014
ÿþVoo behou aan t Belgh Staatsl

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

111111M12I00*il

Ondernemingsnr : 0860.286.268 Benaming

(voluit) Flanders' MECHATRONICS Technology Centre

(verkort) : FMTC

Rechtsvorm: vzw

Zetel: Aug ust Reyerslaan 80 - 1030 Brussel

Onderwerp akte: Publicatie gewijzigde statuten

De Buitengewone Algemene Vergadering van "Flanders' MECHATRON1CS Technology Centre" (FMTC) vzw, gehouden op 8 mei 2014 te 1030 Brussel, Diamant Building - August Reyerslaan 80, heeft unaniem de integrale vervanging van de statuten goedgekeurd,

STATUTEN SOC MAAKINDUSTRIE VZW

NAAM, ZETEL, DOEL EN DUUR

Artikel 1 - Naam

De vereniging is een vereniging zonder winstoogmerk in de zin van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (samen met de uitvoeringswetgeving, de "V&S Wet"). De vereniging heeft als naam "SOC Maakindustrie". Deze naam staat voor "Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie" in het Nederlands en "Strategic Research Centre Manufacturing industry", in het Engels..

De vereniging is slechts gerechtigd de benaming "strategisch onderzoekscentrum" en de afkorting "SOC" te gebruiken, op voorwaarde en gedurende de periode dat zij over een erkenning door de Vlaamse Regering als strategisch onderzoekscentrum beschikt, in de zin van artikel 29 van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid (het "Decreet van 30 april 2009").

Artikel 2 - Zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd te Oude Diestersebaan 133, 3920 Lommel en is gelegen in het gerechtelijk arrondissement Limburg.

De voertaal is het Nederlands.

De zetel kan door een beslissing van de algemene vergadering, genomen overeenkomstig de voorwaarden voor een statutenwijziging, verplaatst worden binnen het Nederlandse taalgebied of naar het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.

Artikel 3- Doel

De vereniging heeft tot doel de lange termijn versterking van de internationale competitiviteitspositie van de Vlaamse maakindustrie door het uitvoeren van industriegedreven, precompetitief, excellent, strategisch en toegepast onderzoek in de domeinen mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën.

Het door de vereniging gevoerde onderzoek dient een belangrijk valorisatlepotentleel te bezitten, zodat he onderzoekscentrum als aantrekkingspool voor nieuwe bedrijfsactiviteiten in het Vlaamse Gewest kan gelden en ondersteuning kan bieden aan bestaande bedrijfsactiviteiten.

De vereniging kan, in het algemeen, zowel in België ais in het buitenland, elle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden of kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van haar ideëel niet-winstgevend doel met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en voor zover de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van haar ideëel niet-winstgevend doel.

Tot deze activiteiten behoren onder meer:

- initiatieven ter ondersteuning van aile ondernemingen die actief zijn in de Vlaamse maakindustrie, en in het bijzonder van kleine ondernemingen en middelgrote ondernemingen, in de zin van artikel 3 van het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid (de "KMO's"), die actief zijn in de Vlaamse maakindustrie;

- de valorisatie van het door de vereniging gevoerde onderzoek;

neergelegteoritvangen op

2 3 JUNI 2014

ter griffie varreiNederlandstalige

recritbank-va-n--kooptrandet Bru ssef

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

1

MOD 2.2

ar

A

,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

- onroerende goederen verwerven en beheren;

- deelnemen in andere VZW's, vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, organisaties, of

instellingen;

- leningen aangaan of toestaan,

Artikel 4- Duur

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur,

DE LEDEN

Artikel 5 - Leden

De vereniging telt werkende leden en toegetreden leden.

Alle rechtspersonen, ongeacht hun doel en ongeacht hun juridische vorm kunnen zich kandidaat stellen om

toe te treden als werkend of toegetreden lid, op voorwaarde dat zij het maatschappelijk doel van de vereniging

ondersteunen, een toegevoegde waarde hebben voor de vereniging en bereid zijn haar statuten na te leven.

Onder dezelfde voorwaarden kunnen ook natuurlijke personen zich kandidaat stellen om toe te treden als

toegetreden lid.

Het maximaal aantal leden van de vereniging is onbeperkt,

Artikel 5.1 - Werkende leden:

De werkende leden worden onderverdeeld in de volgende drie categorieën:

- Categorie 1: de bedrijven-rechtspersonen, die voldoen aan volgende twee cumulatieve voorwaarden:

o een productie en/of ontwikkelingsactiviteit hebben in het Vlaamse Gewest;

o de potentie hebben om te kunnen deelnemen aan de onderzoeksprojecten van de vereniging.

- Categorie 2: de vijf Vlaamse universiteiten zoals bedoeld in artikel 11.2 van de Codificatie van 11 oktober 2013 van de decretale bepalingen betreffende het hoger onderwijs.

- Categorie 3: het Vlaamse Gewest.

Artikel 5.2 - Toegetreden leden:

De toegetreden leden zijn alle vennootschappen, verenigingen, instellingen of andere organisaties en alle natuurlijke personen die niet tot de voornoemde categorieën van werkende leden behoren en toegelaten worden tot de vereniging overeenkomstig artikel 6.

Artikel 6 - Toetreding

Kandidaat werkende en toegetreden leden dienen hun kandidaatstelling schriftelijk te richten aan de raad van bestuur, De raad van bestuur zal beslissen over de aanvaarding van de kandidaat op zijn eerstvolgende vergadering. Indien de raad een gunstige beslissing neemt, zal hij in zijn beslissing preciseren of de kandidaat wordt toegelaten als werkend lid, dan wel als toegetreden lid, en, in het eerste geval, tot welke categorie hij of zij zal behoren.

De raad van bestuur beslist over de kandidaatstelling in overeenstemming met de bepalingen van artikel 26.

De raad van bestuur beslist naar eigen inzicht en zonder bijzondere motivering en houdt hierbij rekening met het fundamentele open karakter van de vereniging, met de mogelijke bijdrage van het kandidaat-lid tot de verwezenlijking van het maatschappelijk doel van de vereniging en de mogelijke toegevoegde waarde van het kandidaat-lid voor de vereniging.

De toetreding tot de vereniging houdt van rechtswege de instemming in met het maatschappelijk doel, de statuten, het reglement van inwendige orde, het good govemance charter en aile beslissingen van de organen van de vereniging.

Werkende leden van de vereniging hebben alle rechten en plichten die in de V&S Wet en de statuten van de vereniging worden beschreven,

Toegetreden leden hebben enkel de rechten en plichten die in deze statuten worden omschreven of die hen worden toegekend krachtens het reglement van inwendige orde bedoeld in artikel 33.

Artikel 7 - Duur lidmaatschap

Het lidmaatschap van de werkende en toegetreden leden van de vereniging is van onbepaalde duur,

Leden kunnen zelf uittreden, hun lidmaatschap kan van rechtswege eindigen of ze kunnen uitgesloten of geschorst worden in overeenstemming met artikel 8.

Artikel 8- Beëindiging en schorsing lidmaatschap

Artikel 8.1 - Ontslag

De werkende leden en de toegetreden leden kunnen op elk ogenblik ontslag nemen als lid van de vereniging middels een schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur.

Niettemin kan het ontslag van een werkend lid niet tot gevolg hebben dat het aantal leden daalt onder het minimum aantal dat is voorgeschreven door de V&S Wet, zo niet zal het ontslag opgeschort worden tot een nieuw werkend lid door de raad van bestuur werd aanvaard.

Artikel 8.2  Beëindiging van rechtswege

Op het ogenblik dat een werkend lid niet meer voldoet aan de voorwaarden van artikel 5.1 eindigt zijn

lidmaatschap door de loutere vaststelling van dit feit door de raad van bestuur. De beslissing houdende deze

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

vaststelling vereist een meerderheid van de stemmen binnen elk van de vier (4) categorieën van bestuurders als vermeld in artikel 18. Het betreffende werkend lid wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

Het lidmaatschap eindigt van rechtswege op het ogenblik dat het werkend of toegetreden lid als rechtspersoon failliet of onvermogend wordt verklaard of wordt ontbonden.

Artikel 83- Uitsluiting

Tot de uitsluiting van een werkend lid kan slechts door de algemene vergadering met een meerderheid van drie vierden (3(4) van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden beslist worden, waarbij de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden tenminste over drie vierden (3/4) van de stemmen beschikken. Het lid van wie de uitsluiting voorgesteld wordt, dient voorafgaandelijk per sang etekende brief van dit gemotiveerd voornemen op de hoogte gebracht te worden teneinde zijn verdediging te kunnen waarnemen op de desbetreffende algemene vergadering.

De raad van bestuur kan tot de beslissing van de eerstvolgende algemene vergadering inzake de uitsluiting van een werkend lid, een werkend lid schorsen dat zich zou schuldig gemaakt hebben aan handelingen die strijdig zijn met de wet of de statuten.

Een toegetreden lid kan middels een besluit van de raad van bestuur bij twee derde (2/3e) meerderheid van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde bestuurders worden uitgesloten.

8.4  Gevolgen

Noch de ontslagnemende leden, noch de leden wier lidmaatschap van rechtswege is beëindigd, noch de geschorste of uitgesloten leden kunnen enige aanspraak maken op het vermogen van de vereniging of de terugbetaling van of vergoeding voor de door hen gestorte bijdragen of lidgelden vorderen. Zij kunnen staat, noch rekeningsopgave, noch verzegeling, noch boedelbeschrijving vorderen.

Een ontslagnemend werkend of toegetreden lid is gehouden tot de betaling van het volledige jaarlijkse lidgeld dat verschuldigd is voor het jaar waarin het ontslag wordt ingediend.

TOETREDiNGSBIJDP.AGE, LIDGELD, MIDDELEN EN B1JORAGEN

Artikel 9- Toetredingsbijdrage

Elk werkend lid van categorie 1 (met uitzondering van de KMO's) en van categorie 2 dient een eenmalige toetredingsbijdrage te betalen van maximum EUR 5.000.

Elk werkend lid van categorie 1 dat een KMO is, dient een eenmalige toetredingsbijdrage te betalen van maximum EUR 500.

Elk toegetreden lid dient een eenmalige toetredingsbijdrage te betalen die maximum de helft bedraagt van

de maximale bijdrage van het werkend lid van categorie 2.

Het maximaal bedrag van de toetredingsbijdragen wordt jaarlijks aangepast overeenkomstig het indexcijfer

van de consumptieprijzen (met als basisindex deze van juni 2014).

De raad van bestuur bepaalt de hoogte en de modaliteiten van de toetredingsbijdragen.

Het werkend lid van categorie 3 betaalt geen toetredingsbijdrage.

Artikel 10 - Jaarlijks lidgeld

De raad van bestuur kan een jaarlijks lidgeld voor werkende en toegetreden leden instellen waarvan hij de

hoogte en modaliteiten bepaalt.

Dit jaarlijks lidgeld kan, voor werkende leden van categorie 1 (met uitzondering van de KMO's) en van

categorie 2, maximaal EUR 5.000 bedragen.

Voor werkende leden van categorie 1 die KMO's zijn, kan het jaarlijks lidgeld maximaal EUR 500 bedragen.

Voor toegetreden leden kan het jaarlijks lidgeld maximaal de helft bedragen van de maximum bijdrage van

het werkend lid van categorie 2.

Het maximaal bedrag van het jaarlijkse lidgeld wordt jaarlijks aangepast overeenkomstig het indexcijfer van

de consumptieprijzen (met als basisindex deze van juni 2014).

Het werkend lid van categorie 3 betaalt geen jaarlijks lidgeld.

Het lidmaatschap van werkende en toegetreden leden die hun fidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar

niet betalen binnen de door de raad van bestuur vooropgestelde termijn, wordt opgeschort vanaf het ogenblik

van de verzending van een schriftelijke aanmaning tot betaling.

Werkende en toegetreden leden die hun licfmaatschapsbijdrage niet betalen na het verstrijken van de

regularisatietermijn, vermeld in de schriftelijke aanmaning bedoeld in het vorige Ild, worden geacht van

rechtswege ontslagnemend te zijn,

Artikel 11 - Middelen

De middelen van de vereniging bestaan uit:

- de toetredingsbijdragen en lidgelden van de leden;

- de liberaliteiten waarvan zij geniet overeenkomstig de geldende wettelijke bepalingen;

- de inkomsten uit haar bezittingen en de bedragen ontvangen ter gelegenheid van door haar geleverde diensten;

- de subsidies die haar worden toegekend door de supranationale, federale, gemeenschaps-, gewestelijke of plaatselijke overheden C door iedere andere instelling;

- alle andere inkomsten die wettelijk toegelaten zijn, inclusief contractuele vergoedingen.

ALGEMENE VERGADERING

Artikel 12- Samenstelling

De algemene vergadering bestaat uit alle werkende leden.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De stemmen die de werkende leden op de algemene vergadering kunnen uitoefenen zijn als volgt verdeeld over de verschillende categorieën van werkende leden:

" De werkende leden van categorie 1: duizend gedeeld door het totaal aantal werkende leden van categorie

1 op het ogenblik van de uitoefening van het stemrecht (1.0001 totaal ## werkende leden categorie 1) stemmen per lid;

" De werkende leden van categorie 2: duizend gedeeld door het totaal aantal werkende leden van categorie

2 op het ogenblik van de uitoefening van het stemrecht (1.000/totaal 1$ werkende leden categorie 2) stemmen per lid;

" Het werkend lid van categorie 3: 1,000 stemmen.

Elk werkend lid kan zich bij volmacht laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid. Een werkend lid

mag slechts drager zijn van volmachten van twee andere werkende leden. De volmachten mogen hetzij

schriftelijk, hetzij per fax of per e-mail gegeven worden en worden neergelegd op het bureau van de

vergadering.

De toegetreden leden, de waarnemer van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie

("IWT"), de waarnemer van het Departement Economie Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid

("EWI"), eventuele andere waarnemers zoals bepaald in het convenant, gesloten in uitvoering van het Decreet

van 30 april 2009 (het "convenant"), alsook de regeringsafgevaardigden, hebben het recht om de algemene

vergaderingen met raadgevende stem bij te wonen.

Artikel 13- Bevoegdheden

De volgende bevoegdheden kunnen uitsluitend door de algemene vergadering worden uitgeoefend:

- de wijziging van de statuten;

- de benoeming en het ontslag van de bestuurders en van de commissaris;

- de goedkeuring van de jaarlijkse begroting en van de jaarrekening;

- het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris en het bepalen van de modaliteiten van

een eventuele bezoldiging voor de bestuurders en de commissaris;

- de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

- de goedkeuring van het reglement van inwendige orde, op voorstel van de raad van bestuur;

- de goedkeuring van het good governance charter, op voorstel van de raad van bestuur;

- de uitsluiting van een werkend lid;

- de ontbinding van de vereniging;

- de andere bevoegdheden die haar door de V&S Wet of deze statuten uitdrukkelijk zijn voorbehouden.

Artikel 14- Meerderheden

De beslissingen van de algemene vergadering worden genomen, ongeacht over hoeveel stemmen de op de vergadering aanwezige of vertegenwoordigde leden beschikken, bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde werkende leden, onthoudingen niet inbegrepen, behalve in de gevallen waarin de wet of de statuten het anders voorzien,

De werkende leden kunnen in de algemene vergadering geldig beslissen over een statutenwijziging overeenkomstig artikel 8 van de V&S Wet, met een meerderheid van twee derden (2/3) van de stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde werkende leden, waarbij de aanwezige of geldig vertegenwoordigde werkende leden over minstens twee derden (2/3) van de stemmen dienen te beschikken. Wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, kan zij bovendien alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfden (4/5) van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden. Geen statutenwijziging kan worden aangenomen dan met de instemming van een meerderheid van stemmen binnen elke categorie van leden.

Ingeval het aanwezigheidsquorum vermeld in het voorgaande lid op de eerste vergadering niet wordt bereikt, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en beslissen over de punten die op de dagorde van de vorige vergadering waren opgenomen ongeacht over hoeveel stemmen de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden beschikken. De tweede vergadering mag niet vroeger dan vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden, en niet later dan dertig dagen na de eerste vergadering.

Over de ontbinding van de vereniging kan slechts worden beslist door een algemene vergadering waarop de aanwezige of geldig vertegenwoordigde werkende leden over minstens vier vijfden (4/5) van de stemmen beechikken. De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van vier vijfde (4/5) van de stemmen van de aanwezige en geldig vertegenwoordigde werkende leden. Een beslissing tot ontbinding vereist een meerderheid van stemmen binnen elke categorie van leden.

Ingeval het aanwezigheidsquorum vermeld in het voorgaande lid op de eerste vergadering niet wordt bereikt, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en beslissen over de punten die op de dagorde van de vorige vergadering waren opgenomen ongeacht over hoeveel stemmen de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden beschikken. De tweede vergadering mag niet vroeger dan vijftien dagen volgend op de eerste vergadering warden gehouden, en niet later dan dertig dagen na de eerste vergadering.

Artikel 15- Bijeenroeping

De gewone algemene vergadering wordt ieder jaar op de derde dinsdag van de maand mei gehouden op de maatschappelijke zetel of enige andere plaats vernield in de oproeping. Indien deze dag een feestdag is, wordt de gewone algemene vergadering gehouden op de eerstvolgende werkdag.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

Een bijzondere of een buitengewone algemene vergadering zal op ieder ogenblik bijeengeroepen worden telkens als het doel of het belang van de vereniging het vereist bij beslissing van de raad van bestuur of op verzoek van minstens één vijfde (1/5) van het totale aantal werkende leden. In dit laatste geval dient het verzoek gericht aan de raad van bestuur de verschillende punten te vermelden die moeten voorgelegd worden aan de vergadering die wordt bijeengeroepen binnen eenentwintig (21) dagen na het verzoek tot bijeenroeping en wordt gehouden uiterlijk op de veertigste (40) dag na het verzoek.

De oproeping voor zowel de gewone als de bijzondere of buitengewone algemene vergadering wordt door de raad van bestuur tenminste acht dagen voor de vergadering verzonden naar aile werkende en toegetreden leden, naar de waarnemers van het IWT en van EWI, eventuele andere waarnemers zoals bepaald in het convenant, alsook naar de regeringsafgevaardigden per fax, e-mail, gewone post of aangetekende brief op het nummer of adres dat de leden, waarnemers en regeringsafgevaardigden daartoe laatst heeft opgegeven aan de raad van bestuur.

Alleen als aile werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en ermee instemmen, kan de algemene vergadering geldig beraadslagen en beslissen zonder dat de oproepingstermijn gerespecteerd werd.

De oproepingsbrief wordt getekend door de voorzitter van de raad van bestuur in naam van die raad en vermeldt de plaats, dag en uur van de vergadering.

De agenda wordt in de oproepingsbrief vermeld en vastgesteld door de raad van bestuur. Eik voorstel, ondertekend door tenminste één twintigste (1/20) van de leden, wordt op de agenda gebracht. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen niet behandeld worden op de vergadering, tenzij alle werkende leden aanwezig of geldig vertegenwoordigd zijn en eenparig instemmen met de behandeling van deze onderwerpen.

Artikel 16 - Voorzitter, secretaris en notulen

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, in geval van afwezigheid van deze laatste, door de ondervoorzitter of, in diens afwezigheid door een bestuurder aangeduid door diens collega's of, bij afwezigheid van aile bestuurders, door een lid van de vergadering door deze laatste aangeduid. De secretaris van de raad van bestuur treedt op als secretaris van de algemene vergadering. Bij zijn afwezigheid duidt de voorzitter van de vergadering een secretaris aan.

Van de vergaderingen van de algemene vergadering worden notulen opgesteld, die in een register worden bijgehouden en ondertekend door de voorzitter, de secretaris evenals door de leden die erom vragen. De volmachten worden gehecht aan de notulen van de vergadering waarvoor ze zijn gegeven. Dit register wordt op de zetel van de vereniging bewaard waar aile leden er kennis van kunnen nemen overeenkomstig de in de V&S Wet of in haar uitvoeringsbesluiten vastgelegde modaliteiten, zonder echter het register te mogen verplaatsen.

De uittreksels van de notulen van de algemene vergadering worden geldig ondertekend door de voorzitter of een bestuurder.

BESTUUR

Artikel 17 - Raad van bestuur

De raad van bestuur is samengesteld uit bestuurders, benoemd door de algemene vergadering onder de kandidaten voorgedragen door de werkende leden overeenkomstig artikel 18. Het aantal bestuurders moet in elk geval altijd lager zijn dan het aantal leden van de vereniging.

Op grond van een beslissing van de Vlaamse Regering werd de vereniging vrijgesteld van de verplichting om onafhankelijke bestuurders te benoemen in de zin van het decreet van 22 november 2013 betreffende deugdelijk bestuur in de Vlaamse publieke sector, op voorwaarde dat minimaal drie bestuurders onafhankelijke bestuurders zijn in de zin van artikel 19. De onafhankelijke bestuurders warden benoemd door de algemene vergadering, op voordracht van de raad van bestuur.

De bestuurders zijn natuurlijke personen.

Maximaal twee derde (2/3) van de bestuurders zijn van hetzelfde geslacht.

De bestuurders worden benoemd voor een termijn van zes jaar. Het mandaat is onbeperkt hernieuwbaar.

De opdracht van een bestuurder eindigt door het verstrijken van zijn mandaat, door overlijden, door vrijwillig ontslag of door herroeping van het mandaat door de algemene vergadering.

Aile bestuurders kunnen te allen tijde door de algemene vergadering afgezet worden door een beslissing genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden, voor zover het totaal aantal aanwezige en vertegenwoordigde leden minstens over de helft van de stemmen beschikt. De onafhankelijke bestuurders kunnen evenwel slechts worden ontslagen door de algemene vergadering, op voordracht van de raad van bestuur, in geval van ernstige redenen.

Elke bestuurder kan ook op ieder ogenblik zijn vrijwillig ontslag indienen door het bij aangetekend schrijven kenbaar te maken aan de raad van bestuur.

Indien door vrijwillig ontslag of verstrijken van de termijn de raad van bestuur niet meer geldig is samengesteld, blijven deze bestuiirders hun mandaat voortzetten totdat hun mandaat is hernieuwd of totdat in hun vervanging is voorzien door de algemene vergadering. Bij ontslag van een bestuurder dient de algemene vergadering zo spoedig mogelijk een nieuwe bestuurder te benoemen.

De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos tilt, behoudens andersluidende beslissing van de algemene vergadering. De algemene vergadering bepaalt desgevallend de modaliteiten van deze bezoldiging.

De bestuurders oefenen hun mandaat uit als college.

Artikel 18 - Samenstelling raad van bestuur

De raad van bestuur zal worden samengesteld uit zestien (16) bestuurders.

De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering respecteert de volgende voordrachtrechten van de categorieën van werkende leden vermeld in artikel 5.1;

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

- vijf (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende leden van categorie 1 (categorie 1-bestuurders), waaronder de ondervoorzitter;

- vijf (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende leden van categorie 2, waarbij elk werkend lid van categorie 2 het recht heeft om één bestuurder voor te dragen (categorie 2-bestuurders); drie (3) bestuurders worden benoemd op voordracht van het werkend lid van categorie 3 (categorie 3-bestuurders), waaronder de voorzitter;

- drie (3) onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 19 worden benoemd op voordracht van de raad van bestuur (categorie onafhankelijke bestuurders),

Voor elk te begeven mandaat van bestuurder dienen minstens twee kandidaten te worden voorgedragen aan de algemene vergadering.

Naast de hiervoor genoemde leden van de raad van bestuur, hebben de twee regeringsafgevaardigden aangeduid door de Vlaamse regering in overeenstemming met het Decreet van 30 april 2009 alsook de waarnemers aangeduid door het IVVT en EWI, eventuele andere waarnemers zoals bepaald in het convenant, zitting in de raad van bestuur met raadgevende stem.

Artikel 19 Onafhankelijke bestuurders

De raad van bestuur stelt de vereisten vast waaraan kandidaten voor het mandaat van onafhankelijk bestuurder moeten voldoen op het vlak van bekwaamheden, kennis en ervaring.

De raad van bestuur doet een open oproep tot kandidaatstelling voor een mandaat van onafhankelijk bestuurder. De oproep bevat een weergave van de vereisten waaraan kandidaten moeten voldoen en regelt de wijze van kandidaatstelling, waarbij minstens een curriculum vitae wordt voorgelegd.

De raad van bestuur vergelijkt de respectieve verdiensten van de kandidaten.

De onafhankelijke bestuurder wordt aangesteld op grond van zijn deskundigheid inzake het algemeen bestuur van de vereniging, zijn specifieke deskundigheid inzake de inhoudelijke materie en het beleidsveld waarin de vereniging actief is, alsook zijn onafhankelijkheid ten aanzien van het Vlaamse Gewest, de andere werkende leden van de vereniging en het dagelijks bestuur van de vereniging.

Zonder afbreuk te doen aan de overige vereisten in dit artikel, dient elke onafhankelijke bestuurder te beschikken over een industriële affiniteit,

Een persoon die een mandaat van uitvoerend lid van het bestuursorgaan, een functie van lid van het directiecomité of een functie van persoon belast met het dagelijks bestuur uitoefent ten gunste van een sectorfederatie of ondernemingsgroepering of van een entiteit die de disseminatie van projectresultaten van de vereniging naar bedrijven en instellingen ondersteunt (een disseminatiepartner), komt niet in aanmerking om te worden aangesteld als onafhankelijk bestuurder.

Voor het bepalen van de onafhankelijkheid van de bestuurder zijn de criteria uit de corporate governance code voor beursgenoteerde bedrijven richtinggevend.

Artikel 20 - Voorzitter, ondervoorzitter, secretaris

De raad van bestuur benoemt een voorzitter gekozen onder de bestuurders voorgedragen door het werkend

lid van categorie 3. De voorzitter dient te beschikken over een industriële affiniteit.

De raad van bestuur benoemt een ondervoorzitter die gekozen wordt onder de bestuurders voorgedragen

door de werkende leden van categorie

De raad van bestuur benoemt een secretaris, al dan niet één van de bestuurders en bepaalt de taken van

deze persoon.

Artikel 21 - Bevoegdheden raad van bestuur

De raad van bestuur is bevoegd om aile handelingen van bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn voor

de verwezenlijking van het doel van de vereniging, met uitzondering van die handelingen waarvoor volgens de

V&S Wet of deze statuten de algemene vergadering exclusief bevoegd is.

Zo kan hij onder meer, zonder dat deze opsomming beperkend is, roerende en onroerende goederen

vervreemden, met een hypotheek bezwaren en alle daden van beschikking stellen. De raad van bestuur kan

ook overgaan tot de aanwerving van het personeel van de vereniging.

Artikel 22- Dagelijks bestuur comités - lasthebbers

Artikel 22.1 - Dagelijks bestuur

De raad van bestuur kan het dagelijks bestuur van de vereniging alsook de daarmee gepaard gaande

externe vertegenwoordiging wat betreft dat dagelijks bestuur opdragen aan één persoon, al dan niet lid en/of

bestuurder, en, in voorkomend geval, zijn bezoldiging bepalen.

Indien de persoon belast met het dagelijks bestuur geen bestuurder is ("algemeen directeur"), heeft deze het

recht de raad van bestuur en de algemene vergadering met raadgevende stem bij te wonen.

De persoon belast met het dagelijks bestuur wordt door de raad van bestuur benoemd met een meerderheid

van drie vierden (3/4) van de stemmen van de aanwezige en geldig vertegenwoordigde bestuurders.

Artikel 22.2 - Comités  adviesraden - stuurgroepen

De raad van bestuur kan een benoemings- en bezoldigingscomité alsook een auditcomité oplichten,

waarvan hij de samenstelling, de nadere bevoegdheden en de procedureregels bepaalt in het reglement van

inwendige orde.

Daarnaast zal de raad van bestuur de comités, raden, adviesraden en stuurgroepen oprichten in

overeenstemming met de bepalingen van het convenant.

De raad van bestuur kan bijkomende advies- en stuurgroepen oprichten met bijzondere adviserende of

sturende bevoegdheden in het kader van de operationele werking van de vereniging.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

De raad van bestuur bepaalt de samenstelling, de nadere adviesbevoegdheden en de procedureregels van al deze comités, raden, adviesraden en stuurgroepen in het reglement van inwendige orde, rekening houdende met de maatschappelijke doelstelling van de vereniging. Hierbij houdt de raad van bestuur in het bijzonder rekening met het vermijden van belangenconflicten.

Artikel 22.3 - Bijzondere lasthebbers

De raad van bestuur kan bijzondere Iasthebbers aanstellen. Enkel bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. Deze bijzondere lasthebbers verbinden de vereniging slechts binnen de perken van de hun verleende volmacht.

Artikel 23- Vertegenwoordigingsbevoegdheid

De raad van bestuur vertegenwoordigt als college de vereniging in aile handelingen in en buiten rechte door de meerderheid van zijn leden,

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur en buiten bijzondere delegatie door de raad van bestuur zoals bepaald in artikel 22.3, wordt de vereniging in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door twee bestuurders die tot een verschillende categorie van bestuurders behoren en, binnen de grenzen van het dagelijks bestuur, door de persoon belast met het dagelijks bestuur.

Artikel 24- Vergadering raad van bestuur

De raad van bestuur vergadert minimaal zes (6) keer per jaar, telkens als de belangen van de vereniging dit vergen, alsook op vraag van om het even welke twee bestuurders, en wordt bijeengeroepen door de voorzitter of de ondervoorzitter minstens acht dagen voor de vergadering, met opgave van dagorde.

In uitzonderlijke omstandigheden en mits eenparige instemming van aile bestuurders volstaat een kortere oproepingstermijn.

De oproeping zal plaats, datum en uur vermeiden. De regeringsafgevaardigden, de waarnemers van het IWT en EWI, alsook eventuele andere waarnemers zoals bepaald in het convenant, worden steeds uitgenodigd voor vergaderingen van de raad van bestuur,

De vergaderingen van de raad van bestuur worden voorgezeten door de voorzitter. Bij afwezigheid van de voorzitter, wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter, door de persoon belast met het dagelijks bestuur of door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Een bestuurder mag zich op een welbepaalde vergadering van de raad van bestuur door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen bij volmacht, hetzij schriftelijk, hetzij per e-mail, hetzij per fax. Een bestuurder mag slechts drager zijn van één volmacht,

De raad van bestuur kan beraadslagen per video- of telefoonconferentie, voor zover alle deelnemers in staat zijn zich uit te drukken en verstaanbaar zijn voor alle andere deelnemers.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging dit vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk besluit. Daartoe moeten aile bestuurders unaniem akkoord zijn over de toepassing van de schriftelijke procedure en over het te nemen besluit. Deze procedure kan niet worden toegepast voor de vaststelling van de jaarrekening en de goedkeuring van het voorstel van jaarlijkse begroting.

Artikel 25 - Belangenconflicten

Als een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, mag hij niet deelnemen aan de beraadslagingen of beslissingen van de raad van bestuur over deze verrichtingen, noch aan de stemming in dat verband.

Artlkel 26 - Meerderheden raad van bestuur

Elke bestuurder beschikt over één stem.

De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen en besluiten wanneer tenminste één bestuurder van elke categorie van bestuurders genoemd in artikel 18 aanwezig of geldig vertegenwoordigd is.

Indien dit niet het geval is, kan een nieuwe vergadering worden bijeengeroepen die geldig zal beraadslagen en beslissingen nemen over de punten die op de dagorde van de vorige vergadering voorkwamen zelfs indien aan de aanwezigheidsvereiste van het vorige lid niet is voldaan. Deze nieuwe vergadering kan niet eerder plaatsvinden dan vijftien dagen na de eerste raad van bestuur.

Behoudens anders vermeld in deze statuten, worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde bestuurders.

Bij staking van stemmen heeft de voorzitter, dan wel de bestuurder die de vergadering voorzit, een doorslaggevende stem.

Volgende sleutelbeslissingen kunnen slechts worden genomen met instemming van minstens twee derde van de stemmen van de bestuurders binnen elke categorie van bestuurders genoemd in artikel 18:

- de benoeming en het ontslag van het orgaan van dagelijks bestuur;

- de goedkeuring van he voorstel van jaarlijkse begroting en wijzigingen daaraan;

- de goedkeuring van elke uitgave of investering die niet werd voorzien in de begroting en die een impact heeft die hoger is dan het drempelbedrag bedoeld in artikel 7 b) van Richtlijn 2004/18/EG van 31 maart 2004 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten (d.i. het drempelbedrag voor overheidsopdrachten voor leveringen en voor diensten geplaatst door andere aanbestedende diensten dan die welke in bijlage IV bij genoemde richtlijn zijn vermeld) (d.i, voor de periode 2014/2015, EUR 207.000 excl. BTW);

enige belangrijke wijziging in de aard van de activiteit en de strategie van de vereniging, met inbegrip van significante wijzigingen van de personeelsinzet in de vestigingen van de vereniging.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2014 - Annexes du Moniteur belge MOD 2.2

Over de besteding van de historische strategische reserves van de vereniging, zoals zij op 1 januari 2014 binnen de vereniging bestaan, kan enkel beslist worden na een positief advies van een representatieve werkgroep van werkende leden van categorie 1, samengesteld uit een delegatie van werkende leden van de vereniging die velôr 1 januari 2014 lid waren van de vereniging, zoals nader ingevuld in het reglement van inwendige orde.

Over de besteding van de historische strategische reserves van de vereniging, zoals zij na 1 januari 2014 aangroeien ten gevolge van een inbreng van dergelijke reserves in de vereniging, kan enkel beslist worden na een positief advies van een representatieve werkgroep van werkende leden van categorie 1, samengesteld uit een delegatie van werkende leden van de vereniging die deelgenoot waren van de entiteit die de inbreng van genoemde reserves in de vereniging heeft verricht, zoals nader ingevuld in het reglement van inwendige orde,

Deze beslissingen vereisen, naast genoemde positieve adviezen, een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde bestuurders.

De modaliteiten voor de samenstelling en werking van deze representatieve werkgroepen zullen uitgewerkt worden in het reglement van inwendige orde.

Artikel 27 - Notulen

Van de vergaderingen van de raad van bestuur worden notulen opgesteld die worden ondertekend door de voorzitter van de vergadering en de secretaris, en bewaard in een daartoe bestemd register. De volmachten worden gehecht aan de notulen van de vergadering waarvoor ze zijn gegeven. Dit register wordt op de zetel der vereniging bewaard waar alle leden er kennis van kunnen nemen overeenkomstig de in de V&S Wet of in haar uitvoeringsbesluiten vastgelegde modaliteiten,

De uittreksels van de notulen van de raad van bestuur, worden geldig ondertekend door de voorzitter of een bestuurder,

TOEZICHT, BEGROTING EN JAARREKENING

Artikel 28- Regeringsafgevaardigden

De Vlaamse Regering stelt bij de vereniging twee regeringsafgevaardigden aan. Eén regeringsafgevaardigde wordt aangesteld op voordracht van de Vlaamse minister, bevoegd voor het wetenschappelijk onderzoek en het technologisch innovatiebeleid, en één regeringsafgevaardigde wordt aangesteld op voordracht van de Vlaamse minister bevoegd voor de financiën en de begroting.

De regeringsafgevaardigde die aangesteld is op voordracht van de Vlaamse minister bevoegd voor het wetenschappelijk onderzoek en technologisch innovatiebeleid, houdt toezicht op de overeenstemming van de aanwending van de verstrekte toelage met het recht, de statuten van de vereniging, het convenant en de beginselen inzake behoorlijk bestuur. De regeringsafgevaardigde die aangesteld is op voordracht van de Vlaamse minister bevoegd voor de financiën en de begroting, oefent dezelfde toezichtsfunctie uit ais de regeringsafgevaardigde die aangesteld is op voordracht van de bevoegde minister, inzake de beslissingen met een budgettaire of financiële weerslag.

Elke regeringsafgevaardigde brengt verslag uit bij de minister die hem heeft voorgedragen voor aanstelling door de Vlaamse Regering

De regeringsafgevaardigden hebben met raadgevende stem zitting in de raad van bestuur en in de door de raad van bestuur ingestelde bestuursorganen met inbegrip van het in voorkomend geval ingestelde auditcomité en bezoldigingscomité. Zij worden uitgenodigd op aile vergaderingen van die bestuursorganen en worden op dezelfde manier ais de leden ervan tijdig in kennis gesteld van de dagorde en alle bijbehorende documenten,

Zij zijn gemachtigd om zich aile documenten en inlichtingen over het bestuur van de vereniging die zij nodig achten voor de uitoefening van hun mandaat, te doen verstrekken. De vereniging stelt de menselijke en materiële middelen ter beschikking die nodig zijn voor de uitoefening van hun mandaat, ter beschikking aan de regeringsafgevaardigden.

De regeringsafgevaardigden kunnen bij de bevoegde minister binnen een termijn van vier werkdagen een gemotiveerd beroep instellen tegen elke beslissing die zij strijdig achten met het algemeen belang, de wetten, decreten, ordonnanties en reglementaire besluiten, met het organiek statuut of met het convenant van de vereniging. Het beroep is opschortend.

Die termijn gaat in op de dag van de vergadering waarop de beslissing genomen werd, als de regeringsafgevaardigde daarop regelmatig uitgenodigd werd, en, als dat niet het geval is, de dag waarop hij er kennis van heeft gekregen.

Als de minister bij wie het beroep werd ingesteld, binnen een termijn van tien werkdagen, die ingaat op de dag van de vergadering waarop de beslissing genomen werd, ais de regeringsafgevaardigde daarop regelmatig uitgenodigd werd, en, ais dat niet het geval is, de dag waarop hij er kennis van heeft gekregen de nietigverklaring niet heeft uitgesproken, dan wordt de beslissing definitief.

De nietigverklaring van de beslissing wordt door de minister aan het betrokken bestuursorgaan in kwestie betekend.

Als de naleving van de wetten, decreten, ordonnanties en reglementaire besluiten, de statuten of het convenant dat vereisen, kan de minister of de regeringsafgevaardigde het bevoegde bestuursorgaan verplichten om, binnen de door hem gestelde termijn, te beraadslagen over ledere door hem bepaalde aangelegenheid,

De kosten die verbonden zijn aan de uitoefening van het ambt van regeringsafgevaardigde zijn ten laste van de vereniging.

Artikel 29 Boekjaar, boekhouding en jaarrekening

Het boekjaar van de vereniging loopt van één januari kat eenendertig december.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de bepalingen en de modaliteiten van de V&S Wet, De jaarrekening wordt opgesteld en bekendgemaakt overeenkomstig het bepaalde in de V&S Wet.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 02/07/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De jaarrekening van het afgelopen jaar en het voorstel van begroting voor het volgende jaar worden vastgesteld, respectievelijk goedgekeurd door de raad van bestuur en worden ter goedkeuring voorgelegd aan de jaarlijkse algemene vergadering.

Artikel 30 - lnzagerecht

Aile werkende leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen, alsmede aile notulen en beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van de personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden, evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

Het werkend lid kan zich hierbij laten helpen, maar niet vertegenwoordigen, door een raadsman, die lid van het Beroepsinstituut van Boekhouders, lid van het Instituut van Accountants, lid van het Instituut der Bedrijfsrevisoren, advocaat of notaris is. De vergoeding van de raadsman is ten laste van het belanghebbend lid.

Dit artikel is niet van toepassing ingeval de vereniging een commissaris heeft benoemd.

Artikel 31 - Commissaris

De algemene vergadering stelt, op advies van de raad van bestuur, uiterlijk tegen 31 december 2014 een commissaris aan, natuurlijk persoon of rechtspersoon, die lid is van het instituut voor Bedrijfsrevisoren en die belast wordt met de controle van de financiële toestand van de vereniging, van de jaarrekening en van de regelmatigheid in het licht van de V&S Wet en van de statuten, van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld ten behoeve van de algemene vergadering.

De commissaris wordt benoemd voor een termijn van drie jaar.

De algemene vergadering bepaalt de bezoldiging van de commissaris.

ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 32 - Ontbinding en vereffening

In geval van vrijwillige ontbinding stelt de algemene vergadering één of meerdere vereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheid evenals de vereffeningsvoorwaarden.

In geval van ontbinding worden de activa van de vereniging, na aanzuivering van de schulden, bij beslissing van de algemene vergadering toebedeeld aan een vereniging met een gelijkaardig belangenloos doel.

Zijn er verscheidene zodanige verenigingen, dan maakt de algemene vergadering, op voorstel van de vereffenaar(s), een keuze. Zijn er geen, dan worden de goederen overgedragen aan de vereniging, stichting of instelling, waarvan het doel het hierboven omschreven doel het meest nabij komt

SLOTBEPALINGEN

Artikel 33- Reglement van inwendige orde en good governance charter

Door de algemene vergadering wordt een reglement van inwendige orde alsook een good governance charter aangenomen met een meerderheid van drie vierden (3/4) van de stemmen van de aanwezige en geldig vertegenwoordigde werkende leden, waarbij de aanwezige of vertegenwoordigde leden over tenminste drie vierden (3/4) van de stemmen dienen te beschikken. Hetzelfde aanwezigheids- en meerderheidsquorum geldt in geval van wijzigingen van het reglement en het charter. Eventuele voorstellen van wijziging worden door de raad van bestuur voorgelegd aan de algemene vergadering.

Het reglement van inwendige orde omvat in elk geval op welke wijze de comités, raden, adviesraden en stuurgroepen worden samengesteld en hoe de werkende leden van categorie 1 hun bestuurders voordragen.

Het good governance charter omvat in elk geval alle bepalingen die bij wet of decreet worden vereist, alsook een regeling voor de belangenconflicten van de bestuurders, in overeenstemming met artikel 25 van deze statuten, en een regeling voor de belangenconflicten in de advies- en stuurgroepen van de vereniging.

Artikel 34 - Toepasselijk recht

De V&S Wet, zoals gewijzigd van tijd tot tijd, blijft van toepassing op alles wat niet uitdrukkelijk is geregeld in deze statuten. Daarnaast gelden eveneens de bepalingen van het reglement van inwendige orde en het good governance charter, In geval van tegenstrijdigheden tussen deze drie documenten, hebben de statuten voorrang op het reglement van inwendige orde, en heeft dit laatste reglement voorrang op het good governance charter.

Indien en zolang de vereniging door de Vlaamse regering erkend is als strategisch onderzoekscentrum in de zin van artikel 29 van het Decreet van 30 april 2009 zijn de bepalingen van dit Decreet van 30 april 2009 van toepassing.

Indien sommige bepalingen van onderhavige statuten in strijd zouden zijn met de dwingende voorschriften van de wet, dan dienen zij als ongeschreven beschouwd te worden, zonder dat dit de geldigheid van de andere bepalingen van de statuten kan aantasten,

Overgangsbepaling

De raad van bestuur zef, tot zolang geen onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 19 zijn benoemd, maar uiterlijk tot 1 november 2014, geldig zijn samengesteld uit dertien (13) bestuurders, benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering dient bij de benoeming van deze dertien (13) bestuurders rekening te houden met de volgende voordrachtrechten:

- vijf (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende leden van categorie 1 (categorie 1-bestuurders);

- vijf (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende leden van categorie 2, waarbij elk werkend !id van categorie 2 het recht heeft om één bestuurder voor te dragen (categorie 2-bestuurders);

- drie (3) bestuurders worden benoemd op voordracht van het werkend lid van categorie 3 (categorie 3-bestuurders),

MOD 2.2

Luik B - vervolg

Voor elk te begeven mandaat van bestuurder dienen minstens twee kandidaten te worden voorgedragen' aan de algemene vergadering

De aldus samengestelde raad van bestuur zal, tot op het ogenblik dat de onafhankelijke bestuurders worden benoemd en uiterlijk tot 1 november 2014, geldig kunnen beraadslagen en beslissen met naleving van de quora in deze statuten4

Marc Engels

Algemeen Directeur FMTC en lasthebber

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

Voor-

behouden

aan.het

Belgisch

Staatsblad

23/09/2014
ÿþ MOD 2.2

1,1.1):); = In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter griffie

Op de laatste blz. van Luik B vermelden:Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Versa : Naam en handtekening.

11111111,11111111111

Ondernemingsnr : 0860.286.268

benaming

(voluit) : SOC Maakindustrie

(verkort) :

Rechtsvorrn : vzw

Zetel: Oude Diestersebaan 133 3920 Lommel

Onderwerp akte: Ontslag en benoeming bestuurders

De Bijzondere Algemene Vergadering van de "SOC Maakindustrie vzw" gehouden op 23 mei 2014 te 9052 ZwijnaCrde, MRC/Sirris, Technologiepark 935, heeft beslist

4. Ontslag huidig bestuur

Alle huidige bestuurders van de vzw

zijde afgevaardigd bestuurder.

José Pinte Korbeekdamstraat 5 - 3050 Oud-Heverlee

en bestuurders:

Geert Ostyn Zilverbergstraat 9B - 8890 Moorslede

Hans Vande Sande Hafeblok 28 - 2640 Mortsel

Nicolas De Schuyter Sylvain Dupuisstraat 3, bus 31 8300 Knokke

Herman Derache Hazendreef (Heide) 4 - 2920 Kalmthout

Jean Van Helleputte Lange Loweg 3- 3360 Bierbeek

Dorniniek Reynaerts Konijnenhoekstraat 45 - 3053 Haasrode

Detiackere Koenraad Alfoncis Stesselstraat 8 - 3012 Leuven

Geladi Patrick De Lanteemstraat 5 - 8870 Kachtem

hebben hun ontslag aangeboden waarbij hun ontslag ingaat van zodra er nieuwe bestuurders benoemd worden.

5. Benoeming Bestuurders

Herman Derache overloopt de 13 voorgedragen bestuurders: 9 mannen en 4 vrouwen. Hierbij is niet voldaan aan de bepaling in artikel 17 van de statuten dat maximaal twee derde van de bestuurders van hetzelfde geslacht mogen zijn.

Hij wijst echter ook op de overgangsbepaling in de statuten van het SOC:

"Overgangsbepaling

De raad van bestuur zal, tot zolang geen onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 19 zijn benoemd, maar uiterlijk tot 1 november 2014, geldig zijn samengesteld uit dertien (13) bestuurders, benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering dient bij de benoeming van deze dertien (13) bestuurders rekening te houden met de volgende voordrachtrechten:

_e (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende ielen van categorie I (categorie I-bestuurders);

- vijf (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende leden van categorie 2, waarbij elk werkend lid van categorie 2 het recht heeft om één bestuurder voor te dragen (categorie 2-bestuurders);

- drie (3) bestuurders worden benoemd op voordracht van het werkend lid van categorie 3 (categorie 3-bestuurders).

Voor elk te begeven mandaat van bestuurder dienen minstens twee kandidaten te worden voorgedragen aan de algemene vergadering.

De aldus samengestelde raad van bestuur zal, tot op het ogenblik dat de onafhankelijke bestuurders worden benoemd en uiterlijk tot 1 november 2014, geldig kunnen beraadslagen en beslissen met naleving van de quora in deze statuten."

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

RECHTBANK van KOOPHANDEL te ANTWERPEN, afdeling HASSELT

12 SEP, aijtit

Griffie

MOD 2.2

.de

1 :

ir. Voor-

behouden aan het Belgisch

I_

Staatsblad __.

Luik B - Vervolg

De voorzitter stelt vast dat deze bepaling aangeeft dat op de Algemene Vergadering van vandaag nog niet tot benoeming van een raad van bestuur die aan alle statutaire vereisten voldoet, kan worden overgegaan. Het is pas nadat ook onafhankelijke bestuurders zullen zijn benoemd dat aan al deze vereisten zal zijn voldaan. In tussentijd zal de raad van bestuur geldig zijn samengesteld en geldig kunnen beraadslagen en beslissen in de samenstelling zoals die vandaag door de Algemene Vergadering zal warden beslist.

Na overleg onderschrijft de Algemene Vergadering met unanimiteit deze vaststelling van de voorzitter. Vervolgens benoemt de Algemene Vergadering unaniem volgende bestuurders:

" Op voordracht van Categorie 1:

Geert Ostyn Zilverbergstraat 9B - 88901Vloorslede

Paul Snauwaert Middelburgesteenweg 15- 8340 Moerkerke

Dirk Vanden Berghen Hogevveg 134 - 2800 Mechelen

Martine Reynaers G. Van der Lindenlaan 3110001 - 2570 Duffel

Barbara Willems Prinses Lydialaan 71 - 3001 Heverlee

" Op voordracht van Categorie 2:

Georges Gielen Eugeen Vanhoorenbekelaan 10 - 3010 Leuven

Ignace Lemahieu Diksmuidse Heerweg 164 - 8200 Sint-Andries/Brugge

Sonja Haesen Zwaluwweg 8 - 3140 Keerbergen

Ann Aerts Karel du Boislaan 37 - 2660 Hoboken

Paul Janssen Runkstersteenweg 354 - 3500 Hasselt

" Op voordracht van categorie 3:

Urbain Vandeurzen Jachthuislaan 19 - 3210 Linden/Lubbeek

Jan Adriaenssens De Braekeleerstraat 12 - 2018 Antwerpen

en Herman De Bode Bredabaan 67 - 2930 Brasschaat.

De Algemene Vergadering vraagt Marc Engels om deze benoemingen in het Staatsblad te laten publiceren.

Marc Engels

Algemeen Directeur FMTC en lasthebber

Tegelijk hiermee neergelegd : Verslag

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 23/09/2014 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden: Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting e organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

05/12/2014
ÿþ MOD 2.2

l i= In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter griffie

lIIII~~I~VI~IVNIS~NWW

*1421855 '

RECHTBANK van KOOPHANDEL te ANTWERPEN, afdeling HASSELT

2 6 NOV. 2014

Griffie

Ondernemingsnr : 0860.286.268

Benaming

(voluit) : SOC Maakindustrie

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Oude Diestersebaan 133 3920 Lommel

Onderwerp akte : Statutenwijziging

De Bijzondere Algemene Vergadering van SOC Maakindustrie vzw gehouden op dinsdag 4 november 2014 om 12 u 15 op de Celestijnenlaan 300, 3001 Heverlee heeft de volgende statutenwijzigingen aangenomen :

-Artikel 1, eerste paragraaf, 2de zin wordt vervangen door: De vereniging heeft als naam "Flanders Make" of afgekort "Make".

-Artikel 5,1  in categorie 1  buliet 2 wijzigt de verwoording "om te kunnen deelnemen" naar de zin "cm deel te nemen"

-Artikel 6  laatste paragraaf: wordt vóór het woord "krachtens" de woorden "respectievelijk opgelegd" toegevoegd

-Artikel 10  voorlaatste paragraaf: wordt het woord "lidmaatschapsbijdrage" vervangen door het woord "lidgeld"

-Artikel 10  laatste paragraaf: wordt het woord "lidmaatschapsbijdrage" vervangen door het woord "lidgeld" -Artikel 12  voorlaatste paragraaf: wordt aan het einde van de eerste zin "Elk werkend lid kan zich bij

volmacht laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid" de woorden "of door een derde" toegevoegd. -Artikel 12  voorlaatste paragraaf: bij de tweede zin worden na de woorden "Een werkend lid" de woorden

"inclusief zijn vertegenwoordiger" toegevoegd.

-Artikel 15  3de paragraaf wordt het woord "heeft" vervangen door "hebben",

-Artikel 17  paragraaf 2 wordt verwijderd: "Op grond van een beslissing van de Vlaamse Regering werd de vereniging vrijgesteld van de verplichting om onafhankelijke bestuurders te benoemen in de zin van het decreet van 22 november 2013 betreffende deugdelijk bestuur in de Vlaamse publieke sector, op voorwaarde dat minimaal drie bestuurders onafhankelijke bestuurders zijn in de zin van artikel 19. De onafhankelijke bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering, op voordracht van de raad van bestuur."

-Artikel 17 paragraaf 7 wordt de laatste zin verwijderd "De onafhankelijke bestuurders kunnen evenwel slechts worden ontslagen door de algemene vergadering, op voordracht van de raad van bestuur, in geval van ernstige redenen."

-Artikel 18  lste paragraaf -- in de eerste zin worden voor de woorden "zestien (16) bestuurders" de woorden "minimaal twaalf (12) en maximaal" toegevoegd

-Artikel 18 -- 3de paragraaf wordt een laatste zin toegevoegd "De raad is niet geldig samengesteld als er in een of meerdere categorieën geen bestuurders zijn benoemd"

-Artikel 18 -- paragraaf 4 wordt toegevoegd: "Het openvallen van een bestuurdersmandaat doet, tot op de eerstvolgende algemene vergadering, geen afbreuk aan de geldige samenstelling van de raad van bestuur."

-Artikel 18 paragraaf 5 wordt toegevoegd: "Ingeval voor één of meerdere bestuurdersmandaten geen kandidaten worden voorgedragen, heeft de algemene vergadering het recht, maar (behoudens wanneer de raad van bestuur daardoor minder leden zou tellen dan statutair vereist) niet de plicht, naar eigen goeddunken bestuurders voor dergelijke mandaten aan te duiden,"

-Artikel 19  paragraaf 6: wordt een laatste zin toegevoegd: "De onafhankelijke bestuurders moeten afkomstig zijn van verschillende bedrijven of organisaties"

-Artikel 24  lste paragraaf : de zin "De raad van bestuur vergadert minimaal zes (6) keer per jaar" wordt gewijzigd naar "De raad van bestuur vergadert minimaal vijf (5) keer per jaar"

-Artikel 26  paragraaf 2 ; de zin "De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen en besluiten wanneer tenminste één bestuurder van elke categorie van bestuurders genoemd in artikel 18 aanwezig of geldig vertegenwoordigd is." wordt vervangen door "De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen en besluiten wanneer tenminste de helft van de bestuurders aanwezig of geldig vertegenwoordigd is."

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening_

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

-Artikel 26 -- paragraaf 6 wordt het volgende verwijderd: "Volgende sleutelbeslissingen kunnen slechts worden genomen met instemming van minstens twee derde van de stemmen van de bestuurders binnen elke categorie van bestuurders genoemd in artikel 18:

ode benoeming en het ontslag van het orgaan van dagelijks bestuur;

ode goedkeuring van het voorstel van jaarlijkse begroting en wijzigingen daaraan;

ode goedkeuring van elke uitgave of investering die niet werd voorzien in de begroting en die een impact heeft die hoger is dan het drempelbedrag bedoeld in artikel 7 b) van Richtlijn 2004/18/EG van 31 maart 2004 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten (d.i. het drempelbedrag voor overheidsopdrachten voor leveringen en voor diensten geplaatst door andere aanbestedende diensten dan die welke in bijlage iV bij genoemde richtlijn zijn vermeld) (d.i. voor de periode 201412015, EUR 207.000 excl. BTW)";

-Artikel 26  paragraaf 6 wordt de laatste zin "enige belangrijke wijziging in de aard van de activiteit en de strategie van de vereniging, met inbegrip van significante wijzigingen van de personeelsinzet in de vestigingen van de vereniging." vervangen door "Beslissingen betreffende enige belangrijke wijziging in de aard van de activiteit en de strategie van de vereniging of voor een herstructurering met impact op de werkgelegenheid van meer dan 10% van de werknemers kunnen slechts worden genomen met instemming van minstens twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders."

-Overgangsbepaling (pag. 19), eerste paragraaf ; de zin "De raad van bestuur zal, tot zolang geen onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 19 zijn benoemd, maar uiterlijk tot 1 november 2014, geldig zijn samengesteld uit dertien (13) bestuurders, benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering dient bij de benoeming van deze dertien (13) bestuurders rekening te houden met de volgende voordrachtrechten:" wordt gewijzigd naar "De raad van bestuur zal uiterlijk tot 30 juni 2015, geldig zijn samengesteld uit minimum twaalf (12) en maximum zestien (16) bestuurders, benoemd door de algemene vergadering, De algemene vergadering dient bij de benoeming van deze bestuurders rekening te houden met de volgende voordrachtrechten:"

-Overgangsbepaling (pag, 19), op het einde van de eerste paragraaf wordt een extra bullet toegevoegd: "drie (3) onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 19 worden benoemd op voordracht van de raad van bestuur (categorie onafhankelijke bestuurders)."

-Overgangsbepaling (pag, 19), laatste paragraaf wijzigt van "De aldus samengestelde raad van bestuur zal tot op het ogenblik dat de onafhankelijke bestuurders worden benoemd en uiterlijk tot 1 november 2014, geldig kunnen beraadslagen en beslissen met naleving van de quora in deze statuten." naar "De aldus samengestelde raad van bestuur zal uiterlijk tot 30 juni 2015 geldig kunnen beraadslagen en beslissen met naleving van de quora in deze statuten, ongeacht het al of niet voldoen aan het gender evendicht uit artikel 17.

De Algemene Vergadering vraagt Dirk Torfs om deze statutenwijziging in het Staatsblad te laten publiceren samen met nieuwe gecoördineerde statuten.

STATUTEN FLANDERS MAKE VZW (gecoördineerd):

NAAM, ZETEL, DOEL EN DUUR

Artikel 1 - Naam

De vereniging is een vereniging zonder winstoogmerk in de zin van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (samen met de uitvoeringswetgeving, de "V&S Wet"). De vereniging heeft als naam "Flanders Make" of afgekort "Make".

De vereniging is slechts gerechtigd de benaming "strategisch onderzoekscentrum" en de afkorting "SOC" te gebruiken, op voorwaarde en gedurende de periode dat zij over een erkenning door de Vlaamse Regering als strategisch onderzoekscentrum beschikt, in de zin van artikel 29 van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid (het "Decreet van 30 april 2009").

Artikel 2 - Zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd te Oude Diestersebaan 133, 3920 Lommel en is gelegen in het gerechtelijk arrondissement Limburg,

De voertaal is het Nederlands.

De zetel kan door een beslissing van de algemene vergadering, genomen overeenkomstig de voorwaarden voor een statutenwijziging, verplaatst worden binnen het Nederlandse taalgebied of naar het tweetalige gebied Brussel-l-Ioofdstad,

T,

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 3 - Doel

De vereniging heeft tot doel de lange termijn versterking van de internationale competitiviteitspositie van de Vlaamse maakindustrie door het uitvoeren van industriegedreven, precompetitief, excellent, strategisch en toegepast onderzoek in de domeinen mechatronica, productontwikkelingsmethodes en geavanceerde productietechnologieën.

Het door de vereniging gevoerde onderzoek dient een belangrijk valorisatiepotentieel te bezitten, zodat het onderzoekscentrum als aantrekkingspool voor nieuwe bedrijfsactiviteiten in het Vlaamse Gewest kan gelden en ondersteuning kan bieden aan bestaande bedrijfsactiviteiten.

De vereniging kan, in het algemeen, zowel in België als in het buitenland, alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden of kunnen bijdragen tot de verwezenlijking van haar ideëel niet- winstgevend doel met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten en voor zover de opbrengsten te allen tijde volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van haar ideëel niet-winstgevend doel,

Tot deze activiteiten behoren onder meer:

-initiatieven ter ondersteuning van alle ondernemingen die actief zijn in de Vlaamse maakindustrie, en in het

bijzonder van kleine ondernemingen en middelgrote ondernemingen, in de zin van artikel 3 van het decreet van

16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid (de "KMO's"), die actief zijn in de Vlaamse

maakindustrie;

-de valorisatie van het door de vereniging gevoerde onderzoek;

-onroerende goederen verwerven en beheren;

-deelnemen in andere VZW's, vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, organisaties of

instellingen;

-leningen aangaan of toestaan,

Artikel 4 - Duur

De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.

DE LEDEN

Artikel 5 - Leden

De vereniging telt werkende leden en toegetreden leden.

Alle rechtspersonen, ongeacht hun doel en ongeacht hun juridische vorm kunnen zich kandidaat stellen om toe te treden ais werkend of toegetreden lid, op voorwaarde dat zij het maatschappelijk doel van de vereniging ondersteunen, een toegevoegde waarde hebben voor de vereniging en bereid zijn haar statuten na te leven. Onder dezelfde voorwaarden kunnen ook natuurlijke personen zich kandidaat stellen om toe te treden als toegetreden lid.

Het maximaal aantal leden van de vereniging is onbeperkt.

Artikel 5,1 - Werkende leden:

De werkende leden worden onderverdeeld in de volgende drie categorieën:

-Categorie 1: de bedrijven-rechtspersonen, die voldoen aan volgende twee cumulatieve voorwaarden;

oeen productie enfof ontwikkelingsactiviteit hebben in het Vlaamse Gewest;

ode potentie hebben om deel te nemen aan de onderzoeksprojecten van de vereniging.

-Categorie 2: de vijf Vlaamse universiteiten zoals bedoeld in artikel 11.2 van de Codificatie van 11 oktober 2013 van de decretale bepalingen betreffende het hoger onderwijs.

-Categorie 3: het Vlaamse Gewest

Artikel 5.2 - Toegetreden leden:

De toegetreden leden zijn alle vennootschappen, verenigingen, instellingen of andere organisaties en alle natuurlijke personen die niet tot de voomoemde categorieën van werkende leden behoren en toegelaten worden tot de vereniging overeenkomstig artikel 6.

~.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 6 - Toetreding

Kandidaat werkende en toegetreden leden dienen hun kandidaatstelling schriftelijk te richten aan de raad van bestuur. De raad van bestuur zal beslissen over de aanvaarding van de kandidaat op zijn eerstvolgende vergadering. Indien de raad een gunstige beslissing neemt, zal hij in zijn beslissing preciseren of de kandidaat wordt toegelaten ais werkend lid, dan wel als toegetreden lid, en, in het eerste geval, tot welke categorie hij of zij zal behoren.

De raad van bestuur beslist over de kandidaatstelling in overeenstemming met de bepalingen van artikel 26.

De raad van bestuur beslist naar eigen inzicht en zonder bijzondere motivering en houdt hierbij rekening met het fundamentele open karakter van de vereniging, met de mogelijke bijdrage van het kandidaat-lid tot de verwezenlijking van het maatschappelijk doel van de vereniging en de mogelijke toegevoegde waarde van het kandidaat-lid voor de vereniging.

De toetreding tot de vereniging houdt van rechtswege de instemming in met het maatschappelijk doel, de statuten, het reglement van inwendige orde, het good govemance charter en alle beslissingen van de organen van de vereniging.

Werkende leden van de vereniging hebben alle rechten en plichten die in de V&S Wet en de statuten van de vereniging worden beschreven.

Toegetreden leden hebben enkel de rechten en plichten die in deze statuten worden omschreven of die hen worden toegekend, respectievelijk opgelegd krachtens het reglement van inwendige orde bedoeld in artikel 33.

Artikel 7 - Duur lidmaatschap

Het lidmaatschap van de werkende en toegetreden leden van de vereniging is van onbepaalde duur,

Leden kunnen zelf uittreden, hun lidmaatschap kan van rechtswege eindigen of ze kunnen uitgesloten of geschorst worden in overeenstemming met artikel 8.

Artikel 8 - Beëindiging en schorsing lidmaatschap

Artikel 8,1 - Ontslag

De werkende leden en de toegetreden leden kunnen op elk ogenblik ontslag nemen als lid van de vereniging middels een schriftelijke kennisgeving aan de raad van bestuur.

Niettemin kan het ontslag van een werkend lid niet tot gevolg hebben dat het aantal leden daalt onder het minimum aantal dat is voorgeschreven door de V&S Wet, zo niet zal het ontslag opgeschort worden tot een nieuw werkend lid door de raad van bestuur werd aanvaard.

Artikel 8.2 -- Beëindiging van rechtswege

Op het ogenblik dat een werkend lid niet meer voldoet aan de voorwaarden van artikel 5.1 eindigt zijn lidmaatschap door de loutere vaststelling van dit feit door de raad van bestuur, De beslissing houdende deze vaststelling vereist een meerderheid van de stemmen binnen elk van de vier (4) categorieën van bestuurders als vermeld in artikel 18. Het betreffende werkend lid wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld,

Het Lidmaatschap eindigt van rechtswege op het ogenblik dat het werkend of toegetreden lid als rechtspersoon failliet of onvermogend wordt verklaard of wordt ontbonden.

Artikel 8.3 - Uitsluiting

Tot de uitsluiting van een werkend lid kan slechts door de algemene vergadering met een meerderheid van drie vierden (3/4) van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden beslist worden, waarbij de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden tenminste over drie vierden (3/4) van de stemmen beschikken. Het lid van wie de uitsluiting voorgesteld wordt, dient voorafgaandelijk per aangetekende brief van dit gemotiveerd voornemen op de hoogte gebracht te worden teneinde zijn verdediging te kunnen waarnemen op de desbetreffende algemene vergadering.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 22

De raad van bestuur kan tot de beslissing van de eerstvolgende algemene vergadering inzake de uitsluiting van een werkend lid, een werkend lid schorsen dat zich zou schuldig gemaakt hebben aan handelingen die strijdig zijn met de wet of de statuten,

Een toegetreden lid kan middels een besluit van de raad van bestuur bij twee derde (2/3e) meerderheid van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde bestuurders worden uitgesloten.

8.4  Gevolgen

Noch de ontslagnemende leden, noch de leden wier lidmaatschap van rechtswege is beëindigd, noch de geschorste of uitgesloten leden kunnen enige aanspraak maken op het vermogen van de vereniging of de terugbetaling van of vergoeding voor de door hen gestorte bijdragen of lidgelden vorderen. Zij kunnen staat, noch rekeningsopgave, noch verzegeling, noch boedelbeschrijving vorderen.

Een ontslagnemend werkend of toegetreden lid is gehouden tot de betaling van het volledige jaarlijkse lidgeld dat verschuldigd is voor het jaar waarin het ontslag wordt ingediend.

TOETREDINGSBIJDRAGE, LIDGELD, MIDDELEN EN BIJDRAGEN

Artikel 9 - Toetredingsbijdrage

Elk werkend lid van categorie 1 (met uitzondering van de KMO's) en van categorie 2 dient een eenmalige toetredingsbijdrage te betalen van maximum EUR 5.000.

Elk werkend lid van categorie 1 dat een KMO is, dient een eenmalige toetredingsbijdrage te betalen van maximum EUR 500.

Elk toegetreden lid dient een eenmalige toetredingsbijdrage te betalen die maximum de helft bedraagt van de maximale bijdrage van het werkend lid van categorie 2.

Het maximaal bedrag van de toetredingsbijdragen wordt jaarlijks aangepast overeenkomstig het indexcijfer van de consumptieprijzen (met als basisindex deze van juni 2014).

De raad van bestuur bepaalt de hoogte en de modaliteiten van de toetredingsbijdragen. Het werkend lid van categorie 3 betaalt geen toetredingsbijdrage.

Artikel 10 - Jaarlijks lidgeld

De raad van bestuur kan een jaarlijks lidgeld voor werkende en toegetreden leden instellen waarvan hij de hoogte en modaliteiten bepaalt.

Dit jaarlijks lidgeld kan, voor werkende leden van categorie 1 (met uitzondering van de KMO's) en van categorie 2, maximaal EUR 5.000 bedragen.

Voor werkende leden van categorie 1 die KMO's zijn, kan het jaarlijks lidgeld maximaal EUR 500 bedragen.

Voor toegetreden leden kan het jaarlijks lidgeld maximaal de helft bedragen van de maximum bijdrage van het werkend lid van categorie 2.

Het maximaal bedrag van het jaarlijkse lidgeld wordt jaarlijks aangepast overeenkomstig het indexcijfer van de consumptieprijzen (met ais basisindex deze van juni 2014).

Het werkend lid van categorie 3 betaalt geen jaarlijks lidgeld.

Het lidmaatschap van werkende en toegetreden leden die hun lidgeld voor het lopende jaar niet betalen binnen de door de raad van bestuur vooropgestelde termijn, wordt opgeschort vanaf het ogenblik van de verzending van een schriftelijke aanmaning tot betaling.

Werkende en toegetreden leden die hun lidgeld niet betalen na het verstrijken van de regularisatietermijn, vermeld in de schriftelijke aanmaning bedoeld in het vorige lid, worden geacht van rechtswege ontslagnemend te zijn.

11

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MDD 2.2

Artikel 11 - Middelen

De middelen van de vereniging bestaan uit

-de toetredingsbijdragen en lidgelden van de leden;

-de liberaliteiten waarvan zij geniet overeenkomstig de geldende wettelijke bepalingen;

-de inkomsten uit haar bezittingen en de bedragen ontvangen ter gelegenheid van door haar geleverde

diensten;

-de subsidies die haar worden toegekend door de supranationale, federale, gemeenschaps-, gewestelijke of

plaatselijke overheden of door iedere andere instelling;

-alle andere inkomsten die wettelijk toegelaten zijn, inclusief contractuele vergoedingen.

ALGEMENE VERGADERING

Artikel 12 - Samenstelling

De algemene vergadering bestaat uit alle werkende [eden.

De stemmen die de werkende leden op de algemene vergadering kunnen uitoefenen zijn als volgt verdeeld over de verschillende categorieën van werkende leden:

" De werkende leden van categorie 1: duizend gedeeld door het totaal aantal werkende leden van categorie

1 op het ogenblik van de uitoefening van het stemrecht (1.000 / totaal t# werkende leden categorie 1) stemmen per lid;

" De werkende leden van categorie 2: duizend gedeeld door het totaal aantal werkende leden van categorie

2 op het ogenblik van de uitoefening van het stemrecht (1.000/totaal # werkende leden categorie 2) stemmen per lid;

" Het werkend lid van categorie 3: 1.000 stemmen.

Elk werkend lid kan zich bij volmacht laten vertegenwoordigen door een ander werkend lid of door een derde, Een werkend [id inclusief zijn vertegenwoordiger mag slechts drager zijn van volmachten van twee andere werkende leden. De volmachten mogen hetzij schriftelijk, hetzij per fax of per e-mail gegeven worden en warden neergelegd op het bureau van de vergadering.

De toegetreden leden, de waarnemer van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie ("IWT"), de waarnemer van het Departement Economie Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid ("EWl"), eventuele andere waarnemers zoals bepaald in het convenant, gesloten in uitvoering van het Decreet van 30 april 2009 (het "convenant"), alsook de regeringsafgevaardigden, hebben het recht om de algemene vergaderingen met raadgevende stem bij te wonen.

Artikel 13 - Bevoegdheden

De volgende bevoegdheden kunnen uitsluitend door de algemene vergadering worden uitgeoefend:

-de wijziging van de statuten;

-de benoeming en het ontslag van de bestuurders en van de commissaris;

-de goedkeuring van de jaarlijkse begroting en van de jaarrekening;

-het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris en het bepalen van de modaliteiten van

een eventuele bezoldiging voor de bestuurders en de commissaris;

-de omzetting van de vereniging in een vennootschap met sociaal oogmerk;

-de goedkeuring van het reglement van inwendige orde, op voorstel van de raad van bestuur;

-de goedkeuring van het good governance charter, op voorstel van de raad van bestuur;

-de uitsluiting van een werkend lid;

-de ontbinding van de vereniging;

-de andere bevoegdheden die haar door de V&S Wet of deze statuten uitdrukkelijk zijn voorbehouden.

Artikel 14 - Meerderheden

De beslissingen van de algemene vergadering worden genomen, ongeacht over hoeveel stemmen de op de vergadering aanwezige of vertegenwoordigde leden beschikken, bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde werkende leden, onthoudingen niet inbegrepen, behalve in de gevallen waarin de wet of de statuten het anders voorzien.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MDD 2.2

De werkende leden kunnen in de algemene vergadering geldig beslissen over een statutenwijziging overeenkomstig artikel 8 van de V&S Wet, met een meerderheid van twee derden (2/3) van de stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde werkende leden, waarbij de aanwezige of geldig vertegenwoordigde werkende leden over minstens twee derden (2/3) van de stemmen dienen te beschikken. Wanneer de statutenwijziging betrekking heeft op het doel of op de doeleinden waarvoor de vereniging is opgericht, kan zij bovendien alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfden (4/5) van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden. Geen statutenwijziging kan worden aangenomen dan met de instemming van een meerderheid van stemmen binnen elke categorie van leden.

Ingeval het aanwezigheidsquorum vernield in het voorgaande lid op de eerste vergadering niet wordt bereikt, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en beslissen over de punten die op de dagorde van de vorige vergadering waren opgenomen ongeacht over hoeveel stemmen de aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden beschikken. De tweede vergadering mag niet vroeger dan vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden, en niet later dan dertig dagen na de eerste vergadering.

Over de ontbinding van de vereniging kan slechts worden beslist door een algemene vergadering waarop de aanwezige of geldig vertegenwoordigde werkende leden over minstens vier vijfden (4/5) van de stemmen beschikken. De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van vier vijfde (4/5) van de stemmen van de aanwezige en geldig vertegenwoordigde werkende leden. Een beslissing tot ontbinding vereist een meerderheid van stemmen binnen elke categorie van leden,

Ingeval het aanwezigheidsquorum vernield in het voorgaande lid op de eerste vergadering niet wordt bereikt, kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, die geldig kan beraadslagen en beslissen over de punten die op de dagorde van de vorige vergadering waren opgenomen ongeacht over hoeveel stemmen dé aanwezige of vertegenwoordigde werkende leden beschikken, De tweede vergadering mag niet vroeger dan vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden, en niet later dan dertig dagen na de eerste vergadering.

Artikel 15 - Bijeenroeping

De gewone algemene vergadering wordt ieder jaar op de derde dinsdag van de maand mei gehouden op de maatschappelijke zetel of enige andere plaats vermeld in de oproeping. Indien deze dag een feestdag is, wordt de gewone algemene vergadering gehouden op de eerstvolgende werkdag.

Een bijzondere of een buitengewone algemene vergadering zal op ieder ogenblik bijeengeroepen worden telkens als het doel of het belang van de vereniging het vereist bij beslissing van de raad van bestuur of op verzoek van minstens één vijfde (1/5) van het totale aantal werkende leden. ln dit laatste geval dient het verzoek gericht aan de raad van bestuur de verschillende punten te vermelden die moeten voorgelegd worden aan de vergadering die wordt bijeengeroepen binnen eenentwintig (21) dagen na het verzoek tot bijeenroeping en wordt gehouden uiterlijk op de veertigste (40) dag na het verzoek,

De oproeping voor zowel de gewone als de bijzondere of buitengewone algemene vergadering wordt door de raad van bestuur tenminste acht dagen voor de vergadering verzonden naar alle werkende en toegetreden leden, naar de waarnemers van het IWT en van EWI, eventuele andere waarnemers zoals bepaald in het convenant, alsook naar de regeringsafgevaardigden per fax, e-mail, gewone post of aangetekende brief op het nummer of adres dat de leden, waarnemers en regeringsafgevaardigden daartoe laatst hebben opgegeven aan de raad van bestuur.

Alleen als alle werkende leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn en ermee instemmen, kan de algemene vergadering geldig beraadslagen en beslissen zonder dat de oproepingstermijn gerespecteerd werd.

De oproepingsbrief wordt getekend door de voorzitter van de raad van bestuur in naam van die raad en vermeldt de plaats, dag en uur van de vergadering,

De agenda wordt in de oproepingsbrief vermeld en vastgesteld door de raad van bestuur. Elk voorstel, ondertekend door tenminste één twintigste (1/20) van de leden, wordt op de agenda gebracht. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen niet behandeld worden op de vergadering, tenzij alle werkende leden aanwezig of geldig vertegenwoordigd zijn en eenparig instemmen met de behandeling van deze onderwerpen.

Artikel 16 - Voorzitter, secretaris en notulen

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, in geval van afwezigheid van deze laatste, door de ondervoorzitter of, in diens afwezigheid door een bestuurder aangeduid door diens collega's of, bij afwezigheid van alle bestuurders, door een lid van de vergadering door deze laatste

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

aangeduid. De secretaris van de raad van bestuur treedt op als secretaris van de algemene vergadering. Bij zijn afwezigheid duidt de voorzitter van de vergadering een secretaris aan.

Van de vergaderingen van de algemene vergadering worden notulen opgesteld, die in een register worden bijgehouden en ondertekend door de voorzitter, de secretaris evenals door de leden die erom vragen. De volmachten worden gehecht aan de notulen van de vergadering waarvoor ze zijn gegeven. Dit register wordt op de zetel van de vereniging bewaard waar alle leden er kennis van kunnen nemen overeenkomstig de in de V&S Wet of in haar uitvoeringsbesluiten vastgelegde modaliteiten, zonder echter het register te mogen verplaatsen.

De uittreksels van de notulen van de algemene vergadering worden geldig ondertekend door de voorzitter of een bestuurder.

BESTUUR

Artikel 17 - Raad van bestuur

De raad van bestuur is samengesteld uit bestuurders, benoemd door de algemene vergadering onder de kandidaten voorgedragen door de werkende leden overeenkomstig artikel 18. Het aantal bestuurders moet in elk geval altijd lager zijn dan het aantal leden van de vereniging.

De bestuurders zijn natuurlijke personen.

Maximaal twee derde (2/3) van de bestuurders zijn van hetzelfde geslacht.

De bestuurders worden benoemd voor een termijn van zesjaar. Het mandaat is onbeperkt hernieuwbaar.

De opdracht van een bestuurder eindigt door het verstrijken van zijn mandaat, door overlijden, door vrijwillig ontslag of door herroeping van het mandaat door de algemene vergadering.

Alle bestuurders kunnen te allen tijde door de algemene vergadering afgezet worden door een beslissing genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde leden, voor zover het totaal aantal aanwezige en vertegenwoordigde leden minstens over de helft van de stemmen beschikt,

Elke bestuurder kan ook op ieder ogenblik zijn vrijwillig ontslag indienen door het bij aangetekend schrijven kenbaar te maken aan de raad van bestuur.

Indien door vrijwillig ontslag of verstrijken van de termijn de raad van bestuur niet meer geldig is samengesteld, blijven deze bestuurders hun mandaat voortzetten totdat hun mandaat is hernieuwd of totdat in hun vervanging is voorzien door de algemene vergadering. Bij ontslag van een bestuurder dient de algemene vergadering zo spoedig mogelijk een nieuwe bestuurder te benoemen.

De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit, behoudens andersluidende beslissing van de algemene vergadering. De algemene vergadering bepaalt desgevallend de modaliteiten van deze bezoldiging.

De bestuurders oefenen hun mandaat uit als college.

Artikel 18 - Samenstelling raad van bestuur

De raad van bestuur zal worden samengesteld uit minimaal twaalf (12) en maximaal zestien (16) bestuurders.

De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering respecteert de volgende voordrachtrechten van de categorieën van werkende leden vermeld in artikel 5.1;

-vijf (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende leden van categorie 1 (categorie 1-bestuurders), waaronder de ondervoorzitter;

-vijf (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende leden van categorie 2, waarbij elk werkend lid van categorie 2 het recht heeft om één bestuurder voor te dragen (categorie 2-bestuurders);

-drie (3) bestuurders worden benoemd op voordracht van het werkend lid van categorie 3 (categorie 3-bestuurders), waaronder de voorzitter;

-drie (3) onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 19 worden benoemd op voordracht van de raad van bestuur (categorie onafhankelijke bestuurders).

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2,2

Voor elk te begeven mandaat van bestuurder dienen minstens twee kandidaten te worden voorgedragen aan de algemene vergadering. De raad is niet geldig samengesteld als er in een of meerdere categorieën geen bestuurders zijn benoemd.

Het openvallen van een bestuurdersmandaat doet, tot op de eerstvolgende algemene vergadering, geen afbreuk aan de geldige samenstelling van de raad van bestuur.

Ingeval voor één of meerdere bestuurdersmandaten geen kandidaten worden voorgedragen, heeft de algemene vergadering het recht, maar (behoudens wanneer de raad van bestuur daardoor minder leden zou tellen dan statutair vereist) niet de plicht, naar eigen goeddunken bestuurders voor dergelijke mandaten aan te duiden,

Naast de hiervoor genoemde leden van de raad van bestuur, hebben de twee regeringsafgevaardigden aangeduid door de Vlaamse regering in overeenstemming met het Decreet van 30 april 2009 alsook de waarnemers aangeduid door het IWT en EWI, eventuele andere waarnemers zoals bepaald in het convenant, zitting in de raad van bestuur met raadgevende stem.

Artikel 19  Onafhankelijke bestuurders

De raad van bestuur stelt de vereisten vast waaraan kandidaten voor het mandaat van onafhankelijk bestuurder moeten voldoen op het vlak van bekwaamheden, kennis en ervaring.

De raad van bestuur doet een open oproep tot kandidaatstelling voor een mandaat van onafhankelijk bestuurder. De oproep bevat een weergave van de vereisten waaraan kandidaten moeten voldoen en regelt de wijze van kandidaatstelling, waarbij minstens een curriculum vitae wordt voorgelegd.

De raad van bestuur vergelijkt de respectieve verdiensten van de kandidaten.

De onafhankelijke bestuurder wordt aangesteld op grond van zijn deskundigheid inzake het algemeen , bestuur van de vereniging, zijn specifieke deskundigheid inzake de inhoudelijke materie en het beleidsveld waarin de vereniging actief is, alsook zijn onafhankelijkheid ten aanzien van het Vlaamse Gewest, de andere werkende leden van de vereniging en het dagelijks bestuur van de vereniging,

Zonder afbreuk te doen aan de overige vereisten in dit artikel, dient elke onafhankelijke bestuurder te beschikken over een industriële affiniteit.

Een persoon die een mandaat van uitvoerend lid van het bestuursorgaan, een functie van lid van het directiecomité of een functie van persoon belast met het dagelijks bestuur uitoefent ten gunste van een sectorfederatie of ondememingsgroepering of van een entiteit die de disseminatie van projectresultaten van de vereniging naar bedrijven en instellingen ondersteunt (een disseminatiepartner), komt niet in aanmerking om te worden aangesteld als onafhankelijk bestuurder. De onafhankelijke bestuurders moeten afkomstig zijn van verschillende bedrijven of organisaties.

Voor het bepalen van de onafhankelijkheid van de bestuurder zijn de criteria uit de corporate govemance code voor beursgenoteerde bedrijven richtinggevend.

Artikel 20 - Voorzitter, ondervoorzitter, secretaris

De raad van bestuur benoemt een voorzitter gekozen onder de bestuurders voorgedragen door het werkend lid van categorie 3. De voorzitter dient te beschikken over een industriële affiniteit.

De raad van bestuur benoemt een ondervoorzitter die gekozen wordt onder de bestuurders voorgedragen door de werkende leden van categorie 1.

De raad van bestuur benoemt een secretaris, al dan niet één van de bestuurders en bepaalt de taken van deze persoon.

Artikel 21 - Bevoegdheden raad van bestuur

De raad van bestuur is bevoegd om alle handelingen van bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn voor de verwezenlijking van het doel van de vereniging, met uitzondering van die handelingen waarvoor volgens de V&S Wet of deze statuten de algemene vergadering exclusief bevoegd is.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Zo kan hij onder meer, zonder dat deze opsomming beperkend is, roerende en onroerende goederen vervreemden, met een hypotheek bezwaren en alle daden van beschikking stellen. De raad van bestuur kan ook overgaan tot de aanwerving van het personeel van de vereniging,

Artikel 22 - Dagelijks bestuur comités - lasthebbers

Artikel 22.1 - Dagelijks bestuur

De raad van bestuur kan het dagelijks bestuur van de vereniging alsook de daarmee gepaard gaande externe vertegenwoordiging wat betreft dat dagelijks bestuur opdragen aan één persoon, al dan niet lid en/of bestuurder, en, in voorkomend geval, zijn bezoldiging bepalen.

Indien de persoon belast met het dagelijks bestuur geen bestuurder is ("algemeen directeur'), heeft deze het recht de raad van bestuur en de algemene vergadering met raadgevende stem bij te wonen.

De persoon belast met het dagelijks bestuur wordt door de raad van bestuur benoemd met een meerderheid van drie vierden (3/4) van de stemmen van de aanwezige en geldig vertegenwoordigde bestuurders.

Artikel 22.2 - Comités  adviesraden - stuurgroepen

De raad van bestuur kan een benoemings- en bezoldigingscomité alsook een auditcomité oprichten, waarvan hij de samenstelling, de nadere bevoegdheden en de procedureregels bepaalt in het reglement van inwendige orde,

Daarnaast zal de raad van bestuur de comités, raden, adviesraden en stuurgroepen oprichten in overeenstemming met de bepalingen van het convenant,

De raad van bestuur kan bijkomende advies- en stuurgroepen oprichten met bijzondere adviserende of sturende bevoegdheden in het kader van de operationele werking van de vereniging.

De raad van bestuur bepaalt de samenstelling, de nadere adviesbevoegdheden en de procedureregels van al deze comités, raden, adviesraden en stuurgroepen in het reglement van inwendige orde, rekening houdende met de maatschappelijke doelstelling van de vereniging. Hierbij houdt de raad van bestuur in het bijzonder rekening met het vermijden van belangenconflicten.

Artikel 22.3 - Bijzondere lasthebbers

De raad ven bestuur kan bijzondere lasthebbers aanstellen, Enkel bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. Deze bijzondere lasthebbers verbinden de vereniging slechts binnen de perken van de hun verleende volmacht.

Artikel 23 s Vertegenwoordigingsbevoegdheid

De raad van bestuur vertegenwoordigt als college de vereniging in aile handelingen in en buiten rechte door de meerderheid van zijn leden.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur en buiten bijzondere delegatie door de raad van bestuur zoals bepaald in artikel 22.3, wordt de vereniging in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door twee bestuurders die tot een verschillende categorie van bestuurders behoren en, binnen de grenzen van het dagelijks bestuur, door de persoon belast met het dagelijks bestuur.

Artikel 24 - Vergadering raad van bestuur

De raad van bestuur vergadert minimaal vijf (5) keer per jaar, telkens als de belangen van de vereniging dit vergen, alsook op vraag van om het even welke twee bestuurders, en wordt bijeengeroepen door de voorzitter of de ondervoorzitter minstens acht dagen voor de vergadering, met opgave van dagorde.

In uitzonderlijke omstandigheden en mits eenparige instemming van alle bestuurders volstaat een kortere oproepingstermijn.

De oproeping zal plaats, datum en uur vermelden. De regeringsafgevaardigden, de waarnemers van het IWT en EWI, alsook eventuele andere waarnemers zoals bepaald in het convenant, worden steeds uitgenodigd voor vergaderingen van de raad van bestuur.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

De vergaderingen van de raad van bestuur worden voorgezeten door de voorzitter. Bij afwezigheid van de voorzitter, wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter, door de persoon belast met het dagelijks bestuur of door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Een bestuurder mag zich op een welbepaalde vergadering van de raad van bestuur door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen bij volmacht, hetzij schriftelijk, hetzij per e-mail, hetzij per fax, Een bestuurder mag slechts drager zijn van één volmacht.

De raad van bestuur kan beraadslagen per video- of telefoonconferentie, voor zover alle deelnemers in staat zijn zich uit te drukken en verstaanbaar zijn voor alle andere deelnemers.

ln uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging dit vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij eenparig schriftelijk besluit. Daartoe moeten alle bestuurders unaniem akkoord zijn over de toepassing van de schriftelijke procedure en over het te nemen besluit. Deze procedure kan niet worden toegepast voor de vaststelling van de jaarrekening en de goedkeuring van het voorstel van jaarlijkse begroting.

Artikel 25 - Belangenconflicten

Als een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, mag hij niet deelnemen aan de beraadslagingen of beslissingen van de raad van bestuur over deze verrichtingen, noch aan de stemming in dat verband.

Artikel 26 - Meerderheden raad van bestuur

Elke bestuurder beschikt over één stem,

De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen en besluiten wanneer tenminste de helft van de bestuurders aanwezig of geldig vertegenwoordigd is.

Indien dit niet het geval is, kan een nieuwe vergadering worden bijeengeroepen die geldig zal beraadslagen en beslissingen nemen over de punten die op de dagorde van de vorige vergadering voorkwamen zelfs indien aan de aanwezigheidsvereiste van het vorige lid niet is voldaan. Deze nieuwe vergadering kan niet eerder plaatsvinden dan vijftien dagen na de eerste raad van bestuur.

Behoudens anders vermeld in deze statuten, worden de besluiten genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde bestuurders.

Bij staking van stemmen heeft de voorzitter, dan wel de bestuurder die de vergadering voorzit, een doorslaggevende stem.

Beslissingen betreffende enige belangrijke wijziging in de aard van de activiteit en de strategie van. de vereniging of voor een herstructurering met impact op de werkgelegenheid van meer dan 10% van de werknemers kunnen slechts worden genomen met instemming van minstens twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.

Over de besteding van de historische strategische reserves van de vereniging, zoals zij op 1 januari 2014 binnen de vereniging bestaan, kan enkel beslist worden na een positief advies van een representatieve werkgroep van werkende leden van categorie 1, samengesteld uit een delegatie van werkende leden van de vereniging die vóór 1 januari 2014 lid waren van de vereniging, zoals nader ingevuld in het reglement van inwendige orde.

Over de besteding van de historische strategische reserves van de vereniging, zoals zij na 1 januari 2014 aangroeien ten gevolge van een inbreng van dergelijke reserves in de vereniging, kan enkel beslist worden na een positief advies van een representatieve werkgroep van werkende leden van categorie 1, samengesteld uit een delegatie van werkende leden van de vereniging die deelgenoot waren van de entiteit die de inbreng van genoemde reserves in de vereniging heeft verricht, zoals nader ingevuld in het reglement van inwendige orde.

Deze beslissingen vereisen, naast genoemde positieve adviezen, een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of geldig vertegenwoordigde bestuurders.

De modaliteiten voor de samenstelling en werking van deze representatieve werkgroepen zullen uitgewerkt worden in het reglement van inwendige orde.

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

MOD 2.2

Artikel 27 - Notulen

Van de vergaderingen van de raad van bestuur worden notulen opgesteld die worden ondertekend door de voorzitter van de vergadering en de secretaris, en bewaard in een daartoe bestemd register. De volmachten worden gehecht aan de notulen van de vergadering waarvoor ze zijn gegeven. Dit register wordt op de zetel der vereniging bewaard waar aile leden er kennis van kunnen nemen overeenkomstig de in de V&S Wet of in haar uitvoeringsbesluiten vastgelegde modaliteiten.

De uittreksels van de notulen van de raad van bestuur, worden geldig ondertekend door de voorzitter of een bestuurder.

TOEZICHT, BEGROTING EN JAARREKENING

Artikel 28 - Regeringsafgevaardigden

De Vlaamse Regering stelt bij de vereniging twee regeringsafgevaardigden aan. Eén regeringsafgevaardigde wordt aangesteld op voordracht van de Vlaamse minister, bevoegd voor het wetenschappelijk onderzoek en het technologisch innovatiebeleid, en één regeringsafgevaardigde wordt aangesteld op voordracht van de Vlaamse minister bevoegd voor de financiën en de begroting.

De regeringsafgevaardigde die aangesteld is op voordracht van de Vlaamse minister bevoegd voor het wetenschappelijk onderzoek en technologisch innovatiebeleid, houdt toezicht op de overeenstemming van de aanwending van de verstrekte toelage met het recht, de statuten van de vereniging, het convenant en de beginselen inzake behoorlijk bestuur. De regeringsafgevaardigde die aangesteld is op voordracht van de Vlaamse minister bevoegd voor de financiën en de begroting, oefent dezelfde toezicht functie uit als de regeringsafgevaardigde die aangesteld is op voordracht van de bevoegde minister, inzake de beslissingen met een budgettaire of financiële weerslag.

Elke regeringsafgevaardigde brengt verslag uit bij de minister die hem heeft voorgedragen voor aanstelling door de Vlaamse Regering.

De regeringsafgevaardigden hebben met raadgevende stem zitting in de raad van bestuur en in de door de raad van bestuur ingestelde bestuursorganen met inbegrip van het in voorkomend geval ingestelde auditcomité en bezoldigingscomité. Zij worden uitgenodigd op alle vergaderingen van die bestuursorganen en worden op dezelfde manier als de leden ervan tijdig in kennis gesteld van de dagorde en alle bijbehorende documenten.

Zij zijn gemachtigd om zich alle documenten en inlichtingen over het bestuur van de vereniging die zij nodig achten voor de uitoefening van hun mandaat, te doen verstrekken. De vereniging stelt de menselijke en materiële middelen ter beschikking die nodig zijn voor de uitoefening van hun mandaat, ter beschikking aan de reg eringsafgevaardigden.

De regeringsafgevaardigden kunnen bij de bevoegde minister binnen een termijn van vier werkdagen een gemotiveerd beroep instellen tegen elke beslissing die zij strijdig achten met het algemeen belang, de wetten, decreten, ordonnanties en reglementaire besluiten, met het organiek statuut of met het convenant van de vereniging. Het beroep is opschortend.

Die termijn gaat in op de dag van de vergadering waarop de beslissing genomen werd, als de regeringsafgevaardigde daarop regelmatig uitgenodigd werd, en, als dat niet het geval is, de dag waarop hij er kennis van heeft gekregen.

Als de minister bij wie het beroep werd ingesteld, binnen een termijn van tien werkdagen, die ingaat op de dag van de vergadering waarop de beslissing genomen werd, als de regeringsafgevaardigde daarop regelmatig uitgenodigd werd, en, als dat niet het geval is, de dag waarop hij er kennis van heeft gekregen de nietigverklaring niet heeft uitgesproken, dan wordt de beslissing definitief.

De nietigverklaring van de beslissing wordt door de minister aan het betrokken bestuursorgaan in kwestie betekend.

Als de naleving van de wetten, decreten, ordonnanties en reglementaire besluiten, de statuten of het convenant dat vereisen, kan de minister of de regeringsafgevaardigde het bevoegde bestuursorgaan verplichten om, binnen de door hem gestelde termijn, te beraadslagen over iedere door hem bepaalde aangelegenheid.

De kosten die verbonden zijn aan de uitoefening van het ambt van regeringsafgevaardigde zijn ten laste van de vereniging.

o " s

"

M0D 2.2

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Artikel 29  Boekjaar, boekhouding en jaarrekening

Het boekjaar van de vereniging loopt van één januari tot eenendertig december.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de bepalingen en de modaliteiten van de V&S Wet.

De jaarrekening wordt opgesteld en bekendgemaakt overeenkomstig het bepaalde in de V&S Wet.

De jaarrekening van het afgelopen jaar en het voorstel van begroting voor het volgende jaar worden vastgesteld, respectievelijk goedgekeurd door de raad van bestuur en worden ter goedkeuring voorgelegd aan de jaarlijkse algemene vergadering.

Artikel 30 - Inzagerecht

Alle werkende leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen, alsmede aile notulen en beslissingen van de algemene vergadering, van de raad van bestuur en van de personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de vereniging of voor rekening ervan een mandaat bekleden, evenals alle boekhoudkundige stukken van de vereniging.

Het werkend lid kan zich hierbij laten helpen, maar niet vertegenwoordigen, door een raadsman, die lid van het Beroepsinstituut van Boekhouders, lid van het Instituut van Accountants, lid van het Instituut der Bedrijfsrevisoren, advocaat of notaris is. De vergoeding van de raadsman is ten laste van het belanghebbend lid.

Dit artikel is niet van toepassing ingeval de vereniging een commissaris heeft benoemd. Artikel 31 - Commissaris

De algemene vergadering stelt, op advies van de raad van bestuur, uiterlijk tegen 31 december 2014 een commissaris aan, natuurlijk persoon of rechtspersoon, die lid is van het Instituut voor Bedrijfsrevisoren en die belast wordt met de controle van de financiële toestand van de vereniging, van de jaarrekening en van de regelmatigheid in het licht van de V&S Wet en van de statuten, van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld ten behoeve van de algemene vergadering.

De commissaris wordt benoemd voor een termijn van drie jaar,

De algemene vergadering bepaalt de bezoldiging van de commissaris.

ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 32 - Ontbinding en vereffening

In geval van vrijwillige ontbinding stelt de algemene vergadering één of meerdere vereffenaars aan en bepaalt hun bevoegdheid evenals de vereffeningsvoorwaarden.

In geval van ontbinding worden de activa van de vereniging, na aanzuivering van de schulden, bij beslissing van de algemene vergadering toebedeeld aan een vereniging met een gelijkaardig belangenloos doel.

Zijn er verscheidene zodanige verenigingen, dan maakt de algemene vergadering, op voorstel van de vereffenaar(s), een keuze. Zijn er geen, dan worden de goederen overgedragen aan de vereniging, stichting of instelling, waarvan het doel het hierboven omschreven doel het meest nabij komt.

SLOTBEPALINGEN

Artikel 33 - Reglement van inwendige orde en good govemance charter

Door de algemene vergadering wordt een reglement van inwendige orde alsook een good governance charter aangenomen met een meerderheid van drie vierden (3/4) van de stemmen van de aanwezige en geldig vertegenwoordigde werkende leden, waarbij de aanwezige of vertegenwoordigde leden over tenminste drie vierden (3/4) van de stemmen dienen te beschikken. Hetzelfde aanwezigheids- en meerderheidsquorum geldt

~ ~ " # ~ "

MOD 2.2

Luik B - Vervolg

in geval van wijzigingen van het reglement en het charter. Eventuele voorstellen van wijziging worden door de raad van bestuur voorgelegd aan de algemene vergadering.

Het reglement van inwendige orde omvat in elk geval op welke wijze de comités, raden, adviesraden en stuurgroepen worden samengesteld en hoe de werkende leden van categorie 1 hun bestuurders voordragen.

Het good governance charter omvat in elk geval alle bepalingen die bij wet of decreet worden vereist, alsook een regeling voor de belangenconflicten van de bestuurders, in overeenstemming met artikel 25 van deze statuten, en een regeling voor de belangenconflicten in de advies- en stuurgroepen van de vereniging.

Artikel 34 - Toepasselijk recht

De V&S Wet, zoals gewijzigd van tijd tot tijd, blijft van toepassing op alles wat niet uitdrukkelijk is geregeld in deze statuten. Daarnaast gelden eveneens de bepalingen van het reglement van inwendige orde en het good governance charter. In geval van tegenstrijdigheden tussen deze drie documenten, hebben de statuten voorrang op het reglement van inwendige orde, en heeft dit laatste reglement voorrang op het good governance charter.

Indien en zolang de vereniging door de Vlaamse regering erkend is als strategisch onderzoekscentrum in de zin van artikel 29 van het Decreet van 30 april 2009 zijn de bepalingen van dit Decreet van 30 april 2009 van toepassing.

Indien sommige bepalingen van onderhavige statuten in strijd zouden zijn met de dwingende voorschriften van de wet, dan dienen zij ais ongeschreven beschouwd te worden, zonder dat dit de geldigheid van de andere bepalingen van de statuten kan aantasten.

Overgangsbepaling

De raad van bestuur zal uiterlijk tot 30 juni 2015, geldig zijn samengesteld uit minimum twaalf (12) en maximum zestien (16) bestuurders, benoemd door de algemene vergadering. De algemene vergadering dient bij de benoeming van deze bestuurders rekening te houden met de volgende voordrachtrechten:

-vijf (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende leden van categorie 1 (categorie 1-bestuurders);

-vijf (5) bestuurders worden benoemd op voordracht van de werkende leden van categorie 2, waarbij elk werkend lid van categorie 2 het recht heeft om één bestuurder voor te dragen (categorie 2-bestuurders);

-drie (3) bestuurders worden benoemd op voordracht van het werkend lid van categorie 3 (categorie 3-bestuurders);

-drie (3) onafhankelijke bestuurders in de zin van artikel 19 worden benoemd op voordracht van de raad van bestuur (categorie onafhankelijke bestuurders).

Voor elk te begeven mandaat van bestuurder dienen minstens twee kandidaten te worden voorgedragen aan de algemene vergadering.

De aldus samengestelde raad van bestuur zal uiterlijk tot 30 juni 2015, geldig kunnen beraadslagen en beslissen met naleving van de quora in deze statuten, ongeacht het al of niet voldoen aan het gender evenwicht uit artikel 17,

Dirk Torts

CEO Flanders Make vzw en lasthebber

Tegelijk hiermee neergelegd: verslag

~ 1 . 4

Voor-

behouden aan het Belgisch

Staatsblad

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luikg vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening

05/12/2014
ÿþr MOD 2.2

Ilie13,3 D I In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

: liglimmolil

RECHTBANK van KOOPHANDEL te ANTWERPEN, afdeling HASSELT

2 6 NOV. 2014

Griffie

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 05/12/2014 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Ondernemingsnr : 0860.286.268

Benaming

(voluit) ; Flanders Make

(verkort) :

Rechtsvorm : vzw

Zetel : Oude Diestersebaan 133 3920 Lommel

Onderwerp akte : Benoeming en Ontslag Bestuurders

De Bijzondere Algemene Vergadering van SOC Maakindustrie vzw (oude naam) I Flanders Make (nieuwe naam) gehouden op dinsdag 4 november 20'14 om 12 u 15 op de Celestijnenlaan 300, 3001 Heverlee heeft het volgende beslist:

De raad van bestuur heeft een oproep gelanceerd naar kandidaten onafhankelijke bestuurders. Volgens de statuten dienen in totaal 3 onafhankelijke bestuurders benoemd te worden. De raad van bestuur van 15/9/2014 heeft beslist dat 2 van de kandidaten voldoen aan de gestelde criteria en aldus kunnen voorgedragen worden, Voor een derde kandidaat, bij voorkeur een dame, wordt een nieuwe procedure opgestart.

Van de volgende bestuurders, die benoemd waren op 23/5/2014, heeft de voorzitter recent een ontslagbrief ontvangen:

-Uit categorie 1(bedrijven): Barbara Willems, Princes Lydialaan 71, 3001 Heverlee -Uit categorie 2(universiteiten): Sonja Haesen, Zwaluwweg 8, 3140 Keerbergen

De volgende personen worden als nieuwe bestuurders voorgedragen aan de algemene vergadering:

-Op voordracht van Categorie 1 (bedrijven):

Herman Derache (Sirris), Hazendreef (Heide) 4, 2920 Kalmthout

-Op voordracht van Categorie 2 (universiteiten):

Hugo Thienpont (VUB), Frankrijkstraat 10, 1755 Oetingen

-Op voordracht van de raad van bestuur, als onafhankelijke bestuurders:

Geert Bruyneel (Volvo Cars Group), Lilletummeliden 12, 42341 Torslanda, Zweden

José Pinte (Agoria), Korbeekdaamstraat 5, 3050 Oud-Heverlee

De Algemene Vergadering benoemt unaniem deze bestuurders.

De Algemene Vergadering vraagt Dirk Torfs om deze benoemingen in het Staatsblad te laten publiceren,

Dirk Torfs

CEO Flanders Make en Lasthebber

Tegelijk hiermee neergelegd: verslag

07/02/2013
ÿþ MOD 2.2

se D I In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie

na neerlegging van de akte ter griffie

1 lit

023878

28 JAN 2W3

bRUSSEtI

Griffie

Op de laatste blz. van Luik _B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Ondernemingsnr : 0860.286.268

Benaming

(voluit) : hlanders' MECHATRONICS Technology Centre

(verkort) : FMTC

Rechtsvorm : vzw

Zetel : August Reyerslaan 80 -1030 Brussel

Onderwerp akte : Benoeming en herbenoeming van bestuurders

Algemene vergadering van 20/12/2012

Herbenoeming afgevaardigd bestuurder

José Pinte

Korbeekdamstraat 5 - 3050 Oud-Heverlee

geboren te Landen op 03/07/1950

Herbenoeming van bestuurders

Geert Ostyn

Zilverbergstraat 9B - 8890 Moorslede

Naros Vande Sande

Haleblok 28 - 2640 Mortsel

Nicolas De Schuyter

Sylvain Dupuisstraat 3, bus 31 - 8300 Knokke

Herman Derache

Hazendreef (Heide) 4 - 2920 Kaimthout

Johan Van Helleputte

Lange Loweg 3 - 3360 Bierbeek

Benoeming bestuurder

Dorniniek Reynaerts

Konijnenhoekstraat 45 - 3053 Haasrode geboren te Tienen op 21/06/1963

Ontslag bestuurder

Hendrik Van Brussel

Herfstlaan 13 - 3010 Kessel-La

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 07/02/2013 - Annexes du Moniteur belge

14/11/2011
ÿþ MOq 2.2

1:71 In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

1,11!1.1.111.11.11 ~~a~08"

- 2 NOV 10111

B SSEL

Griffie





Ondernemingsnr : 0860.286.268

Benaming

(voluit) ; Flanders' MECHATRONICS Technology Centre

(verkort) : FMTC

Rechtsvorm : vzw

Zetel : August Reyerslaan 80 - 1030 Brussel

Onderwerp akte : Ontslag en benoeming bestuurder en commissaris-revisor

Raad van Bestuur van 26/05/2011

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/11/2011 - Annexes du Moniteur belge

Ontslag van bestuurder

Pierre Fordel, Acacialaan 1, 2850 Boom

geboren op 03/07/1948 te Wilrijk

Benoeming van bestuurder

Hans Vande Sande, Haleblok 28, 2640 Mortsel

geboren op 5/10/1972 te Genk

Algemene Vergadering van 26/05/2011

Benoeming van de commissaris-revisor voor de boekjaren 2011 t.e.m. 2013 PKF bedrijfsrevisoren CVBA, vertegenwoordigd door Steven Pazen.

Jos Pinte

Gedelegeerd bestuurder

Herman Derache

Bestuurder



Op de 'aetste blz. van Luik B vermelden : Recto : Neem en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging. stichting of graanisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

14/11/2011
ÿþ MOD Z2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

I II II I III II I I I I I u

*11171889*

bet ai Be Ste:

n ca

~~~~~~

Griffie

Ondernemingsnr : 0860.286.268

Benaming

(voluit) : Flanders' MECHATRONICS Technology Centre

(verkort) : FMTC

Rechtsvorm : VZW

Zetel : August Reyerslaan 80 - 1030 Brussel

Onderwerp akte : Ontslag en benoeming bestuurder

Bijzondere Algemene Vergadering van 22/09/2011

Ontslag van bestuurder

Karel Van Hoecke

Bareelstraat 26

9630 Zwalm

geboren op 21 april 1955 te Zottegem

Benoeming van Bestuurder

Patrick Geladi

De Lanteernstraat 5

8870 Kachtem

geboren op 11 juni 1968 te Schoten

Jos Pinte

Gedelegeerd Bestuurder

Herman Derache

Bestuurder

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 14/11/2011 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden : Recto : Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

13/05/2011
ÿþVoor-

behouder

aan het

Belgisch

Staatsblat

MOD 2.2

In de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad bekend te maken kopie na neerlegging van de akte ter griffie

~ 3 -05- 2011

EIRt1SSECie

J

1

! 1

+11072768

Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad - 13/05/2011 - Annexes du Moniteur belge

Op de laatste blz. van Luik B vermelden ; Recto ; Naam en hoedanigheid van de instrumenterende notaris, hetzij van de perso(o)n(en) bevoegd de vereniging, stichting of organisme ten aanzien van derden te vertegenwoordigen

Verso : Naam en handtekening.

Ondernemingsnr : 0860.286.268

Benaming

(voluit) : Flanders' MECHATRONICS Technology Centre

(verkort) : FMTC

Rechtsvorm : vzw

Zetel : A. Reyerslaan 80, 1030 Brussel

Onderwerp akte : Ontslag en benoeming bestuurders

Op de Raad van Bestuur d.d. 18 maart 2010 werd volgende beslist:

Vervanging Walter Bilcke door Geert Ostyn

Walter Bilcke werkt niet langer bij Picanol. [...] Volgens artikel 15 van de statuten kan Picanol een vervanger aanduiden om het mandaat volledig te maken. Deze wijziging wordt effectief mits bekrachtiging met. een gewone meerderheid van stemmen in de Raad van Bestuur.

Picanol stelt Geert Ostyn voor. [...]. De Raad van Bestuur gaat unaniem akkoord met deze vervanging met; onmiddellijke ingang.

Ontslag van bestuurder wegens einde tewerkstelling

Walter Bilcke, Rolleweg 10 A, 8900 leper

geboren op 9/9/1956 te Bovekerke

Benoeming van bestuurder

Geert Ostyn, Zilverbergstraat 9B, 8890 Moorslede

geboren op 12/9/1963 te Poperinge

Jos Pinte

Gedelegeerd bestuurder

Herman Derache

Bestuurder

"

Coordonnées
FLANDERS MAKE, AFGEKORT : MAKE

Adresse
OUDE DIESTERSEBAAN 133 3920 LOMMEL

Code postal : 3920
Localité : LOMMEL
Commune : LOMMEL
Province : Limbourg
Région : Région flamande